PARTNER SERWISU
awqpinjr
Inwestor93

Inwestor93

Ostatnie 10 wpisów
Witam,

Poszukuje sprawozdań kilku spółek akcyjnych nienotowanych na giełdzie. Szukałem w różnych miejscach, lecz jedyne "godziwe" dane były dostępne jako ksero na KRS za dość wysoką cenę. Sprawdzałem na info.veriti jednak tam nie były one dostępne. Czy zna ktoś może jakieś źródło z którego mógłbym takie dane pobrać? Chodzi o 8 spółek żużlowych z polskiej ekstraligi.

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam
Mateusz

Widziałem, że ktoś wcześniej już zauważył ten problem, natomiast jeśli chodzi o skutek makroekonomiczny to faktycznie jest pytanie, czy ludziom będzie dalej chciało się pracować. Miałem styczność na konferencjach z osobami, prelegentami, którzy otrzymywali 500+ i śmiali się, że dla ich to będzie na waciki. Od tych osób faktycznie można pominąć analizę, nikt, kto zarabia miesięcznie powiedzmy 5, czy 10 tys. nie zrezygnuje nagle z pracy.
Problem pojawia się w odniesieniu do osób pracujących za minimalną krajową, bądź poniżej niej, na umowy zlecenie itp. Często taka osoba może najzwyczajniej w świecie zrezygnować z pracy, z powodu jej domniemanej nieopłacalności.
Załóżmy teraz, że takich osób jest więcej. Wiadomo, co się dzieje - wzrasta bezrobocie. Nie sugerowałbym się obecnie danymi GUS na temat bezrobocia, jest sierpień, a dane za lipiec z pewnością biorą pod uwagę jeszcze prace sezonowe.
500+ nie jest najgorsze jeśli weźmie się pod uwagę przeznaczanie go na konkretny, potrzebny cel. Dodatkowo w skutek tego, że państwo wypłaca te pieniądze, to musi je z jakiegoś źródła pozyskiwać. Z tego też powodu rośnie zadłużenie państwa w jeszcze większym tempie, niż wcześniej.
Moim zdaniem na minus należy zaznaczyć możliwy wzrost bezrobocia, oraz rosnące zadłużenie państwa. Faktycznie, program może wywołać dodatkową konsumpcję, jednak zakładając, że pieniądze te będą wydawane w sklepach płacących podatki za granicą państwo niewiele na tym skorzysta, a raczej straci. Z jednej strony nawoływanie do otwierania własnych działalności gospodarczych, z drugiej pieniądze na tacy. To może mieć swoje skutki w wymiarze długoterminowym, póki co 500+ funkcjonuje za krótko żeby mówić o konsekwencjach.

Chodzi mi o porównanie portfela akcji, dla którego zostały wyliczone różne wskaźniki (odchylenie standardowe, średnie stopy zwrotu, korelacje itd.) do jakiegoś odniesienia, czyli jakiegoś portfela, dajmy na to rynkowego.

Witam,

Kończę pisać pracę licencjacką i w końcowej fazie jej pisania pojawiła się wątpliwość. Chodzi o to, że potrzebowałbym wiadomości na internecie o jakimś portfelu benchmarkowym z podstawowymi wskaźnikami. Szukałem lecz niestety nigdzie takich informacji nie znalazłem. Ewentualnie portfel indeksu giełdowego na dzień 31.12.2015r. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 13 marca 2018 15:21:56
Liczba wpisów: -15
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,228 sek.

bpvprvrl
cauznwsb
kuztbkmt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
njlzpfbs
bozgmdmv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat