PARTNER SERWISU
vxfujalx
jan91

jan91

Ostatnie 10 wpisów
www.gpwcatalyst.pl/instrument?...

czy dobrze kapuje? te obligacje dadza wibor+marza(4,35) czy na dzien dzisiejszy ponad 6 procent, kurs jest 100 czyli nic nie przeplacamy, nawet mimo prowizji maklerskie zloty deal a bank raczej pewny,
gdzie sa haczyki w tego typu przypadkach ? dobrze rozumuje?

czyli tak:
1)placac po kursie 114 czyli 11400 za obligacje (już nie uwzględniając prowizji i odsetek skumulowanych i podatku), i otrzymując kupon powiedzmy te 7,5% (marza+odsetki) tak: 7,5% razy 10000 daje 750 za rok (nie uwzgledniajac juz tez kapitalizacji polrocznej kuponow) i 750 za drugi, czyli jestem na niewielkim plusie po 2 latach, z zyskiem procentownym pi razy drzwi: 15%-11,4%=3,6% ? (nie uwzgledniam duzo rzeczy typu zmiany wibor6m, ale chodzi mi o takie wstepne zalozenie), a dopiero potem jak odrabiam strate przez 2 lata zanim nie bedzie wykupu rzeczywiscie zarabia wibor6m + marza na kuponach co pol roku, i na koniec zwracaja tez oczywiscie cene nominalna obligcji

2)natomiast druga strona medalu: jezeli sprzedaje te obligacje, to otrzymuje tak:
10000 (wartosc nominalna) * 114 (kurs)=11400
11400 + 239,63 (odsetki skumulowane za trzymanie w tym czasie)+ 19 (prowizja marklerska za sprzedaz?, przy zalozeniu ze wynosi 0,19%)
czyli w sumie 11 658,63 zlotych za taka obligacje

ps. polecasz jakies fajne artykulu/poradniki o obligacjach dla poczatkujacych ?
i jak to jest z plynnoscia takich obligacji wiekszych firm typu alior, , pkn orlen, millennium, i inne banki: - czy plynnie na tym rynku mozna sprzedac powiedzmy obligacje na kwote 10 tysiecy wiekszych spolek (glownie bankowych mi chodzi) ?

czy dobrze rozumiem?
gpwcatalyst.pl/instrument?nazw...
1)aby kupic taka obligacje musze zaplacic:
10000 (wartosc nominalna) * 114 (kurs)=11400
11400 + 239,63 (odsetki skumulowane) + 19 (prowizja marklerska, przy zalozeniu ze wynosi 0,19%)
czyli w sumie 11 658,63 zlotych za taka obligacje? czyli ponad 11 procent przeplacam na start?

2)za to otrzymuje co pol roku odsetki w wysokosci: marza(5,8%)+wibor6m, czyli naprawde przyzwoicie
natomiast w najblizszym okresie kuponu wyplaty odsetek odtrzymaalbym odsetki liczac okres od momentu zakupu do platnosci odsetek a podatek belki zaplacilbym jakbym przez caly okres trzymal je? czyli przy bliskim okresie nawet moglbym stracic?

dobrze rozumuje??
nie chodzi mi o konkretna obligacje alior banku ze chce ja kupic, chodzi mi po prostu o sposob liczenia tego wszystkiego

jestem poczatkujacym chcacym sie wglebic w temat o obligacji bankow,
czy ktos moze mi powiedziec czy dobrze rozumuje to na przykladzie alior banku, i jezeli tak to gdzie jest haczyk?

czy dobrze rozumuje, przykladowo obligacje ALR0421: gpwcatalyst.pl/instrument?nazw...
odsetki placone przez emitenta to wibor 6m+5,8% czyli ogolnie bardzo duzo,
kurs obligacji na catalyst to 101,5 czyli obligacje kupie za 10150 (bo 101,5% wartosci nominalnej 10000)+ powiedzmy prowizja maklerske od obrotu-przyjmijmy 0,19% (0,19%*10150=19,29zl.)
nastepnie alior bedzie mi placil przez praktycznie 5 lat odsetki (co pol roku wibor 6m+5,8%) a po 5 latach odda mi 10000 za zakup obligacji,a w miedzy czasie bede mogl sobie ewentualnie sprzedac je na rynku catalyst jakby pieniadze bylyby potrzebne,
czy dobrze rozumuje? jeżeli tak to chyba złoty interes, bo oprocentowanie wysokie a bank dosc spory i prawdopodobienstwo upadku nie takie duze,
czy sa jakies haczyki?

a jak oceniacie inwestowanie w obligacje bankow? oplaca sie? czy jakies banki poza ostatnio sk bankiem (pomijam skoki) mialy problemy z regulowaniem zobowiazan z kuponow i wyplaty nominalu w polsce?

wiem, ze jest watek i go przeczytalem, bo chce sie dowiedziec cos na temat obligacji bankow, i ogolnie z teog co przeczytalem jest duzo sceptykow z uwagi na tak duzy spadek ponizej nominalu (notabene akcje tez slaba ida getinu), i jak bank nie upadnie to super okazja do zakupu, prawda?
kakarotto ty widze udzielasz sie na forum i masz wiedze nt obligacji: co sadzisz o obligacjach bankow? takich dajacych stope zwrotu 4-6% jak getin, alior, i mozesz odpowiedziec na pytania z mojego tematu i 1 wpisu? (nawet jak sie wydadza sie glupie)

moze ktos sie wypowiedziec o sensownosci inwestowania w obligacje banknow komercyjnych tych duzych ze stopna zwrotu powiedziem +/- 5% takich jak widze niektore serie getinu czy aliora ?
i odpowiedz na pytanie 2 mnie tez interesuje,
i jak jest z plynnoscia sprzedazy takich obligacji na rynku wtornym gdyby sytuacja zyciowa sprawila ze nie mozna byloby zastosowac techniki kupuj i trzymaj

witam,
1. mam pytanie o rentownosc glownie obligacji bankow, ktorych rentownosc kuponow wynosie 4-7% obecnie czyli np. getin, alior, bos bank, ktorych kupony pozwalaj zyskac wiecej niz na lokacie(taki jest moj cel).
getin mozna nabyc widze na catalyst nawet w zaleznosci od serii za 70% wartosci nominalnej, czy dobrze mysle, ze jak kupie jedna obligacje na rynku catalyst za 700pln wartosci odtrzymam (przy przykladowym zalozeniu stopy kuponu 5% i platnosci co pol roku) otrzymam w jednym okresie polrocznym 25pln i w drugim 25pln bo liczone te 5% jest od ceny nominalnej (5% razy 1000=50zl)? i tak wyplacane bedzie przy serii GNB1120 do listopada 2020 a w tej dacie otrzymam tez wartosc wplaconej kwoty czyli 700 zl(czy 1000?) ?
2. jak bank upadnie albo bedzie mial powazne problemy moze nie wyplacic nominalu i kuponu ? czy poza sk bank zdazalo sie zeby jakis duzy bank w polsce(pomijam skoki) nie wyplacal nominalu lub odsetek?

ostatnio interesuje sie obligacjami bankow i mozliwosciami zarobku na nich, oczywiscie jest laikiem , dlatego pytam przed inwestowaniem hipotetycznym w przyszlosci

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 8 maja 2017 21:50:20
Liczba wpisów: 9
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,178 sek.

ivtajziz
apmurjpa
camkgjtq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nyrfzqcc
tgqfiqlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat