W mBanku też pobrali podatek. Zgłosiłem, zastanawiają się...
|
|
No rzeczywiście, kasa za 2CP0317 wpłynęła. Dziękujemy za terminowy wykup.
|
|
Dziś powinni wykupić obligacje 2CP0317. Czy ktoś dostał kasę?
|
|
Ja zleciłem sprawę PCZ kancelarii Oniszczuk Olszar & Associates Spółka Akcyjna. Dostaję od nich regularne informacje o przebiegu sprawy, no ale na razie oczywiście wszyscy czekają na zakończenie sprawy karnej. W razie czego służę namiarami
|
|
To jest dobra informacja w ogóle dla całego rynku Catalyst. Dotychczas panowało powszechne przekonanie o całkowitej bezkarności nawet najbardziej ordynarnych przekrętasów. Dochodziło do zupełnie paradoksalnej sytuacji, gdy RŚ śmiał się w żywe oczy z oszukanych, brylując w mediach i strasząc prawnikami każdego, kto się ośmielił coś nieprzyjemnego pod jego adresem powiedzieć. Mam nadzieję, że te aresztowania to zmienią. Brawo prokuratura!
|
|
Potwierdzam, że dostałem kupon od obligacji BML za 2 zaległe okresy odsetkowe.
|
|
W zeszłym tygodniu też byłem przesłuchiwany w tej sprawie. W zasadzie pytali tylko o ogólne kwestie, kiedy kupiłem, od kogo, ile miałem, ile spłacili, ile nie i czy czuję się oszukany.... Wiem tylko, że sprawa karna i że z Wrocka.
|
|
Potwierdzam wykup EFM0416. Dziękujemy!
|
|
Ale jak rozumiem to i tak jest już nieaktualne, bo sąd odrzucił wniosek o zmianę trybu postępowania na układowe i jest to decyzja ostateczna. Zresztą PCZ nie wskazał, z czego miałby cokolwiek spłacić.
|
|
O ile ja rozumiem, głównym zarzutem podnoszonym przeciwko zarządowi PCZ z R.Ś. na czele wcale nie jest to, że zarząd twierdził, iż spółka nigdy nie miała się lepiej, tylko zbywanie majątku w celu ukrycia go przed wierzycielami i działanie na szkodę wierzycieli np. przez podpisywanie umów niekorzystnej sprzedaży majątku, niekorzystnych dla spółki umów dzierżawy i selektywny wykup obligacji. A to tylko część zarzutów.
|
|
Obawiam się, że to nie takie proste. Ja oddałem sprawę w ręce kancelarii, ale wszelkie rozstrzygnięcia w sprawach cywilnych będą oczekiwały na rozstrzygnięcie w sprawie karnej. A sprawa karna i wszelkie postępowania syndyków są skutecznie paraliżowane przez składanie przez R.Ś. et co mnóstwa zażaleń, odwołań, wniosków i generalnie obstrukcję postępowania na wszelkich frontach. W tym czasie majątek zmienia właścicieli i generalnie rozpływa się. to jest niestety zaplanowana akcja i chyba zaplanowana dobrze...
|
|
W zasadzie sprawozdanie za IV kwartał nic nie zmienia. Moim zdaniem 2 podstawowe problemy dotyczące 2CP to: (1) zysk pochodzący w dużej części z przeszacowań i słaba sprzedaż odnowionych mieszkań, (2) brak komunikacji z rynkiem: nie ma żadnych informacji jakie są plany dotyczące spłaty obligacji, dlaczego sprzedaż mieszkań kuleje (może żądane ceny są za wysokie? może słaba reklama?), ile mieszkań i w jakiej lokalizacji udało się sprzedać. W świetle zbliżających się wykupów obligacji, dalszych serii wycenianych na ok. 2/3 nominału, robi się coraz mniej ciekawie.
|
|
Na razie nie wiadomo. Spółka przedstawiła swoje propozycje (obligacje: 60% konwersji na akcje, przy dzisiejszym kursie 1:1, 40% spłaty w ratach kwartalnych przez 5 lat), które mogą zostać przyjęte lub nie przez wierzycieli. O ile dobrze rozumiem, spółka chce anulować wszelkie odsetki od obligacji i chyba te 40% płatne w ratach nie będzie w ogóle oprocentowane.
|
|
Zgadzam się z anty_teresą: jedyna szansa na odzyskanie jakiejkolwiek części gotówki to przejęcie EKA przez podmiot, który poszukuje tarczy podatkowej, ewentualnie, ale to w dalszej kolejności, ułatwionej drogi na parkiet. Moim zdaniem możliwości odpisania kilkunastu milionów strat, a może przy zręcznej księgowości i więcej, to niebagatelna wartość. Wszystkie inne rozważania dotyczące postawienia firmy na nogi, zarabiania na działalności podstawowej, itp., są zupełnymi mrzonkami. Sądząc z wypowiedzi syndyka idzie on częściowo w kierunku sprzedaży firmy. Oczywiście uważam, że trzeba Pawłowskiego et co. ścigać, ale nie oszukujmy się, tego typu procesy trwają latami i jeszcze nigdy się nie zdarzyło, żeby obligatariusze coś odzyskali.
|
|
Ja też już dawno nic nie dostałem od NP.
|
|
Obligacje 0815 wykupione. Dziękujemy!
|
|
Potwierdzam tym razem bezproblemowy wykup KIN0615. Dziękujemy!
|
|
Ja dostałem KIW0315, a wisi jeszcze KIN0315. Ostatnio kupowałem emisję serii N, tę, co kończyła się dzisiaj.
|
|
A mi wykupili (mBank), ale tylko jedną serię zapadającą dziś, ale dopiero co, może pieniądze z drugiej jeszcze przyjdą.
|
|
Ja dostałem na razie same odsetki. Ale cierpliwie czekam. Dzisiaj Kleba domykała kolejną emisję i chciała wpłat do 11:30, pewnie potrzebowała na spłatę poprzednich serii.
|
|
w mBanku jest. dziękujemy
|
|
nie wiem, ale sądząc ze zleceń cała podaż pochodzi prawdopodobnie od jednej osoby.
|
|
Moim zdaniem powinno starczyć na spłatę najbliższych serii, odliczając zrolowane obligacje, spłacone 4 mln na 1014, i zostało do spłacenia 2 mln na 1214 i 4 mln na 0215.
|
|
Nie do końca, przecież to podstawowa działalność firmy na tym polega, żeby tanio kupić, odnowić i drogo sprzedać. To normalne, że pewien czas musi upłynąć między tymi etapami. Mnie tylko martwi, że jak na razie ten ostatni etap niespecjalnie idzie.
|
|
Ja zazwyczaj E-kancelarię krytykuję, ale tym razem uważam, że jest to jakiś pomysł na wyjście na prostą. Sprzedać pakiety wierzytelności na rynku wtórnym (w wywiadzie prezes Besta ostatnio oględnie mówił o takiej możliwości) i w ten sposób odzyskać gotówkę. Spłacić najbliższe obligacje i trzymać kciuki, żeby inwestorzy na to poszli.
|
|
Ja też nic przeciwko nim nie mam, chociaż niepokojące jest, że prawie cały zysk spółki bierze się z przeszacowań nieruchomości. Niby wszystko ok, bo w końcu zajmują się renowacją, ale mogliby coś sprzedać za gotówkę...
|
|
Potwierdzam, w mBanku jest i kapitał i odsetki.
|
|
Jest, w tabelce na końcu, gdzie EKA dostała 6/10 punktów, plus 2 punkty w porównaniu z poprzednim raportem. Co woła o pomstę do nieba: firma, która nie ma pieniędzy na wykup obligów za niecały miesiąc mieści się w górnej połówce rankingu punktowego! A już zupełnie niezrozumiały jest ten awans: za co te 2 punkty???
|
|
Ja nie jestem takim optymistą. Nie bardzo rozumiem kto i dlaczego miałby objąć nowe obligacje EKA, a bez tego nie ma spłaty. Poza tym spłata październikowych to tylko początek, są jeszcze grudniowe, lutowe, majowe itd, a gotówki w EKA nie widać. Moim zdaniem wychodzenie z obligów EKA po 55 to nie desperacja, a ostatnia szansa na ocalenie choćby części kapitału...
|
|
A ja się nie zgadzam. Celem biznesu nie jest rozwijanie czegokolwiek, a zarabianie pieniędzy. E-kancelaria ich nie zarabia. Dodatni bilans spółki opiera się na przeszacowaniu w górę posiadanych pakietów wierzytelności. To pierwszy problem. Drugi problem, co z tego, że obsługuje obligacje, jak musi je zrolować. I to wkrótce. A jeśli ktoś miałby ochotę kupić obligacje E-kancelarii, to po co ma obejmować nową emisję oprocentowaną 9-10% w skali roku, jak na Catalyst może kupić serie dające 20-30%. A E-kancelaria wszystkie emisje kierowała do drobnych posiadaczy, więc nie wchodzi w grę przekonanie jakiegoś grubasa do objęcia nowej emisji, żeby spółka przeżyła i spłaciła stare serie. I to są podstawowe problemy spółki. Czy jakikolwiek bank pożyczy E-kancelarii? Śmiem wątpić, gdyby mogli pożyczać z banku, nie wypuszczaliby obligacji, które są droższą formą finansowania się. Ja widzę tylko jedną możliwość ratunku: przejęcie spółki przez kogoś, kto spłaci obligacje i zapewni jej finansowanie.
|
|
1 września będzie raport za 2 kwartał i 1 półrocze
|
|
Rzeczywiście obligacje E-kancelarii systematycznie osuwają się. Niestety, w tym przypadku czas gra na niekorzyść spółki i firma finansująca się wyłącznie obligacjami sprzedawanymi drobnym posiadaczom powinna przedsięwziąć jakieś działania, które doprowadzą do zrolowania obligacji/sprzedania nowych. Niestety spółka milczy, co ludzie, chyba słusznie, odczytują jako rosnące ryzyko, że do wykupu nie dojdzie. Bo gdyby spółka miała się czym pochwalić, to by się pewnie pochwaliła...
|
|
Temat:
MAGELLAN
Cóż, albo ktoś wie więcej niż wszyscy (np. słabe wyniki za 2 kwartał), albo fundy wyprzedają. W końcu w Magellanie bardzo silnie siedziały fundusze, może się pozbywają akcji? Jeśli chodzi o zmiany otoczenia prawnego, to raczej w najbliższym czasie nic się nie zapowiada, na razie chyba rząd koncentruje się na pakiecie onkologicznym, a nie sądzę, żeby miał siłę zmieniać dwie rzeczy na raz.
|
|
Kupon za EKA1115 jest już w mBanku.
|
|
kupon za EKA1214 już jest w mBanku, dziękujemy!
|
|
Zgadzam się z AntyTeresą, e-kancelaria zwiększyła zadłużenie i nakupowała pakietów długu, ale nie przełożyło się to na wzrost, ale wręcz na spadek ilości generowanej gotówki. Więc albo źle ocenili wartość pakietów, albo nie znają się na robocie odzyskiwania długów. A zagrożenie jest duże, bo w październiku, grudniu tego roku i lutym następnego przypada spłata obligów. E-kancelaria ich nie spłaci, bo nie wygeneruje tyle gotówki, więc będzie chciała rolować. A jak zamierza przekonać inwestorów do rolki? Jeśli ktoś w ogóle chce zainwestować w e-K, to zamiast kupować na rynku pierwotnym z kuponem 10% może kupić na wtórnym z rentownością 15-18%. Więc czasu jest niewiele i sytuacja dojrzała do jakiegoś ruchu ze strony spółki...
|
|
W mBanku jest już kupon za ERC0815. Dziękujemy.
|
|
Zaudytowanego raportu za 2013 rok cały czas nie ma, ale kupon od EKA0215 w mBanku jest. Dziękujemy!
|
|
Tak, Salwix.
|
|
Zgadzam się. Trzeba poczekać. Nie wiem, co pokaże raport, pewnie nic zachwycającego, chociaż myślę, że aktualnie nic dramatycznego się nie dzieje. Główne zagrożenie dla e-kancelarii widzę w rolowaniu długu. W październiku i grudniu spółka musi wykupić dwie serie obligacji, musi je zrolować, bo tyle gotówki nie wygeneruje. A już przed problemami z raportem rynek wyceniał obligacje na ok. 11-12% rocznie, a pewnie zaufanie do e-kancelarii przez ten czas nie wzrosło... No a tyle e-kancelaria nie będzie w stanie zapłacić.
|
|
Muszę powiedzieć, że rzeczywiście e-kancelaria robi się coraz bardziej irytująca. Brak jakichkolwiek sensownych wyjaśnień co do przyczyn opóźnienia i brak jasnych perspektyw na publikację raportu rocznego, obligacje konsekwentnie notowane poniżej nominału, przedwczesny wykup obligacji od ulubionego obligatariusza. Sytuacja robi się nieciekawa... Przydałaby się jakaś zdecydowana reakcja ze strony spółki...
|
|
Intencje e--kancelarii są nie do końca jasne, po co wykupować emisję sprzed 4 miesięcy? Zwłaszcza jeśli właśnie zakończyła się emisja obligacji na takich samych warunkach (której wyników nie ogłoszono). W dodatku, jeśli firma ma nadmiar gotówki, dlaczego nie wykupi wyżej oprocentowanych papierów, żeby zaoszczędzić, tylko te niżej oprocentowane? Moim zdaniem jest to niezrozumiałe, a w świetle notowania tych obligacji poniżej nominału na Catalyst, jest nie jest to dobra wiadomość...
|
|
|
|
W mBanku odsetki wpłynęły na konto.
|
|
W mBanku na razie pusto...
|
|
Dotychczas E-kancelaria sama oferowała swoje obligacje. Trzeba pisać do firmy o konkrety. Swoją drogą, jeśli to prawda z tą nową ofertą, ciekawe jakie oprocentowanie zaoferują...
|
|
A u mnie, w mBanku, odsetki za FFI0315 są.
|
|