Temat:
XTB
RighDruadh napisał(a): Ja bym nie chciał, aby spółka pozywała swojego klienta. Na tym się więcej traci wizerunkowo niż zyskuje. Pomysł z d.... Tzn z ..... czapy!
Brak obowiązkowego 2FA czyli brak stosowania skutecznych mechanizmów kontroli dostępu i przeniesienie ciężaru aktywacji takiej metody na użytkowników, uznałbym w 2023 roku (a co dopiero dzisiaj) za mocno niefrasobliwe. Inne platformy z których korzystam, wymagają przynajmniej dwuskładnikowego logowania.
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
Coś cicho o sprzedaży tym razem. Czy oprócz BOŚ z zeszłego roku (milion kopii w rok), pojawiła się jakaś świeża prognoza?
Powiem szczerze, ten trailer nie napawa mnie optymizmem. I nie chodzi o jakość grafiki czy mechanikę, jest po prostu męczący i mocno depresyjny, pomimo że słońce świeci za oknem.
|
|
Znowu złotóweczka :)
Zaczynam tęsknić za 6-ścioma pozycjami na tej spółce, może wróciłbym do flipowania :)
|
|
Temat:
STARWARD
Czy ominęła mnie gdzieś informacja odnośnie udziału spółki (tej i wielu innych) w Programie Wsparcia Gier Wideo, oraz że wniosek o numerze SOP 1771/25 w tematyce "Rozwój gry Dante's Ring do wersji early access" uzyskał zbyt małą liczbę punktów?
|
|
Ok, gra dostępna na start. CDR zapowiedział przed chwilą oficjalnie.
|
|
Śmieszne, że pokazano jeden screen, nawet nie zwróciłem uwagi czy to animowana scenka. Od momentu gdy tylko zapowiedzieli wersę ARM dla nowych makówek, obstawiałem ten scenariusz. Teraz możemy tylko pogdybać, czy premiera będzie w 2026.
|
|
tgolik napisał(a): a wcześniej 15 lat z nimi handlowałem Na stadionie?
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
|
|
tgolik napisał(a):Pytanie, jak niedoszacowano roku 2025 i 2026? Gra cały czas jest jednym z podstawowych benchmarków. Mieli od 3 lat nie grzebać przy tym silniku a cały czas coś tam aktualizują Nie zdziwię się, jak wypuszczą CP 2077 na Switcha 2, jeśli okaże się że jest kompatybilny z ARMv8 i developują go razem z wersją na Apple, to obstawiam, że to będzie jeden z launch titles. Dopóki Nintendo nie odkryje kart, żadne studio nie potwierdzi ani nie zaprzeczy, nad czym pracuje.
|
|
Minęło półtora roku... jak ten czas leci, spółka zaliczyła czerwoną kartkę i zawieszenie notowań. Pokłosie afery z emisją akcji, której nie powinno być? biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy...
|
|
Temat:
11BIT
Vox napisał(a):Wystarczy zajrzeć ma konkurencyjne fora - optymizm wraca. wiele nie trzeba było. Znaczy się... Polacy, nic się nie stało? Powodów do optymizmu to jeszcze sporo brakuje, w SIMFABRIC też zarząd kupuje akcje :)
|
|
Temat:
11BIT
Cytat:Z całą pewnością, nie przejdziemy do porządku dziennego z zamknięciem "Projektu 8" i będziemy wyciągać wnioski, które płyną z tej lekcji. Uchwała o zamknięciu "Projektu 8" zapadła ledwie wczoraj. Kilkadziesiąt godzin to zbyt krótki czas, żeby dogłębnie przeanalizować temat i na tej podstawie podejmować wiążące, długoterminowe decyzje. Biorąc pod uwagę, że zamknięcie projektu to dość wiążąca i długookresowa w skutkach decyzja, możemy podejrzewać, że zapadła ona odpowiednio wcześniej, po dogłębnym przeanalizowaniu tematu :)
|
|
Temat:
11BIT
Bronkmann71 napisał(a):jeszcze nikt w tym kraju nie poszedł do więzienia za to, że mu biznes nie wypalił Janusz Palikot: Hold my beer
|
|
Temat:
11BIT
micmak napisał(a):Czym jest prawdziwy programista...? Nie uprzedmiotowiajmy programistów :) Każdy programista który pracuje, bo lubi - odpowiadając na Twoje pytanie. Mrówka która skacze miedzy klientami, od solucji do solucji pod presją czasu, nie czerpie radości z pracy. Choćby miała tag 15K wpisany na swoim profilu w LinkedIn. R&D to zupełnie inna bajka, ale P8 to nie było R&D... przynajmniej tak to przedstawiali kolejni prezesi Spółki. Mam dziwne wrażenie, że od momentu jak pokład 11stkowy opuścił Bartosz B, to nastąpiła powolna degrengolada.
|
|
Temat:
11BIT
Jedna rzecz, której prawdziwi programiści nie lubią, to kiedy ktoś wyrzuca ich robotę do śmieci, szczególnie jeśli poświęcili tej robocie kilka lat. Konsekwencje tego mogą być różne (wliczając konieczność dodatkowego zaangażowania IT w realizację scenariuszy D&R on-site), a rynek zareaguje kolejną przeceną akcji.
Odpowiedzi Admina na forum 11 nie napawają zbytnim optymizmem I są enigmatyczne, więc do końca nie wiadomo, czego się można spodziewać i czy rozlane zostało mleko, czy tylko woda.
|
|
Temat:
11BIT
Czy 11bity przypadkiem nie zrezygnowali z własnego silnika, żeby uciekać na UE5 przy okazji P8?
Może to jakaś klątwa, niech CDR wraca na własny silnik :)
|
|
Humble to zawsze była taka... cegiełka... przytul kropka, pajacyk :) Tam się dla idei kupowało, chyba dalej mam konto sprzed 12 lat z kilkunastoma perełkami. Widzę, że model trochę zmienili, ale czy z tego jest wielka kasa... nie wiem.
Z drugiej strony, jako pożyczkodawcy, zależałoby mi bardziej na odzyskaniu pożyczki od wypłacalnego (nie w stanie upadłości likwidacyjnej) dłużnika, więc terminy i odsetki, zawsze można poluzować czy przenegocjować.
|
|
Temat:
11BIT
Nawet, jeśli chłopaki dostali devkita dla następcy Switcha, to mają usta i rączki bardzo mocno związane za pomocą stosownych punktów w NDA.
|
|
Temat:
PEPCO
Londyn zakręcił kurek.
Pytanie, czy to kwestia utraty zaufania do powodzenia akurat tej emisji, czy zapowiedź jakiegoś trendu.
Jedna jaskółka wiosny nie czyni.
|
|
Ja bym to inaczej ujął... Polaris wszedł w produkcję :) Bo za chwilę tu się pojawią piewcy teorii, że zagramy w coś już za dwa lata :) x.com/cdprojektred_ir/status/1...
|
|
Temat:
STARWARD
Przemekn napisał(a):Kolejną grą od Starward będzie Dante's Ring Dante’s Ring is an action-adventure RPG with survival and arcade elements, and a disaster combat theme, where you confront the deadliest forces of nature — from raging fires and molten lava to powerful earthquakes. Action Adventure RPG... będziemy walczyć z lawą :) Okej... czekam na ekscytujący gameplay :)
|
|
Temat:
PKPCARGO
|
|
Jak kiedyś napisałem o 2027 to na mnie krzyczeli niektórzy, że gra już prawie skończona :)
Rockstar tworzy ostatnio jedną grę co 5-7 lat, co dobrze obrazuje ilość pracy w kontekście dużej produkcji.
Wcześniej chyba zobaczymy Wiesławę Rimejk, o ile plany się chłopakom nie zmieniły.
|
|
Temat:
11BIT
Jakaś promka się pojawiła, 10% na zanętę ... ciekawe czy na Black Friday coś zaszaleją bardziej
|
|
Temat:
11BIT
Może to powinien być kierunek ewolucji spółki... z zarządu kumpelskiego i strategii Jakoś to będzie, na profesjonalnego menadżera, który zatrzęsie tymi 5cioma piętrami.
|
|
Temat:
11BIT
GRAF78 napisał(a):11Bit mi coraz bardziej przypomina Titanica Pytanie podchwytliwe, kiedy Ci nie przypominał? :)
|
|
Temat:
OMNIOXY
Przydałby się tutaj, co niektórym, kubeł zimnej wody... jak nie do oblania gorącej głowy, to do wypicia. Na zdrowie.
Ten jak i inne portale, oferuje produkty reklamowe i za ich pośrednictwem publikuje ofertę przygotowaną przez spółkę, która w zależności od etapu rozwoju (pre-seed/seed/growth/etc) ma inne potrzeby i zachęca do inwestycji na różnych warunkach.
Jestem przekonany, że redakcja posiada kompetencje w ocenie spółki, nie każdy materiał publikowany na temat danego przedsiębiorstwa jest laurką. Osobiście, nie widziałem jeszcze ani razu nachalnej promocji czy naganiactwa na okazjonalne lokowanie kapitału jak u co poniektórych guru inwestycyjnych. Bo to chyba, nie to miejsce? Z drugiej strony, nikt nie posiada też szklanej kuli, w której zobaczy świetlaną przyszłość przedsiębiorstwa lub katastroficzną wizję upadku.
Kazus ostatnich spadków u 11bitów (a w przeszłości wielu innych spółek) dobitnie pokazał że "Łaska Pańska na pstrym koniu jeździ". Boli? Musi boleć, kiedyś przejdzie. Gdybym każdą inwestycję traktował jako potencjalne oszustwo albo stratę, to dzisiaj siedziałbym w jednopokojowym mieszkaniu na dalekich peryferiach.
Jak się fachowo goli inwestorów, to nie na kilka marnych milionów. O niektórych funduszach czy ASI, co pokończyły działalność w przeciągu ostatnich lat, generując setki milionów strat, tutaj jeszcze nie czytałem. KNF i UOKiK nakładają śmieszne kary a poszkodowani czekają aż cokolwiek skapnie albo od syndyka masy upadłościowej albo z przepchniętych układów restrukturyzacyjnych.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Tak, jak wielokrotnie tutaj o tym pisałem, to uważam, że ten paszkwil z PPE jest naprawdę żenującej jakości.
|
|
tgolik napisał(a):@juniorAccount No i wyraziłeś swoje poglądy. Tak samo jak Ty, swoje :) tgolik napisał(a):Weź jednak pod uwagę, że w środowisku artystycznym a z takim mamy do czynienia w przypadku Redów, nie wszyscy to "biali, heteroseksualni, 30-letni mężczyźni". I całe szczęście, ktoś musi biegać i robić im kanapki :) tgolik napisał(a):Chcesz grać, to pogódź się z tym faktem. Mam w co grać, dzięki. Na szczęście nie wszyscy deweloperzy mają skłonność do zginania kolan.
|
|
Biorąc pod uwagę, że CDR jest obecnie firmą mocno spenetrowaną przez aktywistów proklamujących brednie w sprzeczności z naturą i zdrowym rozsądkiem, nie ma szans na współpracę z Rowling. Jeśli chodzi o Hard / Sci-Fi to Rowling dołączy do setek innych autorów, rynek dla powieści i serii tych (i zbliżonych) gatunków jest dzisiaj dość duży, nie wiązałbym jednak jej z kulturą CP.
|
|
Temat:
11BIT
spinor1 napisał(a):Skąd przekonanie, że nie-preordery będą się równie dobrze sprzedawać? Skąd przekonanie, że deser zjedzono przed przystawką? :)
|
|
Uciekłem z tego waloru, pod koniec zeszłego roku. Daję sobie jakieś półtora roku na powrót. Obracałem tym papierem przy 175 (poprzednim razem) oraz kiedy miał ostry zjazd poniżej setki, ale wtedy na krótko było tam 5 czy 6 pozycji zajętych (ponad progiem).
|
|
tgolik napisał(a):Problem w tym, że CD Projekt to nasze dobro narodowe Swarzędz SA też był kiedyś naszym dobrem narodowym
|
|
@tgolik
Tak, dzisiaj się zrealizowałem częściowo (i to nie na górce) i czekam cierpliwie na kolejnego banana. Postanowiłem poświęcić dywidendę w imię korekty, którą widzę w swojej szklanej kuli :)
|
|
Taaa... spidersweb, przejrzałem kilka zachodnich zapowiedzi i najsensowniej wypadł ku mojemu zdziwieniu Eurogamer. Zimno, z kalkulacją, bez emocji przedszkolaka, któremu rodzice kupili nową figurkę He-Mana: www.eurogamer.net/cyberpunk-ph...
|
|
No to... cały Q3 i Q4 będzie napompowany wynikami sprzedaży dodatku :) Szczwane bestie...
|
|
|
|
Czyli, tak jak niektórzy przewidywali, Grudzień 2023 :) Oby!
Walne, dywidendy, potem kilka miesięcy kręcioły z trailerami, kolejne raporty i już jesteśmy u progu gwiazdki.
|
|
Pozostaje mi czekać do środy z dalszymi decyzjami a potem poczekać na dywidendę. Zobaczymy czy nastroje za oceanem się utrzymają.
|
|
Za tydzień WZ, więc teorie i emocje będą się tylko mnożyć ... Tymczasem koniec miesiąca nastał (ale nie kwartału), te dwa dni sesyjne co nam zostały przed weekendem mogą się różnie skończyć, szczególnie że to geo-polityka rozdaje karty ostatnio. Wyszedłem chwilowo na zero, czekam na więcej.
|
|
Oczekuję jutro, albo w środę, zrzutu do 117-118 :)
Dzisiaj zmniejszyłem pozycję (spekuła) więc zobaczymy gdzie będę ze swoim przeświadczeniem o 10:30 w dniu jutrzejszym.
Wynik niezły, trzeba pamiętać o przywróconym odpisie.
Acha, wysokość dywidendy jest dla mnie wciąż żenująco niska :P
|
|
Jeśli studio da graczom to czego chcą, to produkt się obroni. Nie zauważyłem review bombingu w przypadku ostatnich dwóch produktów Nintendo na przykład - The Super Mario Bros (film) oraz Zelda Tears of the Kingdom. Wręcz przeciwnie. Jestem pewien że Nintendo zarobi kupę kasy (na filmie już zarobili sporo, nawet doliczając do budżetu koszty dystrybucji i reklamy), a Zelda z kolei miała (i dalej ma) fenomenalny odbiór. Inny przykład, Hogwart's Legacy... pomimo kampanii troll farmy LGBTQPRSTIZ i problemów technicznych na początku - już ponad 12 mln kopii się rozeszło.
|
|
Temat:
JSW
Maakay napisał(a):Jak widać shortrowanie nie musi dot. tylko spółek w słabej kondycji finansowej, ale również tych z rachunkami pełnymi kasy. CDPROJEKT:
|
|
imp-p napisał(a):Cd Projekt ogłosił dzisiaj chęć wypłaty 1 zł dywidendy. Żartownisie...
|
|
Zagrania marketingowe jakoś nie przekładają się na kurs akcji tej spółki. To dalej jest rozwój silnika a nie dodawanie łatek, nie robi tego jedna osoba a zespół. Ale dla wpisu w Wikipedii pewnie warto :) 1. Tak, rozgłos... no to jest normalne, każdy większy serwis growy czy techniczny, przedrukuje za darmo press kita albo da do napisania ChatGPT 2 strony artykułu na podstawie jednego Tweeta. 2. Tak, w perspektywie kolejnych 8 lat ufam, że im się to uda. 3. Nvidia nie ma za bardzo czym reklamować swojej serii, Cyberpunk jest nośnym tytułem ze względu na zbliżający się dodatek i właśnie tą swoją Evergreen-owość. 4. Cyberpunk od dawna jest już w benchmarkach, również tych technicznie ogarniętych YouTuberów. Nie widziałem wzmianki o tym, że CDR zacieśnił współpracę z AMD, więc dalej mamy tutaj grę do jednej bramki. 5. Poczekajmy co historia pokaże, ja już z entuzjazmu wyrosłem :) 6. Wklejam pierwsze co odpowiada Google, cytując z kolei jeden z serwisów, temat palących się kabli i konektorów pojawił się zaraz po premierze serii 4000 Cytat:If you are upgrading your graphics card for a brand new RTX 4000 series you will need to have a reliable ATX 3.0 PSU to handle the power excursions and overall needs of the new GPU. Nvidia itself has suggested a PSU of at least 850W for the RTX 4090 (750W for the 16GB RTX 4008). 8. Cykl życia kart Nvidii w obrębie jednej serii zazwyczaj był 1 lub 2 letni. Więc za rok nie będzie już kart z serii 3000 ale może będą karty z serii 5000 albo seria kart 4000 dla entuzjastów 4050/60 ... Nie chcę zamieniać tego wątku w przepychanki sprzętowe, wyraziłem swoją opinię, zdania nie zmienię ale dzięki za dyskusję ;) CDR jeszcze oceniam w miarę pozytywnie, co zresztą pewnie kilka razy było widać tutaj na forum, widocznie nie doceniam geniuszu marketingowego a dostrzegam wyłącznie przepalanie kasy.
|
|
asganis napisał(a):nvidia na swoim oficjalnym kanale pokazała najnowsze graficzne wodotryski, które mają być przyszłością gaimingu, a do prezentacji wybrali grę przez niektórych tutaj nazywaną pasztetem i porażką CDP :) I to jest problem komunikacyjny CDR, przynajmniej dla mnie jako inwestora a nie gracza - na chwilę zapomnijmy, że jestem tzw. drobnicą :) Firma miała skupić się na poprawkach a nie na rozwoju RED Engine, bo dodawanie nowych funkcjonalności do silnika, który się właśnie porzuca (na rzecz nowego narzędzia) to nie jest naprawa błędów. A w tym czasie, mogliby się skoncentrować na innych rzeczach, lub - jeśli już koniecznie muszą dłubać przy CP do czasu premiery DLC - wprowadzić nowe funkcjonalności do rozgrywki, o których ciągle marudzą gracze. Kart Nvidii z serii 4000 ludzie nie kupują, albowiem: - wydajnościowo szału nie ma a AI generuje sztuczne klatki żeby poprawić "płynność" - są drogie jak diabli, na poziomie cen z lat 20-21 - wymagają mocnego zasilacza - karty z serii 3000 potaniały niesamowicie - ludzie jeszcze nie wiedzą co to ten Ray Tracing bo dla 90% z nich gra wygląda tak samo przed i po Nvidia bardziej potrzebuje tego nowego trybu do Cyberpunka, niż w drugą stronę. Zanim zaczną się pojawiać gry wymagające posiadania GPU z "rysowaniem światłem" w minimalnych wymaganiach, to minie jeszcze trochę czasu. CDR ma w Cyberpunku rasowego "Evergreena" - grę, która będzie się sprzedawać dobrze przez następne 5-6 lat, nie muszą nic przy tym robić, dodatek tylko pomoże w tej sprzedaży. Jeśli CDR zawarł jakiś strategiczny sojusz z Nvidią, to pytanie, czy nie powinien o tym poinformować? Jeśli nie, to po co tracą czas na coś - co zgodnie z zapowiedziami - po wydaniu dodatku, ma trafić na dolną półkę? A może coś się w strategii zmieniło?
|
|
baks napisał(a):Według mnie nie ma się z czego cieszyć. Jak widać CP stworzył i wypromował nowy standard jakości produkcji. Oj, Bethesda i Ubisoft zaliczały o wiele większe wizerunkowe wtopy... nie wspominając już o legendarnym No Man's Sky.
|
|
Małe uzupełnienie tego, o czym przedstawiciele spółki mówili na czacie, w kontekście silnika UE. Wynika z tego, że proceduralne generowanie i nowe wersje narzędzi jak Meta Human, mają generalnie uprościć wszystko co się da. Oby dobrze wykorzystali zaoszczędzony czas. UE będzie w tej wersji napewno rozwijane przynajmniej przez kolejną dekadę. Rynek musi się nasycić wystarczająco kolejnymi wersjami kart graficznych, bo wszystko pięknie biega na RTX 4090 ale średniaki z serii 3000 mogą łapać zadyszkę przy niektórych demach. Sprawdzałem osobiście.
|
|
|
|
Na dzień dzisiejszy to mnie interesuje dywidenda. Czy się na nią zgodzą... i czy umorzą skupione akcje, czy je przytrzymają żeby wykorzystać w programach motywacyjnych.
|
|
Jak już tu pisałem ... Q4 wydaje się być najsensowniejsze. Q3 poświęcą na promocje.
|
|
Wyniki zostaną zapewne opublikowane po 17:00, przynajmniej ostatnio publikowali po sesji. Więc ewentualna reakcja dopiero w piątek.
|
|
Rufusinski napisał(a):Nie na takie wiadomosci kazdy liczyl Za 9 dni sprawozdanie. Pozostaje mieć nadzieję, że firma zarobiła tyle kasy w Q4, że ich stać na tego rodzaju nonszalancję w wydawaniu swoich pieniędzy.
|
|
Rynek już zareagował. Kurs otarł się o 122 ;) Przepraszam, 121,80 też było...
Ktoś tutaj marzy o powrocie na 200 w tym roku?
Co do Siriusa... trzeba niestety mieć na uwadze, że koszty robienia gier w naszym kraju a gdzieś tam dalej, to jest wciąż spora różnica. Plus, mamy jeszcze pewien dysonans kulturowy, ale to akurat dobrze o nas świadczy.
Jak branża się oczyści z aktywistów i zespoły wrócą do programowania (zamiast zastanawiania się jakiej płci jest przypadkowo spotkany w grze NPC), to jest szansa że bez względu na studio, zaczniemy znowu dostawać dobre gry.
|
|
Q1 nam się kończy, na temat dodatku cisza. Czyli jednak jesień najwcześniej? Jako gracz się cieszę, bo w maju wychodzi nowa Zelda na Switcha i to mi ukradnie większość letnich wieczorów. Jako inwestor... no nie wiem :)
|
|
Temat:
BEST
Best ubija Payhelp. Otrzymałem dzisiaj niniejszego maila... Cytat:Drogi Kliencie, Z przykrością informujemy, że z dniem 1 kwietnia 2023 roku działanie platformy internetowej Payhelp zostanie zawieszone. Nie będzie możliwości logowania się do systemu, zakładania nowych kont ani przekazywania faktur do obsługi. Do dnia 31 marca 2023 roku nadal będzie możliwość korzystania z Payhelp, jednak po tym dniu obsługa przekazanych wcześniej faktur, będących na etapie polubownym, zostanie wstrzymana. Jeżeli Twoja sprawa została skierowana na ścieżkę sądową – będziemy kontynuowali jej obsługę, a po uzyskaniu prawomocnego nakazu zapłaty, prześlemy go na Twój adres e-mail. W przypadku, gdy na Twoim koncie pozostanie nieopłacona prowizja, po dniu 31 marca 2023 roku prześlemy Ci fakturę, na podstawie której będzie możliwość uregulowania należności. W razie pytań lub wątpliwości zapraszamy do kontaktu mailowego: kontakt@payhelp.pl lub telefonicznego 58 741 40 45 (opłata wg stawek operatora). Nasi Konsultanci odpowiedzą na Twoje pytania. Dziękujemy za współpracę! Zespół Payhelp ... i dalej, jakieś tam straszenie za nieuprawnione wykorzystywanie treści wiadomości.
|
|
No to z Epic podpisali... co oni biedni zrobią, jak już nie będzie z kim tych umów podpisywać? Ach, pozostaną im jeszcze dostawcy mediów... przecież prąd w firmie musi być :)
|
|
Chwilowo podpisują umowy wydawnicze na dystrybucję na platformach. Zostały im jeszcze do napisania ESPI o współpracy z Originem, UPlayem, Epic i Humble Bundle. Naiwni wszystko kupią, ich mi nie szkoda.
|
|
Temat:
11BIT
A ja mam mieszane uczucia co do tego projektu, szczególnie po jego ujawnieniu. Może dlatego, że pamiętam jeszcze niesławne Hellgate: London.
Wolałbym też, aby komunikacja firmy ze światem zewnętrznym bardziej skupiała się na tym, czym firma się zajmuje a nie chwaleniem się, że na Tłusty Czwartek przygotowali sobie bogaty wybór pączków :)
|
|
Całkowicie nierealistycznym jest również założenie, że energię elektryczną do ładowania milionów akumulatorów, będzie się pozyskiwać wyłącznie z farm wiatrowych, farm słonecznych, elektrowni wodnych czy atomowych. Na taką rewolucję jeszcze nie jesteśmy gotowi.
Dziwię się, że rząd nie pomyślał o wydzierżawieniu kilku elektrowni atomowych od naszych zachodnich przyjaciół, którzy tak ochocze je wyłączają.
|
|
Temat:
ARCTIC
Z tym stopowaniem cen... może na giełdach. Przykładowo, wczoraj otrzymałem drugą w tym roku podwyżkę o 150% za podgrzewanie wody i co, ale z taryfą od 1 czerwca.
Czyli już podnoszą na zapas.
I teraz nie wiem czy to efekt życia w stołecznym mieście czy może poza, jest tak samo albo jeszcze gorzej.
|
|
SimFabric: Sąd orzekł nieważność emisji akcji Cytat:Ustawa o obrocie instrumentami finansowymi zawiera regulację, zgodnie z którą w takiej sytuacji przeprowadzana jest redukcja kapitału wartości nominalnej akcji, a spółka zobowiązana jest do zwrotu środków na rzecz akcjonariuszy, których akcje zostaną zredukowane. Więcej pod linkiem: polskigamedev.pl/simfabric-sad...
|
|
Temat:
PYRAMID
Dobrymi chęciami piekło wybrukowali, ale komunikacyjnie to... porażka. Zasada jest jedna, głęboki ukłon, słowa przepraszam i wzięcie winy na Siebie. Od chłopaków z Nintendo się trzeba uczyć.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Dałem się w końcu skusić na smarta, ale na odcinku allegro Pay widzę zmiany... czyżby Aion Bank zaciskał pasa?
Cytuję: Klienci z aktywną usługą Allegro Smart! będą mogli rozłożyć zakup na 2 bezpłatne spłaty (RRSO 0%) zamiast dotychczasowych 3 spłat. Po zakupie z odroczoną płatnością Allegro Pay do 30 dni, będą mogli przesunąć termin swojej spłaty, wybierając od 3 do 20 miesięcznych spłat (RRSO 29,94%).
Dzisiaj RRSO jest o wiele niższe, dla krótkich okresów spłat, no nie wiem czy to pozytywnie wpłynie na popularność usługi.
|
|
Temat:
BLOOBER
Mam nadzieję, że nie szykuje się kolejne samozaoranie... trochę współczuję Blooberowi bo zapewne nakaz przyszedł z góry. Czym się kończy uwspółcześnianie pewnych aspektów gier (za czym zazwyczaj kryje się dostosowywanie do gustu aktywistów i sygnalistów) to już wiedzą w Naughty Dog czy Volition :) Jak to mówią... Get woke, go broke boundingintocomics.com/2023/01...
|
|
Panowie nauczyli się tego, do czego Rockstar doszedł już dawno temu... konsole są potęga. nie zdziwiłbym się, gdyby w przyszłości zaczęli wydawać gry najpierw na te platformy. I nie chodzi o technologię, bo tutaj konsole zawsze będą kulawe (w bezpośrednim starciu z obecną generacją PC) - producenci CPU i GPU oraz wszelkich SOC (na rynki mobilne) przyzwyczaili już nas do corocznej aktualizacji oferty, czas życia konsol obecnie to minimum 5-7 lat, a ich "bebechy" (ze względu na cykl produkcyjny) są już w momencie premiery o jedną, czasem dwie generacje do tyłu (Nintendo Switch). Dodajmy do tego blokady portów w Chinach, osiadłe kontenerowce na kanale Sueskim, rosnące ceny produkcji... zanim konsola danej generacji zdobędzie odpowiednio duży rynek - ile lat minie? PS5 miało premierę pod koniec 2020 roku, a gdzie jest dzisiaj? Wrzucę linka, bo popłynąłem już wystarczająco... www.vgchartz.com/article/45525...Plusem jest to, że architektura konsol jest plus minus zamknięta, margines wystąpienia krytycznych błędów - jeśli spółka posiada faktycznie działający dział QA - jest marginalny. No i baza graczy jest olbrzymia, w tym posiadaczy więcej niż jednego systemu, co też przekłada się na sprzedaż.
|
|
Temat:
11BIT
Po latach fascynacji mam nieodparte wrażenie, że im bardziej rosną, tym więcej trudności mają z produkcją "in house". Przydaliby się w tej spółce doświadczeni menadżerowie, bo przy całym szacunku do obecnego zarządu, może ogon psem jeszcze nie macha, ale model "jakoś to będzie" sprawdza się najlepiej w małych studiach (dopóki tam kasa jest).
Ale to bardzo subiektywna własna opinia, spółkę śledzę i obserwuję już osiem lat.
|
|
Panowie, spokojnie, dużo się dzieje... Widmo recesji, niezadowolenie z polityki FED, szorciarze, niewystarczające prześwietlenie nextgenowego W3 pod kątem wydajności na PC... się tego uzbiera do kupy, a jeszcze koniec roku, nerwówka, wyglądanie Mikołaja, etc. A tymczasem... ps-timetracker.com/statistic/l...
|
|
Mleko się rozlało. Jedno jest pewne... to nie powinno było się wydarzyć, nie po CP 2077.
Zaczynam powoli się zastanawiać, na ile w CDPROJEKT zostały poczynione szkody, poprzez zbytnie poluzowanie kontroli jakości na rzecz wprowadzania inkluzywności i dywersyfikacji "kultury pracy" (ESG).
Chwilowo mamy kolejną, ciesząca moje oczy i portfel zwałę kursu, za którą chyba bardziej odpowiada wczorajsza konferencja FED. Jeśli cokolwiek będzie wskazywało na jakikolwiek rajd pod koniec tego roku, to on już chyba w tej maksymalnej cenie 153 (na której ostatnio zatrzymały się wzrosty) jest wliczony :)
|
|
Dzień dobry, Obraz opieki paliatywnej w rodzimym wykonaniu i walkę o brakujące w obrocie leki, musi sobie namalować każdy, kto miał nieszczęście zajmować się osoba chorą, często na ostatnim etapie jej życia. Wiem z doświadczenia jak sytuacja wyglądała kilka lat temu, nie wiem jak wygląda dzisiaj, chociaż media (i nie tylko) zaczynają zauważać i sygnalizować problem: bip.brpo.gov.pl/pl/content/rpo...Pytanie mam takie... co robicie Państwo (lub planujecie) osobiście (lub korzystając z przetartych szlaków przez PharmaCann), aby dostępność oraz pojawiającą się możliwość stosowania tego typu leków popularyzować? Z moich doświadczeń, lekarze bardzo chętnie przepisywali zawsze Papawerynę, Sevredol lub płynne roztwory Morfiny - przygotowywane w przyszpitalnych aptekach, zazwyczaj ad hoc. Nikt, nie proponował dodatkowej suplementacji czegokolwiek zawierającego THC, czy to oficjalnie czy nie oficjalnie. Czy lekarze są wg Pana dzisiaj o wiele bardziej otwarci na kwestie wykorzystania takiej dodatkowej suplementacji, która może wspomóc leczenie? Z Pańskiej wypowiedzi, rozumiem że produkty lecznicze oparte na THC należy traktować jako uzupełnienie kuracji, nie jako jej główny składnik? Jeśli tutaj się mylę, poproszę o sprostowanie. Pozdrawiam,
|
|
Temat:
AGORA
|
|
|
|
Kiedy TWOM i FP wychodziły, mieliśmy trochę inną sytuację geopolityczną, gospodarczą, kulturową. Nikt nie wie jak gracze czy raczej, rynek, przyjmą FP2 dzisiaj. Czy gra o marźnięciu w obecnej sytuacji, zostanie tak samo ciepło odebrana. 11stki najmądrzejsze co zrobiły w ciągu ostatnich lat, to rozwinięcie odnogi publishingowej. To pozwoli im przetrwać do czasu aż wydadzą zapowiadane, kolejne duże, własne, produkcje. Czy uda im się cokolwiek własnego wydać przed rokiem 2025?
CDR musi również przez następne kilka lat jakoś przeżyć. Mają na to kasę, nie ma co się łudzić. Czy będzie jednak miał co pokazać inwestorom w latach 2024-2025? No, to zależy od tego, kiedy PL wyjdzie. Bo jak już wyjdzie, to myślę że będzie impulsem do wzrostów ale z drugiej strony doskonałym momentem do wyjścia, po kolejnym raporcie finansowym. A potem 2-3 lata... czekania?
|
|
Temat:
XTB
Szczur się wcale wśród wytrawnych szorciarzy nie cieszy dobrą opinią. Ale wytrawni smakosze nie jadają przecież w Burger Kingu :)
|
|
Rufusinski napisał(a):Zawsze mozna sie przylaczyc. Jestem już zapakowany po uszy, przyłączyłbym się jeszcze bardziej, tylko mnie kobita wyrzuci z domu :)
|
|
tgolik napisał(a): Goldman z 74 na 85 sprzedaj 02-12-2022
Nie ma to jak wystawić rekomendacje i spijać akcje z rynku :)
|
|
Temat:
ALLEGRO
daboo napisał(a):Uroda, która o tej porze roku zwyczajowo łupie aż miło. Od listopada do końca kwietnia zwykle jest bardzo mocno. Ach, akurat najmniej z tej kategorii korzystam. Chociaż, gdy poszukiwałem ostatniego dobrej farby dla mężczyzn, to powiem szczerze, wybór był mniejszy niż jeszcze 2-3 miesiące temu, tak jakby wyssało asortyment z rynku. Ale to potraktujmy moją wypowiedź jako off-topic.
|
|
Zarząd od dawna odpowiada na podobne pytania w ten sam sposób. Że, nie komentuje transakcji. Kurs tymczasem zjechał o dobre 20%. Idzie Zima, wytrzymają najwytrwalsi.
|
|
Temat:
JSW
ryhol2 napisał(a):Po fakcie można tłumaczyć wszystko, a i tak nie ma się pewności czy ma się rację. Wracając do Sasinowych spadków, ... A ciekawe, jak by wyglądały te spadki, gdyby takiemu Sasinowi przyszło do głowy ściągnąć niektóre spółki z parkietu? ;)
|
|
|
|
Temat:
ALLEGRO
daboo napisał(a):Bida jest. Założyłem 3 warianty na listopad, biorąc pod uwagę znaczny wzrost rok temu. Wynik, który będzie za listopad jest poniżej najniższego wariantu. Sprzedaż mojej kategorii też nie napawa optymizmem. Sprzedaż jest co prawa trochę wyższa niż roku temu, ale w poprzednich miesiącach miałem rok do roku +50%, a teraz będzie ok +10% przy znacznie większych zaangażowanych zasobach. A zdradzisz jeszcze co to za segment/kategoria? Z papieru uciekłem w zeszłym tygodniu, za mało ciekawie się tam dzieje. Wrócę, jak sytuacja gospodarcza się za 6M unormuje :)
|
|
Bartas_Gda napisał(a): ... pamiętajmy jednak, że giełda dyskontuje przyszłość i pod nią inwestują ludzie na 11B pomimo wysokiej wyceny, ale CDR przyszłość nie zapowiada się już dobrze?
Nostalgia, nostalgia, nostalgia... CDR wysoko już był i spadł. Wybierając CDR do portfela kierowałem się przekonaniem że spółka może powrócić do poziomów z 2020 roku. Dzisiejsza sesja pokazuje jak wygląda zmienność kursowa, a ja pluję sobie w brodę, że chwilowo nie mam z czego dokładać ;) 11BS w najmniej bolesny sposób zostało dotknięte pęknięciem GameDevowej bańki, ale czy to jest spółka której akcje maja szansę podwoić swoją wartość w horyzoncie kilkuletnim? Wg mnie, zanim nie wydadzą tytułu AAA z prawdziwego zdarzenia, to nie ma na to szans. To też nie jest ta sama firma, co 5-10 lat temu. Z modelu Family Business przeistoczyła się w małą korporację, co ma swoje pozytywne odbicie w komunikacji ale dla osób chcących szybko zarobić, to chyba nie ten kierunek. Rajdu z 7 pln na 400 drugi raz nie będzie ;)
|
|
tgolik napisał(a):Mamy minimum 2 letnią przerwę do jakiejkolwiek nowej produkcji. Nie ma więc powodu, żeby Redzi spieszyli się z wydaniem Phantom Liberty. Mogliby np. wydać treściwego patcha w lutym-marcu i Widmo Wolności w maju. A koniec roku zarezerwować dla Złotej Edycji. Nie spodziewałbym się niczego przed 2025 rokiem. Chyba że kolejnej gry w konia skaczącego nad krzakami. Dlatego też, CP 2077 będzie miał dotąd zapewnione wsparcie, dopóki gracze będą chcieli w grę grać i gra będzie zarabiać. Spółka zatrudnia ponad 1000 osób i ma zapasy w kasie, ale ma też akcjonariuszy, a jak to mówi przysłowie... przychylność możnych jest zależna od ich kaprysów :)
|
|
CDR ani razu nie wskazał na Q1. Nie wskazał też na Q2, Q3 albo Q4. Jeśli ktoś im zadaje pytanie, czy dodatek wyjdzie w Q1 2023 to zawsze odpowiadają, że potwierdzają wydanie w 2023 roku.
Jeśli nie mam racji, to poproszę o dokładne wskazanie wypowiedzi przedstawiciela spółki, potwierdzającego wypuszczenie dodatku w Q1.
|
|
Odpowiem sobie sam... mocno wciśnięty pedał na gazie (development)
|
|
To teraz wyobraźmy sobie ten kwartał bez serialu oraz zwiększonej sprzedaży i zadajmy sobie pytanie... na co spółka przepaliła 100+ baniek? Skup akcji własnych był już w Q4...
Coś mi mówi, że jeszcze długo będą wyciskać mleko z wymion CP 2077, bo dzięki temu składnikowi ciasto rośnie zamiast opadać :)
|
|
|
|
Znaczy się, do końca roku ceny w górę a od stycznia marża kilka procent w dół :)
Miałem do 2019, 4 litrowego potwora... szczerze, dzisiaj by stał w garażu i żarłaby go rdza. Ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy mieszka w mieście z rozbudowaną komunikacją i dlatego, łączę się z kierowcami w bólu.
|
|
To nie odpowiedź na pytanie o spadki...
Powiem tak... nic mi nie urwało. CDR też o tym wie, bo jak mantrę powtarzano wielokrotnie że to darmowy dodatek. No i chwała im za to, ale przy okazji... CDR przygotował lokalizację po Chińsku, co oznacza, że walczą o ten rynek, może Tencent nieśmiało zasugerował aby grę zlokalizować, ciekawe co przy okazji ocenzurowali, w związku z tym?
Dzięki niektórym wizualnym poprawkom, W3 nextgen wygląda gdzieniegdziej ładnie a indziej, bez zmian. Tryb foto to chyba ukłon w kierunku fanów selfie i instagrama. Tu coś poprawili, tam coś dodali, gra zbliżyła się graficznie do poziomu RDR2, ale to kosmetyka a nie rewolucja. Tak, tak pamiętam, ZA DARMO :)
|
|
Wyszedłem w dobrym momencie dzisiaj, na butelkę porządnego wina starczy. Miałem nie spekulować ale ten papier się sam o to prosi :)
|
|
A ja dzisiaj, na przekór, zwiększyłem odrobinę zaangażowanie (w zamyśle krótkoterminowo), po kursie odrobinę niższym niż zamknięcie. Cukierek albo psikus... :)
|
|
153, 153... kto da więcej, kto da więcej... :)
|
|
Temat:
ALLEGRO
Kurs rósł nam pięknie pod wyniki, jak tylko wydano komunikat o zmianie terminu ich publikacji, nastąpił odwrót.
Dodatkowy tydzień, można pospekulować gdzie indziej ;)
|
|
Cytat:USA to nie jest Rosja. Tamtejsi politycy muszą liczyć się chociażby z własną opinią publiczną. Teatrzyk Kłamstw w polityce jest wpisany w jej DNA :)
|
|
Bartas_Gda napisał(a):Dla mnie aktualne wzrosty są martwiące ... Nic mnie od 2-3 tygodni tak nie cieszy, jak poranne zalogowanie się do aplikacji maklerskiej i sprawdzenie kursu.
|
|
Hej, mam inną teorię. Jakiemuś Ukraińcowi, omsknął się palec i S-300P która miała strącać rakiety lecące na Lwów, pofruneła na zachód. I teraz wszyscy mają niezłą żabę do zjedzenia, bo Ukraina zaatakowała kraj NATO :)
|
|
Słabo widzę ten Q1 w kontekście premiery dodatku. Inaczej by zapowiedzieli, a oni unikają podawania jakichkolwiek widełek oprócz roku. 2023, tyle wiadomo. Aktualnie do końca listopada trwa konkurs dla twórców muzyki, na przesyłanie propozycji nowych ścieżek, być może ma to związek z Phantom Liberty, a być może nie.
W dodatku brak trailera z prawdziwego zdarzenia. No bo co pokazali? Kilka scen, strzelaninę, Keanu Reeves'a i planszę tytułową.
Jeśli nie Q1 to może Q2, ale skoro nie podają roku to może Q3? Tylko że Q3 jest takim sobie okresem, jeszcze ludzie siedzą na plaży, uprawiając parawaning, do komputerów i gier wrócą we wrześniu.
Q2 pozwoliło by z kolei utrzymać się firmie w centrum uwagi, ale może mają jeszcze inne niespodzianki. Q4 byłby też dobrym terminem. O sprzedaż CP się nie ma co martwić chwilowo. Gra dostała drugie życie, dzięki modom również.
|
|
Cytat:Tylko zwiększenie pomocy militarnej dla Ukrainy nie tylko od USA, ale wszystkich innych krajów NATO może przyspieszyć zakończenie wojny. Szkoda, że FTX padł. Nie ma jak przetransferować z Ukrainy kasy do Demokratów w USA :)
|
|