Sam w portfelu emerytalnym mam kilka spółek dywidendowych i do Twojej listy dodałbym np. Kęty. Poza tym jak ktoś wcześniej dobrze zauważył, nie powinieneś dążyć do stopy otrzymywanej dywidendy na poziomie 5%, a raczej wzrostu portfela z uwzględnieniem dywidend o np. 7-8%. Z w miarę stabilnych spółek, które dzielą się zyskiem, ale nadal są postrzegane jako wzrostowe (w długim horyzoncie to może być bardzo istotne) polecam przyjrzeć się Playway i Neuca (symboliczne dywidendy, ale spójrz na trend). Powodzenia
|
|
Temat:
CAPITEA
To nie jest kwestia zapomnienia, tylko jak widzisz ranking ocenia udział w rynku, a tu Deloitte nie ucierpiał za mocno na aferze GetBack. Nadal są jednym z większych audytorów w Polsce.
|
|
Czego nie widać po kursie, który szykuje się na kolejny ATH.
|
|
Temat:
TSGAMES
Spółka podała wyniki za Q1. O ile są oczywiście dużo lepsze r/r to chyba poniżej oczekiwań rynku.
|
|
W wyniku zamieszania między BEST i Kredyt Inkaso obligi tej drugiej spółki mocno poszły w dół. Jak realnie ten spór może wpłynąć na zdolność spółki do regulowania zobowiązań wobec obligatariuszy? Z jednej strony jest pozew na ponad 50mln, z drugiej KI ma całkiem rentowny biznes... Może warto dokupić papieru?
|
|
Temat:
KRUK
Kruk zostaje na giełdzie: LinkCo to oznacza dla spółki, jak wpłynie na kurs? Plany Krupy są dość ambitne, pewnie w dłuższym terminie wszystko będzie zależało od tego na ile uda się je zrealizować.
|
|
Zainspirowany serią o Najlepszych Spółkach Świata z blogu at-trader postanowiłem zdywersyfikować swój portfel inwestycyjny o spółki zagraniczne oraz ETF'y. W tym celu chcę założyć rachunek maklerski/brokerski, który byłby dla mnie optymalny. Nie chcę, żeby moje potencjalne zyski były zjadane przez opłaty i prowizje, więc to kryterium będzie dla mnie najistotniejsze. Czy możecie polecić mi najlepszy rachunek dla poniższej strategii:
Kapitał początkowy: około 10 000zł Wysokość pojedynczej pozycji: około 1 500 - 2 000zł Długość otwartej pozycji: od 3 miesięcy do 2-3 lat Instrumenty: Spółki S&P500 i ETF'y sektorowe (głównie rynków rozwijających się).
Obecnie rozważam rachunek Degiro, który jednak poza niskimi prowizjami przy zakupie pobiera opłaty za każdą giełdę, na której mam otwartą pozycję. Alternatywnie rozważałem XTB, ale u nich minimalna prowizja opiewa o 5$, co jest dużą kwotą w stosunku do zajmowanych pozycji.
|
|
W ubiegłym roku byłem na jakimś wykładzie/szkoleniu organizowanym na Książęcej przez BOŚ i z 3 prezentacji jedna była poświęcona ETFom. Jakie to wspaniałe narzędzie i jak warto w to inwestować. Porównując do 3 ETFów, które mamy dostępne na GPW jest to niezwykle smutne
|
|
Poza tym wybór właściwej branży niekoniecznie musi przekładać się na dobór odpowiedniej spółki do portfela. B. Graham wspominał o tym w książce Inteligentny inwestor, poparte to zostało przykładami z historii. Obecnie każdy daje za przykład spółki technologiczne Apple, Google, Amazon. Jednak żadna z nich nie zapowiadała się na lidera od początku - w latach 90 liderami branży IT były firmy, których dziś już na rynku nie ma lub zostały przejęte, kolejnym głośnym przykładem może być Nokia wśród producentów telefonów mobilnych. Z kolei mamy nadal konserwatywne branże, których spółki sukcesywnie dają relatywnie dużą stopę zwrotu przez lata. Jeśli szukasz spółek, które przechodziły restrukturyzację/inwestowały w rozwój to mamy Amica - zautomatyzowany magazyn, ekspansja na rynki europy zachodniej, Forte - otworzyli spółkę zależną z produkcją w Indiach, LUG - prowadzą ekspansję na rynki Ameryki Łacińskiej, otworzyli fabrykę w Argentynie. Przykładów pewnie jest więcej, wystarczy poszukać.
|
|
Temat:
CAPITEA
Pomijając to, że były prezes Getback już nie powinien w życiu zobaczyć świata inaczej niż zza krat, to cała reszta działań wygląda na zwyczajne granie na czas. Poza kolejnymi aferami, które wysypują się ze spółki, pozostaje kwestia przekładanego sprawozdania za 2017! To już 9 miesięcy. W tym czasie można nauczyć zespół laików księgowości i z ich pomocą przygotować sprawozdanie. To wygląda na celowe działanie w celu ugrania jakiś konkretnych korzyści...
|
|
Konsultowałaś ankietę z promotorem? Bo szczerze mówiąc nie z każdym pytaniem bym się zgodził...
|
|
Temat:
TSGAMES
Według laika technicznego za jakiego się uważam, korekta się pogłębila o kilka pkt procentowych. Kolejnym punktem wsparcia są okolice 100. Wczorajsza świeczka odbiła ładnie od tych okolic, więc spodziewałbym się raczej konsolidacji i ruchu w górę lub bezpośredniego odbicia kursu (wszak info fundamentalne można traktować pozytywnie).
|
|
Kolejna sprawa to horyzont 7-10 lat, który jest szalenie ryzykowny ze względu na zmieniające się otoczenie rynkowe. Nawet jeśli zakładasz tak długoterminową inwestycję, to nadal musisz śledzić poczynania spółki. Na pewno nie może to być inwestycja typu "kupić i zapomnieć".
|
|
Temat:
CAPITEA
A kto to wie skoro jeszcze nie ma sprawozdania za 2017 i pewnie nigdy się go nie doczekamy
|
|
Temat:
ARCHICOM
Archicom zrewidował szacunki dotyczące sprzedaży dla 2018r. www.bankier.pl/wiadomosc/Grupa...Według słów prezesa sprzedaż ma być porównywalna jak w ub. roku. Zważywszy na niewątpliwy wzrost kosztów (zaciągnięte zobowiązania, wzrosty kosztów ekip budowlanych i materiałów) można się spodziewać spadku zysku, niższej r/r dywidendy oraz pewnie kilkunastoprocentowego obsunięcia kursu? Jak widzicie obecną sytuację spółki?
|
|
Temat:
PLAYWAY
Cytat:Miodowy tydzień dobiegł końca, zaczęła się szara rzeczywistość i walka o utrzymanie sprzedaży na dotychczasowym słabym poziomie. Jakie były oczekiwania analityków odnośnie sprzedaży? Bo z tego co widzę to słabe wyniki nie przekładają się na masową wyprzedaż i nurkowanie kursu...
|
|
Temat:
PLAYWAY
Co za bzdura, spojrzałeś w ogóle w sprawozdania Playway? Wystarczy zobaczyć zyski z wprowadzonych za giełdę spółek, który to zysk jest minimalnie związany z wypuszczanymi w tym czasie grami. Spędź piątkowy wieczór z kalkulatorem i przestań pisać takie głupoty.
|
|
Temat:
PLAYWAY
Wyprodukowanie gry z segmentu AAA było by dla PLW zmianą dotychczasowej strategii i wcale nie musi to być z korzyścią dla akcjonariuszy (większe ryzyko inwestycji niż w obecnym modelu). Prezes ostatnio w wywiadzie mocno odcinał się od sytuacji na wykresie, chce traktować spółkę jako dywidendową i to może zadziałać o ile będzie w stanie zapewnić zwrot kosztów na większości produkcji i 1-2 mocno zyskowne tytuły co roku.
|
|
Temat:
TSGAMES
Jeleń, powiedz co Ty chcesz udowodnić? To, że wycena DCF jest mniej dokładna niż wycena rynkowa (która, jak sam mówisz, jest "nieracjonalna")? Czy może wycena porównawcza jest dokładniejsza? Zarzucasz DCF, że nie uwzględnia zmienności otoczenia w przyszłości, czy nieracjonalna wycena rynkowa lub porównawcza to uwzględnia? Problemem wyceny porównawczej jest to, że musiałbyś określić jak różnice między spółkami rzutują na ich wycenę, czyli czy różnice w wycenie spółek z tej samej branży mają fundamentalne uzasadnienie. Same porównanie wskaźników to trochę za mało, żeby wyciągać jednoznaczne wnioski na ich podstawie...
|
|
Temat:
STALEXP
Witam, ktoś wie czym spowodowane są ostatnie spadki na Stalexporcie? Czy może to mieć związek z komunikatem o dopuszczeniu do obrotu akcji na okaziciela należących do głównego udziałowca? Atlantia chce puścić w rynek akcje stanowiące ponad połowę ich udziału w spółce? Co to oznacza dla samej firmy? A może powody spadków są zupełnie inne?
|
|
Temat:
BUDIMEX
Obecna sytuacja przypomina trochę tą z lat 2011-12. Wówczas wyceny Budimexu dochodziły do 60zł, by w przeciągu kilku, kilkunastu miesięcy spaść o połowę. Teraz też spółka zalicza rajd z wycen w granicach 240 do już niemal 120 (50%). Pytanie, czy w najbliższych kwartałach spadki zostaną zatrzymane, a po poradzeniu sobie z przejściowymi problemami (dotyczącymi całego sektora, nie tylko tej spółki) Budimex znów zaliczy rajd jaki miał miejsce od Euro2012. To wciąż największa spółka budowlana w Polsce, do tego bardzo mądrze zarządzana.
|
|
Temat:
CAPITEA
Polecam bardzo ciekawy wywiad z obecnym prezesem spółki. Ujawnia między innymi rozbuchane koszta oraz zupełnie nieracjonalne kierunki rozwoju biznesu. Wspomina też o planach restrukturyzacji: www.pb.pl/getbacku-powrot-do-p...
|
|
Co do PZU, to ja również dziś sprzedałem akcje i nie widzę tu pola do zatrzymania kursu wcześniej niż w okolicy 35zł. Jednak zobaczymy co się wydarzy.
|
|
Temat:
TSGAMES
Może to akcje należące do zarządu? Mają roczny lock-up, ale część udziałów chcieli mieć w formie akcji notowanych na parkiecie?
|
|
Temat:
CAPITEA
Czytając relację z Walnego odnoszę wrażenie, że p.o. Prezesa nie jest w stanie odpowiedzieć na żadne pytanie. Akcjonariusze nie wiedząc co się dzieje w spółce i jakie są plany władz mają jednocześnie decydować o dokapitalizowaniu poprzez emisję. Jeśli da się coś zrobić źle w relacji z akcjonariuszami to w przypadku GBK to już zostało zrobione. Zorganizowanie Walnego w tym terminie i tych okolicznościach również świadczy, że interes akcjonariuszy jest bardzo nisko na liście władz spółki. Zasadne byłoby przygotowanie się na pytania, które mogą paść i padają na spotkaniu. Słusznie pretensje są kierowane także do RN, której rola jest bliżej nieznana. Czy nie powinni w imieniu odwołanego Zarządu być w stanie odpowiedzieć na pytania akcjonariuszy?
|
|
Temat:
CAPITEA
Dobrym pytaniem na Walne byłoby: Jaki scenariusz przewiduje spółka w przypadku nieudanej sprzedaży nowego pakietu akcji? Czy zagraża to przyszłości spółki i jak wpłynie na przyszłe wyniki? Obecny ruch zarówno na akcjach jak i obligach sugeruje ucieczkę kapitału przy jednoczesnym milczeniu władz spółki.
|
|
9 marca ruszyły zapisy na nową emisję obligacji Kredyt Inkaso. Z publikacji w internecie wyczytałem, że dostępne są tylko w oddziałach m.in. Alliora czy DM BOŚ. Dlaczego nie można zapisać się przez platformę internetową powyższych banków?
|
|
Temat:
CAPITEA
Jeśli emisja uwzględniałaby prawo poboru, to jest akceptowalna. Tak było w przypadku większości wymienionych powyżej walorów. To nie dotyczy niestety GetBack'u.
|
|
Temat:
CAPITEA
Też uważam, że na całej sytuacji oprócz inwestorów, którzy umoczyli kapitał (przy rozwodnieniu udziałów nie wierzę w szybki powrót choćby do wyceny z IPO), najwięcej traci prezes - przestaje być wiarygodny. W długim terminie jest to bardzo istotne. Szkoda.
|
|
Temat:
GPRE
Na stronie GPRE mamy informację o szacowanej wysokości dywidendy za 2017 na poziomie 17,4mln euro. Przy obecnym kursie daje nam to stopę dywidendy w okolicy 8,8%. Czy uważacie, że możemy traktować realnie te dane?
|
|
Temat:
ARCHICOM
Mam pytanie. 15.11 zarząd przegłosował wypłatę zaliczki na poczet dywidendy z dniem wypłaty 8.12. Do dziś środki nie zostały zaksięgowane na moim koncie. Nie ma komunikatu, żeby ta decyzja została odwołana. Czy ktoś z Was wie coś w tym temacie? Brak środków z zaliczki jest winą mojego DM czy spółka nie dokonała wypłaty?
|
|
Temat:
CAPITEA
@Deogracias Wiesz od czego to zależy czy po zapisie na IPO GetBack otrzymywało się akcje czy PDA? Bo nie ukrywam, że w przypadku gry pod IPO to ma znaczenie...
|
|