Temat:
XTB
pytek21 napisał(a):Ło panie, będzie sie działo. www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-Z...Mamy sprzedaż 8% akcji. Obstawiam po poprzednich ABB ze teraz bedzie to 62-65zl ale możecie mnie skorygować. Nie ma opcji na tyle to jest ponad 20%, skąd Ci tyle wyszło? Max to raczej koło 10% mówię o spadkach na kursie, sama cena w ABB pewnie może być nawet bliżej 80.
|
|
Temat:
XTB
mily66 napisał(a):To sa piękne chwile, kiedy wszyscy widza kurs na wysokich poziomach, ale kazdy ignoruje ryzyka i zagrożenia, mało tego już na historyczne dane reaguje inaczej ten, który widzi kolejne rekordy i ten który ocenia że dynamika zysków spada, a wymówka typu euro, olimpiada itp. jest słaba. Po czym wnosisz, że dynamika zysków spada? Przecież w tym kwartale jak zmienność będzie się utrzymywać taka jak obecnie to może być dynamika r/r dobre 100% . Ale na każdej konferencji zarząd mówi, że kwartał kwartałowi nierówny i warto patrzyć na wyniki r/r
|
|
Temat:
TEXT
montanes2 napisał(a): jaki jest sens inwestować grube siano w rozwijanie własnej aplikacji kiedy ta jest świetna i nadaje się do 99.9% biznesów. Koszty? Z tego co mówił właściciel klarny to 2-3mln usd za zrobienie chatbota to nie jest dużo dla większych firm. Pytanie jak z jakością. x.com/klarnaseb/status/1762508...Ciekawe ile płacą Textowi więksi klienci, bo jeśli takiej klarnie bot zmniejsza potrzeby pracownicze o 700 ludzi to oszczędności są znaczące. Sam jestem pozytywnie nastawiony do textu, a tym bardziej w takiej cenie, ale nie można wykluczyć, że część większych klientów może próbować chcieć zrobić swoje boty.
|
|
Temat:
TSGAMES
Pod względem funkcji online to krok w dobrą stronę, problem, że mają już większość rynku polowania. Ciężko zakładać, żeby nagle znacząco przybyło graczy w tej niszy.
|
|
Temat:
VOTUM
1ketjoW napisał(a):Informacyjnie jak sytuację widzą bankowcy:
To co mówią banki to trzeba zawsze dzielić przez 2 a nawet 10 patrząc historycznie co się działo w temacie franków a co mówili. Ciekawszą informacją jest 2,42zł dywidendy. Myślę, że apetyty były trochę większe, że sięgnął po kapitał zapasowy. Ale zobaczymy za rok, przepływy powinny się znacząco poprawić więc i kwota dywidendy
|
|
Temat:
XTB
kck03 napisał(a):Cytat: Proszę zwrócić uwagę, że średni przychód na aktywnego klienta XTB to 1469 PLN, natomiast w przypadku plus500 to kwota 1600, ale USD. Bardzo mnie to zainteresowało. Ktoś to potrafi wytłumaczyć? Kwestia lepszych rynków czy bardziej zaawansowani w organizacji "kieszonkowego kasyna CFD"? :-) A co tu tłumaczyć? Średni przychód na aktywnego klienta = przychód na klienta / liczbę aktywnych klientów Skoro dodają całą masę produktów inwestycyjnych, nie spekulacyjnych to mają dużo więcej aktywnych klientów nie spekulujących a inwestujących w porównaniu do plus500 które jest typowym brokerem CFD. Z drogą w którą chcą iść ala fintech wydaje się, że nieuniknione jest rentowność per user będzie się dalej osłabiać.
|
|
Temat:
VOTUM
1ketjoW napisał(a):W przypadku tej spółki mamy kilka otwartych kwestii:
1) Poziom pozyskiwanych sprawa frankowych - półki co liczba pozyskiwanych spraw maleje w stosunku do 23 r. 2) Rozstrzygnięcia spraw frankowych przez sądy - zapowiada się, że obecny rok będzie lepszy od poprzedniego; 3) SKD - spółka pozyskuje sprawy w tym segmencie, ale nie jest jasne jakie będą wyroki. Poza tym występują ograniczenia co do kwoty kredytu jak i czasu na złożenie pozwu. To implikuje dużo mniejszy rynek niż w przypadku kredytów frankowych, a więc i niższe zyski Votum nawet jeżeli spółka będzie wygrywać sprawy w sądzie dla swoich klientów.
Moim zdaniem wyniki finansowe za 2024 r. będą słabsze niż za 2023 r., ale przepływy w br. się istotnie poprawią względem 2023 r.
Obecnie SKD prezentuje szanse na sukces, ale w mniejszej skali niż kredyty frankowe i póki co, brak jest pozytywnych wyroków sądowych dlatego piszę tylko o szansie na sukces (osobiście uważam, że dużej, ale to tylko subiektywna ocena). W wiekszosci sie zgadzam,ale argument, ze liczba pozyskiwanych spraw frankowych nie rosnie jest troche dziwny. Po pierwsze wiadomo, ze tych spraw jest jakas skonczona pula. Ale spolka i tak dobrze sobie radzi, spadek nie jest duzy. Po drugie mowimy o spolce wycenianej na 4, wiec nie oczekujmy dynamik jak dla spolek growth wycenianych duzo wyzej. Zreszta tak jak antyteresa pisal liczba spraw pozyskiwanych jest wieksza niz liczba zapadajcych wyrokow, wiec nie wiem skad zalozenie, ze wyniki za kolejny rok beda gorsze. Tym bardziej jesli nastapi jakies przyspieszenie zapadania wyrokow na co sa szanse. SKD moze i bedzie gotowkowo rynkiem mniejszym, ale pierwsze oznaki sa pozytywne, wiec nawet jesli kwotowo bedzie to mniejsza kwota per sprawe, to liczba spraw jest sprawa otwarta. Gdybanie ile moze byc tych spraw, a patrzac na optymizm zarzadu, to wydaje sie, ze moze byc ich duzo. Ja podtrzymuje opinie, ze spolka obecnie jest niedowartosciowana na samych frankach, gdyz gotowka bedzie splywac przez najblizsze lata splacajac z nawiazka obecny market cap. Nawet jak rynek nie doceni tego pod wzgledem kursu, to potencjal dywidendowy jest bardzo duzy splacajac znaczna czesc z obecnej ceny akcji w latach kolejnych ( moze jeszcze nie jakos bardzo w tym, bo przeplywy dalej stosunkowo slabe, ale to powinno sie poprawiac w 2024+) Dalej nie widac jakiegos znaczacego spadku zawieranych umow frankowych, a co z SKD bedzie czas pokaze. Dla mnie tez potencjal wydaje sie spory, sa jakies wstepne pozytywne jaskolki i jakies zainteresowanie.
|
|
Temat:
XTB
krato napisał(a):Być może naiwne i trywialne pytanie , ale czemu aktualnie XTB pnie się w górę bez żadnej korekty? , czy ma na to wpływ skup akcji własnych ostatnio gdzieś widziałem że był ogłoszony , jak modelowo spółka powinna reagować na taką informację ? Skup akcji wlasnych ma marginalny wplyw, po drugie to jest tylko jakas mala liczba w celu nie rozwadniania dla managerow za osiagniete cele ( jak robia inne spolki) ale zeby te akcje dac managerom i liczba akcji byla stala. Dlaczego tak rosnie? Bardzo dobre wyniki za q4 2023, wydaje sie, ze wyniki za q1 2024 tez beda bardzo dobre. Pozyskuja w bardzo dobrym tempie klientow. W dodatku zapowiedzieli produkty, ktore moga rozpalic inwestorow ( IKE,IKZE a przede wszystkim karte i kontowalutowe aka revolut). Wiec podsumowujac bardzo dobre dane operacyjne, bardzo dobre otoczenia biznesowe i plany zapowiadajace, ze XTB faktycznie przestanie byc brokerem CFD a faktycznie fintechem z prawdziwego zdarzenia. Glownie przez to ostatnie najpewniej rerating spolki ostatnimi czasy
|
|
Temat:
KRUK
|
|
Temat:
VOTUM
Co myślicie o tej sankcji kredytu darmowego? Przyznam szczerze, że do tej pory byłem powściągliwy co do spółki, bo nie lubię takich kiedyś kończących się biznesów, ale wydaje się, że na samych frankach spółka jest zbyt tania, a dodatkowo zaczęli podpisywać dużo umów apropo tej sankcji kredytu darmowego ( prawie 500 w lutym), wystarczy poczytać ostatnie parę retwitów prezesa, że jakieś pojedyncze nakazy zapłaty zapadają? Nie jestem prawnikiem więc ciężko mi się odnieść jaka będzie linia orzecznictwa i czy ten projekt ma sens i będzie sukcesem. Rynek zdaje się w ogóle nie reagować na to, a moim zdaniem to na samych frankach spółka uzasadnia wycenę ( nawet bez SKD), a jakby ten drugi temat się materializował to rynek powinien wyceniać spółkę nie tak jak obecnie ( z kończącym się rynkiem) tylko przez kolejne lata z w miarę stabilnym biznesem. https://twitter.com/KrupaBartlomiej
|
|
Temat:
XTB
javelin napisał(a):
Pracuję w finansach i dla mnie nie jest normalne, że w jeden kwartał spółka raportuje zysk 236 baniek, w kolejny 45 baniek, a w kolejnym 300 baniek. Coś nie halo z accrualami, jeśli wiesz o czym piszę.
Ja akurat też pracuję w księgowości i powiedz mi jak chcesz robić accruale na potencjalne zyski ( które nie są w ogóle pewne?). Spółka najpewniej ich nie robi, bo biorąc pod uwagę profil firmy zysk jest wtedy kiedy klient straci ( czytaj zamknie pozycję), a póki jej nie zamknie to różnie może być, więc nie widzę uzasadnienia na to.
|
|
Temat:
XTB
mboro55 napisał(a): Daj linka, że takie regulacje w Europie są szykowane, bo jak na razie to jedynie była mowa o reklamie CFD w Hiszpanii, na co XTB odpowiedziało w komunikacie, że to ich nie dotyczy, bo od długiego czasu nie reklamuje instrumentów CFD, co jest prawdą.
comparic.pl/panika-na-akcjach-...Cytat:Interesujący jest jednak fakt, że polska Komisja Nadzoru Finansowego (KNF) zwróciła uwagę na hiszpański pomysł. Jeśli nowe regulacje CNMV dotyczące rynku CFD w Hiszpanii przyniosą pozytywne efekty, może to zachęcić KNF do wprowadzenia podobnych rozwiązań na polskim rynku. Ja tylko odpowiadałem koledzę czemu prawdopdoobnie xtb tradowane jest z dyskontem. Sam jestem podobnego zdania, że spółka najlepsze może mieć przed sobą, a dzięki wprowadzaniu nowych produktów ( co prawda póki co bez wpływu na wyniki), ale w przyszłości jak będą chcieli/potrzebowali po zebraniu odpowiedniej ilości klientów jest duży potencjał we wprowadzania opłat a i tak byliby bardziej konkurencyjni niż większość brokerów.
|
|
Temat:
XTB
kukis napisał(a):Cześć, mój pierwszy post na forum :)
Czy ma ktoś jakąś odpowiedź dlaczego XTB jest niżej notowane na giełdzie od GPW? Obie spółki są do siebie jeśli chodzi o domenę w której działają podobne.
Aktualnie P/E XTB wynosi 7.5, w ostatnich paru latach waha się rejonie pomiędzy 4 a 9. GPW natomiast ma P/E od paru lat pomiędzy 8 a 14, aktualnie jest blisko 12. Skąd taka różnica?
Na korzyść XTB przemawia: - wyższa dywidenda - więcej możliwości na dynamiczny rozwój. GPW jak to GPW, prochu raczej nie wymyśli, raczej ciężko się spodziewać wielu nowych produktów
Natomiast na korzyść GPW: - większa stabilność, ciężko sobie wyobrazić, żeby za 5-10 lat GPW miało nie być, z XTB jak to z prywatną firmą, może być różnie - Niższe C/WK
Czy czegoś nie widzę? Jak dla mnie P/E powinno być przynajmniej porównywalne, jak nie wyższe dla XTB.
Całkiem dobre podsumowanie. Ale inwestorzy biorą w przypadku XTB poprawkę na duże ryzyko regulacyjne, bo XTB jest market makerem. Oznacza, to że gra przeciwko swoim klientom na kontraktach CFD, a w niektórych krajach jest to mocno ograniczane. A, że jest to zdecydowana większość zysków firmy w chwili obecnej pochodzi z tego, to jest tu ryzyko. Niby XTB stara się być takim fintechem przez wprowadzanie nowych produktów inwestycyjnych, ale są to póki co produkty nie przynoszące w tej chwili zysków. Choć wydaje się, że to kwestia czasu ( co prawda pewnie dłuższego), kiedy zacznie się kasowanie tych wszystkich darmowych klientów, których udało się w ostatnich i kolejnych latach pozyskać tą ofertą. Ale jednak cała ta ekspansja finansowana jest właśnie CFD.
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):Czyli zastanawiając się... jeśli spółka ogłosiłaby potencjalnie nowe projekty (produkty), to polepszyloby to sytuację czy nie?
Skoro rozbudowując nowe produkty, które nie były poprawnie przygotowywane (o czym dowiedzieliśmy się dopiero w marcu-kwietniu 2023) spółka traciła pieniadze, to czy informacje o nowych produktach nie będzie informacją negatywną?
To taki trochę dylemat jajka i kury. Bo w obecnej sytuacji wydaje się, że spółce ciężko będzie znacznie poprawiać wyniki na dotychczasowych produktach w dłuższym terminie. A nowe produkty to jak było widać kilkanaście miesięcy temu to niewiadoma i to w dodatku droga.
|
|
Temat:
XTB
magellan napisał(a):nawet z definicji 5% nie jest to mały pakiet, więc sprzedający nie potrzebował kasy na waciki, a kupujący wchodzący od razu na ponad 5% (chyba, że kilku) też musiał mieć to mocno przemyślane, co dalej - zakopać i trzymać czy może zwiększać i dogadywać się z głównym - transakcje na tym poziomie nie robi się pod wpływem impulsu - bo tanio/drogo. Wpuszczenie inwestora na ponad 5% procent, wiąże się dla wiodącego już z pewnymi ograniczeniami co do swobody działania - to już nie drobnica z bankiera czy innego portalu - nabywcy będą już patrzyli na ręce. Może to pierwszy krok do wchodzenia innych większych funduszy i rozproszenia akcjonariatu, co spowoduje większą wiarygodność rynkową. Takie luźne przemyślenia. Moim zdaniem to nie wiem czy takie głębokie rozkminy mają w ogóle sens. Zakładając, że jestem głównym akcjonariuszem moim głównym celem powinno być rozwijanie firmy, jeśli wierzę w biznes. Jeśli tak, to jeśli nie chcę się cashować na spółce to co za różnica jest czy spółka wyceniana jest na 5 czy 7 mld? Moim źródłem dochodu i tak są zyski i dywidendy, które generuje firma ( które są niezależne od market capa). Powiedzmy jedyny sens jaki widzę w tym, żeby wpuścić fundusze i zwiększyć market cap jest taki ,żeby prędzej czy później i tak się skeszować ( bo wtedy cashujemy się na większym market capie). XTB to spółka na tyle cyklicza, że moim zdaniem po prostu właściciel stwierdził, że spółka nienaturalnie dużo w obecnej chwili zarabia, że trochę akcji można sprzedać. Pytanie zawsze czy to jednorazowa sprzedaż, czy chęć cashowania się. Ale o tym zawsze człowiek dowiaduje się po fakcie.
|
|