PARTNER SERWISU
apbfvtdk
kryza

kryza

Ostatnie 10 wpisów
czy były jakieś raty układowe wypłacane 30 wcześnia? ja nic nistety na konto nie dostałem. chyba mieli to przyspieszyć.

Stowarzyszenie OSOG napisał(a):
Pozwy wobec SP ruszyły

gorski-radcaprawny.pl/blog/obl...

Czy to jest pozew OSOG? Można się jeszcze gdzieś dołączyć do pozwu?

Ja zakładam, że:
1. 60 mln obigów prywatnych dla SGB Bank mogą jeszcze zrolować lub wydłużyć termin płatności - bank na to raczej pójdzie.
2. Kredyt 30 mln od GBK też mogą wydłużyć.
3. Zostanie 47.2 mln z emisji publicznych: PND1219, PN11219, PN21219.
3.a. Jak dostaną kasę z emisji akcji przed 20 grudnia to będzie ok. Tylko po jakim kasie od emisji gotówka spływa do spółki?
3.b. staraja sie jeszcze o kredyt/finansowanie przez jakieś konsorcjum (pisze w sprawozdaniu za Q3)
4. Nie wiem jak wyglądają zobowiązania wobec podwykonawców i przekazania mieszkań od 30 września.

Maja 2 tygodnie - mało czasu.

Joker napisał(a):
Na koniec Q3 mieli około 34 mln zł na rachunkach powierniczych.
Ktoś pamięta, albo dokopał się czy im to się zwolni do końca roku? Jeżeli tak, to będą w stanie obsłużyć zapadające emisje, jeżeli nie to idą w kierunku PPU.

Jak to liczysz?

www.bankier.pl/wiadomosc/POLNO...

POLNORD SA ("Polnord", "Spółka"), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 65/2015 z dnia 04.12.2015 r. informuje, iż w dniu 18.12.2015 r. Spółka wyemitowała 60.000 sztuk czteroletnich, zabezpieczonych obligacji serii D o łącznej wartości nominalnej wynoszącej 60 mln zł, z terminem wykupu przypadającym w dniu 18.12.2019 r. ("Obligacje"). Emisja Obligacji nie miała charakteru emisji publicznej. Obligacje zostały w całości objęte przez SGB Bank SA.

tak przy okazji co to za emisja prywatna za 60 mln, która zapada w grudniu? Którego grudnia zapada, kto to kupił?

Nie prawda, data jest 6 grudnia. Pomyliłeś z 5 listopada (data uchwały o emisji).

Ciekawie wyglada sytuacja idea banku po sprawozdaniu rocznym. Zostalo 200-300 mln kapitalow wlasnych.

maciej_61 napisał(a):
Dokładnie ten sam:

Cytat:
Trzem osobom spośród zatrzymanych Prokuratura zarzuca popełnienie przestępstwa prania brudnych pieniędzy i działania na szkodę spółki GetBack S.A.

Tyle komunikat. Nie mówi który co.

A nawet jakby te trzy osoby nie były zatrudnione/współpracowały z IB to oznacza według Ciebie że reszta to "dziewice przeczyste"? I że z postałą trójką się nie znały? I w związku z tym zarzuty wobec całej grupy są bezzasadne?

Cytat:
Za to 3 osobom niepowiązanym z Idea Bankiem postawiono zarzut działania na szkodę GetBack i prania brudnych pieniędzy. To nie dotyczy Idea Banku.

Nie ma takiego stwierdzenia w komunikacie że nie były to osoby powiązane z IB.

Macieju, mam wrazenie ze sam dopisujesz wlasne slowa do tego artykulu. Przeczytalem ten artykul i nie widze tam tego co piszesz w swoich wypowiedziach.

Cytat:
Ogłoszenie o zwołaniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia GetBack S.A. w restrukturyzacji na dzień 14 marca 2019 r. na godzinę 11:00 oraz projekty uchwał

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Moderator:
Proszę nie zapominać o opisie linka, albo cytacie

Dostalem odpowiedz z UOKIK! Prosze o kontakt jezeli ktos potrzebuje kopie odpowiedzi. Z odpowiedzi wynika ze nie trzeba bylo wysteppwac do UOKIK!!!

AsGBK napisał(a):
Quercus jest wierzycielem zabezpieczonym.
Cytat:

Na razie nieoficjalnie jedynym zabezpieczonym wierzycielem, który mógłby przystąpić do układu jest fundusz Quercusa. Sebastian Buczek, prezes Quercusa, tydzień temu poinformował nas jedynie, że tej sprawy nie komentuje.

obligacje.pl/pl/a/rada-wierzyc...

Buczek nawet deklarował przystąpienie do układu jeśli inni też to zrobią.

Cytat:
Jako rada wierzycieli stoimy na stanowisku, że wierzyciele zabezpieczeni powinni wziąć pod uwagę społeczny aspekt całego zagadnienia. Ciężko wytłumaczyć osobom, wśród których są również takie, które nieświadomie nabyły obligacje GetBacku, że dostaną 31 proc., a banki 100 proc. pieniędzy zaangażowanych w GetBack. Jeśli banki przychylą się do prośby, to Q1 FIZ również przystąpi do takiego porozumienia. Chcemy dać dobry przykład pozostałym uczestnikom i pokazać, że aspekt społeczny całej sprawy jest bardzo ważny – mówi Sebastian Buczek, prezes Quercus TFI.

www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

Pozostaje pytanie, jaka jest jakość tych zabezpieczeń zarówno banków, jak i Quercusa.

Ale Quarcus był zabezpieczony na wszystkich obligacjach czy tylko na części? W sprawozdaniu finansowym Quarcusa jest odpis obligacji GBK o wartości nominalnej w kwocie 40,5 mln do 9,2 mln. Jeżeli byli zabezpieczeni to po co odpisali 77,3%? Po odpisie wydaje się, że nie byli zabezpieczeni.
www.money.pl/gospodarka/wiadom...

Obligatariusz kontakt napisał(a):
hektorek napisał(a):
Cytat:
1/ Nieźle się uśmiałem - ze sługusa banków, potem Abris, w końcu awansowałem do roli pracownika GBK:) nie było jeszcze chłopca na posyłki LC:)

Do RB: wszedł Pan w opłacalny alians z dużymi rybami, bo to się opłaca osobiście Panu, zapominając że reprezentuje Pan oszukane setki i tysiące ludzi. Abris i jego Zarząd trzeba odsunąć, to albo fatalni inwestorzy nie potrafiący dopilnować swojej i cudzej kasy, albo przeżarci nieuczciwą chciwością a teraz próbujący się wybielić degeneraci. Obecny Zarząd to mogą być dobrzy ludzie, ale i tak w odpowiednim momencie zrobią (i już pewnie robią) to co dokładnie od nich zażąda mocodawca. Mocodawca się skompromitował, co chyba jasne.

Źle Pan to rozgrywa. Po konwersji mógłby Pan być za godziwe pieniądze Prezesem.

UOKiK to tylko pretekst to skreślenia konwersji.

1/ Do podjętych działań zobowiązuje mnie wiedza o sytuacji Spółki i całym otoczeniu oraz analiza interesów wszystkich wierzycieli; do tego świadomość, że poza obecnymi interesariuszami GBK, nie ma podmiotów które mogą i chcą nam pomóc; właśnie otrzymałem nic nie mówiącą odpowiedź z KNF liczącą może 4-5 zdań - to jeden z licznych przykładów "wsparcia"
2/ Jest pan w błędzie - mapa sytuacyjna jest diametralnie odmienna
3/ Nigdy moim celem nie było trafienie do Zarządu GBK; nie mam też zakusów wobec samej Spółki i to pomimo świadomości jak prosto takie przejęcie można było przeprowadzić; nie po to zaczynałem działać przy GBK

Wierzylbym w taka argumentacje gdyby reguly gry nie zmienily sie na kilka godzin przed glosowaniem. Do dnia 22.01.2019 pana popieralem. 22.01.2019 poczulem sie oszukany i zmanipulowany.

Szanowni, jeżeli jesteście oburzeni tym co się stało proponuje wysłać zastrzeżenia. BOG i Mheavydrumm przygotowali trochę materiałów więc możemy zaoszczędzić nasz czas i nie musimy przygotowywać materiałów od zera.

Okradziona napisał(a):
Nigdy w to nie uwierzę, że kakol z kilkoma kolesiami wyprowadzili w kilka miesięcy miliardy i Abris o tym nie wiedział! Takie rzeczy tylko w Polsce!

Przy zakupach portfeli wystarczyło:
- podać złe portfele referencyjne dla wyznaczenia zawyżonych odzysków
- założyć dodatnią wartość wierzytelności przedawnionych
- zaniżyć koszty sądowe/ prawne/ TFI
- zaniżyć koszty serwisowania
- wydłużyć okres prognozy
- no można jeszcze spróbować lekko przyciąć WACC (a to akurat wyczai nawet freshman w PE)

I już można kwotować min. +30% od rynku a RN, w której to kompetencjach nie było weryfikacji nabywania portfeli (to błąd), nawet nie będzie wiedziała co się dzieje.

czyli tak samo można w druga stronę aby wykazać, że spółka jest nic nie warta.

Chyba od zawsze tak było ze spółkami giełdowymi:
- jak zarząd/właściciel chcą się sprzedać np. IPO wtedy wyniki są zawyżane. Przedstawia się spółkę jak kurę znosząca złote jaja o ogromnych perspektywach.
- Potem jak chcą ściągnąć spółkę z giełdy lub zwiększyć udziały wtedy wyniki są zaniżane. Rezerwy, odpisy aktywów, zarząd narzeka na trudny rynek, brak perspektyw.

Logicznie myśląc teraz zaniżanie wycen jest na ręke zarządowi i Abrisowi.

Mieliśmy na ten temat kilka dyskusji - ja wolałem cash-sweep (automat, ale jest ryzyko nieokreśloności terminu i kwoty spłat), ale prawnicy twierdzili ze bullet-proof jest struktura zmiany układu

nie słyszałem, o przypadku zmiany układu już po jego zatwierdzeniu na korzystniejszy dla wierzycieli.
Zresztą jakby sytuacja się poprawiła za kilka lat to zarząd by nam tego nie powiedział.

mam przed sobą przepastny raport, więc nie będę komentował co w nim jest;
...
3/ Z już dostępnych danych prasowych wiecie, że GBK:
- zawyżał ceny zakupu portfeli (polecam analizę funduszu Perspective - przede wszystkim jego wycenę od początku 2017 r.)
- manipulował stawką serwisową, obniżając ją poniżej faktycznego poziomu a przez to sztucznie zawyżał wartość aktywów
- prowadził rolki na portfelach sztucznie podwyższając wartość aktywów
- działał w obszarze "manipulacji" krzywymi odzysków dla zwiększenia wartości aktywów
- ze spółki wyprowadzane zostały setki mln zł
- emitował na gwałt obligacje przez własną sieć sprzedaży oraz IB aby zasypać dziurę płynnościową

A ten przepastny raport to kto przygotował? zarząd?

Jeżeli wyprowadzono tylko setki mln to można nam więcej oddać.

Czyli Abris kupil zdrowa spółkę za 800 mln. Następnie w ciągu 2ch lat wyprowadzono ze spółki 1.5-2 mld. Abris nie zauważył, że zdefraudowano 200% ceny transakcyjnej w ciągu 2ch lat? Połapali się dopiero kilka miesięcy po rozpoczęciu PPU?

Mysle, ze kurator gral Tak aby nikt mu nic prawnie nie zarzucil. Nie wiem Jak z kuratorem. RB za to zglaszam do prokuratury. Przeciez to Rada wierzycieli wyszla z tym pomyslem zeby podzielic obligatariuszy na konwersje I jej brak. Tez to zglosili poprzednio z zaskoczenia. A teraz RB Sam mowil ze przeciez nie mozna Tak podzielic wierzycieli.

Jedna ze stacji telewizyjnych prosi o kontakt telefoniczny do kogoś kto będzie na zgromadzeniu wierzycieli.

Czy możecie mi wysłać komunikatem prywatnym - przekaże do nich?

Maile do TV:
redakcja@polsatnews.pl
fakty@tvn.pl

proponuje napisać do nich aby przybyli na zgromadzenie wierzycieli. Zwiększy to nasze szanse.

Mocno sie starali any nie doszlo do konwersji.

Tak wiemy. Przeczytaj relacje na stronach bankier.pl.

Maupa_w_niebieskim napisał(a):

Czyżby nikt z obecnych na ZW nie zauważył że na wczorajszym ZW była obecna przedstawicielka Prokuratury Regionalnej z Warszawy?

i co o tym sądzisz?

Czy oni sie nie obawiaja ze pojda siedziec za ten numer na zgromadzeniu? Przeciez to co zrobili to ewidentna korupcja. Dzien przed zgromadzeniem zglaszaja propozycje ukladowe w ktorych proponuja ze Nas wygola do zera, nadzorca wycofuje swoje propozycje i kurator glosuje za ukladem gdzie Nas gola do zera. Ktos informowal just o tym prokurature? To nie moze Tak pozostac bez konsekwencji.

Zdrajca to mało powiedziane.

bukos4 napisał(a):
draconiss napisał(a):
tak jestem pod kuratorem ale czytam tu i widze ze zmienil zdanie? moze sie myle

Bedac pod kuratorem i tak bys nie mial akcji.czy pozostali ktorzy sie wylaczyli by je dostali czy nie.nadzorca nas oszukal i wycofal wszystkie propozycje usmiechajac sie do abrisu

Przyznam, że jestem nieźle wnerwiony po dzisiejszym dniu.

kokospl napisał(a):
Najgorzej boli fakt ze Ci ludzie powinni sie tlumaczyc przed prokuratura a nie dalej przepalac pieniadze w majestacie prawa...
Sama swiadomosc tego boli

dokładnie...

Panie Radku mam dosyć słuchania tych Pana bajeczek. Nie wierzę w te bzdury, że Abris i obecny zarząd zadba o nasz interes. Abris ma swój interes a Pan został przez nich powołany do rady nadzorczej w dość kontrowersyjnych okolicznościach. W mojej ocenie nie postępuje Pan uczciwie ale jak zaznaczam to moja ocena.

Wcześniej do konwersji miało przystąpić kilka instytucji finansowych/ wierzycieli indywidualnych, co dawałoby szansę na centralizację władzy i skoordynowane działania. Teraz, w obliczu ryzyka rychłej upadłości, bądź naprawy spółki tylko po to, aby spłacać wierzycieli zabezpieczonych bez wyraźnej szansy na spłatę niezabezpieczonych, to tych chętnych powoli nie ma. Po prostu nie chcą firmować porażki. A ich nieobecność w akcjonariacie ułatwi "wrogie" przejęcie spółki i np. zakopanie roszczeń, bądź upadłość, która będzie oznaczała dla roszczeń to samo

link z innej strony: businessinsider.com.pl/finanse...

prawdopodobnie nie poprawi naszej sytuacji poniiewaz banki zgodizy sie umozyc jedynie 60mln z 700mln czyli 8-9% długu. Oni zredukuja zadluzenie o 9 procent a my o 70% Te 60 mln zwiększa spłatę dla nas o jakieś 2-3%.

Cześć,
Skąd mam wiedzieć czy sędzie pozytywnie przyjął mój wniosek o dopuszczenie do postępowania? Poinformują mnie o tym? Maupa, wiesz coś?

MA napisał(a):

W mojej ocenie wątpliwości co do przypisania do grupy I czy IV wynikają z niechlujstwa NS (mam na myśli w szczególności niechlujstwo językowe). BTW dostałam odpowiedź od p. Kuratora że obligatariusz będący jednoczesnie posiadaczem akcji to grupa I (pierwsza). Miejmy nadzieję, że NS oficjalnie sprostuje to jak najszybciej

Trochę to trwało, ale też dostałem taką odp. od kuratora. Zresztą, jest już nowa informacja i wygląda na to, że w "papierach" też będzie korekta.

Cytat:
Z tego co się orientuję (a ustawa 'prawo restrukturyzacyjne' nie wskazuje sposobu) to o dopuszczenie do postępowania (czyli wyjście spod opieki kuratora ) można wnioskować także korespondencyjnie, a taki 'wypisany' też może głosowac przez pełnomocnika czyli inną osobę która się na ZW wybiera. W sprawie szczegółów może warto skontaktować się z p. Kuratorem albo z sekretariatem wydziału sądu.

W tej sprawie kurator odpisał mi tyle, ile umieścił na swojej stronie. Wychodzi na to, że wniosek można wysłać. Pozostają dwa pytania - do kiedy musi być ważne świadectwo depozytowe dołączane do takiego wniosku i czy potem faktycznie trzeba głosować (czy to osobiście, czy to przez pełnomocnika), czy może nie jest to potrzebne. Spróbuję w sądzie - dzięki za info.

ja mam tem Sam dylemat. Dasz mi prosze znac Jak sir dowiesz w sadzie?
Pozdrawiam

kryza napisał(a):
kilka cytatów i prośba o wyjaśnienie jak to rozumiecie:

Propozycje układowe:
Cytat:
1.1.2. Grupa pierwsza „a” („Grupa Ia”) obejmuje wierzycieli podlegających zaliczeniu do Grupy I, którzy do czasu rozpoczęcia głosowania na Zgromadzeniu Wierzycieli nad Układem zgłoszą na piśmie nadzorcy sądowemu lub Sędziemu – komisarzowi przystąpienie do Grupy Ia.
Wierzyciele, którzy nie złożą oświadczenia, o którym mowa w zdaniu poprzednim przed przystąpieniem do głosowania będą zaliczeni do Grupy I.

Strona kuratora:
Cytat:
Propozycje układowe przewidują dwie grupy fakultatywne – Grupa 1a i Grupa 2a. Kurator przed głosowaniem przystąpi do obu grup fakultatywnych.

W przypadku obligatariuszy reprezentowanych przez kuratora, w której grupie będę? Rozumiem, to tak, że grupa 1a jest teoretycznie opcjonalna ale kurator wybierze dla mnie właśnie grupę 1a. Dobrze rozumiem?

Jakby jeszcze ktoś nie zauważył, to na stronie p. Kuratora http://www.biurosyndyka.pl jest już poprawka w tabelkach - i tak jak twierdziłam grupa IV dotyczy DNLD, a zatem jakikolwiek obligatariusz majcy chociaż 1 akcję GBK znajdzie się z automatu w grupie I a nie w grupie IV. Czyli tradycyjnie wyszło 'na moje'
Jeżeli nie wyłączyłeś się spod kurateli (p. Kurator będzie głosował w Twoim imieniu) a interesuje Cię niższa konwersja to nie musisz żadnych pism składać itd bo p. Kurator zapowiedział że niejako 'hurtowo' przystąpi do grupy "1a".
Gdybyś już był wyłączony spod kurateli i chciał niższą konwersję to przed głosowaniem powinienes zgłosić na piśmie do NS lub Sędziego Komisarza że chcesz być włączony do grupy '1a'. Natomiast jakbyś nie wyłączył się spod kurateli ale był zainteresowany dużą konwersją to trzeba szybciutko wyłączać się spod kurateli i głosować samemu.

Dzieki za odpowiedz!

kilka cytatów i prośba o wyjaśnienie jak to rozumiecie:

Propozycje układowe:
Cytat:
1.1.2. Grupa pierwsza „a” („Grupa Ia”) obejmuje wierzycieli podlegających zaliczeniu do Grupy I, którzy do czasu rozpoczęcia głosowania na Zgromadzeniu Wierzycieli nad Układem zgłoszą na piśmie nadzorcy sądowemu lub Sędziemu – komisarzowi przystąpienie do Grupy Ia.
Wierzyciele, którzy nie złożą oświadczenia, o którym mowa w zdaniu poprzednim przed przystąpieniem do głosowania będą zaliczeni do Grupy I.

Strona kuratora:
Cytat:
Propozycje układowe przewidują dwie grupy fakultatywne – Grupa 1a i Grupa 2a. Kurator przed głosowaniem przystąpi do obu grup fakultatywnych.

W przypadku obligatariuszy reprezentowanych przez kuratora, w której grupie będę? Rozumiem, to tak, że grupa 1a jest teoretycznie opcjonalna ale kurator wybierze dla mnie właśnie grupę 1a. Dobrze rozumiem?

w przypadku konwersji:
1. Wg propozycji ukladowych grupa 1a jest dobrowolna. Kurator na stronie pisze ze wybierze grupe 1a. Wiec jezeli nie wylaczylem sie z pod opieki kuratora to czy wejde w grupe 1a czy moze w grupe 1?
2. Jak zmienic grupe bez koniecznosci przyjazdu?

Fragmenty relacji zgromadzenia wierzycieli z Października link:

12.36

GetBack: przełożenie głosowania pozwoli na rozmowy z inwestorem, co może istotnie wpłynąć na kształt propozycji układowych.

14.27

Kurator dla obligatariuszy: Oferty inwestorskie są atrakcyjną alternatywą do prowadzenia działalności przez osiem lat. Są atrakcyjniejsze niż się spodziewałem.

Wlasnie przeczytalem komunikaty GBK. Niech sobie w dupę wsadzą tego inwestorska. To jakas kpina, gdzie ta kasa wyparowala w tak krótkim czasie.

maciej_61 napisał(a):
No tak. Ale o ile dobrze pamiętam , w drugiej połowie września zeszłego roku, Trybunał w Sztokholmie wydał wyrok. Że jednak SP ma zapłacić.

Trybunal wydal wyrok ze odszkodowanie sie nalezy ale nie powiedzial w jakiej wysokosci. To dosc istotna roznica. Kwota jakiej chce abris jest nie realna. Nie maja szansy aby tyle dostac.

AsGBK napisał(a):
kryza napisał(a):
AsGBK napisał(a):
Atrakcyjne dla inwestora, dla mnie nie.

Tutaj niestety musimy liczyc biznesowo. Trzeba przyciac strate na tyle na ile to mozliwe. Jezeli kupujacym jest Hoist ja nie widze przekretu i zaufalbym RW i kuratorowi w sprawie decyzji.

Ja, kupując obligacje GetBack, na taki biznes nie liczyłam.

A jak Ci się podobają takie wyliczenia - my otrzymujemy 20-30%, a banki i inni zabezpieczeni 100%?

Wszystko, co zaproponuje inwestor będzie atrakcyjne dla niego i dla zabezpieczonych.

Ja tez nie liczylem na taki biznes. Nie widze jednak szansy na odzyskanie 100%. Wychodze wiec z zalozenia zeby odzyskac maksymalnie ile sie da w obecnej sytuacji. Jak wg ciebie mozemy zminimalizowac straty? Chyba ciezko powiedziec...

maciej_61 napisał(a):
Kompletny przypadek oczywiście. A to że z Wrocławia też przypadek. I to że Mateuszek z obecnego Santandera też przypadek. I że SP ma do zapłacenia Abrisowi sumę o którą chodzi w GB też przypadek. Jak mówi moja Córka, przypadkowo to tylko można zajść w ciążę. Według mnie wycofają się z umowy jak Sąd klepnie układ. Każda umowa zawiera klauzulę o możliwości wycofania się z niej.

Co do fm bank to Sprawa jest w trakcie.EU nie wyznaczyla odszkodowania tylko stwierdzila ze odszkodowanie sie nalezy i ze strony maja sie same dogadac a jesli nie to kwote odszkodowania wyznaczy sad.
Co do tej sumy ktora chce abris to nigdy jej nie dostana fm bank byl bardzo malym podmiotem o bardzo malych kapitalach. Ta suma ktorej domaga sie abris jest z kosmosu. Oni to argumentuja ze prezesem banku byl Slawomir Lachwski, wg Abrisu to geniusz ktory mial rozwijac ten bank w jakims niesamowitom tempie. Inaczej mowiac odszkodowanie dla Abrisu sie nalezy ale w kwocie wielokrotnie mniejszej.

AsGBK napisał(a):
Atrakcyjne dla inwestora, dla mnie nie.

Tutaj niestety musimy liczyc biznesowo. Trzeba przyciac strate na tyle na ile to mozliwe. Jezeli kupujacym jest Hoist ja nie widze przekretu i zaufalbym RW i kuratorowi w sprawie decyzji.

omicron napisał(a):
No, właśnie, od dawna pytam, ile wg was można będzie odzyskać przy opcji inwestorskiej? Po tych wszystkich turbulencjach 40% w krótkim czasie wydaje mi się dość atrakcyjne, ale czy realne?

Ja bym liczyl na 45%. Hoist finance wyglada dosc wiarygodnie. Jezeli to oni zlozyli najlepsza oferte to jest ok.

Dlatego Deloitte powinien za to odpowiedziec:)

analityk2 napisał(a):
Cytat:
Sedzia pieknie punktuje zarzad

Dokładnie to chciałem napisać. Przecież tu śmierdzi układem na daleko. Abris znalazł sposób na odzyskanie kasy okrężną drogą. Tylko inwestorzy zagraniczni i to chcący szybko domknąć deal przed układem zanim ktoś zorientuje się o co chodzi. Nie dajmy się wydymać!!!

Myslalem ze to beda rowniez polskie firmy typu Kruk. W jaki sposob zagraniczni inwestorzy mieliby efektywnie wykorzystac zakupione pakiety? Przeciez nie znaja polskiego rynku. Beda musieli budowac procesy od nowa.

bukos4 napisał(a):
Mheavydrumm napisał(a):
Małe sprostowanie mojej poprzednie wiadomości, której nie mogłem już edytować: oczywiście miałem na myśli praktycznie brak możliwości wysuwania roszczeń w przypadku zakupu obligacji na Catalyst. Jedyną opcją wg mnie jest ewentualnie roszczenie w stosunku do Deloitte.
Jeśli chodzi o możliwość różnego procentowego stopnia konwersji wierzytelności z tytułu obligacji na akcje, Kurator chyba się trochę pogubił w swoim komunikacie. Dla wszystkich obligatariuszy niezabezpieczonych będą przegłosowane jednakowe warunki układowe więc nie ma możliwości "wyboru grup". Kurator miał na myśli zapewne grupę obligatariuszy, która chciałaby 9 października głosować nad propozycjami układowymi niezależnie od Kuratora, który będzie reprezentował wszystkich nieobecnych.

Kurator nie może się tak po prostu pogubić. To są moje 2mln i ja nie życze sobie żeby ktokolwiek się teraz gubił

Dokladnie. W przypadku kiedy wszystkim umorza 50% i kilku wybrancow bedzie mialo mozliwosc skonwertowac calosc to ich sytuacja bedzie diametralnie inna! Komus udalo sie skontaktowac z kuratorem?

1/ Osoba z branży uzupełnia przegląd operacji o analizę cost-to-benefit; to będzie jeden z punktów wyjścia dla propozycji układowych RW
2/ Spółka przedstawi swoją strategię podniesienia operacji
3/ Czekamy na wyniki 2Q
4/ Ciśniemy na banki - jutro powinno pojawić się pismo w imieniu RW
5/ W tym tygodniu powinniśmy otrzymać oferty inwestorów
6/ Spodziewamy się aktualizacja zabezpieczeń (korekty o wcześniejszą aktualizację wartości portfeli) - część wierzycieli zabezpieczonych będzie miała otwartą pozycję
7/ W czwartek RW - będziemy ustalać warunki układu na ZW
8/ Rozszerzamy działania w obszarze roszczeń - tutaj jest sporo dla zespołu "archeo"
9/ Czekamy na start audytu w obszarze "rolek" - to może być "weapon of mass destruction"

Panie Radku,
jak będzie w przypadku konwersji na akcje w układzie? Kurator trochę namieszał w ostatrnim komunikacie, chyba nikt tego nie rozumie.

Napisałem do kuratora prośbę o wyjaśnienie komunikatu.

Przylaczam sie, dziekuje za informacje. Bedziemy czekac na kolejne.

anty_teresa napisał(a):
Joker napisał(a):
Czy tylko według mnie materiał był zmanipulowany, naciągany i pełny kłamst m.in co do kwoty wierzytelności wynikających z obligacji?

Z pewnością był nierzetelny. Parę kwestii poniżej:

...

Antyteresa: czy oceniasz ze takie dzialania poprawiaja nasza sytuacje, ze odzyskamy wiecej? Ja uwazam, ze dalszy szum medialny, robienie z tego sprawy politycznej zwieksza strate.

Upolitycznianie sprawy niestety nam bardzo szkodzi.

Kibic1 napisał(a):
Ktoś na tym forum pisał już o bojkocie produktów spółek gdzie udziałowcem jest ABRIS ( tj. Graal, Diverse, Velvet ) .

...
4/ Możemy bojkotować co nam się rzewnie podoba, ale pytanie czy od tego poprawi się nasza pozycja w PPU? to każdy musi rozsądzić indywidualnie

Zgadzam sie to nie poprawi naszej sytuacji wrecz odwrotnie. Doprowadzenie na skraj bankrudztwa inna instytucje czy to bedzie Ideabank, altus czy trigon pogarsza nasza sytuacje bo nie uzyskasz odszkodowania od kogos kto sam zbankrutuje. Jednak wiele osob mysli kategoriami zemsty.

1/ Przecież dane macie:
- portfele 1,35 mld
- zabezpieczeni 0,7 mld
- pozostaje dla pozostałych 0,65 mld vs 2,6 mld
- po korektach grup układowych pozostaje ok. 30%
Takie są założenia Spółki
2/ Możesz założyć, że Spółka jest bardziej konserwatywna np. o X% o przelicz to sam.
3/ Nie wiem ile da inwestor, ale plusem jest to że środki są tzw. od razu, bez czekania przez kolejne 8 lat

Panie Radku,
1.35 mld uwzglednia juz koszty dzialalnosci getback? Czy to tylko oczekiwany odzysk z wierzytelnosci bez kosztow w postaci np. Pensji pracownikow, zarzadu i innych?

Vox: jak sie z toba skontaktowac?

Marek T napisał(a):
Zgadzam sie ogolnie ze za bycie w RN wynagrodzenie sie nalezy . Tylko po co klamac ? Jesli ktos klamiei w sumie w blachej sprawie to moze takze w waznych ? Powtarzam pytanie czy ktos widzial dowod ze Pan Radek posiada obligacje lub akcje ?

Tylko, ze z tego dokumentu co podeslales wynika ze Pan Radoslaw mowi prawde. Tam jest uchwala o wynagrodzeniu dla Pana Schmidta. Nic nie pisze o tym ze domyslnie wynagrodzenie otzryma kazdy czlonek RN. Koniec tematu.

Marek T napisał(a):
Zgadzam sie ogolnie ze za bycie w RN wynagrodzenie sie nalezy . Tylko po co klamac ? Jesli ktos klamiei w sumie w blachej sprawie to moze takze w waznych ? Powtarzam pytanie czy ktos widzial dowod ze Pan Radek posiada obligacje lub akcje ?

Tylko, ze z tego dokumentu co podeslales wynika ze Pan Radoslaw mowi prawde. Tam jest uchwala o wynagrodzeniu dla Pana Schmidta. Nic nie pisze o tym ze domyslnie wynagrodzenie otzryma kazdy czlonek RN. Koniec tematu.

kris1986 napisał(a):
Widzę że coraz więcej akcjonariuszy pojawiła się na tym forum. Dlatego też wpis kieruje do nich. Uwierzcie nam, że my obligatariusze nie chcemy które konwersji, bo nie jesteśmy żadnymi inwestorami w przeciwieństwie do akcjonariuszy. Niestety widząc w jaki wpadliśmy mechanizm oszustwa, chcąc odzyskać nasze pieniądze musimy stać się ich posiadaczami. My obligatariusze postanowiliśmy walczyć o swoje wybierając swojego przedstawiciela do RW. Nasze działania przyniosły rezultat, iż nasz kandydat godnie Nas teraz reprezentuje. Jego wiedza, ale przedewszystkim sprawność w działaniu, determinacja i praca po kilkanaście godzin dziennie została doceniona również przez głównego akcjonariusza GB czyli Abris aby znalazł się w RN. Jest to chyba jedyna osoba która tak bardzo poświęciła się tej sprawie. Przykład? Kto z RW był na ZW we Wrocławiu a dzień wcześniej w Warszawie na ZWZ? Tylko nasz kandydat. Nie wspomnę że to wszystko że free.Dlatego proszę w imieniu swoim ale mam nadzieję że też w imieniu innych członków Naszego porozumienia o nieatakowanie naszego kandydata. Te uważam że Zarząd z końcem PPU złoży dymisję. Propozycje przez obecny Zarząd niby będą nie do wykonania Co Wtedy?potrzebny będzie dobry lider do kierowania. Może teraz za wczas żeby o tym mówić, ale liczę że nasz kandydat będzie miał nasze poparcie aby znalazł się w Zarządzie. A teraz powiedzcie wy akcjonariusze co zrobiliście aby uzdrowić sytuację w spółce? Proszę działajcie a nie atakujcie. Razem możemy więcej. Nam też będzie zależało aby kurs akcji był jak najwyższy. Wierzę że jeśli tacy ludzie jak Radosław Barczyński będą mieli prawo decydować o losach spółki taki scenariusz będzie realny.

Dosc Dobrze to ujales:)

To chyba nie ma duzego znaczenia dla obligotariuszy. Praca w RN powinna byc platna. Ja podobnie jak wielu obligotariuszy doceniam zaangazowanie Pana Radoslawa.

Rada wierzycieli dba o interes wierzycieli. W przypadku upadlosci najpierw zaspokajani sa wierzyciele i jesli cos zostanie wtedy rowniez wlasciciele. Czy jest w tym cos nieetycznego?

Pesto: sam sie tam tym zastanawialem. Czytalem posty na innych forach: gowork.
1. Pracownicy sa zdemotywowani , w wiekszosci przypadkow szeregowi pracownicy nie ponosza winy za ta sytuacje natomiast nie sa postrzegani zbyt dobrze.
2. Wiele osob namawia aby niesplacac dlugow naleznych getback i nie isc na ugody - zeby poczekac az firma padnie, poglebi sie chaos, wierzytelnosci sie przeterminuja i nie trzeba bedzie nic splacac.
Dlatego odzyski spadaja.
Ponizej pewne obserwacje dotyczace ZCP:
1.
W powyzszym kontekscie ZCP jest plusem. Inny inwestor moze uregulowac te sprawy efektywniej niz dzialanie pod marka GetBack.
2.Natomiast jest to tez element gdzie mozna wyprowadzic majatek tak jak piszesz.
3.Z innej strony trudno wyprowadzic majatek kiedy prokurator, sady , prasa i rada wierzycieli obserwuja dokladnie spolke.

- 45% umarzane - jeżeli uzyskamy zgodę MF na traktowanie tej kwoty jako koszt umniejszający podstawę opodatkowania (w szerokiej definicji, razem z dochodem z np. umowy o pracę) to odzyskamy, w zależności od indywidualnej formy opodatkowania i stawki, od 8-14 pp wyższe zaspokojenie i w miarę przewidywalnym czasie)

To byłoby bardzo dobre tylko, nie widzę szans aby MF się na to zgodziło w przypadku osób fizycznych. Wg. obecnego prawa taka interpretacja nie jest możliwa.

Panie Radku: czy potrzebuje pan pomocy od strony modeli matematycznych, statystyki, analiz finansowych? Moge sie tutaj zaangazowac.

anty_teresa napisał(a):

Największym akcjonariuszem będzie ten kto ma najwięcej jednostkowo wierzytelności, czyli zakładam, że jakieś TFI - sam mały Quercus miał tego sporo. Ale spodziewam się, że obecni obligatariusze o konwersji zawiążą porozumienie i to oni skutecznie będą największym akcjonaríuszem.

Popieram! Choc przy tym rozdrobnieniu nie jest to wcale takie proste.

Mysle ze nie byliscie tak postrzegani.
Prawie nikt nie rozumie:
- kto bral w tym udzial
- kto z kim trzyma
- ile warte sa aktywa i samo GBK
To rodzi domysly i rozne teorie. Ludzie sa zdezorientowani.

Ciekawe kim sa ci tajemniczy inwestorzy.

Jak dla mnie za bardzo to wszystko jest przeciagane. Przeciez to przyspieszone postepowanie.

Moim zdaniem Pan Radek jest najbardziej kompetentną osoba do Rady Nadzorczej (później do zarządu). Mam nadzieję, że nadal nas reprezentuje, że nie przeszedł na ciemną stronę mocy.

Wszystko sie zgadza:)

borecki napisał(a):
Webking, raczej tutaj się nie wypowiadam, a jedynie czytam, ale twój wywód przebił wszystko co internety do tej pory wymyśliły. Gdyby ktoś podjął się rzeczowo odpowiedzieć na te brednie co napisałeś na poprzedniej stronie, a na tej próbujesz nieudolnie bronić, zhańbiłby klawiaturę do końca życia.
Ja powiem tylko tyle, jeśli ktoś chciałby mieć dowód że akcjonariusze GB podupadli na zdrowiu psychicznym przez działania KK i jego popleczników, to jesteś niepodważalnym dowodem na to.
Z ostrożności przez ubezwłasnowolnieniem Ciebie i wywłaszczeniem twoich akcji, zamilcz.

czytałem właśnie dokument propozycji układowych.
link:
www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...

Panie Radku: Kogo dotyczy punkt 1.1.2?

Obligotariusze maja rozne preferencje m.i.n. zaleznie od tego czy kupowali w emisjach prywanych czy publicznych. Dla mnie zdecydowanie korzystniejsza jest konwersja . Proponuje nie oczerniac tych ktorzy nas reprezentuja.

Badacz napisał(a):
bukos4 napisał(a):
Uważam, że cale 49,5 % powinno zostać skonwertowane. Jeśli Spółka kiedyś ruszy będzie można coś odzyskać. w zmianę układu w przyszłości nie wierzę. A co do wykazania straty dzięki umorzeniu to ile procent z nas jest czynnymi graczami giełdowymi? 5? to sobie kiedys sprzedadza za 1gr i wykaża strate. Ani ja ani nikt z obligatariuszy ktorych znam nie mamy z czego tej straty odpisać. Nie za bardzo też rozumiem, skoro Zarząd chciał oddac 100% pozostałości w akcjach, dlaczego Kurator i RW uparcie zmniejszają ten próg?

To nie kwestia "odpisania" ale tego aby na koniec roku wykazać stratę w PITi mieć narzędzie w procesach..
Alternatywnie - otrzymane akcje sprzedane po 1 gr - od razu podnosi się argument , że ktoś zaakceptował cenę 1gr bo po takiej sprzedał. Była to indywidualna decyzja inwestora więc jego wina. Bo dostał w akcjach dokładnie wartość nominalną więc niemalże ekwiwalent .

I ostatnie dlaczego nie konwertować całości - nie ma sensu. mała różnica czy się emituje 5, 10 czy 40 mld akcji w kontekście 100 mln obecnych. I tak wierzyciele otrzymają spółkę prawie w całości za długi. Poprostu szybciej cenqa osiągnię 1 gr i tym bardziej nie bedzie chętnych na ich zakup. osobiście optuje za poziomem ok 10% na konwersję co pozwoli przejąć kontrolę a resztę umorzyć / odkupić tak aby jak najszybciej móc wykazać stratę na tym biznesie.

Jako osoba fizyczna nie wykarzesz straty od umorzonej czesci. Od strony podatkow umorzenie jest niekorzystne.

bukos4 napisał(a):
Uważam, że cale 49,5 % powinno zostać skonwertowane. Jeśli Spółka kiedyś ruszy będzie można coś odzyskać. w zmianę układu w przyszłości nie wierzę. A co do wykazania straty dzięki umorzeniu to ile procent z nas jest czynnymi graczami giełdowymi? 5? to sobie kiedys sprzedadza za 1gr i wykaża strate. Ani ja ani nikt z obligatariuszy ktorych znam nie mamy z czego tej straty odpisać. Nie za bardzo też rozumiem, skoro Zarząd chciał oddac 100% pozostałości w akcjach, dlaczego Kurator i RW uparcie zmniejszają ten próg?

Podatkowo zdecydowanie najkorzystniejsza jest konwersja na akcje na maksymalnym poziomie. Wiele osob uwaza ze nie byli swiadomi ryzyka inwestycji w obligacje i dlatego wola umorzenie co daje im wieksze szanse aby pozwac banki/posrednikow i domagac sie odszkodowania.

AsGBK napisał(a):
Cytat:
Przedsiębiorca wyemitował obligacje o wartości nominalnej 500 tys. zł, które obligatariusz opłacił kwotą 500 tys. zł. Następnie po dwóch latach obligacje zostały skonwertowane na udziały o wartości nominalnej 100 tys. zł. Przychodem obligatariusza jest zatem wartość nominalna objętych udziałów (100 tys. zł), natomiast kosztem podatkowym koszt objęcia obligacji (500 tys. zł). Obligatariusz wykazuje zatem na tej transakcji stratę podatkową (400 tys. zł), która może być skompensowana z innymi dochodami z obrotu papierami wartościowymi, co w rezultacie daje mu istotne pomniejszenie podatku do zapłaty.

www.rp.pl/Podatek-dochodowy/30...

Czyli większość obligatariuszy nie skorzysta z żadnej straty podatkowej, bo kto tu może się pochwalić super zyskami na innych papierach wartościowych...

Na zasadach ogólnych tego badziewia nie rozliczymy.

Czyli w przypadku konwersji na akcje można wykazac stratę podatkową.
Ja to rozumiem tak, jak jest to opisane na stronie:
podatki.gazetaprawna.pl/artyku...

Na odliczenie od podatku wykazanej straty mamy 5 lat. Czyli podatkowo konwersja jest jednak bardziej korzystna niż umorzenie. (Oczywiście zależy też od tego jak dużą kwotę inwestor ma w obligacjach GB i jakie kwoty inwestuje w akcje). Mam racje czy coś pominąłem?

Jak będzie wyglądała sprawa wykazania straty podatkowej na tej "inwestycji"?
1. w przypadku skonwertowanych akcji
2. w przypadku umorzonej czesci obligacji

Proszę:)

kryza napisał(a):
maciej_61 napisał(a):
draconiss napisał(a):
jeszcze dochodzi kwestia samego Abrisa,
majac 60% akcji on praktycznie nic nie robil w spolce, nie kontrolowal RN ani nie chcial dokapitalizowac. no oczywiscie pojawialy sie doniesienia ze udziela pozyczki do ktorej nie doszlo bo warunki uruchomienia byly zaporowe w obecnej sytuacji. Jedyna rzecza ktora mu sie udala to zarobek na IPO.

reasumujac Abris z 60% wlasnosci i Abris z 3% wlasnosci raczej na to samo wyjdzie

Coś mi się nie chce wierzyć że 60 % udziałowiec nie wiedział co dzieje się w Spółce. Może to kolejna teoria spiskowa ale podejrzewam (zaznaczam PODEJRZEWAM) że przez jakieś operacje finansowe wyciągał forsę z firmy. To co opublikowano kiedyś w sprawie tzw "Panama papers" świadczy o tym że takie operacje są możliwe i mają wszelkie znamiona legalności. Ot "mistyka finansów".

Abris też został wyrolowany. Jakiś czas temu był wywiad z właścicielem Abrisu gdzie padło to samo pytanie. Polecam przeczytać.

wyjaśnienie dlaczego rada nadzrocza przymykała oko na machlojki zarządu jest w poniższym linku - sam to zinterpretuj:
www.google.pl/url?sa=t&rct...

kryza napisał(a):
Jak wygląda rozliczenie podatku sprzedaży akcji skonwertowanych z obligacji? Na logike wydawałoby się, że koszt zakupu to 0.05zł. Czy mam rację? możecie proszę podesłać jakiś link?

czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć na moje pytanie jak wygląda sprawa wykazania straty podatkowej na tej "inwestycji"?
1. w przypadku skonwertowanych akcji
2. w przypadku umorzonej czesci obligacji

maciej_61 napisał(a):
draconiss napisał(a):
jeszcze dochodzi kwestia samego Abrisa,
majac 60% akcji on praktycznie nic nie robil w spolce, nie kontrolowal RN ani nie chcial dokapitalizowac. no oczywiscie pojawialy sie doniesienia ze udziela pozyczki do ktorej nie doszlo bo warunki uruchomienia byly zaporowe w obecnej sytuacji. Jedyna rzecza ktora mu sie udala to zarobek na IPO.

reasumujac Abris z 60% wlasnosci i Abris z 3% wlasnosci raczej na to samo wyjdzie

Coś mi się nie chce wierzyć że 60 % udziałowiec nie wiedział co dzieje się w Spółce. Może to kolejna teoria spiskowa ale podejrzewam (zaznaczam PODEJRZEWAM) że przez jakieś operacje finansowe wyciągał forsę z firmy. To co opublikowano kiedyś w sprawie tzw "Panama papers" świadczy o tym że takie operacje są możliwe i mają wszelkie znamiona legalności. Ot "mistyka finansów".

Abris też został wyrolowany. Jakiś czas temu był wywiad z właścicielem Abrisu gdzie padło to samo pytanie. Polecam przeczytać.

Jak wygląda rozliczenie podatku sprzedaży akcji skonwertowanych z obligacji? Na logike wydawałoby się, że koszt zakupu to 0.05zł. Czy mam rację? możecie proszę podesłać jakiś link?

Sanacja jest niekorzystna dla obligacji/kredytow zabezpieczonych bo pozwala zakwestionowac zabezpieczenia. Tak przybajmniej wynika z artykulu, www.rp.pl/Firma/304229994-Post...

AllInclusive napisał(a):
Przedwczoraj w radio była rozmowa o różnych formach układu z mecenasem doświadczonym w prowadzeniu upadłości.
Pamiętam, że stwierdził, że dotychczasowe doświadczenia po wprowadzeniu możliwości postępowania sanacyjnego są niekorzystne.
Czyli, że ten model nie realizuje pokładanych w nim nadziei.
Z tego co pamiętam w praktyce problemem jest wydłużony okres postępowania, w trakcie którego firma stale generuje ujemne wyniki, więc ostatecznie aby zabezpieczyć wierzycieli wchodzi komornik z urzędu i kończy agonię.

Miałem podobne obserwacje. Przypadek GetBack jest zupełnie inny ale czy tym razem będzie lepiej to nie wiem. Zostawmy to radzie wierzycieli, maja większą wiedzę na ten temat.

Z tego co ja obserwowałem postępowania sanacyjne są korzystniejsze dla własciciela spółki/akcjonariuszy względem wierzycieli (przykład Action). Sanacja z kolei daje możliwość odwrócenia umów zawartych na rok przed złożeniem wniosku o sanację zwłaszcza jeżeli były to umowy nierynkowe/nieuczciwe/skutkowały defraudacją majątku dłużnika. Sam nie wiem. Umowa z trigon była zawarta 9 sierpnia 2017 roku i dlatego pewnie wniosek przed upływem roku – na moje oko umowa z trigon powoduje straty dla Getback w przedziale od 50 do 300mln (przeczuwam, że raczej ta górna granica).

Jest komunikat o zwroceniu sie do rady wierzycieli o zmiane na sanacje. Z moich obserwacji widze ze sanacje zle sie koncza i moga sie ciagnac latami np. Action od kilku lat w sanacji spolka przeciaga glosowanie.

omicron napisał(a):

Mysle ze to uczciwa propozycja. Emisja po 0.05zl i Przejmujemy spolke. Wolalbym wiecej odzyskac w gotowce niz akcjach natomiast sama propozycja jest uczciwa.

To znaczy ze sad i kurator trzymaja strone wierzycieli. Mozna sie domyslac. To dobra wiadomosc. Moze 28 sierpnia przejmiemy spolke? O emisji po 0.05zl mowil sam Buczek w wywiadzie. Ja tylko zgaduje bo ten termin nie jest na reke zarzadowi i abrisowi.

Drax, zgadzam się z tobą. Jestem gotowy objac akcje jednak trzeba negocjowac cene konwersji - 0.05zł na akcje.

Polecam lekturę przepisów:
3. Jeżeli układ przewiduje konwersję wierzytelności na udziały lub akcje, prawomocnie zatwierdzony układ zastępuje określone w ustawie z dnia 15 września 2000 r. − Kodeks spółek handlowych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1578, z późn. zm.5)) czynności związane z podwyższeniem kapitału zakładowego, przystąpieniem do spółki, objęciem udziałów lub akcji oraz wniesieniem wkładu.
4. Odpis prawomocnego postanowienia o zatwierdzeniu układu stanowi podstawę wpisu podwyższenia kapitału zakładowego spółki do Krajowego Rejestru Sądowego.

Oznacza to wprost - to wierzyciele ustalają warunki konwersji, nie Abris, nie zarząd.

Ale powtarzam, że najważniejsze jest:
- analiza sytuacji finansowej GBK
- przygotowanie własnych propozycji układowych
- jeżeli będzie konieczna konwersja to równolegle prowadzony virtual data room (VDR) dla zbierania warunkowych ofert zakupu akcji z konwersji po zatwierdzeniu układu i rejestracji podwyższenia kapitału
- przedstawienie ww. propozycji układu (kurator, 30% wierzytelności, Rada Wierzycieli)
- przegłosowanie układu
- sprzedaż akcji nowemu inwestorowi (gdy będzie konwersja)

Ja tylko moge powiedzieć, że robisz dużo dobrej roboty. Popieram twoje działania!

analityk2 napisał(a):
I jeszcze jedno trochę out of topic mam wrażenie, że zwłaszcza na grupie FB pojawiła się kolejna duża grupa, której zależy tylko na likwidacji GB i która w tą stronę trolluje. Czyli byli i obecni dłużnicy GB, którzy czy do z zemsty czy z chęci uniknięcia windykacji będą przekonywać do tego rozwiązania.

daj mi prosze jakis kontakt do ciebie, tez mam emisje publiczne, dobrze bedzie wymieniac sie informacjami.

Jak wygląda sprawa rozliczenia podatku belki od obligacji w restrukturyzacji bedacych czescia ukladu?

Czym sie rozni koszt ryzyka 1Q od 4Q? Czym w tym kontekscie jest 1Q i 4Q?

Skąd brałeś dane do analizy? zysk netto w 4tym kwartale był dodatni. Proszę sprawdź to.
błędne dane => błędne wnioski.

Dolaczam sie do prosby:)

Jest wezwanie (link).

Przy obecnych cenach ołowiu wezwanie po 8,65 PLN wygląda dość nisko. Koniunktura na rynku poprawiła się i przed spółką bardzo dobre kwartały. Ciekawe tylko czy zaniżą wynik za 2016 i pierwszy kwartał 2017 aby rynek nie był zbyt optymistyczny. Na podstawie cen ołowiu i kursów walut można wyliczyć przychody w pewnych granicach błędu. Trochę gorzej z kosztami (ceny złomu) bo nie wiem czy można to dokładnie sprawdzić.

Spółce ostatnio ciążyły zabezpieczenia natomiast, korzystne zmiany cen ołowiu i walut powinny się zacząć przekładać na zysk netto.

Może w obecnej sytuacji ciekawa byłaby analiza / prognoza zysku :)

Co może być w pozycji zapasy->towary?

grunty są w pozycji nieruchomości inwestycyjne.
wybudowane mieszkania w pozycji zapasy-> produkty gotowe
mieszkania w budowie w pozycji zapasy->materiały

ale co jest w zapasy->towary ?

Pozdrawiam
KRYZA

czy ktoś rozumie, czemu BOŚ ocenia, że Famur ogłosi wezwanie na 100% akcji Kopex? Generalnie były opinie, że TDJ zakupi tylko 66% Kopexu, Jędrzejewski zostanie z resztą 2-3% i wezwania nie będzie bo nie przekrocza 66%.

Poproszę o omówienie wyników za pierwsze półrocze:)

interesujące:) Widzę jedną dużą transakcje:
ECHO 6,75 44273635 298 847 036,25

AVIVA? Mieli 41.995.525 akcji na dzien 7 lipca 2015.

gdzie znalazłeś informacje ile złożono zapisów?

Ciężko powiedzieć. Dziwnie wygląda ten limit 50-80 przy obecnej cenie. Do tej pory byli ok, więc mam nadzieje, że teraz też tak będzie.

No tak, tylko, że przez ostatnie 2 lata spółka bardzo mocno rosła. Zyski szły w górę, dodatkowo TFOne miało pracować nad rentownością i dywidendą. Były duże oczekiwania i tu nagle wyniki schodzą w okolice zera. Myślę, że dobrze byłoby wyjaśnić, jaki dokładnie był wpływ kursów walut. Przychylam się do pytań Robertusa.

Pewnie tak, lub co gorsza z problemów na Ukrainie. Jeśli tak to może być ciężko niektóre należności odzyskać.

Ktoś ma pomysł skąd oni mają tyle przeterminowanych należności. Spraw spornych brak a przeterminowane należności stanowią dość znaczną ilość.

Czy ktoś może wyjaśnić strone 3: czym różni się dochód całkowity ogółem od zysku netto? Bank zanotował 1 mln straty a wartość księgowa się zwiększyła o 7-8 mln:) W przypadku getin holding sytuacja jest odwrotna - bank zanotował zysk ale zmniejszyła się wartość księgowa. Jak to jest, że niektóre przeszacowania aktywów nie znajdują odzwierciedlenia w zysku netto?

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 2 października 2020 16:21:30
Liczba wpisów: 101
[0,02% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,309 sek.

adbiypan
hidguxvx
uayymwrb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cpfvsepg
tmrtyzyx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat