aircanada15 napisał(a):''Informacje na temat sprzedazy pojawia sie najprawdopodobniej w sierpniu''
Liczba osob, ktore nie sa w stanie poprawnie odczytac sensu tego zdania jest niepokojaco wysoka. No ale nie darmo jestesmy w tyle za Zachodem, jesli w szkole zaniedbuje sie nauke podstawowej logiki.
Liczba osób które nie znają przepisów prawa panujących na GPW, które nie są w stanie porprawnie odczytać sensu mojego postu sprzed 2 dni jest niepokojąco wysoka. No ale nie darmo jestesmy w tyle za Zachodem, jesli w szkole zaniedbuje sie nauke podstawowej logiki.
|
|
Widzę że część osób na forum nie rozumie, iż spółka postąpiła bardzo nierzetelnie (wręcz dopuściła się manipulacji) mówiąc, iż informacje o sprzedaży poda w raporcie. Pochwalenie się wynikami sprzedaży nie jest niczym złym ale poprzedzająca informacja wprowadziła ewidentnie w błąd sporo inwestorów. A jeśli kogoś interesuje jak powinny wyglądać standardy informacyjne na GPW to KNF zinterpretował odpowiednie przepisy.
|
|
chimpo napisał(a):To trzeba było kupić akcje wcześniej. Jedni sprzedawali akcje masowo, a inni kupowali. Teraz ci co wierzyli w sukces zarabiają, a ci co sprzedawali i tak są pewnie do przodu, więc w czym problem. Informacja została podana przez media, strony biznesowe, główną stronę firmy itp.
EDIT: W takim razie wszystkie spółki growe zachowują się gówniarsko, bo takie EA, Ubisoft czy inne firmy także podają komunikaty o sprzedaży w trakcie sesji i jakoś nikt nie narzeka. Ale moja wypowiedź nie dotyczyła dzisiejszej informacji. Ona jest jak najbardziej w porządku. Ale stawiając ją w świetle informacji z 01.06.2015 o tym, że wyniki sprzedaży zostaną podane najprawdopodobniej w raporcie półrocznym to zakrawa na kpinę. Kurs spadł o 17% więc zmieniamy zdanie i podajemy jednak komunikat o sprzedaży?
|
|
@mrk
A może spójrz na wykres co się stało po podaniu tej informacji która jak wiemy okazała się nierzetelna? Po co w ogóle taka informacja była podawana?
|
|
anty_teresa napisał(a):@lewho... kurs mocno spadał i z dużą dozą prawdopodobieństwa dlatego, że wyniki miały być dopiero w raporcie. Spadek kursu źle wyglądał wizerunkowo Nagła zmiana polityki informacyjnej trąci manipulacją. Obie informacje miały mocny wpływ na kurs. Ktoś mógł na tym nieźle zarobić. Ustawa o obrocie intrumentami finansowymi: "Oddział 3 Zakaz manipulacji Art. 39. 1. Zakazana jest manipulacja instrumentem finansowym, zwana dalej „manipulacją”. 2. Manipulację stanowi:[...] rozpowszechnianie za pomocą środków masowego przekazu, w tym internetu, lub w inny sposób fałszywych lub nierzetelnych informacji albo pogłosek, które wprowadzają lub mogą wprowadzać w błąd w zakresie instrumentów finansowych: a) przez dziennikarza – jeżeli nie działał z zachowaniem należytej staranności zawodowej albo jeżeli uzyskał z rozpowszechniania takich informacji bezpośrednią lub pośrednią korzyść majątkową lub osobistą dla siebie lub innej osoby, nawet działając z zachowaniem tej staranności, b) przez inną osobę – jeżeli wiedziała lub przy dołożeniu należytej staranności mogła się dowiedzieć, że są to informacje nieprawdziwe lub wprowadzające w błąd;[..]" Fałszywą (nierzetelną) informacją było to, iż spółka poda wyniki sprzedaży wraz z raportem. Co innego ratowanie kursu dobrą informacją a co innego podawanie dwóch sprzecznych ze sobą informacji na przestrzeni nieco ponad tygodnia.
|
|
Swoją drogą nie uważacie za skandal takiej polityki informacyjnej spółki. Wyniki sprzedaży miały być podane w raporcie kwartalnym. link
|
|
Temat:
11BIT
Ulica nie widzi że spółka miała przychody z TWOM tylko przez połowę 4kw2014 i że wyniki za 1kw2105 wcale nie muszą być jakoś dużo gorsze. Ulica widzi że kurs nie rośnie a na steam gra jest na liście bestsellerów na sto którymś tam miejscu teraz.
|
|
Temat:
11BIT
Nie wiem czy to było już omawiane na forum ale czy ktoś wie w jakiej walucie rozlicza się 11bit z Valve za sprzedaż na steam? Czy za kupujących z USA (33% wg infografiki podanej przez spółkę w dniu 27.11.2014) 11bit dostaje USD (ewentualnie ekwiwalent w PLN na dzień rozliczenia) czy może nie? Zastanawiam się nad tym w kontekście mocnego osłabienia PLN do USD w 1kw2015 (ok 5%) i ewentualnej szansy żeby 11bit mógł być tego beneficjentem. Uważacie że kurs dolara wpłynie znacząco na wyniki za 1Q15?
|
|
Temat:
11BIT
"This War of Mine received another two awards! This time it's Best Foreign Game and Best New IP from Deutscher Computerspielpreis"
Źródło: strona facebook spółki.
|
|
Temat:
11BIT
Cytat:W 2013 Altus sprzedał akcje Sfinksa kupione trochę wcześniej od właściciela, formalnie zarząd nie sprzedawał - nikt się nie obraził - kurs bije teraz rekordy, prezes jest bohaterem... No tak. Ale mam wrażenie że Cacek i Patrowicz to jednak mimo wszystko inny rodzaj "przedsiębiorców" niż team 11B. Może się mylę ale nie da się wszystkich do jednego gara wrzucać od razu. Mimo wszystko nadal bym się skłaniał, iż ostatnie spadki to efekt niecierpliwości oraz nerwów mniejszych inwestorów. Nie mamy póki co do czynienia z jakimiś wielkim spadkami. Mam nadzieję że się nie mylę i zarząd po prostu spieniężył część swojego sukcesu oddając trochę udziałów w firmie.
|
|
Temat:
11BIT
Osobiście nie wierzę w teorię spiskową. Aby wymyślić tego typu akcję (podstawianie słupów, wstawianie zleceń kupna aby wywołać popyt któremu się oddaje akcje) trzeba być trochę bardziej wyrafinowanym niż zarząd 11B. Tego typu działania widziałbym raczej w wykonaniu np przez don Patro zwanego również "Parówą", specjalizującego się w wyleszczaniu drobnicy. Po wzroście z 10 zł do 80 zł wręcz śmieszne wydaje mi się tworzenie teorii spiskowych po spadku kursu o kilkanaście złotych. Osobiści uznaję wszelkie poziomy poniżej 68 zł za atrakcyjne jeżeli jest tak jak mi się wydaje: kilku inwestorów (pewnie instytucje) kupiło pakiety od zarządu po 68 zł i siedzą teraz poniżej 5%, nie mając absolutnie żadnego interesu w tym aby kurs rósł w tym momencie. Lepiej uśredniać po niższych cenach czekając aż ulica znów się zgrzeje po podaniu terminu wydania TWOM na tablety.
|
|
Temat:
11BIT
No chyba dzięki ilości sprzedanych kopii można estymować jaki wynik spółka pokaże w najbliższym raporcie. A to przydaje się do różnych wycen. Nie każdy inwestuje tylko na podstawie że "spółka rozwojowa ma przyszłość".
|
|
Temat:
11BIT
@scarry
Dzięki za artykuł. Ciekawe czy to zmiana w RN może oznaczać chęć zaangażowania się 11b w gry online/społecznościowe. Nie wiem nawet czy dobrze to nazywam.
|
|
Temat:
11BIT
Ciekawe czy powołanie do RN prezesa One2Tribe może oznaczać jakąś fuzję lub współpracę. Póki co nie mogę znaleźć żadnych informacji o tej firmie oraz jej produktach.
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
W tej branży WK jak dla mnie nie ma znaczenia bo większość to najpewniej WNiPy.
|
|
Temat:
11BIT
introverted_investor napisał(a):lewho napisał(a):Jak gdzieś coś pomyliłem to proszę o poprawkę. Po pierwsze Steam zabiera co najmniej 30%. Po drugie znaczna część sprzedaży była w USD, $19.99. Po trzecie znaczna część była w promocji (-15%). Moim zdaniem wynik zawiera więc sprzedaż gdzieś między 300 a 350k. 1. Fakt zapomniałem o prowizji steam. Przy reszcie niezmienionej wychodzi mi teraz 250 tys sztuk. 2. Tu nie pamiętam już jak było. Nie wiem od kiedy gra jest po 19 euro. 3. Pamiętam jak spółka mówiła że w okresie wyprzedaży sprzedaż była największa. W zawiązku z pkt 2 i 3 skłaniałbym się w takim razie w okolice 300k sztuk.
|
|
Temat:
11BIT
introverted_investor napisał(a):lewho napisał(a):Z tego co mi się wydaje to licząc "z grubsza" 14 mln zł przychodów przy założeniu że całość pochodzi ze sprzedaży TWoM daje ok 175 tys sprzedanych sztuk. Wydaje mi się że źle Ci się wydaje. Możesz uzasadnić wyliczenia? Przychody (za 4kw 2014 - debiut TWoM był w listopadzie) wynoszą 14 000 000 mln zł. Czyli przy średnim kursie euro 4,2 daje to 3,3 mln euro. Cena jednej sztuki to 19 euro czyli liczba sprzedanych sztuk to 175 tysięcy. Oczywiście ta liczba jest mniejsza bo TWoM nie odpowiada za 100% przychodów. Ale można stwierdzić że na pewno nie jest ona większa niż 175 tysięcy (w 4 kw 2014). Jak gdzieś coś pomyliłem to proszę o poprawkę.
|
|
Temat:
11BIT
Z tego co mi się wydaje to licząc "z grubsza" 14 mln zł przychodów przy założeniu że całość pochodzi ze sprzedaży TWoM daje ok 175 tys sprzedanych sztuk. Ja pamiętam jak ludzie się tu prześcigali w szacunkach liczby sprzedanych kopii i raczej te liczby wychodziły dużo większe niż 175 tysięcy. Stąd może spadki.
Edit: 175 tysięcy oczywiście do końca roku. Kojarzę że były głosy o jakiś 500 - 750 tysiącach do dnia dzisiejszego. Jestem niemal przekonany że dynamika sprzedaży jest mniejsza od nowego roku niż w okresie debiutu gry i przedświątecznych wyprzedaży.
|
|
Temat:
11BIT
Zapewne chodzi o:
"Beginning of the new year has been really successful for us! First of all, This War Of Mine just received the award for Best Simulation game from Game Informer. What's more, we've also got two nominations in Independent Games Festival."
Źrodło: Strona FB spółki.
|
|
Temat:
11BIT
Myślę (ale to tylko tak "na czuja" rynkowego), iż inwestorzy obecnie oczekują ok 750 tys kopii do czasu raportu kwartalnego. 500 tys może przejść bez echa, wszystko poniżej moim zdaniem będzie zdecydowanie negatywnie odebrane.
|
|
Temat:
I3D
Ktoś ma pomysł co się wydarzyło na poprzedniej sesji? 56 tys wolumenu i kurs przejściowo nawet 1,38zł ?
|
|
Temat:
11BIT
Osobiście nie widzę potrzeby przejścia na główny rynek ale prawdę powiedziawszy z chęcią zagłębiłbym się w prawdziwy raport (a takie spółki na GPW muszą przygotowywać) a nie te śmieszne wypociny jakie spółki z NC pokazują.
|
|
Temat:
11BIT
Kilkukrotnie kilka osób zwracało uwagę na forum, iż TWoM może być longsellerem. Patrząc codziennie na listę bestsellerów steam mogę stwierdzić, iż chyba tak będzie. Zwróćcie uwagę z jakimi tytułami walczył od swojego debiutu TWoM: Far Cry 4 (obecnie 11 miejsce), FM15 (17), COD (13), GOT (7), The Crew (9), Assassin's creed unity(33). Obecnie TWoM (4!) wyprzedzają 2 tytuły obniżone o ponad 60% i Dungeon Defenders II które zadebiutowało 5.12 i ciężko traktować jako poważną konkurencję w dłuższym terminie. Tak naprawdę jedynym mocniejszym tytułem jest Counter-Strike: Global Offensive które jest na rynku od ponad 2 lat ( a cała seria to już 15 letnia historia). To czego Antyteresa nie zauważa to unikalność tego zjawiska. Nie kojarzę takiego sukcesu w polskiej branży gier. Każda wycena jest tu teraz możliwa.
|
|
Temat:
11BIT
Wracając do tematu. Tak jak mówiłem parę dni temu: wzrost do 40-50 zł (100 mln kapitalizacji) to podgonienie ze względu na ogromne zaskoczenie sukcesem TWoM. TERAZ zaczyna się zabawa spekulantów i wchodzenie ulicy. Schemat zawsze jest ten sam. Mocny wzrost, chwila konsolidacji, jakaś mała korekta i Ci się spóźnili by kupić po 10-17 zł zaczynają panikować. Do tego dużo nowych inwestorów którzy usłyszeli o TWoM i 11Bit w telewizji (polsat), wyczytali w gazetach (newsweek, gazeta, parkiet, puls biznesu).
Jakie teraz będę poziomy - tego już nie wiadomo. To zależy od skali entuzjazmu. Historia pokazuje że może być to dużo (CDR, CIG).
P.S. Patrząc po tytułach z którymi walczył TWoM przed wyprzedażami jutro powinien wskoczyć moim zdaniem w top 5.
|
|
Temat:
11BIT
Rozumiem, że to co Ci wyszło to kapitalizacja na poziomie 123,6 mln zł ? Czy tempo wzrostu to 3% czy 5% tak jak napisałeś? Czemu przychody w 3 roku wyszły mniejsze niż w 1?
|
|
Temat:
11BIT
steampowers napisał(a):Kurs wywindowała zaskoczenie, szok. Nikt się nie spodziewał takiego syukcesu. A studzenie głół no cóż może się okazać, patrząc z perspektywy czasu działaniem na niekorzyść tych co chcieli kupić, ale zwątpili dzięki takim wpisom.
Też uważam że stwierdzenie, iż spekulanci pociągnęli tak kurs jest grubym nadużyciem. Cały czas uważam, iż skok do 50 zł to urealnienie wartości spółki. Spekulanci i ulica dopiero się tutaj pojawią jak zwykle spóźnieni.
|
|
Temat:
11BIT
pieniek1 To już było liczone.
18,99 euro * 4,2 = 79,76 zł 79,76 * 0,7 (30% marża steam) = 55,84 zł 55,84 zł * 0,81 (19% podatku dochodowego) = 45,23 zł
I nagle jest bliżej 40 zł a nie 80 zł :)
|
|
Temat:
11BIT
anty_teresa napisał(a):Kapitalizacja sięga prawie 100 mln zł. A to oznacza, że rynek oczekuje co roku wyniku na poziomie 12 mln złotych netto. co można pewnie szacować na przychody ze sprzedaży w kwocie 20 mln zł. Przy wpływie z 1 szt. na poziomie 40 zł można powiedzieć, że rynek w tej chwili liczy na sprzedaż 1 mln kopi w tym roku przy neutralnym wyniku(0 zł na poziomie netto) w przyszłym. Nie za bardzo rozumiem co liczysz. Mógłbyś rozwinąć? Z jakiego założenia wychodzisz ?
|
|
Temat:
11BIT
Scarry ma rację. Śledzę codziennie giełdę od 2007 roku i powiem szczerze takiego przypadku dawno (CDR?), jeśli w ogóle, nie widziałem. Skala sprzedaży i zysków z TWoM do kapitalizacji spółki jest wręcz z kosmosu. Widziałem wzrosty po kilka tysięcy % (np HWE) w krótkim okresie ale zawsze to była działalność jakichś spółdzielni a nie gra "pod cash". Zawsze to były wyskoki po informacji o wygraniu jakiegoś przetargu albo podpisaniu umowy, czyli czegoś co nie wiadomo czy przeniesie zyski (przykład spółki realizujące kontrakty drogowe). Tutaj sytuacja jest odmienna bo każdy dzień w top sellers Steam, GOG, humble bundle to codziennie nowa i realna gotówka która może mieć równowartość nawet 1 procent kapitalizacji rynkowej spółki. Niesamowite jest to, że nawet po kilkuset procentowym wzroście wycena spółki wydaje się wręcz atrakcyjna w porównaniu do konkurencji. Myślę, że jeśli chodzi o kurs dopiero jesteśmy w trakcie wyceniania sukcesu TWoM a pozostaje jeszcze uwzględnienie potencjału zespołu programistów, games republic, możliwość skoku sprzedaży bardzo dobrej przecież serii anomaly itp itd. Jak dla mnie C/Z tej spółki po zaksięgowaniu zysków z TWoM powinno wynosić około 30-40.
|
|
Temat:
11BIT
Kod:mod: usunięto zbędny cytat Poczekać na spadek w ratingu bestsellerów oraz na to jak informacje o TWoM zaczną pojawiać się w mainstreamowych mediach (jakaś wybiórcza, dzień dobry tvn itp).
|
|
Temat:
11BIT
pieniek1 napisał(a):lewho napisał(a):Analiza techniczna teraz moim zdaniem nie ma zastosowania. Raczej trzeba próbować oszacować zyski jakie spółka wygeneruje i na podstawie tego porównać 11B do innych spółek. Popatrzcie na same dane z SW. Cena do zysku operacyjnego CDR: 476, Vivid: 31. Cdred już dyskontuje wysokie zyski ze sprzedaży Wiedźmina. To samo robi się na 11B. To 30 zł dzisiaj jest gigantyczne i kapitalizacja wydaje się nieuzasadniona. Ale po zaksięgowaniu tych zysków kapitalizacja nagle wyda się uzasadniona. Współczynniki się obniżą. Mój zdaniem C/Z na poziomie 30-40 dla spółek z tej branży nie jest niczym niezwykłym. Każdy z nas musi sobie teraz zrobić jakieś założenia ile spółka zarobi (np do końca roku) i na tej podstawie policzyć sobie wskaźniki. Moim zdaniem nawet po tym ruchu z 9 zł na obecne 30zł 11B wcale nie jest dużo wyżej wyceniane od konkurencji. I najważniejsze. Jeśli insiderzy nie będę sprzedawali to w obrocie mamy tylko 1,2 mln sztuk akcji. Jeśli ktoś chce teraz wejść w spółkę nie ma za bardzo od kogo kupować. Czyli trzymamy kciuki z wysokie miejsce na liście bestsellerów na steamie (jako wyznacznik trendu dobrej sprzedaży) oraz żeby właściciele firmy nie ulegli pokusie cashowania swoich udziałów w firmie. No i właśnie na podstawie vvd możesz się przekonać ze jednak AT, ma większe znaczenie niż rozkminianie fundamentalne.  kliknij, aby powiększyćP.S na CDR tez szykuja sie kolejne nowe lokalne szczyty do zrobienia, w najbliższym czasie. Chodzi mi o to, że w momencie kiedy spółka wyznacza nowe historyczne szczyty i robi to nie stałym trendem a "windą" pionowo w górę to analiza techniczna nie ma sensu. Możesz dzięki AT wyznaczyć poziomy gdzie kupić w trakcie korekty a mi chodzi o próbę oszacowania poziomów do których może dojść kurs.
|
|
Temat:
11BIT
Nie wiem czy było już tutaj pisane ale zdaje się że na stronie społeczności (huba) gry, dane o ilości osób grających są częściej odświeżane niż na steamcharts (1 na godzinę). http://steamcommunity.com/app/282070
|
|
Temat:
11BIT
@Beagle
Kapitalizacja VIVID 75 milionów. CIG 129 milionów. Po za tym kapitalizacja 11B to 66 milionów (przy kursie 30 zł), nie grubo ponad 70. Moim zdaniem spółka póki co nadgoniła dystans do konkurencji. Teraz zacznie się wycenianie przyszłości: kompetencji zespołu programistów, potencjału stworzenia kolejnych bardzo dobrych tytułów, rozwinięcia GR itd. itp.
|
|
Temat:
11BIT
Analiza techniczna teraz moim zdaniem nie ma zastosowania. Raczej trzeba próbować oszacować zyski jakie spółka wygeneruje i na podstawie tego porównać 11B do innych spółek. Popatrzcie na same dane z SW. Cena do zysku operacyjnego CDR: 476, Vivid: 31. Cdred już dyskontuje wysokie zyski ze sprzedaży Wiedźmina. To samo robi się na 11B. To 30 zł dzisiaj jest gigantyczne i kapitalizacja wydaje się nieuzasadniona. Ale po zaksięgowaniu tych zysków kapitalizacja nagle wyda się uzasadniona. Współczynniki się obniżą. Mój zdaniem C/Z na poziomie 30-40 dla spółek z tej branży nie jest niczym niezwykłym. Każdy z nas musi sobie teraz zrobić jakieś założenia ile spółka zarobi (np do końca roku) i na tej podstawie policzyć sobie wskaźniki. Moim zdaniem nawet po tym ruchu z 9 zł na obecne 30zł 11B wcale nie jest dużo wyżej wyceniane od konkurencji. I najważniejsze. Jeśli insiderzy nie będę sprzedawali to w obrocie mamy tylko 1,2 mln sztuk akcji. Jeśli ktoś chce teraz wejść w spółkę nie ma za bardzo od kogo kupować. Czyli trzymamy kciuki z wysokie miejsce na liście bestsellerów na steamie (jako wyznacznik trendu dobrej sprzedaży) oraz żeby właściciele firmy nie ulegli pokusie cashowania swoich udziałów w firmie.
|
|
Temat:
11BIT
chimpo napisał(a):@lewho
Zapomniałeś o Anomaly Defenders na mobilne platformy. Spółka podała w raporcie, że sprzedaż jest na dobrym poziomie i są z niej zadowoleni. Biorąc pod uwagę, że Anomaly na "komórki" zazwyczaj robił większość przychodów i zysków spółki w ciągu roku, to tylko bazując na tym chyba możemy przyjąć, że ostatni raport wyglądałby zupełnie inaczej, gdyby Anomaly Defenders było uwzględnione w wynikach kwartalnych. Macie racje. Mi chodziło przede wszystkim o policzenie mniej więcej wersji minimum. Nie mamy żadnych danych co do pozostałych tytułów więc możemy założyć iż one będą dodatkiem do zysków wygenerowanych przez TWoM. Obym się mylił.
|
|
Temat:
11BIT
@piotrch Czyli w takim razie wyceny wychodzą jeszcze niższe
|
|
Temat:
11BIT
Ważne żeby nie odpływać za bardzo. Spróbujmy coś policzyć. Spółka ma 2,2 mln akcji. Teraz kluczowe jest ile spółka zrobi na dalszej sprzedaży TWoM. Po 3 kwartałach jest strata 1,2 mln zł. Dodajmy do tego 2 mln kosztu produkcji gry. Czyli mam 3,2 mln w zaokrągleniu. Po 2 dniach gra zarobiła 2 mln zł. Jeśli utrzymają to tempo to po dzisiejszym dniu zysk na koniec roku wynosi 0,8 mln zł. Czyli 0,36 zł na akcję co daje C/Z (przy cenie 17 zł) na poziomie 47. Kluczowe teraz jest czy spółka utrzyma albo nawet zwiększy tempo sprzedaży. Jeżeli założymy że utrzyma to za kolejne 2 dni mamy zysk 2,8 mln zł (C/Z 13,38 przy 17 zł) a za kolejne 2 dni 4,8 mln zł (C/Z 7,79 przy 17 zł). Więc kluczowe wydaje się miejsce na liście bestsellerów. Jeśli się utrzyma to dzisiejsze 17 zł nie musi wcale być jakimś wygórowanym poziomem. Już teraz jak na mój gust C/Z 47 nie jest jakieś kosmiczne. Wyceny CDR i CIG potrafiły lepiej polecieć w kosmos (ale tu już nie mam danych - tak mi się wydaje że było). Tylko do powtórki rajdu jak na CDR i CIG potrzeba jeszcze medialnej nagonki i wjazdu "ulicy" która będzie kupować bez względu na wyceny i liczby.
|
|
Temat:
11BIT
Wow O.o Z Pirat Bayem genialna zagrywka marketingowa . Pierwszy raz coś takiego widzę.
|
|
Temat:
11BIT
Ja na mój gust to możliwe, że już na dzisiejszej sesji amplico ożeniło resztę akcji. Teoretycznie jest możliwe przy założeniu że odpowiadają za większość (powiedzmy 90%) podaży.
Ja z kolei mam pytanie do ogarniętych w temacie kolegów. Z jaką częstotliwością na steamie odświeżana jest lista bestsellerów? TWoM znajduje się nadal na bardzo dobrym 3 miejscu ale nie wiem czy to są dane z soboty, niedzieli czy może z dzisiaj. Za jaki okres akumulowane są dane? Dzień, tydzień a może godzinowo ? Wie ktoś może?
|
|
Temat:
11BIT
Scarry napisał(a):generalnie to nie tyle podejrzenia co zgodnie z nowym prawem obowiązek OFE, które nie ma prawa posiadać akcji NC. SW popełniło nawet o tym artykuł www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...OFE po prostu musi, bez względu na perspektywy spółki, pozbyć się tych akcji. Faktycznie. Zupełnie zapomniałem o naszym wspaniałym rządzie i reformie OFE :)
|
|
Temat:
11BIT
Informacja, że już nic nie mają nie nadejdzie - są już poniżej 5% i mogą sypać do woli i może o to chodziło. Jeśli TWOM będzie się dobrze sprzedawać to automatycznie pojawi się popyt który będą mogli nakarmić akcjami. No i oczywiście Amplico zaraportowało tylko transakcję w wyniku której zeszło poniżej progu. Wcale nie znaczy to, że od dłuższego czasu nie byli na podaży.
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
I3D
Protokół z ZWZANie będzie dywidendy (jak dla mnie info na plus bo właściciele nie drenują spółki) Walne Zgromadzenie pozytywnie odnosi się do decyzji Zarządu Spółki oraz ------------ postanawia przeznaczyć zysk netto za rok 2013 w wysokości 414.580,25 zł ------------ (czterystu czternastu tysięcy pięciuset osiemdziesięciu złotych i dwudziestu pięciu groszy) na kapitał zapasowy.”
|
|
Temat:
I3D
damciu napisał(a):@lewho - w ostatnim raporcie rocznym jest info, kto ma większość obligow i nie są to prezesi. Nie wiem wiec czemu piszesz o drenowaniu przez prezesów. A ze są obligi na 10% - pewnie nie mogli dostać kredytu w banku i musieli gdzie indziej szukać kapitału obrotowego.
Oczywiście każdy moze mieć własne zdanie na temat zarządzających, ale byłby ostrożny z tak daleko idącymi konkluzjami.
Co do kontraktu - myśle, ze sie nikt nie spodziewał. Kwota naprawdę robi wrażenie. Ciekawe jak długo ten kontrakt dopinali - nie zdziwiłbym sie jak bardzo dlugo. Może masz rację - ale przejrzałem raport i nie mogę znaleźć info kto jest posiadaczem obligacji. Jeśli możesz to napisz kto bo jestem wielce ciekaw. Jedyne co wiem, to że są one imienne i co dość ważne ich oprocentowanie sukcesywnie spada. Więc może to faktycznie jakiś podmiot zewnętrzny który widząc poprawiającą się sytuację spółki wymaga coraz mniejszego oprocentowania.
|
|
Temat:
I3D
Informacja piękna. O marżę bym się nie martwił. Raczej o to by właściciele nie wyprowadzili tej kasy ze spółki. Mam nadzieję że spółka w końcu będzie miała jakiś kapitał obrotowy albo przestanie się finansować obligacjami na 10% które obejmują właściciele spółki (bo to jest drenowanie spółki z pieniędzy).
|
|
Temat:
I3D
Jeśli chodzi o Wieliczkę to te dodatkowe koszty może są tu: Przepływy środków pieniężnych z działalności operacyjnej: Korekty razem - 1 006 536,20 zł
|
|
Temat:
I3D
|
|
Temat:
I3D
No może mogli w należnościach zostawić?
|
|
Temat:
I3D
Cóż - czyli jednak wczoraj był front running Mnie zastanowił ten fragment: Dodatni wynik na sprzedaży w IV kwartale 2012 roku wypracowała spółka-matka, tj. i3D SA, jednak kwartał zakończyła stratą netto (120,1 tys. zł), na którą znaczący wpływ miało dokonanie odpisu aktualizującego należności od kontrahentów. Odpis ten, dokonany w ciężar pozostałych kosztów operacyjnych, wyniósł 360,0 tys. zł. Teraz zastanawiam się po co (czy musieli) wrzucać to od razy w wynik? Czy te 360 tyś jest do ściągnięcia? Czy może chcieli wyczyścić wynik w 2012 i zrobić od razu niższą bazę na 2013? Niepokoi brak gotówki w kasie ale wydaje mi się, że z pozyskaniem gotówki od inwestorów na takim etapie rozwoju (czyli z gotowym produktem w postaci quazara który jak widać się sprzedaje)nie powinno być problemu. Zobaczymy - może być interesująco.
|
|
Temat:
I3D
Patryas przed chwilą udzielił wywiadu TVN CNBC - obroty ładnie podskoczyły.
|
|
Temat:
I3D
Sposób w jaki spółka odpowiedziała w akcji inwestor na pytanie skąd pozyskają brakujące środki na sfinansowanie projektu "Mobilne stanowisko do pracy z VR kluczem do dalszego dynamicznego rozwoju spółki"
|
|
Temat:
I3D
Wczoraj była pakietówka na I3D. Zastanawia cena - 63300 akcji obróciło się po 2.38 zł link
|
|
Temat:
I3D
Jeśli "ostatnim dużym" ma być Secus, to tak nie jest ponieważ zarejestrował na walnym tyle samo akcji ile miał po sprzedaniu swojego pakietu do I3D.
|
|
Temat:
I3D
Chociaż BZWBK inwestycje nie jest TFI ani OFE to jednak należy do grupy BZWBK. Wydaje mi się, że przeszacowanie wartości inwestycji (czyli w naszym przypadku I3D) będzie miało też wpływ na wynik całej grupy. Dlatego uważam, iż presja na window dressing jest jak najbardziej możliwa na tej spółce.
|
|
Temat:
I3D
Raczej window dressing. Może front running. Informacji w każdym razie żadnej.
|
|
Temat:
I3D
Jest człowiek z BZWBK i3D SA informacja ws. zmiany składu rady nadzorczejCytat:Zarząd i3D S.A. z siedzibą w Gliwicach niniejszym informuje, że Zwyczajne Walne Zgromadzenie w dniu 28 marca 2012 r. (uchwała nr 18 ZWZ Emitenta) powołało do składu Rady Nadzorczej Pana Jakuba Bieguńskiego. Profil na linkedinCytat:Jakub Biegunski's Overview
Current Supervisory Board Member at Masterform Supervisory Board Member at Pragma Trade Supervisory Board Member at Holicon Group& Holicon see all Past Supervisory Board Member at Centrum Klima S.A. Senior Consultant at Roland Berger Strategy Consultants Analyst at TP Invest/ Group France Telecom see all Education Warsaw School of Economics (SGH)
|
|
Temat:
I3D
Cytat:1. Czym spowodowany jest znaczny spadek rentowności sprzedaży w IV kwartale?
AD.1. Rentowność oraz tempo wzrostu przychodów spółki utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie pomimo inwestycji, które wymagały znacznych nakładów finansowych. Prognozy przekazane w DI z dnia 2 czerwca zostały zrealizowane w 114,5% (przychody ze sprzedaży i zrównane z nimi skonsolidowane), 83,44% (EBITDA skonsolidowany) oraz 88,18% (zysk netto skonsolidowany), na co wpływ miało przesunięcie w czasie części projektów realizowanych przez Grupę i3D, których zakończenie oraz rozliczenie przewidywano pierwotnie w IV kwartale 2011 roku.
Myślę, że ten fragment dobitnie pokazuje, iż spółka celowo zaniżyła wynik za 2011 żeby wypłacić jak najmniejszą dywidendę. Jeśli nie zobowiązali się do płacenia dywidendy w kolejnych latach jest to bardzo mądre posunięcie. Firmy na tym etapie rozwoju powinny zatrzymywać ja najwięcej gotówki
|
|
Temat:
I3D
lewho napisał(a):Bardziej obstawiałbym wersję, że ktoś przez ostatnie miesiące akumulował akcje (zauważcie, że od sierpnia ubiegłego roku kurs zachowywał się w miarę stabilnie)a teraz stara się wywołać euforię na papierze. W momencie zawieszenia widać było, że wszystkie zlecenia składa jeden inwestor - kilka zleceń na dokładnie taką samą ilość akcji. Są dwa powody dla których coś takiego się robi - albo ktoś chce rozhuśtać popyt by zacząć cashowanie się na papierach albo zależy mu na wyższej wycenie spółki. No i oczywiście 3 powód to możliwość front runningu :) Ale na tym forum są osoby lepiej poinformowane o bieżącej działalności spółki.
|
|
Temat:
I3D
Bardziej obstawiałbym wersję, że ktoś przez ostatnie miesiące akumulował akcje (zauważcie, że od sierpnia ubiegłego roku kurs zachowywał się w miarę stabilnie)a teraz stara się wywołać euforię na papierze. W momencie zawieszenia widać było, że wszystkie zlecenia składa jeden inwestor - kilka zleceń na dokładnie taką samą ilość akcji. Są dwa powody dla których coś takiego się robi - albo ktoś chce rozhuśtać popyt by zacząć cashowanie się na papierach albo zależy mu na wyższej wycenie spółki.
|
|
Temat:
I3D
W końcu ktoś ambitniej zaczął zbierać akcje. Zobaczymy ile to potrwa.
|
|
Temat:
I3D
Wystarczy zajrzeć do zawiadomienia - "kupno 500 000 akcji Spółki poza obrotem zorganizowanym". Szkoda bo w ten sposób nigdy się nie dowiemy po ile kupowali ale moim zdaniem zdecydowanie taniej niż na rynku.
|
|
Temat:
I3D
"We offers you..." - matko kto to pisał?!
|
|
Temat:
I3D
|
|
Temat:
I3D
Dobrze że ktoś ze spółki czyta to forum bo być może zrozumie że stosowanie obecnej polityki informacyjnej jest karygodne. Myślałem że czasy cenzury już minęły. Jak ktoś Cię o coś posądza to się bronisz lub pomijasz to milczeniem a nie zamykasz mu usta. Bardzo duży minus dla spółki ode mnie.
|
|
Temat:
I3D
W moim wypadku to najchętniej bym się dowiedział jak są rozliczane kontrakty, dlaczego w ten właśnie sposób i czy jest to zgodne z MSR-ami.
|
|
Jeśli ktoś z was przygotuje pytanie to ja mogę w swoim imieniu wysłać. Chodzi o to, że spółka w prostu sposób księguje przychody ale w jakiś sposób jest to sprzeczne z wykładnią MSR-ów. A ja z rachunkowości nie czuję się najmocniejszy więc nie chciałbym samodzielnie formułować pytania.
|
|
I to jest chyba najlepsze wyjście. Jeśli można prosiłbym kogoś z ramienia stockwatch o napisanie do I3D z zapytaniem w jaki sposób są rozliczane projekty.
|
|
Wystarczy przeczytać zalinkowany wcześniej artykuł.
"Wezwania na rynku NewConnect do tej pory były rzadkością, regulacje mniejszego parkietu nie precyzują, w jaki sposób mają być prowadzone. W praktyce nie trzeba także stosować do nich przepisów ustawy o ofercie, wskazujących m.in., jaki kurs ma być stosowany przed wzywającego."
|
|
Temat:
I3D
Po pierwsze Microsoft nie działa chociażby na rynku polskim
Samsung SUR40 for Microsoft Surface is expected to be available for purchase later in 2011 in the following countries: US Canada EMEA Austria Belgium Denmark France Germany Ireland Italy Norway Netherlands Qatar Saudi Arabia Spain Sweden Switzerland UAE UK APAC Australia Korea India Singapore Hong Kong
|
|
Temat:
I3D
dane deloitte obejmują tylko dochody - oby dynamika zysków netto była podobna
|
|
Temat:
NICOGAMES
najlepsze jest to W przypadku, gdy kwota z pre-ordera nie osiągnie limitu 10mln WSZYSTKIE uzbierane środki zostają przekazane na cele charytatywne, a Afterfall: InSanity stanie się możliwy do kupienia w cenie 33,90 (czyli o jednego dolara mniej niż zakładana wcześniejsza cena 34,90!) link
|
|
Temat:
I3D
Prawie każda tego typu spółka ma swoje 5 minut (często niezasłużonej i czysto spekulacyjnej) chwały na giełdzie. Pytanie tylko z jakiego poziomu cenowego to nastąpi.
|
|
Temat:
I3D
Ok już znalazłem.
"Nabycie akcji własnych przez Spółkę nastąpi na podstawie Uchwały Walnego Zgromadzenia jednocześnie upoważniającej Zarząd Spółki do złożenia oferty nabycia tych akcji akcjonariuszom: Jackowi Jędrzejowskiemu, Arkadiuszowi Patryasowi, Halinie Dodd"
|
|
Temat:
I3D
|
|
Temat:
I3D
|
|
Temat:
11BIT
Ja to nawet tego retuszu nie widzę. Jeżeli chodzi o grafikę wersja HD różni się tylko kolorami.
|
|
Temat:
DROP
Ciekawy artykuł o branży Problemy firm z branży recyklinguCytat:Wprowadzenie od 1 kwietnia 2011 roku mechanizmu odwróconego podatku VAT na złom uporządkowało sytuację na rynku. Dzięki reverse charge, podatek zaczęli płacić nabywcy towaru, a nie dostawcy, co pozwoliło uniknąć oszustw związanych z wyłudzaniem VAT- u przez nieuczciwych przedsiębiorców i przyniosło Skarbowi Państwa milionowe oszczędności. Kod:mod: dostawiaj cytaty do linków
|
|
Temat:
ABPL
AB SA zawarcie umowy znaczącej 19.09. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 21/2011 Zarząd AB S.A. z siedzibą we Wrocławiu, zgodnie z §5 ust.1 pkt 3) Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. nr 33 poz.259), informuje, że Emitent otrzymał podpisaną dwustronnie umowę dystrybucyjną z dnia 8 września 2011r. zawartą z Apple Sales International z siedzibą w Cork w Irlandii. Podpisana umowa ustanawia Emitenta autoryzowanym dystrybutorem komputerów Mac, iPadów, odtwarzaczy iPod i akcesoriów produkcji Apple. Przedmiotem umowy jest sprzedaż przez Emitenta produktów Apple we własnym imieniu i na własny rachunek na terytorium Rzeczpospolitej. Emitenta obowiązują ceny wg aktualnego cennika pomniejszone o ewentualne rabaty oferowane przez Apple. Umowa została zawarta na czas określony do dnia 31 marca 2014, z możliwością jej przedłużenia. Kryterium uznania umowy za znaczącą stanowi szacowana przez Emitenta łączna wartość świadczeń wynikających z umowy, określona dla całego okresu jej obowiązywania w odniesieniu do wartości przychodów ze sprzedaży grupy kapitałowej Emitenta za okres ostatnich czterech kwartałów obrotowych. kom espi mra link
|
|
Temat:
11BIT
zbynio81 napisał(a):to czemu CIa spada nie mówiąc o Optyku bo tutaj każdy wie o przesunięciu premiery
Widziałeś może cały rynek dzisiaj?
|
|
Temat:
I3D
Jest już raport Nie najgorzej to wygląda na pierwszy rzut oka. linkStrata za II Q: "Spadek ten spowodowany jest jednak przede wszystkim pojawieniem się w drugim kwartale roku 2011 wspomnianych wcześniej znaczących kosztów o jednorazowym charakterze (wejście Spółki i3D S.A. na rynek New-Connect) oraz nadal trwającymi pracami nad skomercjalizowaniem projektów celowych, realizowanych przez spółki zależne i3D S.A. Komercjalizacja tych projektów znajdzie swoje pozytywne odzwierciedlenie w wynikach kolejnych kwartałów."
|
|
Temat:
11BIT
Doskonale zdaję sobie sprawę że nie ma takiego obowiązku. Chodzi mi o kreowanie wizerunku firmy. A to nie ma tylko wpływ na kurs bieżący. Zła renoma to również niechęć instytucji do wchodzenia do spółki, problemy z uzyskaniem finansowania na rynku kapitałowym itp.
|
|
Temat:
11BIT
11 bit team member napisał(a):Skasowalem wpisy na facebooku angielskojezycznym piszac do obydwu Panów wiadomosc z prosbą o postowanie po polsku na www.facebook.com/11bitstudiosP...Wiec prosze tylko polskie posty pisac na polskim koncie facebook. edit - zreszta ktos inny napisal wczesniej na 11bitstudiosPL i nie byl kasowany, latwo sprawdzic date. Nauka może drogo kosztować. Myślę że wiele osób na tym forum zjadło zęby na giełdzie. Informacja o darowiźnie akcji śmierdzi na kilometr więc lepiej jak najszybciej się do niej ustosunkować.
|
|
Temat:
11BIT
Ja dzisiaj napisałem - 0 reakcji póki co. Ciekawsze jest to, aczkolwiek nie mogę tego teraz udowodnić, że raniutko napisałem na ich facebookowym profilu prośbę o wyjaśnienie tej informacji. Zamiast otrzymać odpowiedź - mój wpis został skasowany. Jak dla mnie dyskredytuje to spółkę. Spróbujcie sami. Pewnie wasze wpisy też skasują.
|
|
Temat:
11BIT
mankomaniak napisał(a):pablo_n napisał(a):Moim zdaniem jasne postawienie sprawy - byłoby lepsze dla kursu - oczekuję wypowiedzi prezesa w stylu - zrobiłem darowiznę dlatego i dlatego, sprzedałem akcje dlatego i dlatego - akcjonariusze nie mają pretensji do zarządu że sprzedaje akcje (w koncu też żyć musi) mogą mieć pretensje za niejasne transakcje - jestem jakoś niesamowicie spokojny o to ze 11bit wyjaśni tę transakcję. Jak coś takiego czytam, to mam niemały uśmiech pod nosem. Przypominam, że prezes ma "odpowiednie" wynagrodzenia za pracę i jest to koszt, który się odejmuje podczas wyceny akcji. Zarobek ze sprzedaży akcji jest jedynie "ładnym" dodatkiem do normalnym zarobków. Oczywiście, że akcjonariusze mają pretensje za każdą sprzedaż przez takie osoby, bo oni zapłacili za rozwój spółki i chcą zaostać za to wynagrodzeni w czasie, podczas gdy prezesi lub znajomi sprzedażą pokazują, że zależy im bardziej na pieniądzach teraz niż inwestycji. Więc nie odpowiadaj bzdur. A tutaj znalazłem coś takiego: msp.money.pl/wiadomosci/podatk...Cytat:Podsumowując, o ile darowizna i sprzedaż udziałów / akcji może być dokonana w nieodległym od siebie terminie, przychód ze sprzedaży udziałów może się równać kosztowi jego uzyskania. Podatek w takim przypadku może więc nie wystąpić w ogóle. Oczywiście nie twierdzę, że taki był cel i chytry pomyślunek prezesostwa. Jedynie nakierowuję na taką możliwość. Teraz wszystko jasne. A ja się biłem z myślami po kiego grzyba robić darowiznę akcji :) Szkoda że w ten sposób  się nie tylko urząd skarbowy....
|
|
Temat:
SYGNITY
|
|
Temat:
SYGNITY
matthaus napisał(a):Są już wyniki! w tys zł. I. Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów 111 987 II. Zysk/(Strata) z działalności operacyjnej 1 367 III. Strata przed opodatkowaniem (944) IV. Strata netto (1 154) V. Strata netto przypadający na jedną akcję (0,10) www.gpwinfostrefa.pl Ważne dla kursu jest to: Wyniki Sygnity w I kw. 2011 roku vs. konsensus PAP
|
|
Temat:
UNIBEP
|
|
Temat:
BENEFIT
Ciekawa spółka ale mam poważne wątpliwości: 1. Rynek wydaje się nasycony (niewiele zostało klubów, basenów, itp. które mogłyby przystąpić do systemu). 2. Nie podoba mi się to, że większość kasy z emisji ma iść na inwestycje w kluby fitness (kupno do 25% udziałów lub pożyczki z opcją konwersji na udziały). W szczególności ten drugi punkt wydaje mi się ryzykowny. Kupując udziały w klubie tak naprawdę kupujesz bazę kliencką. A łaska klienta fitnessowego na pstrym koniu jeździ. Majątku praktycznie zero. No i jak skutecznie spieniężyć taką inwestycję (ponoć chcą te kluby wprowadzać na NC)?
Podsumowując Biznes ciekawy ale cele emisji mnie nie przekonują.
|
|
Temat:
SYGNITY
|
|
Temat:
SYGNITY
|
|
Temat:
SYGNITY
|
|
Temat:
SYGNITY
William_ napisał(a):Może mi ktoś proszę wytłumaczyć zachowanie ING? Nie rozumiem całkowicie wydawanie negatywnej rekomendacji spółce, której się niedługo przedtem przyznało kredyt. Czy ING nie powinno zależeć aby Sygnity było w dobrej kondycji finansowej i żeby 'dobrze im się powodziło', żeby bezproblemowo mogli spłacić im kredyt, a wydawaniem negatywnych rekomendacji raczej im(czyli i sobie) nie pomagają. Zdaje sobie sprawę, że kurs akcji nie ma jakiegoś znamiennego wpływu na ich zdolność do spłacenia, no ale jednak.. Działalność kredytowa i inwestycyjna to dwie różne komórki ogromnego molocha jakim jest ing. Zapewne w ogóle chłopaki się nie znają a prawo zabrania im kontaktowania się ze sobą.
|
|
Temat:
SYGNITY
|
|
Temat:
SYGNITY
|
|
Temat:
SYGNITY
SYGNITY SA nabycie akcji SygnityCytat:Na podstawie art. 160 ust. 4 Ustawy, Sygnity S.A. z siedzibą w Warszawie informuje, iż w dniu 17 stycznia 2011 r. otrzymała, w trybie art. 160 ust. 1 Ustawy, zawiadomienie o transakcji nabycia akcji Spółki przez osobę wchodzącą w skład Rady Nadzorczej Sygnity S.A. Szczegóły transakcji: 1. Data zawarcia transakcji : 14 stycznia 2011 r. 2. Miejsce zawarcia transakcji : GPW w Warszawie 3. Wolumen łączny transakcji : 2.529 szt. 4. Cena średnia kupna : 15,90 PLN
|
|
Temat:
SYGNITY
Najważniejszy zdaje się być fakt, iż przyznanie takiej linii kredytowej wiąże się z przeprowadzeniem wnikliwiej analizy finansów spółki. Sygnity ciągle wyceniane jest jak potencjalny bankrut, bardzo tanio wskaźnikowo ale być może kredyt z ING przekonał wahających się inwestorów.
|
|
Temat:
SYGNITY
|
|
Temat:
SYGNITY
|
|
Temat:
SYGNITY