Temat:
Amibroker
fast=Param("fast",10,1,100,1); slow=Param("slow",20,1,200,1); sigBuy=Cross(EMA(C,fast),EMA(C,slow); Plot(EMA(C,fast),"fast",colorGreen,styleThick); Plot(EMA(C,slow),"slow",colorRed,styleThick); Plot(C,"close",colorBlack,styleCandle); Oczywiście to jest tylko wyrywek z kodu jako przykład pisz na PW
|
|
mam zapisane coś takiego, to nie jest to samo?
Buy = exitshort; Sell = exitlong; Short = Sell; Cover = Buy;
|
|
jeszcze co do 1 pozycji, gram 1 kontraktem bez wychodzenia z rynku i chciałbym żeby w testach pozycje były w ten sposób odwracane, jak to zapisać w AFL? short np. 2250 i odwracam na L po 2250 znalazłem coś takiego ale nie działa Short=Sell; Cover=Buy; Long=Flip(Buy,Sell OR Cover); Shrt=Flip(Sell,Buy OR Cover);
|
|
ja mam zrobione tak w zakładce Symbol>Categories>Markets stwórz sobie katalogi ze swoimi grupami np. WIG, WIG20, mWIG40 itd, ja pozmieniałem nazwy domyślnych market na moje a później w tej samej zakładce ale niżej jest organize assignments i wrzucam do utworzonych grup odpowiednie spółki
|
|
możesz dodać warunek ceny lub jakikolwiek inny i będzie to co chcesz
sigBuy=Cross(EMA(C,fast),EMA(C,slow))AND C > 0.49 AND C < 500
|
|
spróbuję to wyjaśnić jak ja to widzę i robię - zawsze ustalam parametry strategi w zależności od kapitału jaki posiadam niżej jako przykład  kliknij, aby powiększyćnastępnie szukam sygnałów poprzez explore - niżej przykład z dzisiaj  kliknij, aby powiększyćpo wybraniu spółki kupuję ją po sygnale na drugi dzień z limitem ceny close z dnia sygnału  kliknij, aby powiększyćjak widać jest stop początkowy, zwykle ok 4 d0 6% w zależności od zaangażowanego kapitału i stopnia ryzyka a tak działa stop początkowy  kliknij, aby powiększyćjeżeli wszystko idzie po naszej myśli to zyski rosną  kliknij, aby powiększyćlub zadziała stop kroczący, też ustalamy w zależności od naszej strategii, nie za mały bo nas wywali i nie za duży bo są straty, trudno tutaj radzić ja mam ok. 7 do 9%  kliknij, aby powiększyćpodaję to jako przykłady i mam nadzieję, że przyczyniłem się do wyjaśnienia pewnych problemów opisanych w postach wyżej opisałem to bo zamieściłem przykład takiej formuły, która nie jest pełna, bo jest rozbudowana o te elementy które podałem i jeszcze kilka, których nie mogę podać nie wiem, czy dobrze zrobiłem z tymi linkami i czy wszystko będzie widać? pozdrawiam
|
|
tak o to chodziło, dzięki bardzo za zaangażowanie do tego dokładam jeszcze filtry na cenę akcji (filtruje śmieci) oraz wolumen (w miarę płynne spółki)dane portfela i strategia gotowa, można zmieniać wielkości i robić backtesty nie filtruję całego rynku tylko specjalnie dobrane spółki, które mam w zakładce Apply to filter kod AFL EMA1=EMA(O,7); EMA2=EMA(O,14); sl=H*0.9;
Buy = Cross(EMA1,EMA2) AND C > 0.49 AND C < 300 AND EMA(V,15) >=5000 ;//filtr ceny i wolumenu Filter =EMA (V,15) >=5000; Sell=Cross(HHV(sl,Buy),L);
//2 linijki pod spodem będą rysować strzałki na wykresie bez backtestów //PlotShapes(shapeUpArrow*Buy,colorLime); //PlotShapes(shapeDownArrow*Sell,colorRed);
Plot(EMA1,"EMA7",colorGreen,styleThick); Plot(EMA2,"EMA14",colorRed,styleThick); Plot(HHV(sl,Buy),"stop",colorWhite,styleThick);
_SECTION_BEGIN("Price"); SetChartOptions(0,chartShowArrows|chartShowDates); _N(Title = StrFormat("{{Name}} – {{Interval}} {{Date}} Open %g, Hi %g, Lo %g, Close %g (%.1f%%) {{VALUES}}", O, H, L, C, SelectedValue( ROC( C, 1 ) ) )); Plot( C, "Close", ParamColor("Color", colorBlack ), styleNoTitle | ParamStyle("Style") | GetPriceStyle() );
SetOption("InitialEquity", 100000 );// dane potrfela poniżej SetTradeDelays(1,1,1,1);//kupno na następnej sesji po sygnale RoundLotSize = 1; posqty = Optimize("PosQty", 10, 5, 8, 1 ); PositionSize = -100/posqty; PositionScore = 100-RSI(); // prefer stocks that have low RSI; PosQty = 10;//ilość pozycji w portfelu SetOption("MaxOpenPositions", PosQty ); PositionSize = -100/PosQty; SetOption("futuresmode",False); //tryb futures wylaczony SetOption("Minposvalue",5500); //min pozycja za kwote 1400 ze wzgledu na prowizje SetOption("commissionmode",1); //rodzaj prowizji(procentowy) SetOption("commissionamount",0.39); //wartosc prowizji _SECTION_END();
|
|
|
|
wszystko działa, dzięki, ale nie do końca spełnia to moje warunki, poniżej kod Buy = Cross(EMA( Open , 7 ),EMA( Open , 14 ))AND C > 0.49 AND C < 400 AND EMA(V,10) >=5000 ; Filter =EMA (V,10) >=5000; Sell = Cross (C,High * 0.950); Stoploss = Cross (C,High * 0.950); PlotShapes(IIf(Buy==1, shapeUpArrow , shapeNone), colorWhite, 0,Low, Offset=-50); Plot stoploss ???????  kliknij, aby powiększyć
|
|
toopaz napisał(a):jeszcze w sprawie stoploss, taki prosty procentowy, tak, żeby rósł razem z ceną ale nie opadał
Sell = Cross (C,High * 0.952); Stoploss = Cross (C,High * 0.952); Plot(Stoploss, "Stop", colorYellow, styleThick, styleNoLine, styleLabel); jeżeli wstawiam w dowolną formułę to działa ale plotuje bardzo dziwnie na dole wykresu, tak trochę bez sensu, pewnie to co zrobiłem też jest bez sensu dopiero wchodzę w amibrokera, tak, że proszę o wyrozumiałość proszę o pomoc da się to plotować czy nie? proszę o sugestie
|
|
jeszcze w sprawie stoploss, taki prosty procentowy, tak, żeby rósł razem z ceną ale nie opadał
Sell = Cross (C,High * 0.952); Stoploss = Cross (C,High * 0.952); Plot(Stoploss, "Stop", colorYellow, styleThick, styleNoLine, styleLabel); jeżeli wstawiam w dowolną formułę to działa ale plotuje bardzo dziwnie na dole wykresu, tak trochę bez sensu, pewnie to co zrobiłem też jest bez sensu dopiero wchodzę w amibrokera, tak, że proszę o wyrozumiałość proszę o pomoc
|
|
teraz wszystko ok, dziękuję bardzo jeszcze pytanie odnośnie zapisu, np. zapisz jako: arkusz excel z obsługą makr czy normalny arkusz excela?
|
|
Witam dzięki za arkusz, używam office 2010 i mam problem z prowizjami nie sumuje ich a po sprzedaży znika prowizja kupna i pojawia się sprzedaży, sumowania brak, jest na to rada czy ja robię coś nie tak?
|
|
Hornet napisał(a): Arkusz mi się także spodobał i próbuję go sobie. Mam w zwiazku z tym parę pytań. 1. Czy mogę go nieco zmodyfikować - np. dodałem w portfelu obliczenie kwoty jaką ryzykuję stawiając SL. Wiem wtedy na jakie ryzyko narażam portfel 2. Czy możesz go tak zmodyfikować aby nowy rok był dalszym ciągiem obecnego.Koniec roku jest umowny i raczej wszyscy ciągną dalej Podejrzewam , że trzeba do tego zmienić makra. Przyłączam się do prośby o zmodyfikowanie arkusza zgodnie z pkt. 2
|
|
Witam od dawna szukałem podobnego arkusza ten jest idealnie dopasowany do moich potrzeb używam planszy Bergfana ale ten arkusz jest zarąbiasty szacunek i podziękowanie dla kijekjjk wykonałeś niesamowitą robotę, dzięki serdeczne dopiero ogarniam i ćwiczę i nie wszystko jeszcze kumam będę jeśli można dopytywał się o pewne sprawy dzięki jeszcze raz
|
|
Temat:
GOBARTO
Z AT można określić, że możliwe jest 1,95 (formacja trójkąta) jednak silny opór wielokrotnie testowany to 1,68 stop loss 1,45 ale to tylko sucha analiza na spekułę nie ma mocnych
|
|
Temat:
JAGO
na Jago obowiązuje trend spadkowy, jednak podchodzi pod jego górne ograniczenie pokonanie 2,34 to potencjalny sygnał kupna z zasięgiem do 2,60, stop loss 2,15 później podnosimy oczywiście na 2,34
|
|
Witam wszystkich  od dłuższego czasu obserwuję to forum i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba, kulturalnie i rzeczowo a teraz o moich problemach, które są bardzo podobne do mmatja dużo kupuję ale po kilku procentowych zyskach 6 do 8, spółka zaczyna dołować a ja panikuję i sprzedaję na ciasnym stopie z kilku procentową stratą i tak już wtopiłem trochę grosza m.in na Petrolu, MCI, LCCorp, ostatnio mam też pecha do kupowania na górce, jak Wy zachowujecie się w takich wypadkach jeszcze jeden temat, który bardzo mnie interesuje to opory i wsparcia ich wyznaczanie i interpretacja, szczególnie moment wyjścia z inwestycji ja próbuję stosować techniki Fibonacciego i średnie 50, 100, 200 na dziennym Mam pewną barierę psychologiczną do ograniczania strat ponieważ przed krachem kupiłem MCI średnio po 32 zł i nie zabezpieczyłem się stopem i zostałem z akcjami sprzedając je po 5 zł, do dzisiaj jestem na sporym minusie Jaki poziom strat akceptujecie przy nieudanym zakupie lub korekcie 5 czy 8% i jak to się ma do inwestycji długoterminowej, trzymacie bez względu na konsekwencje, czy wychodzicie z inwestycji? I na koniec pytanie odnośnie Amibrokera, jestem w DM BZWBK i korzystam z niego, ale chciałbym lepiej wykorzystać jego możliwości i pobawić się systemami transakcyjnymi, czy ktoś korzysta z tego programu i ma jakieś ciekawe AFL, byłbym wdzięczny za kontakt
|
|