Nic nie znalazłem na tym forum o emisji Zortrax. Co o tym sądzicie? http://invistadm.pl/zortrax/I co to u diabła? "Zapisy prowadzone będą na podstawie memorandum"
|
|
Czy mam rozumieć, że niektóre domy maklerskie liczą podatek od dyskonta z odsetkami, a inne bez? To co to jest wolna amerykanka podatkowa? Może zrobimy podział domów maklerskich pod względem naliczania tego podatku dopóki nie zrobią z tym porządku.
|
|
PAVEJACK napisał(a):Nie zauważyłem dużej różnicy cen dla obligacji z odsetkami i bez. Kupując pod koniec okresu odsetkowego obligację z półrocznym kuponem na starcie jesteś 1 % do tyłu. (...) I tu się trochę mylisz, ostatni przykład FFI0315 do 11.03 cena z półrocznymi odsetkami spadła do 100,40% , a od 12.03 bez odsetek cena sięgnęła 102,5 % a nawet 102,89%. Czyli inwestorzy którzy w ostatnich dniach przed prawem do odsetek kupowali obligacje poniżej 101% nominału z bagażem odsetek mają je ciut taniej niż ci którzy kupowali je za 102,5% bez odsetek. I nie mają w tym przypadku problemu z podatkiem od dyskonta w Alior I jeszcze dodam, jeśli się nie mylę, jeżeli inwestor sprzeda te obligacje w którymś kolejnym "okresie bez odsetkowym" ale po uzyskaniu prawa do odsetek to wygeneruje stratę podatkową, która może mu całkowicie lub w dużej części zrekompensować podatek od pierwszych odsetek z którymi zakupił tą obligację.
|
|
Marcin Osiecki napisał(a):(...) Tak przy okazji to otrzymaliśmy dzisiaj odpowiedź z DM Alior, że "Podstawą opodatkowania dyskonta z obligacji jest różnica między kwotą uzyskaną z wykupu obligacji a ceną zakupu rozumianą jako iloczyn kursu i wartości nominalnej powiększony o skumulowane odsetki ". Czyli jest to ten sposób korzystniejszy dla inwestora. Komedia po prostu. ;) Jeśli chodzi o mnie to chętnie się powołam na taką informację z DM Alior i złożę ponownie reklamację. Czy można poprosić o kopię tej odpowiedzi?
|
|
Nie pytałem czy zawsze tak naliczali podatek i na razie nie chce mi się z nimi gadać. Albo tak teraz jest albo w alior tak właśnie zinterpretowali przepisy podatkowe i obstają przy swoim. Może ktoś jeszcze się "odezwie" na forum w tym temacie wtedy zobaczymy. Będę transferował aktywa z DnBnord bo przysłali polecony, że likwidują biura maklerskie i transfer będzie konieczny i bez opłat. Mam na oku dwa biura PeKaO i KBC Securities, oba odwiedzę osobiście i zapytam jak oni by mnie opodatkowali w takim przypadku. Jeżeli inaczej niż alior to będa mieli klienta
|
|
Otrzymałem odpowiedź od Alior - nie wiem co o tym myśleć? Alior twierdzi, że podatek powinien być pobrany. Czyżby się to zmieniło od tego roku?
Szanowny Panie, w odpowiedzi na otrzymane zgłoszenie nr xxxxxxx, z dnia 22 03 2013 r. Biuro Maklerskie Alior Bank S.A. uprzejmie informuję, że przeprowadzona analiza sprawy nie wykazała nieprawidłowości w naliczeniu i pobraniu podatku od wykupu obligacji PLNFI1000103. Poniżej przedstawiam szczegółowe wyliczenie:
Cena nabycia 1068,33 zł Odsetki w cenie nabycia 113,33 zł Cena nabycia bez odsetek: 1068,33 – 113,33 = 955 zł Wykup 1000- 955=45 , podstawa opodatkowania 45,00 zł (45*19% =8,55) z poważaniem, Kxxxxxxx Oxxxxxxxx
Pouczenie: Uprzejmie informujemy, że Klientowi przysługuje prawo wystąpienia z powództwem do sądu powszechnego. W przypadku sporu pomiędzy konsumentem – Klientem banku a bankiem, Klient ma prawo wystąpić do Arbitra Bankowego Przy Związku Banków Polskich o ile spór dotyczy roszczeń pieniężnych z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania przez bank czynności bankowych lub innych czynności na rzecz konsumenta, przy czym wartość przedmiotu sporu nie może być wyższa niż 8 000 zł
|
|
Sprawa podatku od dyskonta w Alior bez zmian, tzn. jeszcze się nie zebrałem żeby napisać reklamację. Czekałem na wątku BBI Zeneris jak również i na tym, żeby się utwierdzić co do racji. Gdy otrzymam wyjaśnienie od Alior odnośnie tej transakcji napisze na forum jak się do tego odnieśli.
|
|
Mam pytanie czy biuro naliczyło jeszcze komuś podatek od dyskonta za wykup BBZ0313 gdy dokonał zakupu z ceną czystą poniżej nominału, a ceną brudną powyżej? bo mnie właśnie skroili na taki podatek w Aliorze i nie widzę korekty. Szerzej temat opisałem tutaj post z 12 marca 2013
|
|
Biuro w Alior banku. Sprawdzam czy nie ma korekty od dyskonta ale nic takiego nie widzę, a historia finansowa jest bardzo przejrzysta i dobrze opisana. Dzięki Twojej odpowiedzi mam nadzieję że to błąd systemu, a nie kolejny cios podatkowy dla inwestorów. Poczekam dzień dwa i napiszę reklamację od tej transakcji, kwota w moim przypadku owszem śmieszna ale jeżeli od tego roku tak nas mają kroić od dyskonta to wiele zmienia. Rzucę jeszcze hasło na wątku BBI ZENERIS może ktoś odpisze jak go potraktowali w identycznej sytuacji.
|
|
Marcin Osiecki napisał(a):plota napisał(a):Kupiłem z dyskontem obligację kuponową po kursie 96,00 % i narosłymi odsetkami w wysokości 20 PLN. Obligacji pozostał ostatni okres odsetkowy po którym wypłacony zostanie kupon w wysokości 5% wartości nominalnej obligacji oraz wartość nominalna obligacji, która wynosi 1000 PLN.
Czy w związku z tym zapłacę podatek w formie zryczałtowanej w wysokości 13,30 PLN ((1050-980)*0,19)? – bo tak zrozumiałem Pański wpis. Czy zapłacę podatek w formie zryczałtowanej w kwocie 9,50 PLN (50*0,19) a do tego na koniec roku w PIT-38 zapłacę 7,32 PLN podatku ((1000-960-1,5)*0,19) (1,5 PLN prowizja).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Będą dwa podatki pobrane automatycznie przez płatnika, czyli biuro maklerskie. Standardowo od odsetek 19%, czyli 50 zł * 19% = 9,50 zł. Drugi podatek będzie od dyskonta. Jeżeli obligacje zostaną przetrzymane do wykupu to nie będzie żadnego PIT-38, a podatek od dyskonta będzie pobrany tak (1000 - 980) * 19% = 3,80 zł. W kalkulacji dyskonta liczy się cena brudna, ale prowizja nie jest kosztem uzyskania przychodu. Prowizje są kosztem uzyskania przychodu tylko wtedy, jeśli sprzeda się ten papier na GPW przed terminem wykupu. Łączna wartość jest w tym przypadku właśnie taka jak podałeś, czyli 13,30 zł. Ale warto pamiętać, że są to jednak dwa podatki. Czy aktualnie zmieniły się zasady naliczania podatku od dyskonta? To mój pierwszy post więc może najpierw się przedstawię, mam na imię Mariusz, czytam forum od początku roku i dzięki wiedzy z forum od lutego buduje portfel obligacji, natomiast przygodę z akcjami rozpocząłem od krachu na przełomie 2008/2009 r. Moje pytanie dotyczy podatku od dyskonta. Żeby doświadczyć tego na własnej skórze zakupiłem sztukę BBZ0313 dnia 25-01-2013 za 95,50% z odsetkami za 1 068,33 +3zł prowizji celem trzymania do wykupu. Pomyślałem ciekawa sytuacja, krótki termin wykupu, pokaźne dyskonto i cena brudna znacznie przewyższa nominał, więc sprawdzimy. Po wykupie na rachunku mam takie operacje: wypłata odsetek od obl. 126,50 PLN pobranie podatku od odsetek -24,04 PLN wykup obligacji 1000 PLN Pobranie podatku od wykupu obligacji -8,55 PLN Skroili mnie na podatek od dyskonta 19% * 45PLN pomimo ceny zakupu z odsetkami wyższej od nominału! Czy to tak teraz powinno wyglądać czy to jakiś błąd systemu?
|
|