@MarcinR-nie widzę logiki w tym żeby ktoś zamykał krótką otwieraną np. 2 kwartały temu bo lepiej zostawić do wygaśnięcia opcję po np. 5 zyla każdą niż zamykać np. po 1 pkt czyli 10 zyla + 2 prowizja... Jak mamy np 10 sztuk to lepiej być na zamknięciu prowizję 50 niż 120 PLN
Pytanie do wszystkich, czy testował ktoś strategię : np: 1 FW20 po 2000 pkt i do tego -10 ow20cenawykonania2400 po 10pkt każda.... zakkładamy że depo na FW20 ma 10%, płacimy 2000 pln to z opcji dostajemy 50% depa czyli 1000 pln... i teraz wszystko fajnie jak rynek spada, stoi lub lekko idzie do góry... opcje nam się starzeją i jest cool... ale co jak rynek poleci 200 pkt do góry w dwa dni tudzież trzy? Opcje oszaleją i zacznie nam się robić gorąco i teraz moje pytanie co robić??? W którym momencie dokupić nastęny FW20 ewentualnie dokupywać następne???
p.s.przytoczona startegia jest czysto teoretyczna ale mój znajomy na takiej dostał dobrze w łeb...
|
|
A czy kupienie 1 (słownie jednej )akcji jest czy nie jest manipulacją kursu gdzie kupno tej jednej akcji było jedyną transakcją w trakcie sesji? Pamiętam że jakiegoś stefana który to robił dość często na jakims/jakiś walorach posądzili o to że mainpulował kursem...
|
|
Czy mozecie mi wytłumaczyć po jaką cholerę kupuje ktoś opcje np ow20c3000 po 0,5-1 pkt? Przecież wiadomo że nie wykona mu się ta opcja. Rozumiem że krótkieum opłaca się zrobić taką transakcję nawet żeby zamknąć pozycję, ale po jakiemu długa komuś???
|
|
To fakt buldi, przy strategii i to złożonej jak to w opcjach bywa rolowanie mija się z celem ale jak wy obserwujecie ceny, możliwe jest wychwycenie chwilowego wachnięcia cen i wejscie na inną serię po dobry koszcie i zamknąc starą , a jak wiadomo opcję są kwotowane do futuresów a nie indeksu. A kontrakty jak kontrakty, lubią czasem charce robić ;-) Tylko że wtedy animator nagle się ulatnia...
|
|
@humanista-mnie chodzi o rolowanie pozycji wejsciowych tj: wchodzimy po 2200 call'em 2400, przy cenie 2400 przeskakujemy na call 2500 tudzież 2600 na następnej serii - oczywiście miesiąc przed wygaśnięciem. Ostatni miesiąc jak wiadomo z założenia żle działa dla nabywców opcji. Chodzi o wymieniony czas, nawet zmienność nieraz tu nic nie zdziała... @buldi-wiadomo że są droższe, ale proporcjonalnie droższe będą też I & U. Problem jest ze spreadem, to fakt ale one w sobie wartość i tak będą trzymać więc lepiej je kupić niż wystawić :)
|
|
Witam... A nie lepiej by było gdybyście te opcje nie trzymali do wygasnięcia tylko rolowali pozycje miesiąc przed wygasnięciem na następną serię? Przecież wiadomo że wartość czasowa na dalszych seriach mniej spada a nawet jak w jakiś sposób spadnie przy boczniaku to jest większa szansa na trafienie jakiegoś większego ruchu który spowoduje szybszy przyrost wartości opcji ze względu na w/w czas...
|
|
Posiadam Metasa9, mam plik *.DTA i chcę go wrzucić do metasa ale nie mam nic takiego jak podane jest w instrukcji pliku. Oto instrukcja pliku: Cytat:5) Otwórz f(x) z listwy Menu 6) kliknij "organizer" 7) rozpocznij import *.DTA ,kliknij folder z nazwą systemu w przesłanym pliku aby zaznaczyć źródło danych do przekazania dla Metastock jak otwieram file to mam tylko New, Open i Exit jak wciskam klawisz f lub x nic sie nie dzieje... nigdzie nie ma przycisku "organizer" wiec jak importować ten plik *.DTA? POMOCY!!!!!
|
|