PARTNER SERWISU
bztifeya
frostpanda

frostpanda

Ostatnie 10 wpisów
Nieróbstwo obecnego rządu, gdzie Duda blokował wszystko albo zdecydowaną większość, tak Wojtek. Teraz będzie to samo, za 2 lata powiedzą, że obecna Koalicja nic nie zrobiła, ale do większości potrzebują podpisu prezydenta, który był i jest i będzie marionetką PiS'u (na marginesie przecież Nawrocki mówił, że jest obywatelski, a wczoraj Czarnek otwarcie przyznał na wizji, że to ich kandydat, oczywiście każdy to wiedział).

Nigdy nie byłem za obcinaniem programu w szkołach czy braku zadań domowych, ale to PiS też robił, przecież musieli tutaj też zmienić po swojemu. ale co tam, przecież kolejna zmiana w systemie nauczania była tak potrzebna, jak nie powiem co.

Konfa zapomniała, co PiS i niej myśli i jeszcze na to poszli, polityka to jest jednak gorsza niż prostytucja.

Takiej obłudy, jaka była podczas tej kampanii prezydenckiej to dawno nie było.

Mam nadzieję, że obecna koalicja się rozpadnie, PiS spróbuje się dogadać z Konfą i czy z kim tam chcą, a jak nie to wcześniejsze wybory, PiS będzie mieć 50% poparcia i eldorado na wszystko.

Biznesmeny się ugadują między sobą, a Ukraina zostanie, o ile już nie została z ręką w nocniku i nie wiadomo, czy nie będzie musiała podpisać dla siebie bardzo niekorzystnego pokoju.

Trump chce pokoju, nie zapraszając Zełeńskiego na rozmowy pokojowe, tylko sobie sami rozmawiają (gdzieś już to widzieliśmy). Potem Zełeński jedzie rozmawiać o pokoju do USA w Biały Domu, a ten nie chce przyjąć tego, co mu Trump narzuca (?), i że nie chce rozmawiać o pokoju. Najwyżej będziemy graniczyć z Rosją.

No i jeszcze kwestia NS2 z ostatnich dni oraz złagodzenie sankcji. Od razu powiedzmy, że to Ukraina napadła Rosję.

Dla mnie osobiście Trump pokazuje, że dba tylko i wyłącznie o swoje interesy, a jak ktoś słusznie zaznaczył, zdanie może zmienić w każdej chwili.

Co mi umyka w tej całej układance?

Chyba powinniśmy przenieść się do tematu hossy, bessy nie ma i nie będzie.

Więc gdzieś się mylą, albo u nas albo u Hansa. Za niedługo czas pokaże gdzie zmierzamy lub będziemy zmierzać.

Dopóki ceny energii w EU będą na obecnych poziomach, dopóty przemysł będzie kuleć. Jeszcze chwila to co raz więcej produkcji z PL też będzie się przenosić.

Według mnie dołek dopiero przed nami. Jak Trump zacznie szaleć z cłami to dopiero to odczujemy.

Teraz pytanie jak się będą zachowywać pozostałe parkiety, hossa na krypto dopiero się będzie pewnie rozkręcać.

El_ah, skoro jest tak jak piszesz to po co byla ta cała propaganda? Nie można było przedstawić wszystkiego transparentnie tylko jakieś dziwnie akcje?

Genek, mówisz o skoku na TVP, ale jak PiS zrobił skok na niezależność sądów i głosował do północy to wtedy było wsio ok?

PiS wykorzystywał prawo tak, jak im pasowało, czytaj luki w niedoprecyzowanym prawie. Dzięki Bogu, że nie mieli większości konstytucyjnej.

Jedni i drudzy są nieudolni, ale wierzyć zarówno, że PiS chciał dla nas dobrze poprzez podsłuchy Pegasusa i poszerzyć wpływy na świecie poprzez wywalenie tvnu oraz opozycji jako Koalicji, że chcą naprawić to co zepsuła Zjednoczona Prawica, to jest dopiero bycie naiwnym. Zawsze chodzi o władze i pieniądze i lepszy lad na świecie czy Europie.

Zawsze silniejszy rządził i wprowadzał swoje widzimisię ciemnemu ludowi. Dopóki ludzie nie wyjdą na ulice i nie wywrócą tego grajdolka do góry nogami, będą chcieli nas wszystkich udupić, żebyś nie miał nic i się z tego cieszył i żarł robale, ciekawe że przewaznie to jakiś niemiec ma takie zapędy.

Polska za czasów PiS nigdy nie miała nic do gadania w Europie. Samo KPO to pokazuje, chcieli to wykorzystać na swój sposób i im nie pyklo, a przy całym zapleczu nie wygrali wyborów z wystarczającym poparciem, aby rządzili sami. Z TVP zrobili jedna wielka propagandową ich telewizję.

Jeszcze jedno, Duda podpisywał wszystko jak leci, łamiąc jednocześnie konstytucję, a teraz jest święty.

Rozwodzicie się nad tym, co lepsze a co gorsze. Demokracja jest w państwie z tego, co kojarzę. Czas się pogodzić z tym, co ludzie wybrali.

Wali mnie która strona wygra, chce żyć w normalnym kraju, a nie patologii spoleczno-politycznej i podzielenia całego społeczeństwa jakie jest obecnie. Cała ta dyskusja jest jałowa z mojej perspektywy. Merytorycznie dzisiaj można znaleźć wszystko na poparcie swojej argumentacji.

Pasowałoby zrobić czystkę obecnych polityków i ich wszystkich koneksji, może wtedy by coś się zmieniło na lepsze.

Patrząc jak się Pawłowicz zachowuje i którą partię preferuje, nigdy tam się właśnie znaleźć nie powinna, nie jest bezstronna.

Jakie są Wasze predykcje na jutrzejsze posiedzenie RPP? Zostajemy na tym samym poziomie czy lecimy w dół ze stopami?

krewa napisał(a):
Najlepszym rządem byłby rząd utopijny państwa, funkcjonującego niczym spółka akcyjna. Obywatele aka akcjonariusze powołują RN a ta powołuje (za)rząd. Akcjonariusze reprezentujący 5% głosów na WZA mogą domagać się zwołania NWZA. Określić kworum niezbędne do odwołania RN lub zarządu i już. Akcje imienne, nowonarodzony otrzymuje swoją akcję automatycznie, akcja denata umarzana.

Tak by było najlepiej, no ale mamy co mamy niestety.

bankrucik napisał(a):
odnośnie rozejmu w wojnie na Ukrainie? to ocena całościowa, tak jak kiedyś byłem przekonany, że wojna wybuchnie.. ( znaków było wiele) choć chciwość ruskich mnie zaskoczył z akcją na Kijów..
mam nieodparte wrażenie, że pivot Zeleńskiego z Polski na Niemcy to nic innego jak przygotowanie marchewki dla ukraińskiego społeczeństwa i próba ratowania własnej skóry przed żołnierzami itd
" musimy zawrzeć zgniły rozejm z ruskimi ale za to mamy obiecaną EU przez Niemcy"...

+oczywiście korupcja i agentura niemiecka na ukrainie (bo ta jako "przyjacielska" nie musi się ukrywać ze swoim działaniem jak agentura ruska)

Dzięki thumbright Myślałem że coś jeszcze się pojawiło, co mi umknęło. Ciekawe czy rzeczywiście Ukrainie zostanie obiecane wejście do EU.

No tak, jedyny poprawny rząd to PiS mający większość w sejmie po wyborach

@Bankrucik, rzucisz jakim linkiem?

Tamci się nie znają, za to u nas wiedzą co robią. Jeszcze kilka lat i dogonimy zachód. Koniec sarkazmu.

Zresztą nowa hossa za rogiem, a później sky is the limit. Niby po Q3 EPS'y na S&P500 mają wrócić do normy.

Inflacja w kwietniu 2024 3%, a to dobre thumbright

Zapiszę sobie to w kalendarzu.

Kakarotto, możesz rozwinąć temat odnośnie tych luk logicznych?

Do celu inflacyjnego NBP daleko, a my już obniżamy stopy i to nie stopniowo, tylko z grubej rury. Ciekawi mnie odczyt za wrzesień, oraz czy przy obecnych cenach ropy / USD, ceny ruszą bardziej na północ na stacjach, czy też nie.

Według mnie ta obniżka była zbyt mocna, do tego komentarz po posiedzeniu jest jednym słowem niezrozumiały. Chcą osiągnąć jedno, a robią coś przeciwnego.

Chciałbym usłyszeć jutro na konferencji sensowne wytłumaczenie tego ruchu, ale nie nastawiam się.

Obniżki jak najbardziej, lecz prawie o 1%? Chyba nasze kochane RPP przesadziło. Nawet nie zeszliśmy do jednocyfrowej inflacji, a mamy obniżkę z nawiązką.

Bez banków, nie ma hossy.

@Moderator, ktoś może tego Pana uspokoić?

Tego czytać się nie da...

Sam nie pomyliłeś forum Bankier'a ze Stockwotch'a?

Janek, nikt nie twierdził, że PPK nie będzie mieć wpływu na giełdę, ale to Ty twierdzisz, jaki to ma obecnie niebywały wpływ na giełdę. Jak się ludzie zaczną wypisywać albo po prostu wypłacać kwoty to już tak różowo nie będzie.

Szarlej ma rację, im starsza osoba, tym więcej będzie szło w obligację, chyba że ktoś sobie sam to przestawi, w co wątpię. Większość się tym nie interesuje.

Skąd ta pewność, że PPK będzie stanowić siłę popytową na giełdzie? Przecież środki z PPK nie muszą być lokowane na giełdzie. Domyślnie są, ale można je zmienić.

Zresztą, jakoś tych 15mld zł Z ppk nie widzę na giełdzie.

Jak tak rozmawiałem z ludźmi w pracy z Niemiec, to niestety, poziom jest porównywalny, tylko może u nas jest to
bardziej widoczne przez zawirowania z sądownictwem i dziwne ruchy jak Lex Tusk, co zwraca na nas uwagę.

Ponadto Kakarotto, miałeś rację z PPK, przepraszam najmocniej. Mea culpa.

yanek z hor napisał(a):
veve napisał(a):
PAP odpowiada za dane statystyczne czy GUS? Liar

przyjrzyj się postom i wyciągnij odpowiednie wnioski. Bankier to zwykły manipulant - dlaczego? to masz w poscie krewy. (Stawiam na 100% że na bankierze to musiał napisac Kolany). Jezeli nadal tego nie rozumiesz to bedziesz miał PKB podany przez EUROSTAT dla wszystkich państw UE które jest liczone taka samą metodologią.
Mam nadzieję ze rozumiesz o czym piszę ....

Słowo klucz: niewyrównany sezonowo. Krewa podał prawie poprawne dane, powinno być 0.4% zamiast 0.3%, pewnie literówka.

finanse.gazetaprawna.pl/artyku...

stat.gov.pl/obszary-tematyczne...

Tak sobie czytam i w sumie nie dziwię się, że połowa społeczeństwa jest skłócona i nie potrafi się dogadać jak tutaj mamy to samo, gdzie teoretycznie tutaj łatwiej powinno nam się dogadać na podstawie przedstawianych argumentów.

Yanek, sam tworzysz alternatywną rzeczywistość, ale wchodzenie z Tobą w dyskusję jest złym pomysłem. Krewa przedstawia dane i fakty. Teraz Ty przedstaw swoje na potwierdzenie stawianej przez Ciebie tezy.

Kakarotto, może i PPK jest fajne, tylko czemu podwójnie to opodatkowali? Nie musisz odpowiadać, pytanie retoryczne.

Ponadto Kakarotto, jakby Polska nie miała też jakiegoś interesu w tym wszystkim, to nasi rządzący nie byliby skorzy tak do pomocy. Jakoś nie wierzę, że nasz rząd jest totalnie bezinteresowny.

PS. Inne państwa też ciągną tanią ropę z Rosji, nawet my, tylko o tym się nie mówi (www.youtube.com/watch?v=uoEtFk...). Jak wszyscy doskonale wiemy, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o... pieniądze.

Yanek, sam robisz tutaj Pudelek. Równie dobrze można robić screeny politykom PiS. Krewa poprosił jedynie o źródło i niestety nie potrafisz go podać, więc merytorycznie Twój wpis jest nic nie warty,

Wracając do tematu, osobiście nie wiem czy obecna hossa potrwa jeszcze czy w styczniu się skończy. Nawet ostatnie bardziej jastrzębie wypowiedzi osób z FEDu nie zepsuły humorów giełdowych jak i payrollsy.

Może dopiero spadek inflacji poniżej oczekiwań spowoduje większą realizację zysków. Dowiemy się już w tym tygodniu, ale pod coś trzeba zagrać.

Co w tym jest takiego dziwnego Janek? UE chce mieć jakąkolwiek pewność, nawet minimalną, że otrzymane pieniądze nie zostaną przejedzone lub przeznaczone na cele, które nie mają żadnej wartości dla społeczeństwa danego państwa. Również nie jestem zadowolony ze wszystkich kamieni milowych, ale w końcu ten rząd wybraliśmy jako naród i to oni te kamienie zdefiniowali. Należałoby się z tym pogodzić.

Taki trywialny przykład, w pracy otrzymasz pieniądze, jak nie będziesz realizować zadań zgodnie z zakresem obowiązków? Odpowiedź jest prosta.

Przynajmniej dzisiejsze dane makro zaskakują pozytywnie, no i nasz banan spadać nie chce. Konsolidacji ciąg dalszy.

yanek z hor napisał(a):

Możesz to bardziej doprecyzowac - jakies akty prawne, traktaty Europejskie. PE naduzywa swojej funkcji łamie traktaty, prawo, powołuje się na wartości europejskie i praworządność co nawet nie jest zdefiniowane... a chodzi tylko o jedno - o władze i przenoszenie kompetencji do PE

Mozesz podać pare tzw kamieni milowych ??? Mozesz podac charakterystyke na co maja być przeznaczone pieniadze ?? Najbardziej zdumiewa mnie ustawa wiatrakowa. PE narzuca zmiane przepisów w Polsce wydziela z KPO środki które Polska musi przeznaczyc na wiatraki - a wiadomo skad jest technologia... Po drugie gdzie tutaj odbudowa gospodarki ???? Przypominam tylko ze pierwsze kraje dostały KPO bez obostrzeń i mogły wykorzystać na co chcą
Polska powinna dostac KPO i przeznaczyć w całości na spłatę zadłuzenia które powstało na tarcze dla ratowania przedsiebiorstw. W tym momencie w uproszczeniu całe KPO trafiło do przedsiębiorstw tak jak powinno byc i przy tym ta pomoc nie obciąza społeczeństwa na przyszłość

Masz też tutaj:

commission.europa.eu/business-...

commission.europa.eu/system/fi... - strona 224.

Pamiętam, jak Glapiński mówił, że damy sobie radę bez tych pieniędzy, a tu zonk.

Przypadkiem trafiłem na wiadomości po meczu, tego oglądać się nie da puke_l

Ciekawe jak nasz parkiet zareaguje po dzisiejszym posiedzeniu FED oraz sesji w USA.

Masz świadomość tego, że aby dostać te pieniądze, musieliśmy spełnić określone warunki, na które sami się zgodziliśmy?

Dlatego też nie spadnie inflacja do poziomu zakładanego przez NBP. Jakoś nie widzę możliwości osiągnięcia ich projekcji przy obecnym stanie rzeczy. Będziemy mieć stagflacje, a nie wiem co gorsze, czy chwilowa recesja w celu schłodzenia gospodarek, czy to co obecnie mamy.

W takim wypadku po co pracować, mieć oszczędności, być przedsiębiorczym, jak obecnie wszystko opiera się na dodruku pustego pieniądza?

Dane bardzo fajne z USA, lecz spodziewałem się większej pompy szczerze powiedziawszy, Chyba że dopiero odpalą się po konferencji FED, jak przekaz Powell'a będzie bardziej gołębi.

No niestety, naszym rządzącym jest to jak najbardziej na rękę.

Tak dygresyjnie, w przypadku gazu już KE nawet mówi, że nie kazali przywrócić pełnej stawki VAT, tylko podwyższyć do minimalnej dopuszczalnej przez UE. Widać pieniędzy w budżecie brakuje.

Nie zapominajmy, że wojna cały czas trwa. Jak Rosjanie znowu zaczną swoją ofensywę, to kolorowo nie będzie.

Fajnie, że inflacja spadła, tylko zanim zaczną ceny spadać to jeszcze chwila minie, o ile zaczną spadać (jakoś w to nie wierzę specjalnie) Whistle

Bez zduszenia popytu nie da się walczyć z inflacją. Chyba że preferujemy model Turecki.

Przed wojną to u nas inflacja była spowodowana czynnikami krajowymi, a i tak znacząco odbiegała od celu NBP, gdzie nic z tym nie robili.

Ceny paliw są niższe, nośniki energii są tańsze oraz ceny żywności rosną wolniej, stąd nasza niższa inflacja. Tak naprawdę ceny paliw powinny być niższe niż są, ale że musimy wrócić z VATem to tym manipulują, żeby nie było zbyt dużego szoku dla Kowalskich oraz Nowaków. Ceny i tak podskoczą po nowym roku, więc i inflacja znowu podskoczy. Gdyby nie tarcza to ta inflacja byłaby pewnie powyżej 20%, a tak przypudrowali problem. Równie dobrze Państwo może dopłacać Orlenowi, aby utrzymać obecne ceny po podniesieniu VAT'u.

Chyba większość zapomniała, że gospodarka, czy cykl ekonomiczny musi w pewnym momencie przejść przez besse. Chłodzenie gospodarki też jest czasami potrzebne.

Zresztą, obecną sytuacje zgotowały nam w głównej mierze Banki Centralne, te dodrukowane waluty musiały się jakoś rozepchnąć w gospodarce, no i zerowe stopy procentowe u nas nie pomogły, ponieważ tylko zwiększyły popyt, który i tak podbił inflację pod 10% przed wojną na Ukrainie. Teraz mamy jeden wielki misz masz.

Idąc zasadą im gorzej tym lepiej, więc jutro to the moon hello1

Wyrywasz z kontekstu, a patrząc na RSI to rynek wygląda w tym momencie na przegrzany. Za szybko, za gwałtownie moim zdaniem, zaraz pewnie będzie jakaś korekta w drugą stronę. Żeby tylko nie spadało tak gwałtownie, jak rośnie.

Bez Chin tego rajdu na KGHM by nie było Whistle

Dalsza część mówi o "pięknym ubieraniu" Think

Okres rajdu świętego mikołaja, za bardzo spadać u nas nie chce, przy najmniej na chwilę obecną. Zobaczymy co przyniesie piątek i przyszły tydzień.

artur77 napisał(a):

W zyciu nie widziales noty dyplomatycznej tego typu (ani jakiejkolwiek innej) stad takie dziecinne wyobrazenia.

Nota taka wyglada mniej wiecej tak (trzyminutowa probka z mojej strony):

Szanowna Pani Minister [...],

przesylajac Pani wyrazy najwyzszego szacunku, chcialbym zwrocic Pani uwage na nieuregulowane miedzy naszymi krajami kwestie ekonomicznych konsekwencji drugiej wojny swiatowej. Jestesmy gotowi do rozmow majacych na celu ostateczne uregulowanie tych kwestii podejmowane w duchu wzajemnego zrozumienia, szacunku i nakierowane na dalszy rozwoj dobrosasiedzkiej wspolpracy.

Oczekujac na Pani odpowiedz, chcialbym jeszcze raz zapewnic Pania o moim najwyzszym dla Pani szacunku,

Z powazaniem,

[ ].

Natomiast konsumenci masowych mediow w Polsce mysla, ze wyglada to tak, ze w pierwszym kroku wysyla sie pismo z kwota, numerem konta i kilkuset stronnicowym zalacznikiem. No i nastepnie publikuje sie tresc tej korespondencji w prasie i rozpoczyna dyskusje z przedszkolem, ktore nie rozroznia reparacji od reperacji dlaczego nota dyplomatyczna wyglada własnie tak. Alez wlasnie to byloby totalnie niepowazne.

Widziałem czy też i nie, rozmawiać dyplomatycznie to nie jest żaden problem. Wytłumacz w takim wypadku, dlaczego zostało to utajnione? Zresztą nic nowego w tym temacie nie wymyślą. Dodatkowo dawno temu na naszą niekorzyść temat reparacji po WWII został zamknięty. Dyplomatycznym jest poruszanie tego tematu ponownie? Dlaczego tego nie zrobili kilka lat temu? Dlaczego teraz? Są to pytania retoryczne...

Nie będę ukrywać, że ta partia działa mi na nerwy tak samo jak PeŁo. Człowiek chce jakoś żyć w tym państwie, a zamiast iść w dobrą stronę, idziemy w złą...

Walczą o polskie sprawy powiadasz? Wysłali notę o reparację, nie ma w tej nocie wzmianki o reparacjach, brakuje raportu strat powojennych, na dodatek nota została utajniona. Dzięki Bogu, że troszczą się o nas salute

www.rp.pl/polityka/art37216791...

@Vox Hajs się zgadza, głosują jak im rozkażą, prezes Kaczyński zadowolony, rzucą jeszcze kilka +++ i będzie gitara.

@Flesz ma rację, oni tylko chcą się utrzymać przy korycie każdym możliwym sposobem. Jak Kaczyński powie tak ma być. W końcu jego wizja jest warta wszystkiego. Jeszcze wygrają 3 wybory to ten kraj rozpirzą w drobny mak. Przecież to nie my źli jesteśmy, tylko UE / Przedsiębiorcy / etc.

Państwo z kartonu puke_l

Daleko szczerze powiedziawszy nie trzeba szukać, aby znaleźć próby stosowania podobnych mechanizmów.

Dolar już tylko 2 grosze do 5zł... Frank 5zł, Euro pod 4.90. Zastanawiające jest, skąd on wziął tytuł profesora, że nie ma odrobiny godności, aby przestać choć na chwilę kłamać. Brak odwagi na jakieś stanowcze działania, a ostatecznie i tak nie odpowie za złe decyzje, które podjął, będąc prezesem RPP.

Jeszcze ten tekst: "(...) Najsilniejszego zacieśnienia polityki pieniężnej w historii rady naszej (...)"...

Vox przedstawił fajny wykres i fajnie widać na nim korelację między stopą referencyjną, a inflacją.

Żyć nie umierać, kraina mlekiem i miodem płynąca puke_l

"(...) Giełda cały czas leży i kwiczy i nie jest to efekt aktualnie rządzących (...)"

Odważna teza, nie powiem.

Piękna kiełbasa wyborcza. Nic tylko brać w do ręki i jeść. A później będzie 15, 16 i tak dalej.

Czekamy więc na zmianę 500+ na 1000+ i jeszcze jakieś dodatki.

Zastanawiam się, kiedy się opamiętają. Podchodzi to już pod patologie wyborcze.

@BearHand Zgadzam się, w końcu mają być wszyscy równi według partii rządzącej.

Nasza parta rządząca idzie o krok dalej:

"Z dokumentów, do których dotarli dziennikarze „Rz” wynika, że 50 proc. podatek ma objąć nie tylko spółki Skarbu Państwa, nie tylko spółki energetyczne i banki, ale po prostu wszystkie firmy – włącznie z prywatnymi – zatrudniające powyżej 250 osób"

Źródło: www.rp.pl/biznes/art37119461-k...

Ja mam nadzieję tylko, że oni sprawdzają gdzie granica leży, bo jak nie to podziękujmy naszym sprawiedliwym salute W końcu trzeba komuś zabrać, aby komuś dać... Tak bardzo boją się recesji oraz przegranej w przyszłorocznych wyborach.

Kakarotto napisał(a):
Którego dnia i o której godzinie dokładnie padła ta informacja po raz pierwszy?

Już Vox odpowiedział, ale jeszcze uściślając, na PAP'ie pojawiła się pierwsza wzmianka o 21:30:

biznes.pap.pl/pl/news/pap/info...

Na Twitter'rze Pan Sasin pochwalił się wczoraj o 20:08.

Tak się zapierali, że nic takiego nie wprowadzą, a jednak. Jest bliżej niż dalej. Pewnie zostanie to z nami na dłuuugi czas, jak z podatkiem Belki.

My tu gadu gadu...

A Pan Sasin już szacuje jakie będą zyski od podatku od zysków nadzwyczajnych od spółek skarbu państwa oraz firm prywatnych (ostatnie to absurd według mnie), a cena energii na 2023 rok została zamrożona.

Na dodatek, Pan Morawiecki zacytuję, nie będzie tolerował "sytuacji, w której nadzwyczajne zyski spółek Skarbu Państwa – i spółek zagranicznych – są realizowane kosztem obywateli albo instytucji wrażliwych".

Dodatkowo Pan Morawiecki zapowiedział, że dodatkowe opodatkowanie spółek będzie przeznaczone na dalsze finansowanie pomocy i programów socjalnych z budżetu państwa.

Ciekawe jak na to zareaguje zagraniczny kapitał i giełda w poniedziałek.

Zapomniałbym, komuno witaj salute

Na pewno jakiś punkt zwrotny, ale tak patrząc to wszystko dzisiaj na plusie. Jakby widmo recesji się oddaliło od nas, gdzie ropa zwyżkuje o 5%. Jakby nie patrzeć, rynek był mocno wyprzedany.

O tych stopach to już wcześniej się mówiło, że niby ma być koniec. W każdym razie wybory idą, więc nie można za bardzo śruby dokręcić.

Czas pokaże Whistle

Jak 500+ nie zmieniło preferencji wyborczych? Pewnie 13 i 14 emerytury też nie zmieniły? Ciekawe dlaczego rząd wycofał się z pomysłu jednorazowych 14?

Jak mają być na chwilę obecną niższe ceny, jak do produkcji czegokolwiek potrzebujesz prąd, a następnie paliwa, żeby to przetransportować, a dzisiaj wszystko kosztuje krocie? Dolicz sobie jeszcze w przyszłym roku kolejną podwyżkę płacy minimalnej. Ciekawe skąd na to wziąć pieniądze? Dalej przerzucą koszt na klienta końcowego.

Czy śpisz, czy leżysz to należy się? Nie jestem przeciwny pomocy, ale tym którzy tego potrzebują, a nie są leniami.

W każdym razie spirala się nakręciła. Pracownik chce zarabiać tyle ile zarabiał, a producent tyle chce zarabiać ile zarabiał. Ktoś w pewnym momencie powie "sprawdzam" i będzie poszkodowany, stawiam na pracownika.

Odnośnie obecnego rządu, najpierw trąbili że inflacji nie ma, później że jest przejściowa, później że nie mają narzędzi aby z tym walczyć, a teraz że będą kończyć cykl podwyżek stóp procentowych. Wierzę tym naszym ekspertom...

W każdym razie zgadzam się z @BearHand, wszystko co robią to żeby kupić kolejnych wyborców albo utrzymać obecnych.

Większość ludzi nie rozumie co to inflacja, popyt i podaż, więc będą obarczać wiadomo kogo - wina Tuska, że jest tak drogo, skoro tak mówią w TVP.

Uwielbiam płacz osób, które nabrały pod korek hipoteki. Pewnie wierzyli Galpińskiemu, że inflacja jest przejściowa i zaraz znowu będzie blisko celu NBP i nie będzie podwyżek stóp. Moje odczucie jest takie, że celowo tak zagrali. Lecz to tylko moje gdybanie.

Niech więcej rozdają, niech każdy będzie równy, dopłacajmy do wszystkiego. Przecież to są ich pieniądze, nie nasze. Komuna 2.0 jak w mordę strzelił.

Dzięki Krewa love4

Jakoś umknęło mi to omówienie. Wielkie dzięki za wskazanie occasion5

Natomiast Obajtek taki dobry, że po ruchu 20% ropy w dół nie licząc spadku dolara, obniża o 34gr ON, no normalnie musimy go na rękach nosić king Rzygać się chce normalnie

Ty tak lubisz sam ze sobą pisać prawda?

Hossa jeszcze trwa... To trzeba zaznaczyć. Wcześniej czy później bessa nadejdzie, pewnie w najmniej oczekiwanym momencie.

Wszystko fajnie jak jest kasa, tylko co teraz z rynkiem nieruchomości na najbliższe lata?

Ceny materiałów z kosmosu i nie wiadomo tak naprawdę co robić. Kupować mieszkanie teraz czy czekać? Kupować działkę i się budować czy czekać na spadek cen? Czy kupować pod wynajem typowo.

Tylko nie wiadomo, czy ceny spadną, a jak spadną to w przeciągu roku, dwóch a może 10 lat?

Sam teraz stoję przed taką decyzją i nie wiem tak naprawdę co robić. Za bardzo jest to wykolejone moim zdaniem...

Zdefiniuj "normalność", zacznij od tego.

Radzę Tobie emigruj do Chin. Dziwne, że Ciebie tam nie ma. Wtedy byłbyś szczęśliwy, spełniony i takie tam. W końcu byś nie narzekał i nie siał propagandy.

A post, który według Ciebie "(...) bo post o niczym z jakims bezsensownym zwrotem, który nie wiadomo czego dotyczy cały czas jest", był odpowiedzią na Twoje spostrzeżenie "Tam jest lepsza sytuacja niż w Polsce a lira traci ...". Więc reasumując, nie jest on bezsensownym zwrotem.

Janek, jak ja Tobie dziękuję za to. Normalnie żyłem z zamkniętymi oczami, teraz mi je otworzyłeś.

Teraz serio, same ochy i achy jaki ten rząd jest dobry, bez niego wszyscy bylibyśmy daleko za murzynami, gdzie i tak jesteśmy, przez rozbiory. Jak już się tak Janek odnosisz, to wróć też do tego czasu, kiedy to znikliśmy na 100 lat z mapy światowej, później WWII, po WWII pod dyktaturą ZSRR i komuna.

Ludzie zamiast patrzeć na całokształt tego wszystkiego, z przeszłości wyciągać wnioski i się nauczyć na nich to nie. Lepiej ciągle wydzierać wszystko, jak było źle, jak było niedobrze i do tego ciągle, w kółko wracać. Tak jak to robi rząd PISowski w TVPIS. Serio tak ślepy jesteś, że nie widzisz tych prostych manipulacji ze strony obecnej partii? Nie mówię, że poprzednie partie rządzące też nie korzystały z tego dobrodziejstw, ale nie w takim stopniu! My jesteśmy źli, oni byli gorsi - i tak w kółko, chyba nie tak to powinno wyglądać? Oraz żeby nie było +500 było dobrym pomysłem i jest, lecz nie w obecnej formie, gdzie każdy je dostaje... A teraz mają jeszcze być mieszkania bez wkładu własnego. Jak to zachwieje całym rynkiem, to dopiero zobaczymy.

W każdym razie nie martw się, ich bessa nie dotknie, tylko Ciebie, mnie, Kakarotto. Gdyby mogli to Ciebie by pierwszego sprzedali. Ale trzeba wrócić do tematu.

Napływ pustej gotówki niestety robi swoje, gdzieś je trzeba ulokować, a nie na lokacie 1% w banku, tylko giełda, nieruchomości. Dlatego jest taki bum na hipoteki teraz? Ludzie staraj się chronić swoje pieniądze przez inflacją.

Prośba do moderatora, może niech ten Pan w końcu odpocznie od forum? To nie jest dyskusja, tylko on zawsze uparcie stoi przy swoim, swoich racjach, nie ma zamiaru z nich rezygnować, no i szerzy je po całym forum w różnych wątkach. Peło i inne partie bee, PIS super hiper, tak można w skrócie podsumować.

4 wpisy pod rząd, no no pogratulować. Nie potrafiłeś napisać jednej wiadomości i odnieść się do każdego postu? Albo po prostu edytować poprzedniego? Zastanawiam się gdzie jest Pan Moderator.

Jak to czytam to rzygać się chce. Jeszcze jak zobaczyłem wpis w innym temacie toż to propaganda na poziomie TVPiS.puke_l

Ale poproszę o więcej wykrzykników i znaków zapytania. Zdecydowanie za mało ich stawiasz.

"
Według ciebie w latach 1990-1991 , 1998-2001 2008-2015 był kryzys światowy a według mnie rządzili dyletanci ekonomiczni
"
Czyli w przedstawionych latach wszędzie rządzili dyletanci ekonomiczni idąc Twoim tokiem rozumowania. Odważna teza.

Pamiętasz jak wyglądały rządy PiS 2005-2007? Jak się to skończyło?

Więcej trolla nie będę karmić.

Dokładnie. Wszystko zasługa PiS'u salute

Wiesz, że wystarczy jeden znak zapytania? Więcej nic nie da.

Jakby ktoś nie zrozumiał - sarkazm.

Ale takie pytanie, czyli chcesz powiedzieć, że taki zarejestrowany w UP, bez wykształcenia, bez niczego, nagle zaczął zarabiać kokosy, tak?

@Kakarotto, @rafsty Przyznaję, znajomy mnie wprowadził w błąd. Także moja mea culpa, że nie zweryfikowałem tego sam, a zaufałem dobremu znajomemu.

Lecz dla mnie (osobiście) zbyt szybko powstała ta szczepionka. Mam tylko nadzieję, że wszystko będzie relatywnie dobrze z nią w long termie. Czas pokaże.

Wczoraj trochę odreagowaliśmy te kilkudniowe spadki, jednak zeszliśmy poniżej 1900 punktów. Ciekawi mnie jak to się dalej rozwinie. Czy będziemy kontynuować spadki, czy znowu wrócimy powyżej 2000 punktów, czy wejdziemy w trend boczny.

Może i podać, lecz nie zapominajcie, że ta szczepionka jest na bazie mRNA i są jej dwie dawki. Po pierwszej za dużo nie widać, po drugiej człowiek dostaje w kość, wprowadzane są przeciwciała, więc taka wojna domowa. Dodatkowo są możliwe mutacje genów przez tą szczepionkę. To wszystko nie jest takie piękne jak wygląda. Krótkoterminowo może wszystko pięknie wyglądać, tak naprawdę w długim terminie zobaczymy jak ta szczepionka wpłynie na Nas i nasze dzieci.

Tak się kończy zabieranie się za poważne naprawy w środku tygodnia. Zapowiada się ciekawie, dla mnie osobiście ING straciło wiarygodność. Dostałem SMSa wczoraj o 17:33, że cały czas pracują... Moje straty czy tam zyski to i tak pal licho, więksi gracze mają znaczny problem i nie skończy się to dla ING dobrze moim zdaniem.

No i pięknie. Cały dzień bez dostępu do notowań. Urocze biuro maklerskie. Czas zmienić biuro, ponieważ to już przeszło moje i pewnie nie jednej osoby pojęcie.

Tak generalnie, pod to co rośnie? Przyszlość, czy coś jest wiadomo?

W ING również można zapisać się na IPO.

Jakby ktoś mi to mógł logicznie wytłumaczyć, ten cały optymizm i w ogóle? To ma jakieś sensowne fundamenty, czy po prostu tak sobie to leci do góry?

Że na podstawie RSIOBV można wnioskować, że jednak na podstawie analizy technicznej kurs będzie piąć się do góry? Jeżeli jestem w błędzie i źle rozumiem to przepraszam najmocniej. Uczę się analizy technicznej.

I zostało między nami. Czy ktoś może powiedzieć, gdzie jest kolejne wsparcie, jeżeli kurs nie powróci dzisiaj w okolice 350-352?

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 2 czerwca 2025 10:15:18
Liczba wpisów: 62
[0,01% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,778 sek.

snmpucdz
neaniuig
htqwbjze
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
esrmyuma
qhgusrxw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat