Temat:
ALLEGRO
Amazon ma w Polsce raczej okruchy z Pańskiego stołu, a tu jeszcze eBay próbuje coś dla siebie uczknąć.
Reakcja giełdy jak zwykle...no taka bananowa ;)
|
|
A przy pesymistycznym ten wzrost zacznie się trochę później i będzie mniejszy. Ale będzie.
Dzisiejsza sesja w mojej ocenie to krzyk rozpaczy strony podażowej celem próby przestraszenia byków, taki blef w stylu "Możecie robić co chcecie, i tak nie urośnie i będzie spadać".
A nawet panika z powodu wybuchu wojny na Ukrainie nie zepchnęła waloru w stronę kwoty którą jak mantra Gessner wypisuje na stooqu (125 zł). Biedak się nie może doczekać jak Książe Karol tronu brytyjskiego ;)
Z resztą w temacie akcji CD Projekt ilość trolli spadkowych na wszelkich forach/fejsbookach itp mediach daje sporo do myślenia. Internet jest wręcz zalany wulgarnym hejtem w stronę spółki.
Pewnie jak będzie zmiana wajchy będzie przegięcie w drugą stronę, jak to było przed premierą CP2077 ;)
|
|
krewa napisał(a):Jestem laikiem, jeżeli chodzi o gamedev, ale czy ten Ubisoft nie skorzystał z silnika UE po raz ostatni 7 lat temu, wydając kolejną grę z serii, stawianie której na nowym silniku po prostu nie miało sensu? Nawet jeśli, to niby czego wyznacznikiem jest że "Ubisoft ostatni raz 7 lat temu wykorzystał UE" ? Wybacz krewa, ale to jest pytanie w stylu "Co ma piernik do wiatraka". I nie chodzi tu o mąkę...
|
|
No po reakcji giełdy widać jaka wspaniała wiadomość... parę % w dół w kilka chwil Normalnie cud malina
|
|
Ponadto mogli liczyć na większą zwałe naszego szerokiego rynku np dołek w stylu dołka z marca 2020.
I mogą liczyć nadal. Wystarczą doniesienia że Ukraina ma problem z obroną i wszystko walnie znów ostro w dół. Czego nikomu nie życzę. Zwłaszcza zwykłym ludziom na Ukrainie.
|
|
CSharpBeginner napisał(a):Akurat w przypadku spółek gamingowych nie ma większego sensu patrzeć na wskaźniki jak C/Z czy C/WK. To po pierwsze. A po drugie patrząc na całą branżę to taki cytat przytoczę: "Średni roczny wzrost rynku gier wideo w latach 2019-2024 będzie wynosił 8,7 proc., a na koniec tego okresu wartość rynku sięgnie 218,7 mld USD - szacują analitycy Newzoo." To treść z zeszłego roku. Ta branża stałe rośnie i będzie rosła jeszcze przez wieeeele lat.
|
|
Sprostowanie z mojej strony - nie doczytałem, rzeczywiście można uznać, że nextgen CP2077 jest już dostępny. Spodziewałem się bardziej hucznej formy tego wydarzenia, ale może od teraz zaczną to jakoś inaczej reklamować/promować/whatever. krewa napisał(a):Tak, inaczej jak zjazdem tego nie nazwiesz Przecież wiecie doskonale, jakie zjazdy na tym walorze widywano ;) Tu nawet do kursu na minusie nie zeszło, więc po prostu troche spadło a nie zjazd ;) Wolumen po 16stej wczoraj też znikomy. Boredom... Inna sprawa, że dolne ograniczenie kanału póki co nie do ruszenia. Chyba tylko zapowiedź nowych gier AAA może wyprowadzić ten walor z konsolidacji czy czegokolwiek w czym się on znajduje ;) , Co do wysokiej wyceny waloru - walorów typu balon na rynku masz mnóstwo. Także argument taki trochę nie za mocny... Zwłaszcza wśród marek globalnych, z globalnym produktem gdzie rynek spodziewa się (jak w tym wypadku) kontynuacji (W3 --> W4) plus dołożenia czegoś nowego (jakiś Thorgal albo inny nowy świat do przelania na grę). Zobaczcie trendy światowej rozrywki. Na taśmę filmową przenosi się dziesiątki książek. Podejrzewam, że rynek spodziewa się tego samego w kontekście gier. Przez sukces Wiedźmina spółkę postrzega się jako naturalnego ogarniacza tego typu tematów ;) Gdyby zabrakło tego czynnika kurs już dawno byłby dwucyfrowy.
|
|
xseror napisał(a):Cytat:Zawodem może być dopiero sytuacja kiedy nextgen na CP2077 nie przyniesie za sobą znaczącego nowego kontentu. Ja to traktuje jako jakiś milestone gdzie musi się zadziać coś więcej niż ostrożna poprawa produktu. Chyba ja czegoś nie rozumiem, to proszę mnie poprawić, ale to co wczoraj wyszło to jest już ten słynny nexst gen. I znacząca zawartość się nie pojawiła. Rynek wycenił już jakość nexst gene bo jeszcze w czasie prezentacji zaczął się zjazd kursu. Gra jest spisana na straty, dalej problemy z SI, brak nowej gry +, brak info o płatnym DLC fabularnym, brak map drogowych z dalszym rozwojem projektu. Nie, to nie była premiera nextgen. Nawet słowa o tym nie było, że jest to tym co sugerujesz. To patch 1.5 plus demówka. Tylko tyle i aż tyle. Zjazd kursu ? Ok, było na plusie 3% około 16:00 ale skończyło się i tak na zamku +1,5%, więc o jakim zjeździe kursu tutaj mówisz ?
|
|
Co robili? Wersje nextgen i poprawki do CP2077. I możliwe że pracę koncepcyjne nad nowymi tytułami. Jest co robić. A rynek pracowników IT nie rozpieszcza.
Cyberpunk w mojej ocenie jest traktowany przez spółkę już jako Long Seller więc tu proces poprawy gry musi być skuteczny a nie na pat chwat. Wiemy już jak się pośpiech skończył.
Zawodem może być dopiero sytuacja kiedy nextgen na CP2077 nie przyniesie za sobą znaczącego nowego kontentu. Ja to traktuje jako jakiś milestone gdzie musi się zadziać coś więcej niż ostrożna poprawa produktu.
|
|
Dajcie spokój z tym GOGiem. Konkurencja typu steam czy origin jest już tak osadzona na rynku ze taki GOG nie ma racji bytu.
My tu gadu gadu a tu chyba walor wybija dołem...
Aczkolwiek tak jakoś niemrawo pod kątem obrotów więc capi mi tu falszywym wybiciem...
|
|
Baks ok...masz ogólnie rację ale mamy już 01.2022 i gra nie dość że nie ma już większości błędów z dnia debiutu to ma przed sobą jeszcze wielka aktualizację i z czasem DLCki.
I poza tym zdążyła zebrać wiele dobrych recenzji za fabułę, wygląd itd.
Skupmy się na tym co będzie A nie co było.
Tylko to da nam wioski czy CDR ma szansę na odzyskanie zaufania czy też nie.
Te zdarzenia dopiero przed nami. Stąd z resztą konsolidacja pełna parą na kursie...totalny status quo
|
|
To, czy engine gry jest skutecznie naprawiany będziemy mogli ocenić po publikacji nowego patcha tudzież nowej wersji gry czyli nextgen.
W necie jest już mnóstwo filmików z błędami w silniku do Forza Horizon 5 a mimo tego gra jest uznana za świetny debiut.
Nie ma gier idealnych i już takich nie będzie. Przynajmniej w najbliższych latach.
Ze względu na to jak są skomplikowane i ze względu na ciężki rynek specjalistów.
|
|
Podejrzewam, że kolega znalazł to info na bankrucie ;-)
|
|
Słabość?
Gra została oficjalnie obsrana każda możliwą ilością shitu w mediach i wg Ciebie te wyniki to słabość?
Gra nie dostała jeszcze żadnego DLC ani patcha który rozwiązuje większość problemów a mimo tego idzie w miarę dobrze w rynek..
|
|
Fani grę już dawno mają i drugi raz jej nie kupią.
Kolejny sezon serialu, udany czy też nie- zwieksza zasięg marki The Witcher.
Aczkolwiek w mojej ocenie nawet jakby był super udany na jakąś znaczącą zmianę sprzedaży gry już by się to przełożyło.
Tylko wersja nextgen może wskrzesic ten produkt w kontekście finansów.
|
|
Premiera nowej gry będzie szybciej jak za 5 lat.
Mają silnik z Cyberka i na tym postawią nowa grę, stąd stanie się to szybciej niż przewidujecie.
|
|
Pamiętam, jak na stooq'u łysy albo Gesn(l)er pisał, że CDR leci na pysk bo rynek tak reaguje m.in na informacje o pozwach.
Już wtedy miałem czuja, że to jest totalny informacyjny bullshit.
Gra giełdowa jest brudniejsza niż górnik po 12h pracy przy urobku...
|
|
Wielu tutaj obawia się o koszty stałe które będą latami konsumowaly zysk z CP i W3nextgen - czyli dominuje opinia, że kolejny nowy produkt klasy AAA to dopiero za przysłowiowe sto lat.
I tu możecie być zaskoczeni.
Nie to po Redzi klepali latami tyle kodu do CP2077 aby ten kod zrobił tylko jedna grę.
Po to tworzysz framework programistyczny aby robić na nim wiele produktów dla klientów biznesowych.
Po to robisz nowy silnik gamingowy (Tak bardzo zaawansowany jak ten użyty w CP) po to aby zrobić na nim kilka produktów .
Po to robisz w motoryzacji płytę podłogowa aby zrobić na niej wiele modeli.
Itd.
W mojej ocenie kolejna gra będzie szybciej niż się komuś wydaje. I będą krzyki że znów dadzą ciała bo będzie za szybko ;-)
Poprawiając CP2077 de facto robią krok w przód w kontekście nowego produktu. Bo nowy produkt może być tylko i wyłącznie oparty na tym na czym zrobili CP. Byliby bez pomyslunku aby tego nie reużyć.
No bo na czym polegały fakapy cyberka? Nie na fabule czy wyglądzie gry tylko na aspektach wydajnosci i fizyki.
We współczesnym świecie IT reuzycie komponentów to chleb powszedni.
Dobry przykład to Forza Horizon 4 vs nówka FH 5.
Syn gra w FH4, oglądamy gamelplaye z piątki i pod kątem fizyki czy mechaniki wielkich różnic nie ma (co podkreślają sami jutuberzy testujący gre).
Oczywiście full nowego kontentu, ale silnik reuzyli dopicowujac go i wzbogajacac o to czego nie dali w FH4.
|
|
Patch w połączeniu z niższą ceną (plus okres zimowy i przedświąteczny o czym wyżej nie napisałem) robią swoje.
A w perspektywie masz kolejne patche i nową wersję na nextgeny.
No ale co tam, dla niektórych CP2077 to już projekt w statusie DEAD ;) Można i tak ;)
|
|
Powinny być ucięte bo co ? Bo Ty tak twierdzisz ? :-)))))
Kolego to jest świat IT i tu każdy projekt może się przeciągnąć w kontekście developmentu o lata swietlne i tego nie przewidzisz.
Niektórzy myślą że to fabryka czekolady albo pralek ze wiele rzeczy można zmierzyć, wyestymowac itd itp. Bullshit.
Współcześne gry są tak masakrycznie skomplikowane że spokojnie można to porównać do pracy nad jakimś nowoczesnym innowacyjnym lekiem.
W tej branży jeszcze przed nami wiele numerów takich jak z CP2077 i dotyka to każdego dużego developera na rynku.
A hajs i tak przyjdzie i tak bo grono graczy stale rośnie.
Wymiera powoli pokolenie ludzi którzy są zacofani cyfrowo a każde nowe pokolenie ludzi wychowuje się już w full cyfrowym świecie stąd spółki gamingowe mają tak wysokie C/Z. Potencjał jest ogromny.
Kiedyś gry piracono ostro. Teraz Steam, Gog, MS Store i inne. Nikt za free nie pogra.
|
|
Temat:
SNTVERSE
Teorie spiskowe mają tu miejsce gdyż sam osobiście średnio ufam dziennikarzowi który jako dowód wyników swojego śledztwa wrzuca screena którego de facto można sobie zrobić samemu w 5 minut.
Nie ma daty, nie ma nadawcy. Nie ma nawet stopki.
Zabawnie będzie jak spółka, ABM i profesorki nabiorą wody w usta (chociaż Pyrć coś na tweeterze się odniósł) i po paru dniach wyjdzie jakiś oficjalny komunikat w stylu "badanie jeszcze musi potrwać, musimy zmodyfikować lek albo sposób badania".
Sobota południe i wychodzi coś takiego...na ten moment capi bardzo nieładnie. Bez oficjalnego komunikatu wg mnie nie wiemy nic (pomimo tego, co opublikowano wczoraj i przedrukowaly to wszystkie brukowce clickbajtowce w polskim internecie).
ABM jeszcze 2 tyg temu każdemu zainteresowanemu odpisywał, że obecny etap to nawet nie końcówka procesu badawczego i wnioski które uzyska beneficjent mogą posłużyć do modyfikacji badania.
Jakaś analiza srodokresowa czy jakoś tak ;-)
Co najlepsze niektóre portale dodały sobie, że badanie na 100% nie będzie kontynuowane.
Będzie jeszcze śmiesznie w tym temacie, you will see
|
|
Jest gdzieś podany konsensus dla spółki?
|
|
tgolik napisał(a):Obecnie pałeczkę po CD Projekcie przejął Rockstar wypuszczając GTA Trilogy, która dobrze nie działa na żadnej platformie a kosztuje pełną cenę gry AAA. Gracze nie zostawiają też suchej nitki na nowym Battlefield 2042. Pod względem ocen na Metacritic wiele premier tegorocznych hitów notuje gorsze oceny niż Cyberpunk (deathloop, Far Cry 6, Battlefield 2042, Call of Duty Vanguard). Myślę, że pandemia rozwaliła mechanizmy produkcji gier w branży gamedev. Nie tylko gamedev ale w ogólę branżę DEV. Oczywiście nikt się do tego nie przyznaje, wszyscy robią dobrą minę do złej gry że powszechny HO w branży IT jest spoko cool i w ogóle uśmiechamy się szeroko mimo tego, że po nodze cieknie syf... Jakoś to się kręci w sumie a dzieje się to tylko dlatego, bo klient i tak zapłaci i tak zapłaci (nie ma za bardzo wyboru...). Za soft korpo zapłaci korpo, a za grę zapłaci zwykły konsument i będzie mógł jedynie wylać swoje żale na necie i modlić się, że firma się poczuje i coś poprawi. Korpo chce działać, a gracz chce grać. Nie ma alternatywy... Fakt jest taki, że jakość wszelakiego softu leci na łeb na szyję (co potwierdzacie też wskazując jakie wtopy po CDR zaliczają kolejni duzi gracze). I ja mogę to potwierdzić od strony programisty aplikacji nazwijmy to "biznesowych". Międzynarodowe "cool" projekty stające się de facto wielkimi wieżami Babel gdzie nikt z nikim się nie może dogadać i trwa ciągłe przerzucanie gorącego ziemniaka z rąk do rąk... W mojej firmie może aż tak źle nie jest, ale koledzy mają takie sytuacje bardzo często. Wracając do CDR.... Co śmieszne, wtopy "kolegów" z branży mogą być na rękę CDR. Wpierw wtopił CDR. Teraz topi Rockstar i inni. I jakby tak nagle CDR ogarnął Cyberka do połowy 22r to mógłby wrócić na usta wszystkich w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Wierzę w to, aczkolwiek doza ostrożności jest zalecana...to cięzkie czasy dla zespołów gamedev i nie tylko...
|
|
Na pytanie odnośnie trudności / tego w czym trzeba grzebać / jak bardzo --> rzeczowo mógłby Ci odpowiedzieć tylko i wyłącznie jakiś insider który robi przy tym projekcie na szerszą skalę.
Zapewne jakiś architekt albo PM ;) Więc odpowiedzi na tak zadane pytanie nie poznamy aż do momentu premiery wersji nextgen.
Z programistycznego punktu widzenia w takim softwarze nie ma rzeczy łatwych i prostych.
Im więcej rzeczy "wow" chcesz zaimplementować w silniku, tym więcej szans, że ktoś się wyłoży. Ale majać tyle hajsu i tyle czasu osobiście nie obawiałbym się o to, że finalnie będzie klapa na nextgen.
Polscy programiści (ogólnie słowianie) to czołówka światowa od lat, do tego jeszcze nie jesteśmy zmanierowani jak nasi zachodni koledzy i jeszcze umiemy zapitalać jak dzikie knury ;) Mam porównanie jak pracują Polacy, Słowacy czy Czesi vs na przykład Niemcy
Tak czy siak, trzeba mieć świadomość, że nie ma również obecnie gier bez błędów większych albo mniejszych. Mówię tu oczywiście o grach klasy AAA gdzie gra waży dziesiątki GB i zawiera w sobie ogromne ilości kodu i grafiki.
Ostatnio syn obczaił na YT partię filmików z masakrycznymi błędami w Forza Horizon 4 (błędy są w grze do tej pory, mimo że od premiery minęło parę lat). Ja byłem w szoku, jakie kaszany tam się czasami dzieją...
Tyle, że nad Forzą jakoś nikt się nie znęcał ;)
Jedną rzecz też trzeba unaocznić wszystkim. CDR dostał po łbie za to, jak gra działała na konsole PS4 i XBox starej gen. Fakt, tu był skok na kasę i nic więcej. Ale w ujęciu pomysłu/idei nie w grze samej w sobie problem. Jest tu jeszcze bardzo duże pole do popisu i zarobku.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Sam kupuje sporo na allegro, mam smarta.
Ale ja tam kupuje głównie drobnice. I moja rodzina i znajomi też kupują tam tylko drobnice.
Branża rozwojowa ale dla konkurencji również.
ALE jest hegemonem w Polsce w ujęciu biznesu jaki prowadzi ale nic poza tym (wycena vs wyniki fin vs przyszłość tych wyników).
Na czym niby te kiedysiejsze lepsze wyniki finansowe miałyby się opierać? Nagle konkurencja zapadnie się pod ziemię? Polacy będą jeszcze więcej kupować ?
Pobożne życzenia.
Poza tym ile trzeba dokładać do transportu via smart...gdzie dzięki amazon dla klientów warunki smarta się poprawiły. Dla spółki to jednak spory.
|
|
Co do samej branży gier zaobserwowałem coś takiego. Nazwę to po chłopsku "pokoleniowość" ;)
Kiedyś (15-20 lat temu) na "rynku" było de facto tylko pokolenie na którego oczach coś takiego jak granie na kompie/konsoli de facto się zrodziło. Ponadto jeszcze piracenie wszystkiego na CDkach było najpopularniejszą metodą dystrybucji gier.
Teraz jest i będzie już tak, że wydasz jakąś fajną grę w roku X.
Kupi ją pewna klientela. Ta klientela się zestarzeje bądź grę już przeszli i idą w inne tytuły, ale na "rynek" wejdą Ci co przy debiucie gry na chleb mówili "bep".
I odgrzewasz kotleta i nadajesz mu drugie życie.
Stąd dla CDRa sporą nadzieją może być solidne odgrzanie W3, wspierane jeszcze do tego serialem na Netflixie.
Czyli w kontekście tej spółki mamy dwa IPO na których już zarobiono spore pieniądze a poprzez poprawę (CP2077) i odgrzanie (W3) zarobić można jeszcze sporo zielonych.
Oczywiście odgrzewanie ma głębszy sens tylko i wyłącznie w stosunku do prawdziwego hitu (bądź gra, która byłaby hitem gdyby nie jakieś niuanse).
|
|
Temat:
ALLEGRO
Z serwisami specjalistycznymi nie ma szans. Z resztą na naszym rynku amazon w mojej ocenie też nie osiągnie żadnych spektakularnych wyników.
W Polsce mamy już mnóstwo marek w wielu branżach które działają prężnie w e-commerce i są wspierane do tego sklepami stacjonarnymi.
Polak wbrew pozorom to bardzo świadomy konsument i chyba ze dwa pokolenia muszą wymrzeć aby nastąpiła jakaś spektakularna zmiana.
Co istotne - do sklepów mamy wszędzie blisko. Ilość salonów RTV Euro AGD i Media Expert razem wzięte to kilka tysięcy punktów w kraju. A są jeszcze inni gracze. Nie mówiac już o innych branżach....
To nie USA gdzie trzeba się bujnąć 100km albo więcej do elektromarketu. Albo przebić kilka godzin przez korki na Long Island.
Dla gigantów e-commerce w krainie Polin pozostają okruchy z Pańskiego stołu. Stąd wyniki finansowe allegro są kiepskie i żadnych szans na przełom tutaj nie widzę.
|
|
Temat:
ALLEGRO
dominior5 napisał(a):Allegro to taki drugi polski CD Projekt .... miało być tak pięknie. A gdzie niby historie ALE i CDR mają jakiekolwiek części wspólne? Poza oczywiście przewartosciowaniem, ale ten problem dotyczy wielu walorów z wielu branż. Tak to obydwie historie całkowicie inne i przyszłość obu spółek pod kątem notowań to również raczej będą zupełnie kierunki
|
|
Temat:
ALLEGRO
Rufusinski napisał(a):Spekulacyjnie mozna sprobowac wskoczyc przy retescie minimum. Ale ryzyko jest ogromne, tylko z bardzo waskim stop lossem. Dokładnie. Straszny nadmuchaniec to Allegro i capi tutaj historią z JSW. Przecież tu nawet kurs 30 zł wydaje się absurdalny w kontekście C/Z itp wskaźników... Czy ich biznes ma szanse na jakieś spektakularne odbicie ? Może się nie znam, ale biorąc pod uwagę konkurencję (dużą - Amazon, Ali i małą - mniejsze sklepy internetowe) to ja tu szans na jakieś wielkie cuda wianki na przyszłość nie widzę.
|
|
CSharpBeginner napisał(a):Ja lubię z rana przy herbatce poczytać posty ubranych z różowymi okularami i szortów, którzy wszystko negują hehe.
Swoją drogą w moim przypadku grono 25-30 wiek, podobnie jak kolega wyżej też nikt nie grał w CP. Czekają na update na nowe geny/poprawki żeby zagrać. Także może to być ciekawy case, że jednak dalej jest duże grono osób, które CP mogą kupić.
Jednak trzeba też na to patrzeć z przymrużeniem oka, bo dość mała próbka testowa i pewnie daleko do naprawy/update CP hehe :D. Póki co kurs walczy ze 170, ale raczej spodziewam się, że przełamie i atak na kolejne wsparcie ~~125. Nie widzę pod co kurs miałby rosnąć w najbliższym czasie. Za dużo się naczytałeś Tomka Gessnera na stuqu, że przytaczasz to 125 zł ;) Albo inaczej - źle rozumiesz jego słowa. Jako komentator giełdowy bierze pod uwagę w zasadzie tylko AT, owszem z AT wynika kolejna belka na tym poziomie ale jak doskonale wiemy AT tak jak potrafi pomóc przy inwestowaniu, tak i dobrze potrafi wprowadzić w błąd. W mojej ocenie tak jak i nie ma podstaw na zjazd na 125 (era przed Cyberpukowa), tak i obecnie nie ma przesłanek do przebicia oporu znajdującego się w okolicach 213 PLN. Walor jest w próżni, gdyż rynek czeka na premiery nextgen i na to jak zostanią ocenione przez graczy. Fail --> spadek na rzeczone wsparcie, po czym możliwy spokojny SS przy odpowiednio niskich poziomach i koniec emocji na walorze na kilka lat. Success --> Rozbicie rzeczonego oporu i paniczny SS, czyli byndą fajerwyrki #=:-D
|
|
Temat:
ALLEGRO
C/Z okrutnie wysokie mimo tego że kurs już bardzo dużo spadł od ATH.
Dla bezpiecznego wejścia ten kurs jest jeszcze bardzo daleki od ideału.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
CSharpBeginner napisał(a):Niekótrzy chyba nie wiedza, że w spółki gamedev inwestuje się przed premierami, nie po;d Pod co teraz miałby kurs rosnąć? Do CDR się wróci za 2/3 lata, do tego czasu inne spółki dadzą zarobić, a CDR może pozwoli się poniżej 100 dobrać wtedy :) No to masz dwie premiery w Q1 i Q2 2022. Zwłaszcza ta CP2077 nextgen wydaje się wysokiej rangi gdyż daje szansę na katharsis tego produktu i duzo wiekszy zarobek z tej gry niż to się do tej pory udało zrobić. Nie mówiąc już o DLC które mogą też dac zarobić przysłowiowe pare złotych.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
yellowshadow napisał(a):Ja jednak odbieram to tak, ze inwestorzy moga im wybaczyc to przesuniecie. Komunikat jest dodatkowo sprytnie napisany, ze stalo sie to po konsultacjach z dzialem produkcji wiec rysuje wprost narracje wyciagniecia wnioskow z przeszlosci co sie ceni. Tak wiec jak jutro bedzie luka to osobiscie obstawiam, ze jako okazja do zajecia pozycji raczej niz jakis pogrom.
Marketingowo dla mnie CDR to jednak top class, kazdy przecinek u nich jest przemyslany 100 razy przez ekspertow. Biorąc pod uwagę to, że rynek dyskontuje przyszłość a nie teraźniejszość będę bardzo zdziwiony jak to info doprowadzi do wybicia dołem z obecnego lekko nachylonego ale jednak kanału wzrostowego. Q1 2022 już w zasadzie za rogiem, a zaraz po tym Q2... No i co istotne - premiery de facto zostały potwierdzone. Niektórzy sugerowali że ich nie będzie w ogóle, że zostaną wycofane itp scenariusze. Karty są na stole. Po drodze z resztą jeszcze może być coś ciekawego w postaci nowego patcha do CP2077 a zapowiedź nowej gry AAA mogłaby już w ogóle namieszać misiom w portfelach ;-)
|
|
Temat:
MERCATOR
Mercator to swoisty Nikodem Dyzma GPW. I takie coś jest w WIG20
A przekazu Wieśka szkoda komentować. Czasami lepiej milczeć niż mówić coś co jest nawet gorsze od milczenia...
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Czyli już wiemy kto sponsorował czwartkowo-piatkowe spadki :-)
Egerton 0.56 w rejestrze KNF.
Bardzo dobrze. Bańka shortowa wreszcie peknie jak bańka long'owa z w dniu premiery CP2077 :-)))))
|
|
Temat:
MERCATOR
NeVeS napisał(a):W angielskich mediach szum zaczyna robić wariant Delta plus, może złagodzi trochę przecenę tutaj, wczoraj trochę podbił wycenę spółek korzystających z pandemii na wall street. Wg mnie odbicie zdechłego kota. Dla biznesu pandemia już się skończyła, tak jak pisałem wcześniej farmacja jeszcze trochę z COVIDa skorzysta ze względu na szprycę i leki, ale nikt poza tym. Z resztą każdy rozsądny widzi, że te rękawiczki wciskane "cywilom" to pic na wodę fotomontaż...
|
|
Temat:
MERCATOR
Kruk to coś innego? A co niby ciekawe robią? Ściągają hajs z ludzi...poniekąd też instytucja finansowa jak banki... Skład naszego WIG20 mówi jasno o tym, że w tym kraju przemysł to kilka spółek i nic poza tym :-( Moderator:Proszę, nie kontynuujmy tego tematu na wątku MRC
|
|
Temat:
MERCATOR
Same wyniki to nie wszystko.
W mediach mainstream powolutku zaczynają się pojawiać artykuły dotyczące końca pandemii w ujęciu worldwide co w zasadzie całkowicie ubije jakąkolwiek hossę na rękawiczki, więc nadwątlony sentyment do tej branży zaczyna capić coraz bardziej.
Producenci leków czy szczepionek będą sobie żyć z COVIDa jeszcze latami (plus wzrośnie zainteresowanie szczepionkami na inne potencjalne zagrożenia), ale tutaj czas raczej gasić światło.
Z resztą dzisiejsza sesja to świetny komentarz w temacie sentymentu względem producentów rękawiczek...
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Z tym odbiciem od bandy finalnie poczekałbym do jutra.
Tygodniówka jeszcze do odratowania na korzyść byków.
Wystarczy ogarnąć jakieś 2% na plusie jutro i będzie zagwostka na kolejny tydzień ;)
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Średnioterminowo trąci konsolką 170 <--> 200.
Pewnie do wyników bądź info o wersjach nextgen dużo już się nie zmieni.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Stawiam flaszkę Golden Locha, że jutro czeka nas update w rejestrze shortów na KNF. Spodziewam się, że ktoś powiększył pozycję (pewnie Kintbury).
Zjazd z +2% na chwilami prawie -4,5% w 2 godziny.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
CSharpBeginner napisał(a):Nie ma co zakłamywać rzeczywistości, w wielu sklepach Wiedźmin 3 na konsole jest droższy niż Cyberpunk - to mówi samo za siebie :-). Ale jakie to ma znaczenie, jeżeli uda się przebić 210? Żadne :-). Pozostaje trzymać kciuki, że wczorajszy wyskok powyżej 200 nie zakończy się jak poprzednie i zaczynamy jakiś większy impuls wzrostowy. Za dużo shortów na walorze aby nie przetestować ich prógu bólu :) Stąd jestem spokojny o to, że >210 zagości tu na dłużej. Próbuje jakoś zrozumieć motyw dzialania Kintbury na CDR i oni chyba oczekują ogólnego pogorszenia sentymentu względem branży gamedev w ujęciu globalnym. Czy wybrali dobry walor ? Coś mi się wydaję, że tak tylko sporo za późno...albo to inwestycja long-term
|
|
Temat:
MABION
yellowshadow napisał(a):Ale co ty chcesz. Przeciez jest KNF. Czyli Karykatura Nadzoru Finansowego. Trzeba przyznać, że ciąg zdarzeń ostatnich dni na walorze wygląda bardzo podejrzanie. ale cóż począć...można przytoczyć jedynie disclaimery z biur maklerskich: "75% rachunków ponosi straty"...
|
|
Temat:
KGHM
Czy przychodzi czas na zakupy ?
Chyba za wcześnie. Pachnie korektą na bazowych co moze przenieść się do nas i wtedy można liczyć na zakup niżej...
|
|
xseror napisał(a):Przepraszam ale co to za jakość postów, CP 2077 ulepszenie do nowej wersji będzie darmowe, w przypadku W3 darmowe ulepszenie będzie na komputerach, a płatne na konsolach. Cena CP2077 jest aktualnie około 100 zł, Wiedźmina 3 w wersji na nowe konsole będzie pewnie podobna więc przy sprzedaży 3 mln sztuk obu gier daje nam to dochód w wysokości 300 mln zł, więc jak można mówić o 400 do 500 mln zysku! CP2077 jest w niższej cenie tylko czasowo. Cena gry zapewne wróci do standardowej w momencie jej odpowiedniego poziomu naprawy i solidnej paczki DLC.
|
|
Wg mnie to, że nie wydadzą tego do końca roku może być czymś co zostanie pozytywnie przyjęte przez rynek. Już raz się pospieszyli i historię znamy ;-) Natomiast wyszedł patch 1.31 i robi się ciekawie: www.ppe.pl/news/161411/cyberpu...Cytat: Pierwszy test Cyberpunka 2077 po aktualizacji 1.31 potwierdza bardzo ciekawą sytuację. CD Projekt RED zajął się poprawą działania gry na PS4 i pierwsze opinie są bardzo pozytywne. Produkcja oferuje niemal stałe 30 klatkach na sekundę i deweloperom udało się wyeliminowano szereg błędów.
|
|
A skąd Wy macie rzetelne dane o tym kto z pracowników opuścił firmę??
Jesteście insiderami?
|
|
randomdziad szach i mat.
CDR jest firma globalną, z rozpoznawalnością globalną. Więc póki nie zdarzy się jakiś śmiertelny dla spółki gamechanger będzie musiała być traktowana inaczej niż reszta maluszków z polskiego gamedev.
Ludzi w koszulkach The Witcher można spotkać zarówno na Times Square jak i na stadionie Widzewa w Łodzi (tego drugiego byłem świadkiem i to dwa mecze pod rząd).
|
|
spinor1 napisał(a): Prace trwają już od 9 miesięcy i dużej poprawy nie widać, oceny na steam nawet się pogarszają, widać gracze mocno zniecierpliwieni.
Wybacz, ale ciężko o większą bzdurę na temat CP2077. Gra w dniu premiery wyszła w tragicznym stanie, obecnie jest o niebo lepiej co można wyczytać albo usłyszeć od ludzi którzy z branżą gier są "za Pan brat" od dekad. Oczywiście, że oczekiwania wobec tego co firmował sam Keanu są zdecydowanie wyższe gdyż de facto branża domaga się, aby CP2077 stał się tym czym miał rzeczywiście być (hitem najwyżej klasy). Czy do tego poziomu gra dobije ? Troszkę wątpie, a jeśli w ogóle ma się to stać to będzie to najwcześniej za rok (będzie dojrzewać jak W3 - kolejne patche, DLC). Ale nie piszmy proszę, że wersja premierowa vs obecne 1.3 są sobie bliskie... I nie zapominajmy też o rosnącej społeczności CP2077, ludzi którzy robią Cosplay'e itd. To wszystko ma bardzo duzy potencjał.
|
|
Q3 a zwłaszcza Q4 to zawsze owocny okres dla spółek gamedev.
Do tego pracę nad poprawą CP2077 trwają więc gra będzie otrzymywać kolejne patche. Tu może być tylko lepiej.
Do tego nadchodzą wersje nextgen dla W3 i CP2077.
Skąd pomysł że wynik (zwłaszcza) za Q4 będzie tylko minimalnie lepszy ?
CDR odbil sie od biznesowego dna w mojej ocenie.
Gdyby było inaczej to kurs już dawno bujałby się w okolicy sławetnego reko od BoA.
|
|
I mamy jeszcze jutrzejszy dzień. Wyniki pewnie będą po sesji.
Fintwitt spiera się czy dno jest już uklepane czy będzie jeszcze jeden swing w dół. Ciekawe kto będzie miał rację
|
|
pivovarit napisał(a): No niestety zawartość patcha... nie powala. Nie trzeba instalować, żeby zauważyć, że kurtka, auto i alternatywny wygląd Silverhanda, to trochę mało jak na szumnie zapowiadane DLC.
yyyy czytałeś releases notes patcha 1.3 ? Ja się nie odnoszę do DLC które na tym etapie naprawy gry są bez znaczenia, ja się odnoszę do poprawek technicznych których jest mnóstwo. www.cyberpunk.net/en/news/3909...Wsród gąszcza poprawek najbardziej ciekawe pod kątem znanych problemów technicznych wydają się: Cytat: Dynamic Resolution Scaling improvements.
Improved framerate consistency, resulting in fewer hitches and spikes, especially during combat.
Fixed a streaming issue affecting performance in the City Center district.
|
|
michal-j napisał(a):Niestety długooczekiwany patch 1.3 okazał się strzałem w stopę, zanim nawet wyszedł. Wczoraj godzinę czytałem wątki dotyczące tej aktualizacji na reddicie i nie znalazłem ani jednej pozytywnej wypowiedzi.
Hmm ciekawe. Nikt jeszcze patch'a nie ma zainstalowanego, a już wszyscy twierdzą, że będzie to strzał w stopę. Zaiste sami proporocy i posiadacze szklanych kul ;)
|
|
Lista poprawek na kilka stron (kilkaset podpunktów poprawionych rzeczy) ale co tam....lepiej pisać bzdury że nad projektem nikt nie pracuje bo akurat skupili się wpierw na poprawkach a nie na DLC...
|
|
Oczywiście miałem na myśli support a nie opór...
Średnioterminowo walor pięknie pasuje do tego schematu wg mnie.
No chyba, że ktoś zakłada upadek spółki no to ok ;-)
|
|
Sugerujesz krewa zanegowanie wyckoffa na D1 ? Wygląda mi to na fazę ST in ph. B ...Ale coś ten resistance niepewny jakiś...
|
|
Temat:
MERCATOR
addison napisał(a):A jak spółka zaksięguje nabyte akcje w skupie po 500 w III kw? Odniesie nabyty pakiet do wartości rynkowej? Akcje nabyte nie są obecnie w cenie okazyjnej więc wypadałoby odnieść do realnej wartości. Będzie przez ronwolyw na wynik netto za IIIkw?
Lekko licząc przepłacili ponad 150 mln za ten pakiet akcji. Nie przepłacili tylko dali zarobić komu trzeba ;) ;)
|
|
Temat:
MERCATOR
A od kiedy KNF robi coś z takimi bajeczkami ?
A najlepsze było jak w czasie webinaru kurs nagle zanurkował o prawie 10%...
|
|
mackopl napisał(a):Coś tu ostatnio cicho o pozycjach krótkich, a tu ponownie wypadł nam jeden gracz Citadel Advisors LLC poniżej 0,5%. Mamy "wyciskane shorty", a kurs się mimo to osunął. Gdzie masz te wyciskane shorty ? Po co takie bzdety piszesz ? Shortow sumarycznie ile jest tyle bylo (Arrow dolozyl), a wiekszosc i tak siedzi pod progiem. Nie pamietasz juz artykulu z pb.pl gdzie autor domniemuje sumaryczną ilosc shortow na CDR miedzy 13 a 15% akcji ?? Przecież pod progiem może być obecnie tego więcej niż było w czerwcu, w dniu publikacji artykułu. Wszelkie głębsze ruchy na kursie to w mojej ocenie albo wyjscie z short'a (UP) albo dolozenie pozycji krotkiej (kurs down). Kto miał akcje sprzedać, ten już sprzedał. Kto miał kupić, ten kupił (pomijając DT i spekulacje na kilka dni/tygodni). Reszta czeka na rozwój sytuacji.
|
|
Z pewnością nie inaczej :)
Fajnie to wygląda w kontekście tego, że 29.07 Arrowstreet podbił short'a o 0,1%
Plus do tego nadchodzący patch 1.3 + pierwsze DLC i można czuć się na maxa skołowanym w kontekście wszelkich predykcji dot. zachowania kursu tego papieru ;)
|
|
tgolik napisał(a):Niestety CP2077 jest grą najczęściej pobieraną a nie kupowaną na PS STORE. Podejrzewam, że sporo graczy szykuje już się na wydanie patcha 1.3 i DLC. Stąd taki ruch na serwerach.
|
|
Morasek napisał(a):igen napisał(a):Na Steamie w tej chwili 6k graczy (pik dzienny 10k) - 76 pozycja
Ah, poraz kolejny info o ilości graczy. Dzięki, to bardzo pomocne.... :) Dokładnie. I po raz kolejny porównywanie gry single-player w stosunku do sporej gamy gier multi-player. Miałem ostatnio ostrą bękę z gościa (analytyka) z CMC Markets jak ostatnio gadali o CDR. link do filmiku: www.youtube.com/watch?v=Q4Nr_M...No i ten po lewo przytoczył jakieś grafiki ze steam'a z ilością grających to kilkanaście tysięcy grajacych vs najlepsze tytuły mają nawet po 1mln grających. Patożurnaling w czystej formie... Dziś Vladimir z VTB dobrze ocenił sytuację CDR. link --> strefainwestorow.pl/artykuly/w...Najbliższy czas to raczej konsola/boczniak a ruchy północy/południe na koniec Q4_2021 / początek Q1_2022 - po publikacji rzetelnych danych o tym jak się sprzedaje gra po powrocie do PS Store i po nowych patche'ach i DLC (ocena trendu długoterminowego).
|
|
Bardzo istotna sprawa to to, na jakim dysku jest zainstalowana gra.
Jak na HDD - to będa lagi przy zapisie. Jak na SSD - będzie to dużo mniej albo wcale nie będzie odczuwalne.
|
|
michal-j napisał(a):Przyznam, że release notes wczorajszego patcha mnie zaskoczyły. Skoro gra w poniedziałek wraca do psn, to spodziewałem się, że patch będzie miał długą listę poprawek pod PS. Zakładałem, że pracowali nad nimi od początku roku, a problemy były tak poważne, że silnik wymagal gruntownej przebudowy, dlatego nie mogli wydawać istotnych fixów razem z poprzednimi patchami. Spodziewałem się, że teraz nastapi zbiorcze wydanie tych poprawek. A tu nic.
Możliwości widzę dwie, albo mają osobny branch z tymi poprawkami i teraz właśnie go mergują z głównym branchem i wydadzą go w poniedziałek. Mergowanie kodów z pół roku to żmudna praca przy rozwiązywaniu konfliktów, dlatego może nie wyrobili się na wczoraj i potrzebują jeszcze weekendu.
Albo dali sobie ostatecznie spokój z podstawową wersję PS4, a sony im z jakiegoś powodu odpuściło w zamian za jakieś zobowiązanie (niekoniecznie finansowe, może np. że gra nigdy nie trafi do gamepassa). To by trochę tłumaczyło słowa sony, które sugeruje by po powrocie gry do sklepu grać raczej na PS4 Pro i PS5. Trochę wprowadzenia odnośnie tego, co oznacza numeracja patchy. Mamy patche oznaczane w taki sposób: 1.1 1.2 itd oraz 1.12, 1.13 czy też jak ostatni 1.23 Patche oznaczane po kropce jedną cyfrą to DUŻE (milestone'owe) zestawy poprawek nad którymi pracuje się dłużej, ale skala poprawek jest bardzo duża. Patche takie jak 1.23 (oznaczane dwoma cyframi po kropce) są patchami mniejszymi. Wychodzi w nich to co łapie się na wydanie w trakcie pracy między milestone'ami nr 2 i nr 3 (1.2 --> 1.3). Widać to z resztą po release notes. Mnóstwo poprawek konkretnych use case'ów w konkretnych misjach. Widesystem'owych poprawek bardzo mało i o stosunkowo małym znaczeniu. Innymi słowy - dopiero patch 1.3 może zawierać w sobie np ogarnięcie policji czy NPCów (o ile dla patch'a 1.3 założenia szły w tę stronę a nie np pełna para poszła na optymalizację silnika i poprawę fizyki w grze - co moim skromnym zdaniem powinno być celem numer jeden). Czepianie się, że ten patch nie rozwiązał głownych problemów to brak wiedzy o branży lub działania tendencyjne.
|
|
Gdzie masz niby CP2077 poniżej 100 zł ? Chętnie bym kupił za tak niską cenę.
|
|
Temat:
KGHM
krewa napisał(a):DJ1910 napisał(a):AT chyba w tym wypadku nic nie pomoże.
Chiny zapowiedziały uwolnienie sporej ilości metali w rynek, w tym koperku też.
Póki kurz nie opadnie zalecałbym obserwacje waloru i ewentualne wejscie dopiero na poziomach tegorocznych den --> 165 <-> 175 zł. Jakubniekuba na innym wątku napisał(a):Czy tylko ja tu widzę wewnętrzną sprzeczność? Dobra dobra nie łapcie mnie aż tak za słowa ;) Co to za AT które polega na zwróceniu uwagi na ceny waloru które występowały w momencie korekt na miedzi ?
|
|
Temat:
KGHM
AT chyba w tym wypadku nic nie pomoże.
Chiny zapowiedziały uwolnienie sporej ilości metali w rynek, w tym koperku też.
Póki kurz nie opadnie zalecałbym obserwacje waloru i ewentualne wejscie dopiero na poziomach tegorocznych den --> 165 <-> 175 zł.
|
|
mackopl napisał(a):www.pb.pl/rekordowe-krotkie-po..."Efekt jest taki, że krótkie pozycje wzrosły w czerwcu do ponad 15 proc. free floatu na CD Projekcie." Ciekawe skąd IHS Market bierze takie dane. Jeśli te 15% to prawda, to mamy "bańkę shortową" podobną (tyle, że o odwrotnym kierunku) do bańki cenowej która miała miejsce przed premierą CP2077. A tak mnie wyśmiewano jak pisałem, że fundamentalnie spadki się już dawno wyczerpały i byki wrócą do gry na tym walorze... Rozebranie luki 200--215 wydaje się już kwestią czasu.
|
|
Coś chyba jednak jest na rzeczy, otwarcie z luką (małą, ale jednak...) i psychologiczne 200 testowane w brutalny sposób ;)
23 minuty sesji i juz dobrze ponad 70 baniek obrotów.
|
|
Ma to taki sam sens jak straszenie amerykańskimi pozwami przeciwko spółce. Jak się wczytamy w szczegóły te pozwy dotyczą kwoty która przy kapitalizacji spółki stanowi jakieś pomijalne promile.
Po prostu walka światów - Ski straszą głupotami a Lki próbują podgrzać atmosferę częsciowo wydarzeniami które nie mają specjalnej wartości ;)
Widać, że na walorze ciągle rozgrywa się walka warta (od strony giełdowej) kupę szmalu i obecnie kontratakują byki. Nie każdy jednak argument po ich stronie ma jakąkolwiek wartość ;)
Mnie zastanawia jaka bariera musi zostać przekroczona aby zadział się mniejszy lub większy short squeeze.
Biorąc pod uwagę, że sam WIG trzyma się mocno, na DAXie nowe ATH - otoczenie może sprzyjać byczym rozwiązaniom ;)
|
|
Ogarnia Cię pusty śmiech bo nie znasz branży IT (bez urazy, nie każdy musi i nie każdy jest jej częścią)
Firmy które są tak dobrze poukładane aby nie dopychać kolanem to rzadkość.
Stąd CP2077 to nie pierwszy i nie ostatni tego typu przypadek (miało być super a wyszła totalna lipa na premierze i teraz trzeba jakoś próbować odbudować zaufanie graczy i inwestorów. )
Ja wiem, że dla zwykłego zjadacza chleba branża IT to coś pełnego ludzi z pasją, zaangażowaniem, kompetentnych i dobrze zarządzanych.
Niestety nic bardziej mylnego.
Stąd dla mnie to co napisał spidersweb nie jest żadnym zaskoczeniem aczkolwiek zgodzę się z tym że skala patologii w CDPR zdaje się być zdecydowanie powyżej średniej...stad cała układanka mająca wydać gotowy produkt posypala się w mgnieniu oka.
Inna rzecz że zawsze fajnie gada się z tymi co mają jakiegoś focha na firmę i obrzucą ją błotem ;-) kto by czytał artykuł o tym że praca tam ma jakieś plusy ;-)
Coś jak stosunek ilość neg opinii o produktach (wszelkiego rodzaju) względem klientów zadowolonych. Dlatego pozytywne opinie piszą ludzie opłacani w dużej mierze.
|
|
Cytat:Pytanie brzmi - skoro to taki dobry produkt (lub ew. jeśli można go naprawić) - to dlaczego sprzedaż idzie z takim dyskontem ? Czemu ? Bo na ten moment soft jest obarczony błędami. Według mnie uccziwe podejście, że teraz jest taniej. Jest to coś w stylu: "Dajesz nam hajs, my sprzedajemy Ci półprodukt więc my mamy za co żryć a Ty sobie troche poczekasz na to aż bedzie w 100% sprawny - stąd masz taniej ziomeczku". Po naprawieniu i DLC cena wróci do standardowej. Wtedy będzie można sytuacje (cena 100% i produkt w 100% sprawny) skomentować tak : "no money - no funny honey bunny" ;) Oszukani mogą się czuć Ci, co kupowali na preorder ;)
|
|
Scarry napisał(a):@DJ1910Darmowe DLCki są rzeczą oczywistą i chyba nikt nie oczekuje ze się nie pojawią, jesli CDR nie porzuca Cyberpunka (a raczej nie może tego zrobić) to próbuje podtrzymać umierające zainteresowanie grą. Cytat:....CP2077 jest .... nienaprawialny bo w pewnym sensie jest, nie są w stanie zmienić przestarzałego engine, wynikającego z przerostu ambicji nad realnymi możliwościami, na pierwszym etapie produkcji gry, i tych błędów programowania nie nadrobi żaden update ani patch. Pozostaje łatanie najgorszych błędów jakimi ich engine raczy gracza i dorzucanie kontentu. Co na pewno firma przez ten rok i następny będzie robić. [Usunięto uwagi personalne pod adresem innego Użytkownika] Prawda jest taka, że silnik jest po prostu niedopracowany, stąd gra w dniu premiery to coś z pogranicza wersji alfa i beta. Świadome świństwo (za co giełda dała oklep na kursie), że puścili w sprzedaż produkt będący ciutkę na granicy 60-70% ukończenia. Wygląda to prostu mniej wiećej na to, że niezbędna była kasa aby dokończyć produkt. Zachowanie żenujące, fakt. Czemu to sie mogło wysypać ? Prowadzenie projektów IT to jest obecnie czarna materia. Ludzi na rynku którzy to skutecznie ogarniają jest baaardzo mało. Są całe tabuny ziomków z cudownymi CV i zerowym skillem w rzeczywistości. Uwierzcie mi, że nawet najwieksze i w teorii najlepsze firmy IT mają ogromne problemy w tym zakresie gdyż w mojej ocenie doświadczonego programisty NIE MA RYNKU w 100% skutecznych metodyk zarządzania projektami IT. Każdy chce szybko i tanio, a że w IT jest wolno i drogo (i będzie coraz wolniej i drożej - spada poziom edukacji) to cóż....takie życie. A jak do głosu dochodzi CHAOS spowodowany deadline'em to żadna logika już niczym nie rządzi. Wszyscy już wtedy robią na odpierdol, byleby delivery manager łba nie urwał. Zakładam, że teraz powinno tam być więcej spokoju, mniej presji co może przełożyć się nad znaczącą poprawą jakości gry (jak i dokończenia samego silnika, bo to w nim zapewne tkwi najwiecej błędów).
|
|
Scarry napisał(a):@DiX22
steamdb i popatrz sobie jaka jest żałość z Cyberem. Nie przypominam sobie żadnej sytuacji żeby W3 po swojej premierze w którymkolwiek momencie był ogrywany mniej niż W2. Tymczasem liczby są bezlitosne - dzisiaj, w tym momencie, w nowego świeżutkiego Cyberpunka gra już ok. 50% mniej graczy niż w Wiedźmina 3 (jeszcze niedawno te cyfry były podobne, wcześniej przez parę tygodni po premierze Cyber miał ogromną przewagę). Przecież tak szybki spadek zainteresowania to jest katastrofa na całej linii.
Wiadomo że na ten moment tak to będzie wyglądać. Dopóki gra przez środowisko i prasę branżową nie zostanie uznana za naprawiona będzie szorowac po dnie. Po naprawie którą zbiegnie się pewnie z jakimiś DLC wykres będzie wyglądał zgoła inaczej. Nie wiem po co dyskusja o teraźniejszości skoro rynek dyskontuje to co będzie za 6-24 miesiące .
|
|
Temat:
MERCATOR
Poszukaj sobie notowania tych spolek...30 sekund roboty...
Top glove malaysia 20% licząc od 31.03 (z 4,5$ na 5,4$ na ten moment)
|
|
Najbardziej krytyczna wypowiedź na metracritic od gryonline.pl (heh akurat polacy dali najnizsza ocene - tylko 30 - data 16.12.2020): Cytat: [...] There's no doubt CDPR will have to redeem itself somehow. But remember: somewhere underneath the utter myriad of bugs, hides an excellent game.
Tak to właśnie widzę. Swoją droga branża na ten moment nie pokusiła się na re-recenzję produktu. Jest na to zdecydowanie za wcześnie, branża czeka na odpowiednią ilość patchy i jednoznaczny komunikat od graczy "That's it". Nie malujmy trawy na zielono, ale i nie przypalajmy jej na siłę palnikiem bo jedno i drugie nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Typowa historia projektu wybitnego, położonego na początek pod kątem jakości. Nowe patche =koła ratunkowe w stosunku do produktu świadczą o próbie odzyskania twarzy przez REDów.
|
|
Temat:
KGHM
I miedz i srebro i wiele innych metali wykorzystywanych w elektronice, eletryce i wszystkim co ma zapewnić zieloną energię jak i jest potrzebne aby produkować elektroniczne gadżety. Aż dziw bierze, że rekomendacje dotyczące KGHMu to tylko 220-230 zł za akcję ;) Zwłaszcza, że to producent numer 1 srebra na świecie. Co do dywidendy KGHM - robiłem research na ten temat ale póki co gdzieś tylko mi mignęło "może będzie a może nie" Dla mnie istotna sprawa, bo zastanawiam się czy nie pójść w KGHMa na całość ;) A info o dywi mogłoby zdecydowanie uatrakcyjnić inwestycję.
|
|
Temat:
KGHM
I jeszcze Goldman Sachs zrobił kontrę chińczykom dziś:
"Globalny popyt na miedź doświadczy najsilniejszej fazy wzrostu wolumenu w historii i wzrośnie o 600 proc. do 2030 r." - zakłada podstawowy scenariusz Goldman Sachs.
"Rynek nie jest na to przygotowany, ponieważ podaż miedzi jest niewielka" - wskazuje Goldman Sachs.
Bank prognozuje długoterminową lukę w dostawach miedzi - wynoszącą 8,2 mln ton do 2030 r.
|
|
Temat:
SNTVERSE
Pod szczepionke ? Raczej glowna gra jest pod lek z osocza.
O szczepionce przeciez w ogole sie nie mowiło.
|
|
Temat:
SNTVERSE
Swoją drogą kolejny wodospad na BMLu.
Chyba mamy kolejnego wałka jak inno-gene itp obiecanki cacanki.
|
|
Temat:
SNTVERSE
Możesz rozwinąć myśl ? Bo nie wiem czy to ironia czy stwierdzasz, że jest grana tylko ze względu na lek z osocza ? :) Nowy link do artykułu z simply wall: simplywall.st/stocks/pl/pharma...
|
|
Temat:
SNTVERSE
Czy tego typu analizy na tym portalu simply wall to są powiedzmy "poważne" sprawy ? Czy to jakieś boty piszą albo jacyś goście co im się nudzi ale o giełdzie za dużo nie wiedzą? simplywall.st/news/stocks/pl/p...
|
|
Temat:
SNTVERSE
Na biomedzie jest grane kilka tematów.
Onko BGC , lek z osocza i produkcja szczepionki.
Stąd taki wysoki marCap nie robi na nikim żadnego wrażenia.
Wypali z tego cokolwiek i będzie marCap 2 lub 3x wiekszy.
|
|
W biedokrajach jak Polska czy kraje bloku wschodniego takie kombinacje z cd-key'sami moze i troche (2-3%) rynku mają, ale na zachodzie to jest jakiś pomijalny margines (<1%).
|
|
Uwielbiam "fakt" będący przypomnieniem tematu tych pożal się Boże pozwów.
Na kogo to działa? Co najwyżej na giełdowe dzieci.
Te pozwy to tylko strata ale hajsu tych co dali się nabrać papugom na temat. Nie dość że wtopili longa to jeszcze dobijają się kosztami prawników heh.
Albo te miliony zwrotów. To że zwroty były to wiemy ale jest gdzieś info o skali?
Proszę podać wiarygodne źródełko danych o milionach zwrotów albo przestać wypisywać bez potwierdzenia coś co może mieć wpływ na decyzję inwestycyjne.
|
|
micpl napisał(a):DJ1910 napisał(a): Co z tego że GTA IV na ten moment "niszczy" (myślę, że sprawa dyskusyjna) fizyką Cybera ? Odpowiedni patch i robi się remis a finalnie może się okazać, że fizyka CP2077 finalnie będzie lepsza.
Generalnie twoje ostatnie posty można podsumować tak, że z twoich - jak to napisałeś - "obserwacji" wynika, iż gra zostanie naprawiona do poziomu przebijającego najlepszych w branży, a wtedy - jak napisałeś - "gwarantujesz" ogromny wzrost sprzedaży. Czyli oczekujesz jednego cudu, który w tej branży zdarza się raz na dekadę, a później kolejnego cudu, który zdarza się chyba jeszcze rzadziej. A właściwie to nie oczekujesz, tylko głęboko w to wierzysz. Można i tak. Ja z obserwacji patcha 1.2 wyciągnąłem takie wnioski, że tu nawet o doprowadzenie do stanu bardzo dobrego może być ciężko, co nie nastraja mnie optymistycznie do ewentualnego re-launchu, którym mogłaby być wersja next-genowa - bo żeby taki re-launch się udał, gra musiałaby być odpicowana maksymalnie. No ale to tylko ja, nie mam pewnie takiego zmysłu obserwacji. Uważam, że do jesieni będą walczyć, a jak nie wypali, to po wydaniu na next-geny gra pójdzie w odstawkę. Po ostatnim patchu daję 40%-kontynuacja, 60%-zakończenie projektu i skupienie się na nowych grach, w tym kontynuacji Cyberpunka. Każdy może mieć swoje zdanie, z tym nie ma problemu. Tyle, że opinie warto opierać na tym co mówi branża. Ja pozostaję przy swoim, na CP2077 do zarobienia jeszcze jest mnóóóóstwo hajsu i REDzi dobrze o tym wiedzą. Po pierwsze potwierdza to strategia którą przedstawiono w ostatnich dniach która mówi jasno o tym, że cała para pójdzie na łatanie statku. Potwierdza to też odsetek opinii pozytywnych w stosunku do negatywnych. Ten stosunek jest zdecydowanie bardziej optymistyczny niż wypowiedź Twoja czy kolegi co na spólkach IT zarobił już sporo hajsu :) Zakładam, że teraz jest chęć zarobku na szorcie na CDR. Stąd obsrywanie CDR w każdy możliwy sposób przy każdej okazji. Wybaczcie chłopaki, ale sytuacja jest następująca: Produkt jest jaki jest (i to już jest w cenie), wymaga jeszcze sporej naprawy a Wy wbrew temu co piszą fachowcy i recenzenci insynuujecie, że produkt jest do zakopania pod ziemie. Pewnie, że tak byłoby dobrze dla tych co chcieliby kursu CDR na poziomie 20 zł :) Ale chyba popłyneliście z marzeniami (tak jak Ci co brali long'a przed premierą - kij zawsze ma dwa końce). Nie widziałem żadnej opinii z liczącego się branżowego portalu, że produkt jest technicznie tak zapuszczony, że podejrzewa się takie wady w silniku gry że umarł w butach - trza pisać wszystko od nowa ;) A ci co zjedli zęby na grach z miejsca by taką sytuację byli w stanie wyłapać. Dokładam do tego moje osobiste ponad 15letnie doświadczenie z branży IT i mój przekaz jest taki: "To się wyklepie". Pytanie tylko kiedy nadejdzie moment, że będzie możną tą "bryką" ponownie jeździć z przyjemnością :) Oczywiście aby ktos mnie nie posądzał o wypowiedzi na wzrost - sytuacja jest tak porypana i dynamiczna że trzymałbym się od tego waloru z daleka. I będąc bykiem tudzież niedźwiedziem.
|
|
Scarry napisał(a):Joker napisał(a):Mimo całej ułomności CyberPunka to pisanie o tym, aby spisali go na straty jest przesadzone. CP jest do poprawy, modyfikacji, a nie porzucenia.
nie po prostu nie, i wiem że wielu moich znajomych tu ma akcje CDR, ale po prostu nie. Pograłem w grę, i jeju.... fizyką, wypełnieniem świata, poziomem zaawansowania technicznego, sztuczną inteligencją botów, to do engine gier GTA V czy RDR 2 Cyberpunk nie ma kompletnie startu. Dostajemy bardzo dużo pięknych szczegółowych tekstur w tak strasznie prymitywnym engine że to się w pale nie mieści. Naprawa bugów to wszystko oskryptowane poprawki, nie mające nic wspólnego z ogólną filozofią jaką powinien kierować się produkt klasy sandbox Na YT jest mnóstwo porównań engine gier i Cyber nie trzyma jakości pod żadnym poziomem jaki umiem sobie wymyśleć. Tutaj np GTA 4 (tak CZTERY, nie PIĘĆ) niszczy jakością fizyki Cyberpunka LINK. Cyberpunk jest teraz symbolem siary, niedokończonego rozbebranego produktu ze słabiutką fizyką. A poziom katastrofy najlepiej określa to że ilość graczy Wiedźmina 3 na Steamie obecnie powoli zbliża się do dwukrotności tego ile osób gra w Cybera zapatchować żeby uniknąc pozwów, zakopać i jak najszybciej pisać dwie nowe gry. Produkt który ma 90% pozytywnych opinii na PC i 70% na old-gen konsole wg Ciebie jest do zakopania ? Kariery w branży IT raczej byś nie zrobił ;) Z każdego fakapa można wyjść obronną ręka. Kwestia czasu i zasobów ludzkich. Co z tego że GTA IV na ten moment "niszczy" (myślę, że sprawa dyskusyjna) fizyką Cybera ? Odpowiedni patch i robi się remis a finalnie może się okazać, że fizyka CP2077 finalnie będzie lepsza. Jeszcze co do tego "niszczenia" - jak pisalem wczesniej obejrzalem ok 50% 5godzinnego gameplayu na patchu 1.2 - uwielbam RPGi (Max Payne, Far Cry <3 ) jak i cala serię GTA i fizyka CP2077 wyglada wg mnie wystarczająco. Z resztą w ogólnej krytyce gry pretensje o fizykę zdarzały się zdecydowanie rzadziej niż innego rodzaju problemy. Takie jednoznaczne i finalne opinie wg mnie wychodzą od osób które o procesie wytwarzania oprogramowania mają mgliste pojęcie. Dla firmy na minus może być to, że w branży IT (czy to soft biznesowy, czy gry) zauważa się spadek jakości "nowego narybku" programistycznego. Tzn, że firmy często z powodu cięcia kosztów nie dają dalej podwyżek tym doświadczonym i myślą, że młodzież szybko osiągnie skill "staruchów". A to już tak nie działa... Chociaż.....w Polsce akurat jeszcze nie jest tak źle pod tym kątem :) Wystarczy popracować z Niemcami czy Hindusami aby wyzbyć się kompleksów ;)
|
|
Zmiana wajchy 19 kwietnia ? ;)
|
|
rbn01 napisał(a):Moim zdaniem powinni spisać cyberpunka na straty, no chyba ze pójdą full time w multiplayer ale skoro nie ma takich planów to powinni łatać to jak najmniejszymi kosztami i zamknąć projekt bez dalszego rozwijania rozgrywki. Finansowo zdaje sie i tak nie wyszli na tym źle. Do błędu trzeba sie umieć przyznać, rynek nas tego uczy najlepiej. Im szybciej zakoncza sage pt. cyberpunk tym lepiej dla spółki. Porzucenie CP2077 równałoby się z otwartym przekazem dla graczy i inwestorów: "ale Was zrobiliśmy w ciula buhahahaha...wy to łyknęliście a my mamy w kieszeni parę mld PLN za gniota". De facto mogliby zwijać wtedy interes. NIKT już by im nie zaufał .Nigdy. Tak więc w mojej ocenie opinia totalnie nietrafiona. To właśnie uratowanie tego produktu może pozwolić REDom odzyskać twarz. Takie historie (wtopy) na swoim koncie ma chyba każdy twórca gier AAA. Podkreślam - polecam poczytać recenzje graczy / ekspertów dotyczące samego pomysłu na grę i uniwersum. Nikt wcześniej czegoś takiego nie stworzył. Szkoda rzecz jasna, że aurę czegoś fantastycznego zburzyły ogromne problemy techniczne. Jeśli sam projekt od strony technicznej jest możliwie wysoce skalowalny (modułowość projektu), to możliwości rozbudowy takiego świata gry stają się de facto nieograniczone. Z moich obserwacji dotyczących gry wynika to, iż właśnie takie podejście zastosowano. Póki co mamy 1 wielki patch na 3 miesiące. Czyli w okolicach maja - czerwca wyjdzie jakieś 1.4 (po drodze mniejsze 1.3) które powinno być kolejnym milestone'em w naprawie produktu.
|
|
Czemu oczekujesz od zestawu i3 + 1050 full detali w grze tej klasy (pytanie ktore 1050 masz na mysli ? wersji jest sporo i bardzo sie różnią).
Przecież to [tani]* zestaw low-end'owy. Jak na obecne czasy oczywiście ;)
* - na prawdę tani będzie za jakiś czas jak chore ceny kart wrócą na normalne poziomy.
Cyfra 5 na przedostatnim miejscu oznaczenia kart NVidia to nie jest szczyt marzeń graczy ;)
To raczej zawsze były i będą biedokarty które w normlanych czasach kosztowałyby tyle co średniej klasy Single Malt 15YO.
Co do detali vs sprzęt --> Max na medium to powinno tam chodzić i nikt nie będzie miał o to pretensji (no chyba, że były jakieś obietnice w tym zakresie od REDów - tego nie wiem).
Innymi słowy - środowisko graczy na bank nie oczekiwało aby na sprzęcie tej klasy to działało na full opcji. Pomijam jakichś malkontentów czy ludzi kompletnie nie znających się na rzeczy. Oni zawsze będą biadolić.
Jeśli to można jakoś W MIARĘ (podkreślam...bo to zupełnie inne architektury) przyestymować to układ APU w PS4 to takie PCtowe i3 + podstawowe 1050 odjąć jakieś 15% wydajności.
Stąd takie problemy na konsolach na starcie. Raczej wydevelopowano wersję na mocniejsze konfiguracje.
Ciężko mi jedynie zrozumieć na jakim szczeblu zapadły w firmie decyzje aby to puścić do ludzi w tym stanie. Kto kogo nie posłuchał.
Czy PMowie testerów, czy dyrektorzy PMów czy zarząd dyrektorów. Stawiam na tę ostatnią "parę". Księgowy wygrał ;)
Tak więc przed REDami poza AI na pewno mnóstwo jeszcze roboty optymalizacyjnej co by te rzęchy jakoś uciągnęły tego giercowego molocha.
Jest to w interesie firmy, bo aby gra się sprzedawała w milionach sztuk trzeba zadbać by jak najwięcej sprzętu ogarnęło grę na sensownych detalach. (sensowne = minimum medium albo LOW z jakimiś dodatkami - aby w miarę oko cieszyło i stałe 30fps'ów było).
Musi im się udać, jeśli nie chcą skończyć jako pośmiewisko w branży.
|
|
A jaki jest pwood krytyki gry na konsole ? Dobrze wiemy że miernota techniczna a nie fabuła, uniwersum i sam pomysł na grę. Ciężko nie walić z kalacha w kogoś kto obiecywał sprawny przedmiot a za ponad 200 zeta dostałeś całkiem fajny produkt no ale jednak obecnie niesprawny :-) z perspektywy gracza i konsumenta wściek uzasadniony w 100%. Tyle że to Soft. Nie np źle odlany plastik z formy czy źle zrobiona elektronika Moderator:usunięto treść niedotyczącą spółki. A soft można załatać. W tych czasach po prostu sciagamy plik z neta i heja banana. Solidna naprawa gry to kwestia czasu i checi inwestycji producenta. REDom nie pozostało nic innego jak dopilnować naprawy produktu. Moderator:usunięto treść niedotyczącą spółki. Czemu uwazam ze finalnie CDR to ogarnie ? Bo to nie jest studio noname i doświadczenie mają ogromne. Moderator:usunięto treść niedotyczącą spółki. Moderator:usunięto treść nieakceptowaną na forum portalu. Stąd powtarzam - jak środowisko graczy dostanie to na co czeka i zaczną się pean'y pod tytułem "Finally, mission complete" z rejestru KNF towarzystwo będzie wiało w popłochu a krewa będzie rasował nowe kreski w druga stronę ;-) Moderator:usunięto treść niedotyczącą spółki.
|
|
Moderator:Usunięto fragment wpisu związanego z wyciętym postem innego użytkownika CP2077 to gra z przeogromnym potencjałem w ujęciu uniwersum i potencjalnych rozbudow fabuły. Polecam poczytac recenzje o grze z dnia premiery na PC. Ktoś tu pisał że gra jest słaba....ręce opadają po takich wpisach. Autor tego wpisu chyba nigdy nie grał w gry... Jestem graczem od dziecka. Grałem do 30 roku życia chyba we wszystko co było na topie i wg mnie takiej gry na rynku nie ma. Trzeba przyznać jedno - REDzi oszaleli że podjęli się takiego wyzwania...ale kto nie ryzykuje nie pije szampana. Gra została technicznie spieeerdzielona totalnie ale trzeba wiedzieć jedno. Jak gracze jako środowisko skumaja że gra jest już naprawiona (i do tego REDzi muszą dążyć całymi siłami) to gwarantuje Wam że sprzedaż ruszy i to bardzo do przodu. I nikogo nie będzie obchodziło że na początku to kompletnie nie działało. Powyższe może stać się szybciej niz sie komukolwiek wydaje. Obejrzałem parę godzin na YT gameplay Bartosh'a. Poprawa AI będzie kamieniem milowym w zmianie podejścia do produktu.
|
|
Na steamie powoli bo powoli ale zaczyna się trend wzrostowy w kontekście ilości graczy CP2077.
Dawno już nie było peak'u ok 25k graczy.
Tak jak pisałem wcześniej zacznie się teraz wzmożone testowanie patcha 1.2
Parę dni wolnego więcej to ludzie będą mieli czas to poinstalowac i popykać.
|
|
Dziś się ujawnili.
Więc pozycje założyli wczoraj albo przedwczoraj.
Czyli założyli ja przy kursie ok 240 zł.
A mamy wiadomo ile. Czyli w sumie już są zarobieni tak na chlopski rozum.
|
|
To czym wg Ciebie mogą napedzic sprzedaż?
|
|
Za szybko pochowaliscie CP2077 do grobu i tyle. Ta gra zyska nowe życie po odpowiedniej dawce poprawek i po powrocie do PS Store. No i doszedł short więc będzie kogo przydusic aby zwiał w popłochu :-) Ja tu nie wieszcze żadnych mega wzrostów ale śmiać mi się chce z naganiania że to jeeeeeszcze się mega zwali w dół. Spółkę wg mnie czeka konsola między 200 a 250 do wyników. Dobre wyniki i PS Store daje nadzieję na coś więcej. Ale też oczywiście o kwotach 3XX nie ma co marzyć.
|
|
Scarry napisał(a):DJ1910 bzdury waść gadasz, spółka jest wciąż potężnie wyceniana i wciąż ma kolosalny potencjał do spadku.
z mojego doświadczenia spółki gamedev z pozytywnym sentymentem na giełdzie wyceniam na C/Z 30-40, z negatywnym na C/Z 10-15, CDPRojekt ma fatalny sentyment a ta konferencja tylko odsłoniła skalę chaosu i niedorobienia gry.
proste: zaprojektuj sobie w głowie ile przy tak fatalnym przyjęciu Cyberpunka gra może zarobić w następnym roku (i braku trybu lub osobnego subproduktu z multiplayerem), pomnóż to przez 10 i masz dopiero podłogę, może być dramatycznie niżej niż obecne poziomy
a wasze pierdoły jak to niby rozumiecie grę giełdową dużych podmiotów stojących naprzemiennie na lewarowanych ogromnych pozycjach short/long to wręcz kabaret. Wybacz waść, ale to Ty gadasz bzdury. Pewnie - wszystko co ma wartość dużo powyżej 0 ma potencjał do spadku tak duży jak wycena waloru. Innymi słowy - opowiadasz waść "głodne kawały". Albo suchary Strasbourgera. Wybierz sobie. Twoja wypowiedź ma wydźwięk taki, że CP2077 to już produkt zakopany pod ziemie który nie wygeneruje już żadnych sensownych pieniędzy. Przypominam, że sam W3 miał patch'y....37 !! albo 38, jedno lub drugie. Ile gier zaczynało się wtopami a po serii poprawek tłumy ludzi Sam powrót gry do sklepu PS Store zdecydowanie zmieni sentyment wokół produktu jak i spółki. Mam nieodparte wrażenie, że trwa zmasowana akcja obsrywania REDów w celu osłabienia "słabszych rąk" aż tu nagle bach i kurs wróci na zdecydowanie wyższe poziomy. Akcję te wykonują zarówno forumowicze tego forum jak i wszelkiego rodzaju media biznesowe. Wg mnie jest to conajmniej podejrzane. De facto sugeruje się, że świat dla REDów już się skończył ;) A ja to widzę tak, że można już być pewnym, że wszystko co złe na CDR już jest za nami. I zaczynamy zabawę od kursu z ostatnich rekomendacji. Poza tym - teraz zacznie się gra pod wyniki finansowe i pod powrót gry do PS Store - co powinno mieć miejsce w mojej ocenie w najbliższych tygodniach.
|
|
Cyrku ciąg dalszy.
W ciągu ostatnich dni wyszli z shortów....dziś już - 12%
CDR ogłosił upadłość czy co ?
Czego oczekiwano od REDów aby nie zgnoić tej spółki do końca ?
Nasza giełda to jest nie do zrozumienia patologia.
|
|
tgolik napisał(a):@DJ1910 "Nie wiem czemu uważasz że 30% więcej to mało? Patch ma kilkadziesiąt GB wagi więc parę dni minie zanim wszyscy zainteresowani go pociągną i zainstalują."
30% to mało. Jeśli chcemy sprzedawać miliony, CP2077 musi być w pierwszej trójce a nie w pierwszej dziesiątce global bestsellerów na STEAM. Oczekiwałem 300%. Taki skok był np. w pierwszych dniach ostatniej obniżki cen na STEAM. 300% ? W kilkanaście godzin od wydania patcha który waży 40GB ? Co to za retoryka w ogóle ? Samo pobranie tego patcha to kilkanaście minut a przy słabszym łączu parę godzin. Poza tym nikt nic nie ma do roboty tylko testowanie patch'a 1.2 zaraz po jego premierze ? :-D Ludzie zlitujcie sie heh...
|
|
tgolik napisał(a):Przejrzałem statystyki Steama. W zeszłym tygodniu o godz. 12:00 naszego czasu w dni powszednie średnio grało w CP2077 ok. 9,5 tys. osób. Dzisiaj jest 12,5 tys, więc niby 30% więcej. No i skok na liście grających z 70 pozycji na 44. Podobnie dzisiaj mamy 8 pozycję na Global Bestsellers na STEAM, w zeszłym tygodniu była to 10-15 pozycja. Reakcja na patch bez szału ale jednak delikatnie na plus. Nie wiem czemu uważasz że 30% więcej to mało? Patch ma kilkadziesiąt GB wagi więc parę dni minie zanim wszyscy zainteresowani go pociągną i zainstalują. Parę dni trzeba dac aby ocenić faktyczny wpływ patcha na ilość graczy. Tak to widzę z perspektywy gracza i programisty ;-)
|
|