Temat:
PKNORLEN
Przesunięcie wyników, (ukryć przed NIK) PKN Orlen: nie możemy udostępniać dokumentów NIK, jeśli zakres kontroli wykracza poza przepisy Orlen sponsorem Alpha Tauri z F1, same dobre newsy.
|
|
Temat:
JSW
|
|
Temat:
PEKAO
Stopy imo są za wysokie, gdyby były 10% to by był wielki kryzys gospodarczy
|
|
Temat:
PEKAO
Bank to nie Caritas, ale rząd już tak ;)
|
|
Temat:
PEKAO
Mercurial napisał(a):Cześć wszystkim. Podkreślam, że jestem tu nowy :) ale chciałem skorzystać z okazji i zaczerpnąć waszej opinii - czy nie macie obaw o zdolność kredytobiorców do spłaty niektórych kredytów hipotecznych/konsumpcyjnych. Ta część kupujących, która skorzystała z okazji wzrostu ich zdolności kredytowej w czasie niskich st.pr. dzisiaj musi się zmierzyć z kilkukrotnie wyższą ratą niż ta, która była dla nich zbyt wysoka (wg szacunków działów ryzyka banków) nawet przy st. ref. na poziomie 1,5%. Jednocześnie mamy mocny spadek realnego wynagrodzenia i rosnący poziom bezrobocia. Nie macie wrażenia, że te wakacje kredytowe mogą stać się dla banków "podusią", której zabrakło w 2008 r.? Dla "Kowalskiego" to jest jednak możliwość rozłożenia 2 rat na 3 m-ce. Dzisiaj będzie to stanowić niższy dochód dla banków, ale w 24' może uratować kilka z nich. Powtarzam - jestem tu nowy i mogę coś źle interpretować. :) Nie zgadzam się, ludzie mający kredyty żyją w luksusie, na nic sobie nie żałują, a teraz nadpłacają odsetki, i śmieją się z tych co tyrali całe życie żeby nie brać kredytu.
|
|
Temat:
JSW
Na wyresie, to był opór, został wybity
|
|
Temat:
JSW
Ok, zanegowanie powrót poniżej 62, dziwne to wybicie, tak nie ma szans na dojście do 86 imo Mam wrażenie że znowu JSW jest wrzucany do worka z węlem gdzie ten potaniał już do 140$
|
|
Temat:
JSW
Najwygodniej skasować post, jak ktoś powiedział A trzeba powiedzić B, @krewa dałeś sygnał kupna z ceną 86, ja widzę dystrybucję, a Ty?
|
|
Temat:
PEKAO
Brak odbicia, czyli zjazdu ciąg dalszy, info oficjalnie nie zostało zdementowane, jedynie bełkot na twitterze rzecznika rządu. Inflacjo rośnij dalej, dzięki wakacjom kredytowym, "brawo PiS"
|
|
Temat:
PEKAO
Muller: Obecnie nie toczą się żadne prace nad przedłużeniem wakacji kredytowych www.stockwatch.pl/wiadomosci/m...Bardzo dziwna sytuacja, zdementowanie fake newsa i brak reakcji na bankach, pachnie mi to wiekszą korektą na rynkach
|
|
Temat:
PEKAO
A kto bronił wziąc 5 baniek kredytu na dom? Frankowicze brali we franku bo chcieli wyciulać tych co brali w złotówce, i im się udało. Nic tylko brać kredyty, może nawet dojść do tego że rządy z ucziwych podatników, a zwłaszcza z małych firm (dowalanie podatków cały czas) będa spłacać kredyty tym "pokszywdzonym"
|
|
Temat:
PEKAO
Znam trochę ludzi którzy mają kredyty, za te kredyty pobudowali luksusowe domy, kupili nawet po kilka mieszkań, jeżdżą luksusowymi samochodami, nie żałuję ich wcale, brali niech płacą, ja nie brałem i nie mam problemu. 200-300tyś kilka kilkanaście lat temu to było bardzo dużo i spokojnie mogłeś nawet dom wystawić, ale ludzie brali po 1 mln bo były tanie odsetki, a umowa jasno mówi, zmienne stopy, więc ryzyko, a teraz się śmieją że głupi rząd im zamraża kredyt, a oni dawaj na wakcje do Ameryki, Australi, czy choćby do Włoch swoimi BMW, Mercami, na kredycie...
|
|
Temat:
PEKAO
Walka z inflacją zamrażaniem kredytów, i hulaj dusza, patologia... Taich kiełbas wyborczych będzie jeszcze dużo do wyborów z dwóch stron.
Wig banki zbliża się do wsparcia na 6300, więc pewnie się będzie bronić
|
|
Temat:
PEKAO
zjablik66 napisał(a):Ile osób jest akcjonariuszami banków, a ile osób ma kredyty hipoteczne :) Coby nie mówić o politykach to umieją liczyć :) Obrażanie kogoś innego (słowo banda) to próba jego deprecjonowania, a tu trzeba iść bardziej drogą Shun Tzu - niedocenienie przeciwka to jedna z najczęstszych przyczyn porażki :) Uważam że nikomu nie powinno się pomagać, jeśli chodzi o finance, żadnym frankowiczom, czy kredytobiorcą, nie mam kasy to nie biorę milionów kredytu a potem płaczę, to jest ryzyko, takie samo jak inwestowanie na giełdzie, właśnie straciłem na bankach 10k i kto mi za to zwróci, nikt, to moje ryzyko, dlaczego ciągle pomaga się nieudacznikom?
|
|
Temat:
PEKAO
Co za banda, oby to nie weszło w życie.
|
|
Temat:
PEKAO
Co to się stało na bankach?
|
|
Temat:
JSW
Kreski nie gwarantują wzrostów, to koniunktura, hossa, bessa, są głównymi wytycznymi. JSW jest bardzo słaba na tle spółek powiązanych, kurs nie wykorzystał hossy surowcowej, miliardy w portfelu a kurs zjechał do 34zł. Ja widzę bardzo dużą niechęć do spółki przez dużych graczy, nie sądzę żeby kurs dotarł wyżej niż 86zł, a to i tak przy sprzyjającym otoczeniu i hossie.
No i to by było na tyle kresek :) 86-150-190 papa :))
Niczym banki, które nie wiedzieć dlaczego leciały po 5%?
|
|
Temat:
JSW
Kurs już tam powinien być JSW jest najniżej notowaną spółka z całej branży na świecie, wszystkie inne mają wartość do ceny wyższa od 100 do 600% Miejmy nadzieję że grubasy to dostrzegły i jazda będzie do co najmniej ATH
|
|
Temat:
JSW
Co do podwyżek to jestem spoojny, wszędzie chcą podwyżek, w KGHM też zaczęły się negocjacje, a kurs jak widać ma się w najlepsze.
|
|
Temat:
JSW
Panowie na stooq.pl pojawiła się AT JSW, Pan Jacek sugeruje wzrost w kierunku ATH! Jak wiemy ATH to 136zł Moim zdaniem to on miał na myśli 84zł A prawda jest taka że jak braknie Paliwa na Wig20 to JSW nawet do 70 nie dojdzie, imo, a palia zaczyna brakować.
|
|
Temat:
JSW
Wybicie z ośmiotygodniowej konsolidacji, przebicie oporu i zwiększone obroty, bardzo ładnie, oby to utrzymali. Ceny koksującego bardzo pomagają 336$ tona
|
|
Możnaby odświeżyć AT Millenium, dawno nic nie było, kurs w trendzie wzrostowym, z korektą, co będzie dalej?
|
|
Temat:
JSW
Milko napisał(a):Jest w nocie wyszczególnione, że aktywa AKTYWA NETTO FUNDUSZU to 3 260,9.
To, że Bogdanka miała stratę w Q4 to żadne zaskoczenie (przynajmniej nie od września). Aktualnie wycena EV/kapitalizacja Bogdanki i JSW jest podobna (po Q4 będzie na 'korzyść' JSW), jakkolwiek 2023 to tak naprawdę pierwszy rok, w którym będzie zarabiać. Zysk netto Bogdanki za 2023 to ~2mld PLN według np. PEKAO. Firma o wiele stabilniejsza jeśli chodzi o zyski. Ma politykę dywidendową. Jeśli chodzi o wskażniki za rok jest zauważalnie tańsza niż JSW a mniej ryzyk. Umowy ma długoterminowe (w dużej części dlatego (oprócz problemów geologicznych) nie zarobiła dużo w 2022, ale obecnie, po aneksach jest to przewaga w stosunku do JSW. Co za nonsesns opowiadasz. JSW EV 0,36 C/Z 0,90 LWB EV 1,66 C/Z 4
|
|
Temat:
BOGDANKA
Zysk netto za 2022r 175,6mln, co za nędza, w takim roku gdzie węgiel szalał po 400$, a ludzie kupowali po 3k
JSW dla porównania zysk wyjdzie około 7,5mld!
|
|
Temat:
JSW
Inflacja na świecie zaczyna spowalniać od marca będzie bardzo mocno hamować, stopy na koniec roku w dół, zacznie się mocne branie kredytów i potężne inwestycje. Perspektywy dla JSW fenomenalne, rekomendacje po 130, technika na korzyść np złoty krzyż. A wiecie jak dzisiaj będzie, standard -3-5% Tylko potężna dywidenda może zmienić nastawienie do spółki
|
|
Temat:
BOGDANKA
Rośnie po potężnej reko Santandera, no i w portach węgiel odbił na 175$
|
|
Temat:
KGHM
Miedź szaleje 9515$, KGHM goni, 177 realne przy tak mocnej miedzi
|
|
Temat:
JSW
Czy węgiel koksujacy idzie na 400$, wszystko na to wskazuje, mamy już 323$, a ożywienie gospodarcze dopiero przed nami.
|
|
Temat:
JSW
Wrzucam dla porównania z JSW, notowaną na giełdzie w USA spółkę TECK która wydobywa węgiel koksujacy w Kanadzie Raport produkcyjny Q4 Spadek sprzedaży r/r prawie 1 milion ton, sprzedali 4,3mln Cena sprzedaży 278$ rok temu 351$ Wskaźnik C/Z 6,55 Gdyby JSW było notowane w USA kosztowałoby około 500-600 za akcję
|
|
Temat:
BOGDANKA
Podwyżki i wzrost kosztów będą w większości spółkach notowanych na GPW, gdzie jak widać po ich zachowaniu nie stoi na przeszkodzie rosnąć od 3 miesięcy. Zachowanie na węglowych spółkach jest iście powiązane z cenami węgla w portach imo
|
|
Temat:
BOGDANKA
Bo ceny węgla w portach lecą w odchłań, dzisiaj znowu -10%, spadek z 370 na 150$ od maja. Inwestorzy nie patrzą na to ile będzie zysków po renegocjacjach umów tylko na ceny węgla.
|
|
Temat:
KGHM
krewa napisał(a):Nie rozumiem czemu Ty obrażasz się na rynek i stosujesz mechanizm przemieszczania złości na mnie ;) To, czy kurs KGH zawędruje do poziomu 177 zł zależy od przewagi popytu nad podażą i tyle. Nie będę Tobie też wyjaśniać na czym polega różnica między współczynnikiem korelacji 0,5 0,8 czy 1, bo Ty nie po to tutaj przyszedłeś. Skoro KGHM urosło bardzo dużo to jak mogę się obrażać na rynek? Powiedziałem że patrzę na ceny miedzi, jak spada to sprzedaje...
|
|
Temat:
KGHM
Czego nie rozumiesz? Jasno napisałem, to czy kurs dojdzie do wspomnianych przez ciebie 177 zależy od ceny miedzi i srebra, a nie od kresek na wykresie
|
|
Temat:
JSW
Bardzo było by dobre dla społeczności żeby zostały ujawnione zarobki w JSW, myślę że tyle co tam się zarabia, spokojnie starcza na życie w dobrym standardzie Dodajmy do tego 13, i nagrody jak ta rok temu po 15-19k Zadanie podwyżek po 25% jest skrajnie nieodpowiedzialne i żenujące.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Dywidenda będzie, dzisiaj czytałem na konkurencyjnym portalu że będzie podobna jak w zeszłym roku, akcji jest znacznie więcej w obrocie, tego nie wziąłem pod uwagę, czyli szału nie będzie, kurs jest bardzo słaby, jest duża niechęć do Orlenu, podobna jak do JSW
|
|
Temat:
JSW
Dla akcjonariuszy ten zysk ma coraz mniejsze znaczenie, związki wszystko przejedzą, podwyżki będą na 100%, pytanie ile, ja stawiam na 12%
|
|
Temat:
KGHM
Jak sam zauważyłeś kurs jest mocno skorelowany z miedzią, to czy będze 177 zależy tylko i wyłącznie od cen miedzi.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Jak myślicie, realne jest 30zł dywidendy na akcję? Rok temu było 3,50, ale przeznaczyli tylko 1,5mld na dywidendę, w tym roku mają już 19mld zysku, 10mld może iść na dywidendę moim zdaniem
|
|
Temat:
JSW
Po moich wyliczeniach wychodzi mi 1,2mld zysku netto za Q4, zobaczymy ile się pomyliłem. Wynik fenomenalny, i to w czasach mocnego spowolnienia gospodarczego. Za cały rok wychodzi 7,5mld netto.
|
|
Temat:
JSW
Nie ma zbytu, to co się mają szarpać Sztuka to się nie narobić a zarobić :)
|
|
Temat:
JSW
Przy tak słabej sprzedaży będzie około miliarda zysku, więc to jest fenomenalny wynik A ceny ACC rosną i są powyżej 300$ Widmo recesji to pretekst do nie podnoszenia płac
|
|
Temat:
JSW
Szału nie ma, ale tak jak mówię rynek tego się spodziewał
Sprzedaż węgla ogółem wyniosła ok. 3,29 mln ton i była niższa kdk o ok. 5,8 proc., a w porównaniu do IV kwartału 2021 r. niższa o ok. 13,4 proc. Sprzedaż węgla koksowego wyniosła ok. 2,51 mln ton i była niższa w porównaniu do III kwartału 2022 r. o ok. 5,5 proc. a rdr niższa o ok. 9,6 proc.
|
|
Temat:
JSW
Jest raport produkcyjny za 4 kwartał, słaby, ale rynek tego się spodziewał.
|
|
Temat:
JSW
Pisząc nie ma żadnej korelacji, mówię że to bzdura, bo jest to nieprawda co pokazują nawet twoje wykresy. Nie ma korelacji jeden do jeden, bo to nierealne, ale jak jest mocny spadek w Australii to jest też mocny spadek Jsw, jak są mocne wzrosty w Australii to i JSW rośnie
To tak jak KGHM i miedź, nie ma jeden do jeden, czasem też się rozjeżdża. I chyba nie powiesz mi ze inwestorzy nie powinni patrzeć na ceny ACC tylko na AT :)
|
|
Temat:
JSW
krewa napisał(a):Tak, piszę, by nie podniecać się cenami ACF i nie wrzucać tutaj codziennie, bo kurs JSW nie ma nic wspólnego z tym instrumentem, nie jest skorelowany. Znowu muszę to napisać, BZDURA Jest skorelowany bardzo mocno, wystarczy prześledzić notowania ACC i JSW, na przestrzeni kilku lat
|
|
Temat:
JSW
Myślę że nie ma się co obrażać na jsw, przyjdzie i na niego czas, ACC rośnie bardzo mocno, dolar nadal mocny, dojdzie dywidenda i jsw w końcu odpali :)
|
|
Temat:
JSW
Dajmy już spokój każdy inwestuje jak chce i w co chce,.ja dzisiaj zrealizowałem banki i mam fajny zysk, a gdzieś mam JSW i ACF... Ta spółka jest mega dziwna do inwestowania, kiedyś była znacznie łatwiejsza
|
|
Temat:
JSW
Krewa podał jeden czynnik którym się kieruje AT.
|
|
Temat:
JSW
krewa napisał(a):JSW nie jest skorelowane z ACF, więc nie ma większego sensu przytaczanie cen tego drugiego instrumentu. Trwałą i silną korelację to miało w 2016-2017. Histogram obrazuje współczynnik korelacji ACF i JSW edit: w okresie 250 sesji JSW była mocno skorelowana z COG (0,82) i WIG.MS-BAS (0,87), może tędy droga?  kliknij, aby powiększyć Tutaj piszesz żeby nie brać pod uwagę ACF bo to bezsens, czyli według ciebie jsw handluje powietrzem skoro mamy nie brać pod uwagę węgla z Australii, po których to cenach jsw sprzedaje, dobre dobre :)) Cięzko się z Tobą dyskutuje, więc nie będę kontynuował, zaznaczam tylko że nie opieram się na c/z a jedynie przytaczam, na czym się opieram napisałem wyraźnie.
|
|
Temat:
JSW
Dlatego do C/Z dodaję cenę surowca, czym spółka handluję i jeszcze kurs walut, co Ty też podważałeś wczoraj. JSW nie zarabia na złocie, zbożu czy mleku, tylko na węglu i koksie, które to dzisiaj znowu potężnie rosną, 315$. Wiadomo koszty rosną, płace, energia, etc, ale zysk pokazuje czarno na białym 6,4mld po 3 kwartałach, i kolejne bardzo mocne kwartały.
Jeśli możesz to powiedz mi czym kierujesz się przy kupnie np KGHM, czy JSW, lub czym byś się kierował, jeśli chciałbyś kupić
Ps. Wytłumacz mi również czym kierują się analitycy, którzy wyceniają JSW na 130-100-90-80? I na ile Ty i anty-teresa wyceniacie na dzień dzisiejszy i patrząc na ceny ACC i kurs $ JSW?
|
|
Temat:
JSW
ryhol2 napisał(a):Cytat:Bogdanka C/z 4 KGHM C/z 4 Z czym, w czym jsw jest gorsze, bo związki chcą podwyżekz wszędzie ludzie chcą, pytanie czy dostaja i ile
Między JSW a spółkami przytoczonymi przez Ciebie, Jest jedna zasadnicza różnica. I nie chodzi to o to, że wszystkie one mają inny produkt. W bessie surowcowej zarówno KGHM, jak i Bogdanka, potrafią zarabiać. Mniej, ale są na plusie w kolejnych latach. Natomiast JSW zarabia dużo dziś, ale trzy cztery lata temu przynosiło potężne straty. I pewnie to Rynek dyskontuje. Straty gdy hossa na węgiel koksowy i koks się skończy. Ale im dłużej ACFy są wysoko, tym bliżej jesteśmy momentu, ze nastąpi konsensus wśród inwestorów że do dawnych cen nie ma powrotu. I dopiero wtedy kurs JSW zostanie uwolniony. (abstrahując od tego czy rzeczywiście nie wrócą ) I ok, wszystko się zgadza, bo w tedy JSW leciało na 10zł przy stracie rocznej, teraz mamy ile mld w kasie, i ile na horyzoncie...
|
|
Temat:
JSW
krewa napisał(a):Gring napisał(a):krewa napisał(a):anty_teresa miał pewnie odciski na języku i na palcach, tłumacząc dlaczego nie należy ślepo wpatrywać się w C/Z. Na marne. Bzdura imo, JSW było po 130 z C/Z 30 w tedy było ok? Analityk Fundamentalny napisał(a):Jeśli chcesz inwestować na giełdzie w oparciu o wskaźnik C/Z nastaw się na długie poszukiwania i analizy. Pójście na skróty zazwyczaj nie będzie gwarantować sukcesu, ponieważ większość informacji oraz zaraportowane dane są już uwzględnione w cenie akcji.
Pamiętaj, że wskaźnik P/E bazuje na historycznych zyskach. Oszacuj, jak one będą się zmieniać w przyszłości i jak to może wpłynąć na wyceną wskaźnikową. W takim wypadku musisz ocenić, czy obecna wartość zysków powtarzalnych może być użyta do prognozy na przyszłość. Przyszła dynamika zysków może być istotnie różna od tej, która występowała w przeszłości. Sorry ale to bzdura imho, cały świat inwestycyjny opiera się na P/E, i na tym czy dany produkt którym handluje dana spółka rośnie czy spada, patrz BHP, Rio Tinto, KGHM miedź-srebro, TECK, ARCH, HCC, BTU, węgiel koksujący, koks, węgiel kamienny.
|
|
Temat:
JSW
ryhol2 napisał(a):Cytat:Myślę że rozumuję znakomicie, pokaż mi spółka z branży JSW z wyceną 0,88, ja widzę wyceny C/Z 2-3
Dalej widzę nie rozumiesz. Nie można porównywać spółek z tego samego sektora znajdujących się i notowanych w rożnych miejscach kuli ziemskiej. Na GPW podobnej spółki nie ma. Bogdanka C/z 4 KGHM C/z 4 Z czym, w czym jsw jest gorsze, bo związki chcą podwyżekz wszędzie ludzie chcą, pytanie czy dostaja i ile
|
|
Temat:
JSW
krewa napisał(a):anty_teresa miał pewnie odciski na języku i na palcach, tłumacząc dlaczego nie należy ślepo wpatrywać się w C/Z. Na marne. Bzdura imo, JSW było po 130 z C/Z 30 w tedy było ok?
|
|
Temat:
JSW
Myślę że rozumuję znakomicie, pokaż mi spółka z branży JSW z wyceną 0,88, ja widzę wyceny C/Z 2-3
|
|
Temat:
JSW
A wcześniej zjazd z 84 na 32, spółka dno
|
|
Temat:
JSW
Najniżej wyceniana spółka z całej GPW, nie korzysta z hossy, z super perspektywami na 2023r, z mega dywidenda na horyzoncie Jak ktoś siedzi tylko na JSW to współczuję
|
|
Temat:
JSW
Ja to już sam nie wiem pod co można grać na jsw, wszystko wskazywało na potężne wzrosty, a było i jest tylko potężne rozczarowanie Dobrze że są jeszcze inne fajne spółki, jak chociażby banki, i niedawna AT krewy dotycząca np mBanku...
|
|
Temat:
JSW
Australia przebija z przytupem 300$ za tonę, styczeń 302,67, luty 303,33, wtym samym czasie JSW zalicza mocne cofnięcie.
|
|
Temat:
JSW
Dzięki Wracając do ceny, to nadal nie wiem co się tu odstawia, kurs nie wie czy ma spadać czy rosnąć
|
|
Temat:
JSW
krewa napisał(a):@Gring, jeżeli masz problem z interpretacją wykresu, to napisz wprost a ja pomogę w miarę swoich możliwości. Nie zamieszczaj wpisów, które nic nie wnoszą. Nie przypisuj mi słów i opinii, których nie wypowiedziałem. Tak mam problem, proszę o wyjaśnienie wykresu, ja tam widzę zjazd na 32,50, czy mam rację?
|
|
Temat:
JSW
Wskaźniki PMI już pokazują recesję, zarówno ceny węgla koksującego jak i przede wszystkim miedzi kompletnie tego nie pokazują Zatem dlaczego tak mocna wyprzedaż spółek węglowych w USA? Mz nasz JSW obrywa przy okazji
|
|
Temat:
JSW
Również nie łączył bym spadków z podwyżką, info poszło o 15, a kurs załamał się o 16 jak w USA zaczęły się spadki, i bardzo mocne spadki kolejny dzień, spółek wydobywczych, a wcześniej bardzo słabe PMI z USA czyli recesja, co za tym idzie przecena sektora surowcowego, wydobywczego.
Niestety wszystko wskazuje na to że jutro pęknie 55 i niestety przecena może przyspieszyć, co przy obecnej wycenie i cenach węgla koksującego w Chinach 360$, Australii 300$, jest totalnie niepojęte i chore z punktu widzenia inwestora
|
|
Temat:
JSW
Info o żądaniach 25% było już z tydzień temu, ale nie było oficjalnie, doszła totalna wyprzedaż węgówek w USA, i RGR na JSW, przebije 55 i poleci na 32,50, C/Z będziemy mieli 0,7 ale kogo to...
|
|
Temat:
JSW
A jednak powrót na 32,50? Szkoda to trzymać...
|
|
Temat:
JSW
Spór zbiorowy o 25% podwyżki, żenujący są ci związkowcy, powinni im obciąć pensję w związku z recesją. Kurs nie ma szans na wzrosty.
ACF1 296,50 +2,42, luty 292,50, marzec 290,75. Dolar 4,42, kolejne miliardy na horyzoncie.
|
|
Temat:
JSW
Oby to pierwsze, wszyscy pisza ze spółką niedowartościowana, że taniocha itd, a kompletnie po raz koleiny nie wykorzystuje szansy wybicia.
|
|
Temat:
JSW
C/Z 0,93 i spółka nie rośnie przy kolejnej hossie, gdzie ceny ACC utrzymują się w okolicach 300$ a dolar w okolicach 4,45. O co tu chodzi?
|
|
Temat:
JSW
Wzrosty na styczeń luty marzec... O około 2,5-1,2%, ceny utrzymują się w okolicach 290$, czyli szczyt hossy z przełomu 2016-2017r gdzie kurs dotarł do 110zł, kurs obecny zostawiam bez komentarza.
|
|
Temat:
JSW
Potężne wzrosty węgla koksującego w Australii, rzędu 10%! Aż dziwne że JSW nie wykorzystuje tego + Bogdanka
|
|
Temat:
JSW
W USA armagedon na spółkach wydobywczych, HCC, ARCH, AMR, BTU, wszystko leci po około 5-10%
|
|
Temat:
JSW
Ceny węgla koksującego na poziomie 270-290$ dołują kurs, patologii ciąg dalszy.
|
|
Temat:
MBANK
Słabo to wygląda, i gdzie ten rajd na północ?
|
|
Temat:
MBANK
Moja cena docelowa i kierunek były oparte na AT @krewa
|
|
Temat:
MBANK
Moderator:Z regulaminu forum: Usuwane są wpisy zawierające cenę docelową lub przewidywany kierunek kursu, nie poparty argumentacją techniczną bądź fundamentalną,
|
|
Temat:
MBANK
Wygląda na to że sygnał wygenerowany.
|
|
Temat:
JSW
Związki zawodowe to jest jakaś patologia w JSW, zarabiają jak mało kto, dostają gigantyczne premie i ciągle im mało. Jak faktycznie przyjdzie załamanie cen węgla koksującego to JSW może stać się niewypłacalne przez te ich związki. Czym prędzej powinni zrobić z tym porządek.
|
|
Temat:
JSW
Piec w Krakowie został wygaszony w 2019r JSW podpisało niedawno z AM gigantyczny kontrakt, ale kurs na nic nie reaguje
|
|
Temat:
JSW
Zdecydowanie zgadzam się z tym że kurs przespał koniunkturę, kupy się to wszystko nie trzyma, spółki nigdy w swojej historii nie miała takich zysków, węgiel koksujacy i koks nigdy nie był tak wysoki notowany, dolar nigdy nie był tak drogi, czas na wzrosty był cały rok, czas na ATH niewykorzystany kompletnie, spółka notowana na poziomach strat a nie miliardowych zysków. C/Z 0.89 mówi wszystko W mojej ocenie kurs nadal będzie spadał, sytuacja globalna na rynkach akcji robi się nieciekawa, recesja puka do drzwi.
|
|
Temat:
MBANK
Odwrócony młot na wykresie, zobaczymy czy da sygnał kupna.
|
|
Temat:
JSW
@Krewa o co chodzi na wykresie, wczoraj dziwna podbitka, a dzisiaj potężne tąpnięcie?
|
|
W mojej ocenie dzisiejsze spadki to 100% wpadka z W3 na PC, to pokazało że spółka nie wyciągnęła wniosków z CP, to pokazuje że kolejne premiery również będą podobne, to pokazuje że w CDR nadal jest bałagan i nikt nad niczym nie panuje. Kpina z akcjinariuszy i kpina z graczy po raz kolejny. Technicznie droga do 150 była otwarta, ale po takiej wpadce nikt nie był już takim optymistą, żeby pakować się a to bagno. MZ okolice 106zł są realne, patrząc od strony wsparcia
|
|
Temat:
JSW
W Chinach koksujący szaleje, co dzień w górę, Australia wzrosty, ale mizerne, jedank cena 270-280$ to nadal kosmos dla JSW
|
|
Kompromitacja CDR z Wiedźminem, nic się nie nauczyli, WSTYD! Oglądałem prezentację W3 next gen, i już w tedy zastanowiło mnie dlaczego prezentacja jest pominięta z PC, był tylko Xbox X?
|
|
Temat:
JSW
Kałuża klepnięty, PiS odstawia dziadostwo...
|
|
Temat:
JSW
Przy miliardowych zyskach spółka totalnie bez sił żeby rosnąć, fatalnie to wygląda.
|
|
Temat:
JSW
W Chinach wzrosty koksującego nie ustają, 100$ różnicy vs Australia faktem.
|
|
Temat:
JSW
W Chinach węgiel metalurgiczny jest o blisko 100$ droższy niż w Australii, ciekawe kiedy i czy Austalijski zacznie gonić
|
|
Temat:
JSW
Nie ma dywidendy nie ma wzrostów. Wypłacą 15 na akcję, poleci wysoko, o ile ceny węgla w Australii sie nie załamią
|
|
Temat:
KGHM
Ależ ciężki jest KGHM, w ogólę nie goni miedzi i spółek z branży, jak BHP czy Rio Tinto, na dodatek technicznie droga do 145 otwarta, a tu taki marazm.
|
|
Temat:
JSW
Odnoszę wrażenie że rekomendacja kupuj 300, która notabene nie byłaby wygórowana, nic nie da, jest jakaś dziwna niechęć do kupowania JSW, mimo drastycznie niskiej wyceny, miliardowych zysków, i zapowiadającym się bdb kolejnym roku, węgiel koksujący cały czas blisko 300$. Kontrakty na wiele lat ze 100% pokryciem produkcji.
|
|
Temat:
JSW
Nieprzyzwoicie spada, pokonując wsparcie bez jakiejkolwiek obrony, fundametny na JSW bdb, ale to nic nie daje.
|
|
Temat:
MBANK
Trzy tygodnie konsolidacji przed kolejnym impulsem, czy jednak dystrybucja?
|
|
Temat:
JSW
Krewa Twoja AT sprawdziła się w 100%, z dokładnością do 10gr : Teraz atak na szczyt z marca?
|
|
Temat:
JSW
bernie napisał(a):widocznie nikogo ten wskaźnik nie przekonuje w przypadku tej spółki która jest koniunkturalna i zyski nie koniecznie są powtarzalne, choć większość wybierze wersje że zarządzający funduszami typu Black Rock nie czytają bankiera i przegapili taką OKAZJĘ To radzę sprawdzić kto ma akcje JSW, akurat BlackRock ma ich bardzo dużo.
|
|
Temat:
JSW
C/Z 0,90, teoretycznie to spółka szoruje po dnie ;)
|
|
Temat:
JSW
Technicznie doszło do oporu 62,50, po czym nastąpiła realizacja zysków, przez ww, mocne wykupienie, sowity wzrost, na co tu czekać, odkuić można na wsparciu 57.
|
|
Temat:
JSW
Książkowe rozegranie, spekóła i technicy opuszczają pokład.
|
|
Temat:
JSW
To zależy od czyników zewnętrznych które ciężko przeiwdzieć, na dzień dzisiejszy jedno wiemy C/Z 0,99!
|
|
Temat:
JSW
W Chinach jest potężne kupowanie koksującego, ceny doszły do 500$ za tonę, Australia powinna gonić.
|
|