Temat:
QUANTUM
Kiedy zostaną wczytane dane z raportu półrocznego?
|
|
Tak, niestety nic się nie zmieniło.
|
|
Nie działa pobieranie wszystkich danych w csv w skanerze fundamentalnym. Pojawia się komunikat "Nie znaleziono szukanej strony".
|
|
Temat:
ITMTRADE
Wiecie co się stało, że kurs tak poleciał w dół?
|
|
Dlaczego w informacjach ogólnych o spółce (w analizie fundamentalnej) liczba akcji jest wpisana 0?
|
|
Niestety nie:(
|
|
Proszę o omówienie ostatnich wyników.
|
|
Temat:
PMPG
Co będzie, jeśli w momencie scalania akcji na rachunku będę miał liczbę akcji niepodzielną przez 10? Zabiorą mi kilka czy może kilka dorzucą?
|
|
Czy arkusz jest dostępny pod linkiem z pierwszego posta? Po kliknięciu mam komunikat "Invalid Download Link".
|
|
Dziękuję za dostęp. Przeczytałem czym jest sEVA i wydaje mi się, że powinienem do tego dodać sWACC, aby otrzymać wskaźnik, o którym pisze Greenblatt. Mam rację?
Mam też pytanie odnośnie samych danych. W ściągniętym pliku .csv niektóre komórki są puste, np. nie jest policzony sWACC dla spółek Regnon i Abmsolid. Jest to błąd w pliku czy coś jest nie tak z raportami spółek i nie da się tego policzyć? Jest to o tyle ciekawe, że sWACC jest wykorzystywany do policzenia sEVA (a może się mylę?), a ten wskaźnik jest wpisany dla wszystkich spółek.
|
|
Czy stockwatch w ramach abonamentu udostępnia ROIC? Ewentualnie czy udostępnia hurtowo dla wszystkich spółek dane pozwalające obliczyć ROIC, np. EBIT, aktywa i zobowiązania krótkoterminowe?
|
|
|
|
Zapisy były przedłużone i najbliższa wypłata jest 9.07. Zmodyfikowana tabela jest w aneksie nr 2.
|
|
Z tego co pamiętam to są ustawowe gwarancje do 22000 euro na wypadek bankructwa biura maklerskiego. Choć wiadomo, że lepiej nie wystawiać tych gwarancji na próbę, jeśli jeszcze nie kupiłeś obligacji.
|
|
Był ktoś na wczorajszym spotkaniu z kuratorem?
|
|
anty_teresa napisał(a):Cytat:A no właśnie. Też już o tym słyszałem i przyznam, że chciałem zapytać o to w tym temacie, skoro wywiązała się tutaj taka dyskusja na temat zabezpieczenia. Z jednej strony padały zdania, że można odzyskać zaledwie kilka procent (np. w przypadku Religi) z drugiej strony, ponoć nikt jeszcze złotówki nie odzyskał. Czyli, jak rozumiem, tylko szacunkowo można odzyskać ten niewielki procent? Czy to "potwierdzone info", że nikt nie odzyskał, czy raczej wieść gminna? Pytam, jako stosunkowo nowy i niedoświadczony człowiek na tym rynku.
Należy pewnie wziąć pod uwagę, że procesy upadłościowe trwają, ale przyznam, że nie wiem kiedy zaczyna się historia bankructw spółek emitujących zabezpieczone obligacje? Innymi słowy, czy czas może być jakimkolwiek usprawiedliwieniem tej sytuacji?
Z tego co wiadomo, a na bieżąco śledzę rynek to jeszcze nikt nie odzyskał złotówki. Natomiast jak słusznie zauważyłeś rynek Catalyst jest stosunkowo młody, a same procesy upadłościowe trwają latami. Pierwszą spółką, która ogłosiła upadłość był Budostal - 5, który złożył wniosek o upadłość pod koniec 2011r. Na wątku ostatni wpis mamy sprzed ponad roku: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...Co sugeruje, że po przeszło 2 latach nie było złotóweczki. Jak jest teraz nie wiadomo. Sami posiadacze po rozpoczęciu procedur likwidacyjnych już milkną, bo sytuacja jest jasna. Mogą być tylko bierni. Jestem bardzo zaskoczony tym co piszecie. Myślałem, że zabezpieczenie jest właśnie po to, żeby spłacić choćby część obligacji niezależnie od postępowania upadłościowego. A może jeszcze nie udało się spienięzyć żadnego zabezpieczenia? Bo jeśli zabezpieczenie zostało sprzedane, to na co czekać z wypłatą pieniędzy obligatariuszom?
|
|
No ja też wysłałem w poniedziałek 28 i odpowiedź dostałem we wtorek 29. Rzeczywiście dziwne, że nie dostałeś jeszcze odpowiedzi.
|
|
Wkleję odpowiedź, którą dostałem, żeby rozstrzygnąć (mam nadzieję) kwestię zgłaszania wierzytelności
"Co do samodzielnego zgłoszenia, oczywiście może Pan to zrobić, tyle, że jeśli emisja obligacji jest zabezpieczona zastawem to sąd odrzuci takie zgłoszenie z uwagi na brak legitymacji, gdyż legitymowany jest kurator. Nawet jeśli sąd je przyjmie to Nadzorca Sądowy nie powinien go uznać. A jeśli Nadzorca uzna to ja wniosę sprzeciw, gdyż Pana roszczenie będzie zgłoszone przeze mnie i by się dublowało.
Głosowanie obligatariuszy przez kuratora odbywa się jedynie głosami których wartość będzie obliczana jako różnica pomiędzy łączną suma wierzytelności obligatariuszy a wartością możliwą do uzyskania z zabezpieczenia. Nie chce się na dziś wypowiadać w imieniu obligatariuszy bo za mało wiem na temat spółki, ich propozycji układowych i możliwości ich wykonania. Doświadczenia jednak nie są dobre w tej kwestii a praktyki rynkowe wskazują na niewielki odsetek wykonanych układów.
Zbycie linii w mojej ocenie jest możliwe dopiero przez syndyka ( z udziałem kuratora) w upadłości likwidacyjnej. Będę Pana informował po spotkaniu 16.05. Pozdrawiam, J.Sławek"
Czy Ci co nie dostali odpowiedzi na pewno nie dostali maila zwrotnego o niedostarczeniu poczty? Na poczcie kuratora jest chyba jakiś filtr i nie można pisać z dowolnego adresu...
|
|
Ja niestety nie będę mógł się pojawić na spotkaniu. Kurator odpowiedział mi dzień po wysłaniu do niego maila, niestety nie umiał wtedy podać żadnych konkretów, gdyż nie znał dokładnej sytuacji spółki.
|
|
Zapadająca dzisiaj seria została bezproblemowo wykupiona :)
|
|
Próbowaliście napisać mail do kuratora? Odrzuciło mi mail wysłany z gmaila, musiałem użyć poczty służbowej...
|
|
Kiedy obligacje pojawią się na rachunku? Pierwszy raz kupuję obligacje na rynku pierwotnym i nie wiem czy przydział obligacji oznacza zapisanie ich na rachunku czy są to dwie różne rzeczy.
|
|
Wszystko jest przecież napisane w memorandum, nie trzeba dzwonić, ani pisać maili.
|
|
Mi żadne okienko do logowania nie wyskakuje.
|
|
Już rozumiem. Gdyby mieli większość obligacji to mogą sobie ustalić dowolne warunki, np. brak odsetek?
|
|
A czy jak kupują, to nie opłaciłoby się bardziej kupić w celu umorzenia?
|
|
Do tego wysokie obroty na klasycznych transakcjach. Myślicie, że ktoś z biorących udział w rozmowach nie widzi szans na porozumienie i sprzedaje swoje obligacje?
|
|
Minęło 3,5 roku od wprowadzenia krótkiej sprzedaży, czy możecie powiedzieć które biura maklerskie oferują tę usługę? Mam konto w Domu Maklerskim mBanku i w regulaminie jest zapis, że krótka sprzedaż jest możliwa po podpisaniu dodatkowej umowy. Zapytałem się o szczegóły i ku mojemu zdumieniu otrzymałem odpowiedź, że krótka sprzedaż nie jest oferowana.
|
|
Spółka nie zapłaciła odsetek 22.11. Czy w związku z tym dowolnego dnia można zażądać natychmiastowego wykupu? Dywagujecie o wartości zabezpieczenia i to jest ważne, ale przecież jak paru drobnych obligatariuszy zażąda wykupu, to mogą odzyskać całość.
|
|
W raporcie miesięcznym spółka napisała o możliwości żądania przedterminowego wykupu obligacji. Jak rozumiem chodzi o art. 24.2 Ustawy o Obligacjach. Czy potraficie powiedzieć jaki jest termin na wystąpienie z takim żądaniem i czy zapłata po terminie odsetek pozbawia nas tego prawa? W tym artykule jest napisane "natychmiastowemu wykupowi w części, w jakiej przewidują świadczenie pieniężne" - czy to znaczy, że możemy żądać wykupu nie za sam nominał, ale za nominał z przyszłymi odsetkami?
|
|
Co myślicie o zabezpieczeniu tych obligacji?
|
|
Orzeł wypłacił dziś odsetki.
|
|
Może kupiłeś poniżej nominału i został potrącony podatek?
|
|
Odsetki już są:)
|
|
Faktycznie, patrzyłem w dokumencie informacyjnym i tam jest 29.04. Ale w korekcie rzeczywiście jest 30.04. Dzięki za uspokojenie.
|
|
Ja nie dostałem dzisiaj odsetek. A Wy?
|
|
Niestety pieniądze nie trafiły dzisiaj na rachunek. Mam nadzieję, że będą w poniedziałek tak jak pisze beataD.
|
|
Czy ktoś był na tym spotkaniu i mógłby napisać co było?
|
|
Piszesz o różnej prognozie kosztów czy o faktycznej różnicy w kosztach zakupu? Jakiś czas temu pisałem do DI BRE, że źle prognozują koszty zakupu - uwzględniane były odsetki bez dwudniowego przesunięcia w rozliczeniu transakcji, ale opłata za zrealizowaną transakcję jest prawidłowa. Być może w prognozie mają też inne błędy związane z tym, że wypłata odsetek jest kilka dni po ustanowieniu praw do odsetek.
|
|
Czy jest jakieś miejsce, gdzie można sprawdzić jakie było oprocentowanie w zakończonym już okresie odsetkowym? Chodzi o to jak po zaksięgowaniu odsetek sprawdzić czy na rachunek wpłynęła odpowiednia kwota.
|
|
Czy potraficie powiedzieć, dlaczego nie są naliczane odsetki od tych obligacji?
|
|