Cóż to za cisza? Czyżbyście stracili nadzieję i wyrzucili tego gniota ze swoich portfelów? Wskaźniki obecnie zachęcają do wejścia. Ale co innego zniechęca...
|
|
Nie mogę odszukać informacji na temat rozliczania dochodu od dywidend ze spółek zagranicznych notowanych na GPW (Kernel, Astarta, Interaolt, KRK i inne). Czyżby to temat tabu? A może niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego faktu? A może jest jakiś instruktaż w sieci i tylko ja nie mogę do niego dotrzeć?
Może ktoś może na przykładzie swoim wyjaśnić mi jak to dokładnie rozliczać i na jakim PIT? Spotkałem się np. z tym, że nie ma to być PIT-38 a zwykły PIT-36. Dziękuję!
|
|
Dzień dobry wszystkim. Posiadam akcje wycofanej z giełdy spółki Hydrobudowa ( http://hbp-sa.pl/) będącej w upadłości likwidacyjnej. Chcę jej akcje sprzedać za symboliczną złotówkę żonie, aby móc stratę rozliczyć w podatkach. Moje pytanie: - czy mogę zrobić tak jak napisałem? - jak powinna wyglądać taka umowa sprzedaży? - czy muszę poinformować o tym kogoś? Np. spółkę, aby odnotowała to u siebie, że nie jestem już jej "współwłaścicielem"? Proszę o pomoc, dziękuję.
|
|
Odnośnie skupu akcji po 500 zł, jak się technicznie za to zabrać? Posiadam rachunek maklerski w Alior Banku. Czy ktoś już widzi możliwość zapisania się? Proszę o pomoc.
" Możliwe formy odpowiedzi na zaproszenie Spółki dla inwestorów posiadających akcje Spółki: W firmie inwestycyjnej, w której inwestor posiada zapisane akcje Spółki, w tym zdalnie / online (możliwości mogą się różnić ze względu na biuro maklerskie i/lub typ rachunku inwestycyjnego), Osobiście w POK-ach DM BOŚ, Korespondencyjnie, W formie elektronicznej przy wykorzystaniu kwalifikowanego podpisu elektronicznego."
|
|
Dziękuję sahar za poświęcony czas na odpowiedź! Czekam zatem na warunki skupu i wtedy będę dalej drążył temat.
|
|
@Sahar
"Zalozenie to redukcja 94%, czyli, mozesz sprzedac 6% swojego pakietu (jak zglosiles wszystkie akcje na skup)."
Czy to założenie bierze pod uwagę najgorszy możliwy scenariusz? Posiadam obecnie 10 akcji i nie wiem ile powinienem dokupić... no i proszę podpowiedzcie mi gdzie się zgłasza chęć sprzedaży akcji w skupie akcji własnych?
|
|
Czy skup akcji własnych będzie dotyczył mniejszościowych akcjonariuszy? Dlaczego widełki są tak wysoko ustawione od 500-700 zł w porównaniu do ceny rynkowej <300 zł. O co tu chodzi?
|
|
Czy ktoś może wyjaśnić dlaczego poziom gotówki w spółce tak fluktuuje? Pod koniec I kwartału 2020 760 mln a kwartał później niespełna 10 mln. Co to za "operacje"?
I jeszcze kwestia poruszona przez abcabc "Jako plus dla ceny na pewno jest możliwość wezwania (przez PGE)." Czy to może się ziścić? Szczególnie po starej cenie > 80 zł?
|
|
Temat:
Ropa
Co do certyfikatu RCLOILAOPEN to: 1) nie można go aktualnie sprzedać od kilku dni - notowania są zawieszone 2) nie wiadomo skąd pogłębiona różnica między samym certyfikatem (tutaj teoretyczna jego cena: www.rcb.at/en/produkt/certific...) a podlegającym mu instrumentem bazowym Ktoś wie jak radzić sobie z nieładnymi praktykami Raiffeisen Banku?
|
|