PARTNER SERWISU
fizpkodt
maslak

maslak

Ostatnie 10 wpisów
Rufusinski napisał(a):
Jako ich od dluzszego czasu klient z racji jakosci swiadczonych uslug wstydzilbym sie wystawic rekomendacje wyzsza niz trzymaj. Na szczescie nie jestem analitykiem.

Co zatem skłania Cie do dalszego korzystania z ich usług które jak rozumiem oceniasz nisko ? Pytam z ciekawości, a nie zaczepiam, aby jako akcjonariuszy lepiej zrozumieć Twoje spojrzenie jako klienta.

Asston napisał(a):
Jeśli się mylę to poprawcie, ale w moim mniemaniu z ceną energii w przypadku spółki Arctic Paper jest tak, że im ona droższa tym dla spółki lepiej, ponieważ spółka większość energii wytwarza z własnych źródeł.
Natomiast drugi plus jest taki, że wysoki koszt energii osłabia konkurencyjne spółki względem A.P.S.A. dzięki czemu tytułowa spółka osiąga przewagę w tym względzie.

Też tak uważam. 2022 rok tak to pokazał.

Dory napisał(a):
Cytat:
Ale w ogóle czemu myślicie że to idzie do kupienia całości?

* Zmiana progu z 95% na 90%
* Skup akcji przez głównego akcjonariusza
* W zeszłym roku ustanowił bardzo niską dywidendę (15 groszy, kilka wpisów wcześniej zamieściłem zdjęcie), czym spowodował zanurkowanie kursu na pół roku (miał czas by zebrać fundusze)
* Nagła zmiana taktyki, że spółka wypłaci fajną dywidendę (75% wpadnie do niego), jako że skupuje, to co ma zrobić z tą kasą? Gdzie ulokować? Ano w cognorze, bo pozostają zyski z 2022 i 2021 roku, około 700 mln (kapitalizacja 1,2mld). Za kasę z dywidendy 120mln skupi (poprzez obligacje/kupno na giełdzie obligacje.pl/pl/a/cognor-holdi...) około 10%. i tym sposobem niebawem będzie bliski 90%. Potem dociągnąć do 90% i cała dobrze prosperująca spółka tylko dla niego + 700mln w kasie spółki (i zyski za następne kwartały)

Szybko licząc ile będzie miał akcji po zamiennych obligacjach: 147345175/191420663=77%.

Nie rozumiem skąd smutek. Może zrobić co chce jeśli dostrzega potencjał w spółce a Ty możesz kupić te akcje dziś jeśli wiesz że będą bliżej w ciągu 12 miesięcy wyżej. Pierwszy możliwy termin konwersji obligacji na akcje to 12M od emisji więc będzie to możliwe pod koniec 2023 roku więc wtedy idąc tym tokiem rozumowania będzie mu łatwiej zdjąć, ale czy chce to zrobić to nie wiem. Jeśli faktycznie są takie jego intencje i ogłosi wezwanie to pamiętajmy o warunkach
Cytat:

ck-legal.pl/minimalna-cena-wez...
Cena proponowana w wezwaniu nie może być niższa od:
- średniej ceny rynkowej akcji z ostatnich[2] 3 miesięcy obrotu na rynku[3];
- średniej ceny rynkowej akcji z ostatnich 6 miesięcy obrotu na rynku;
- najwyższej ceny, jaką wzywający[5] zapłacił lub zobowiązał się zapłacić w ostatnich 12 miesiącach;

czyli za mniej niż te 7,5 zł za które wczoraj kupował.

P.S. jest dużo tanich stalowych spółek tak samo jak i COGNOR jest/był do niedawna i jakoś nabywców wielu nie ma na ich papiery.

Dory napisał(a):
Cytat:
COGNOR HOLDING S.A. [Spółka] informuje, iż w dniu 30 stycznia 2023 roku otrzymał od Prezesa Zarządu Pana Przemysława Sztuczkowskiego notyfikację o nabyciu w dniu 30 stycznia 2023 roku 140 000 szt. akcji Spółki.

Już nawet zarząd zwkleka z ujawnieniem notyfikacji, bo espi opublikował dobę po otrzymaniu 31.01.2023 17:34 8/2023 Cognor Holding SA. No cóż, w tym roku żegnamy się z cognorem, bo za te 120mln wykupi a resztę dopchnie pożyczką pod zastaw akcji. Fundusze oddadzą za bezcen i tak to się kręci na bananowej

Trzymaj się prawdy. Nikt nic nie opóźnia. Terminy są dotrzymywane a komunikaty przekazywane. Ostatni ze spółki był w dniu wczorajszym www.stockwatch.pl/komunikaty-s... nie ma więc tylko uwzględnionych zakupów z dnia 30.01 zaraportowanych dzisiaj.

Cytat:
...zatem po wszystkich wyżej wskazanych nabyciach Pan Przemysław Sztuczkowski posiada bezpośrednio i za pośrednictwem podmiotu zależnego PS Holdco Spółka z o.o. łącznie 128 005 175 akcji Emitenta, co stanowi 74,67% udziału w kapitale zakładowym Emitenta.

Do 95% jeszcze daleko i niech pcha kurs w górę zakupami :).

Nie wpisują ręcznie, ale odcięcia w kursie też nie było bo spółka zamieszała z terminami dywidendy (dzień prawa do dywidendy ustalili wstecznie). Był komunikat GPW w tej sprawie: infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

Pisałem na ogólnego na stronie tzn. info@agroliga.com.ua

Odpowiedź jaka otrzymałem od spółki. W piątek wieczorem napisałem dziś otrzymałem odpowiedź, tak więc szybko.
Cytat:

Dear shareholder
We iпfоrm you that the amount required for the payment of dividends was рrераrеd Ьу us in а timely
manner.
However, we wеrе required to go through the песеssаrу financial monitoring procedures iп Ukrаiпе and
Poland.
Now, the money is in очr account in Warsaw and we аrе awaiting the completion of the verification
рrосеdчrе Ьу Credit Agricole Bank.
lmmediately аftеr the end of the check, the mопеу will Ье trапsfеrrеd to the KDPW account.
Respectfully уочrs, Vysotskyi S. , СFО

U mnie jeszcze nie. Ale z IMC też środki otrzymałem na koniec następnego dnia (1.12) versus 30.11 zadeklarowany przez spółkę. Jako że dla AGL dywidenda była ustalona na 1.12 to środki powinny pojawić się dziś na koniec dnia. Zobaczymy :).

W końcu zaczęli realizować ten skup: astartaholding.com/files/uploa...
Pytałem oto miesiąc temu mailowo ale nie raczyli odpowiedzieć..

Wyniki dobre, myślę ze kolejny kwartał dołoży następne ~45mln i możemy na ~190mln rocznego zysku wylądować.

Zastanawiam się tylko czy mimo dobrych wyników kurs nie szykuje się już do jakiejś korekty ~bo balansujemy na wsparciu w okolicy 12,80-12,90 (wcześniejsze dołki korekt)

Jakieś przemyślenia po wynikach ?
- przychody zaliczyły spadek kw/kw, rok do roku jest progres jeszcze znaczący
- na poziomie zysku netto spadek kw/kw, rok do roku jest progres ale coraz mniejszy
- marża brutto na sprzedaży spadła o 1 p/p ale cały czas jest istotnie wyżej niż w zeszłym roku
- dynamiczny wzrost zapasów 283 551 vs 219 864 (stan na 30.06.2021)
Nie ma komentarza skąd ten wzrost , nie wygląda to na przygotowania pod nowy magazyn w Chinach bo ten miał ruszyć z początkiem 2022. Sprzedaż idzie gorzej niż myśleli albo chomikują licząc na wzrost cen i słabsza dostępność produktów ?

Krewa czy myślisz że jednak się zbieramy do odbicia ? Na razie dziś sesja wygląda ładnie (289.5 zł). Zobaczymy jak zamknie się tydzień.

Wujot1980 napisał(a):
Jaki młot? Gdzie? Trend spadkowy się zaczął w okolicach 420 i na razie trwa pomimo wyników, ktore były powyżej jakichkolwiek przewidywań analityków.

Ja odwrócony młot widzę na wykresie dziennym.
odwrocony mlot

Definicja:
analizy.investio.pl/seria-anal...

Odwrócony młot w piątek przy dużym obrocie zobaczymy czy znajdzie oparcie poprzez wzrosty na kolejnych sesjach jako potwierdzenie trendu spadkowego.

leci nadal w dół, obroty rosną i końca nie widać...

Hej

Jak waszym zdanie obecne ceny gazu mogą wpływać na najbliższe wyniki finansowe spółki ? Ceny gazu w Europie idą ostro do góry.

Pozdrawiam
Piotr

Hej

W raporcie masz informacje o postanowieniach www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Cytat:
The general meeting of shareholders resolves to authorize the board of directors of the Company to take all legal and factual actions in order to implement this resolution and in any format as they deem fit, in compliance with the conditions set out therein, including to conclude an agency agreement with the selected investment firm for the purchase of shares. The board of directors of the Company is also authorized to establish the detailed terms and conditions of the acquisition of own shares in limits specified in this resolution, but in any case with assurance of equal and proportional access by shareholders to exercise the right to sell shares.

Czyli jest zgoda a rada nadzorcza ma ustalić szczegóły, więc wszystkie opcje są możliwe w mojej ocenie zarówno zakupy z giełdy jak i wezwanie do sprzedaży.

Tak, tylko teraz nie pograsz w tygodniu a tylko w weekend godzinę w określonej porze. Nie mniej jeśli ufać liczbą podanym w artykule wpływ na gigantów to ma niewielki.

Cytat:

Tencent and other companies have said children account for only a fraction of their businesses, especially after recent restrictions. The country’s largest games company has said the revenue from minors yields less than 3% of its gross gaming receipts in China.

Ciekawe jak to wygląda w przypadku TSG..

No sprzedaż w końcu się ruszyła. Istotny wzrost przychodów i zysków także.

Ciekawe te zakupy prezesa, kupuje i kupuje.. Czy to jeszcze jakieś resztki od "The Troesh Family Foundations" czy ktoś inny jedna decyduje się wyjść..

Cytat:
Wychodzi jednak na to, ze beda musieli zwolac jeszcze NWZA poniewaz we wczorajszym walnym jest blad. Dzien dywidendy nie moze byc chyba 12 sierpnia jak ustalono wczoraj, poniewaz nie bylo czasu na odciecie dywidendy. Albo ktos im zle doradzil albo pomylilo sie w miesiacu i mial byc wrzesien.

Wygląda jednak na to że mogą. Jak rozumiem komunikaty GPW nie będzie tylko odcięcia dywidendy w cenie, bo wstecznie nie są w stanie tego przeliczyć.

Hej

Czy ktoś może polecić jakieś godne zaufania źródło o warunkach pogodowych na Ukrainie i ich wpływu na prognozy zbiorów dla danych upraw ? Wydaje mi się że ostatnie miesiące mają jeszcze cieplejsze niż u nas ale nie wiem jak wolumeny opadów i etc.

P.S. Pojawił się raport o cenach i wolumenach w 1H21. Ceny znacząco wyższe ale wolumeny słabsze. Finalnie niewielki wzrost przychodów ~5%

Pozdrawiam
Piotr

www.wnp.pl/hutnictwo/notowania... hurtowe ceny stali w PL nie zwalniają wzrostu.
W tym tygodniu podobne wzrosty co w poprzednim, zapisuje sobie dane z ostatnich tygodni.
Ma ktoś dostęp do archiwalnych od początku roku ?

Jak oceniasz zatem dzisiejsza informację "Rada nadzorcza spółki Toya negatywnie ocenia propozycję zarządu, która zakłada wypłatę 0,29 zł dywidendy na akcję". Liczysz na powtórkę z zeszłego roku i podniesienie poziomu dywidendy ? Czy raczej taki komunikat jest dla Ciebie sygnałem że jej nie będzie ?

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 7 września 2025 06:11:39
Liczba wpisów: 45
[0,01% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 1

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,317 sek.

czthechd
tccvjvuh
cykviezn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bupviesn
ioiqrxxz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat