PARTNER SERWISU
uxdvzpmo
mateusztyckg

mateusztyckg

Ostatnie 10 wpisów
lesgs napisał(a):
Według ostatniego raportu, kapitał zapasowy spółki wynosi 28 Mln zł. Można przypuszczać, że co najmniej 8 Mln to wynik emisji akcji serii C w cenie nie niższej niż 10 zł. (wartość nominalna to 2 zł) i 9,2 Mln to nadwyżka z emisji akcji serii D (0,8 Mln po cenie nie niższej niż 13,5 zł). Pochodzenia pozostałej części kapitału zapasowego nie znam. Czyli, część rezerwy na wykup na pewno pochodzi z pieniędzy wpłaconych przez akcjonariuszy na poczet akcji. Jeżeli ewentualne dalsze emisje będą oparte na 14 Mln zł, to przy obecnej cenie nominalnej akcji istnieje możliwość emisji do 7 Mln akcji. Dotychczas spółka wyemitowała 2,8 Mln akcji, czyli realizacja całego programu spowoduje znaczne rozwodnienie dotychczasowych akcjonariuszy. Z moich bardzo uproszczonych obliczeń wychodzi, że przy realizacji całego programu emisji dla kadry zarządzającej i obecnej cenie rynkowej ok. 12,5 zł, wartość akcji spadnie do ok. 3,6 zł za sztukę. Dotychczasowe akcje będą stanowić ok. 28,5% wszystkich akcji w obrocie. Od strony zarządzania jest to w zasadzie wykup spółki przez kadrę kierowniczą i (tu tylko przypuszczam) wyjście tych akcjonariuszy, którzy są właścicielami spółki SYSTEM posiadającej obecnie ok. 50% akcji. Interes spółki, choć na razie zyskowny, nie kwitnie zbytnio i, jeśli uchwała zostanie przyjęta nie wróżę korzystnego scenariusza dla posiadaczy akcji znajdujących się w wolnym obrocie. Tym bardziej, że spółka jest mało płynna, co znacznie utrudni zbywanie większych pakietów akcji. To akurat wiem z własnego doświadczenia, bo kiedyś kupiłem niewielką ilość tych akcji w jakimś dołku i musiałem czekać co najmniej 6 miesięcy zanim kurs wzrósł na tyle i arkusz zleceń wyglądał na tyle dobrze by można było się tego pozbyć. Prostymi i żołnierskimi słowami - wygląda to na skok na kasę.

inwestorzy chyba nie podzielają Twojej pesymistycznej wizji rozwodnienia, kurs akcji zachowuje się stabilnie, a minęło już trochę czasu od opublikowania projektu uchwał... w innym projekcie jest plan przeniesienia prawie 2,8mln ubiegłorocznego zysku na fundusz dywidendowy. Przy obecnej ilości akcji jest to ciekawa perspektywa. Nie mniej dziwnie to wszystko wygląda...

mam pytanie do osób bardziej zorientowanych. Czy zachowanie kursu na 3 ostatnich sesjach można nazwać dystrybucją ? Obserwując wolumeny i świece tak mi się wydaję, jednak dominuje kilka dużych transakcji, może to mieć związek z planowanym skupem akcji ?

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 16 czerwca 2015 22:27:50
Liczba wpisów: 2
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,205 sek.

cuwoqjxi
rooqdylh
pusbwnhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gjrthoiy
lfxpsovj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat