PARTNER SERWISU
frqdyamu
wielebnow

wielebnow

Ostatnie 10 wpisów
Amphibious napisał(a):
Ale w jaki sposób ratują ? Przecież na skutek obniżki stóp procentowych akcja kredytowa zamarła , brał ktoś ostatnio kredytyt lub leasing ? Moja zdolność leasingowa zminiejszona została przez bank o 75% w miesiąc , Ja brałem na leasing ciężarówki , Moja zdolność leasingowa zminiejszona zostałą o 75% w miesiąc bez spadku przychodów , to była droga przez mękę , udało się ale na razie rezygnuję z dalszych planów, jestem pewien że gospodarka na tym straci .

taka polityka dotknęła branże transportową i ciężarówki znalazły się na czarnej liście w leasingu tj. firmy je robią ale nie dla każdego i nie na takich strukturach jak wcześniej, chcą większych udziałów itp. Na finansowanie ciężarówek ma też wpływ zmiana w ue o pracownikach delegowanych

Wyniki za 2Q 2020 mogą być bardzo dobre. Początek pandemii i posypały się zamówienia (w marcu bardzo duże wzrosty przychodu/zysku). Kwiecień powinien także być bardzo dobry, maj i czerwiec chyba już wyrównanie. Spółka ma bardzo dobre wskaźniki. Czy będzie odbicie po wynikach za 2Q, co je może wstrzymać, wygładzić ?

pplk napisał(a):
dupsia napisał(a):
............

b) chore zaniżenie wycen spółek o solidnych fundamentach ze względu na wyolbrzymioną zarazę pod nazwą koronawirus,
............

Problem polega na tym, że spółki dotychczas oceniane jako o solidnych fundamentach wypłacały dywidendę, a przy nowym właścicielu cały zysk idzie albo do jednego akcjonariusza albo się wymyśla "inwestycje" pt. repolonizacja lub budowanie narodowych championów.

Myślę, że rynek obawia się, że już jest pomysł jak zagospodarować miliardy PZU na kontach. Może repolonizacja mediów?

zalecenia KNF aby nie wypłacać dywidendy z zysku za rok 2019 i 2020 (o ile taki będzie) to powoduje zniechęcenie inwestorów. Wkurzające jest to, że KNF nie zaleca wstrzymana wypłaty nagród rocznych Zarządowi i radom nadzorczym poszczególnych banków i ubezpieczeń schodząc nawet do kadry zarządzającej - jak oszczędzać to wszyscy.
PZU stracił na bankach kupę kasy, ubezpieczenia są zdrowe. Poza tym Alior i Pekao SA, dwa banki i ten sam właściciel/udział po 32% w każdym banku. Te bank są do połączenia

Trochę informacji od prawnika:

w sytuacji gdy obligacje były zabezpieczone na majątku upadłego, pojedynczy inwestorzy nie są uprawnieni do dokonania samodzielnych zgłoszeń swoich roszczeń, a robi to za nich kurator ustanowiony dla reprezentowania praw obligatariuszy w postępowaniu (art. 484 prawa upadłościowego i naprawczego). Kurator zgłasza do masy upadłości:
1) ogólną sumę nominalną nieumorzonych do dnia ogłoszenia upadłości obligacji, których termin płatności przypada przed tym dniem, oraz ogólną sumę niezapłaconych odsetek od tych obligacji;
2) ogólną sumę obligacji oraz odsetek płatnych po dniu ogłoszenia upadłości.
W zgłoszeniu należy wymienić składniki majątku emitenta, na których ustanowiono zabezpieczenie praw obligatariuszy.
Proces odzyskiwania środków jest wszczynany automatycznie, bez udziału inwestorów.
Przedmiot zabezpieczenia praw z obligacji tworzy osobną masę upadłości przeznaczoną na zaspokojenie praw obligatariuszy. Likwidację osobnej masy upadłości przeprowadza syndyk z udziałem kuratora.
Jeżeli osobna masa upadłości nie wystarczy na pełne zaspokojenie należności obligatariuszy, należności niezaspokojone podlegają zaspokojeniu z funduszu masy upadłości.

Jeżeli obligacje nie posiadały zabezpieczenia,należy sprawdzić kiedy i jaki sąd ogłosił upadłość spółki oraz ustalić do kiedy trzeba zgłosić wierzytelność z tego tytułu.
Zgłoszenia dokonuje obligatariusz ( Pan) bądź bank-reprezentant (ustawowy przedstawiciel obligatariuszy – art. 30 ustawy o obligacjach).
Gdy zostanie ogłoszona upadłość to:
w sytuacji gdy obligacje były zabezpieczone na majątku upadłego, pojedynczy inwestorzy nie są uprawnieni do dokonania samodzielnych zgłoszeń swoich roszczeń, a robi to za nich kurator ustanowiony dla reprezentowania praw obligatariuszy w postępowaniu (art. 484 prawa upadłościowego i naprawczego). Kurator zgłasza do masy upadłości:
1) ogólną sumę nominalną nieumorzonych do dnia ogłoszenia upadłości obligacji, których termin płatności przypada przed tym dniem, oraz ogólną sumę niezapłaconych odsetek od tych obligacji;
2) ogólną sumę obligacji oraz odsetek płatnych po dniu ogłoszenia upadłości.
W zgłoszeniu należy wymienić składniki majątku emitenta, na których ustanowiono zabezpieczenie praw obligatariuszy.
Proces odzyskiwania środków jest wszczynany automatycznie, bez udziału inwestorów.
Przedmiot zabezpieczenia praw z obligacji tworzy osobną masę upadłości przeznaczoną na zaspokojenie praw obligatariuszy. Likwidację osobnej masy upadłości przeprowadza syndyk z udziałem kuratora.
Jeżeli osobna masa upadłości nie wystarczy na pełne zaspokojenie należności obligatariuszy, należności niezaspokojone podlegają zaspokojeniu z funduszu masy upadłości.

Jeżeli obligacje nie posiadały zabezpieczenia,należy sprawdzić kiedy i jaki sąd ogłosił upadłość spółki oraz ustalić do kiedy trzeba zgłosić wierzytelność z tego tytułu.
Zgłoszenia dokonuje obligatariusz ( Pan) bądź bank-reprezentant (ustawowy przedstawiciel obligatariuszy – art. 30 ustawy o obligacjach).
Spółka notowana na giełdzie a więc zastosowanie do niej ma także ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych.
Stosownie do tej ustawy w razie ogłoszenia upadłości takiej spółki, po upływie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia o ogłoszeniu upadłości spółki, obejmującej likwidację jej majątku, lub postanowienia o oddaleniu wniosku o ogłoszenie takiej upadłości ze względu na to, że majątek spółki nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania, z mocy ustawy dochodzi do zniesienia dematerializacji akcji.
Spółkę traci statusu spółki publicznej i następuje wycofanie akcji z obrotu na rynku regulowanym następuje w terminie, o którym mowa wyżej. Tym samym nie jest możliwe nawet zawarcie umowy sprzedaży akcji na zasadach określonych w Kodeksie cywilnym.
Dochodzi więc do zniesienia dematerializacji akcji. Z chwilą tą powstaje stan zawieszenia w sferze obrotu akcjami, który utrzymuje się aż do czasu wydania dokumentu akcji akcjonariuszom.
Akcjonariusz może wtedy zbyć akcje poprzez przelew połączony z wydaniem dokumentu.

W okresie 6 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia o ogłoszeniu upadłości likwidacyjnej spółki, akcje są jeszcze notowane i będą mogły być przedmiotem publicznego obrotu. Nie zostaną zawieszone również notowania akcji upadłej spółki.
Akcjonariusz nie jest wierzycielem spółki z tytułu posiadanych w niej akcji. Akcjonariusz spółki notowanej na giełdzie nie może być jednocześnie jej wierzycielem z tytułu posiadanych papierów. Nie ma możliwości wypłaty jakichkolwiek kwot akcjonariuszom spółki z tego tytułu, a jedynie jako wierzycielom z innych tytułów. Gdy po zakończeniu postępowania upadłościowego pozostanie w spółce majątek, ulega on podziałowi między akcjonariuszy, chyba że .Statut określa inne zasady podziału majątku.
Majątek pozostały po przeprowadzeniu postępowania upadłościowego dzieli się między akcjonariuszy w stosunku do dokonanych przez każdego z nich wpłat na kapitał zakładowy. Natomiast w przypadku, gdy statut spółki stanowi o uprzywilejowaniu konkretnych akcji w przypadku podziału majątku, należy przede wszystkim spłacić akcje uprzywilejowane w granicach sum wpłaconych na każdą z nich, a następnie spłacić w ten sam sposób akcje zwykłe.
Jak wynika z wyroku Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 15 kwietnia 1933 r., „z faktu posiadania akcji nie wynika, że do kwoty wartości akcji akcjonariusz jest wierzycielem spółki akcyjnej; musiałoby to bowiem oznaczać, że spółka akcyjna jest dłużna akcjonariuszowi określoną kwotę równą nominalnej wartości akcji, a tymczasem tak oczywiście nie jest. Akcja jedynie oznacza prawo akcjonariusza do udziału w dochodach spółki akcyjnej oraz w majątku, jaki w toku likwidacji spółki pozostanie po zaspokojeniu długów”.

Podczas obrad walnego zgromadzenia zarząd jest obowiązany do udzielenia akcjonariuszowi na jego żądanie informacji dotyczących spółki, jeżeli jest to uzasadnione dla oceny sprawy objętej porządkiem obrad. Zarząd odmawia udzielenia informacji, jeżeli mogłoby to wyrządzić szkodę spółce, spółce z nią powiązanej albo spółce lub spółdzielni zależnej, w szczególności przez ujawnienie tajemnic technicznych, handlowych lub organizacyjnych przedsiębiorstwa.
Członek zarządu może odmówić udzielenia informacji, jeżeli udzielenie informacji mogłoby stanowić podstawę jego odpowiedzialności karnej, cywilnoprawnej bądź administracyjnej. Odpowiedź uznaje się za udzieloną, jeżeli odpowiednie informacje są dostępne na stronie internetowej spółki w miejscu wydzielonym na zadawanie pytań przez akcjonariuszy i udzielanie im odpowiedzi. Zarząd może udzielić informacji na piśmie poza walnym zgromadzeniem, jeżeli przemawiają za tym ważne powody. Zarząd jest obowiązany udzielić informacji nie później niż w terminie dwóch tygodni od dnia zgłoszenia żądania podczas walnego zgromadzenia.
W przypadku zgłoszenia przez akcjonariusza poza walnym zgromadzeniem wniosku o udzielenie informacji dotyczących spółki, zarząd może udzielić akcjonariuszowi informacji na piśmie przy uwzględnieniu ograniczeń wynikających z przepisu § 2.( jeżeli mogłoby to wyrządzić szkodę spółce, spółce z nią powiązanej albo spółce lub spółdzielni zależnej, w szczególności przez ujawnienie tajemnic technicznych, handlowych lub organizacyjnych przedsiębiorstwa. ).

Piotr221 napisał(a):
Ktoś wie, dlaczego akcjami wciąż można handlować a notowania obligacji zostały zawieszone?

właśnie zawiesili obrót akcjami .... 17 000 akcji zmieniło właściciela, a w ciągu niecałych 2 dni poszło ok 57 000 akcji trochę ponad 2% całości.

Mimo zgłoszenia upadłości ewidentnie ktoś skupuje ich akcje w środę prawie 40 000 sztuk dziś w 2 godziny właściciela zmieniło 11 000 ...

wapkil napisał(a):
wielebnow napisał(a):
Czy na pewno wynajmowane tego do końca nie wiem ale faktem jest że Woronicza 76 to duży blok

Ależ nie wątpię. Woronicza 76/119 to też na pewno duże mieszkanie, bo poza spółką Małe Elektrownie Wodne mieści się tam na przykład spółka Shareconnect, albo spółka Investment Advisors (obie z wywiadu o Noblillo, który przywołałeś), a pewnie jest i przestrzeń dla kilku innych ;)

... chyba zainstalowali antresolę ... ten sam adres ?! tego nie sprawdziłem d'oh!

Jeszcze jedno:
Bożyk Robert z Krokusa ma ich 12% akcji chyba od czerwca 2013
http://www.krokuspe.pl/index.php?254

podobnie Radwański Witold 11%
http://www.krokuspe.pl/index.php?251

to są profesjonaliści więc w ciemno nic by nie wzięli, ale kolejna osoba to niespodzianka:

Kruk Krzysztof ok 14% akcji (i ta dziewczyna z rocznika 1991 w RN ma to samo nazwisko). Jednak jedyna informacja o tym panu to :www.goldenline.pl/krzysztof-kr...
który na goldenline opisuje że jest właścicielem tego cuda: www.sailscuba.com/Witamy-w-swi... bajeczny projekt katamaranów :)

no i weź teraz opanuj tę mieszankę ...

Czy na pewno wynajmowane tego do końca nie wiem ale faktem jest że Woronicza 76 to duży blok (w miarę nowy) można zobaczyć na earth.google. Ja podjechałem kiedyś zobaczyć to ich biuro no i jak na osiedlu no ale adres na Woronicza :) Może mają duży apartament i taniej wynajmowali niż biuro ... nie wiem.

Dla potwierdzenia numery pesel 2 osób z rady nadzorczej z Krs: 91062410041 ; 88110909875 ; Może to rodzina kogoś kto wyłożył trochę pieniędzy albo ???

Jako ciekawostkę mogę podać, że prezes M. Markiewicz dostał dotacje z PARPU na rozwiązania informatyczne projekt Nobillo ... normalnie wszechstronny menedżer Whistle www.web.gov.pl/wywiady/271_128...

O skład RN i stan rozmów z BGZ zapytałem ich jeszcze w lipcu - odpowiedzieli szybko i w pierwszej części uspokoili mnie na trochę, natomiast na temat osób z RN z rocznika 1991 i 1988 nie odpowiedzieli poniżej ich odpowiedź :

"Witamy serdecznie,
Na dzień dzisiejszy nie mamy, żadnych nowych informacji dotyczących kredytu, które moglibyśmy wyraportować. Wszelkie informacje, które są istotne będą raportowane w EBI, ponieważ przekazanie tylko Panu takich informacji wiązałoby się przez nas ze złamaniem prawa (jesteśmy spółką publiczną). Prosimy o jeszcze trochę cierpliwości – dokładamy wszelkich starań aby wywiązać się ze wszystkich naszych zobowiązań wobec obligatariuszy. O podpisaniu umowy z bankiem BGŻ poinformujemy w systemie EBI.

W drugiej kwestii, którą Pan poruszył pragniemy poinformować, że Zespół, który odpisuje na Pana korespondencję to kluczowe osoby w firmie, które posiadają odpowiednie doświadczenie i wiedzę: Przewodniczący Rady Nadzorczej MEW S.A. – Pan Marcin Markiewicz, Prokurent - Maciej Nadulski oraz Członek Rady Nadzorczej – Pan Krzysztof Zeniuk. "

Jedyna nadzieja w majątku - na szczęście nie finansowali wirtualnych projektów tylko namacalne przedmioty (nie wiem ile poszło na konsultacje, badania itp.) W aktywach majątek elektrowni wykazywali w cenie po ich zakupie czyli jak dodatkowo coś tam zainwestowali to powinno trzymać cenę i najważniejsze że to jest. Ale tam w kolejce czekają bank i ta silna grupa obligatariuszy z 2 mln zł. Najgorszy był/jest brak komunikacji (dla porównania Ideon miał więc profesjonalizmu w zakresie komunikacji i ostatecznie wyszedł z dołka chociaż też zgłosił upadłość). No jeszcze siedziba spółki na ul. Woronicza 76/119, ale to nie jest biuro tylko mieszkanie w bloku (naprawdę) - albo wynajmowane, albo prywatna własność kogoś z zarządu. Zawsze można podjechać i nawrzucać do domofonu angry3

Na te 2 funkcjonujące elektrownie - chętni na pewno będą.

Niestety to porozumienie nic nie daje. Najgorsze jest to że sami zgłosili wniosek o upadłość likwidacyjną, a nie układową. Czyli w świetle aktualnych faktów pozamiatane. Nawet nie przekazali komunikatu ile osób zgodziło się na rolowanie obligacji a ile nie, ile im potrzeba na utrzymanie płynności - kompletnie nic. Niedawno sprawdziłem ich KRS i niespodzianka w radzie nadzorczej dzieci z rocznika 1991 i 1988 ... oj widziały gały co kupowały.
Syndyk odzyska z masy upadłościowej za sprzedaż działek/elektrowni kasę, ale nie należy liczyć na fortunę. Istnieje jeszcze cień szansy, że się dogadają z wierzycielami i może zaczną funkcjonować - jednak zgłoszenie likwidacyjne przez prezesa MEW nie daje podstaw do takich wniosków. Nie wiem jak odbierać fakt, że na ostatniej sesji giełdy kupionych zostało 36 000 ich akcji przy spadku 64% i po ogłoszeniu upadłości - albo ktoś coś wie że mew wpłynie, albo ktoś nie przeczytał komunikatu o upadłości i teraz szuka m.markiewicza (prezes mew) aby dać mu w zęby angry3

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 13 sierpnia 2023 10:04:46
Liczba wpisów: 11
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,607 sek.

fyyohthp
frdewipm
chweevdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ueyojyyh
lwpzdcog
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat