Cześć, dzięki za odpowiedzi! Co powiecie na taką - trochę na wyrost - propozycje na Elliotta. (przepraszam za nieprofesjonalny wygląd, robione w paincie) Otóż pierwsze fale w kółku zielonym idealnie odpowiadają poziomom zniesienia Fibonacciego. Przedłużając ich linie wsparcia i oporu zauważam że tworzy się całkiem wierna kopia w żółtym kółku wykorzystująca już istniejące linie wsparcia/oporu; ponadto zachowując proporcje Fibonacciego. Nie pokrywa się to oczywiście idealnie ale wciąż stopień w jakim fale się pokrywają jest - dla mnie - uderzający. Reasumując, teraz ceny akcji ORANGE są w trakcie trwania fali 5 Elliotta, osiągną poziom około 11 zł gdzie zacznie się korekta. Moje pytanie, czy idę dobrym tropem w AT? :) Czy znacie program gdzie mogę narysować spiralę logarytmiczną? (do wyznaczenia potencjalnych kolejnych szczytów i dołków)  kliknij, aby powiększyćPS: przepraszam, nie wiem jak dodać opcje zoom by dopasowac obrazek.
|
Kłaniam się przed Twoim doświadczeniem. Myślałem, że przeczytawszy J. J. Murphy'iego i Frosta/Prechtera mam jakieś pojęcie o temacie. (Frosta/Prechtera nazwałem biblią, ponieważ polskie książki o AT cytują bądź żywcem przepisują wyłącznie z niego. A sam Murphy nazwał książkę "najbardziej autorytatywnym tekstem" o EWT) Dzięki wielkie za obszerny opis, będę sięgał do Twoich źródeł. Twój tekst zachęcił do zgłębiania EWT :). Pozwolę sobie wkrótce na umieszczenie tu mojej próby zastosowania Elliotta, innych analityków również zachęcam. pozdrawiam.
|
Cześć,
czy są tu stosujący teorię fal Elliotta? Podzielicie się swoimi doświadczeniami?
Mam tutaj bardziej konkretne pytanie merytoryczne. Otóż "biblia" teorii fal Elliotta (mam na myśli Teoria fal Elliotta Frosta i Prechtera a także inna literatura (która de facto niemalże słowo w słowo przepisuje) mówi o falach korekty, że: dzielą się na: zygzaki(5-3-5), korekty płaskie(3-3-5), trójkąty(3-3-3-3-3), podwójne i potrójne trójki(struktury połączone) gdzie w nawiasach podane są liczby fal niższego stopnia ponadto autorzy zaznaczają, że "korekty nigdy nie są piątkami
i tu jest problem z teorią bądź co bardziej prawdopodobne z moim zrozumieniem: otóż jeśli korekty nie są piątkami (czyli korekta nigdy nie jest formacją z pięciu fal) to DLACZEGO wymieniane są trójkąty(3-3-3-3-3)???? Czyli formacja, która składa się z PIĘCIU fal, każda po trzy mniejsze - co jest zilustrowane w literaturze.
Proszę o wyjaśnienie tego tematu Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś zainteresowany
pozdrawiam.
|