Temat:
PLASMA
lesgs napisał(a):Według ostatniego raportu, kapitał zapasowy spółki wynosi 28 Mln zł. Można przypuszczać, że co najmniej 8 Mln to wynik emisji akcji serii C w cenie nie niższej niż 10 zł. (wartość nominalna to 2 zł) i 9,2 Mln to nadwyżka z emisji akcji serii D (0,8 Mln po cenie nie niższej niż 13,5 zł). Pochodzenia pozostałej części kapitału zapasowego nie znam. Czyli, część rezerwy na wykup na pewno pochodzi z pieniędzy wpłaconych przez akcjonariuszy na poczet akcji. Jeżeli ewentualne dalsze emisje będą oparte na 14 Mln zł, to przy obecnej cenie nominalnej akcji istnieje możliwość emisji do 7 Mln akcji. Dotychczas spółka wyemitowała 2,8 Mln akcji, czyli realizacja całego programu spowoduje znaczne rozwodnienie dotychczasowych akcjonariuszy. Z moich bardzo uproszczonych obliczeń wychodzi, że przy realizacji całego programu emisji dla kadry zarządzającej i obecnej cenie rynkowej ok. 12,5 zł, wartość akcji spadnie do ok. 3,6 zł za sztukę. Dotychczasowe akcje będą stanowić ok. 28,5% wszystkich akcji w obrocie. Od strony zarządzania jest to w zasadzie wykup spółki przez kadrę kierowniczą i (tu tylko przypuszczam) wyjście tych akcjonariuszy, którzy są właścicielami spółki SYSTEM posiadającej obecnie ok. 50% akcji. Interes spółki, choć na razie zyskowny, nie kwitnie zbytnio i, jeśli uchwała zostanie przyjęta nie wróżę korzystnego scenariusza dla posiadaczy akcji znajdujących się w wolnym obrocie. Tym bardziej, że spółka jest mało płynna, co znacznie utrudni zbywanie większych pakietów akcji. To akurat wiem z własnego doświadczenia, bo kiedyś kupiłem niewielką ilość tych akcji w jakimś dołku i musiałem czekać co najmniej 6 miesięcy zanim kurs wzrósł na tyle i arkusz zleceń wyglądał na tyle dobrze by można było się tego pozbyć. Prostymi i żołnierskimi słowami - wygląda to na skok na kasę. inwestorzy chyba nie podzielają Twojej pesymistycznej wizji rozwodnienia, kurs akcji zachowuje się stabilnie, a minęło już trochę czasu od opublikowania projektu uchwał... w innym projekcie jest plan przeniesienia prawie 2,8mln ubiegłorocznego zysku na fundusz dywidendowy. Przy obecnej ilości akcji jest to ciekawa perspektywa. Nie mniej dziwnie to wszystko wygląda...
|
Temat:
NEUCA
mam pytanie do osób bardziej zorientowanych. Czy zachowanie kursu na 3 ostatnich sesjach można nazwać dystrybucją ? Obserwując wolumeny i świece tak mi się wydaję, jednak dominuje kilka dużych transakcji, może to mieć związek z planowanym skupem akcji ?
|