Temat:
EUROTEL
Nie wiem jaki będzie drugi kwartał, ale pierwszy wymiata. Teraz tylko pytanko kiedy będzie WZA i decyzje o dywidendzie, no bo przydałoby się, żeby była wypłata przed wakacjami :-)
|
|
Temat:
EUROTEL
Fajny artykuł, dla poszukiwaczy spółek dywidendowych. Chociaż nie jestem pewien co autor ma na myśli mówiąc o 20-proc. spadku przychodów eurotela, skoro przychody jak byk wzrosły i to i samej spółki i grupowe? Cytat: Do płacenia solidnych dywidend przyzwyczaił już inwestorów Eurotel. Na przestrzeni ostatnich 6 lat stopa dywidendy w grupie prowadzącej sklepy z usługami T-mobile Polska, Play, NC+ oraz salony z produktami Apple wypadała w granicach 6,4-8,6 proc. W zeszłorocznych wynikach na uwagę zasługuje 20-proc. spadek przychodów. Niemniej zysk netto przypadający akcjonariuszom większościowym powiększył się w tym okresie o 11 proc. do 5,7 mln zł. Poprawie uległ też cash flow operacyjny z 8,7 mln zł w 2013 r. do 16,5 mln zł. www.stockwatch.pl/wiadomosci/9...
|
|
Temat:
EUROTEL
Też bym obstawiał 1 - 1,10 zł dywidendy. Co do tmobile, to wolę na to patrzeć w kategoriach szans, czyli zmniejszenie liczby salonów spowoduje wzrost obrotów "per salon", co koniec końców pozytywnie odbije się na wyniku netto. Przy okazji znalazłem ostatnio taką "analizę", niezbyt głęboką, ale jeśli ktoś dawno nie rzucał okiem na wykres bardziej dlugoterminowy, to warto www.finweb.pl/gielda/analityk-...Cytat: Od połowy sierpnia roku 2013 na wykresie widać było intensywny trend spadkowy. Notowania zeszły od poziomów wyższych niż 22 zł do 9,41 zł (końcówka lipca 2014). Później jednak nastąpił odwrót i wędrówka na północ, czyli trend zwyżkowy. To obiecujące zjawisko generalnie nadal trwa, aczkolwiek trend jest ostatnio testowany w okolicach 14 zł. Poziomy oporu to z kolei 15 zł, obszar 15,66 – 15,90 zł, 16,29 zł czy 16,35 zł.
|
|
Temat:
EUROTEL
Zupełne nie rozumem dzisiejszego poranka na Eurotelu - take dobre wyniki i kurs kilka procent w dół? czyżby to było strząsanie leszczy? ;-) Wyniki dobre, ale przy okazji też sporo się dzieje, ciekawy artykuł jest na Rzepie, mowa o tym, że Eurotelowa sieć sprzedaży t-mobile będzie w tym roku zmniejszana. (...) Cytat: Diler informuje przy tym jednocześnie, że w 2015 roku planowane jest zredukowanie sieci sprzedaży w ramach operatora T-Mobile. „Skala tej redukcji ostatecznie nie jest jeszcze znana, gdyż prowadzone są obecnie rozmowy na temat określenia ilości punktów przeznaczonych do zamknięcia. Celem tego procesu jest uporządkowanie rynku sprzedaży detalicznej w taki sposób, aby pozostały na nim jedynie najlepsze salony sprzedaży i aby nie dochodziło do niepotrzebnej konkurencji wewnętrznej między nimi" – przekazuje Eurotel. Rzepa
|
|
Przyglądam się CDR-owi od dłuższego czasu (wejść, nie wejść?) i szczerze mówiąc nie podoba mi się jedna rzecz, za to ona blokuje mnie na razie skutecznie - to mianowicie, że wszystko tu zależy od jednej submarki, czyli Wiedźmina. Oczywiście też jestem dumny, że Polak potrafi, bardzo chłopakom kibicuję, ale to strasznie podnosi ryzyko jeśli chodzi o inwestowanie w tę spółkę. Najpierw kilka razy przesunie się premiera, a potem się okaże, że nowa generacja gry nie sprzedaje się tak jak mieliśmy nadzieję i wszystko leci na łeb na szyję. Przydałby się drugi równoległy hicior, wtedy możnaby patrzeć na przyszłość spokojniej
|
|
Temat:
EUROTEL
Kurczę, dni mi się coś pomyliły (to wszystko przez ten nadmiar świąt ostatnio :-)), myślałem, że to odcięcie już było w piątek, a to dopiero w poniedziałek. Ale to w sumie drobiazg. A z Włóczykijem się zgadzam w całej rozciągłości - IV kwartał moim zdaniem będzie wystrzałowy jeśli chodzi o wyniki, pytanie tylko jak kurs się będzie zachowywał do 23 marca - czy ta wystrzałowość będzie już wtedy uwzględniona w wycenie, czy nie. Ale życzyłbym sobie na polu inwestorskim tylko takich rozterek :-)
|
|
Temat:
EUROTEL
Fajnie, że dobrali ETL do portfela. Swoją drogą zastanawia mnie jak oni to robią w tym programie, że na takim słabym rynku mają 100 proc. wzrostu portfela od początku roku. Gdyby w funduszach zasiadali tacy geniusze, to chętnie bym oddał im swoje pieniądze, niestety lata doświadczeń empirycznych zniechęciły mnie do funduszy.
|
|
Temat:
EUROTEL
Dzięki. A tak przy okazji - mój dom maklerski przysłał mi wiadomość, że KDPW zmienia cykl;e rozrachunkowe z T+3 na T+2. Wiecie może czy to wpływa na dywidendy (w sensie, że się zmienia data ostatniego notowania z prawem do dywidendy?)?
|
|
Temat:
EUROTEL
No, dywidendowa klamka zapadła i od razu się zaczynają jakieś ciekawsze ruchy. a może ktoś coś wie kto to jest ten Bogusław Marczak? Cytat: niniejszym zawiadamiam, iż w wyniku nabycia akcji Emitenta w transakcjach giełdowych zrealizowanych na sesji 17 października 2014 r. mój łączny udział w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu spółki Eurotel S.A. przekroczył próg 5,00 % i wynosi 5,16 %. www.bankier.pl/wiadomosc/EUROT...
|
|
Temat:
WIKANA
A mógłby mnie ktoś oświecić po jakiego grzyba Wikana się reklamuje ostatnio na billboardach w Warszawie? bo coś nie kumam..
|
|
Temat:
EUROTEL
Nie ma co narzekać na termin, ważne że jest :-) A termin taki, bo jak rozumiem ciężko byłoby wysupłać nagle te kilka milionów w samym środku najgorętszego okresu handlowego Cytat:Uchwalona w dniu dzisiejszym dywidenda wysokości 1 zł na akcje jest wyrazem kontynuacji polityki Spółki w zakresie maksymalizacji wypłat dywidendy dla akcjonariuszy. Wysokość dywidendy w górnych widełkach rekomendacji Zarządu jest podwyższeniem jej wysokości w stosunku do kwoty podawanej podczas głosowania na WZA w czerwcu 2014 roku.
Przesunięcie terminu wypłaty dywidendy na 2015 rok związane jest z koniecznością odzyskania z rynku środków obrotowych z tytułu sprzedanego towaru w okresie świątecznym. ri.eurotel.pl/podzial-zysku-za...
|
|
Temat:
EUROTEL
Ha! Jest komunikat. Dywidenda 1 zł na akcję :-): Cytat: Walne Zgromadzenie dysponuje zyskiem za rok obrotowy 2013 w kwocie 4 208 866,75, zł w ten sposób, że część zysku w kwocie 3 748 255 zł przeznacza na wypłatę dywidendy w wysokości 1 zł na każdą akcję Spółki w ilości 3 748 255 sztuk, zaś resztę zysku w kwocie 460 611 zł 75 gr przeznacza na kapitał zapasowy Spółki. mojeinwestycje.interia.pl/news...
|
|
Temat:
EUROTEL
Kurczę, czy ktoś coś już wie może? Nie mogę obejrzeć transmisji z walnego, więc nie wiem czy się skończyło, komunikatów jeszcze nie ma na necie, ale widzę po notowaniach, że chyba może już coś wiadomo o dywidendzie, bo kurs rośnie jak na drożdżach
|
|
Temat:
EUROTEL
No, jutro WZA. Wiele się wyjaśni.
|
|
Temat:
EUROTEL
Eurotel dziś spółką dnia na Biznes.pl :-) Cytat: W nieco dłuższej perspektywie pozytywnie też należy ocenić pokonanie oporu na 13,05, co może wskazywać, iż potencjał spadkowy na walorach spółki został wyczerpany. Najbliższy opór znajduje się na górnym ograniczeniu kanału wzrostowego na 13,60, a w razie jego przebicia będę oczekiwał na test 14,49, gdzie przebywa aktualnie przebita wcześniej linia trendu wzrostowego. biznes.pl/rynki/gielda/analizy...
|
|
Temat:
EUROTEL
I tak trochę offtopic, ale bardziej nie - RPP obniżyła stopy do rekordowo niskiego poziomu. Co to oznacza? Że lokaty bankowe już całkiem będą się ocierać o zero, w każdym razie sensu w nich żadnego. Jeszcze bardziej spieszmy się kochać spółeczki dywidendowe :-) A z innej beczki nieco (ale pozostajemy w temacie alternatywnych inwestycji ;-) - KNF opublikował z kolei swoje badania, że 81 proc. grających na Forex w Polsce traci. No i od razu wielka dyskusja, że hazard, że bez sensu, że nie am szans zarobić itd. To ja powiem tak - testowałem trochę grę na Forex i jest to ciężki kawał chleba. Dlatego się dziwię, że aż 19 proc. nie jest do tyłu :-)
Wracając do Eurotela - czekam niecierpliwie na WZA, chociaż kolejna ważna data jest tylko chwilę później - wyniki za Q3.
|
|
Temat:
EUROTEL
"Indeksy dołują, ale Eurotel i LPP w grze ..." - lubię to :-) Cytat:O około 3 proc. drożeją walory Eurotela, który zaskoczył propozycją wypłaty hojnej dywidendy. Ustalenie stopy dywidendy jest jeszcze przedmiotem dyskusji, niemniej wiadomo, że będzie atrakcyjna w porównaniu do tego co można zarobić np. na obligacjach skarbu państwa. www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...
|
|
Temat:
EUROTEL
Przy tych stopach procentowych i widmie deflacji to jakiekolwiek oszczędzanie w banku nie ma sensu. Dlatego lubię spółeczki, które wypłacają dywidendę i dlatego eurotel był u mnie do tej pory w czołówce pupilków. I w tejże czołówce pozostanie, jeśli rzeczywiście wypłacą coś koło złotówki na papier.
|
|
Temat:
EUROTEL
no tak, słodko-kwaśno :-) ciekawy jest ten wątek z "wygaszaniem kanału" - teoretycznie może to być prawdziwe, ale z drugiej strony szczerze mówiąc nie znam nikogo, kto podpisywałby umowę z operatorem bez wizyty w salonie. a i sam mimo że kupuję w necie prawie wszystko, nawet buty i spożywkę, to jednak nigdy jeszcze mi nie przyszło do głowy zrobić tego z umową telekomową, czy tv.
|
|
Temat:
EUROTEL
Mangekyo, no to chociaż powiedz czy Ci wyszło, że słodkie te jabłka czy kwaśne? :-)
|
|
Temat:
EUROTEL
Też mi się podoba. Fajnie można na tej stronie zobaczyć na statusach przy wpisach jak się kurs zmieniał. Myślę, że to już czas wrócić przynajmniej do 13,60 za akcję, jak na początku tej strony :-) Chociaż oczywiście jeśli się okaże, że dywidenda będzie i że wyniki kwartalne ok, to to będzie tylko krótki przystanek, i hope
|
|
Temat:
EUROTEL
Myślę, że jest (szansa znaczy się), ale niezbyt duża. Zysk netto zapewne będzie mocno obniżony rdr, bo z jednej strony pomniejszone przychody, z drugiej właśnie te inwestycje, o których mówisz. Zatem ja bym obstawiał, że raczej mogą w tym roku zaoszczędzić na dywidendzie, żeby sensownie dokończyć rozwój iDream. Czyli w pełni wykorzystać potencjał tego nowego projektu; czyli jak najszybciej osiągnąć moment, gdy zacznie on być rentowny - co jest perspektywą zapewne kilku miesięcy (w każdym razie roku 2014) i zacznie przynosić konkretne wpływy i nie tylko przestanie być obciążeniem dla wyniku (jak teraz), ale mocno go podbuduje. I wtedy w 2015 wróci świetna świecka tradycja dywidendy :-)
|
|