PARTNER SERWISU
tyjehzse
niedźwiedź

niedźwiedź

Ostatnie 10 wpisów
Będę obecny na tej konferencji.

Krewa, ja ten wykres widzę raczej tak
charts.stockwatch.pl/chart/dnc...
to co się obecnie dzieje to korekta na godzinowym
wolumen na ostatniej wzrostowej dużej świecy pokazuje, że są chętni na akcje

Szef MON: w listopadzie pierwsze polskie satelity zostaną umieszczone na orbicie

28.08.2025, Warszawa (PAP) - Wicepremier, szef MON Władysław Kosiniak-Kamysz poinformował w czwartek, że w listopadzie tego roku pierwsze polskie satelity zostaną umieszczone na orbicie. Przekonywał, że bezpieczna przyszłość Polski polega na nowoczesnych technologiach.

W czwartek Kosiniak-Kamysz wziął udział w uroczystym otwarciu Centrum Kontroli Misji Satelitarnych.

- Budujemy taką drużynę, która ma za zadanie odpowiedzieć na potrzeby zmieniającego się świata. Mamy wyprzedzać koniunkturę, a nie za nią podążać - podkreślił szef MON.

Jak mówił, "mamy być przed innymi, bo wtedy zbudujemy bezpieczną Polskę". - Nie da się tego zrobić, patrząc na armię polską, na wojsko polskie, tylko przez pryzmat wspaniałych, dobrych doświadczeń historii. Ciężki sprzęt, czołgi, samoloty - to wszystko jest bardzo potrzebne, ale zdajemy sobie dobrze sprawę, że bezpieczna przyszłość Polski jest w nowoczesnych technologiach: w cyberprzestrzeni, w kosmosie, w sztucznej inteligencji i w dronach - zaznaczył wicepremier.

Według niego, Polska musi nadrabiać zaległości w tym zakresie. - I my to robimy, będziemy liderami - oświadczył Kosiniak-Kamysz.

Minister dziękując za otwarcie Centrum Kontroli Misji Satelitarnych przekazał, że w listopadzie tego roku pierwsze polskie satelity zostaną umieszczone na orbicie. - To zarówno będą te nanosatelity w programie PIAST (Polish ImAging SaTellites), jak i satelity zakupione przez nas z firmy ICEYE - podkreślił. (PAP)

cierpliwość, to największa umiejętność u inwestora :)

RomanR napisał(a):
Nie mam przekonania ze to koniec korekty. Tak, plusem jest kolejny projekt ale trzeba wziąć pod uwagę że nie jest on ogromny(0,2 mln). Dodatkowym atutem jest jednak to ze pozyskują rynek. Mam tu na myśli zamówienie z USA (80 k) i możliwość rozwoju współpracy. Dla mnie liczy się konkretne zamowowienie, które jest zrealizowane. Liczę na coś więcej.

charts.stockwatch.pl/chart/jLA...
ja tu widzę koniec korekty

biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy...
podbój Ameryki trwa

w końcu rusza CAMILA
no i chyba korekta ma się ku końcowi

no to mi wychodzi zasięg w okolicach 87 zł.

Przebiło średnią 200 sesyjną, za chwile średnia 150 przebije 200 sesyjną i będzie byczy sygnał
na chmurze wyszło górą pierwszy raz od 2024 roku, wyszło też z trendu spadkowego bokiem
coraz mniej dostępnych akcji do krótkiej sprzedaży i coraz wyższy koszt
dywidenda ponad 6 zł
trochę cierpliwości i będzie odkup akcji po krótkiej sprzedaży
dla mnie ta wycena jest atrakcyjna do zakupów.

Tu dusi resztka krótkiej sprzedaży.
Trochę cierpliwości i puści.
Tu jest ponad 10% dywidendy.
bossa dala 84 zł rekomendację 6 lipca

Trzeba się zmierzyć z tą spółka. Na tygodniowym podgryzane są średnie kroczące, z trendu spadkowego jakoś się wygrzebuje, na razie nieśmiało bada teren. Od września 2024 pierwszy raz wyszło nad chmurę na dziennym. ryzyk fizyk

GRAF78 napisał(a):
RomanR napisał(a):
www.youtube.com/live/diGV8dId5...
Polecam zapoznać się i dopiero wyciągać wnioski.

inwestowanie na podstawie propagandy nie koniecznie bedzie zyskowne

niedźwiedź napisał(a):
Jeśli uważasz, ze branża kosmiczna jest nieperspektywiczna, to twoja ocena.

banża kosmiczna jest jak najbardziej pespektywiczna ale nie polska, bo sie nie przebije nie ma podskoku to takiego spaceX, co najwyzej bedzie zyła z dotacji czy oszczednosci inwestorów obejmujących kolejne emisje
Petrolinvest tez miał wspaniałe perspektywy polecam każdemu watek na tym forum jako obowiazkowa lekture szkolna - ja czytalem od deski do deski

pisałeś tu o branży gier. Ta jakoś sięgnęła światowej ligi. To samo będzie z kosmosem. Mamy szereg firm, które są na mocnej ścieżce do bycia istotnym graczem. Nie mam zamiaru Ciebie przekonywać. Zobaczysz za kilka lat, jak to będzie wyglądać. Petrolinvest to biegunowo inna sytuacja. To od początku był cwaniacki układ. W branzy kosmicznej mamy ponad 200 spółek, które zaczynają kształtować cały segment gospodarki.

GRAF78 napisał(a):
niedźwiedź napisał(a):
GRAF78 napisał(a):
piekny balon rośniehello1 podobnie jak kilka lat temu gamedev a skonczy się tak samo - warto o tym pamietać

tak, przemysł kosmiczny to bańka
zdecydowanie nieperspektywiczny

Dokładnie tak samo pisano tutaj jak startowała banka na gamedevie - tylko ze tu nie ma gry ktora może odnieść sukces kasowy - tylko jakies niepewnej jakosci i latwe do zastapienia obiektywy - ktore nie maja zadnej szansy odniesc sukcesu kasowego pozwalajacego na blyskawiczne przeskalowanie spolki jak kiedys np 11Bit.
Nie będę przekonywał nikogo do inwestowania w scanway. Jeśli uważasz, ze branża kosmiczna jest nieperspektywiczna, to twoja ocena.

Jestem świadomy polityki firmy. Jednocześnie na obecnym etapie zysk netto nie jest do niczego potrzebny, jeżeli firma będzie zwiększać przychody i rozbudowywać swoje zdolności. Sporo pochlania B R, co generuje koszty, ale tworzy wartość. Nawiąże tu do datawalk, który nie generuje zysków, jednak wyceniane są kompetencje i zdolności jakie posiada ta spółka. Zwróć uwagę, że pipeline to 120 - 160 mln, a backlog to 55 - 60 mln. Pokazuje to przestrzeń, o jaką może ta spółka zwiększyć swoje przychody, na obecnym etapie. Wychodzę, z założenia, że pipeline, w przypadku takiej spółki, to realne negocjacje posiadające bardzo duży potencjał na podpisane umowy.

Uważam, że obecnie branża kosmiczna jest jak branża internetowa po wejściu googla na rynek. Dzięki starship liczba lotów ma dojść w 2025 do 300, z 251 w 2024 i to się będzie zwiększać. Odblokowało się wąsie gardło dla przemysłu kosmicznego i jesteśmy na progu nowego wyścigu technologicznego. Spada próg wejścia do przestrzeni kosmicznej i rozpoczyna się nowe epoka. Przyrównuję to do rewolucji cyfrowej. Scanway, może tu odegrać swoja rolę - małą, ale uważam, że i tak niebywale intratną i jako firma jest dopiero na początku drogi. Zakładam, że ktoś kiedyś ich przejmie, ale na o wiele wyższych poziomach.

k0g00t.hojda.net/p/podsumowani...
tu zamieszczam podsumowanie webinaru z piątku, w którym pada kilka obiecujących liczb i kierunków rozwoju
w szczególności "Wartość pipeline'u szacowana jest na 30-40 milionów euro"

GRAF78 napisał(a):
piekny balon rośniehello1 podobnie jak kilka lat temu gamedev a skonczy się tak samo - warto o tym pamietać

tak, przemysł kosmiczny to bańka
zdecydowanie nieperspektywiczny

Przyszłość eksploracji Księżyca zaczyna się w Polsce

space24.pl/przemysl/sektor-kra...

Scanway nie bierze jeńców
Wykluwa się światowy gracz.

biznes.pap.pl/wiadomosci/przem...
nowa strategia, wchodzimy do pierwszej światowej ligi

Kontrakt na 9 mln euro :)
a jeszcze CAMILA za rogiem - ponad 3 mln euro
Boo hoo!

Dobrze to wygląda. oby tak dalej.

Zamówienie na dostawę systemu wizyjnego do inspekcji procesu dokowania satelitów

Kompetencje tej spółki robią wrażenie
perła :)

https://stooq.pl/n/?f=1685396
Scanway uzgodnił z ESA warunki kontraktu na przetwarzanie zdjęć satelitarnych Księżyca

strefabiznesu.pl/technologia-z...
Scanway ma zaplanowane jak na razie 7 wdrożeń hydry

clave napisał(a):
niedźwiedź napisał(a):
Scanway ma kontrakt na CAMILE jako cześć konsorcjum
d'oh!
"Zarząd Scanway S.A. ("Spółka", "Scanway") informuje o zawarciu w dniu 11 kwietnia 2025 r. kontraktu ("Umowa") ......

Wartość Umowy zawartej między Konsorcjum...

Podróże w czasie też już opanowali.

widzę, że trochę piecze

Scanway ma kontrakt na CAMILE jako cześć konsorcjum

"Zarząd Scanway S.A. ("Spółka", "Scanway") informuje o zawarciu w dniu 11 kwietnia 2025 r. kontraktu ("Umowa") pomiędzy Creotech Instruments S.A. ("Creotech"), liderem konsorcjum, którego jednym z uczestników jest również Scanway (łącznie jako: "Konsorcjum"), a Europejską Agencją Kosmiczną ("ESA") na realizację projektu Country Awareness Mission in Land Analysis ("CAMILA").

Wartość Umowy zawartej między Konsorcjum (w którego imieniu Umowę podpisał Creotech) a ESA, wynosi 51 925 511 Euro. Celem projektu CAMILA jest budowa konstelacji minimum trzech satelitów obserwacyjnych, segmentu naziemnego, wyniesienie satelitów oraz zarządzanie misją. Wyżej wskazana kwota obejmuje realizację wszystkich zadań przez całe Konsorcjum. W ramach Konsorcjum Scanway jest odpowiedzialny za dostarczenie całych instrumentów do obserwacji Ziemi (teleskopów) do integracji w minimum dwóch optycznych satelitach. Realizacja przedmiotu Umowy jest przewidziana od kwietnia 2025 roku i zakończy się w grudniu 2027 roku.

Spółka o dalszych, istotnych krokach w realizacji projektu CAMILA, w tym w szczególności o podpisaniu umowy wykonawczej między Scanway a Creotech, która będzie regulowała szczegółowe zasady współpracy - w tym rozliczeń finansowych - pomiędzy Creotech jako liderem Konsorcjum a Scanway jako uczestnikiem Konsorcjum, będzie informowała w kolejnych raportach bieżących.

Realizacja projektu CAMILA wpisuje się w jeden ze strategicznych kierunków rozowju Spółki dotyczący oferowania swoich rozwiązań do dużych projektów publicznych i jest bezpośrednim wynikiem doświadczeń pozyskanych w ramach projektów STAR VIBE, EagleEye, PIAST oraz przede wszystkim zleceń komercyjnych realizowanych przez Scanway na rzecz klientów z całego świata."

Na tym etapie nie patrzę na trend techniczny, bo to nie ten etap rozwoju spółki. Kilka rzeczy musi się pokazać i określić swoja wartość np głowica do dronów.

Dziś kolejna umowa z Koreańczykami. Lecimy w kosmos z teleskopem
Niesamowite, że nikt tej spółki nie widzi.

Ładne rośnie, ale to ciągle tylko 20 mln dolarów kapitalizacji.

www.bankier.pl/wiadomosc/Scanw...
sięgamy kosmosu, księżyca, a nawet ameryki.

W końcu coś konkretnego zaczyna się dziać. Po zwiększeniu kontraktu z Koreą, robią teleskop księżycowy dla USA, a i być może dołączą do umowy jaką podpisuje Creotech na "Mikroglob"
kosmos górą Whistle

No ja nie zagram.

Ale katastrofalny trailer. Zrobienie Ciri główna postacią powoduje, że z bólem serca, ale ta inwestycja traci sens. Nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego poszli w tym kierunku. Wpisują się w scenariusz w jakim poszła Dragon Age Veilguard. Ale szkoda mi tej spółki.

Po dzisiejszej informacji w sprawie "zmiany lokalizacji" elektrowni atomowej -
dziennikbaltycki.pl/elektrowni...

- jasnym wydaje się, ze wszelkie plany rozwoju atomu przez Orlen zostaną wycięte po zmianie władzy w spółce.

Istotne jest nie to, że chcą sprzedać te magazyny, tylko kto jest kupcem.
Kurs reaguje na "odpolitycznianie" SSP

Informacja z dzisiaj. W ramach odpolityczniania Orlenu na prezesa szykuje się Bieńkowska....d'oh!

Bossa rekomendacja dla Asbis na 42 zł
nie dam linku bo nie można wygenerować
każdy musi sam sprawdzić

Awruko napisał(a):
Jak dla mnie ustawa jest robiona pod wiatraki, słowa tam nie ma kto ma być dostawcą.

Ten kto da najlepszą cenę ten zarobi na sprzedaży części do budowy wiatraków.

A czy to będą niemieckie, kanadyjskie czy koreańskie części jest to rzecz najmniej ważna.

Ważne by te wiatraki dla Nas pracowały i wytwarzały nam tańszy prąd niż to co mamy z węgla.[quote]

Szczerze to nie śledzę tych rekomendacji. To spółka dywidendowa i do takiego portfela przynależy. Dopóki idzie dwa razy w roku dywidenda to jedynie zerkam czy wszystko gra.

www.argusresearch.com/PDFDownl...
nowa rekomendacja dla ASBIS
69 zł

Można przyjąć też teorię spiskową. KO wzięło kredyt na 45 mln, tuż przed wyborami. Otwierając konkretnego szorta i podając takie info, można zarobić na spłatę tego kredytu. Nie wierzę, że nikt nie skorzystał z okazji, która była ewidentna do przewidzenia w skutkach. Tym bardziej, ze mogło to być przetestowane na spółkach energetycznych za Sasina, gdy zagrano pod podatek od nadmiarowych zysków.

Moderator:
Szanujmy się, proszę

Obciążenie Orlenu takim podatkiem to wydrenowanie go z gotówki, a ty, samym wykluczenie tej firmy z możliwości inwestowania w projekty atomowe.

wachar napisał(a):
Tą spółkę na pewno czeka jeszcze wiele perturbacji związanych z działaniami SP i Zarządu które muszą podlegać programowi swoistej naprawy. Nie oznacza to jednak ze jest to spółka "śmieciowa". To swoiste porządkowanie zapewne będzie dotyczyć jeszcze wiele innych podmiotów w których w ostatnich latach tak destrukcyjnie działano.
Ta spółka właśnie została naprawiona i postawiona na nogi. Destrukcyjne działanie zacznie się za nowego zarządu, co właśnie widzimy na kursie.

niedźwiedź napisał(a):
Jak się ostatecznie potwierdzi wygrana opozycji to PKN przestaje być spółką portfelową
za duże ryzyko
jak dla mnie to właśnie mamy dystrybucję na SSP
Pisałem o tym wcześniej. Orlen stał się spółką ryzykowną. Politycznie był to symbol sukcesu PiS, ich wielkie dzieło, z którego teraz będzie spuszczane powietrze. Obym nie był złym prorokiem, ale wcale bym się nie zdziwił, gdy po wydrenowaniu z kasy i doprowadzeniu do kłopotów finansowych, ostatecznie, Orlen nie pójdzie na sprzedaż.

mihumor napisał(a):
jqn napisał(a):
niedźwiedź napisał(a):
Jako ciekawostkę powiem, że na prezesa Orlenu szykuje się .......Waldemar Pawlak :)
tak jak pisałem wcześniej Orlen staje się ryzykownym aktywem w "Uśmiechniętej Polsce"

Jakie jest źródło tej informacji? W. Pawlak dostał się do Senatu w tej kadencji.

To samo, ktora podaję, że do tej funkcji szykują się Miś Coralgol, Nikodem Dyzma i Tatuś Muminka.

to plotka, która funkcjonuje w świecie dziennikarskim i politycznym
tu wywiad z prof Bartoszewskim na temat energetyki, Orlenu, gdzie również wspomniane są zakusy Pawlaka na Orlen
www.youtube.com/watch?v=R4SJul...
do odsłuchania
ja to słyszałem z kilku źródeł

Jako ciekawostkę powiem, że na prezesa Orlenu szykuje się .......Waldemar Pawlak :)
tak jak pisałem wcześniej Orlen staje się ryzykownym aktywem w "Uśmiechniętej Polsce"

Jak się ostatecznie potwierdzi wygrana opozycji to PKN przestaje być spółką portfelową
za duże ryzyko
jak dla mnie to właśnie mamy dystrybucję na SSP

Czy to już koniec tej spółki.....?

Mam wrażenie, że reakcje inwestorów na poprawę wyniku jest co najmniej dyskusyjna.

Magazyn będzie z kredytu, pewnie uzyskają jakieś wsparcie
skoro rozbudowują centrum logistyczne to mają wizję rozwoju sprzedaży i ekspansji
zwiększyli sprzedaż internetową i coraz dynamiczniej im to idzie
jest postęp, jest progres. Mi to pasuje

Ja generalnie inwestuję w takie spółki, nie gram, nie skaczę, jestem cierpliwy (mam mały portfelik do gry i raczej średnio mi to wychodzi)

Dywidenda zapewne będzie na przyzwoitym poziomie. Przy kolejnych obniżkach stóp procentowych coraz ciężej będzie znaleźć miejsce gdzie uzyska się ponad 5% w skali roku. Jeżeli dywidenda będzie za rok na poziomie 2,5-3 zł to biorę w ciemno.
Co do kosztów to zostało to opisane - pensje, coś tam w chinach z surowcem, różnice kursowe - no ale to normalne ryzyko
ważne, ze poprawili zysk, przychody, przepływy generują gotówkę
aaaa
ja nie liczę na setki procent zysku rocznie
w mojej strategii 10% to punkt docelowy, a 15% to rewelacja w skali roku.

ja wykorzystuję okazję
1.27 zł na akcje vs 0.88 w zeszłym roku
ja mam główny portfel dywidendowy i tam mi ta firma pasuje
najlepsze kwartały przed tą firmą
to co się dzisiaj dzieje to tylko emocje
nie widzę tu powodów do spadku, wszyscy je racjonalizują jakimś konsensusem, ale jak na chłodno spojrzeć w raport to jest ładny rozwój firmy

Poprawa wyników solidna. Być może to z konsesnusami jest problem, a nie z wynikami spółki.
solidna dywidendowa spółka
to co się wyprawia dzisiaj na akcjach to kompletne oderwanie od realiów spółki

Powoli ruszają z promocją gry. Coś się zaczyna dziać też z Serum. W 4q będzie też trailer kolejnego renovatora. Zobaczymy jaki jest potencjał w tej firmie. Jeżeli Inkwizytor i Serum będą grywalne, dobrze zbudowane o prawidłowej mechanice, to widzę tu zalążek dużego studia.

strefainwestorow.pl/wiadomosci...
"ASBISc Enterprises Plc, (...) otworzył w sześciu kolejnych krajach swoje spółki zależne, dzięki którym Grupa będzie jeszcze szybciej się rozwijała w tych regionach. Są to następujące kraje: Armenia, Gruzja, Azerbejdżan, Mołdawia, Maroko oraz RPA. W ostatnim z tych krajów Grupa już otworzyła centrum dystrybucyjne, które zaopatruje całą Południową i Centralną Afrykę. ASBIS zarządza obecnie 34 spółkami zależnymi, które z sukcesem prowadzą operacje w swoich krajach."

biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
267 mln dolarów za czerwiec
Asbis idzie jak burza

biznes.pap.pl/pl/news/all/info...
Asbis otwiera salon w Mołdawii

Premier02 napisał(a):
Cytat:
I odnosi się wrażenie, że właśnie białoruska spółka mocno zawyża niski poziom spółek zagranicznych.

Asbis to spółka białoruska?

Właścicielem jest Białorusin, sama spółka jest Cypryjska, a zarząd międzynarodowy. Wyprzedzając wątpliwości - to nie oligarchiczna spółka, czy mająca coś wspólnego z Łukaszenką.

No nie wiem czy Santander czy Budimex to spółki gorszego sortu.
Ja mam raczej wrażenie, że u nas nie cieszą się powodzeniem spółki dywidendowe.

ledesk.ma/enoff/distribution-d...
Asbis zakłada filię w Maroko

kuzelkaz napisał(a):
No tak i mimo to spółka ma ciągle C/Z w okolicach 3-5 , c/wk 1.5, wypłaca dywidendę. Więc ? Sugerujesz ze wzrosty są nieuzasadnione, wystarczające czy jak? :) Chyba to nie jest tajemnica i naciągane, że gdyby to była typowo "polska" spółka lub np taka spółka była notowana na hmm zachodniej czy USA giełdzie, to jej kurs byłby dużo dużo wyższy.
Przez wiele lat Torpol wypłacał okrutną dywidendę i bujał się na podobnych poziomach. Wydaje mi się, że nasza giełda nie szczególnie ceni sobie spółki dywidendowe.

dzisiaj ostatni dzień z dywidendą

Asbis podał wyniki za maj
224 mln USD i 33% poprawy rdr

Ryzyko jest zawsze - jak to na giełdzie. Jacek Piekara konsultował scenariusz i zakładam, że to będzie najmocniejsza strona gry. Jeżeli gra się przyjmie i sprzeda w kilkuset tysiącach sztuk, to zacznie się spekulowanie pod kolejną część, która - jak przy ewolucji Wiedźmina - będzie już zapewne grą większą, na lepszym silniku i być może AAA. Taki scenariusz rozwoju spółki daje duży potencjał do dalszych wzrostów. To tylko moje założenie. W IVq okaże się czy słuszne.

Inkwizytor i Serum wyjdą odpowiednie w IVq 2023 i 1Q 2024
30 mln kapitalizacji firmy to jak na producentów gier raczej skromnie

Inkwizytor nie bierze jeńców
wave

Spółka nie przyjęła się w dyskusji na forum
Tymczasem ładnie urosła
szkoda, że tu nie można pisać o własnych ruchach na akcjach
w przyszłym tygodniu nie będę już o tej spółce więcej pisał Whistle

podbijam temat z hibernacji, bo krok po kroku spółka zbliża się do premier swoich flagowych produktów - inkwizytora i serum
inkwizytor niedługo idzie do certyfikacji na konsole i po wakacjach rusza akcja promocyjna pod premierę w IV kwartale
zaraz potem wychodzi serum
jakby ktoś miał coś ciekawego to chętnie poczytam

Skimixa napisał(a):
Mały Miki napisał(a):
Jest raport 5.7 mln zysku ..dużo ciekawiej zapowiada sie raport we wrześniu (sprzedaż stolarki otworowej Słonawy 18 mln USD). Czekamy na rozstrzygnięcie mediacji z PKP i informacje na temat fabryki w Kleszczowie. Kontrakt z Orlen na 155 mln netto wydaje się że realizowany bez zakłóceń. No i segment OZE i Umowa z Sunamp na dystrybucje magazynów energii

Powinieneś dodać ostrzeżenie, że w przypadku nieskutecznych mediacji istnieje ryzyko upadłości.

nie istnieje takie ryzyko

www.onet.pl/biznes/newsweek/no...
Nokia idzie do sądu - artykuł o bieżącej sytuacji na Linii PKP - Konsorcjum, z historią w tle.

gokur napisał(a):
i tylko po to zamieściłeś post o RGR z zasięgiem na 6.5?

no to było właśnie to założenie

1ketjoW napisał(a):
De facto gra idzie o ca. 40 mln zł.

Nie sądzą aby PKP odpuściło całkowicie swoje roszczenia. To spółka SP. Jakaś kara moim zdaniem jest prawdopodobna.
Tak, ale to dotyczy tej części Herkulesowej - poza tym tam są obustronne roszczenia. Z tego co kojarzę to tam są wstrzymane jakieś płatności ze strony PKP. Generalnie wychodzę z założenia, że to dobry komunikat, który pozwoli dokończyć ten projekt. Być może firmy nie zarobią tyle ile by chciały, a Herkules nie zarobi wcale, ale w końcu osiagną porozumienie.
Poza tym CPR trzyma się pod fabrykę baterii i OZE, tu czekam na informacje.

ale źle ustawiłem zlecenie
zabrakło tak niewiele
ale założenie miałem słuszne, tylko wykonanie nie najlepsze

1ketjoW napisał(a):
Herkules jest w restrukturyzacji. Powinien zawrzeć zgodnie z prawem porozumienie z wierzycielami. Jeżeli go nie zawrze ogłosi upadłość. Tak mi się wydaje:

Cytat:
Postępowanie restrukturyzacyjne jest przeznaczone dla przedsiębiorców zagrożonych niewypłacalnością lub niewypłacalnych, którzy chcą uniknąć ogłoszenia upadłości. Restrukturyzacja umożliwia zawarcie układu z wierzycielami i dalsze prowadzenie działalności.

www.biznes.gov.pl/pl/portal/00...

Chyba muszą się dogadać bo inaczej upadną. Tylko jeżeli roszczenia PKP będą zbyt wysokie to upadłość może być dla nich sposobem na ograniczenie strat.

Nie wiem tylko, czy za roszczenia członkowie konsorcjum nie odpowiadają solidarnie. Wtedy Compremum musi się dogadać. Teraz spółka ma kasę, że sprzedaży spółki zależnej. Prawdopodobnie szykują się na zapłatę jakiejś kary, bo nie planowali sprzedawać tego segmentu działalności.
Zakładam, że PKP chce by inwestycja została dokończona i zdaje sobie sprawę, że nie wyegzekwuje od konsorcjum 3 mld zł, bo ta ich nie posiada. To raczej jest wstęp do negocjacji jak to doprowadzić do finiszu tak by jednak wszyscy jakoś na tym wyszli.

1ketjoW napisał(a):
Nie śledzę tej spółki na bieżąco ale moim zdaniem z komunikatów ESPI wynika, że PKP złożyło zażalenie na odstąpienie od umowy i jednocześnie samo wypowiedziało umowę na niewykonane prace przez spółkę zależną Herkulesa.

Skąd wiesz, że umowa nie została skutecznie rozwiązana w tej sytuacji?

z dzisiejszego komunikatu herkulesa

1ketjoW napisał(a):
Herkules zdaje się odstąpił od tej umowy.

W takich sprawach decydują zapisy w umowie, jeżeli w umowie nie ma zawartych przesunięć terminów w związku z opóźnionymi decyzjami urzędów to sprawa jest otwarta.
chciał odstąpić ale nie odstąpił, a co było w umowie to wiedzą tylko zainteresowani. na czymś te mediacje opierają. compremum już dawno chciało renegocjować ten kontrakt

1ketjoW napisał(a):
Skrajne czy nie, jest różnica między roszczeniami stron na około 40 mln zł (na konsorcjum). Nie chodzi o dogadanie się, ale na jakich warunkach się dogadają. Oczywiście idealnie byłoby gdyby waloryzacja pokryła dodatkowe koszty roszczeń, ale na to raczej nie można liczyć.
To chyba trochę bardziej złożony temat. Tam PKP poblokowała część płatności do konsorcjum, a głównym powodem opóźnień, sa sprawy urzędowe - urzędy zwlekały z wydawaniem pozwoleń na budowę itd i głównie firma Herkules na tym oberwała. Dlatego teraz jest na wielkim +, po tej informacji. To szansa na wyjście z impasu i dokończenie inwestycji. To musi być win - win. PKP przedłuży termin, a Konsorcjum zejdzie z części zysków, co uwzględni waloryzację kontraktu. Innymi słowy dokończą, ale zarobią mniej. Takie jest moje zdanie.

1ketjoW napisał(a):
Gruby temat:

Cytat:

Wartość przedmiotu sporu, która podlega mediacjom wynika z roszczeń zgłoszonych przez strony, w tym wartość roszczenia Konsorcjum wyrażona została w kwocie 3.011.311.512,81 zł, natomiast Uczestnik, zgłosił roszczenia na kwotę 3.054.153.405,91 zł, która uwzględnia wartość oszacowanych przez Uczestnika roszczeń złożonych Konsorcjum, w tym możliwych roszczeń o zapłatę kar umownych oraz potencjalnych roszczeń odszkodowawczych. Kwoty roszczeń Stron Umowy mogą ulec aktualizacji w toku mediacji. Zawarcie Umowy nie oznacza przyznania przez którąkolwiek ze Stron jakichkolwiek okoliczności w niej wymienionych, a w szczególności, choć niewyłącznie, nie oznacza uznania roszczeń drugiej Strony.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
to punkt wyjścia do mediacji - każdy postawił warunki skrajne. dogadają się.

Ja Asbis traktuję jak kiedyś Torpol. Nie specjalnie czekam na jakiś dramatyczny wzrost kursu. 2-3 zł dywidendy mnie satysfakcjonuje.

Czy można tu wyrysować RGR z zasięgiem na 6.5?

Tymczasem kolejny dobry miesięczny wynik, uwieńczony spadkiem kursu :)

to jest dywidendowa spółka
kurs jest tu wtórną rzeczą
to jest spółka na lata do portfela

Wynik kwartalny robi wrażenie.
Prognozy podali mocno konserwatywne

Mały Miki napisał(a):
Mamy w końcu raport wychodzi 40 mln zysku bez odpisu.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
tyle nie wychodzi

mirbud.pl/aktualnosci/rekomend...
kolejna rekomendacja tym razem 10 zł

Trifolium napisał(a):
Cytat:
przez wiele lat ta spółka była fantastyczną inwestycją, a była państwowa

Nie ona jedna. Właśnie na tym polega problem, że wszystko jest dobrze, fundamenty są mocne, aż pewnego dnia Partia wsadza do zarządu kogoś nieodpowiedzialnego i biznes się wali.
przez wiele lat ccc było fantastyczną inwestycją i cała długa lista spółek prywatnych, aż nagle podjęto złe decyzje, po januszowemu wyprowadzono kasę ze spółki, zaczęto kłamać w raportach itd. Nie ma różnicy. Ryzyko nigdy nie jest jasno określone, a sam stan właścicielski jest tu wtórny.

Trifolium napisał(a):
addison napisał(a):
dywidenda będzie :)

W postaci stołków dla kolegów z klucza partyjnego. Damy radę skonsumować :)

I właśnie dlatego trzymam się z daleka od państwowych spółek. Szkoda tylko pieniędzy straconych zanim do tego doszedłem.
przez wiele lat ta spółka była fantastyczną inwestycją, a była państwowa

1ketjoW napisał(a):
niedźwiedź napisał(a):
Ciekawe czy Torpol przestanie być jedną z najlepszych spółek dywidendowych na GPW. Szkoda by było tej spółki. Jakoś ciężko mi uwierzyć by CPK godził się na duże dywidendy i jednocześnie podpisywał kontrakty umożliwiające spółce generowanie dużej gotówki.

To napisałeś 27 stycznia 2023 r. i miałeś rację. Niestety.
Z drugiej strony znając cenę za akcję jaką zapłacił CPK trudno było się spodziewać czego innego.

No niestety. Wiem, że tu nie można pisać o własnych inwestycjach, ale czuję do tej spółki olbrzymi sentyment. Była w moim portfelu wiele lat i po infie o przejęciu, sprzedałem ją. Nadal ją jednak obserwuję, jako case study. Zakładam, że w obecnej formie,spółka będzie funkcjonować na granicy rentowności, a najważniejszą rzeczą będą koszty realizacji kontraktów. Zakładam, że wraz z kończeniem starych kontraktów, które będą jeszcze rentowne, kolejne związane z CPK, nie będą już przynosić zysków, a to co ew będzie i tak nie trafi do akcjonariuszy.

wygląda na to, że Torpol przestał być spółką dywidendową
w tym roku dywidendy nie będzie
jutro zapewne spora podaż z portfeli dywidendowych
szkoda spółki

hukers napisał(a):
No ale to fajna historia czy niefajna? Bo nie sprzedali obrazu czy znaku towarowego tylko biznes, ktory przynosił im dochody.
Raz przynosił, raz nie przynosił - różnie bywało. Oni chcą budować fabrykę baterii i OZE. To jest priorytet i na to czeka akcjonariat.

sprzedaż części biznesu - fabryki okien za 18 mln dolarów
jest kasa na fabrykę baterii
taka historia
:)

stooq.com/n/?f=1546791&c=1...
Konsorcjum Mirbudu złożyło najtańszą ofertę na budowę odcinka S19 za 1,38 mld zł
taka historia :)

Ciekawe czy te wynegocjowane podwyżki na kwotę 166ml nie zaważą istotnie na tegorocznym wyniku.
Konsensus na ten rok, jak na razie) to strata 13.5 mln zł. Na 2024 zysk 92 mln zł.
Cały czas waham się co do tej spółki.

8.6 rekomendacja bossa
ładnie

Mam wielką satysfakcję związaną z tą spółką. Mam nadzieję, ze dogoni Budimex w wycenie.

spółka umorzy 727,125 akcji co stanowi 9.61% wszystkich akcji

companiesmarketcap.com/oil-gas...
Tu jest zestawienie największych firm z branży na świecie wraz ze wskaźnikami itd.
Można tu ocenić na ile Orlen jest wyceniony na tle branży.

harleyangel napisał(a):
Orlen ma się bardzo dobrze, jest totalnym monopolistą. Niewiele się o tym pisze, ale w ramach walki z tak zwaną mafią VAT wycięto Orlenowi małą i średnią konkurencję. Przejęcie Lotosu ( z mojego punktu widzenia UOKIK nigdy się nie powinien na to zgodzić ) dało Orlenowi nieograniczone możliwości . I nie tylko w paliwach.

Z punktu widzenia akcjonariuszy świetnie. Ale w każdej chwili może zostać wydojona do bólu, jak krowa u chciwego rolnika. Jedna decyzja polityczna i mogą zniknąć zyski, może zniknąć prezes. Wyjdzie Sasin i powie od jutra Orlen musi oddać zyski państwu i koniec. Wicie rozumicie i takie tam. Przy czym nie wykluczam że mnóstwo ludzi z góry wykorzystuje takie klimaty by zarabiać w dwie strony.

Taka rzeczywistość
Jak na razie to za Sasina Orlen osiąga epokowy rozwój. Raczej bym tu nie doszukiwał się ryzyk. Jedyne ryzyko polityczne jakie widzę to raczej powrót filozofii "prywatyzacji" SSP, wraz z nową ekipą i sprzedanie Orlenu do jakiegoś Totala czy innego Basfa.

biz.nv.ua/markets/ukrneft-i-or...
Orlen zaczyna współpracę z Ukrnaftą - największą spółka naftową na Ukrainie, której akcje zostały przejęte przez Państwo. Ciekawe czy to wstęp do kolejnych akwizycji.

szarlej81 napisał(a):
niedźwiedź napisał(a):
[i. Mamy gracza regionalnego, który może pchnąć nasza gospodarkę w obszary, które wcześniej były zarezerwowane dla koncernów zachodnich.

Co fakt to fakt. Najwyższych cen hurtowych paliwa w Europie, przed IV kwartałem 2022 mogliśmy zachodowi wyłącznie zazdrościć. ;)
Za to oni zazdrościli nam najniższych cen na stacjach.

Any napisał(a):
Ataki na Obajtka i na Orlen wynikają z czegoś zupelnie innego. Nie rozumiesz problemu.

Po pierwsze, jeśli nie należysz do zmotoryzowanych i nie tankujesz, to chociaż poczytaj w Wikipedii o monopolu, a jeszcze lepiej o gospodarce centralnie sterowanej (planowanej) z jaką mieliśmy do czynienia w czasach PRL-u.

Po drugie, sprawa Aramco, do której najlepszym komentarzem jaki spotkałem był następujący: wyobraź sobie, że przyjeżdżasz na stację benzynową Orlenu i kupujesz hot doga, a sprzedawca mówi: w cenie hot doga dostaje pan też stację benzynową.

Po trzecie, kurs giełdowy, nie wymaga komentarza.

Czy Obajtek cokolwiek stworzył? A może przyszedł na gotowe, do przedsiębiorstwa dysponującego ogromnymi zasobami, które skutecznie wykorzystuje do koncentracji rynku i wspierania propagandy partyjnej.

Wydaje mi się, ze za bardzo tkwi Pan w narracji stworzonej na potrzeby elektoratu, a za mało rozumie Pan aspekt biznesowy całego przedsięwzięcia. Pańskie rozumowanie jest, co najwyżej, infantylne i emocjonalne, a nie racjonalno biznesowe. Orlen jest stworzony po to by móc wchodzić samodzielnie w branże, co do których potrzebna jest skala wielkości. Mamy gracza regionalnego, który może pchnąć nasza gospodarkę w obszary, które wcześniej były zarezerwowane dla koncernów zachodnich. Do tego trzeba było pomysłu, odwagi, determinacji i kompromisów. Udało się i jeżeli nie zepsują tego politycy, niezależnie od opcji, to mamy szansę na pierwszego polskiego regionalnego gracza.

1ketjoW napisał(a):
Cytat:
Nazywanie Obajtka budowniczym - litości, nie róbmy tutaj agitacji rodem z bankiera. Jedyne co on faktycznie zbudował to obecność arabów na rynku europejskim.

W 2015 r. Polska sprowadzała z Rosji około 90% ropy. W 2021 r. było to 63,6% więc proces dywersyfikacji dostaw był widoczny, a wojna Sowietów z Ukrainą go przyspieszyła.

Dziś po zamknięciu rurociągu przez Sowietów spokojnie kupujesz paliwo.

Obajtka można nie lubić (co nie ma dla mnie znaczenia), ale za jego prezesury miała miejsce fuzja Orlenu z Lotosem i PGNIG oraz dywersyfikacja dostaw ropy do Polski. Natomiast pisanie, że to za mało, jest dla mnie wbrew faktom.

Bardzo jestem ciekaw jak dalej ten projekt się rozwinie. Potencjał jest.
Dokładnie tak to widzę. Stworzona została firma, która ma potencjał finansowy do inwestowania w strategiczne branże i samodzielnego operowania wielkimi projektami. Jednocześnie taki gracz stanowi wielka konkurencję w naszym regionie dla firm zachodnich i wschodnich, stąd też takie ataki na Obajtka i Orlen, nieszczęśliwie podchwycone przez naszą opozycje i jej elektorat.

Informacje
Stopień: Krasomówca
Ostatnia wizyta: 2 września 2025 17:37:02
Liczba wpisów: 637
[0,15% wszystkich postów / 0,16 postów dziennie]
Punkty respektu: 70

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,488 sek.

ftlglyuj
wlyekfmx
moiypxuc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aebzgzsl
nlzbnfxn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat