PARTNER SERWISU
djhwajog
epro

epro

Ostatnie 10 wpisów
teresabilska napisał(a):
@epro .Ty nie musisz być "taki mądry' bo giełda niejednego nauczyła pokory i krytykować inna osobę pomimo,że akurat wyszło na Twoje.

Krewa robi analizy tylko pod kątem at i nieraz on miał rację a nie ja mimo,że ja też byłam pewna swojego.

Nikt tu nie jest jasnowidzem .Każdy sie dzieli swoimi spostrzeżeniami i powinniśmy szanować każdego .

Odwal się ode mnie, kogo ja skrytykowałem, napisałem że spółka nie podlega AT i nie ma sensu robić analiz bo żadna z nich nie będzie skuteczna. Obecnie w grze są ogromne pieniądze znacznie przewyższające obecną kapitalizację spółki + polityka bo wyrok jest jedynie składową gry o infrastrukturę krytyczną Emitela.

Korekta pędząca jest akurat jedną z najczęściej występujących korekt zwłaszcza w kontekście równości korekt fe100, więc z tym się nie mogę zgodzić. Szczególnie często występuje jako potwierdzenie trendu na indeksach czy walutach, może na polskim akcjach występuje rzadziej, ale to kwestia małego kapitału w stosunku do rynków zachodnich. Co do samej Magny to do wyroku kurs akcji dwucyfrowy :)

Analiza nie weszła, korekty nie było i nie będzie, bo gra toczy się o kasę która kilkukrotnie przewyższa kapitalizację spółki, więc tutaj wystarczyło napisać, kurs spółki nie podlega AT, do zobaczenia 20 czerwca :)

mkefir napisał(a):
Dokładnie. Większość inwestorów nie rozróżnia czy to deweloper, mała firma specjalistyczna czy też generalny wykonawca. Wszyscy w jednym worku z napisem „budowlanka”. A przecież budowlanka to dupa zbita, kiepskie rentowności, problemy płynnościowe, potencjalne bankructwa itp itd. Inwestorzy odwrócili się od branży po ostatniej dekadzie, gdzie rzeczywiście firmy budowlane były w głębokim odwrocie. Kapitał uciekł w bardziej perspektywiczne biznesy.

A sytuacja bardzo się zmieniła - pomimo ekstremalnie trudnych warunków rynkowych w ostatnich 3 latach, nie słychać wcale o kryzysie wśród największych firm budowlanych. Wręcz przeciwnie, zwłaszcza generalni wykonawcy mają pełne, rentowne portfele, brak problemów plynnosciowych a perspektywy wyglądają bardzo interesująco.
Kapitał wraca do budowlanki i efekty tego zobaczymy w wycenach spółek w najbliższym czasie.

Nie martw się inwestorzy rozróżniają, bo inwestują świadomie znając spółkę, nie rozróżnia natomiast drobnica kupująca na bazie forum bankiera lub opinii pisanych przez różnych idiotów na fb czy twiterze.

Zaprzeczenie napisał(a):
Przy tej płynności to może być raczej ruch jednego z zamkniętych portfeli i kopiujących. Żadnej informacji ze spółki nie ma więc może okazja do dobrania? Ten dolny cień prezentuje się dość atrakcyjnie. Ciekawe co na to wytrawni technicy?

Wytrawni technicy powiedzą Ci że na mało płynnych walorach analiza techniczna nie ma zastosowania (czyli dla większości spółek notowanych na polskiej giełdzie niestety).

MBrc napisał(a):
Druga najbardziej zdołowana spółka po JSW na GPW z najniższym C/z po JSW

Pytanie dlaczego Bumech rośnie a wszystko inne z branży spada, przecież hossa węglowa też się skończy, co rynek wycenia?

Rynek w Polsce nic nie wycenia bo nie ma na nim obecnie kapitału. Głównym rozgrywającym jest Goldman Sachs co przy niskich obrotach powoduje że można łatwo manipulować kursem w jedną lub w drugą stronę, co obecnie widać z resztą na wielu spółkach. Forum bankiera ma obecnie większy wpływ na kursy akcji niż fundamenty.

Spokojnie, dostępność stali i jej ceny utrzymują się od kilku miesięcy na niezmienionym poziomie. Jak opublikują wyniki za kolejne kwartały to kurs będzie 2x wyższy niż obecnie. Do tego dodać politykę blokady eksportu surowców przez Chiny, przyszły rok też będzie dla nich niezły.

Cytat:
CIT miał zmniejszoną stawkę z 19% na 9% i to jest powod do spadku dochodu.
Dotknąłeś tez "świętego Grala" elektoratu PO - czyli podwyzke podatków i ograniczenia w tworzeniu kosztów od znaków towarowych. To się miesci w tych podwyzkach podatków które zrobił PIS i który jest za to opluwany (39 podniesionych podatków).... które spowodowały ze Polska nie jest okradana z podatków. Jednak te zabiegi podatkowe nie tłumacza takiego skokowego przyrostu CIT, pamietaj tez o CITie estońskim który tez ograniczył płatność tego podatku.

Czy mógłbyś iść wychwalać rządy pis na forum tvpinfo albo wsieci? jako użytkownik portalu nie mam przyjemności czytania pochwał dla działalności obecnego rządu, który zanotował w ogólnoświatowych rankingach wzrost jedynie w kategorii korupcja i łamanie praworządności. Forum co do zasady ma być pozbawione wywodów politycznych, dlatego prośba do administartorów o moderacje dyskusji i interwencje kiedy dyskusja schodzi na oderwane od tematu komentarze polityczne.

Cytat:
Reakcja na informację taka jakby komornik już wszedł do Emitela i zajął pieniądze na kontach, sprzęt biurowy i nawet palmę w gabinecie prezesa. A przecież to dopiero nieprawomocny wyrok w pierwszej instancji uzyskany po drobnych 8 (!) latach od rozpoczęcia sporu. Emitel na pewno nie odpuści, więc do prawomocnego wyroku po przejściu wszystkich możliwych instancji jeszcze daleko (kolejne 8 lat?) a i niekoniecznie musi on być identyczny z tym co postanowił SO.

Nie będzie to trwało kolejnych 8 lat, jestem pewny że sprawa rozstrzygnie się w tym roku albo wykonaniem wyroku albo ugodą (najbardziej prawdopodobne) albo jakimś przejęciem Magny przez Emitela. W razie odwołania kwota odsetek przy niekorzystnym wyroku dla Emitela może się zmienić ze 100 mln na 200 mln. Przypominam że prospekt Emitela jest procedowany od stycznia przez KNF i w związku z koniecznością pozyskania środków na inwestycje, Emitel nie może sobie pozwolić na przeciąganie debiutu. Co do ceny akcji Magny to pewnie niedługo zobaczymy tu dwucyfrowe wartości, bo cała spekuła się tu zleci bo naprawdę jest pod co grać.

Jak w temacie, jeśli ktoś ma do sprzedania, to proszę o kontakt

Ja również bym zalecał trzymanie się od tej spółki z daleka. Na spółkach groszowych i to jeszcze z takim akcjonariatem jaki jest w soft blue, można spodziewać się wszystkiego co najgorsze. A wskaźnik C/WK pod koniec roku może zmienić się na 1/50, czy 1/100, także bym się tym zbytnio nie podniecał.

Ja również zgłaszam chęć udziału w konkursie i rezerwuję spółkę Biztech. Liczę na wzrost w przyszłym roku pod ewentualne przejęcie spółki przez większy podmiot.

23 lipca 2020 11:02:14 przez Kakarotto
Spółka wisi na widłach od wczorajszego dnia. To jest nie poważne - mamy ten wolny rynek czy nie mamy?

To nie wina wolnego rynku tylko widłowy jest nowy i się dopiero uczy :)

No i poszło w dół, za szybko się to wszystko działo i korekta była pewna. Pytanie gdzie pojawi się popyt bo na powrót do 3,2 pln to raczej małe szanse.

Jakieś szaleństwo na kursie, w ciągu 2 miesięcy z 1,5 pln na 5,5 pln, pytanie kiedy to pęknie?

Spółka chyba wraca do gry, jeszcze nie tak dawno bujała się w okolicy 8 pln z perspektywą na dalsze spadki, a dzisiaj wybiła poziom 20 pln. Wystarczył list intencyjny z Januarym, dodatkowo dzisiaj informacja w sprawie EMI i przejęcia w tym celu spółki na Cyprze. Temat niewątpliwie ciekawy, pozostaje jednak ciągle słaby obrót i pytanie o sytuację finansową spółki.

Czy ktoś zna powód dzisiejszego wystrzału na kursie?

January dołącza do akcjonariatu, chyba Gandalf się pospieszyłeś ze sprzedażą. Znając życie to spekuła się teraz zleci i wywinduje kurs absurdalnie: infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

z czego wynika dzisiejsza euforia na akcjach?

wiadomo może kiedy ma być decyzja?

Pozostaje liczyć na odbicie i ruch w kierunku 30, sam dzisiaj zakupiłem trochę po cenie 16.

Jakie poziomy stop loss przyjmujesz dla spółek w portfelu, a także czy planujesz w najbliższym czasie zakup kolejnej ze spółek związanych z p. Ciszewskim? Pozdrawiam

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 6 września 2025 23:30:14
Liczba wpisów: 120
[0,03% wszystkich postów / 0,05 postów dziennie]
Punkty respektu: 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,713 sek.

ocllakks
qtqcxfdf
chtqpwsr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
quaitwbl
qtqcyarl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat