PARTNER SERWISU
djhwajog
Iza100

Iza100

Ostatnie 10 wpisów
Proszę o zakup CCC. Jestem typem inwestora, który kupuje kiedy inni się boją :) Poza tym, po ostatnich przecenach, wierzę, że już dużo gorzej być nie może. Prywatnie też kupiłam i liczę, że poprawa wreszcie nadejdzie. Poza tym, wierzę w branżę.

Hej,
też się zgłaszam do konkursu. Tym razem jednak spółkę podam później, bo mam kilka typów i jeszcze się waham :)

Poradźcie mi proszę, jak to jest z ewentualnym zakupem akcji tej spółki poza obrotem giełdowym? Kolega chce wreszcie zrealizować stratę i aby to było możliwe, musi dokonać się sprzedaż. Poprosił mnie o zakup, ale zastanawiam się czy to jest ok? Oczywiście chodzi o aspekt prawny/podatkowy, bo nie o kasę rzecz jasna :P

Może ktoś z Was już zrealizował stratę w ten sposób?

Hej hello1 ,
przeczytałam komunikat na swoim koncie maklerskim o możliwości sprzedaży akcji spółki po cenie dużo wyższej niż rynkowa (10,50 zł). Czy ktoś z Was mi podpowie gdzie może tkwić haczyk? Nie rozumiem, czemu w tej sytuacji nie było jakiejś konkretnej reakcji na rynku (spodziewałam się wzrostów) ? :)

Kontakt u źródła zawsze się sprawdza - niby oczywiste a nie pomyślałam o tym :) Poniżej wklejam
odpowiedź jaką uzyskałam:
Cytat:

Akcjonariusz Większościowy nie będzie kontynuował procedury dobrowolnego odkupu akcji Spółki oraz zamierza przeprowadzić w I połowie października 2019 r. przymusowe wykonanie Wyroku wobec akcjonariuszy mniejszościowych (Przymusowy Wykup), którzy nie sprzedali posiadanych przez nich akcji Spółki na jego rzecz. Przymusowe wykonanie Wyroku nastąpi poprzez wpłacenie do depozytu holenderskiego Ministerstwa Finansów łącznej ceny sprzedaży za akcje Spółki ustalonej zgodnie z Wyrokiem. W wyniku przymusowego wykonania Wyroku wszystkie akcje Spółki, które nie zostały uprzednio przeniesione na rzecz Akcjonariusza Większościowego zostaną przeniesione na jego rzecz z mocy prawa.

Jeżeli nie skorzystali Państwo dotychczas z prawa do dobrowolnego sprzedania akcji Spółki Akcjonariuszowi Większościowemu, po dokonaniu Przymusowego Wykupu i przejściu z mocy prawa tytułu do posiadanych przez Państwa akcji Spółki na Akcjonariusza Większościowego, środki pieniężne za takie akcje będzie można uzyskać wyłącznie w depozycie holenderskiego Ministerstwa Finansów po przejściu uproszczonych procedur potwierdzających Państwa tożsamość zgodnie z odpowiednimi przepisami prawa holenderskiego (prawo właściwe dla procedury Przymusowego Wykupu akcji Spółki). Więcej informacji w powyższym zakresie zostanie opublikowane na stronie internetowej Spółki po zakończeniu Przymusowego Wykupu akcji Spółki (przewidywany termin zakończenia Przymusowego Wykupu – I połowa października 2019 r.).

P.S. Dajcie, proszę znać jeśli też macie jeszcze akcje tej spólki :) Na szczęście nie mam ich dużo- a dla mnie to swoiste szkolenie, że przymusowy wykup nie zawsze działa z "automatu".

Dzięki za dotychczasowe rady!

Pan z DM mi powiedział, że akcje zostaną u mnie w formie dokumentu (i że ewentualna ich sprzedaż będzie już w Holandii). Póki co, akcje widnieją nadal na moim koncie, obrót zgodnie z komunikatem został zawieszony. W związku z tym kolejne pytanie. Czy wiecie kiedy ewentualny przymusowy wykup nastąpi? Jak to zazwyczaj jest (bazując na doświadczeniu innych spółek)?

Kupiłam akcje spółki na długoterminowy horyzont i nie śledziłam na bieżąco jej komunikatów. Dziś Pan z DM do mnie zadzwonił informując o dematerializacji akcji i o ewentualnej możliwości sprzedaży do... końca tygodnia.

Teraz czytam, że: od jutra obrót akcjami jest już zawieszony... Czy ktoś posiada jeszcze akcje tej spółki? Co teraz z nimi? Z tego co dziś się dowiedziałam, przymusowy wykup nie zadziała.

Ja też się zgłaszam, bo poprzednio zamykałam tylko listę rezerwowych. Jeśli się uda, to poproszę o zakup Stalprodukt -> mocno zdołowana, wskaźnikowo super + z nadzieją na kontynuację dywidendy :-)

Jeśli lista rezerwowa jeszcze jest tworzona to też chciałabym się zapisać :-)

Wracając jeszcze do dywidendy z Interaolt - tak jak pisałam, wygląda na to, że podatek 15% został na Litwie pobrany. Ciekawa jestem czy ktoś z Was będzie się ubiegał o jego zwrot? Ja z racji małego pakietu (16 akcji), w tym roku sobie daruję przejście całej tej procedury. Mam na to 5 lat, więc jeśli zwiększę kiedyś zaangażowanie to być może z przyszłymi wystąpię. Dajcie znać jeśli komuś się uda :)

Wypłata dywidendy ma być 24 maja, więc za wcześnie na odpowiedź :) Ale też czekam i z tego co czytałam, obawiam się, że potrącą. Będzie co prawda można się zwrócić o zwrot, jednak Ci którzy nabyli niewiele akcji pewnie odpuszczą...

W międzyczasie przestano też płacić dywidendy z etf-a wskazując, że są one reinwestowane. Orientujecie się może w jaki sposób?

Ale z czego on wynika? Nie rozumiem czemu jest taki przeskok rzędu wielkości w cenie i jak go interpretować.

A czy ktoś z Was może wyjaśnić czemu cena jest ustalona na 0,5 zł skoro wiadomo, że dużo drożej (po 47 zł za sztukę) akcje ostatecznie były kupione? Na moim rachunku póki co widnieje właśnie 0,5 zł za akcję.

Ja akurat mam w mBanku, więc też to wyjaśnię. Dzięki za pomoc :)

Hej,

może ktoś mi wyjaśnić czemu jeszcze nie wpłynęła dywidenda za 2014 rok? Czytałam w raporcie, że spółka ma na to 5 lat. Niemniej jednak nie rozumiem czemu był w takiej sytuacji wskazywany dzień wypłaty dywidendy.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 4 lutego 2020 20:17:59
Liczba wpisów: 16
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,264 sek.

ocllakks
qtqcxfdf
chtqpwsr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
quaitwbl
qtqcyarl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat