Aj aj aj ... Nieźle przespałem pierwsze półrocze. Ale na pewno nie byłem bezczynny. Wiele się zmieniło w moim portfelu. Będę leciał chronologicznie, bez komentarza w pierwszym akapicie. Kalendarium2023-01-09: Kupno 4 akcji KRKA po 445 złotych plus 5 złotych prowizji. 2023-01-27: Kupno 10 akcji LiveChat po 124 złote plus 5 złotych prowizji. 2023-02-23: Kupno 10 akcji LiveChat po 140 złotych plus 5,23 złote prowizji. 2023-03-13: Kupno 50 akcji Torpol po 21,80 plus 5 złotych prowizji. 2023-05-22: Dywindenda iFirma, 0,40 złotego na akcje, 440 akcji, w sumie 176 złotych (10,70%) 2023-04-05: Kupno 3 akcji KRKA po 512 złotych plus 5,84 złote prowizji. 2023-05-22: Kupno 400 akcji Grenevia po 3,40 złote plus 5,17 złotych prowizji. 2023-05-24: Sprzedaż 330 akcji Torpol po 15,30 złotych minus 19,19złotych prowizji. 2023-06-05: Kupno 100 akcji Grodno po 14,98 złotych plus 5,69 złotych prowizji. 2023-06-14: Dywindenda iFirma, 0,30 złotego na akcje, 440 akcji, w sumie 132 złotych (8,02%) 2023-06-26: Kupno 30 akcji R22 po 71,20 złotych plus 8,12 złotych prowizji. 2023-06-28: Dywindenda ACP, 3,57 złotego na akcje, 30 akcji, w sumie 105 złotych (4,57%) 2023-07-03: Kupno 5 jednostek ETF na TBSP po 194,20 plus 5 złotych prowizji. PodsumowanieZacznijmy od najważniejszego. TORPOL - bardzo wierzyłem w tę spółkę, bardzo mi się podoba to jak działa, jak się rozwija, moja historia z nią również jest bardzo sympatyczna. Przejęcie przez CPK już mniej mi się podobało, brak dywidendy - gorzka pigułka ale do przełknięcia. Jednak nie miałem zamiaru tonąć z kursem akcji. Ustawiłem sobie w głowie 15 złotych jako "stop loss". Sprzedałem wszystko co miałem, 330 akcji po 15,30. Nadal pozwoliło mi to wyjść z tej inwestycji z zarobkiem. Życzę im powodzenia dalej. Nadal uważam, że to bardzo dobra i tania spółka, ale ja chce spać spokojnie z akcjami. A wokół Torpolu jest dużo nieciekawych scenariuszy kreślonych, nie chcę trzymać i drżeć o to co będzie dalej. Grenevia - dawny Famur. Famur na który patrzeć nie chciałem bo staram się trzymać z daleka od kopalń. Jednak patrząc bliżej okazało się, że spółka nie jest skoligacona z polskimi kopalniami, widzi potrzebę zmiany biznesu i skręca w stronę zielonej energii. Może nieco nie pasować do portfela bo nie wypłaca dywidend, ale R22, czy Grodno też nie wypłacały gdy się nimi zaczynałem interesować. LiveChat - pozycja urosła w pierwszym półroczu. Kurs się osuwał, ale teraz odbił po raporcie i informacji o dywidendach. Myśle, że produkty LiveChata dalej będą zarabiać i trzymam za nich kciuki. W tej chwili mam 20 akcji LVC, pewnie chciałbym więcej, ale czy cena 140 teraz jest dobra czy poczekać na osunięcie po dywidendzie jeszcze nie zdecydowałem. iFirma - to jest właśnie taki biznes którego akcji mogę mieć i kompletnie się nie martwić co będzie dalej. Kwartalne dywidendy wpadają i chociaż nie są duże to bardzo solidne i powodują szeroki uśmiech jak się je pomnoży razy cztery. iFirma chyba chce podnieść ceny uslug, także pewnie część klientów odejdzie Ci co zostaną zapłacą więcej, marża urośnie nieco. Asseco Poland - wpadła druga dywidenda od ACP. Kwota na kacje urosła, średnia cena zakupu spadła.= nic tylko się cieszyć. Jeśli cena nieco podejdzie w okolice mojej średniej zakupu - 76,60 złotego to chętnie dokupię Grodno - powoli sobie zbieram akcje Grodna, kredyt 2%, dalsze inwestycje w budownictwie mieszkaniowym, zwrot w kierunku zielonej energii - wygląda dobrze. Ciekaw jestem jakie marże będą w stanie osiągać. KRKA - biznes wydaje się stabilny i nie trzeba o to się martwić po nocach. Dopiero co załapałem się na drugą już dywidendę od KRKA. Kwota na akcję w górę, średnia cena zakupu w górę, ale jednak wzrost dywidendy wyprzedził wzrost cen akcji i procentowo urosło to z 4,70% na 6,75%. Dywidendowo bez Torpolu na pewno nie pobiję wyniku z 2022 roku (1796 złotych). 2021 rok (915 złotych) powinienem jednak pobić. Sprzedaż Torpolu uwolniło mi nieco gotówki na zakupy. Co miesiąc dopłacam 1200 złotych do portfela. Nic tylko zarabiać. Dziś portfel to +41,31%, +16734 złote, wolna gotówka 6265 złotych.
|
|
2022 skończył się kilka dni temu, czas na podsumowanie kolejnego roku. Nie ukrywam, że w ostatnich miesiącach miałem mniej czasu na interesowanie się giełdą, rynkami i innymi wydarzeniami gospodarczymi. Spróbuję podejść do podsumowania w logiczny sposób i podzielę to sobie na tematy. Lecimy … WpłatyPortfel zaczynałem 3 lata temu w grudniu 2019 roku. Portfel od początku był zaplanowany jako gromadzenie kapitału na emeryturę w ramach IKZE. Zatem mam za sobą już wykorzystany limit wpłat w 2019, 2020, 2021 i … 2022. W 2022 roku wpłaciłem 10659 złotych, teoretycznie cały możliwy limit. Teoretycznie bo do pełniutkiego limitu zabrakło 60 groszy. Jest jeszcze jeden haczyk. W grudniu założyłem również konto IKE na które wpłaciłem symboliczne 10 złotych w 2022 roku. W przyszłości ten portfel będzie mógł zawierać i transakcje z konta IKZE jak i IKE. Dla ułatwienia śledzącym nie będę rozróżniał tych kont. Tylko w rocznym podsumowaniu będę dawał wzmiankę ile na jakim koncie jest. IKE załSożyłem bo chcę dobrze policzyć, które z tych dwóch rozwiązań będzie lepsze podatkowo dla mnie. Dywidendy Podejście dywidendowe od początku było ważne, ale nie najważniejsze. Jednak z każdym rokiem jego znaczenie rosło. Myślę, że z dwóch powodów. 1. Wielkość dywidend rosła to i łatwiej było się do tego podejścia przekonać. Szczególnie, że w podejściu IKE/IKZE jest się zwolnionym od podatku z zysku kapitałowych. 2. W przeszłości źle trafiłem z CD Projektem. Podejście dywidendowe pozwala nieco mniej się interesować portfelem i faworyzuje długi termin. W 2022 tych dywidend było sporo. Więcej niż się spodziewałem. W sumie spółki wypłaciły mi 1796,95 zł. Ta suma oznacza wzrost dywidend rok do roku 96%! W 2023 chcę jeszcze więcej dywidend, ale nie da się już zachować takie dynamiki wzrostu. W podziale na spółki to wygląda tak 1. iFirma: 431,20zł, 26,20% 2. R22: 24,85zł, 1,66% 3. Asseco Poland: 67,20zł, 4,26% 4. ETFSP500: 147,70zł, 2,4% 5. KRK: 80,40zł, 4,70% 6. Torpol: 690zł, 24,02% 7. PZU: 271,60zł, 6,47% 8. Grodno: 84zł, 5,11% All-time dywidendy to kwota 2859,45zł, co jest równie 8,91% wpłaconego kapitału. Nie będę pisał o poszczególnych dywidendach. Niżej będzie o każdej spółce, tam też będzie kilka słów o dywidendach.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćSpółkiiFirma - jedna z pierwszych spółek, które zakupiłem. Od początku urzekła mnie dywidenda wypłacana co kwartał. Chyba nie ma innej spółki na GPW, która robi coś takiego. Trzymam kciuki by co kwartał dostawać te 100 złotych od nich. Tej pozycji już nie będę zwiększał. Torpol - oj oj oj … Ależ rośnie w ostatnich dniach. Aż mi się przypomina historia z iFirma, której nie zdąrzyłem dokupić i cena odjechała w kosmos. Wszelkie plotki i wiadomości o planie KPO tylko dolewają tutaj oliwy do ognia. Zdecydowanie pozycja, którą chcę zwiększać. PZU - każdy zna, nie każdy lubi, nie każdy szanuje. W tej chwili nie chcę zwiększać tej pozycji. Jednym z założeń z początku portfela było omijanie spółek Skarbu Państwa. Kurs potrafi być pompowany i przekreślany jednym tweetem i wypowiedzią tego czy tamtego polityka. KRK - nowość która pojawiła się w 2022 w portfelu, chociaż przyglądałem się jej od dłuższego czasu. Zdecydowanie po dywidendę, która rośnie od 2011 roku. Minusem jest duży podatek pobierany u źródła w Słowenii. Wyzwaniem dla mnie jest czasem ogarnięcie informacji po angielsku, ale staram się rozwijać i uczyć. Asseco Poland - również znany podmiot, który regularnie wypłaca rosnącą dywidendę. Zdecydowałem się na ACP ponieważ u żony jest już kupiony ABS, a staram się nie dublować spółek. Wbrew początkowym założeniom spółka z WIG20, chociaż jest to trzecia najmniejsza składowa za CCC i JSW. W 2023 roku co najmniej chcę podwoić tę pozycję. Grodno - oj bardzo ta spółka obrywa w obecnej koniunkturze. Fotowoltaiczna hossa minęła, budowlanka pod znakiem zapytania, kluczowe będzie utrzymanie marży. Plusem jest to, że pojawia się dywidenda, która już była nieco ponad 5% w moim wypadku. Chciałbym trzymać tę pozycję, ale nie za wszelką cenę, ale nie będę trzymał straty niewiadomo jak dużej. R22 - ostatnio spółka się ładnie odbiła, zarabia pieniądze, raczej ciekawa rozwojowa branża. Pozycja niewielka, więc i dywidendy nie ma z tego dużo. Zobaczę jaki będzie raport za 2022. Datawalk - miałeś chamie złoty róg … :D Po co sprzedać akcje spółki, która nie zarabia jak masz na tej pozycji +100%, lepiej poczekać, patrzeć jak tanieje i mieć teraz -16%. Najmniejsza pozycja w portfelu, w sumie 547 złotych zainwestowanych. Pewnie zostawię sam dla siebie jako lekcja do zapamiętania. Czy pojawi się nowa spółka w portfelu. Może, ale póki co nie mam jednoznacznego faworyta do kupna **ETFy** Zdecydowanie straciły na znaczeniu w portfelu w 2022 roku. ETF na SP500 był ciekawy, bo pomimo dużego spadku indeksu, dolar szedł w górę i różnica w kursie waluty niwelowała ten spadek w kursie indeksu. Chcę dalej zwiększać ekspozycje poza polskimi spółkami i ten ETF od Lyxora wydaje się być dobrym rozwiązaniem. ETF na mWIG - jeśli po tak dużym spadku są nadzieje na odbicie to chyba dobry pomysł by zwiększać tę pozycję. ETF TBSP - jeśli portfel z myślą o emeryturze to coś opartego o obligacje nie wydaje się być złym pomysłem. ETF WIG-TECH - chyba to trzeba uprzątnąć i przełożyć te pieniądze na inny ETF  kliknij, aby powiększyćNa koniec trochę innych obrazków  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć
|
|
Połowa grudnia była dość "aktywnym" okresem w portfelu.
1. 12 grudnia dostałem dywidendę z ETF na SP500 w wysokości 84,40 złotego. 2. 13 grudnia kupiłem 50 akcji Torpolu za 18,26zł plus prowizja. Co w sumie daje mi pozycję 280 akcji ze średnią ceną 13,26. 3. 14 grudnia wpadła ostatnia w tym roku dywidenda. 110 złotych od iFirma, co daje 6,68%, świetny wynik.
Stan na moment pisania +31,87%, +10230,80zł, 5578zł gotówki na koncie.
|
|
No to poszedłem na zakupy.
2022-11-18 kupiłem 5 akcji ETFa na TBSP po 178,32zł plus 5zł prowizji. Nie mam szklanej kuli by przewidzieć co dalej ze stopami procentowymi, ale chyba już jesteśmy blisko zakończenie podwyżek.
2022-11-23 kupiłem 10 akcji Asseco Poland po 71,70zł plus 5zł prowizji. Teoretycznie mogłęm więcej bo gotówka na koncie maklerskim jest, ale nie byłem przekonany co do kierunku jaki obierze kurs. Po zakupie średnia cena ACP w moim portfelu to 76,60zł.
Z innych newsów to w grudniu wpadnie dywidenda z iFirmy - 110zł. Pewnie coś jeszcze wpadnie z ETFSP500.
Stan na moment pisania wiadomości: 41 215,52 zł, +10 177,52 zł, +32,79%
|
|
Dwa miesiące nic nie pisałem bo też nic specjalnego nie robiłem, tylko dałem "pracować" portfelowi ... No ok, za bardzo się nie napracował. ;-)
20 października wpadła dywidenda z PZU, 271,60 zł, 6,47% not bad, not bad :) I to nie koniec dywidend na ten rok.
Zapowiedzi extra podatków od nadzwyczajnych zysków, daniny Sasina itp. itd. to kolejny argument by trzymać się dalej od spółek Skarbu Państwa. O ile Torpol wydaje się zbyt mały by ktoś w Warszawie się nimi mocno zianteresował, to PZU można golić. Sprzedać akcji PZU, które już mam raczej nie sprzedam, ale chyba PZU nie będzie miało tak mocnej pozycji w moim portfelu.
Co najważniejsze nadal systematycznie wpłacam pieniądze na konto IKZE i w tej chwili jest tam już 5 817,80 zł gotówki.
Stan na moment pisania wiadomości, 38 686,23 zł, +8 608,23 zł, +28,62%
|
|
Temat:
IFIRMA
Przeciętne zatrudnienie w 2020 - 143, przeciętne w 2021 - 175. Do 250 raczej nie urośli.
|
|
No szykuje się dobra dywidenda na Eurotelu. Dla mnie faworytem jestem - Torpol, ich zysk wygląda bardzo podobnie jak rok temu, mogą powtórzyć ostatnią dywidendę - iFirma, teraz już nie robi wrażenia ich dywidenda, ale ja kupowałem poniżej 4 zlotych - Mobruk, dwa lata wypłacał już ładne dywidendy - LiveChat ?
Od razu zaznaczę, że nie szukam pojedynczej dywidendy. Raczej kupić i trzymać po 10-20 lat.
|
|
W sierpniu było tak ... 16 sierpnia pozbyłem się ETFBW20ST sprzedając po 364,90zł, w sumie ze stratą 2,5%. Wystarczyło poczekać kilka dni i byłoby całkiem inaczej, ale to już tylko gdybanie. Korzystając z przeceń dokupiłem 56 akcji PZU po 27,75 złotych. W sumie teraz mam 140 akcji PZU kupionych ze średnią ceną 29,98. Czekam na dywidendę. Patrząc na założenie mojego portfela "trzymać się z dala od skarbu państwa" trochę dużo tego PZU się zrobiło. Pewnie raz na rok PZU będę dokupował, ale raczej będę budował inne pozycje. 24 sierpnia wpadała dywidenda z iFirmy, 88 złotych, DIY 5,35%. Sytuacja na teraz +33,85%, +9 529,28 zł, gotówka 3 626,20 zł.
|
|
Cytat:Ten ETFSP500 to Multi Units Luxembourg Lyxor ETF S&P 500? Tak, dokładnie ten. Premier02 ... Właśnie dziś iFirma ogłosiła zaliczkę na dywidendę w sierpniu 0,20PLN na akcje. Wpadnie 88 złotych, 5,68% :D Nigdy nie liczyłem ile IFI wypłaca zysku jako dywidendę, ale oni chyba niedawno podjeli uchwałę o wypłacie do 100%.
|
|
Sezon dywidendowy u mnie powoli zmierza do końca ...
Dywidenda od ETFSP500, 1,58zł na akcje w sumie 63,30. No ok, może być. Kurs dolara chyba sprzyja, że ta dywidenda rośnie.
21 lipca KRKA wypłaciła dywidendę. 5,63EUR na akcję, trzeba pamiętać, że w Słowenii skąd pochodzi KRKA pobierany jest spory podatek i ostatecznie do mnie na konto wpadło 80,40zł. Dobry początek z tą spółką.
29 lipca Torpol wypłacił 3 złote na akcje co dało mi w sumie 690 złotych. Mój dywidendowy rekord póki co! Dużo więcej niż ja się spodziewałem.Czy to jednorazowy wyskok, czy Torpol będzie nadal w stanie podnosić dywidendę rok po roku? Kurs TOR po odcięciu dywidendy spadł minimalnie.
Pisałem, że sezon dywidendowy powoli się kończy, ale ... Została dywidenda z PZU, dwie dywidendy z iFirmy i jedna z ETFSP500. Czyli może nie taki znowu koniec. Na ten moment w tym roku wpadło 1158 złotych z dywidend, już teraz więcej niż sobie zakładałem.
Wynik na dziś +36,28%, 9867,77PLN stan gotówki 3413 PLN.
|
|
 @Masa, nie. Nie prowadzę swojego portfela na MyFund. "Panie Premierze ..." ;-) Taki ETF dywidendowy może być o tyle fajny, że daje ekspozycję na więcej niż tylko GPW. Zgadzam się z Tobą, że lepiej mieć dobre spółki dywidendowe na długi termin. Chyba, że ogólnie kogoś temat nie intersuje tylko chce oszczędzać na emeryturę i co miesiąc zlecać kupno ETFów. Z R22 racja! Spojrzałem tylko na tę drugą wypłatę od nich zapominając o zaliczce. Mój błąd. PZU i dywidenda. Skarb Państwa - zakładając portfel jednym z założeń było trzymanie się jak najdalej od Lotosów, Orlenów, pegenigów, pko pekao, miedzi, kopań wszelkiej maści firm gdzie politycy rozdają karty. Przy PZU się ugiąłem, ok. Przy Torpolu nie dość dokładnie sprawdziłem. Ok, spoko. O bankach i ubezpieczalniach już kiedyś pisałem, że tutaj trzeba mieć wkalkulowane ryzyko, że KNF musi powiedzieć ok  dla dywidendy, ale może też powiedzieć  Bodajże dwa lata temu (pierwszy rok covidowy) KNF zablokowało wszelkie dywidendy w bankach i PZU, stąd też wzięła się ta duża dywidenda rok temu. Płakać nie będę. :)
|
|
Sprzedałem Mennicę Skarbową po 88 złotych. Tę małą dywidendę jeszcze może i bym przełknął, ale te dziwne gierki na walnym. Wniosek o dywidendę jakoś bokiem, potem odwołanie v-ce prezes. E... jakieś takie karczemno-bazarowe rozgrywki. Całość tej pozycji zamykam ze stratą -22%.
Po tej sprzedaży mam 2579 złotych gotówki na koncie.
|
|
Oj oj oj ... Długo zwlekałem by cos tutaj napisać. Sam wiele nie robiłem, raczej patrzę co się dzieje i gromadzę kapitał.
1. ETFBW20ST - czyli ETF naśladujący indeks WIG20ST. 2022-05-11 zakupiłem 2 "akcje" po 372,70PLN. Przez te prawie dwa miesiące byłem na tej pozycji już +7% i -7%. W tej chwili +0,91%. Myślę, że da się na tym zarobić, gdy cały WIG20 jest w trendzie spadkowym (prochu nie odkrywam). Byłem ciekaw tego instrumentu. Ja niestety kupiłem w momencie blisko lokalnego minimum na WIG20. By tutaj otworzyła się droga do dobrego zysku na tej pozycji WIG20 musiałby zejść poniżej 1650 pewnie.
I to byłby koniec moich zakupów przez ten czas gdy nic nie pisałem. Poniżej o dywidendach.
1. iFirma - wspaniała kwartalna dywidenda 0.30PLN na akcje co dało mi 132zł i 8,02% w stosunku do mojej średniej ceny jaką płaciłem za te akcje.
2. R22 - tutaj już dużo bardziej skromnie niż iFirma. 0,71zł na akcje co dało mi 24,85zł, 1,66% dividend yield. R22 nigdy dla dywidendy nie kupowałem, ale miło widzieć, że rok do roku kwota dywidendy rośnie.
3. Asseco Poland - moja pierwsza dywidenda z tej spółki, 3,36zł na akcję co dało w sumie 67,20zł, 4,26% dividend yield. Póki co skromnie, jednak patrząc na historię dywidend z tej spółki to wydaje się być ona stabilna jak skała i panowanie ZUSu w Polsce. ;-)
Dywidendy, ze spółek które posiadam, a które już zapowiedziały wypłatę 1. KRK - pierwsza dywidenda z tej spólki. ponad 5EUR czyli coś ponad 25zł na akcje. Dobry początek 2. TOR - rozbity bank! 3 złote na akcje daje mi dividend yield na poziomie 24%. 3. PZU - 1,94zł na akcje, skromnie, zachowawczo, trochę niedosyt
To by było na tyle. Wynik portfela na moment pisania +9811,57 zł, +36,07%, w tym roku szału na akcjach chyba już nie będzie, ale pewnie pozbieram do koszyczka na przyszłość ACP, KRK, TOR i PZU, może jakaś jedna nowa spółka plus ETFy.
|
|
> Masz coś takiego jak ETF dywidendowe?
Przepraszam, że nie odpowiedziałem szybciej. Trochę badałem temat wcześniej. Ogólnie bez problemu można znaleźć takie dywidendowe etfy, bardzo często koncentrują się albo na arystokratach dywidendowych (i pretendentach do tego tytułu) albo na rynkach rozwijających się. W pierwszym przypadku stopa dywidend nie jest wysoka, ale dywidendy spółek rosną stabilnie. W drugim stopy dywidend są wysokie, ale kraje dość egzotyczne. Tak wiem, że w punktu widzenia giełdy i rynków kapitałowych Polska też jest egzotyczna ;) Ale chyba największym minusem jest wysoka prowizja w Bossie za zakup.
Zakupiłem 4 akcje spółkie Krka, 425złotych za akcje. Spółka o której jest cicho, ma swoje plusy i minusy. Plusy: - stabilna, rosnąca dywidenda - biznes też jest stabilny: leki generyczne, nie ma ryzyka czy to co wymyślą w laboratorium zadziała, korzystają z tego co już ktoś wymyślił - obecność w wielu krajach
Minusy: - duży podatek od dywidend 27,5%, przełknę w długim terminie, jeśli dywidenda nadal będzie rosła w tempie 10% r/r - biznes jest stabilny, ale ok. 20% to rynek rosyjski, szczerze mówiąc to nie dokopałem się do potwierdzonej informacji jak sankcje mają się do leków, Krka ma też fabrykę w Rosji - profil biznesu eliminuje wypracowanie jakiegoś przełomowego specyfiku i z tego powodu tutaj nigdy nie będzie nagłego wystrzału kursu, ale to mały minus dla mnie
Sytuacja na ten moment w portfelu. + 44,95%, + 11359,04zł
|
|
Premier02 co do presji na wzrost płac to bardzo możliwe. Sam odczuwam wzrost płac w IT na własnej skórze. Jednak raczej to już jest od dobrego roku, także to już nie powinno ich zaskoczyć. O tych inwestycjach to tak sobie gdybam.
Kakarotto tak! Właśnie w weekend zainteresowałem się tematem czytając wątek Yaromana. Nigdy wcześniej specjalnie obligacjami się nie interesowałem, ale te rentowności teraz wyglądają coraz ciekawiej.
|
|
Dawno nic się nie działo. Ale stwierdziłem, że jak taka zawierucha na świecie i niepewność to lepiej siedzieć na dupie i nic nie robić.
23 marca kupiłem 20 akcji Asseco Poland po cenie 78,50. Spodziewałem się dobrych wyników i faktycznie takie były. Zapowiedziana dywidenda, 3.36zł, ma jednak nieco słodko-gorzki smak. Z moich obliczeń wynika, że to mniej niż 60% zysku wypłaconego, a z drugiej strony. rok do roku to 9% wzrostu kwoty dywidendy. Gdyby taki wzrost był co roku to pewnie nikt by nie narzekał. Tak trzeba mieć nadzieję, że ACP przeznaczy resztę na jakieś inwestycje/akwizycje.
Obserwuję rynek, sporo spółek potaniało. Może na coś jeszcze się skuszę :)
Na chwilę pisania wynik portfela +51,65%, 12 559,41 zł.
|
|
Czas na pierwszą transakcję w tym roku. Może nieco późno, długo wytrzymałem bez żadnego ruchu. Mniej więcej od połowy grudnia patrzę na rynek i tylko patrzę. Dużo nauczyłem się o powiązaniach między rynkiem kapitałowym, obligacjami, decyzjami banków centralnych i ogólnie połączeniach między tym wszystkim. Fascynujące! Patrząc na kursy widząc jak wszystko spada nie chciałem próbować łapać spadających noży, nie łudziłem się nawet, że uda się złapać dołek. Jestem rynkowym żółtodziobem i takie mocniejsze zawirowanie jest dla mnie czymś nowym. Do tej pory właściwie można było wrzucić kasę na konto i kupić niemal losową spółkę. Ciekaw jestem co czują ludzie za oceanem gdzie oni przez kilka lat mieli tylko małe obsunięcie w dół i dalej góra, góra, góra. To oczekiwanie sprawiło, że przegapiłem Torpol. Ale specjalnie nie żałuję, ponieważ TOR ma już znaczący udział w portfelu.
Ale do rzeczy ... Do transakcji.
8 lutego dokupiłem 50 akcji Grodna w cenie 18,00zł plus prowizja 5.00zł. Po transakcji mam 100 akcji kupionych ze średnią ceną 16,44zł. Oczekuję, że zbliżający się raport potwierdzi tylko dobre wyniki.
iFirma. Uważnie przestudiowałem uchwałę o podniesieniu Funduszu Dywidendowego. Po przeliczeniu wyszło mi, że funfusz miałby dawać 0,5zł na akcję. A tutaj komunikat o wypłaceniu zaliczki za czwarty kwartał na poziomie 0,23zł na akcję! Serce rośnie.
Na koniec stan obecny portfela. 34 840,58 zł, +11 482,58 zł, +49%.
|
|
Również bardzo myślę o tej spółce, również wydaje mi się drogo. Powiesz co zaważyło za tym by jednak kupić?
|
|
Bum cyk i rok 2021 odchodzi w niepamięć, a przed nami wszystkimi 2022. Tak jak zapowiadałem w 2-3 ostatnich aktualizacjach podsumuję rok w oddzielnym poście. Ogólne założeniaTak dla przypomnienia. 1. 40% portfela zainwestowane w ETF-y, reszta w klasyczne akcje. Zakupy w grudniu pozwoliły mi podnieść nieco udział ETF do 33,6%. 2. Starać się unikać spółek w udziałem Skarbu Państwa. Wychodzi to tak sobie, bo PZU to sztandarowa spółka SP, a i w Torpolu da się doszukać udziału SP. Udział obu w portfelu i podobny i pełnią podobną rolę. Jednak w 2021 nowe spółki z udziałem Skarbu Państwa nie wpadły do portfela. 3. Cenię akcje, które potrafią mi dać stabilną dywidendę. Stabilną ponad wysoką, ale jednorazową. 4. Minimalna ilość transkacji sprzedaży akcji. Krótkie omówienie spółek iFirma - Spółka z największym udziałem w portfelu 33,8% i ogromnym wzrostem 625,99%. Ten wzrost zaskakiwał mnie już nieraz. Małe szanse, że będę dokupywał więcej akcji tutaj. Wg. mnie jest zwyczajnie droga teraz, C/Z w okolicach 45. Jednakowoż dla mnie największą wartością tutaj jest kwartalna dywidenda, nie zawsze rosnąca z kwartału na kwartał, ale jednak ogólnie idzie w górę. PZU - 84 akcje PZU stanowią 8.5% portfela, wynik na nich mam 23% wliczając dywidendę. Jedyna spółka z WIG20 w moim portfelu, Zdecydowanie pozycja do powiększania, docelowo dywidendę w 2022 roku chciałbym mieć liczoną z ok. 120 - 130 akcji. PZU działa w ścisle regulowanej branży i to KNF decyduje czy dywidena moża być wypłacona. Torpol - 230 akcji Torpolu stanowi 8.5% portfela, wynik na nich mam 13,56%, chociaż patrząc na sam kurs, jestem lekko tylko na plus. W 2022 liczę na trzecią już dywidendę z Torpolu, ale trzymam też kciuki za wzrost ilości zamówień na modernizację linii kolejowych. Ewentualne odblokowanie inwestycji kolejowych może wywindować kurs wyżej. W tej chwili C/Z wynosi 5.1. R22 - 35 akcji R22 sanowi 5.1% portfela, wynik na nich 19,36%. Od maja 2021 kurs porusza się w trencie bocznym, ostatnio nawet nieco spadając. Finansowo spólka radzi sobie dobrze, zyski rosną, ale przy mniejszej marży. Nie planuję tutaj nic grzebać, jest szansa na większą dywidendę. Mennica Skarbowa - 13 akcji stanowi 4% portfela, wynik na nich 4,25% wliczając wypłaconą dywidendę. Jedyna spółka w NewConnect w portfelu. Załapałem się na fajną dywidendę w 2021 roku. Ciężko powiedzieć co tutaj dalej może się dziać. Datawalk - 5 akcji stanowi 3.2% portfela, wynik na nich jest dość imponujący 109%. Jednak w 2021 nic z tą spółką nie robiłem. Od września na akcjach wzrosły obroty i cena podskoczyła do 250 a potem zjechała do 185, teraz znowu rośnie. Datawalk sprzedaje swoje rozwiązanie do kolejnych firm, agencji, zastosowań, ale informacje te nie robią już takiego wrażenia jak jeszcze rok temu. Zapowiadają typowo SasSowy produkt, ale to pewnie dopiero w 2023. Jedna ze spółek kupionych pod przyszłe wzrosty. W 2022 może coś dokupię, jeśli cena znowu nieco zanurkuje. Grodno - 50 akcji stanowi 2.4% portfela, wynik 15,75%. Cena powoli sobie rośnie, zysk spółki też, jeśli nie będzie jakiegoś załamania w budowlance lub załamanie cen sprzedawanych towarów to myślę, że będzie dobrze dalej. W 2022 wypadałoby mi zwiększyć tutaj zaangażowanie. Plan na 2022: 1. Dokupić PZU i Torpol pod dywidendę 2. Dokupić Grodno i Datawalk podwajając ilość akcji 3. Pilnować ETF-ów pamiętając o zakładanych 40% 4. Wejść w jedną lub dwie nowe spółki czysto dywidendowe. Rozważam: NWG (lubię pociągi :D), KRK, KTY, AMB, Asseco, BDX Kilka obrazków  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć
|
|
Dziś dokupiłem ETF MWIG40TR, 10 "akcji" po 75,50złotych plus 5 złotych prowizji. Główny cel to było, podobnie jak poprzednio, spróbować zbalansować portfel do 40% ETF. Za kilka dni zrobię większe podsumowanie mijającego roku.
|
|
Wydaje mi się, że ostatnie zmiany w portfelu w tym roku.
ETF S&P500 2021-12-08 kupiłem 10 akcji ETF na S&P500 notowanego na GPW. 10 akcji o 195złotych plus 5,00 złotych prowizji. Na początku prowadzenia protfela zakładałem sobie 40% w ETF i 60% w akcje. Z czasem trochę to się rozjechało. Więcej o tym napiszę w podsumowaniu roku za kilkanaście dni. Ten ETF dwa razy do roku wypłaca dywidendę. 2021-12-10 dostałem właśnie taką dywidendę 30,51złotych. Dywidenda była liczona jeszcze od 30 udziałów w ETF.
Stan na moment pisania 35 602,62 zł, +66,07%, +14 164,62 zł
|
|
Nie można powiedzieć, że ostatnie dwa tygodnie to nuda na rynku. iFirmaWpadła dywidenda 74,80zł. Ostatnio nawet zastanawiałem się czy możliwe jest by IFI utrzymała taki poziom dywidendy. Raz jeszcze napiszę, że bardzo podoba mi się kwartalna dywidenda, nawet nie jej wielkość, ale regularność. Trzymam kciuki by więcej spółek decydowało się taki zaliczkowy model. AutoPartnerSprzedane. Z małą stratą -3.48%. - od września spółka utrzymuje te same poziomy - kurs opuścił już kanał wzrostowy w którym poruszał się wcześniej - kurs zanurkował poniżej MA100  kliknij, aby powiększyćOgólnie chyba sentyment do firm handlujących częściami się zmienił bo i InterCars mocno wyhamowało. Stan na moment pisania 32226,18zł, +50,32%, +10788,18zł. Wolna gotówka 2991zł.
|
|
Pierwsze co mi przyszło do głowy to Palo Alto Networks. Cytat:Palo Alto Networks, Inc. engages in the provision of network security solutions to enterprises, service providers, and government entities. The company was founded by Nir Zuk, Rajiv Batra and Yu Ming Mao in March 2005 and is headquartered in Santa Clara, CA. A zaraz potem Cisco, ale to chyba nie to o co Ci chodziło. Produkt Datawalk też jest lub może być używany do tego o czym piszesz. Dałeś mi teraz do myślenia z tym pytaniem.
|
|
Właściwie nic wielkiego się nie wydażyło, ale ... GrodnoWpadła mała dywidenda w sumie 10.50. Lepszy rydz niż nic. Z resztą GRN w portfelu mam nie dla dywidendy. iFirmaPo wstępnych wynikach za trzy kwartały 2021 cena wyskoczyła sufitem. Zapowiedź dywidendy 17groszy na akcję to sporo więcej niż śniłem gdy wchodziłem w ten walor. Cena teraz jest nieco ponad 20 złotych i miałem myśli by zwyczajnie sprzedać. Przy średniej cenie zakupu 3,74 wynik na IFI to +460%. Przy założeniu, że kwota dywidendy utrzyma się taka sama i nic nie będę robił z moimi akcjami to by z dywidend osiągnąć ten wynik musiałbym poczekać 9 lat. Polski Ład może być szansą na wzrost bo mali przedsiębiorcy będą szukać kogoś kto to ogarnie, ale jest też ryzykiem. Jeśli IFI nie ogarnie się z Polskim Ładem obecni mogą odejść do innych biur księgowych. C/Z ifirmy podobnie jak trzy miesiące temu po raporcie spada z ok. 50 spada do ok. 35. W przeciwieństwie do Grodna iFirmę kupowałem wlaśnie ze względu na dywidendę i tak dalej będę ją trzymał. Pomimo tego wizja zarobku tu i teraz i w zamian kupno innej spółki dywidendowej (Ambra?, Asseco Business Solutions?) wydaje się kusząca. Auto PartnerKupując spółkę liczyłem na trwanie trendu wzrostowego i się przeliczyłem. Kurs jeszcze trochę rósł, potem spadł i tak leci w konsolidacji do teraz. Obserwuję 100-okresową średnią kroczącą, która zbliża się do kursu. Jeśli się zetkną przetną to uznam, że trend się zakończył i sprzedam, zamykając pozycje z niewielką stratą. Wynik na czas pisania: +60,21% 11724,09PLN (iFirma zrobiła ten wynik od ostatniego update)
|
|
Wydaje mi się, ze podatku całkiem nie da się uniknąć. IKE/IKZE na Litwie czy Słoweni to coś całkiem obcego i nie wpisuje się chyba w ich system podatkowy nijak.
Krka jest fajna bo tam kwota dywidendy rośnie rok w rok. Od 2018 dywidenda z 9.50 do 23 wzrosła. Może i Ci opodatkują, ale z roku na rok wiesz, że mniej nie będzie. Chociaż pewnie warto sprawdzić jak to u nich z polityką dywidendową jest. GPW ma wpisane rosnące dywidendy
|
|
Temat:
GRODNO
Grodno to chyba nie tylko fotowoltaika. Bardziej bym się bał ewentualngo załamania w budowlance niż zmian w fotowoltaice.
|
|
W ostatnich dniach przeprowadziłem dwie transakcje Pora się zbilansowaćNa początku zakładałem 40% udziału ETF w portfelu. W obecnej chwilu do 40% brakuje sporo, uznałem, że pora chociaż spróbować te proporcje wyrównać. Zakupiłem 6 "akcji" ETFSP500 po średniej cenie 180,80. Po transakcji ta pozycja to 30 "akcji" zakupionych w średniej cenie 139,46 na których mam wynik +34%. Po tym zakupie ETF w całym portfelu mają "już" 31% udziału. TorpolPo dużej dywidendzie myślałem, że akcje Torpolu spadną jeszcze bardziej w okolice 12 złotych. Jednak okazało się, kurs zanurkował do 12,15 i natychmiast wrócił wyżej. Wygląda na to, że kurs się ustawilizował na poziomach 12,70 - 12,90.  kliknij, aby powiększyćZakupiłem 70 akcji po 12,80. Po całej transakcji mam już 230 akcji zakupionych po średniej cenie 12,49. Mam teraz tylko nadzieję, że politycy się dogadają i przetargi na modenizację linii kolejowych powoli ruszą. Torpol też widać w inwestycjach tramwajowych, ale to jednak nie ten kaliber. Wynik całego portfela na moment pisania wiadomości: +45,42%, 8 843,59 zł
|
|
Dektra? Dlaczego? Oryginalnie, raczej nikt o te akcje się nie zabija. W piątek byłeś jednym z dwóch kupujących.
|
|
Bum cyk. Dawno nic nie pisałem bo i też nic się nie działo. Jak rosło to rosło, nie ma co gmerać. Od ostatniej aktualizacji właściwie są tylko dwa wydarzenia warte odnotowania.
1. Dywidenda z Mennicy Skarbowej: 112,05PLN, dividend yield: 8,58% 2. Dywidenda z PZU: 294PLN, dividend yield: 11,15%.
Wpadnie jeszcze dywidenda z Grodna - drobnica i jak co kwartał liczę na dywidendę od iFirmy.
Nieco niepokoi mnie Autopartner już trzymałem nawet rękę na spuście by sprzedać bo kurs już dość wyraźnie jest poza kanałem wzrostowym, ale z początkiem października znowu zaczęło iść w górę. Jeśli będzie dalej szło bokiem to sprzedam.
Obserwuję sytuację na Torpolu, PZU w kontekście zwiększenia pozycji i Asseco by wejść, ale bez ciśnienia.
Mimo iż nie wykonywałem transakcji żadnych to co miesiąc dopłacałem zgodnie z założeniami. Stan gotówki w portfelu 2033.
Wynik na teraz: +40,53%, 7 892,39 zł
|
|
Co? Drugiego sierpnia zakupiłem 70 akcji Autopartner po średniej cenie 13,37 licząc razem z prowizją dla BOŚ. Bo? Kurs rośnie od początku roku, z czego od kwietnia wzrost jest dynamiczny, po drodze pojawiają się niewielkie korekty, które jednak nie hamują wzrostów na długo. Uważam, że otoczenie dla handlu częściami samochodowymi jest dobre w tej chwili. Nowe samochody drożeją, Nowy Ład pewnie jeszcze bardziej dokręci śrubę na leasing nowych aut. Zatem handlowanie używanymi samochodami, naprawy, wymiany części itp. będą mialy się dobrze. Plan Planuję trzymać akcje póki trend wzrostowy nie będzie zanegoway.
Stan portfela na ten moment36,54%, 6 566,40 zł
|
|
30 lipca wpadła dywidenda z Torpolu - 248,80 złotych, co daje dividend yield 12,42%. Bilans portfela w momencie pisania posta 35,54%, 6 386,52 zł
|
|
W przypadku spółek zagranicznych notowanych na GPW może być tak, że podatek od dywidendy zostanie pobrany. Rzuć okiem tutaj na wątek CEZ www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...Fajny wynik na tych dywidendach. Widzę, że interesujesz się IFI. To była pierwsza spółka, którą się na poważnie zainteresowałem. Ja mam ich 440 akcji kupowanych po 3,74. Kurs bardzo szybko odjechał i jak było po 6 to mówiłem, że drogo już, potem 8, 9 , 10 pękło i dalej leci w górę. A dywidenda wpada co kwartał :)
|
|
12 lipca wpadła dywidenda z ETFSP500, niewielka, prawie symboliczna, ale zawsze jednak jest - 27,28PLN.
Na świeżo zakupiłem ETF odwzorowujący indeks WIG TECH Total return, ETFBWTECH. Po 5 "akcji" po cenia 164,32. W skład wchodzą takie spółki jak Cdprojekt, Orange, Polsat, Asseco. W skład indeksu wchodzą też spólki które już mam w portfelu - Datawalk, R22, iFirma. Jednak ich udział w ETFie jest niewielki, w sumie ok 3.5%. Chciałem w jakiś sposób zbliansować proporcje portfela do zakładanych na początku 40% ETF, 60% akcje. 33% ETF to gaming, niby trochę dużo, ale taka już specyfika WIG TECH i na całej GPW tego gamingu jest sporo.
Wynik na moment pisania 30,62%, 5502,68 zł
|
|
Czerwiec był trochę bardziej "zaangażowanym" miesiącem dla mojego portfela. Wyjątkowo zamiast 750 złotych wpłaciłem 2250 z myślą o IPO Shoppera i ONDE. Poczytałem, analizowałem i zdecydowałem się odpuścić. Dość drogie oferty, chociaż przykład Allegro pokazuje, że da się zarobić na drogim IPO. Do tego pewnie spora redukcja. I co ja bym dostał z takim kapitałem, kilka akcji? Uznałem, że odpuszczę. R2221 czerwca wpadła mała dywidenda od R22 - 11,40PLN, 1,65% DY. 1 lipca dokupiłem 15 akcji R22 po 53,30PLN. Stan po transakcji to 35 akcji zakupionych ze średnią ceną 42,73PLN. Kurs w tej chwili kręci się wokół EMA55. Od debiutu Vercomu trochę siadło tutaj, kurs leci bokiem, obroty małe (czy to już takie wakacje?). Liczę na dalszy rozwój biznesu i dobre przyszłe wyniki. Torpol30 czerwca nabyłem prawa do dywidendy.  Torpol bardzo chciałbym jeszcze dokupić. W tej chwili mam 160 akcji. Będę obserwował zachowanie kursu. Mennica SkarbowaJuż miałem ręke na spuście by sprzedać. Jednak ceny złota trochę odbiły i MNS od razu odbiła nieco. Poczekam, popatrzę ... Dywidenda za dwa miesiące ... Wynik portfela na dziś: 29,46%, 5 297,80 zł t
|
|
Temat:
TORPOL
W raporcie rocznym było dość dokładnie opisane jakie i ile materiałów mają "zmagazynowane". Oczywiście to nie jest tak, że zapasy im starczą na ogarnięcie całego backlogu. Zakładam, że przy takiej skali działalności muszą jakoś kombinować kiedy jakie materiały kupić.
|
|
Dawno nic nie pisałem, ale trochę się jednak u mnie działo w portfelu od ostatniej aktualizacji Kontynuuje regularne, comiesięczne wpłaty by wypełnić limit IKZE. Na ten moment wypłeniłem limit w 39%. Mennica SkarbowaDokupiłem kolejny pakiet: 7 akcji, po 108,60 plus 5 złotych prowizji. Po tym zakupie średnia cena to 112,05. Cieszy 6,00 złotych dywidendy zaplanowanej na wrzesień. iFirmaKurs uciekł już totalnie od mojej średniej, w tej chwili 10,05PLN. Oznacza to 168% wzrostu w stosunku do średniej ceny moich zakupów. Pod koniec maja iFirma wypłaciła dywidendę. Mi przypadło 30,80 złotego, co oznacza 1,87% dividend yield dla mnie. Najbliższa przyszłośćWpadną dywidendy z R22 i Torpolu. Szczególnie ta druga będzie cieszyć oko, bo powinno to być ponad 12% średniej ceny zakupy jaki mam Jeśli pojawią się jakieś zakupy to raczej powiększanie swoich pozycji na spółkach, które już posiadam w portfelu - R22, GRN, MNS. Wynik całego portfela na dziś to 30,01%
|
|
Temat:
CEZ
Jak wygląda sytuacja z dywidendą na koncie IKE/IKZE od Cez? Czy pobierany jest jakiś podatek w Czechach? Wyszukałem informację, że podatek u naszych południowych sąsiadów wynosi 35%. Dobrze rozumiem, że na konto IKE/IKZE wtedy przyjdzie już dywidenda pomniejszona o te 35%?
|
|
Szybki update 2021-04-14 kupiłem 50 akcji Grodno cena, uwzlędniając powizję cena wyniosła 14,78. Liczę na dobre wyniki firm zaangażowanych w OZE i program Mój prąd. 2021-04-22 kupiłem 6 akcji Mennicy Skarbowej, uwzględniając prowizję cena wyniosła 115,23.
Wynik portfela na ten momeny to 17,26%
|
|
Wow, Szutnik. Myślę, że jeszcze kilka razy muszę to przeczytać by wszystko zrozumieć i połączyć te kropki.
|
|
Ciągle trzymam się zasady by wpłacać 750 złotych miesięcznie na konto IKZE. Część gotówki ze sprzedaży CDR w tygodniu użyłem by dokupić ETF BETAMWIG40TR, tak jak zakładałem by raz na kwartał kupować ETF i trzymać go około 40% portfela. 7 kwietnia kupiłem 16 akcji BETAMWIG40TR po średniej cenie 62,96. W sumie mam już 32 "akcje" tego ETF.
Wydaje mi się, że portfel rośnie mi wolniej od rynku. Pewnie jest jakiś wskaźnik na to. Jeśli jest coś takiego to chętnie przyjmę podpowiedź jak poliwycz "performance" portfela. Czy można liczyć BETA dla portfela? Stan portfela na koniec dzisiejszej sesji to +18,90%
|
|
Temat:
TORPOL
Tu nie o chodzi o to, że UE mówi, że kolej jest nieekologiczna i brudna i zła. Chodzi o to, że prawo środowiskowe nie jest dostosowane do prawa europejskiego. Tutaj więcej www.rp.pl/Koleje/303299892-Zag... Odpowiednie ustawy są już procedowane, także myślę, że spoko. Nowe prawo będzie umożliwiało zablokowanie inwestycji w łatwiejszy sposób, ale to z kolei wymusi lepiej projektowane inwestycje. Co powinno być z korzyścią dla wszystkich. Co do ekologii to Torpol już w ostatnim raporcie chwali się jak ważna dla nich jest energia i środowisko.
|
|
Sprzedałem CDR, 7 akcji po 210 złotych i prowizja 5,59. Pozycja zamknięta na -35%, a był czas, że była to pozycja, która liderowała portfelowi. No cóż. Powody: - mocno liczyłem, że utrzyma się na 230, jak zjechało poniżej 210 to pomyślałem, że za chwilę może polecieć dalej - nie chciałem już czekać na raporty - CDR nie płaci dywidend, więc nie mam na co czekać - jeśli coś rząd odj... i wrzuci jakieś ostrzejsze obostrzenia to może na giełdę przyjdzie jakaś koretka wtedy kapitał przeznaczę na jakiś zakup na promocji, tak czy inaczej chyba mogę znaleźć lepsze miejsce na kapitał z CDR - uśrednianie nie miało tutaj już sensu, to byłoby tylko szukanie wymówek na trzymanie spadokwej pozycji - trochę byłem zmęczony sytuacją, że w biurze CDR ktoś pierdnie i kurs spada/rośnie, ciągłym hałasem wokół spółki W przyszłości może wrócę do tego pociągu, póki co sentyment wokół CDR jest słaby chyba. Stan portfela [color=green][14,90%/color]
|
|
Wczoraj zakupiłem 50 akcji Torpolu po 12,35 plus 5 złotych prowizji dla BOŚ. Kupowałem pod dobre wyniki raportu rocznego opublikowanego dziś Do raportu jeszcze nie zaglądałem, spodziewam się raczej pozytywnych informacji i ciekaw jestem jak kurs zareaguje w poniedziałek. Po transakcji mam 160 akcji Torpolu zakupionych po średniej cenie 12,32, w sumie jest to 12% portfela w tym momencie. Wczoraj róznież otrzymałem dywidendę od iFirmy w sumie to 22 złote, przy średniej cenie jaką płaciłem na IFI 3,74 daje to 1,34% dividend yield. Trzeba pamiętać, że IFI płaci dywidendę kwartalnie. Konto IKZE, więc jest jeszcze jedna premia. Dzięki wykorzystaniu limitu wpłat na rok 2020 udało mi się uniknąć dopłacania do zeznania podatkowego i mam mały zwrot nawet Standardowo, dziś na koniec dnia stan portfela 16,63%
|
|
Tydzień temu dokupiłem PZU akumulując pod mityczną dywidendę korzystając ze zjazdu ceny poniżej 30 złotych. 26 lutego zakupiłem 19 akcji (coś mi się musiało pomieszać w głowie podczas składania zlecenia) po 29,22 za akcję plus 5 złotych prowizji od zlecenia. Po tym tym zleceniu mam w portfelu 84 akcje PZU zakupione po średniej cenie 31,40 złotych. Póki co na PZU jestem -3%. PZU to w sumie teraz 17% mojego portfela (trzecia największa pozycja).
CD Projekt ciągnie cały portfel w dół. Ech .. co robić, co robić. :) Stan portfela na moment pisania posta: 11,85%
|
|
Kino Polska nigdy się nie interesowałem, to ciężko powiedzieć, że przegapiłem, nawet nie byłem świadom istnienia takiej spółki. Atal mnie nie zainteresował, między innymi dlatego, że C/Z miał wyżej niż średnia developerów. Archicom wydawał mi się podobną do Echo jednak od listopada jego cena poszła w górę już dość mocno, więc szybko uznałem, że pociąg odjechał. A XTB się zobaczy, temat interesujący i będę się przyglądał jak się to rozwinie.
|
|
W tym roku póki co wiele się nie dzieje w moim portfelu. Dopiero w mijającym tygodniu wykonałem pierwszą transakcję. Kupiłem PZU, 30 akcji, po 30.66 PLN plus 5.00 PLN prowizji. Po tym zakupie mam 65 akcji PZU ze średnią ceną kupna 31,97 PLN. Zakup podobnie jak poprzedni motywowany dywidendą, która miałaby być wypłacona w 2021 roku. Wykres znajduje się w tym momencie w ciekawym miejscu: średnie kroczące (20 i 50) są blisko przecięcia, MACD również blisko linii sygnału. Jednak po tak długim czasie bez wykonania transkacji mocno korciło mnie by coś już zrobić. PZU zdecydowanie chciałbym trzymać długo. Mocno liczę na to, że PZU wróci do wypłacania regularnej dywidendy.
Spółki na radarze (poza tymi, które już mam) - Pekabex: tutaj kurs wydaje mi się uciekać i za chwilę może być drogo - Echo: mimo wielu obaw o deweloperkę wydaje się, że przeszli przez 2020 dobrze i mogą mieć teraz dobry rok. Kurs dwa dni temu przebił 4,30 PLN ciekawe. Obawiam się, że tutaj też kurs może mi szybko odjechać - Inter RAO: "zielona spółka" zajmująca się energią wiatrową, od początku mojej przygodny z giełdą przyciągneła moje oko wysoką stopą dywidendy - XTB: prawdziwy rollercoaster w tym roku, szybko z górę, szybko w dół, trochę w górę, mocno w dół. MACD wyraźnie poniżej zera, czy kurs okopie się na długo w okolicy 16,35 i potem ruszy ... No właśnie gdzie? - Mobruk: podoba mi się ich biznes, szkoda, że przegapiłem ich kilka miesięcy temu
Czemu nie wchodzę w spółki z radaru? Chcę regularnie, co miesiąc wpłacać pieniądze na IKZE, co miesiąc 750 złotych i chcę by zawsze co najmniej jedna taka transza czekała na okazję.
Inne - iFirma zapowiedziała dywidendę w marcu 2021. Uwielbiam tą ich kwartalną dywidendę! - przegapiłem R22 słabnące po ogłoszeniu wstępnych wyników, które na drugi dzień poszło luką w górę - przegapiłem iFirmę, które mocno zjechało w dniu ogłoszenia wstępnych wyników, ale się nie przejmuje, może będzie jeszcze okazja kupić taniej
Stan portfela na ten momen +13,25%, wolne środki 718 PLN.
|
|
Temat:
PZU
Pamiętajcie też, że banki i ubezpieczyciele to mocno regulowane branże. Oni nie mogą sobie powiedzieć płacimy dywidendę, w grę wchodzi jeszcze KNF, który może im "rekomendować" niewypłacanie. I czynników, które wpływają na cenę jest więcej niż tylko potencjalna dywidenda. A nawet jeśli to i tutaj na forum zdania na temat dywidendy są podzielone, czemu na rynku miałoby być inaczej?
Ja osobiście uważam, że PZU podzieli się zyskiem, liczę na coś ok. 3 złotych.
|
|
Czemu sprzedaż? Portfel dywidendowy, a pozbywasz się spółek które płacą dobre dywidendy? IRL - niby coś przełamało średnią kroczącą z 13 sesji, tutaj dywidendy ostatnio ponad 15% DOM - też przełamał średnią, ale płacą dobrą dywidendę, a Ty już ich akcji nie masz. Liczysz, że spadnie i potem kupisz taniej niż kupiłeś wcześniej? Wyniki za 2020 były słabe?
|
|
Ja mam tam konto od roku, nigdy nie miałem z nim problemow. Chciałbym by zmalały prowizje od transakcji zagranicznych. Teraz jest promocja do marca bodajże. Ale czy później też tak będzie, czy to tylko by nagonić ludzi w okresie IKE/IKZE.
Ja polecam.
|
|
Czas na małe podsumowanie. Rok 2020 był moim pierwszym, w którym zaangażowałem się w giełdę. Sporo się nauczyłem, ale jeszcze więcej nauki przede mną. Zanim przejdę do podsumowania to może opiszę co ostatnio się działo w portfelu. Grudniowe transakcjeZdecydowałem się zakupić akcje R22, które obserwowałem już od jakiegoś czasu, ale nie było dość kapitału by w nie wejść. 17 grudnia zakupiłem 20 akcji za średnią cenę 34,55 zł licząc razem z prowizją DM BOŚ. W pierwszym poście odgrażałem się trzymać z daleka od spółek z udziałem Skarbu Państwa. Co prawda okazało się, że SP pośrednio jest zaangażowany w Torpol. Sporo ostatnio się mówi o wspaniałej dywidendzie od PZU, jak to za kilka miesięcy obrzucą złotem akcjonariuszy. No to zobaczmy jak to się rozwinie. :) 29 grudnia zakupiłem 35 akcji PZU za średnią cenę 32,94 zł licząc razem z prowizją DM. I tak zakończył się 2020 rok. Podusmowanie1. Nadal zastanawiam się nad zakupem ETF notowanego na zagranicznej giełdzie. Niby jest promocja teraz, ale trochę się boję, że promocja się zakończy i wtedy kupno takiego ETF przez BOŚ będzie drogie. W tej chwili ETFy (ETFSP500 i BETA40TR) w moim portfelu to 33%. Zakładałem sobie trzymanie się bliżej 40%, więc coś wypadałoby dokupić. 2. CDProjekt. Grudzień do był prawdziwy rollercoster i patrząc na cene, wiadomości wokół spółki, a forumowy temat o CDR był rozgrzany do czerwoności. Teraz dużo się mówi o pozwach sądowych, wydaje mi się, że ta spółka teraz byłaby szeroko komentowana jakby ktoś bąka puścił na open space w biurze. Czytanie wątku już sobie troche odpuściłem, raczej scroluje i wybieram po nickach osób biorących udział w dyskuji. W tej chwili CDR dla mnie to -14,44%, przez 11 miesięcy był koniem pociągowym tego portfela. 3. iFirma. Co tu się działo w grudniu ... Nie spodziewałem się takiego rajdu cenowego, na początku myślałem, że to do dywidendy, ale rosło i rosło. W pierwszym kwartale 2021 coś pewnie dokupię 4. Torpol. So far, so good. 5. DataWalk. Od września kurs się ustabilizował i leci bokiem. Informacje o sprzedaży licencji i nowych klientach nie robią już wrażenia na kursie. Może publikacja raportu coś tutaj zmieni. Akcji mam symboliczoną ilość, ale patrząc na zmianę +75%. 6. R22 i PZU. Świeża sprawa. PZU kupione zdecydowanie pod przyszłe dywidendy, R22 pod wzrost i trochę pod dywidendy. Na dzień pisania posta stan portfela +10,21%Obrazki kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćWszystkiego dobrego dla czytających w Nowym Roku!
|
|
Bohun dobrze zwrócił uwagę na zatrudnianie specjalistów. Z doświadczenia wiem jak trudno znaleźć dobrych programistów, a takich do gamedev pewnie jeszcze trudniej. Wiem również jak ciężko utrzymać motywację i zespół "w kupie". Był cel - wydanie gry i sukces, to raczej jednoczy i pcha ludzi do przodu jako zespół. Programiści raczej nie chcą pracować w firmie, która nie jest sukcesem. Oczywiście CDR może płacić ogromne kwoty, oraz to branża to zakątek pasjonatów. Nie chce tutaj nic negować i zlowieszczyć, ale jako manager IT (bez doświadczenia w gamedev) gdy myślę o CDR to prawdopodobnie utrzymanie motywacji i spójności byłoby moim największym zmartwieniem. Patche do gry pewnie można trzepać i wydawać co tydzień, ale ktoś jednak musi je przygotowywać i testować.
A co do Sony i wycofania gry. To nie tylko CDR dał tutaj dupy, ale Sony również. W Apple lub Google każda wersja apki jest dość dobrze weryfikowana i nieraz odbijana przez pierdołkę. Tam wydanie poprawionej wersji to kwestia dwóch, trzech dni. Wydanie patcha do gry w moim mniemaniu jest dużo bardziej skomplikowane i czasochłonne.
|
|
Trochę się działa od czasu ostatniej aktualiacji i w moim portfelu i na giełdzie. Współny mianownik ten sam - CDR.
CD Projekt 8.12.2020 zakupiłem 2 akcje po 401PLN, po transakcji mam sumie 7 akcji zakupionych średnio po 321,06. Przy dzisiejszej wycenie CDR daje mi to wynik -6,56%. No nie tego się spodziewałem kupując akcje przed premierą. CDR jednak zostaje ze mną dalej, czekam na wyniki sprzedażowe, które chyba mają być podliczone w najbliższym czasie.
Co dalej? 1. DM BOŚ obniżył prowizję za zakupy funduszy ETF notowanych za granicą do minimum 10 złotych. Dla mnie to dobra wiadomość bo regularna prowizja (min. 30 złotych) mnie mocno odstraszała od patrzenia nawet w tę stronę. Rozejrzę się, może coś wybiorę. Jeśli nie to powiększę pozycję na ETFSP500 i/lub BETAM40TR. 2. Myślałem, że dokupię więcej akcji iFirmy IFI przed nabyciem praw do dywidendy w tym kwartale, ale kurs mocno wystrzelił do góry z krótkim czasie. Poczekam, zobaczę jak tutaj się rozwinie sytuacja. W tym roku na pewno już nie dokupię nic więcej. Jutro wypłata dywidendy. Powinno wyjść 17,60PLN. Drobne, ale jednak cieszą. :)
Standardowo na zakończenie stan portfela w momencie pisania wiadomości: 6,73%
|
|
Bardzo mi się podoba bo mam podobny cel i horyzont czasowy co Ty.
Z spółek w które się zaangażowałeś w orbicie moich zainteresowań był lub jest Budimex, GPW. Banki i ubezpieczyciele to chyba tradycyjne spółki gdzie szuka się dywidendy. W tych branżach zawsze KNF może rekomendować nie wypłacanie dywidendy, w przyszłym roku może nie być. Ale w sumie masz czas i jak teraz tanio kupisz to nadal może być dobrze.
|
|
Hahaha ... no cóż. Może Torpol jest w kolejnym szeregu spółek z udziałem SP i nie przyjdzie nikomu do coś w stylu zmian prezesa co kilka miesięcy lub kupno kiosków ruchu czy innych lokalnych portali internetowych.
|
|
Premier02: nie kompletnie nie intersowałem się ani Instal Kraków czy Betonmaksem.
Abcabc: Torpol do Skarbu Państwa? Kompletnie to przeoczyłem. Czy możesz wskazać źródło tej informacji? Z góry dziękuję.
|
|
Dziś dokupiłem pakiecik akcji Torpolu: 50 akcji po 11,35PLN + prowizja 5PLN. Motywacja: uśrednienie ceny z wcześniejszych zakupów. Kupowałem nawet po 15,20PLN. Po dzisiejszym zakupie średnia cena moich akcji Torpolu to 12,26PLN, 110 akcji. Już po dzisiejszej sesji przeczytałem wypowiedź prezesa Torpolu o tym, że wyniki za 2020 rok powinny być podobne do ubiegłorocznych oraz, że chcą pozostać spółką dywidendową. Gdyby dywidenda za 2020 rok była na podobnym poziomie co ostatnio (90 groszy) to będę bardzo zadowolony.
Stan portfela na 24.11.2020: +12,47%
|
|
flesz napisał(a): Czy nie za duża ekspozycja na budowlankę (BUD, TOR) ??
Akcje Torpolu to w tej chwili ok 6.5% mojego portfela, o Budimeksie i Pekabeksie dopiero myślę. Mam te spółki na radarze. Dla porównania okołoinformatycne spółki (CDR, DAT, IFI) to ok 45% portfela. Chociaż to budownictwo wydaje mi się bardziej ryzykowne, coś w rodzaju papierka lakmusowego gospodarki. Przy podejmowaniu decyzji o BUD i PBX na pewno będę brał pod uwagę to o czym piszesz Flesz. Dzięki!
|
|
Witam, od ok. roku przeglądam i czytam forum, ostatnio trochę się działo w dziale z kronikami i czytając wątek o portfelu dywidendowym z przeznaczeniem na emeryturę postanowiłem wrzucić swój wątek i opisać.
Wstęp Konto maklerskie posiadam w DM BOŚ. Jest to konto IKZE, które założyłem w ostatnich dniach grudnia 2019 i wpłaciłem cały dostępny limit na rok 2019. Zakładam, że kwota którą można wpłacać na IKZE będzie rosła z roku na roku i zawsze będę jak wpłacał w całości. Skoro IKZE to ma mi to zarabiać na emeryturę i nie mam zamiaru wypłacać tego do emerytury - także mam przed sobą 30 - 35 lat oszczędzania (zakładam, że wiek emerytalny zostanie podniesiony co najmniej raz).
Historia Skoro założyłem konto prawie rok temu to przecież musiałem coś tam już handlować. Teraz opiszę transakcje, które przeprowadziłem.
2019-12-28 zakupiłem 16 sztuk ETF-u Lyxora na ETFSP500 po cenie 126PLN. Podoba mi się idea ETFów i pewnie w ramach tego portfela co jakiś czas będą się pojawiały transakcje na tego typu instrumentach. Czemu ten ETF: nie chciałem się ograniczać do GPW. Jest to znacznie tańsza opcja ekspozycji na giełdę amerykańską niż kupno konkretnych akcji w BOŚ. Prowizja 5,04PLN (0,25%)
2020-01-02 zakupiłem CD Projekt, 5 sztuk, 287PLN, prowizja 5.45PLN (0,38%). Okreś bożonarodzeniowy, obejrzałem sezon Wiedźmina, wszyscy o CDR mówili, rosło jak szalone. No to postanowiłem wskoczyć do tego pociągu. Raczej nie żałuję, chciałbym dokupić więcej akcji, wierzę, że CDR będzie parł do przodu. Ale ... Minusem dla mnie tutaj jest brak dywidend.
2020-01-08 zakupiłem kolejny ETF BETAM40TR, 16 sztuk po 56,18PLN, prowizja 5,00PLN (0,56%). Wierzyłem, że średnie spółki będą stabilnie rosły w 2020 roku, ale no cóż ...
2020-01-19 zakupiłem Lotos, 12 sztuk za 85,70PLN, prowizja 5,00PLN (0,49%). Lotos dla mnie firma lokalna, widzę rafinerię od siebie z okna. Local bias. Zakupiłem po przeczytaniu rekomentacji BOŚ. Więcej napiszę o Lotosie dalej.
2020-02-24 zakupiłem 8 sztuk ETFSP500, 133,50PLN, prowizja 5,00PLN (0,47%). Po dwóch miesiącach widzę, że ETF na SP500 rośnie to dokupiłem więcej. W mediach coś mówili o Sars-COV-2, ale to było gdzieś na zadupiu Chin itp. Miesiąc później wszystko miało się zmienić ...
2020-03-12 zakupiłem 60 sztuk IFI Ifirma po 3,10PLN, prowizja 5,00PLN, (2,69%!!!). iFirmę obserwowałem już od jakiegoś czasu, czytałem czym się firma zajmuje, jak działa, jak zarabia, wypłaca dywidendę kwartalnie (to mi się bardzo podoba). Po ETFach i strzałach CDR i LTS tutaj dużo więcej wiedziałem/czytalem przed zakupem. Z tym zakupem się spieszyłem by załapać się na dywidendę. Tutaj nauczyłem się jaka jest różnica między nabyciem praw, a wypłatą dywidendy, i kiedy trzeba kupić akcje by nabyć prawa. Frycowe. ;) Dodatkowo cena była właśnie po spadkach covidowych.
2020-04-21 zakupiłem iFirmę 190sztuk po 3,30PLN, prowizja 5,00PLN(0,80%). iFirma mi się podoba, wiele usług przeniesie się z offline do online COVID tylko do przyspieszy.
2020-06-16 zakupiłem Torpol 38 sztuk po 11,35PLN, prowizja 5,00PLN(1,16%). Widzę wyniki CDR, LTS i IFI. Już widzę, że jeden z nich to wtopa. Podobnie jak z iFirmą tutaj sporo poczytałem, sprawdziłem czym firma się dokładnie zajmuje, sprawozdanie ostatnie. Dodatkowo wokół siebie widzę sporo robót na torach. No i akurat Torpol zapowiedział sporą dywidendę za 2019.
2020-06-16 zakupiłem DataWalk 5 sztuk po 108,50PLN, prowizja 5,00PLN (0,92%). Na spółkę trafiłem oglądając jakiś film na YouTube, nie mam zamiaru tego ukrywać. Poczytałem co DataWalk robi, jako osobie związanej z oprogramowaniem ich produkt mi zaimponował. Dodatkowo już na forum pisało się o podpisywaniu nowych umów i prestiżowymi klientami.
2020-07-21 sprzedałem Lotos, 12 sztuk (wszystko) po 57,94PLN, prowizja 5,00 (0,72%). Pół żartem, pół serio to była najlepsza decyzja jaką podjąłem w tym roku. Akurat to było po tym chwilowym skoku ceny po ogłoszeniu, że jednak Orlem kupi Lotos. Patrząc na to gdzie teraz jest Lotos idealny moment na cięcie strat. Nie wierzę nikomu jak mówi o budowaniu Orlenu jako petrochemicznego giganta zdolnego konkurować globalnie (kupno Ruchu, teraz plotkuje się o Polskapresse). Po doświadczeniach z Lotosem jakoś krzywo patrzę na WIG20 i spółki z udziałem Skarbu Państwa.
2020-07-22 kupiłem iFirme, 90 sztuk po 4,18PLN, prowizja 5,00PLN (1,33%). Po 3 miesiącach IFI już mocno odbiła, dostałem pierwszą, symboliczną dywidendę. Kupuję dalej.
2020-07-22 kupiłem Torpol, 22 sztuk po 15,20PLN, prowizja 5,00PLN (1,50%). Trochę się zagrzałem tym jak ładnie rósł ten walor od ostatniego zakupu plus dywidenda działała na wyobraźnię. Kupiłem na szczycie, potem Torpol był wyceniany niżej.
2020-10-13 kupiłem iFirmę, 100sztuk 4,39PLN (tak około), prowizja 5,00PLN. Dalej systematycznie zwiększam pozycję na IFI. Cena około bo płynność jest tak mała tutaj, że zlecenie kupna 100akcji było realizowane w więcej niż jednej transakcji.
Co dalej? W tej chwili porfel jest podzielony między ETF (44%) i akcje (56%). Pewnie będę starał się utrzymać taką proporcje 40-60. Czy będę szukał innych ETF niż te notowane na GPW? Na pewno. Przeszkodą mogą się okazać tutaj prowizje. Jeśli dobrze pamiętam min. w BOS to 30PLN. Zatem musiałbym zakupić duży pakiet (patrząc na wielkość portfela) by to miało sens.
Spółki, których nie posiadam, a którym się przyglądam/przyglądałem: - KSW. Kruszwica geograficznie leży blisko mego rodzinnego miasta. Wypłaca dywidendę od lat (+). Cena się nie zmiania - ani nie maleje (+), ani nie rośnie znacząco (-). - BUD. Budownictwo wg. mnie będzie miało się dobrze. Spółka również wypłaca dywidendę - PBX. Pekabex jak wyżej Budimex. - R22. Spółka bliższa branży w której pracuje. Rozwija się,rośnie, wypłaca dywidendę - ENT. EnterAir. To już dokładnie branża w której siedzę na codzień. Branża lotnicza to nie temat na teraz, może druga połowa 2021 roku.
Spółki, które posiadam: - CDR. Wierzę w Cyberpunka i to, że CDR będzie w stanie wyciskać z tej gry pieniądze przez kilka lat. Fajnie byłoby zwiększyć ilość posiadanych akcji CDR, ale bez spinki - IFI. Tutaj chciałbym budować pozycję dalej. W tej chwili mam 440 akcji - TOR. Raczej chciałbym z nimi pozostać dłużej, w tej chwili cena kręci się w okolicach 10 złotych. Kupno teraz byłoby niezłym uśrednieniem ceny w dół. - DAT. Posiadam jestem na plus, nie ma powodu by sprzedać. Ale czy dokupię to też nie jestem pewien.
Czego się nauczyłem - trzymaj się z daleka od Skarbu Państwa. W tej chwili nie widzę sensu angażowania się w takie spółki, gdzie decyzje polityczne bywają ważniejsze od ekonomicznych. - prowizje są wyższe niż zakładałem na początku. Gdybym chciał kupować z normalną prowizją (0,25%, 0,38%) to są ta zakupy za ok. 1300/2000 złotych. Wtedy w roku byłoby 4-5 transakcji. - ETF na SP500 jest bardzo ok w tym momencie.
Wyniki Najwięcej urósł DataWalk - 76%. Tracę na Torpolu -20%, -13% jeśli policzyć wypłaconą dywidendę Wypłacone dywidendy 109PLN, 1,18% względem wpłaconego kapitału. Ogólnie wynik w tej chwili 8,51%. Nie jest źle, ale gdzieś w letnich miesiącach gdy CDR szybował pod sufitem, DAT latał ponad 200 i TOR nie był tak przeceniony to było nawet lepiej.
To by było na tyle na teraz. W tym roku myślę, że jeszcze dwie lub trzy transakcje zrobię.
|
|