PARTNER SERWISU
uptdfwio
Łukasz Pelowski

Łukasz Pelowski

Ostatnie 10 wpisów
Witajcie,

zapraszam Was do lektury najnowszych wpisów z bloga Okiem Stratega:

- analiza fundamentalna spółki Ferrari
- lista najczęściej popełnianych błędów w pracy inwestora
- podsumowanie inwestycji w drugim kwartale 2025
- analiza fundamentalna spółki Dino

Dziękuję za poświęcony czas,

Łukasz Pelowski

Witajcie,

zapraszam Was do lektury nowych tekstów z bloga Okiem Stratega:

- analiza fundamentalna spółki Wingstop - okiemstratega.pl/analiza-funda...
- 15 kryteriów doboru spółek Philipa Fishera - okiemstratega.pl/15-kryteriow-...
- archiwalne wydania newslettera - okiemstratega.pl/wydania-archi...
- analiza fundamentalna spółki Bioceltix - okiemstratega.pl/analiza-funda...
- poradnik jak inwestować w spółki z restauracyjnego segmentu QSR - okiemstratega.pl/jak-inwestowa...

Dziękuję,

Łukasz

Witajcie, zawartość tej analizy większość z Was ma w małym paluszku, postanowiłem jednak się podzielić - mi pomogła poukładać w całość obraz spółki i spojrzeć na nią z szerszej perspektywy - może Wam też się przyda:

okiemstratega.pl/analiza-funda...

Witajcie,

zapraszam Was do lektury nowych publikacji z bloga Okiem Stratega:

- analiza fundamentalna spółki Nike: okiemstratega.pl/analiza-funda...

- lista pytań, które zadaję spółkom na kolejnych etapach analizy fundamentalnej: okiemstratega.pl/najwazniejsze...

- szczypta podpowiedzi gdzie szukać pomysłów na nowe inwestycje: okiemstratega.pl/gdzie-szukac-...

- obszerne podsumowanie inwestycji w 2024 roku: okiemstratega.pl/podsumowanie-...

Dziękuję,

Łukasz Pelowski

PS

Dla nowych subskrybentów newslettera przygotowałem miejsce, w którym mogą zapoznać się z wszystkimi poprzednimi wydaniami: okiemstratega.pl/urodzinowe-ma...

Witajcie,

przesyłam linki do materiałów, które opublikowałem pod koniec 2024 roku:

- analiza fundamentalna i wycena spółki Makarony Polskie - okiemstratega.pl/analiza-funda...
- lista polecanych newsletterów dla inwestorów - okiemstratega.pl/newslettery-i...
- zasady inwestycyjne Charliego Mungera - okiemstratega.pl/charles-t-mun...
- podsumowanie 2024 roku - okiemstratega.pl/urodzinowe-ma...

Zapraszam do lektury!

Witajcie,

wraz z Ireneuszem przygotowaliśmy analizę fundamentalną spółki Makarony Polskie, wraz z jej wyceną.

Założyliśmy dwa scenariusze: normatywny i pesymistyczny.

1. Scenariusz normatywny - oparty jest głównie na założeniach i prognozach prezentowanych przez zarząd spółki. Nie braliśmy natomiast pod uwagę potencjalnej akwizycji. Wiemy tylko, że ma to być przedsiębiorstwo, których produkty z tzw. półki suchej uzupełnią ofertę Makaronów Polskich, synergie mają być osiągnięte poprzez wspólne kanały dystrybucji oraz urozmaicenie dań gotowych. Akwizycja w założeniu ma zapewnić skokowy wzrost przychodów spółki.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

2. Scenariusz pesymistyczny - przyjęliśmy większy spadek przychodów w roku 2024 oraz niższą dynamikę wzrostu sprzedaży w kolejnych latach. Założyliśmy, że zmaterializuje się ryzyko nieudanego wyjścia ze sprzedażą na rynki zagraniczne, w szczególności z produktami z segmentu premium, co przekłada się też na niższe prognozowane marże. Prognozowane nakłady na inwestycje (CAPEX) zostały zwiększone w stosunku do scenariusza normatywnego.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Z pełną analizą możecie zapoznać się tutaj: okiemstratega.pl/analiza-funda...

Łukasz Pelowski

Wraz z Tomkiem Publicewiczem i Ireneuszem Wydrzyńskim omawiamy strategię inwestowania w spółki typu multibagger, zapraszam do naszego nagrania:

Zainteresowanych zgłębieniem tematu odsyłam do mojego ebooka: okiemstratega.pl/wp-content/up...

Zapraszam Was do lektury nowych artykułów z mojego bloga:

- narzędzia w rękach inwestora fundamentalnego: okiemstratega.pl/narzedzia-w-r...
- analiza branży kawiarnianej: okiemstratega.pl/analiza-branz...
- analiza fundamentalna spółki Starbucks: okiemstratega.pl/analiza-funda...

Wczoraj skończyłem pierwszą serię artykułów edukacyjnych o analizie fundamentalnej:

1. Analiza fundamentalna krok po kroku: okiemstratega.pl/analiza-funda...
2. Analiza SWOT: okiemstratega.pl/analiza-swot-...
3. Analiza PESTEL: okiemstratega.pl/analiza-peste...
4. Analiza 5 Sił Portera: okiemstratega.pl/piec-sil-port...
5. Typowy dzień z życia inwestora w wartość: okiemstratega.pl/typowy-dzien-...

Wszystkie tworzyłem na podstawie własnych doświadczeń, krok po kroku prowadząc Was za rękę :) W każdym artykule znajdziecie też rzeczywiste studia przypadków!

Zapraszam do lektury!

Łukasz

Popełniliśmy ostatnio z Tomkiem Publicewiczem i Irkiem Wydrzyńskim nagranie (pierwsze z cyklu) o strategii inwestycyjnej Pata Dorseya - to może być ciekawe dla Ciebie:

By ułatwić Wam nawigowanie po stronie OkiemStratega.pl stworzyłem dla Was odpowiednie kategorie:

- analizy fundamentalne: okiemstratega.pl/kategoria/blo...

- edukacja inwestora w wartość: okiemstratega.pl/kategoria/blo...

- kwartalne podsumowania portfela: okiemstratega.pl/kategoria/blo...

- biografie inwestorów: okiemstratega.pl/kategoria/blo...

- książki o inwestowaniu: okiemstratega.pl/kategoria/blo...

Jeśli macie pomysł na nową kategorię lub konkretną treść piszcie do mnie śmiało!

Łukasz

Chciałbym zaprezentować Wam dziś mój nowy projekt - newsletter i blog o inwestowaniu w wartość: www.okiemstratega.pl

Stworzyłem to miejsce by dzielić się z Wami wiedzą i doświadczeniem, które zdobywam w obszarze inwestycji giełdowych.

Czego możecie się spodziewać? Oryginalnych, profesjonalnych treści - analiz fundamentalnych spółek giełdowych, prezentacji strategii inwestycyjnych najlepszych inwestorów, kluczowych wniosków z najważniejszych książek i wiele więcej!

Zapraszam do lektury i zapisu na newsletter!

Witajcie,

wraz z Ireneuszem Wydrzyńskim przygotowaliśmy analizę fundamentalną spółki Intuitive Surgical - udzielającej Synektikowi licencji na roboty chirurgiczne da Vinci. Wiele wątków dotyczy oczywiście obu spółek.

W raporcie znajdziecie min:

- historię robotyki w medycynie
- przewagi konkurencyjne
- model biznesowy
- analizę przychodów, kosztów i marż
- prezentację kluczowych wskaźników finansowych
- przegląd konkurencji
- wielkość oraz trendy na rynku robotyki chirurgicznej

Zapraszam do lektury: okiemstratega.pl/analiza-funda...

Moderator:
Ze względu na poziom merytoryczny analizy i wartość dodaną dla czytelników wpis zostawiamy, ale na przyszłość proszę o kontakt z zespołem portalu w celu omówienia warunków promocji na stronie. Do promocji blogów służy dział blogbook
www.stockwatch.pl/forum/tematy...

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 4 września 2025 07:17:53
Liczba wpisów: 13
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 1

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,071 sek.

otwuuufj
vxerzelb
utewgdul
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hgpreuab
kjwtjshy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat