PARTNER SERWISU
zznqysyl
bartekj

bartekj

Ostatnie 10 wpisów
Tak, administrator działa, toczą się sprawy o spłatę z hipotek przez Sobienie Królewskie. Ale z tego co wiem działa tylko na rzecz tylko obligatariuszy którzy się do niego zgłosili.

A wiemy ile czasu mniej więcej może potrwać rozliczenie tego, zanim finalnie spłyną pieniądze ze spłaty tych obligacji?

To podobno układ częściowy - dotyczył tylko nabywców miekszań w "Zakątku Cybisa".

Podobno było 2 chętnych, do kwoty 2.2 mln zł, ale trandsakcja jeszcze nie jest sfinalizowana.

Czy ktoś wie jak wygląda sytuacja? Znalazłem kolejne ogłoszenie o przetargu (2mln zł)

gazetabilgoraj.pl/syndyk-sprze...

Wiecie czy coś się dzieje nowego w sprawie sprzedaży tej nieruchomości?

Podbijam pytanie - wie ktoś coś nowego?

Podbijam wątek - może ktoś ma jakieś pomysły?
Zastanawiam się co zrobić jeśli na rachunku maklerskim są tylko takie niewykupione obligacje, a biuro pobiera opłatę za prowadzenie. Dowiedziałem się tylko (a i to nie było takie proste), że teoretycznie możliwe byłoby przeniesienie tych niewykupionych obligacji na własny rachunek w innym biurze maklerskim.
A co gdy wierzytelności z obligacji przedawniają się (po 10 latach) - wtedy też nie ma straty? I czy wtedy takie obligacje można "wyksięgować" z rachunku, czy już są przypisane do człowieka na zawsze (ciekawe czy będą też dziedziczone)?

Ktoś wie coś nowego?

O co chodzi z tym punktem 4 układu? Nie mogę znaleźć...

Też mnie to ciekawi bo to mój jedyny papier w moim poprzednim biurze maklerskim i przez niego nie mogę zamknąć rachunku. Obstawiam 10 lat, bo tyle wynosi okres przedawnienia roszczeń z obligacji...

Jest już ogłoszone postanowienie sądu (MSiG 116/2016 z dnia 2016-06-17 Pozycja nr 15136) www.krpu.pl/postepowania-upadl...

Dostałem ze spółki:
Cytat:
Sąd Rejonowy Poznań Stare Miasto w Poznaniu w dniu 7 marca 2016 r. wydał postanowienie w sprawie upadłości Spółki z możliwością zawarcia układu z wierzycielami i zatwierdził układ przyjęty przez wierzycieli na wstępnym zgromadzeniu wierzycieli.

Informacja o postanowieniu została podana do publicznej informacji na stronie www sądu: poznan-staremiasto.sr.gov.pl/a...

Ponadto z naszych informacji wynika, że Sąd Rejonowy złożył już stosowny wniosek, w celu opublikowania postanowienia w MSiG.
W załączeniu przesyłam Panu propozycje układowe (określające zasady spłaty), które zostały przyjęte przez wierzycieli i zatwierdzone przez Sąd.

Cytat:
Kategoria interesu III
Opis kategorii:
Wierzyciele z tytułu obligacji korporacyjnych serii A posiadający zabezpieczenie hipoteczne na majątku Dłużnika („Wierzyciele Kategorii III”).
Propozycja układowa:
1. Przeniesienie na rzecz Wierzyciela Kategorii III lub podmiot przez niego wskazany 100% z części własności nieruchomości będących przedmiotem zabezpieczenia wierzytelności proporcjonalnie do udziału wartości obligacji danego Wierzyciela Kategorii III w ogólnej wartości obligacji serii A (w obu przypadkach przyjąć należy wartość wierzytelności głównej), na zaspokojenie całości wierzytelności głównej oraz wszelkich wierzytelności ubocznych, w terminie 21 dni od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu Rejonowego Poznań-Stare Miasto w przedmiocie zatwierdzenia układu.
2. Wartość netto przenoszonego udziału w nieruchomości (tj. bez podatku od towarów i usług) na potrzeby zawarcia umowy będzie równa wartości wierzytelności na dzień zawarcia układu.
3. W wyniku przeniesienia całość wierzytelności wygaśnie.

Kategoria interesu IV
Opis kategorii:
Wierzyciele z tytułu obligacji korporacyjnych serii C, posiadający zabezpieczenie hipoteczne na majątku Dłużnika („Wierzyciele Kategorii IV”).
Propozycja układowa:
1. Przeniesienie na rzecz Wierzyciela Kategorii IV lub podmiot przez niego wskazany 90% z części własności nieruchomości będących przedmiotem zabezpieczenia wierzytelności proporcjonalnie do udziału wartości obligacji danego Wierzyciela Kategorii IV w ogólnej wartości obligacji serii C (przyjąć należy wartość
wierzytelności głównej), na zaspokojenie całości wierzytelności głównej oraz wszelkich wierzytelności ubocznych, w terminie 21 dni od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu Rejonowego Poznań-Stare Miasto w przedmiocie zatwierdzenia układu.
2. Wartość netto przenoszonego udziału w nieruchomości (tj. bez podatku od towarów i usług) na potrzeby zawarcia umowy będzie równa wartości wierzytelności na dzień zawarcia układu.
3. W wyniku przeniesienia całość wierzytelności wobec Dłużnika wygaśnie.

Kategoria interesu V
Opis kategorii:
Wierzyciele z tytułu obligacji korporacyjnych serii B, posiadający zabezpieczenie hipoteczne na majątku spółek zależnych, lecz nieposiadający zabezpieczeń na majątku Dłużnika („Wierzyciele Kategorii V”).
Propozycja układowa:
1. Przeniesienie przez aktualnego właściciela na rzecz Wierzyciela Kategorii V lub podmiot przez niego wskazany 70% z części własności nieruchomości będących przedmiotem zabezpieczenia wierzytelności proporcjonalnie do udziału wartości obligacji danego Wierzyciela Kategorii V w ogólnej wartości obligacji serii B (w obu przypadkach przyjąć należy wartość wierzytelności głównej), na zaspokojenie całości wierzytelności głównej oraz wszelkich wierzytelności ubocznych, w terminie 21 dni od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu Rejonowego Poznań-Stare Miasto w przedmiocie zatwierdzenia układu.
3. W wyniku przeniesienia całość wierzytelności wygaśnie.
Warunkiem realizacji tej propozycji jest zgoda właścicieli nieruchomości na ich przejęcie przez wierzycieli w celu zaspokojenia wierzytelności. Bezwarunkowa i nieodwołalna zgoda właścicieli nieruchomości na przeniesienie zostanie przedstawiona przed przeprowadzeniem zgromadzenia wierzycieli.

Wiadomo czy były jakieś oferty?

Udało się komuś coś odzyskać z niewykupionych obligacji Ganta?

Jeśli szukasz opinii właścicieli obligacji, to najwięcej mówią chyba wyceny...

A co jeśli emitent obligacji które mam na IKE/IKZE ich nie spłaca? Czym się różni dochodzenie takich należności od sytuacji gdy są na "zwykłym" rachunku maklerskim?

A czy ktoś próbował odzyskać wierzytelności z obligacji posiadanych na rachunku w ramach IKE/IKZE? Normalnie w wezwaniu do zapłaty podaje się rachunek na który mają wpłynąć środki - tutaj dochodzi problem że pieniądze nie mogą "wypłynąć" do mnie z IKE/IKZE. A jeśli podam numer konta do wpłat IKE/IKZE to przecież to zostanie potraktowane jako normalna wpłata (zmniejszy limit wpłat, ale to najmniejszy problem)...

Czy ktoś jeszcze został z tymi obligacjami? Udało się komuś odzyskać jakieś pieniądze?

Artur, naprawdę jeszcze nie wybrałeś? Niezależnie od decyzji sposób postępowania jest prosty (nic albo wysłanie wypełnionego fomularza ze świadectwem depozytowym).

anty_teresa napisał(a):
Tu nie ma co patrzeć na odpowiedzi Prezesa, tylko na treść propozycji układowych z których to jasno wynika.

anty_teresa, ja wiem że to może głupie tak w kółko o to pytać, ale dla mnie to wcale nie jest takie jasne :(

Cytat:
Opcja B. W odniesieniu do Obligatariuszy, którzy nie skorzystają z oferty nabycia obligacji, zgodnie z pkt. A powyżej, proponuje się spłatę przysługujących im wierzytelności, w tym obejmujących odsetki od obligacji, których termin płatności przypadał na dzień 22 sierpnia 2014 roku, w następujących ratach układowy i terminach płatności tych rat:

Czy brak zabezpieczenia tej opcji wynika z tego że mowa tu o "ratach układowych"? A nie ma znaczenia że mowa jest o spłacie "przysługujących im wierzytelności", czyli wynikających z zabezpieczonych obligacji serii B?

Może ktoś mi to jasno wyjaśni...Pray

stefanjaracz napisał(a):
to cytat z odpowiedzi Prezesa w 'Pytaniach do Prezesa Zarzadu' mozna sparwdzic na stronach spolki.

Możesz podać dokładnie? Nie znalazłem tej odpowiedzi...

www.newconnect.pl/?page=1045&a...

Cytat:
W związku z postanowieniami układu zawartego w postępowaniu upadłościowym ORZEŁ S.A. w upadłości układowej przed Sądem Rejonowym Lublin – Wschód w Lublinie z siedzibą w Świdniku IX Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i naprawczych Zarząd Emitent przypomina, iż propozycja nabycia obligacji planowanej emisji serii C poprzez zaliczenie wierzytelności z tytułu obligacji serii B na poczet ceny obligacji nowej emisji według wartości nominalnej (stosunek wymiany 1:1), zostanie skierowana do obligatariuszy uprawnionych z obligacji serii B, którzy złożą wstępne deklaracje nabycia obligacji serii C w terminie 1 miesiąca od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego.

Załącznikiem do niniejszego raportu jest wzór deklaracji dla obligatariuszy serii B zainteresowanych skorzystaniem z tej opcji.

Cytat:
Spłata obligacja, w części albo wcale, nie jest podstawą do żadnego odpisu straty podatkowej.

W normalnej sytuacji to jasne. Myślałem o sytuacji gdyby podatek byłby rozliczany samodzielnie (a nie wiem jak będzie w sytuacji opcji B). No i jest też sytuacja gdy kwoty z obligacji ściąga się przez komornika (mam tak na innych obligacjach).

A to nie jest czasem tak że w ramach opcji B wypłaty byłyby z tytułu "starych" obligacji, zabezpieczonych tym samym zastawem? Nie wiem czy przy zastawach istotna też jest kolejność zabezpieczeń (jak przy hipotekach), ale może opcja B wcale nie jest gorzej zabezpieczona niż A?
Do zastanowienia, może ktoś będzie w stanie to wyjaśnić.

W opcji B pierwszy przepływ finansowy jest też bardzo szybko, co pozwoliłoby odpisać od podatku stratę na tych obligacjach - w przypadku gdyby mieli w przyszłości już nic nie wypłacić to też byłaby to jakaś korzyść...

www.newconnect.pl/?page=1045&a...

Cytat:
(...) ostatnim etapem postępowania będzie wydanie przez Sąd postanowienia (...) o zakończeniu postępowania upadłościowego. Po wydaniu przez Sąd postanowienia w tej sprawie, Spółka opublikuje szczegółowe informacje dla Obligatariuszy dotyczące terminu i zasad składania oświadczeń w sprawie wyboru sposobu zaspokojenia zgodnie z postanowieniami zawartego układu.

W DM BOŚ odsetki od WLO0516 już są Angel

Czy można prosić o komentarz do raportu rocznego?

Cytat:
(...) w dniu 23 lipca 2015 roku Sąd Rejonowy Lublin-Wschód w Lublinie z siedzibą w Świdniku IX Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i naprawczych zatwierdził układ przyjęty na Zgromadzeniu Wierzycieli w dniu 3 czerwca 2015 roku (...)

Zatwierdzenie układu z wierzycielami

Czy ktoś śledzi temat na bieżąco? Wiecie może co ustalono na spotkaniu wierzycieli biznes.onet.pl/gielda/komunika...

Zakładając że żadnych pieniędzy z obligacji GANTa już się nie odzyska, co dzieje się z samymi obligacjami? Czy wygasają po jakimś okresie? Czy dopiero w sytuacji likwidacji firmy?
Zastanawiam się bo mam 1szt. obligacji na nieużywanym rachunku maklerskim który chciałbym zamknąć. Niby można ją przenieść, ale żebym miał jeszcze do tego dopłacać jeśli i tak pewnie nic nie odzyskam...

biznes.pap.pl/pl/news/ebi/info...:-zlozenie-do-sadu-uzupelnionych-propozycji-ukladowych-
Cytat:
II. Wierzyciele, których wierzytelności nie przekraczają 50.000,00 zł (słownie: pięćdziesiąt tysięcy złotych) zostaną zaspokojeni w całości

Cytat:
IV. W odniesieniu do wierzytelności zabezpieczonych na majątku upadłego zastawem rejestrowym, tj. Obligatariuszy uprawnionych z obligacji serii B (...)

Jak to rozumieć - co z wierzycielami z obligacjami serii B poniżej 50 tys. - mają być rozliczane wg punktu II czy IV?

Otrzymane ze Spółki:
Cytat:
Uprzejmie informujemy, że Fundusz TRUST Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych stał się większościowym Obligatariuszem obligacji wszystkich serii wyemitowanych przez TRUST SA.
Fundusz na chwilę obecną posiada:
· 19 650 obligacji serii A
· 3 949 obligacji serii B
· 13 214 obligacji serii C
i deklaruje chęć odkupienia wszystkich pozostałych obligacji serii A, B i C wyemitowanych przez TRUST SA.

Fundusz prosi już o bezpośredni kontakt w przedmiotowej sprawie z osobami:
Piotr Antonowicz – Dyrektor Departamentu Prawnego, nr tel.: (22) 57 81 488, e-mail: piotr.antonowicz@bpstfi.pl
Iwona Fulara – Starszy Specjalista Zespołu Funduszy Inwestycyjnych Zamkniętych, nr tel.: (22) 57 81 423, e-mail: iwona.fulara@bpstfi.pl

Jednocześnie Spółka informuje, że po zakończeniu procesu skupu obligacji przez Fundusz, nastąpi rozpoczęcie realizacji inwestycji deweloperskich, w ramach spółek celowych utworzonych przez Fundusz i Spółkę.

effie - ja zrozumiałem to tak, że kuratorowi należy pokazać potwierdzenie posiadania obligacji, gdy chce się wziąć udział w zebraniu. Nie jest to wymagane do samego zgłoszenia wierzytelności.

Dobrze byłoby poprawić "Status płatności odsetkowych" na www.stockwatch.pl/obligacje/em... (i na pozostałych chyba też...).

Plissken napisał(a):
(...) przygotowuje on listę i może mu to zająć kilka miesięcy. Jak będzie gotowa, zostanie ogłoszona w dzienniku ustaw i podana do wiadomości w ogólnopolskim dzienniku i w budynku sądu.

No gdzie jak gdzie, ale na pewno nie w Dzienniku Ustaw :)

Jak to w końcu jest z tymi prawami poboru - przecież emisji z PP nie będzie, JPP miały zniknąć z rachunków, a cały czas są... Chcę zamknąć stary rachunek maklerski, a one wciąż tam "wiszą"... Może ktoś bardziej doświadczony wie, jak wygląda sprawa JPP po odwołaniu emisji, kiedy znikną one z rachunku?

Cytat:
Zadzwoniłem do Alioru i miły Pan powiedział że nie ma sprawy mogę je przenieść za całkiem niewielkie pieniądze (nie pamiętam dokładnie za ile). Nagle miły Pan skojarzył że moje obligacje GND0513 są już przeterminowane i zanim przyjmie ode mnie zlecenie musi to skonsultować z KDPW. Po kilku minutach oddzwonił do mnie i poinformował mnie że KDPW nie przeniesie moim oblig bo są zablokowane a są zablokowane bo są przeterminowane!

Pytałem o tą konkretną serię (GND0513) i możliwość jej przeniesienia do innego biura, w związku z wysoką opłatą za świadectwo z blokadą, i dostałem odpowiedź z Aliora:

Cytat:
W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy informację, że w przypadku spółki Gant SA opłata za blokadę papierów wartościowych zostaje zniesiona. W związku z tym opłata za wydanie świadectwa depozytowego to 30 zł. Odpowiadając na Pana pytanie, oczywiście istnieje możliwość przeniesienia papierów wartościowych. Koszt takiej dyspozycji to 0,1% od wartości instrumentów min 30 zł.

Czyli może nie będzie tak źle...

Warto poczytać raporty bieżące. Proponują obligatariuszom wypłatę opóźnioną o 6 miesięcy i proszą obligatariuszy o zgłaszanie się do spółki...

mmm88 napisał(a):
Tymczasem w DM Alior banku: wydanie świadectwa wiąże się z opłatą 30 zł oraz 0,2 % wartości aktywów min 250 zł za blokadę papierów wartościowych na rachunku.

więc jeżeli ktoś ma 1-2 obligacje, to ma spory koszt... Pytanie czy można go uwzględnić w kwocie wierzytelności ?

A czy ta blokada jest konieczna? Większość obligacji Ganta sprzedałem, została mi 1 szt. i teraz taki koszt... Chyba taniej będzie przenieść ją do innego biura i tam zamówić świadectwo...

Cytat:
Norweska firma TergoPower szykuje się do budowy w Biłgoraju elektrociepłowni na słomę. Zakład ma stanąć na obrzeżach miasta, na terenach spółki TimberOne, która jest w upadłości. Inwestor prowadzi rozmowy z syndykiem, który zarządza majątkiem.

www.tygodnikzamojski.pl/artyku...

Różnica między 20 a 17 zł, jeśli coś więcej to redukcja :)

A powiedział coś ciekawego? Generalnie to chyba czekamy i tyle...

Czy można prosić o analizę raportu spółki?

Ja wysłałem tydzień temu pytanie do Ganta w sprawie propozycji i dostałem taką odpowiedź.

Cytat:
Dzień dobry
Od dnia 04.09.2013 r. (tj. od środy) zostanie przesłane do Pana porozumienie wraz z wszystkimi szczegółami dot. wykupu. Wykup nastąpi w 4 kwartalnych ratach - pierwsza zostanie wypłacona gotówką lub przelewem na Pana konto.
Do przesłania Panu porozumienia będą potrzebne jeszcze: ilość sztuk obligacji serii AI (GND0513).
Uprzejmie proszę o maila zwrotnego z uzupełnieniem ilości sztuk.

Po dosłaniu mailem informacji - głucha cisza. Nie wiem czy dlatego że nie jestem poważnym partnerem do rozmowy (mam mało tych obligacji), czy jeszcze nic nikomu nie wysyłali.

Pozdrawiam,
Bartek

Kiedy wypada ostatni dzień notowań GNT0313?
Dzień wypłaty odsetek i nominału to 29.03.2013 - czy ma jakieś znaczenie że jest to dzień bez sesji?

Cytat:
Musisz też sprawdzić którzy w hipotece są obligatariusze, bo to nie automat, że pierwsi...

Gdyby ktoś szukał - obligacje GNT0613 (seria AX) są zabezpieczone na nieruchomości, o księdze wieczystej numer WR1K/00101368/5. Obligatariusze są na pierwszym miejscu (są jako jedyni wpisani w dziale IV).

Teoretycznie powinieneś dostać odsetki wczoraj MIR0513

Dlaczego z raportu "Najwyższa rentowność" zniknęły obligacje TBR1013? Czy zmieniło się coś w związku z tymi obligacjami?

Obligacje wykupione w terminie :)

Przydałaby się w skanerze obligacji opcja sortowania wyników według wybranej kolumny...

MVP0613 wypłacił 20,94 za obligację (-podatek).

Szczegółowa tabela zleceń, także z opóźnieniem 15 min. jest na stronie: gielda.onet.pl/indeksy-i-oblig...

Czy można prosić o analizę raportu spółki?

Cytat:
KNF powinie się przyjrzeć temu automatowi na tej spółce

No właśnie intrygowało mnie czy to tylko moja aplikacja wyświetla dobrze notowań, czy to jakiś automat... Po co ktoś mógłby składać takie zlecenia, po ułamku sekundy je zdejmować i składać ponownie (i tak po obydwu stronach K/S)? Na pewno ktoś się cieszy że ludzie się nad tym zastanawiają ale chyba nie ma to realnego wpływu na kurs i zawieranie transakcji?

Jeszcze BST1113. I dzięki za rozwój kalkulatora hello1

Proponuję na pierwszy ogień Marvipol, zwłaszcza MVP0613 (obligacje zamienne z premią przy wykupie).

RBC0912 - brać czy nie, oto jest pytanie... 8% dyskonta aż się prosi żeby je zebrać, nie ma żadnych strasznych wieści ze spółki. Z drugiej strony "coś musi być na rzeczy"... Sam już nie wiem blackeye

trampek napisał(a):

Do zabezpieczenia na akcjach nie przykladalbym wiekszej wagi ale za to rating na Stocwatch jest AAA

Przepraszam że może i banalne pytanie, ale gdzie na Stockwatch można znaleźć ten rating? Widziałem ratingi innych obligacji, ale tych nie widzę...

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 12 lipca 2022 18:40:11
Liczba wpisów: 61
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,370 sek.

wmfejmxs
scujrnww
nytpskxy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dcxcirwh
jaewvrzh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat