Temat:
JSW
krewa napisał(a):BearHand napisał(a):Shorty idą w zaparte: Podchodziłbym z dużą rezerwą do danych z Ortexu, wręcz z nieufnością - skoro u nich wzrost krótkich jest większy niż obrót, to coś jest nie halo. Kilka dni temu zwróciłem na to uwagę - przyrost >1% przy obrocie 0,82% Kwestia czy to przedstawia ilość pożyczonych i sprzedanych akcji czy tylko ilość pożyczonych, jeśli tylko ilość pożyczonych to mogli zwiększyć (pożyczyć) o > 1%, ale nie sprzedawać przecież od razu wszystkiego co pożyczyli, więc obrót mógł być mniejszy.
|
|
Temat:
JSW
Vox, zostaw AT krewie i nie siej fermentu ze znakami zapytania. Technicznie RGR to będzie jak przebije 32 z odpowiednim wolumenem, zrobi test, a następnie potwierdzi kierunek.
|
|
Temat:
JSW
Zgadzam się, w rozsądnym horyzoncie czasowym nie będzie miało. My sobie raczej dywagujemy już o tym, w jakim otoczeniu sobie "inwestujemy" pieniądze na WGPW.
|
|
Temat:
JSW
Szutnik napisał(a):awz napisał(a):Od czasu kiedy agencje ratingowe dawały ocenę A toksycznym kredytom, doskonale zdając sobie sprawę jakiemu syfowi dają najwyższe oceny, a po wypłynięciu gówna na powierzchnię tłumacząc się, że "to była tylko nasza opinia" - tak właśnie postrzegam wszystkie rekomendacje i tylko tak warto je postrzegać.
To tylko opinia mająca realizować cele opiniującego lub zlecającego opinię.
Wymielą Kowalskiego ile się da, a za jakiś czas zapewne pojawią się opinie o 90-100 PLN. Sprawa jest prosta, jak budowa rumuńskiego cepa. ... Dokładnie, ale jednak opisałeś budowę swojego cepa. Napisz jeszcze dlaczego niedawno te same biura maklerskie dawały opinię o 70 PLN na JSW, a dzisiaj dają już opinię że warte mniej niż połowę tego, mimo że kontrakty wybijają kolejne historyczne rekordy. Pod co była opinia o 70 PLN? Wtedy przy niższych cenach nie brali pod uwagę spadku cen, a teraz jak są jeszcze wyższe to już biorą? Czyli, że jak ceny miały spadać z niższej półki to było warte 70 PLN, a jak mają spadać z wyższej to już warte 28 PLN
|
|
Temat:
JSW
Od czasu kiedy agencje ratingowe dawały ocenę A toksycznym kredytom, doskonale zdając sobie sprawę jakiemu syfowi dają najwyższe oceny, a po wypłynięciu gówna na powierzchnię tłumacząc się, że "to była tylko nasza opinia" - tak właśnie postrzegam wszystkie rekomendacje i tylko tak warto je postrzegać.
To tylko opinia mająca realizować cele opiniującego lub zlecającego opinię.
Wymielą Kowalskiego ile się da, a za jakiś czas zapewne pojawią się opinie o 90-100 PLN.
|
|
Temat:
JSW
krewa napisał(a): Jest to ...
Dzięki za wyjaśnienie
|
|
Temat:
MERCATOR
dominior5 napisał(a):W chwili obecnej, w związku z napływem informacji o nowej mutacji wirusa, nie ufałbym analizie technicznej. Teraz liczą się głównie emocje ( strach i chciwość inwestorów przede wszystkim ). Walor jest turbo techniczny, książkowy wręcz, w początkowej fazie tej akumulacji pattern Wyckoff, całościowo podwójne dno z wypełnionym zasięgiem wczoraj, teraz pewnie test szczytu podwójnego dna i wyrysuje się z tego ORGR i wybicie z kanału - proszę nie traktować tego jako rekomendację ;). Wykres szkicują specjaliści, rynek wypełnia środek.
|
|
Temat:
JSW
Fibo jak fibo, na 32 mi wychodzi zasięg tej formacji RGR i jak popatrzysz na formacje tego typu w tym trendzie od jego początku to zasięgi tam się wypełniały idealnie w punkt, po prostu rysują sobie ten wykres jak chcą. Do tego WIG20 kontynuuje ruch po wybiciu klina zwyżkującego i ma jeszcze trochę do zrobienia.
Zaznaczam, ze brałem papier w piątek i oczywiście wolałbym żeby już tylko rosło, ale panowie z zza wielkiej wody ze swoimi algorytmami mogli je sobie na jeszcze niższe poziomy sparametryzować, a otoczenie temu sprzyja - co będzie to oczywiście zobaczymy.
Przy okazji, krewa w jaki sposób określasz zasięg RGR, u Ciebie na wykresie jest 37, czy to jest po prostu przyjęcie poziomu wyższego ramienia na świecy eliminując knot i to jest minimalny zasięg jaki będzie miał RGR, a może być większy? Tak sobie wnioskuję z rysunku, będę wdzięczny za dwa słowa na ten temat.
|
|
Temat:
MERCATOR
addison napisał(a):po takim laniu to odbicie póki co za duże nie jest. Zazwyczaj gwałtowne odbicie w takich trendach pozwala po prostu dalej dystrybuować akcje z wyższych poziomów. Natomiast Composite Man na Mercatorze zarządził w tym miejscu akumulację, dlatego nie było gwałtownego odbicia bo było mu to nie na rękę, trzeba jeszcze wymęczyć tych co brali teraz na spadkach i zebrać od nich co się należy. Moderator:Serdeczna prośba od moderacji o wrzucanie wykresu, gdyż nie wszyscy wiedzą czym jest podwójne dno i z czym to się je
|
|
Temat:
MERCATOR
Panowie, dla uściślenia:
- nie zajmuję pozycji z zamiarem długiego terminu, gram pod tę akumulację (jeśli wystąpi) i ewentualne wybicie z niej, a potem będę decydował na podstawie przyszłej sytuacji Mercatora i wykresu,
- nie rekomenduję również w żaden sposób wchodzenia w papier na podstawie samych nastrojów, będę grał pod to co widzę na wykresie, ale dodatkowo jeśli czytam tylko masakrujące wypowiedzi jak internet długi i szeroki to łatwiej mi się zajmuje pozycję pod to co widzę na wykresie,
Zysków życzę :)
|
|
Temat:
MERCATOR
Moderator:Wątek spółki nie służy do informowania o własnym zaangażowaniu i cenie zakupu. Od tego są Indywidualne Kroniki Giełdowe
|
|
Temat:
MERCATOR
krewa napisał(a):Nie wiem, czy pułapka. Ja w nieco innej sprawie - jeżeli historia miałaby się powtórzyć, to teraz czeka nas przerwa w nadrzędnej tendencji. Podobna sekwencja, podobny zasięg spadków po luce. Uwzględniłem tylko luki, pojawieniu się których towarzyszyło znaczące odchylenie wskaźnika FI. W połączeniu z dolnym pułapem rośnie szansa na wyhamowanie przeceny
Patrząc na wykres i wolumeny w charakterystycznych miejscach mi to zaczyna wyglądać na książkową akumulację, oczywiście najbliższe sesje, w szczególności jutrzejsza rozjaśnią bardziej sytuacje. RSI na wykresach w interwale czy to 1D czy to 1H również wskazuje na wyczerpanie ruchu. Jeśli scenariusz się zrealizuje poziomy które zdecydują o wszystkim zaznaczone niebieską elipsą i jeśli wybije z takiej akumulacji to już krewa najlepiej wyznaczy poziomy :) Rysunek bardzo poglądowy.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
MERCATOR
Właśnie wszedłem napisać, że niezły wolumen się szykuje i RSI zaczyna zachęcać, ale mistrz krewa z ręką na pulsie
|
|
Temat:
MERCATOR
CzarnyDolar napisał(a):Czyli tak oni im na piękne oczy te kontenery wysyłają. Wszystko jasne. Piraci z Karaibów obrabowali statek z rękawicami Mercatora i dlatego takie słabe wyniki. Bo rękawice to towar droższy niż zloto w tych czasach wkońcu idzie 4 fala i podobno bez rekawiczek z domów mają nie wypuszczać tak mówił sasiad mojego wujka ciotecznego. Cała naprzod lecimy na nowe ATH 1000 jutro "gurne widły".
Tak wygląda tok myślowy tutaj co niektórych.
To był taki komediowy przerywnik a teraz konkrety.
Masz jakieś konkrety na temat umów, przedpłat itp. czy po prostu musisz popracować nad poczuciem humoru? CzarnyDolar napisał(a): Przecież żeby zamówić te rękawice to trzeba przedpłatę dać a wy jak stado baranów na bankierze czytacie jakies wypociny ludzi którzy szukają na siłę sensacji.
Na piękne oczy nie wysyłają tych rękawic, Ba zamówić nie idzie jak nie dasz solidnej przedpłaty a całość kasy przed załadowaniem na jakikolwiek frachtowiec. Co wy z przedszkola uciekliscie ze tu takie bzdury z bankiera wklejacie i w to wierzycie?
Cała płatność, a przedpłata i zależy jeszcze w jakiej wysokości to różnica. Nikt nie napisał, że nie mieli nic za to zapłacone. Czepiasz się 'wypocin', a sam produkujesz marnej jakości content. Piszesz o przedszkolach i bankierach, a sam dokładnie prezentujesz ten poziom. Dyskutujemy tu sobie co jest możliwe, a co nie.W ogóle to mam wrażenie, że większe emocje cała ta sprawa budzi tutaj u osób które nie mają papieru niż u tych, które potencjalnie mają.
|
|
Temat:
MERCATOR
anty_teresa napisał(a):awz napisał(a):W związku z tym jak rozumiem, towar na statkach, które są w drodze lub nawet już oczekują na rozładunek nie można by zaliczyć jako ten nad którym przekazano kontrolę i przychód nie zostałby zaksięgowany? To zależy gdzie w umowie zapisany był odbiór towaru, tak jak napisał Ci Serg. Czytając sprawozdania z działalności Grupa Mercator Medical można wyciągać wnioski, że jednak przynajmniej do czasu rozładunku nie jest zaliczane do przychodów: Ryzyko utraty transportowanego towaru w wyniku kradzieży, zatonięcia statku, zniszczenia w trakcie transportu, piractwa Zdecydowana większość produktów, znajdujących się w ofercie Grupy Emitenta, wytwarzana jest w AzjiPołudniowo-Wschodniej oraz Chinach i Indiach, a następnie wysyłana drogą morską do państw europejskich lub bezpośrednio do innych krajów, gdzie zlokalizowani są odbiorcy Grupy. Stąd nie można wykluczyć, że produkty Grupy zostaną utracone w wyniku kradzieży, aktów piractwa, zatonięcia statku lub innych okoliczności. Wystąpienie takich zdarzeń może mieć istotny negatywny wpływ na perspektywy rozwoju, osiągane wyniki i sytuację finansową Grupy Emitenta.Nikogo oczywiście nie staram się przekonać, że na pewno jest tak, a nie inaczej, raczej chłodno patrzę na sytuację.
|
|
Temat:
MERCATOR
W związku z tym jak rozumiem, towar na statkach, które są w drodze lub nawet już oczekują na rozładunek nie można by zaliczyć jako ten nad którym przekazano kontrolę i przychód nie zostałby zaksięgowany?
|
|
Temat:
MIRBUD
Ja kompletnie nie sugeruję, żeby nie czekać :)
Pokazałem tylko co mogło być powodem takiego, a nie innego zachowania i reakcji kupujących.
|
|
Temat:
MIRBUD
Może dlatego - patrz taki rysunek jak niżej. Knot poza takim kanałem, zamknięcie już było w kanale. RSI szorowało po ziemi.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
KANIA
Cześć,
Czy ktoś od fundamentów może pokusić się o przedstawienie opcji jakie ma Cedrób, żeby zrealizować przejęcie? Emisja? Zabrać co się da, ale spółka z GPW zdjęta lub do piachu? Inne rozwiązania? Dzięki.
|
|
To w końcu technicznie czy inne czynniki, bo 2 z 3 napisałeś nietechniczne :)
Poza tym bardzo średni ten trójkąt, można by powiedzieć, że coś tam zakrawało na trójkąt, alę żadna taka formacja zbyt szczególnie się tam nie wypełniła, zarówno jeśli chodzi o punty styczne jak czas "wybicia" przed wierzchołkiem.
Mimo wszystko ja liczę na 0.27 żeby wejść ponownie.
|
|
Vox, pokaż rysunek z opisem.
|
|
Temat:
VIVID
Przy takiej szerokości RGR gdzie kontekst biznesowy może się kompletnie zmienić, nie wiem czy "książkowy" opis wolumenu można tu stosować, w szczególności że w drugim R przemieliło dużo papieru zwiastując odwrót trendu średnioterminowego.
Za to na mega obrotach przebicie linii szyi i na tę chwilę gdzieś tam się zbliżało do oporu po otwarciu luki 22 listopada, ale nie było siły żeby jakoś konkretnie chociaż potestować ten poziom.
Co będzie oczywiście zobaczymy, zakładam że jednak będzie podejście pod okolice 2.
|
|
Temat:
VIVID
|
|
Temat:
VIVID
Krewa nakreślił połowę świecy na 1,15, minimum było na 1,18, wygląda na obronę tego poziomu.
W czwartek największy wolumen w historii, w piątek zabrakło transakcji za jakieś 25 tyś PLN, aby w piątek był drugi w historii dzień z największym wolumenem. Do końca listopada zapewne wolumen miesięczny będzie zapewne również największym w historii.
Odbicie na okolice 2 PLN prawdopodobne, tylko co dalej? Mnie przeraża ten ogromny oRGR na rocznym, chociaż zapewne o długofalowym kierunek wykresu przesądzą fundamenty. Jeśli spółka się pozbiera to się nie wypełni, tylko czy właśnie ten oRGR nie świadczy o tym co będzie z VIVID? ;)
Krewa, możesz napisać jakie widzisz potencjalne poziomy odbicia i czy według Ciebie to było dno tej fali i mamy zwrot? Wolumen by na to wskazywał.
|
|