Temat:
XTB
idać za SII: www.sii.org.pl/17045/analizy/n...prowizja na IKE/IKZE będzie taka jak w przypadku handlu akcjami, czyli 0%. Jak tak to będzie wyglądało to ja przeniosę swoje rachunki z mdm. Ponadto, karta walutowa ma obsługiwać 100 walut, więc idzie to w kierunku Revolut a nie karty walutowej oferowanej przez banki, ciekawe ile będzie wynosił spread na walutach
|
|
Temat:
RENDER
En, szkoda czasu na dyskusje i udowadnianie oczywistości. Oficjalne dane na steam, mówią tak jak piszesz, że w całym kwartale było 2689 a za grudzień 1934 recenzji (uwzględniając negatywy). Albo to są totalni ignoranci, którzy nawet danych nie potrafią sprawdzić albo celowo kłamią. Celu nie widzę żadnego w oszukiwaniu, więc chyba po prostu ignoranci z wieloletnim doświadczeniem w gamingu xD
|
|
Temat:
RENDER
Mamy raport mówiący o sprzedaży 250k kopii w q4. Każdy może sobie teraz zweryfikować to co pisali przedmówcy odnośnie sprzedawanych kopii na dobę i przelicznika komentarzy. Od premiery coop sprzedało się pewnie 180-200k.
|
|
Temat:
RENDER
Kurs może nie rosnąć z wielu przyczyn: 1. instytucje mają okazję do wyjścia (każda podaż jest wchłaniana) 2. ludzie boją się teraz inwestować w gaming (szeroki stentyment do branży vs grzejący szeroki rynek) 3. lnwestorzy nie potrafią ocenić przyszłych wpływów (co jak widzimy nie jest wcale tak oczywiste, nie mamy komunikatu po 72h, nie wiemy jakie są przychody i ilość sprzedanych kopii). itd. itd. @Vox Cytat:Obawiam się że rynek ma zawsze rację. Whistle Rynek NIGDY nie ma racji. Jak CRJ kosztowało 1200zł to rynek miał rację? jak kosztowało 200zł przed premierą też miał rację? może teraz rynek ma rację przy wycenie ~560 zł?
|
|
Temat:
RENDER
widząc powyższe komentarze jak najbardziej coop może mieć efekt wow, nie w dniu wyjścia ale trzeba poczekać do najbliższych informacji dot. sprzedaży
|
|
Temat:
RENDER
Po coop crj dostawał ok 30zl z kopii. Mniej więcej tyle samo powinien dostawać Render pomimo udziałów wydawcy. To jest najważniejszy wniosek na który chciałem zwrócić uwagę
|
|
Temat:
RENDER
Zośka na swoim TT wrzuciła wyliczenia odnośnie tego jaki przychód z kopii ma Render wyliczeniaWyszło jej ~27zł z kopii przy obniżce 35% od ceny podstawowej. Analizując ostatnie dane z raportu CRJ, to oni mają z kopii na PC ~20zł (za III kwartał). Widzimy więc, że to Render ma o ok 20-30% WIĘCEJ z kopii niż CRJ i to pomimo podziału z wydawcą!
|
|
Temat:
STARWARD
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Będę miał to na uwadze przy przyszłych czatach, że to jednak spółka nie chce odpowiadać a nie kwestia moderacji. Pytanie które zadałem nie było z zalogowanego konta, a dotyczyło dostępności gry na rynku rosyjskim.
|
|
Temat:
STARWARD
Pytanie ogólne odnośnie czatów, bo już kolejny raz moje pytanie nie jest publikowane (nie dotyczy to tylko tego czatu). Na jakiej zasadzie moderator wybiera pytania? Leci kilka pytań dotyczących tego samego tematu, zadanych przez różne osoby, nic nie wnoszące a marnujące czas. Moje pytanie się nie pojawiło, nie zawierało żadnych niestosownych treści. Jeżeli spółka nie chce na odpowiadać, to może pytanie powinno się pojawić z informacją że spółka odmówiła odpowiedzi. Po to jest czat żeby zadawać trudne pytania.
|
|
Temat:
PKNORLEN
BearHand napisał(a):Czy ktoś z forumowiczów korzysta z "Orlena w Portfelu" i chciałby się podzielić odczuciami. ja korzystam już chyba z dobre dwa lata. Od zawsze tankowałem na Orlenie, więc dla mnie jest to dodatkowa oszczędność. Akcje posiadam na IKZE, wpada nieopodatkowana dywidenda. Kartę rabatową można dodać do aplikacji Vitay Pay i nie jest ona przypisana do nr rejestracyjnego (możemy tankować więcej samochodów). Jak gaz kosztował ok 2zł to mieliśmy 5% tańsze paliwo. Jak ktoś prowadzi działalność gospodarczą i "sprytnie" doda kartę do aplikacji to będzie miał i zniżkę i fakturę (jest to niezgodne z regulaminem karty). Wchodzi jeszcze zniżka 10% na sklep - oprócz oferty restauracyjnej czasem kupuję płyn do spryskiwaczy czy odmrażacz do szyb. Jak się wszystko podsumuje, to nie są to kokosy ale kilka groszy można zaoszczędzić.
|
|
GH board gameKampania na kickstarterze ma ruszyć 3 sierpnia, juz ponad 7000 osób oczekujących :)
|
|
rozgrywka GH boardgamefilmik pokazujący rozgrywkę w planszówkę GH. Trochę osobiście nie rozumiem w takim razie idei kickstartera. Gra wygląda na zaplanowaną i wykonaną. Na co w takim razie oni tam chcą zbierać fundusze? Bardziej to wygląda na zebranie preorderów niż na finansowanie projektu
|
|
dziś pojawił się komunikat: "GPW Benchmark informuje, że po sesji 12 kwietnia 2021 r. listy uczestników indeksów WIG i WIG-Poland zostaną uzupełnione o pakiet 308.000 akcji spółki CREEPYJAR (ISIN PLCRPJR00019). Akcje spółki CREEPYJAR zostały wprowadzone do obrotu na Głównym Rynku w dniu 8 kwietnia 2021 r. i spełniają kryteria uczestnictwa w wyżej wymienionych indeksach."
Czy ktoś ma pomysł dlaczego tylko 308k akcji zostało włączonych do indeksów?
|
|
podobnie myślałem o Ghost Runner - tytuł typowo konsolowy. Dziś zaraportowali, że udział konsol to raptem 23%.
|
|
Cytat:Kolejnym istotnym krokiem ekspansji GREEN HELL będzie wydanie wersji konsolowych przeznaczonych na Sony PlayStation oraz Microsoft Xbox, które planowane jest na pierwszą połowę2021 r. Model dystrybucyjny oparty będzie przede wszystkim o dedykowane platformy cyfrowe (Xbox Live oraz PlayStation Network), jednocześnie nie wykluczając dystrybucji wydań pudełkowych. już nie piszą o zima/wiosna lub Q1/Q2 tylko o H1. Ja to odbieram jako przesunięcie wydania na koniec Q2. Nadal nie wiadomo co z pudełkami - szukają wydawcy?
|
|
raport Q4 2020No i mamy raporcik za Q4. Bez żadnych zaskoczeń ani na plus ani na minus. Kwartalna sprzedaż wynosi ok 250k wg moich szacunków. Ktoś ma pomysł skąd taki duży podatek (jeżeli by tylko podzielić podatek do dochodu to wychodzi stawka 28,5%). Czy może zawiązane rezerwy 1,6 mln dla celów podatkowych nie są kosztem i podatek od dochodu liczony jest od kwoty ok 4,7 mln?
|
|
d2fan napisał(a):Christof_martin napisał(a):@d2fan - 1309 to cena 12M z DM BOŚ - zresztą wkrótce nastąpi aktualizacja zważywszy na 50% wyższa sprzedaż GH od początku roku versus założenia. z serwisu mBanku - Średnia docelowa z rekomendacji wszystkich analityków pokrywających spółkę, które publikowane są w serwisie Bloomberg. no i ile jest tych wszystkich rekomendacji? jak dotąd wyszła tylko jedna. A ten komentarz mbanku, skąd jest wyznaczona cena docelowa to tylko regułka
|
|
Infografika o mercatorze wrzucona na jedną z grup FB (AkcjeAnalizyKomentarzeGPW) autor: John Cieplik  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wrzucam bardzo fajną infografikę na temat dotychczasowej historii CRJ, podsumowania działalności, planów na przyszłość itd. Post oryginalnie wrzucony na fb grupę Akcje, Analizy, Komentarze, Inwestowanie na GPW / New Connect autor: John Cieplik.  kliknij, aby powiększyć
|
|
na ostatnim webinarze były pytania na ten temat. CRJ odpowiedziało, że współpracują cały czas z KNF jednak strona o wymianie informacji nie jest aktualizowana. Dodatkowo wspomnieli że nie biorą pod uwagę splitu akcji
|
|
Miras napisał(a):Przy takiej skali redukcji zmaleje chęć do brania kredytów pod zakup akcji. Nie mówię o linii kredytowej bo to trochę inna historia. Parę osób się przekona, że nie do końca byli tacy sprytni. Nikt z Was nie bierze pod uwagę że prowizja jest zwracana jeżeli kredyt spłaci się wcześniej. Prowizja jest proporcjonalna do czasu kredytowania. Jak masz kredyt 200k z prowizją 7% na 120 miesięcy, to dostajesz 214k kredytu. Spłacasz całość w ciągu pierwszego miesiąca. Prowizja maleje z 14k do: 14000*1/120 = 116 zł. Pozostaje doliczenie jeszcze odsetek za ten jeden miesiąc lub nawet kilkanaście dni.
|
|
MrBlue2 napisał(a):Zrobiłem sobie przymiarkę do kredytu pod zakup PCF
Jak to wygląda Do 200k prowizja 0,9% Powyżej 200k prowizja 0,7%
Oprocentowanie 4,72% + trzeba mieć odpowiednie zabezpieczenie - gotówka, akcje
Czyli z odsetkami koszt kredytu wyniesie Do 200k -1,1% Powyżej 200k 0,9%
Przy Redukcji 95% I kwocie 200k kupimy akcje za 10 tys Debiut musiałby być powyżej 20% abyśmy zarobili
Przy Redukcji 97% I kwocie 200k kupimy akcje za 6 tys Debiut musiałby być powyżej 33% abyśmy zarobili.
Przy Redukcji 98% I kwocie 200k kupimy akcje za 4 tys Debiut musiałby być powyżej 50% abyśmy zarobili.
Dla mnie to zbyt ryzykowne.
ING ma w ofercie obecnie kredyt gotówkowy bez prowizji, oprocentowanie 6,99% w skali roku, żadnych innych kosztów. Ja skorzystałem, zobaczymy co się uda ugrać
|
|
Temat:
ONEMORE
Czy ktoś ma pomysł dlaczego dwie spółki podały dokładnie ten sam komunikat dotyczący przychodów? All in Gamesoraz OMLJeżeli to są "wspólne" przychody to powinno to chyba wybrzmieć w komunikacie? Z tych komunikatów wynika że każda ze spółek osiągnęła po 2,5 mln euro przychodów. Wydaje się to mało prawdopodobne.
|
|
Scarry napisał(a):@slaszu bo CreepyJar jest znany z tego, że wypuszcza wtopy i niedopracowane wersje, tak tak, jasne jasne....
poopowiadaj mi jeszcze :P A co ma CRJ do Nintendo? Forek robi to niezależnie przecież
|
|
Tarantino napisał(a):Kiedy będzie wiadomo jak duża jest redukcja? wg mnie info o redukcji będzie w dniu przydziału akcji, czyli w tym wypadku chyba 9 lipca
|
|
Forever Entertainment ma wydanie GH na switcha zaplanowane na Q2 2020
|
|