Ciekawe czy jutro wykupią obligacje od banku ?
|
|
|
|
Jeżeli mają tak zabezpieczone inne kredyty jak w przypadku PTI to nie ma się co przejmować.
Zabezpieczeniem kredytu dla PTI 3,3 mln zł m.in.
jest hipoteka na działkach w centrum Zielonej Góry o wielkości 2,5 hektara wraz z budynkiem administracyjnym i magazynowym Nie wiem w jakim stanie są te nieruchomości ale to chyba powinno wystarczyć na pokrycie tego kredytu.
|
|
PBS ma duży problem ze złymi kredytami, który niestety się powiększa.
|
|
|
|
|
|
To jest chyba zagrywka w stylu 'Zastal'. Kupili drogo wczoraj to muszą uśrednić jutro.
|
|
Arcio napisał(a): Goście z pti wydają gotówkę,a do tego przeplacają i umożliwiają wyjście z inwestycji kolesiom którzy są szczęściarzami.
Być może ci szczęściarze będą musieli kupić nową emisję akcji.
|
|
Ostatnio PTI dużo sprzedało swoich spółek, więc kasa powinna być.
|
|
Kalashnikov napisał(a):PTI1115 po raz kolejny w tym roku planuje zaliczenie dołka - stwarzając szansę na kolejne uruchomienie przez spółkę skupu długu z rynku. Wysłałem mail z pytaniami do spółki, może ustosunkują się do nich. Ostatnio słowem się nie zająknęli tylko pozbierali papiery. Teraz może być podobnie. Nie byłbym taki pewien tego skupu. W przyszłym tygodniu potrzebują kasę na odsetki, a w przyszłym miesiącu na wykup obligacji.
|
|
schwart napisał(a):Kalashnikov napisał(a): Normalne jednak za to nie jest że jedna seria spada na łeb gdy pozostałe stoją w miejscu z lekka obsuwą. Pozostałe serie są zabezpieczone. Stąd pewnie ta różnica. Jeżeli jest to zabezpieczenie jak na obligacjach serii A to kiepsko to widzę. www.bankier.pl/wiadomosc/PTI-S...
|
|
Z raportu za 2014:
Kredyty i obligacje ok 36 mln
Nieruchomości ok 36 mln
Z tego wynika, że gdyby sprzedali posiadane nieruchomości, które od lat są nieaktualizowane więc jest szansa że są tyle warte albo więcej szczególnie w Poznaniu, to spłacą wszystkie finansowe długi.
Pomijam inne zobowiązania oraz majątek spółki.
|
|
Niestety GPW też nie pomaga. Gdyby wczoraj puścili 1115 to gorące obligacje PTI by skupiło i może "chocholi taniec" by się nie odbywał.
|
|
Według mnie, najlepszy interes jaki mogą zrobić to kupić obligi za 90% i mniej.
|
|
|
|
|
|
Widełki
|
|
A na PTI0816 przeszło już 30% emisji. Czyżby PTI skupowało?
Już prawie połowa.
|
|
Z tego ich portfela niewiele zostało:
Zastal sprzedany za ok. 7 mln zł DeMolen sprzedany za ok. 0,5 mln zł Colomedica za ok. 1 mln
Tableo WZA głosowało za sprzedażą firmy komuś Mostostal Wrocław pożyczyli komuś akcje nie mają nic.
|
|
|
|
|
|
PTI chce kupić 33 % akcji HAWE za ok. 100 milionów złotych.
|
|
DM IDM w upadłości możesz wykreślić.
|
|
Jeżeli dobrze liczę to miesięczny koszt utrzymania konta wyniesie ok 60 zł, a minimalna prowizja to 9 zł. Z taniego konta zrobiło się najdroższe i dla grubasów.
|
|
w db -w przypadku otrzymywania kilka razy odsetek przelew 5 zł jest to dużo -dodatkowo jest "Opłata z tytułu przechowywania papierów wartościowych" mało ale jest -prowizja 0,14 jest bardzo atrakcyjna, ale obligacji nie kupuje się tak często jak akcji
dodatkowo db zmienia warunki od 30 maja na trochę gorsze, ale czy w przyszłości nie zmieni ich bardziej
|
|
W Bosiu jest tanio.
|
|
Masz rację. Przeglądałem treść zupełna KW. Przepraszam
W tym wątku GC INVESTMENT jest podobna sytuacja do naszej
"- Czy administrator powinien z automatu wszcząć próbę sprzedaży tego zabezpieczenia serii W, aby podjąć próbę zaspokojenia wierzycieli?
to zależy jakie są zapisy umowy o administrowanie hipoteka zawartej między ah a emitentem, w tejże umowie określona jest procedura w jaki sposób i na czyj wniosek ah rozpoczyna procedurę egzekucji komorniczej. Przeważnie umowy te są konstruowane w ten sposób że ah zaczyna działać po pisemnym wniosku obligatariusza w tej sprawie a nie robi tego z urzędu, ja miałem z tym pasztetem już doczynienia i w moim przypadku było tak że najpierw wysyłało się do emitenta żądanie zapłaty w którym określało się jakiś termin na to ( 7 dni) i jeżeli w ciągu tego terminu emitent nie oddał kasy to kopię tego wezwania przesyłałem do ah z informacją że po określonym terminie nie dostałem zwrotu kasy , do tej kopii dołączałem wniosek o wszczęcie procedury egzekucji z zabezpieczenia i na tej podstawie ah zaczynał działać. Wezwanie do zapłaty do emitenta trzeba wysłać listem poleconym lub za zwrotnym potwierdzeniem odbioru bo potwierdzenie nadania listu prawdopodobnie trzeba będzie dołaczyć do wniosku do ah"
|
|
KW RZ1D/00076432/7 2012 Dział 4 Hipoteka brak wpisów Dzisiaj 1. HIPOTEKA UMOWNA ŁĄCZNA ZWYKŁA ZABEZPIECZENIE ROSZCZEŃ BANKU WYNIKAJĄCYCH Z UMOWY POŻYCZKI HIPOTECZNEJ UDZIELONEJ W KWOCIE 1 000 000,00 PLN PAŃSTWU PIOTROWI FORNAL I BEACIE FORNAL 2. HIPOTEKA UMOWNA ŁĄCZNA KAUCYJNA ZABEZPIECZENIE SPŁATY ODSETEK I INNYCH NALEŻNOŚCI UBOCZNYCH OD UDZIELONEJ POŻYCZKI HIPOTECZNEJ 390000 zł 3. HIPOTEKA UMOWNA ŁĄCZNA obligacje s. A 9000000 ZŁ
kw RZ1D/00066183/3 2012 Dział 4 Hipoteka brak wpisów Dzisiaj 1. HIPOTEKA UMOWNA ŁĄCZNA ZWYKŁA 1500000,00 2. HIPOTEKA UMOWNA ŁĄCZNA KAUCYJNA 390000,00 3. HIPOTEKA UMOWNA ŁĄCZNA KAUCYJNA 2000000,00 4. HIPOTEKA UMOWNA ŁĄCZNA KAUCYJNA 2400000,00 5. HIPOTEKA UMOWNA ŁĄCZNA obligacje s. A 9000000 ZŁ
plus
WSZCZĘCIE EGZEKUCJI Z NIERUCHOMOŚCI OBJĘTĄ TĄ KSIĘGĄ WIECZYSTĄ W SPRAWIE EGZEKUCYJNEJ KM 947/13 PROWADZONEJ Z WNIOSKU WIERZYCIELA P.H.U. "PEX-POOL" KATARZYNA WERYŃSKA-KANIA, JANUSZ KANIA SP.J. Z/S W DĘBICY NA PODSTAWIE TYTUŁU WYKONAWCZEGO W POSTACI NAKAZU ZAPŁATY SĄDU REJONOWEGO W RZESZOWIE Z DNIA 2013-07-29 (SYGN. AKT: VGNC 2748/13);"
Coś za dużo zabezpieczeń na tych nieruchomościach.
|
|
Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd. Na zgłoszenie wierzytelności do sądu jest czas do 3 lipca 2014r. Czyli jest jeszcze dużo czasu.
Jeszcze raz napiszę:
"Co do zabezpieczenia obligacji na nieruchomości w Straszęcinie warto porównać wypisy z KW zawarte w Dokumencie Informacyjnym Jedynki z lipca 2012 z aktualnymi KW w internecie."
Sprawdź a będziesz wiedział o czym piszę.
|
|
W dokumencie informacyjnym innej firmy znalazłem:
"Administrator Hipoteki podejmie czynności zmierzające do zaspokojenia wierzytelności wynikających z Obligacji przez realizację praw z hipoteki, jeżeli opóźnienie w spłacie przez Emitenta jakiejkolwiek świadczenia wynikającego z Obligacji przekroczy 21 (dwadzieścia jeden) dni w stosunku do terminu wymagalności świadczenia określonego w Warunkach Emisji Obligacji."
Może warto jeszcze poczekać na działanie administratora.
Co do zabezpieczenia obligacji na nieruchomości w Straszęcinie warto porównać wypisy z KW zawarte w Dokumencie Informacyjnym Jedynki z lipca 2012 z aktualnymi KW w internecie.
|
|
Na forum o Gancie znalazłem coś takiego:
" Dzień dobry, działając w imieniu kuratora obligatariuszy spółki Gant Development S.A. w upadłości układowej z/s w Legnicy informuję, iż w przypadku oznaczonej serii GNT0814 zabezpieczenie dokonane zostało na majątku emitenta, wobec czego zgłoszenia dokona kurator. -- Z poważaniem
Sławomir Żur -Radca prawny- "
Zastanawiałem się, czy kurator od Jedynki coś zrobił lub czy coś zrobi w kwestii zgłoszenia czy zabezpieczenia? Pan Bercik40 z tą Panią rozmawiał wcześniej, może by porozmawiał jeszcze raz.
Jeszcze nic nie robiłem z tymi obligacjami. Zostało jeszcze trochę czasu.
|
|
Może ktoś wie, kto jest administratorem zastawu. Ja znalazłem w KW tylko, że jest to Małgorzata Kotapka.
|
|