Temat:
JWCONSTR
@Kasia Bazowałem na: Skonsolidowane sprawozdanie finansowe za okres od dnia 1 stycznia 2012 do dnia 31 grudnia 2012 roku strona 20 (formatowanie niestety się posypało) Cytat:Nota 4. Nieruchomości inwestycyjne Inne inwestycje długoterminowe 31-12-2012 31-12-2011 a) nieruchomości inwestycyjne 376 747 529,48 166 894 332,33 b) inne 0,00 0,00 Wartość innych inwestycji długoterminowych 376 747 529,48 166 894 332,33
W roku sprawozdawczym, Grupa zmieniła strategię biznesową w stosunku do nieruchomości stanowiącej prawo użytkowania wieczystego działki położonej w Warszawie. Nieruchomość została pierwotnie zaklasyfikowana, jako „zapasy”, gdyż zamierzano realizować na niej projekt inwestycyjny. W związku ze zmianą modelu biznesowego,nieruchomość będzie utrzymywana w portfelu inwestycyjnym Spółki w oczekiwaniu na wzrost jej wartości. Rzeczywiście nie jest określona wartość re-klasyfikacji. Być może kwota jest nieznacząca, wzrost wartości nieruchomości inwestycyjnych spowodowany jest rzeczywistymi zakupami, a ja uprawiam "spiskową teorię dziejów". Przy tak dużym wzroście wartości nieruchomości inwestycyjnych spodziewałbym się jednak dokładniejszych informacji. Myślę, że jest to jeszcze jeden kamyczek do ogródka. Cytat:Moim zdaniem prezentuje dość mocno zamazany obraz spółki (oczywiście nie jest to zarzut formalny). Ale nie widać w nim sytuacji na pierwszy rzut oka.
|
Temat:
JWCONSTR
Zwróciłem uwagę, ciekawy zabieg księgowy opisany w nocie 4 do sprawozdania. Część aktywów przekwalifikowano z aktywów obrotowych do aktywów trwałych. O ile dobrze myślę to upieczono dwie pieczenie przy jednym ogniu. 1. Poprawiono cash flow
__________________jest zmiana byłoby operacyjne________44,80 -209,80 -165,00 inwestycyjne_____-221,70 +209,80 -11,90 finansowe________150,60 _______150,60 zmiana___________-26,30 ___0,00 -26,30
w części operacyjnej zmiana wpłynęłaby wg. mnie na "zmianę stanu kontraktów budowlanych"
2. Poprawiono kontrakty budowlane KONTRAKTY BUDOWLANE______jest __zmiana _byłoby a) półprodukty i produkty w toku 226,1 _209,8 __435,9 b) produkty gotowe ___________282 __________282 c) zaliczki na dostawy ___________3,7 __________3,7 d) RMK _______________________0,8 __________0,8 Razem _____________________512,6 _209,8 __722,4
Nie mam 100% pewności, czy "nowe" aktywa trwałe wzięto z produkcji w toku, ale żadna inna pozycja mi nie pasuje. Nota mówi o zapasach, ale zapasy były zbyt małe, aby pomieścić taką kwotę.
Warto zauważyć, że produkty gotowe są równe rocznej sprzedaży. Jest to dużo zważywszy na fakt, że część inwestycji jest nadal w toku i wkrótce stanie się produktem gotowym.
|
Temat:
GANT
@wapkil
Obawiam się, że nikt nie jest w stanie rzetelnie wycenić wartości działek w posiadaniu developerów. Sprzedający nie chcą zaakceptować straty, potencjalni kupujący w związku ze słabą sytuacją na rynku mieszkań nie kwapią się z zakupem. Jest między nimi duża przestrzeń i realna wartość działek jest gdzieś pomiędzy. Ja obawiam się, że bliżej prawdy są kupujący i developerzy jeszcze przez kilka lat będą mieli kiepskie wyniki.
|
@Graf78
Tak to funkcjonuje.
Uwaga co do przechowywania dokumentów. Jeżeli stratę z 2011 rozliczysz w 2014 to obowiązek przechowywania dokumentów liczy się od 2014. Dokładniej jest to 5 lat od zakończenia roku którego kwoty dotyczą. Rok 2014 rozliczysz do końca kwietnia 2015, czyli przechorowujesz 2016, 2017, 2018, 2019, 2020. Według mojego rozumienia dokumenty z roku 2011 będziesz mógł zniszczyć dopiero w 2021. Takie jest moje rozumienie przepisów. Jeżeli ktoś każe mi dać za to rękę - odmawiam.
|
A może trochę rozszerzyć test? Wybrać grupę kontrolną składającą się z 50 losowo wybranych spółek. Porównania można by dokonać pod kątem dwóch kryteriów: ilości spółek rosnących/malejących średniego wzrostu/spadku ceny
|
Farnick. Czy planujesz weryfikować skuteczność Twojej oceny? Jeżeli tak, to kiedy możemy liczyć na jakieś wyniki?
|
Dla uspokojenia nadmiernie rozbudzonych nadziei inwestorów vel spekulantów polecam: Burton G. Malkiel "Błądząc po Wall Street".
|
orestes84 napisał(a):Najbardziej leniwą strategią jest ETF na wig20:) Jak wygląda kwestia dywidendy w przypadku ETF na WIG20. Skoro jej nie wypłacają to doliczają do wartości funduszu, czy też jest forma wynagrodzenia dla zarządzającego?
|