puber napisał(a): Dla mnie oczywistym jest, że tak jak na każdym temacie, tak pewnie i na forex zarabia tylko część inwestujących.
Ta część zarabiających jest w miarę stała i wynosi ok. 20% Na podstawie danych, które udostępnia KNF przygotowałem taki wykresik (brak danych za lata 2014-15):  kliknij, aby powiększyćTen podział 80/20 to idealne zobrazowanie Zasady Pareto w praktyce.
|
|
Temat:
MAXCOM
Deogracias napisał(a):Minusy: ... - rynek telefonów dla seniorów, będących głównym produktem spółki, ze względów demograficznym będzie się kurczył Nie bardzo rozumiem. Według wszelkich prognoz liczba ludności po 60 roku życia będzie w Polsce rosła. To wykres z opracowania dostępnego na stronach GUS-u: stat.gov.pl/download/gfx/porta...">GUS - struktura ludności  kliknij, aby powiększyći cytat z tegoż opracowania: Cytat:Do końca horyzontu prognozy spodziewany jest przyrost odsetka ludności w wieku 60 lat i więcej o prawie 19 p.proc. (w miastach o 19,3 p.proc. oraz o 18,7 na wsi). W rezultacie udział osób starszych w populacji mieszkańców Polski zwiększy się z 21,5% w 2013 r. (8,3 mln) do 40,4% (13,7 mln) w ostatnim roku prognozy Ten proces starzenia się społeczeństwa nie dotyczy zresztą tylko Polski ale chyba większości tzw. krajów rozwiniętych. Tak więc nie ma się co oszukiwać - ludzi starszych będzie przybywało, co dla spółki o takim profilu działalności jest chyba plusem a nie minusem.
|
|
Temat:
SYNTHOS
Biorąc pod uwagę, że ma to być zaliczka na którą przeznaczyli 701 mln zł oraz to, że we wrześniu 2016 wydzielili kapitał rezerwowy na wypłatę dywidendy w wysokości 1,094 mld zł można chyba przypuszczać, że oprócz tych 53 gr będzie jeszcze druga część dywidendy. Prosta matematyka wskazywałaby na 29-30 gr. Czy ktoś bardziej obeznany ze zwyczajami GPW i Syntka mógłby potwierdzić moje przypuszczenia?
|
|