PARTNER SERWISU
jlcidunm
Zgryz

Zgryz

Ostatnie 10 wpisów
To o czym piszesz jest raczej odległą przyszłością. Gaz łupkowy moglibyśmy, jako Europa sprowadzać z USA za 3 - 4 lata. Wszystko zależy od tego, jak potoczy się konflikt na Ukrainie. Jedno wydaje się być pewne, Polska musi szukać alternatywnych źródeł dostaw. Norwegia i Katar zaczynają być sprawami jak najbardziej aktualnymi. PGNiG czekają spore wydatki a jednym z wykonawców jest właśnie Tesgas. Na dzisiaj jest on, w mojej ocenie, spółką mocno niedoszacowaną. Raport roczny za 2013 rok wyszedł lepiej, niż zakładano. Głównie ze względu na dogadanie się w sprawie Szarleja i rozwiązanie części rezerw z tym związanych. Poza tym, co mi się najbardziej podoba, mamy wzrost środków pieniężnych w kasie i zmniejszanie zadłużenia. Kontraktów na 2014 rok maja na około 70 mln. zł. Jeżeli nie wyjdą jakieś nowe "trupy z szafy" (a na to się raczej nie zanosi, bo już byśmy o tym cokolwiek wiedzieli), może być bardzo ciekawie. Pozdrawiam.

Pisaliśmy już o tym wcześniej... Redukcja zatrudnienia (1,2), bieżące zyski (0,3), ewentualna emisja obligacji (3). Pytania: Co dalej? Kto gra na tym papierze? Czy jak puści stabilizacyjne 16 zł rzeczywiście będziemy mieli duże spadki i dlaczego? Kto te akcje kupuje? Czy na tej spółce liczy się jedynie dywidenda?
Dywidenda jest wypłacana na tej spółce od lat i raczej nikt nikogo nie mami. Jak zwykle jednak mogę się mylić.

artlabor napisał(a):
Do zgryza - naucz się czytać ze zrozumieniem. Te obligacje są z 2012 roku, a wniosek dotyczy przeniesienia obrotu nimi na Catalyst.

No dobra, żeby nie było że robię sobie z Ciebie... Proponuję, żebyś nie pouczał innych, jeżeli sam nie zrozumiałeś do końca po co załączyłem ten link. I nie mam tu na myśli już wyemitowanych obligacji. Dołączę poza linkiem informację z raportu kwartalnego Energi. Specjalnie dla "ciebie".
"...W dniu 21 września 2012 roku Spółka ENERGA SA zawarła z bankami Pekao SA oraz BRE Bank SA umowę
emisyjną ustanawiającą program emisji obligacji krajowych w kwocie 4 mld zł. Pierwsza emisja obligacji w ramach tego programu o wysokości 1 mld zł dokonana została 19 października 2012 roku, z terminem wykupu w dniu 18 października 2019 roku..."

Masz rację nauczycielu! Mea Culpa, nie doczytałem.

No i wiadomo, skąd wezmą część kasy na inwestycje. Wspominałem już o tym poprzednio, ale załączę link.
gielda.onet.pl/energa-s-a-zloz...
Dzisiaj sprzedano wiele pakietów po 452 / 453 akcje. Sądzę, że nie wytrzymali "łowcy debiutów". Poziom 16 zł został utrzymany i prawdziwa zabawa zacznie się od poniedziałku. Pozdrawiam i Wesołych Świąt.

Proszę: pół rynku catalyst.

Tak, rynek Catalyst jest zapewne interesujący. Wiesz też zapewne, że jest to bardzo mało płynny rynek obligacji korporacyjnych. Kupując obligacje, siedzę z nimi praktycznie od początku do końca (wykupu). Spółki płacące powyżej 6% są przeważnie (nie mówię, że wszystkie) na skraju bankructwa (np. GAnt). A co, jak firma nie odda forsy, którą wpakowałem w jej obligacje... bo nie ma :(.
Zgodzisz się zatem, że jest to większe ryzyko, niż kupić akcje spółki dywidendowej, która jest na tyle płynna, że "zawsze" mogę ją sprzedać.

Pozwólcie kilka słów.
1. Na debiucie akcji pracowniczych w większości nie sprzedawali pracownicy Energi. Zostawili najzwyczajniej zlecenia w DM Pekao a samą sprzedażą (za sowitą prowizją) zajęli się pracownicy tejże instytucji. Pracownicy Energi w większości nie znają się za bardzo na mechanizmach giełdowych a chcieli zobaczyć kasę przed Świętami. Uważam, że to przede wszystkim akcje pracownicze poszły w dniu dzisiejszym w obrót. Akcje pracownicze oraz te sprzedane "konikom" sporo czasu przed debiutem. Wierzcie lub nie, ale firmy te skupowały ogromne ilości akcji i to po bardzo okazyjnych cenach. Proszę nie szukać zatem teorii spiskowych.
2. Dywidenda, jak to ujął mój przedmówca, "dupy nie urywa". Proszę wskazać mi jednak lokatę dającą rocznie 6% zysk (a właściwie przychód do opodatkowania "Belką"). Czy dywidenda jednak będzie? Przejdźmy do punktu trzeciego.
3. "...Spółka najbardziej zadłużona, mająca ogromne CAPEXy...". No wszystko pięknie, ale nie wiem czy ktoś z Was się orientuje skąd Energa weźmie kasę na inwestycje. Na IPO nie zarobili nic. Dodruku akcji nie było. Kasę zgarnął SP i pracownicy Energi + "koniki". Wydaje się zatem, że reszta przy tym kursie akcji mogła jedynie stracić. A sama Energa? Co zyskała na IPO? Odpowiadając sobie na to pytanie, odpowiecie sobie jednocześnie skąd spółka weźmie kasę na inwestycje. Wszystkie informacje zostały podane przez samą Energę.
Pozdrawiam.

bankrucik napisał(a):
BRAWO dla akcjonariuszy mniejszościowych !!!thumbright thumbright

może wreszcie inni wiodący akcjonariusze w innych spółkach zrozumienieją, że spółki publiczne to nie prywatne folwarkiShame on you Shame on you

pulsinwestora.pb.pl/3299411,66...

No i gdzie to BRAWO? :). I tak p. Leszek zrobił swoje a mniejszościowi nie ugrali nic... przesunęli jedynie termin... No przykre to wszystko. Dobrze, że termin zapłaty tak odległy.

cziks2 napisał(a):
Mam takie pytanie, jak się zachowa kurs akcji Enei w związku z nadchodzącym debiutem Energi, no i w drugą stronę - jaki wpływ będzie miała stosunkowo niska wartość kursu akcji Enei na kurs akcji Energi po debiucie. Spółki są bardzo podobne do siebie.

Z całym szacunkiem, ale tych podobieństw aż tak dużo nie ma :). Oby dwie spółki reprezentują branżę energetyczną, mają podobną ilość akcji i ostatnio osiągają podobne zyski. Na tym podobieństwa mi się skończyły, przynajmniej jeśli chodzi o plany inwestycyjne. Na co osobiście zwróciłem uwagę?
Enea wkroczyła w krótkoterminowy trend wzrostowy i pod tym kątem tą spółkę obserwuję, próbując szacować zasięg wzrostu. Energa to natomiast przede wszystkim dywidenda i wysokość tejże dywidendy będzie moim zdaniem determinowała cenę akcji spółki. To oczywiście duże uproszczenie, ale zależało mi na zwróceniu uwagi na różnice w postrzeganiu obu firm.
No i na koniec kilka różnic: dystrybucja a produkcja, wspomniany poziom wypłacanej dywidendy, OZE, sprawa elektrowni jądrowej (sojusz atomowy), kwestia związków zawodowych.

Tak, żeby jeszcze dokończyć moją myśl. Sądzę, że "Złota Era" dla Rafako rozpocznie się, gdy już większościowym akcjonariuszem PBG będą banki (wierzyciele tejże firmy po emisji nowych akcji)... a zatem i banki będą większościowym akcjonariuszem Rafako.
Uważam, że pierwsze miliony otrzymane przez Rafako trafią właśnie na spłatę PKO. Tam jest o ile mnie nie myli 300 mln. zł kredytu odnawialnego. Stąd takie zagrywki w sprawie Opola i lepsza mniejsza kasa, ale od razu, niż realizacja inwestycji... która nie jest najprostsza. To oczywiście tylko moje zdanie.

Moim zdaniem to dobra informacja.

1. www.bankier.pl/wiadomosc/RAFAK... - co z tego wiemy? Rafako oddaje Alstomowi 100% prac w ramach podwykonawcy i płaci im za to prawie 4 mld. zł brutto. Alstom w zamian za ten deal da Rafako 67.650.000 zł (za to co do tej pory zrobili). Warunek: podpisanie umowy wielostronnej, w tym z PGE. Dodatkowo Alstom wyraził gotowość do zlecenia na rzecz Rafako prac do kwoty 650 mln. zł (czyli albo im coś zleci, albo nie i nie wiadomo na jakie kwoty, znamy jedynie maksymalną).
2. Te wspomniane wyżej 4 mld. zł Rafako otrzyma od PGE, o tym mówi komunikat:
www.bankier.pl/wiadomosc/RAFAK... - a zatem spełniony zostanie warunek odnośnie otrzymania przez Rafako kasy (w transzach) z Alstom w wysokości 43,5 mln. euro.

Reasumując. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze to Rafako "zarobi" na tym 67,7 mln. zł z tytułu Opola + 182,7 mln. zł z tytułu ugody z Alstomem + ewentualne roboty zlecone przez Alstom. Mamy zatem razem 250,4 mln. zł + ewentualny bonus 65 mln. zł (10% marży od prac zleconych przez Alstom na kwotę 650 mln. zł).
Rafako ma na dzisiaj zobowiązań na około 790 mln. zł. Po Opolu przerzuciło wszystkie zobowiązania związane z tą inwestycją na Alstom. Dostaje czystą gotówkę do ręki i jest gotowe na Jaworzno. Dlatego według informacji innych Tauron tak długo czekał na te sobotnie informacje.
Jeżeli gdzieś się pomyliłem, to przepraszam. Informacje powyższe to tylko moja opinia o sytuacji w spółce i proszę się nimi nie sugerować przy ewentualnych planach inwestycyjnych.

Ktoś mi jeszcze sugerował, że należało by odliczyć 95 mln. zł ze zobowiązań, ale to już nie moja bajka i pozostawiłbym tak, jak jest.

Mam pytanie do speców od analizy technicznej. Jak sądzicie, czy MNI pokonało górny kanał w długoterminowym trendzie spadkowym? Dlaczego pytam?
Zagajenie :).
W ostatnim czasie sporo akcji (4.220.000 sztuk)dokupiło PTE ING w cenie 1,50 zł za akcję. Sądzę, że była to trochę taka ucieczka z obligacji w akcje (reforma OFE). No, ale ING ma zapewne swoich analityków i ktoś takie działania podjął i wziął za to odpowiedzialność.
www.bankier.pl/wiadomosc/MNI-I...
Sprawa druga to umorzenie sprawy z TPSA (o 55 mln. zł) i zwolnienie przez komornika rachunku spółki MNI Telecom (zależna MNI). Mówią też o powrocie do relacji biznesowych z TPSA (co odpowiadało by prawdzie, ale o tym w następnym wątku). Zamiast zatem upadłości podmiotu zależnego, o czym spółka informowała, mamy powrót do niezłych układów z "wierzycielem" i umorzenie sporych pieniędzy.
www.bankier.pl/wiadomosc/MNI-P...
W końcu sprawa trzecia. Hyperion (zbrojne ramię MNI :)) podpisuje olbrzymie kontrakty światłowodowe. Dostali Małopolskę a zagięli parol na Wielkopolskę. O ile ten pierwszy projekt mają już "poskładany" i dofinansowany, o tyle widzę, że ofensywa na tym nie poprzestała i chcą więcej. Dodam, że w Małopolsce wykorzystają kanały TPSA (powrót do relacji biznesowych, o których wspomniałem powyżej).
gielda.onet.pl/hyperion-zreali...
gielda.onet.pl/hyperion-s-a-po...
W końcu są dla MNI również złe, lub po prostu niezbyt dobre informacje. Zrezygnował bowiem p. Marcin Rywin z pełnienia funkcji członka Rady Nadzorczej.
Druga informacja, opuszczenie z dniem 20 września 2013 indeksu sWIG80. Trudno mi ocenić wpływ tej informacji na notowania spółki (o ile w ogóle takowe wystąpią).
Rozpisałem się, ale jestem ciekawy Waszego spojrzenia na temat. Pozdrawiam.

Wyniki za półrocze 2013 napawają optymizmem. Przychody co prawda spadły (w porównaniu z półroczem 2012), ale mamy zysk na poziomie operacyjnym. Zysk netto to 2,145 tys. zł (co przy ilości akcji 9.042.232 sztuk daje nam 23 gr zysku na akcję). Przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej to 4.421 tys. zł (półrocze 2012 to wynik -1.527 tys. zł). Zobowiązania w tym okresie wzrosły jedynie o 500 tys. zł z 9.350 tys. zł do 9.855 tys. zł. Wartość księgowa akcji 2,82 zł (C/WK = 0,41).
Spółka w ostatnim okresie dofinansowała dwie firmy zależne kwotą około 3 mln. zł. Spółka podpisuje też umowy znaczące (3 mln. zł - od Samorząd Województwa Wielkopolskiego); do wyniku za półrocze (16.05.2013) wliczone są już środki wyegzekwowane od Agencji Rozwoju Przemysłu - 3 mln. zł (stąd pewnie tak duże dodatnie przepływy).
Wycena akcji w tym okresie spadła z 1,50 zł do 1,16 zł. W miesiącu wrześniu 2013 roku odnotowano na spółce wzrost wolumenów dziennych.
Spółka mnie zainteresowała a dawno nikt tu niczego nie komentował, stąd mój skromny wpis. Niczego oczywiście nikomu nie sugeruję, ale uważam, że spółka ma spory potencjał wzrostowy. Spółka znajduje się w długoterminowym trendzie spadkowym.

Sorki, zapomniałem jeszcze o najważniejszym:
www.polskaszerokopasmowa.pl/ry...
OK, spadam.

Dzisiaj rozwiązali umowę o przejęcie Mediatel SA, więc i pewnie akcji nie dodrukują nową emisją. Przypomnę, że plany dotyczyły 350 mln. zł. W zamian na WZA uzgodnili warranty subskrypcyjne wspomniane już przez kolegę wyżej. Będzie to odpowiadało 10.712.900 sztuk akcji serii H z zastrzeżeniem ceny przynajmniej 3 zł za akcję. Co w sumie da minimum 32.138.700 zł (gdyby tak wszystkie na hurra spieniężyć). Poniżej cytacik z Walnego:
"§ 12. [Cena emisyjna] 1. Cena emisyjna 1 (słownie: jednej) Akcji obejmowanej w drodze realizacji uprawnień z Warrantu Subskrypcyjnego będzie równa 3,- PLN (słownie: trzy złote). 2. Akcje obejmowane będą w zamian za wkłady pieniężne."
Gdybym coś pomylił odnośnie powyższego, proszę o komentarz.
Poniżej zamieszczam linki do umów zawieranych przez Hawe w najbliższym czasie:
gielda.onet.pl/hawe-i-alcatel-...
gielda.onet.pl/hawe-zawarcie-a...
gielda.onet.pl/hawe-sprzedaz-w...
gielda.onet.pl/hawe-umowa-dzie...
gielda.onet.pl/hawe-rozpoczeci...
gielda.onet.pl/hawe-podpisanie...
gielda.onet.pl/hawe-podpisanie...
www.bankier.pl/wiadomosc/HAWE-...
Ostatni link mówi o obniżeniu znaczącym zobowiązań Hawe. Do niektórych informacji nie ma cen, inne określają przetargi, ale jeszcze bez efektu końcowego. To wszystko, co udało mi się znaleźć. Mam nadzieję, że nie naśmieciłem za dużo. Pozdrawiam.

Tak. No spółka zabrała się również za skup akcji własnych, chcąc pokazać, że są one niedowartościowane. Zobaczymy, czy to już zmiana trendu, czy jednak wyskok jednorazowy.

Ja może tak mniej o analizie, więcej o rzeczywistości, czyli ludzkich emocjach (nie ujmując oczywiście wskaźnikom).
Moim zdaniem na obecną wycenę akcji Makrum mają wpływ następujące czynniki:
1. Zarząd obiecał skup akcji własnych celem odsprzedaży do końca roku 2013. Ustalił zasady tego skupu (pozwolicie, że nie będę się o tym teraz rozpisywał). W założeniach skup miał objąć do 20% akcji własnych (około 8 mln.) Coś tam skupili, ale nie wiem czy będzie tego ze 200.000 akcji.
2. Wieczna sprzedaż działki w Bydgoszczy za podobno 100 mln. zł. Spółka wykorzystuje co jakiś czas komunikat o tym fakcie żeby raczej podreperować kurs, niż rzeczywiście coś sprzedać. Podobno jest już umowa z LM na budowę, ale kto ich tam wie. Ponadto ceny nieruchomości znacznie spadły, więc te 100 mln. zł należy między bajki włożyć.
3. Niska płynność, umowa z Animatorem. W założeniu miało to pomóc w zwiększeniu obrotów na akcjach spółki. Jakie obroty mamy, każdy widzi.
4. Spółka ma mieć podobno zyski na poziomie 13 - 15 mln. zł (przede wszystkim dzięki Immobile i sprzedaży działki w Szczecinie). Otrzymujemy natomiast wiadomości, że spółka nadal zaciąga ogromne kredyty inwestycyjne, nie zmniejszając jednocześnie zobowiązań krótkoterminowych. Jeżeli taki zysk rzeczywiście zostanie osiągnięty, to aż się prosi o zmniejszenie zadłużenia. Sytuacja na rynku ociera się o recesję... Sądzę, że spółka tej kasy po prostu nie ma.
Reasumując: osoby posiadające akcje Makrum poczuły się chyba zrobione w przysłowiowego "balona", a przynajmniej poczuły dużą niepewność. Nie spodziewałbym się szalonych wzrostów na tym walorze, no chyba że członkowie zarządu zaczną ponownie dokupywać.
Pozdrawiam.

Zadłużenie rzeczywiście spore. Z drugiej strony firma zabrała się chyba za jego zmniejszanie (IQ - IIIQ 2012 to ponad 3 mln. zł - dostali 6 mln. za sprzedaną spółkę z grupy i pewnie stąd kasa). Spółka wyceniana obecnie na 8 zł, przy założeniu 1,18 zł zysku na akcję. Wiem, że to może być złudne ze względu na niewielką liczbę akcji i niezbyt duży zysk, ale to właśnie powyższe dane wzbudziły moje zainteresowanie spółką. Szczególnie fakt wypłaty corocznej dywidendy na poziomie 0,55 zł na akcję, co przy cenie 8 zł na akcję daje 6,875% (najwyższe lokaty na rynku przy wiecznie spadającym WIBOR3M). Co na chwilę obecną sądzicie o tym walorze? Czy nadal będą łatać dziury, czy czeka ich jednak ciekawsza przyszłość?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 27 listopada 2015 18:23:27
Liczba wpisów: 18
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 3,675 sek.

znadsfbk
jpizykgq
ydqikcxe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nzviosun
ljvrgnxi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat