a co to się porobiło z moimi obrazkami, fakt, że dawno mnie tutaj nie było
|
|
Temat:
JSW
Zobaczymy czy wybór nowego prezesa będzie miał jakiś mocniejszy wpływ na kurs JSW. Bariera 15 zł tuż tuż.
|
|
Anty Teresa nie wiem czy czasy tzw. premii na rynku pierwotnym bezpowrotnie nie minęły. Co do spółki jest ciekawa. Chętni się znajdą. Co do WP to pełna zgoda, drogo się cenią.
|
|
|
|
Temat:
PKOBP
Informacja z wczoraj więc to raczej nie żart. wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,1...KNF ostro działa. Ale to tylko zalecenie. Wcześniej zalecili wstrzymanie wypłaty dywidendy w mBank.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Panie i Panowie, szanowni brokerzy czas chyba "przyzwyczaić" się do nowej rzeczywistości, która zagości w naszych komputerach, tabletach i smartfonach od 16.07.2015 r.
Od połowy lipca w Polsce zacznie obowiązywać ograniczenie dotyczące maksymalnego lewaru. Co tak naprawdę zmieni się na rynku? Co czeka klientów platform foreksowych?
Dźwignia finansowa jest solą rynku forex – co do tego raczej nikt nie ma wątpliwości. To głównie ona przyciąga na rynek tak wielu graczy. Lewar daje bowiem możliwość osiągnięcia bardzo dużych stóp zwrotu w bardzo krótkim czasie. Dźwignia może być jednak równie pożyteczna, co szkodliwa. Zajęcie złej pozycji w połączeniu z zastosowaniem dużego lewara może spowodować spustoszenie w portfelu. Pewnie dlatego dyskusja o dźwigni na foreksie wciąż wywołuje tak duże emocje. Klamka jednak zapadła – począwszy od 16 lipca polskie platformy foreksowe będą mogły oferować maksymalną dźwignię na poziomie 1 do 100. Część brokerów i ich klientów czekają więc zmiany. Na rynku nie brakuje instytucji, które oferują lewar nawet w wysokości 1 do 500. Większość firm deklaruje, że ze zmianami będzie czekać do ostatniej chwili. Branża foreksowa jest natomiast zgodna co do jednego – że ustawowe ograniczenie dźwigni jest błędem.
dzisiejszy Parkiet
|
|
Temat:
KERDOS
Teraz przyszedł czas na konkretne działania w zakresie drogerii, ich dalszego rozwoju, optymalizacji kosztów i ciężkiej pracy nad poprawą rentowności. Przeciwnikom tej inwestycji odpadł jeden argument w dyskusji. Pieniądze jednak wpłynęły na konto spółki więc niektóre teorie spiskowe muszą upaść. Co nie oznacza, że jest różowo.
|
|
Może trochę ci pomogę. Jeśli chodzi o trzyliterowego brokera to nie idź na łatwiznę. Kto kiedyś może cię podkablować do skarbówki i wtedy kłopoty.
A tak masz dwie możliwości. Uznać to jako zysk z działalności inwestycyjnej i zapłacić 19% daniny. Albo uznać to za zwykły zysk i rozliczyć z pozostałymi dochodami. A najbezpieczniej będzie zwrócić się o interpretację do właściwej Izby Skarbowej i po kłopocie.
|
|
Nie wiem czy ktoś zauważył 100% podobieństwo dzisiejszego wykresu eurodolara w M15 do tego z grudnia 2013 r. A FOMC dał rynkowi w końcu większą zmienność na głównej parze walutowej. Inne ruszyły z tym samym impetem. Po stanie kont realnych na FF widać, że większość postanowiła "kłócić" się z rynkiem.  kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
Z tego co mi wiadomo, to te które jeszcze cokolwiek wytwarzają w Polsce już dawno sa obstawione (związane umowami) z innymi, krajowymi producentami mikrosfery. Ale nie łudźmy się, aby dobrze zarabiać musimy brać surowiec tańszy, lepszy i w o wiele większych ilościach. Ziolo dobrze to ujął. My musimy szukać dostawców, gdzie przepisy w zakresie norm ekologicznych nie działają z takim rozmachem jak u nas. Stąd Kazachstan.
|
|
Fakt Goldmany to Goldmany. Fajny film kiedyś oglądałem o tej instytucji/organizacji. A od dzisiejszego poranka rozbrat z rynkiem FOREX przez 3 dni. pulsinwestora.pb.pl/4035571,14...
|
|
|
|
|
|
Temat:
PKOBP
Ale nie oczekujcie tutaj kokosów. Powinno być dobrze, gdyż zamieszanie z frankowiczami wyjdzie dopiero w raporcie za I kwartał 2015 r.
|
|
|
|
Temat:
PKOBP
A spodziewacie się po raporcie jakichś negatywnych niespodzianek? To "kisznie" kursy nie napawało mnie jakimś szalonym optymizmem. Frankowicze jeszcze nie będą widoczni, bo ich historia to dopiero połowa stycznia 2015 r.
|
|
Temat:
KERDOS
Jak przedłużysz tą jego kreskę na poziomie 2 zł w lewą stronę to zobaczysz czemu. Ale nie ma oporów czy wsparć, których nie można pokonać. Trochę fundamentów (lepsze wyniki finansowe, gotówka), trochę techniki i będziemy powyżej 2 zł.
|
|
|
|
W nocy był test 1,0500 i na chwilę eurodolar zjechał poniżej tego poziomu. Ale po pojawiającym się popycie widać, że jest apetyt na korektę pro wzrostową.
|
|
|
|
Krewa bez SL to tylko na demo. Na realu zupełnie inna bajka. Co do parytetu to sam widzisz, że siła trendu jest nieprawdopodobna. nawet grubi tp ustawiali kilka pięter wyżej. Ale zaczynają się pierwsze głosy za korekta w krótkim terminie. I też się ku temu skłaniam.  kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
Zobacz, że nawet duzi gracze, którzy przez ostatnie tygodnie jednomyślnie stawialki S-ki nie brali pod uwagę obecnych poziomów. TP ustawiali w przedziale 1,1-1,11. A tu masz ambaras. To 1 do 1 przyciąga niczym magnes w rezonansie magnetycznym. Tutaj dzisiejsze dwa moje skalpy na eurodolarze, prowzrostowe  kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
|
|
Temat:
EKIOSK
Czy aby na pewno portale tzw. społecznościowe są źródłem informacji? Być może w pewnym zakresie tak, ale z pewnością nie są to informacje specjalistyczne, chociażby te prezentowane przez gazety o tematyce giełdowej (w Polsce parkiet, PB). Podobnie inne, prawnicze, polityczne, informacyjne, sportowe. Ja widzę potencjał. Przyszłość pokaże czy się myliłem, czy nie.
|
|
tack napisał(a):Dzisiaj mamy już 1,0861 I chyba wielu graczy, zarówno tych dużych jak i małych jest zaskoczonych. Zaskoczonych pomimo silnego, w pełni ukształtowanego trendu spadkowego. Większość dużych zrealizowała swoje TP w przedziale 1,1-1,11. Przechodzę na niższe interwały i tam poszukam swoich szans.
|
|
Wczoraj słowo ciałem się stało. Eurodolar dotknął poziomu 1,1 i na chwilkę go nawet przebił. Wszyscy duzi gracze osiągnęli ostatecznie zakładane TP w przedziale 1,1-1,11. Pytanie co dalej. Jak widać trend jest bardzo mocny. Wczoraj testowaliśmy poziom nie widziany na rynku od końca sierpnia 2003 r!!!!!!  kliknij, aby powiększyć
|
|
Dzisiaj troszkę szczęścia na eurodolarze się przydało. Prawie 25% zysku na koncie forexowym realnym i mniej ważne na demo.
|
|
Temat:
EKIOSK
Pytanie jak to będzie wyglądać na naszym rodzimym rynku. Chyba zrobili dobry ruch z wyrzuceniem z oferty tych niskomarżowych wydawnictw i skupili się na tym, na czym mogą zarobić najwięcej. Wyniki za I kwartał będą pierwszym momentem na jakieś podsumowanie.
|
|
|
|
|
|
Temat:
JSW
Wybili z kanału to fakt. Ale z ostatecznym osądem zaczekajmy do końca tygodnia. jak nie powrócą to spadki przybiorą na sile i będzie spadek w kierunku historycznych minimów.
|
|
Temat:
EKIOSK
Wiesz WatchDog ja na prawdę obawiam się tego, że słowo drukowane będzie zanikać i to w błyskawicznym tempie. jestem gościem starej daty i po prostu uwielbiam papier i druk. W naszych czasach nie było komputerów w takiej formie i z takimi możliwościami. pamiętasz jak połykało się każdą stronę? Nie mogłem się doczekać powrotu ze szkoły i czytania, pochłaniania. Nie miałem kasy to sprzedawałem butelki, makulaturę i od razu fruu do antykwariatu. Kapuścińskiego to pochłaniałem niemal na stojąco. Tak mnie już znali, że po przeczytaniu dostawałem niemal tą samą cenę po której kupowałem. Atmosfera biblioteki... ach to były czasy. A teraz kto czyta książki?
I tutaj w zakresie prasy stoję i mówię będzie rządzić dystrybucja elektroniczna. A szkoda trochę.
|
|
Temat:
EKIOSK
Kod:mod: usunięto informację o transakcjach Użytkownika Jednak jak na razie jest tutaj problem z podażą, która nie chce oddawać akcji w okolicach 50 groszy. Ja lubię prasę papierową. Może z racji wieku. Lubię zapach papieru, druku i kawy. Też zwróciłem uwagę na to co stało się ze sprzedażą elektroniczną. Sprzedaż papierowa będzie niestety zanikac. Młodzi to fanatycy tabletów, smartfonów. Wszystko robicie elektronicznie.
|
|
|
|
Liczę na niewielki zysk przed północą. To nic na dłużej.
|
|
L-ka zamknięta zbyt wcześnie i szału nie ma.
|
|
Zająłęm długa pozycję na eurodolarze bo tak się męczą z tymi spadkami. TP ustawione na 1,1181 A tymczasem brytole miło zaskoczyli  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
LESS
Jednym słowem i tak musimy poczekać, aż pojawią się komunikaty, wywiady etc. Spółka ma rentowny biznes potrzebuje jedynie poukładania, porządków, czyli restrukturyzacji. Muszą coś zrobić z zadłużeniem, które co kwartał bije w wyniki. Do tego Drzymałowie niech pozbędą się ostatnich akcji i będzie szansa na o wiele mocniejsze odreagowanie, a nawet zmianę trendu w średnim terminie.
|
|
Wielu liczyło na RBA i zajmowało krótkie pozycje na kangurze a tu niespodzianka, kangur rośnie.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
LESS
Moim zdaniem mają jakiegoś plana. Spłata zadłużenia to jedno, ale coś jeszcze szykują. na zamówienia narzekać nie ma co. Powinni popracować nad kosztami i będzie dobrze. A z AT ewidentnie płyną sygnały o tym, że popyt chce zdominować rynek. gdyby nie te wyprzedaże resztówek Drzymałowych to pewnie już teraz cieszylibyśmy się z wyższych poziomów cenowych. Ale to nam nie ucieknie.
|
|
|
|
Najważniejsze, że miniony tydzień zamknął się na plusie. jednak od jutra będę polował na niewielką spółkę. Z uwagi na płynność podzielę się informacjami dopiero po zakupach. A w nadchodzącym tygodniu będę trejdował na eurodolarze w oczekiwaniu na dalsze spadki oraz incydentalnie jen i kangur.
|
|
Dla mnie najważniejsza jest AT. W chwili obecnej jak dla mnie spadki. Nie wynika to z AT, ale głównie z pozycji większych graczy, którzy ustawili S-ki z TP w okolicach 1,1. I jak widać rynek respektuje ich pogląd. Dlatego nawet nie walczę. Wczoraj coś tam uszczknąłem. A tymczasem nawet wzrost inflacji nie pomógł eurodolarowi.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Goldman Sachs widzi takie perspektywy dla eurodolara na najbliższe miesiące: Analitycy Goldman Sachs prognozują poziom eurodolara obecnie na 1,12, w perspektywie 3 miesięcy na 1,14, a w perspektywie 6 miesięcy prognoza obniżona została z 1,11 do 1,10. Bez zmian pozostała prognoza w perspektywie 12 miesięcy i wynosi ona 1,08. http://stooq.pl/mol/?id=1555
|
|
Czekałem dzisiaj na jakieś mocniejsze ruchy na eurodolarze a tu lipa. Brak zmienności wpłynął na brak sygnałów. Szkoda gadać. Dobranoc.
|
|
Temat:
JSW
|
|
Na razie wszyscy piszą o trendzie bocznym, ale natłok wydarzeń, wystąpień istotnych postaci ze świata finansów podpowiada, że będzie dynamiczny ruch. I na niego czekam.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Na rynku FOREX jestem od 2006 r  Konto podpięte pod FF jest w pełni kompatybilne z realnym. Od 15 lutego jak na razie tylko zagrania na FOREX. Giełda czeka na korektę.
|
|
Temat:
SFINKS
Anty Teresa mógłby spojrzeć swoim ostrym okiem na raport. Na pierwszy rzut oka dla amatora niby fajnie, ale nie do końca. Ci co kupowali w okolicach 1 zł musza mieć teraz nie lada orzech do zgryzienia. Realizować ładny zysk, czy zaufać Cackowi i poczekać na więcej. Wzrosty imponują.
|
|
|
|
 3,88 na dzisiaj i rynek zapomniał o panice sprzed ponad miesiąca. Pomoc bardziej przydałaby się tym co zaciągali zobowiązania w polskich złotówkach. Z tymi dziennikarzami to może faktycznie racja. Stąd ich "ostra" reakcja na niesprawiedliwość rynkową. Ja to nie wiem czy śmiać się, czy płakać. Rodzice za nich podpisywali dokumenty i umowy kredytowe?
|
|
Temat:
Zortrax
na razie to cisza w temacie, cisza w zakresie konkretów. Ale do właścicieli: dajcie jakąś rozsądną cenę która zachęci inwestorów.
|
|
Temat:
JSW
Zobaczymy ile krzyknie Mittal i jak na to zareagują w JSW. Najlepiej, gdyby dogadali się na poziomie obniżki ceny za 1 tonę. Tylko z kim tam teraz rozmawiać w tym JSW? Ze związkowcami?
|
|
Temat:
Zortrax
Widać jak na razie ryzyko się opłaciło. Ja wiem, że właściciele chcą jak najwięcej zarobić. Jednak najważniejsze, aby nie przesadzili w górę z ceną emisyjną. Takie moje zdanie. Dzięki temu zyskają wierniejszy akcjonariat. Ale może jestwwm idealistą.
|
|
 Patrząc przez pryzmat H4 i D1 to tak na prawdę pierwszy prawdziwy opór dla krótkich pozycji znajduje się na poziomie 3,6550. Od 15 stycznia cały czas spadek. Frankowicze chyba trochę odżyli.
|
|
Nie ukrywam, że też jestem zainteresowany dostępem do polskich. Byłby to na prawdę dobry pomysł.
|
|
Tymczasem sprzedałem z kilkunastoprocentowym zyskiem akcje 11 Bit kupione pod wyniki. Wkrótce przerzucę te środki na FOREX bo na rynku akcyjnym czekam na większą wiosenną korektę. Oby nadeszła.
|
|
Temat:
11BIT
Industrial to będzie klucz do kolejnego światowego sukcesu. Zobaczcie kto go tworzy od początku. Dwa to TWOM, które będzie przynosić regularne acz malejące zyski jeszcze przez lat kilka. Jedno jest pewne mają zespół ludzi, mają dużo gotówki w kasie, korzystają z dotacji, nie muszą wspierać się zewnętrznym finansowaniem. Jak dla mnie spółka na długi termin, dla cierpliwych graczy.
|
|
Mnie w zupełności wystarcza 50-100% zwrotu na tym rynku w skali roku. Wystarczy spojrzeć na zestawienie 100 traderów z FF inwestujących realne środki na tym rynku. Oczywiście nie patrzcie na stopy zwrotu na rachunkach DEMO. To zupełnie inna bajka kompletnie nie związana z prawdziwym zarządzaniem pieniędzmi.
|
|
Temat:
JSW
Szutnik niestety trochę cię rozczaruję. Kilkanaście lat temu pewnie byłby problem z przestawieniem pieców, baterii ale nie teraz. Teraz mogą to przeprogramować w jeden dzień a ustawić w niespełna tydzień. Tak więc groźba ewentualnego odejścia jednego z istotnych klientów jest jak najbardziej realna. Mam w rodzinie inżyniera, który pracuje u Hindusa.  Ja to tylko ekogroszek potrafię dorzucić do swojego pieca.
|
|
Temat:
BIOTON
Mam pytanie skąd na Biotonie dzisiaj takie wzrosty. Wydarzyło się coś ważnego fundamentalnie, pojawiło się jakieś istotne info. Czy po prostu to zwykła spekulacja. Spółki, gdzie Krauze maczał swoje palce zawsze omijałem szerokim łukiem, ale takie wzrosty zazwyczaj przyciągają uwagę programów analizujących volumen przy wzrostach. Ktoś coś wie ciekawego?
|
|
Podpięty pod forex factory mam demo z mBanku. Rachunki realna z dala od FF i myfxbook. Dzisiaj demo wyprowadziłem na plus.
Co do akcji to jak na razie w portfelu Skotan, 11 Bit i KGHM. Czekam jeszcze na głębsze pbsunięcie PKO i poluję na Lotos.
|
|
Forex nie jest po prostu dla wszystkich. Co do dźwigni w pełni zgoda. Ale można tutaj grać i pod fundamenty, mam na myśli istotne dane macro, wystąpienia szefów banków centralnych, czy grać tylko pod AT. Nie mogę znaleźć, ale kiedyś widziałem jak wygląda odsetek zarabiających w bardziej dojrzałych pod tym względem rynkach (mowa o dostępie do rynku Forex przez tzw. graczy indywidualnych) i tam odsetek zarabiających wahał się w granicach 15-25% a bodajże w przypadku jednego z rynków azjatyckich kształtował się pomiędzy 30-35% czyli już nieźle.
|
|
Temat:
Zortrax
9% to bardzo ładna stopa zwrotu przy raczej niewielkim ryzyku. A wiele osób narzeka na lokaty bankowe i obligacje skarbu państwa. Mam pytanie jakie macie uprzywilejowanie w zakresie nabywania akcji przed ewentualnym debiutem na giełdzie. Chodzi o cene, o stopę ewentualnej redukcji, czy o coś jeszcze?
|
|
Temat:
JSW
wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...Pan Zagórowski ma o co walczyć. Ale czy Pan Duda tak chętnie zrezygnowałby z odprawy? NIE! Zagórowski powinien twardo trzymać. Związkowcy sponsorowani z pieniędzy kopalni to jawne śmiechy z wolnej gospodarki, która ponoć od lat jest u nas. A teraz co raz więcej górników chce wrócić do wydobycia bo zorientowali się, że tracą kasę. "Walczą" głównie związkowcy i miejscowi kibole. Wstrzymanie wydobycia podczas strajku w Jastrzębskiej Spółce Węglowej spowodowało zawieszenie sprzedaży ok. 445 tys. ton węgla. Kontrahenci spółki zaczęli sprowadzać surowiec z zagranicy. Tymczasem związkowcy zapowiadają zaostrzenie protestu. We wtorek rozpoczną strajk okupacyjny i głodówki . Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...
|
|
Temat:
JSW
addi napisał(a):Całe to srodowisko górnicze musi zrozumieć, że pewna epoka skończyła się ponad 25 lat temu. Musi zrozumieć, że potrzebna jest reorganizacja i oszczędności, które muszą dotyczyć WSZYSTKICH. Muszą wreszcie zrozumieć, że związki zawodowe winny być finansowane i wynagradzane ze składek. I wreszcie muszą skończyć z filozofią: „Co konia obchodzi, że się wóz przewraca”. A tak na marginesie to szkoda, że nikt nie wpadł na pomysł aby 14-tkę wypłacić w postaci papierów JSW  . Pomysł z akcjami bardzo dobry. Gdyby górnicy byli akcjonariuszami JSW zachowywaliby się zupełnie inaczej. Szutnik Co do tej ostatniej łopaty to się zgodze. Ale dla bezpieczeństwa musza o wiele wcześniej reagować. Jak dla mnie niech biorą z zagranicy. Może to trochę otrzeźwi brać związkową. I na konciec co związków z. To jest dopiero archaizm.  Dlatego prywatyzować, prywatyzować i już. Albo oddać górnikom.
|
|
Dlatego nigdy nie kieruj się sentymentem publikowanym przez różne instytucje, banki, domy maklerskie. Sam podejmuj decyzje inwestycyjne i bierz za to pełną odpowiedzialność. Podobnie jak to się tyczy rynku akcyjnego. maklerów przestałem słuchał w 1994 roku i dobrze na tym wyszedłem. A potem się okazuje, że jakiś bank zarobił np. 300 mln dolarów na krótkiej acz widowiskowej rozgrywce.
|
|
Temat:
JSW
Mnie zastanawia teraz jedno. Jak wiele straci JSW na odejściu Mittala, który wnerwiony całą sytuacją zamówił węgiel poza granicami Polski? Orientuje się ktoś z was o jakiego rzędu kwotę może chodzić w zakresie przychodów? Może to choć trochę uzmysłowi górnikom, że strajkowanie w takiej właśnie formie wyrządza im samym straty>
|
|
Temat:
MABION
Być może brak jakichś nowych informacji, komunikatów robi swoje. A być może konsolidujemy się pod kolejne wybicie. W USA hossa biotechnologiczna trwa z regularnymi korektami. Nasz rynek giełdowy na razie tkwi w marazmie, ale przyjdzie moment, że będzie zachowywał się lepiej i wtedy przyjdzie szansa dla Mabion.
|
|
Na razie mało czasu więc gra z doskoku. Dzisiaj kilka S na eurodolarze, ale takich typowo skalpujących pod odbicie od sufitu na poziomie 1,15. Jednak co raz więcej wskazuje na to, że możemy dojść nawet do 1,16. Wtedy obstawiam dłuższą konsollidację pomiędzy 1,13-a,a6.
|
|
Jak na razie na wykresie H1 utworzyli jak dla mnie prowzrostową V-kę. Zobaczymy jak zamkną dzisiejszy dzień, gdyż na wykresie D1 jest szansa na prowzrostowy Pin tylko jeszcze trochę powinni podciągnąć. Co do fundamentów się nie wypowiadam, bo nigdy pod nie nie gram na rynku FOREX.
|
|
Temat:
JSW
Odszkodowanie i tak będzie i tak będzie. Związkowcy w tym kraju to moim zdaniem wynaturzenie. Co do cen ropy i surowców to po tak dynamicznych spadkach w ostatnim czasie odbicie się należało. I nie jest to tzw. odbicie zdechłego kota. Ale na jakąś oszałamiającą poprawę koniunktury na rynku surowców bym nie liczył.
|
|
Temat:
KGHM
Rentowność rentownością a tymczasem nasz miedziowy gigant dzisiaj ładnie "poszalał". Praktycznie całą sesję pięli się do góry a na fixingu pokaz siły przy dużym volumenie. Miedź dochodzi do ważnego poziomu 264. Zobaczymy jak sobie poradzą z tym pierwszym technicznym oporem. http://stooq.pl/q/?s=hg.f
|
|
|
|
Temat:
JSW
Sprywatyzować. Koniecznie jak najszybciej. Niech część akcji wykupią sami górnicy i związkowcy. Wtedy poczują co spada na ich barki. Bez opieki państwa będą musieli szybko dorosnąć. Pytanie, czy wtedy też będą strajkować? Czy raczej zwycięży rachunek ekonomiczni w bardzo ciężkiej sytuacji branżowej. Ale mam wrażenie, że górnikom, związkowcom nie zależy na prywatyzacji, że są przeciwni takiemu wariantowi.
|
|
Temat:
Onesano
Grażyny nie widziałem w dostępnych serwisach. Ino na ESPI, że odpuszczają sobie projekt i kasa, która została pójdzie na co innego. Zobaczymy na co. www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...
|
|
Temat:
JSW
Szutnik tylko w jednym punkcie się nie zgodzę. W zakresie związkowców. Spytaj ilu teraz tam jest związkowców, a co stało się z większością tych najbardziej jątrzących. Ludzie ze Śląska doskonale wiedzą. Dlatego to większości związkowców z państwowych kopalni wcale się nie śpieszy do modelu SILESIA. Na państwowym mają o wiele lepiej, bezpieczniej. A tam była krótka piłka. Chcesz być związkowcem to nie ma sprawy, ale normalnie tyrasz jak inni. Normalnie zjeżdżasz w dół jak byłeś dołowym i tyle.
|
|
Temat:
JSW
Jestem ciekaw czy wytwórcy energii mogą bez problemu magazynować duże ilości węgla, bez utraty jego wartości, kaloryczności. Jeśli tak to kupowałbym na potęgę. Tym bardziej, że mają ponoć sporo wolnej gotówki w kasie.
Analitycy mówią, że w 2015 r może dojść do odbicia na rynku surowców. Mowa o ropie naftowej, węglu i miedzi.
|
|
Temat:
Onesano
Wątek odkurzony. Teraz krótkie uzasadnienie zakupu. Na wczorajszej sesji mieliśmy do czynienia z silną aprecjacją przy dużych obrotach. Na wykresie dziennym można zauważyć podwójne dno na poziomie 1 zł. Wczorajsze dynamiczne odbicie było dzisiaj kontynuowane do poziomu 1,31 zł i od niego odbiło w dół zamykając notowań SKT przy cenie 1,14. Odbiliśmy się od oporu, który w maju i lipcu 2014 r był mocnym wsparciem dla notowań spółki. Następnie w listopadzie wsparcie nie wytrzymało i doprowadziło Skotan do minimów w okolicy 0,95 zł. Jak na razie nie pojawiła się żadna fundamentalna informacja przemawiająca za tym wzrostem, ale obroty są imponujące i zastanawiające. R. Karkosik kontroluje tutaj pakiet ok. 40% akcji reszta to free float.  kliknij, aby powiększyćPoprzednie silniejsze wzrosty robione skokowo białymi, długimi świecami w maju i we wrześniu 2014 odbywały się przy dużo mniejszym volumenie. Tym razem jest inaczej. Jeśli w najbliższych dniach uda się pokonać opór w okolicy 1,3-1,31 to notowania Skotanu mogą ruszyć w kierunku kolejnego oporu, który znajduje się na poziomie 1,6 zł. Kod:mod: usunięto informacje o planowanych transakcjach użytkownika
|
|
Temat:
JSW
pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1...A co do łączenia to jak dla mnie jest to bardzo złe rozwiązanie zarówno od strony ekonomicznej jak i obecnych akcjonariuszy spółek z branży energetycznej. Jestem ciekaw czy UOKiK może cos w tym zakresie podziałać i zablokować.
|
|
Temat:
JSW
Szczerze ja też nie wierze ale tylko marzę. Dlatego tak często na dłużej wyjeżdżam z Polski aby zaczerpnąć innego powietrza. U nas związkowcy po prostu są przy złotym korycie od którego nie odejdą sami. A przerost związków w branży górniczej to już nawet nie patologia a wybryk natury, wynaturzenie kompletne.
|
|
Troszkę forex, troszkę giełda. A co tam.
Założenia
FOREX to głównie crossy eur/usd, usd/jpy i aud/usd. W obecnej sytuacji wyłączam wszelkie crossy z chf.
Giełda to głównie duże spółki, z dużą płynnością. Szukam okazji na 3-10% zarobku i realizacja zysków.
|
|
Temat:
KGHM
Miedź na światowych rynkach niestety zmierza w kierunku poziomu 200-21o dolarów. Analitycy też to widzą. Pytanie czy tam się zatrzymają spadki i będzie jakaś konsolidacja, czy przebije ten poziom. Przy 210 to nasz miedziak co najwyżej 70 zł będzie wart. Chyba pora aby rządzący wcześniej przygotowali sobie wariant z podatkiem od kopalin co by nie uszkodzić miedziaka. Bo kolejne strajki będą.
|
|
Temat:
JSW
Chyba, że to związkowcy i górnicy mają akcje i spekulują  żartowałem. Rynki nie zawsze są efektywne choć efektowne czasami jak najbardziej. Jednak w dłuższym terminie związkowcy działają na niekorzyść spółki i sami podcinają gałąź na której siedzą.
|
|
Sam widzisz na tym rynku są równi i równiejsi dlatego stosowanie jakichkolwiek wskaźników, oscylatorów opartych na niby volumenie to raczej słabe rozwiązanie. Ale w sumie czy jest w ogóle szansa na ocenę volumenu na całym tym zdecentralizowanym rynku? Chyba nie. Brokerzy MM mogą podawać co najwyżej swój, aby dostosować się do płynności
|
|
Temat:
JSW
Kanoniers napisał(a):A jak chcesz sprywatyzowac kopalnie ???
Przeciez to jest nierealne, zaraz wyjda na ulice gornicy i ich rodziny z dziecmi i beda glodowac az do skutku - a ten przychodzi w ich przypadku bardzo szybko wiem, że kwestia górnicza jest doskonałym przyczynkiem do wojenki polityków i to jest chore. Ale tak nie może być. Uporządkujmy ten kraj. Jeśłi wygrają wybory niech te drażliwe kwestie zrobia na samym początku aby nie próbować tuż przed kolejnymi wyborami. wiązki zawodowe w obecnym kształcie to patologia. Koniecznie trzeba zmienić zapisy ustawy. Koniec z szantażem. Ale wiem, że nie teraz przed wyborami.
|
|
Szutnik napisał(a):grubaspekula napisał(a):Chyba nie Szutnik. Wczorajsze komentarze, że mogą interweniować bez uprzedzenia czynią SNB nieprzewidywalnym, w żadnym kierunku. Jak ktoś lubi gwałtowne ruchy to ok. Ja dziękuję za wszelkie crossy z udziałem franka. Widać SNB postanowił trochę zarobić na spekulacji. Wiem, wiem niepoważne ale czy nieprawdziwe? SNB nie chciał spekulować walutą. Sam tylko SNB stracił na tym ruchu ok. 75 mld USD tj. 12% PKB Szwajcarii! A dodaj do tego straty całej szwajcarskiej gospodarki...dla Helwecji to jest wejście w ostrą recesję! Są 2 powody robienia danej rzeczy: - bo chcesz - bo musisz W wypadku SNB to była ta druga przyczyna. Nikt nie jest tak głupi, by dobrowolnie podcinać gałąź, na której siedzi. Szwajcarzy uznali, że lepiej stracić trochę wiarygodności (3 dni wcześniej zapewniali, że CHF peg jest "wieczny") zmieniając decyzję, niż stracić ją w przyszłości całą, czyli kiedyś tam poddać się i cofnąć pega pod naporem fali EUR, szturmujących szwajcarski międzybank. Oni nie mieli dobrego wyboru. To był wybór między: chcesz w zęby czy w nos? Widzisz mnie właśnie zaskoczyło to wcześniejsze obiecywanie. Po co właściwie to robili. Mnie już nie chodzi o kasę SNB, ale prywatne konta osób które podejmowały decyzję oraz ich rodzin i tzw. słupów. Wiesz nie jestem zwolennikiem opinii, że banki centralne grają uczciwie.
|
|
Temat:
JSW
Dlatego jedynym wyjściem z sytuacji jest sprywatyzowanie kopalni. I to powinno być przeprowadzone wiele lat temu. Oczywiście od razu pojawia się zarzut, że kopalniie pójdą do Niemca a będzie pośredniczył Kulczyk. Ale jak chcą zobaczyć co to własny biznes, co to zarządzanie firmą i liczenie się z każdym groszem niech zrobią jak w Silesia. Spółka pracownicza do spóły z inwestorem i jadą. Nagle się okaże, że jednak deputat nie dla emerytów bo i za co a dla pracujących mniej. Pensje też będą bardziej elastyczne. I zmniejszą się koszty, zmniejszy się zatrudnienie. Wszystko będzie bardziej racjonalne bo przecież częściowo moje.
|
|
Temat:
JSW
Najgorsze jest to, że oni winnych zawsze szukają na zewnątrz. Nigdy nie słyszałem o pomyśle dot. ewentualnej restrukturyzacji, który płynąłby od związkowców. Nastawienie roszczeniowe i n9c w zamian. Każdy chciałby zarabiać dobrze i długo, ale to wolna gospodarka i ona wyznacza trendy. Skoro gdzies indziej jest taniej to tam się kupuje.
|
|
Temat:
KGHM
Surowce w szerokim rozumieniu nie są w formie. Ale przy ropie już ci w chustach mogą zacząć działać. Słychać jakieś pomruki niezadowolenia z rekordowo niskich cen ropy. Jak oni zaczną odwracać trend to i miedź zmieni kierunek. Czy gwałtownie to nie wiem. Potrzebujemy jakiejś fajnej świecy na wykresie dziennym z długim, dolnym cieniem i wtedy będzie można myśleć o zajmowaniu długich pozycji.
|
|
Bo to tak na prawdę jedna wielka zagadka. FOREX to tak szeroki rynek, że prawdziwy volumen (głębokość rynku) nie jest dostępny dla zwykłych zjadaczy chleba. Opieranie się na danych dostępnych w necie to duże niebezpieczeństwo.
|
|