Obiecałam sobie że nie będę pisał po forach ale zrobię wyjątek.
Wypowiem się jako akcjonariusz CDP ale także jako gracz posiadający CP2077 na konsoli Ps4 pro. Gra w dniu premiery moim zdaniem nie była grywalna z wielu powodów i to jest ogromny minus dla redów, co zauważyłem m.in.
- spadki klatek grubo poniżej 30 fps
- mdłe kolory przez które grafika i doznania bardziej przypominały początek generacji niż jej koniec
- błędy krytyczne zamykające aplikację (i tak lepiej niż AC valhalla na XSX który wyłączał mi całą konsolę)
Sytuacja wygląda całkiem inaczej po zainstalowaniu nowej łatki, gra działa płynniej, kolory wyglądają żywiej i ostrzej a w trakcie paru godzinnej sesji w Night City brak błędów krytycznych. Jest dużo lepiej i jest grywalnie. Jako akcjonariusza boli najbardziej to że gra na konsolę powinna chodzić tak od premiery i pewnie udałoby się uniknąć aż takiej fali niezadowolonych graczy.
Trochę bawią mnie pewne komentarze opisujące brak contentu w grze z wyjaśnieniem że dopiero przeszło się prolog. Gra zasypuje nas zadaniami pobocznymi w takiej ilości że ogranie tego wszystkiego zajmie dużo godzin grania, fakt brakuje większej interakcji z Night City ale sądzę że to się nie długo zmieni i redzi będą nad tym pracować już pod multi. Był zarzut że gra nie jest realistyczna ale nie można zapominać że to jest RPG a nie symulator jazdy na koniu jak w RDR2 bliżej jej do serii fallout.
Dużo osób porównuje CP2077 do gier rockstar to też się odniosę. Gta V jak wyszło na PS3 moim zdaniem było w jeszcze gorszym stanie technicznym, ulice były puste, 20 fps to był standard i ta gra nie powinna się pojawić na ps3 a jednak była a teraz jest sprzedawana na kolejne generacje. Gta ograłem właśnie na ps3 więc to są moje prywatne odczucia.
Ważne teraz będą raporty ilości sprzedanych kopii bo gra jakościowo w bólach i mękach jednak się z czasem obroni i gracze zapomną o problemach tak jak zapomnieli przy GTA V.
Mój pierwszy wpis więc pozdrawiam wszystkich