PARTNER SERWISU
auzboain
adekq

adekq

Ostatnie 10 wpisów
Z przyjemnością.

Dziękuję za pomoc - teraz mam wyniki w okolicach stockwatch:)

Tak, link podany przez Ciebie to ten, z którego korzystałem:)
Rzeczywiście podałem zysk brutto z plusem ( w obliczeniach na szczęście użyłem poprawnie).

Czy wymóg wykorzystania zysku z ostatnich 4 kwartałów jest wprowadzony przez Altmana(tak on to liczył) czy może tak jest to wyliczane przez stockwatch?

Teraz po wpisaniu tego raportu jesteśmy już prawie zgodni ;) (ja mam 4,48 - w domu sprawdzę z zyskiem z 4 kwartałów)

Dziękuję jak zwykle za szybką odpowiedź:)

Dane pochodzą ze sprawozdania
"SKONSOLIDOWANY RAPORT KWARTALNY
GRUPY KAPITAŁOWEJ Mo-BRUK S.A.
ZA I KWARTAŁ 2012 ROKU" strony 2 i 3.

Co do samej EBIT to rzeczywiście popełniłem błąd - już poprawiłem:)
Co do innych pozycji to brałem bezpośrednio ze sprawozdania - pozycje o takiej nazwie.
Czy możesz napisać które wartości Tobie się nie zgadzają oraz skąd powinny być wzięte ze sprawozdania - patrzyłem 2 razy czy źle nie przepisałem wartości i tutaj wydaje mi się że jest dobrze.

Co do wzoru wykorzystywanego w stockwatch - czy możesz udostępnić pełny wzór czy jest to specjalnie przygotowany dla was przez Altmana i nie chcesz go udostępniać (co jest zrozumiałe ).

Zyski zatrzymane - z tego co czytałem to wyliczacie tą wartość biorąc ją bezpośrednio ze sprawozdania - pozycja niepodzielony wynik z lat ubiegłych ?

Dziękuję za odpowiedź (przepraszam że tak późno - nie chciałem nabijać nie potrzebnie postów ).

W tej chwili piszę prace na studia podyplomowe - chcę w niej porównać systemy wczesnego ostrzegania zagraniczne i polskie ( w tym przy uwzględnieniu ich sprawności w innych niż typowy rok czy 2 lata przed bankructwem, np. pół roku itp. ).

Jeśli chodzi o wyliczenia to mam problem z EM - SCORE (nie zgadza mi się z wynikami na stockwatch). Czy możesz mi wyjaśnić co robię nie poprawnie?

1. Firma Mo-Bruk, dane finansowe z dnia 31.03.2012 (skonsolidowane - pobrane ze strony stockwatch)
2. zastosowany wzór:

Z = 3,25 + 6,56X1 + 3,26X2 + 6,72X3 + 1,05X4

X1 = (Aktywa obrotowe - Zobowiazania krotkoterminowe) / suma aktywów
X2 = Zysk zatrzymany / suma aktywów
X3 = zysk przed opodatkowaniem i splata odsetek / suma aktywów
X4 = Księgowa wartosc kapitalu wlasnego / suma zobowiązań

3. dane do obliczeń(możliwe że biorę nie to co trzeba)
aktywa obrotowe = 19835284
zobowiązania krótkoterminowe = 19014558
suma aktywów = 135869987
zysk zatrzymany = niepodzielony wynik z lat ubiegłych + zysk netto - dywidenda
niepodzielony wynik z lat ubiegłych = 13902373
zysk netto = -1199704
dywidenda = 0
zysk przed opodatkowaniem i splata odsetek = zysk brutto + splata odsetek
splata odsetek = 2572537
zysk brutto = 1090930
Ksiegowa wartosc kapitału własnego = 63302171
suma zobowiązań = 72567817

po podstawieniach otrzymuję 4,58 a na stronie mamy podany 5,12 (na dzień 14 maja 2012).

Zauważyłem, że StockWatch informuje o posiadaniu wyłącznej licencji na wskaźnik Altmana( w Polsce ). Czy to znaczy, że nie można prezentować tego wskaźnika na swoich stronach/blogach (chodzi mi o obliczenie i prezentacja tego wskaźnika np. dla spółek emitujących obligacje), tym bardziej że autor (Altman) sam prezentuje swój wskaźnik w różnych książkach.

A może StockWatch wykorzystuje inną wersję wskaźnika specjalnie sporządzoną na rynek Polski i nigdzie dotychczas nie prezentowaną?

Czy administratorzy planują poszerzyć funkcjonalność strony stockwatch odnośnie rynku obligacji (tak w ciągu pół roku), bo mam wrażenie że zmiany zostały zatrzymane - kiedyś strona poświęcona catalyst http://catalyst.stockwatch.pl/ była dostępna ze strony głównej (tak mi się wydaje) a teraz link do niej znalazłem dopiero w jakimś poście.

Czy mogą państwo zdradzić co ewentualnie szykują (w ramach dodatkowych funkcjonalności)?

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 19 grudnia 2013 00:24:14
Liczba wpisów: 7
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,213 sek.

biosysyt
umqcpnkp
wocakrqo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hqeqchgc
hbhsuksq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat