Wiem ale do pewnego stopnia chodzi tez o to ze jesli wiem ile bede mial zysku/straty za dany rok zanim dojdzie do rozliczenia to bede mogl sobie "fizycznie" bilansowac rozliczenie podatkowe chociazby sprzedaza ze strata lub zyskiem pod koniec roku, zaleznie od tego ile bede chcial by na koniec wyszlo. Stad tez pytam sie o to czy w rozliczeniu zrealizowane zyski i straty sie sumuje za dany rok i w PIT-cie podaje jedynie koncowy bilans.
|
|
Rozumiem, czyli na koniec roku podaję tylko bilans moich łącznych transakcji za dany okres i raportuję albo łączny zysk od którego mam odprowadzić podatek albo łączną stratę od której podatek mogę odpisać w przyszłych pięciu latach?
|
|
Witam, piszę tylko zrealizowanych transakcjach. Jeśli rok kończę z ogólnym zyskiem ale sporo moich transakcji zanotowało też straty to mam rozumieć że w rozliczeniu podatkowym sumuję zyski i straty i raportuję tylko końcowy zsumowany wynik za dany rok od którego odprowadzam podatek? Natomiast jak by bilans wyszedł ujemny to wtedy za dany rok raportuję stratę?
A może w PIT za każdy rok zyski i straty muszę wpisać osobno bez bilansowania?
|
|
Czy można sobie co roku używać innej metody obliczania podatku(np. FIFO, LIFO) jeśli tak mi wygodniej?
Chodzi o to że np. w roku X bym w rozliczeniach podatkowych z giełdy użył FIFO a w roku następnym Y, użyłbym metody LIFO.
|
|
Witam, czy koszty przelewy pieniedzy do/od brokera mozna traktowac w sprawach podatkowych jako koszty uzyskania przychodu?
Czy jesli wyslalem pieniadze do brokera i ponioslem za to oplate(bank pobral za przelew), zakupilem jakies akcje u brokera i ich nie sprzedalem przez pare lat to czy moge w jakikolwiek sposob ta oplate bankowa sobie odliczyc?
Czy jesli broker pobiera oplate za wyplate srodkow, to moge te oplate odliczyc od podatku jako koszt uzyskania przychodu(badz koszt posredni)?
Co jesli takie koszty przekraczaja zyski albo zyski sa niezrealizowane(czyli ciagle w formie niesprzedanych akcji), jak dlugo bede mogl sobie takie koszty przelewow odliczyc? Chodzi zarowno o wplate jak i o wyplate srodkow od brokera.
|
|
W końcu odpisali: Cytat:Odpowiadając na pytanie informujemy, że jak wskazano Panu w odpowiedzi mail z dnia 07.08.2020 r., o nr ID 24531914, uzyskana strata ze zbycia akcji nie pomniejsza dochodu uzyskanego z dywidend. W związku z tym wyjaśnić należy, że strata ze zbycia akcji nie obniża podatku z dywidend. Zasadą bowiem jest, że o wysokość straty w określonych ustawą przypadkach obniża się dochód. Brak możliwości odliczenia straty ze zbycia akcji wynika z faktu, że dochód z tytułu dywidend jest opodatkowany zryczałtowanym podatkiem, który ze swej istoty jest pobierany od każdej konkretnej wypłaty przez płatnika. Natomiast dochód/strata ze zbycia akcji rozliczany/a jest niezależnie od dochodów z dywidend. Mimo, że jest Pan obowiązany samodzielnie wykazać każde ze źródeł w składanym zeznaniu (z uwagi na fakt uzyskania przychodów z tych źródeł poza terytorium RP), nie może Pan dokonać pomniejszenia dochodu z dywidendy o stratę ze zbycia akcji. Stratę tą może Pan odliczyć o dochodu uzyskanego w kolejnych latach w ten sposób, że może Pan: 1) obniżyć dochód uzyskany z tego źródła w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych, z tym że kwota obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% wysokości tej straty, albo 2) obniżyć jednorazowo dochód uzyskany z tego źródła w jednym z najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu lat podatkowych o kwotę nieprzekraczającą 5 000 000 zł, nieodliczona kwota podlega rozliczeniu w pozostałych latach tego pięcioletniego okresu, z tym że kwota obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% wysokości tej straty. Wyjaśniamy, że dokonując rozliczenia akcji oraz dywidend należy uwzględnić dowody potwierdzające fakt dokonywania określonych operacji poza terytorium Polski. Końcowo informujemy, że z zakresu stosowania przepisów prawa podatkowego i celnego na pytania mailowe klientów odpowiedzi udziela Krajowa Informacja Skarbowa. Pytania należy kierować za pośrednictwem formularza udostępnionego na stronie Ministerstwa Finansów pod adresem: www.podatki.gov.pl/zadaj-pytan...Podstawa prawna: - art. 3, art. 9 ust. 3 i 6, art. 17 ust. 1 pkt 4 i 6, art. 30a ust. 1 pkt 4, ust. 3 i 9, art. 30b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych z dnia 26 lipca 1991 r. (Dz. U. z 2019 r., poz. 1387, ze zm.).
|
|
Nie jestem w stanie edytować poprzedniego posta więc poprostu wkleję część emaila: moje pytanie napisał(a):Jesli w danym roku podatkowym na gieldzie w obcym kraju zakupilem sobie akcje ktore przyniosly strate 1000zl i je z ta strata sprzedalem ale w miedzyczasie mialem zysk 200zl z dywidend(pochodzacych z innych akcji ktore nadal trzymam) i nie dokonywalem innych transakcji gieldowych w danym roku to czy moge sobie od zysku odpisac strate skoro nominalnie jestem 800zl na minusie(i nie wliczam tu nawet kosztow operacji)? ich odpowiedz napisał(a):Dywidendy podlegają opodatkowaniu podatkiem zryczałtowanym w wysokości 19%, który jest pobierany przez płatnika. Zatem, jeżeli płatnik pobrał 19% zryczałtowany podatek od polskiej dywidendy, wówczas nie musi Pan wykazywać tego podatku w zeznaniu rocznym.
Natomiast odnosząc się do otrzymanych przez Pana dywidend z zagranicy, to zakładając, że jest Pan polskim rezydentem podatkowym, co do zasady jest Pan obowiązany do samodzielnego obliczenia 19% zryczałtowanego podatku i wykazania go w zeznaniu podatkowym. Od tak obliczonego podatku odlicza kwotę równą podatkowi zapłaconemu za granicą (do wysokości stawki podatku od dywidendy przewidzianej we właściwej umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania - nadmienić należy, że zapisy ratyfikowanych umów o unikaniu podwójnego opodatkowania mają w tej sytuacji nadrzędne znaczenie). Kwotę należnego podatku w Polsce oraz podatku zapłaconego za granicą podlegającego odliczeniu wykazuje się w zeznaniu rocznym.
Wybór formularza uzależniony jest od rodzaju pozostałych dochodów uzyskanych przez podatnika. Rozliczenia uzyskanej dywidendy z zagranicy można dokonać w zeznaniu PIT-36 (wersja 27 - poz. 355, 357), PIT-36L (wersja 16 - poz. 115, 116), PIT-38 (wersja 14 - poz. 45, 46), PIT-39 (wersja 10 - poz. 31, 32).
Informujemy ponadto, że przychody, a także podatek zapłacony za granicą, w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego odpowiednio: dzień uzyskania przychodu np. przelew środków na konto lub dzień zapłaty podatku.
Końcowo wyjaśniamy, że strata ze zbycia akcji, nie pomniejsza uzyskanych dochodów z dywidend. Podstawa prawna: - art. 17 ust. 1 pkt 4 i 6, art. 30a ust. 1 pkt 4, ust. 3 i 9, art. 30b ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych ( Dz. U. z 2019 r., poz. 1387 ze zm.). Jak dla mnie to bardzo wymijająco i nie na temat. Ogólne pouczenie bez odniesienia się do mojego zapytania, poza pogrubioną cześcią tekstu. Ale nawet i to pogrubione to tylko ogólnikowe pouczenie.
|
|
Wysłałem zapytanie do KRS, jeśli odpowiedzą to dam znać.
|
|
Grant_Vandervort napisał(a):Chyba Art. 30a. 6. Ustawy o podatku od osób fizycznych:
"6. Zryczałtowany podatek, o którym mowa w ust. 1 pkt 1–4 oraz pkt 6, 8 i 9, pobiera się bez pomniejszania przychodu o koszty uzyskania, z zastrzeżeniem art. 24 ust. 5 pkt 1 i 4, ust. 5a, 5d i 5e." No właśnie, tam jest napisane "z zastrzeżeniem art 24 ust. 5 pkt 1". A art 24 ust. 5: Dochodem (przychodem) z udziału w zyskach osób prawnych jest dochód (przychód) faktycznie uzyskany z tego udziału, w tym także: 1) przychody z umorzenia udziałów (akcji) lub ze zmniejszenia ich wartości;
|
|
Dzięki, czy są gdzieś jakieś orzeczenia czy dyrektywy w sprawie tych dywidednd? Nie nie mogę konkretnie znaleźć, jedynie wszyscy mówią że tak jest.
|
|
Witam, nie szukam porad, pytam tylko z ciekawości
Czy od podatku od dywidend(tego dodatkowego 4% pobieranego w PL zakładając że w USA pobrali rzetelnie swoje 15%) można odliczyć stratę wynikłą ze sprzedaży akcji ze stratą?
|
|