PARTNER SERWISU
jymqurls
toopaz

toopaz

Ostatnie 10 wpisów
fast=Param("fast",10,1,100,1);
slow=Param("slow",20,1,200,1);
sigBuy=Cross(EMA(C,fast),EMA(C,slow);
Plot(EMA(C,fast),"fast",colorGreen,styleThick);
Plot(EMA(C,slow),"slow",colorRed,styleThick);
Plot(C,"close",colorBlack,styleCandle);
Oczywiście to jest tylko wyrywek z kodu jako przykład
pisz na PW

mam zapisane coś takiego, to nie jest to samo?

Buy = exitshort;
Sell = exitlong;
Short = Sell;
Cover = Buy;

jeszcze co do 1 pozycji, gram 1 kontraktem bez wychodzenia z rynku i chciałbym żeby w testach pozycje były w ten sposób odwracane, jak to zapisać w AFL? short np. 2250 i odwracam na L po 2250
znalazłem coś takiego ale nie działa
Short=Sell;
Cover=Buy;
Long=Flip(Buy,Sell OR Cover);
Shrt=Flip(Sell,Buy OR Cover);

ja mam zrobione tak
w zakładce Symbol>Categories>Markets stwórz sobie katalogi ze swoimi grupami np. WIG, WIG20, mWIG40 itd, ja pozmieniałem nazwy domyślnych market na moje a później w tej samej zakładce ale niżej jest organize assignments i wrzucam do utworzonych grup odpowiednie spółki

możesz dodać warunek ceny lub jakikolwiek inny i będzie to co chcesz

sigBuy=Cross(EMA(C,fast),EMA(C,slow))AND C > 0.49 AND C < 500

spróbuję to wyjaśnić jak ja to widzę i robię
- zawsze ustalam parametry strategi w zależności od kapitału jaki posiadam niżej jako przykład

kliknij, aby powiększyć

następnie szukam sygnałów poprzez explore - niżej przykład z dzisiaj

kliknij, aby powiększyć

po wybraniu spółki kupuję ją po sygnale na drugi dzień z limitem ceny close z dnia sygnału

kliknij, aby powiększyć

jak widać jest stop początkowy, zwykle ok 4 d0 6% w zależności od zaangażowanego kapitału i stopnia ryzyka a tak działa stop początkowy

kliknij, aby powiększyć

jeżeli wszystko idzie po naszej myśli to zyski rosną

kliknij, aby powiększyć

lub zadziała stop kroczący, też ustalamy w zależności od naszej strategii, nie za mały bo nas wywali i nie za duży bo są straty, trudno tutaj radzić ja mam ok. 7 do 9%

kliknij, aby powiększyć

podaję to jako przykłady i mam nadzieję, że przyczyniłem się do wyjaśnienia pewnych problemów opisanych w postach wyżej
opisałem to bo zamieściłem przykład takiej formuły, która nie jest pełna, bo jest rozbudowana o te elementy które podałem i jeszcze kilka, których nie mogę podać
nie wiem, czy dobrze zrobiłem z tymi linkami i czy wszystko będzie widać?
pozdrawiam

tak o to chodziło, dzięki bardzo za zaangażowanie
do tego dokładam jeszcze filtry na cenę akcji (filtruje śmieci) oraz wolumen (w miarę płynne spółki)dane portfela i strategia gotowa, można zmieniać wielkości i robić backtesty
nie filtruję całego rynku tylko specjalnie dobrane spółki, które mam w zakładce Apply to filter
kod AFL
EMA1=EMA(O,7);
EMA2=EMA(O,14);
sl=H*0.9;

Buy = Cross(EMA1,EMA2) AND C > 0.49 AND C < 300 AND EMA(V,15) >=5000 ;//filtr ceny i wolumenu
Filter =EMA (V,15) >=5000;
Sell=Cross(HHV(sl,Buy),L);

//2 linijki pod spodem będą rysować strzałki na wykresie bez backtestów
//PlotShapes(shapeUpArrow*Buy,colorLime);
//PlotShapes(shapeDownArrow*Sell,colorRed);

Plot(EMA1,"EMA7",colorGreen,styleThick);
Plot(EMA2,"EMA14",colorRed,styleThick);
Plot(HHV(sl,Buy),"stop",colorWhite,styleThick);

_SECTION_BEGIN("Price");
SetChartOptions(0,chartShowArrows|chartShowDates);
_N(Title = StrFormat("{{Name}} – {{Interval}} {{Date}} Open %g, Hi %g, Lo %g, Close %g (%.1f%%) {{VALUES}}", O, H, L, C, SelectedValue( ROC( C, 1 ) ) ));
Plot( C, "Close", ParamColor("Color", colorBlack ), styleNoTitle | ParamStyle("Style") | GetPriceStyle() );

SetOption("InitialEquity", 100000 );// dane potrfela poniżej
SetTradeDelays(1,1,1,1);//kupno na następnej sesji po sygnale
RoundLotSize = 1;
posqty = Optimize("PosQty", 10, 5, 8, 1 );
PositionSize = -100/posqty;
PositionScore = 100-RSI(); // prefer stocks that have low RSI;
PosQty = 10;//ilość pozycji w portfelu
SetOption("MaxOpenPositions", PosQty );
PositionSize = -100/PosQty;
SetOption("futuresmode",False); //tryb futures wylaczony
SetOption("Minposvalue",5500); //min pozycja za kwote 1400 ze wzgledu na prowizje
SetOption("commissionmode",1); //rodzaj prowizji(procentowy)
SetOption("commissionamount",0.39); //wartosc prowizji
_SECTION_END();

w poprzednim poście coś namieszałem z linkiem do obrazka

tak to powinno działać wg. mnie

kliknij, aby powiększyć

wszystko działa, dzięki, ale nie do końca spełnia to moje warunki, poniżej kod
Buy = Cross(EMA( Open , 7 ),EMA( Open , 14 ))AND C > 0.49 AND C < 400 AND EMA(V,10) >=5000 ;
Filter =EMA (V,10) >=5000;
Sell = Cross (C,High * 0.950);
Stoploss = Cross (C,High * 0.950);
PlotShapes(IIf(Buy==1, shapeUpArrow , shapeNone), colorWhite, 0,Low, Offset=-50);
Plot stoploss ???????

kliknij, aby powiększyć

toopaz napisał(a):
jeszcze w sprawie stoploss, taki prosty procentowy, tak, żeby rósł razem z ceną ale nie opadał

Sell = Cross (C,High * 0.952);
Stoploss = Cross (C,High * 0.952);
Plot(Stoploss, "Stop", colorYellow, styleThick, styleNoLine, styleLabel);
jeżeli wstawiam w dowolną formułę to działa ale plotuje bardzo dziwnie na dole wykresu, tak trochę bez sensu, pewnie to co zrobiłem też jest bez sensu
dopiero wchodzę w amibrokera, tak, że proszę o wyrozumiałość
proszę o pomoc

da się to plotować czy nie?
proszę o sugestie

jeszcze w sprawie stoploss, taki prosty procentowy, tak, żeby rósł razem z ceną ale nie opadał

Sell = Cross (C,High * 0.952);
Stoploss = Cross (C,High * 0.952);
Plot(Stoploss, "Stop", colorYellow, styleThick, styleNoLine, styleLabel);
jeżeli wstawiam w dowolną formułę to działa ale plotuje bardzo dziwnie na dole wykresu, tak trochę bez sensu, pewnie to co zrobiłem też jest bez sensu
dopiero wchodzę w amibrokera, tak, że proszę o wyrozumiałość
proszę o pomoc

teraz wszystko ok, dziękuję bardzo
jeszcze pytanie odnośnie zapisu, np. zapisz jako: arkusz excel z obsługą makr czy normalny arkusz excela?

Witam
dzięki za arkusz, używam office 2010 i mam problem z prowizjami nie sumuje ich a po sprzedaży znika prowizja kupna i pojawia się sprzedaży, sumowania brak, jest na to rada czy ja robię coś nie tak?

Hornet napisał(a):
kijekjjk napisał(a):

Arkusz mi się także spodobał i próbuję go sobie. Mam w zwiazku z tym parę pytań.

1. Czy mogę go nieco zmodyfikować - np. dodałem w portfelu obliczenie kwoty jaką ryzykuję stawiając SL. Wiem wtedy na jakie ryzyko narażam portfel
2. Czy możesz go tak zmodyfikować aby nowy rok był dalszym ciągiem obecnego.Koniec roku jest umowny i raczej wszyscy ciągną dalej Podejrzewam , że trzeba do tego zmienić makra.

Przyłączam się do prośby o zmodyfikowanie arkusza zgodnie z pkt. 2

Witam
od dawna szukałem podobnego arkusza ten jest idealnie dopasowany do moich potrzeb
używam planszy Bergfana ale ten arkusz jest zarąbiasty
szacunek i podziękowanie dla kijekjjk wykonałeś niesamowitą robotę, dzięki serdeczne
dopiero ogarniam i ćwiczę i nie wszystko jeszcze kumam
będę jeśli można dopytywał się o pewne sprawy
dzięki jeszcze raz

Z AT można określić, że możliwe jest 1,95 (formacja trójkąta) jednak silny opór wielokrotnie testowany to 1,68 stop loss 1,45 ale to tylko sucha analiza na spekułę nie ma mocnych

na Jago obowiązuje trend spadkowy, jednak podchodzi pod jego górne ograniczenie pokonanie 2,34 to potencjalny sygnał kupna z zasięgiem do 2,60, stop loss 2,15 później podnosimy oczywiście na 2,34

Witam wszystkich hello1
od dłuższego czasu obserwuję to forum i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba, kulturalnie i rzeczowo
a teraz o moich problemach, które są bardzo podobne do mmatja dużo kupuję ale po kilku procentowych zyskach 6 do 8, spółka zaczyna dołować a ja panikuję i sprzedaję na ciasnym stopie z kilku procentową stratą i tak już wtopiłem trochę grosza m.in na Petrolu, MCI, LCCorp, ostatnio mam też pecha do kupowania na górce, jak Wy zachowujecie się w takich wypadkach
jeszcze jeden temat, który bardzo mnie interesuje to opory i wsparcia ich wyznaczanie i interpretacja, szczególnie moment wyjścia z inwestycji ja próbuję stosować techniki Fibonacciego i średnie 50, 100, 200 na dziennym
Mam pewną barierę psychologiczną do ograniczania strat ponieważ przed krachem kupiłem MCI średnio po 32 zł i nie zabezpieczyłem się stopem i zostałem z akcjami sprzedając je po 5 zł, do dzisiaj jestem na sporym minusie
Jaki poziom strat akceptujecie przy nieudanym zakupie lub korekcie 5 czy 8% i jak to się ma do inwestycji długoterminowej, trzymacie bez względu na konsekwencje, czy wychodzicie z inwestycji?
I na koniec pytanie odnośnie Amibrokera, jestem w DM BZWBK i korzystam z niego, ale chciałbym lepiej wykorzystać jego możliwości i pobawić się systemami transakcyjnymi, czy ktoś korzysta z tego programu i ma jakieś ciekawe AFL, byłbym wdzięczny za kontakt salute

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 27 kwietnia 2018 21:16:02
Liczba wpisów: 19
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,297 sek.

wwmtksqg
qerbyxrp
lmpkgxjy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
urpwzglv
ziqkqxix
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat