Z przyjemnością.
|
|
Dziękuję za pomoc - teraz mam wyniki w okolicach stockwatch:)
|
|
Tak, link podany przez Ciebie to ten, z którego korzystałem:) Rzeczywiście podałem zysk brutto z plusem ( w obliczeniach na szczęście użyłem poprawnie).
Czy wymóg wykorzystania zysku z ostatnich 4 kwartałów jest wprowadzony przez Altmana(tak on to liczył) czy może tak jest to wyliczane przez stockwatch?
Teraz po wpisaniu tego raportu jesteśmy już prawie zgodni ;) (ja mam 4,48 - w domu sprawdzę z zyskiem z 4 kwartałów)
|
|
Dziękuję jak zwykle za szybką odpowiedź:)
Dane pochodzą ze sprawozdania "SKONSOLIDOWANY RAPORT KWARTALNY GRUPY KAPITAŁOWEJ Mo-BRUK S.A. ZA I KWARTAŁ 2012 ROKU" strony 2 i 3.
Co do samej EBIT to rzeczywiście popełniłem błąd - już poprawiłem:) Co do innych pozycji to brałem bezpośrednio ze sprawozdania - pozycje o takiej nazwie. Czy możesz napisać które wartości Tobie się nie zgadzają oraz skąd powinny być wzięte ze sprawozdania - patrzyłem 2 razy czy źle nie przepisałem wartości i tutaj wydaje mi się że jest dobrze.
Co do wzoru wykorzystywanego w stockwatch - czy możesz udostępnić pełny wzór czy jest to specjalnie przygotowany dla was przez Altmana i nie chcesz go udostępniać (co jest zrozumiałe ).
Zyski zatrzymane - z tego co czytałem to wyliczacie tą wartość biorąc ją bezpośrednio ze sprawozdania - pozycja niepodzielony wynik z lat ubiegłych ?
|
|
Dziękuję za odpowiedź (przepraszam że tak późno - nie chciałem nabijać nie potrzebnie postów ).
W tej chwili piszę prace na studia podyplomowe - chcę w niej porównać systemy wczesnego ostrzegania zagraniczne i polskie ( w tym przy uwzględnieniu ich sprawności w innych niż typowy rok czy 2 lata przed bankructwem, np. pół roku itp. ).
Jeśli chodzi o wyliczenia to mam problem z EM - SCORE (nie zgadza mi się z wynikami na stockwatch). Czy możesz mi wyjaśnić co robię nie poprawnie?
1. Firma Mo-Bruk, dane finansowe z dnia 31.03.2012 (skonsolidowane - pobrane ze strony stockwatch) 2. zastosowany wzór:
Z = 3,25 + 6,56X1 + 3,26X2 + 6,72X3 + 1,05X4
X1 = (Aktywa obrotowe - Zobowiazania krotkoterminowe) / suma aktywów X2 = Zysk zatrzymany / suma aktywów X3 = zysk przed opodatkowaniem i splata odsetek / suma aktywów X4 = Księgowa wartosc kapitalu wlasnego / suma zobowiązań
3. dane do obliczeń(możliwe że biorę nie to co trzeba) aktywa obrotowe = 19835284 zobowiązania krótkoterminowe = 19014558 suma aktywów = 135869987 zysk zatrzymany = niepodzielony wynik z lat ubiegłych + zysk netto - dywidenda niepodzielony wynik z lat ubiegłych = 13902373 zysk netto = -1199704 dywidenda = 0 zysk przed opodatkowaniem i splata odsetek = zysk brutto + splata odsetek splata odsetek = 2572537 zysk brutto = 1090930 Ksiegowa wartosc kapitału własnego = 63302171 suma zobowiązań = 72567817
po podstawieniach otrzymuję 4,58 a na stronie mamy podany 5,12 (na dzień 14 maja 2012).
|
|
Zauważyłem, że StockWatch informuje o posiadaniu wyłącznej licencji na wskaźnik Altmana( w Polsce ). Czy to znaczy, że nie można prezentować tego wskaźnika na swoich stronach/blogach (chodzi mi o obliczenie i prezentacja tego wskaźnika np. dla spółek emitujących obligacje), tym bardziej że autor (Altman) sam prezentuje swój wskaźnik w różnych książkach.
A może StockWatch wykorzystuje inną wersję wskaźnika specjalnie sporządzoną na rynek Polski i nigdzie dotychczas nie prezentowaną?
|
|
Czy administratorzy planują poszerzyć funkcjonalność strony stockwatch odnośnie rynku obligacji (tak w ciągu pół roku), bo mam wrażenie że zmiany zostały zatrzymane - kiedyś strona poświęcona catalyst http://catalyst.stockwatch.pl/ była dostępna ze strony głównej (tak mi się wydaje) a teraz link do niej znalazłem dopiero w jakimś poście. Czy mogą państwo zdradzić co ewentualnie szykują (w ramach dodatkowych funkcjonalności)?
|
|