Jest jeszcze jeden problem, mianowicie chciałbym do swoich ratingów także włączyć spółki bankowe, jednak pojawia się tu problem,gdyż nie jest podany wprost we wskaźnikach finansowych working capital, tak więc:
1. Czy mam go liczyć ze wzoru?
2. W bilansie banku nie ma podziału zarówno na aktywa i zobowiązania krótko- i długoterminowe, czy tylko ja źle patrzę? Tym samym nie mogę wyliczyć working capital.
Generalnie chodzi mi o jakąś pozycję podawaną wprost podaną w danych finansowych, bo przy budowie modelu zależy mi na prostocie, a spółek będę miał ponad sto...
|
Witam,
W mojej pracy magisterskiej będę używał wskaźnika Altmana i przy obliczeniach nasuwają mi się następujące pytania:
1. Gdzie znaleźć w danych finansowych pozycję z wypłaconymi dywidendami potrzebnymi do drugiego parametru?
2. Czy w czwartym parametrze bierzemy same kapitały własne, czy też trzeba do nich dodać udziały niekontrolujące? Pytam ponieważ porównując wartości wskaźników długu do zobowiązań, które wyliczyłem pokrywają się ze stroną biznesradar.pl w przypadku np. spółki Asseco dopiero po doliczeniu tychże udziałów niekontrolujących do kapitału własnego.
3. EBIT potrzebny do parametru 3 to zysk z działalności operacyjnej?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
|