Temat:
XTB
Też uważam, że w tym roku na dywidendę może pójść 50%. W każdym razie jako akcjonariusz biorę to pod uwagę i mam zrozumienie dla ewentualnie takiej decyzji ;)
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Tak, prace koncepcyjne ruszyły najwcześniej wiosną 2020. Babieno w wywiadach mówił, że na początku 2020 dostali propozycję od Konami.
|
|
Temat:
BLOOBER
Można prosić o przeniesienie wątku do spółek GPW :)
|
|
Temat:
CDPROJEKT
SH2 Remake powstawał przynajmniej od Ikw. 2021, a możliwe że zaczęli już w IIkw. 2020. Czyli można założyć około 4 lata.
|
|
Temat:
VOTUM
1ketjoW napisał(a):Spadła liczba zawieranych umów w październiku bez wyraźnego powodu. Myślę, że Ci którzy mają spore zyski mogą je realizować w tej sytuacji, bo być może perspektywa się zmienia i rośnie ryzyko, że eldorado już za nami jeżeli chodzi o kredyty frankowe. Najlepsi sprzedawcy Vot (odpowiedzialni za co najmniej 3/4 umów) byli na początku października na 10 dniowym wyjezdzie-nagrodzie od firmy. Potwierdzone u znajomego, który też tam był ;) Także nie rozpędzałbym się z daleko idącymi wnioskami. Listopad ma zaskoczyć pozytywnie ;) A to że liczba umów wkrótce zacznie spadać jest pewne. Ilość frankowiczów jest ograniczona. Nie zapominajmy jednak, że w tym momencie Vot ma ponad 30tys. spraw w sądach i ciągle dochodzą kolejne.
|
|
Temat:
VOTUM
Fajny raport. W końcu konkretne przepływy pieniężne. Jednak najważniejsze info z noty do raportu - Votum wchodzi w kredyty konsumenckie.
|
|
Temat:
VOTUM
Pisałem o tym wielokrotnie. Bankom nie opłaca się proponować znacznie lepszych ugód. Pozawierają jakieś ugody, będą przegrywać procesy i powoli, powoli problem frankowy ureguluje się sam. A banki spokojnie udźwigną, rozłożone w długim czasie koszty.
Dywidenda bardzo pozytywna. Max mogli przeznaczyć 2.9zł, więc jest blisko.
|
|
Temat:
JSW
Nie mam odpowiedzi na Wasze pytania. Spekulacyjnie rozgrywam scenariusz wyciągania przez SP jak największej kasy ze spółek. IMO bardzo dobry dla akcjonariuszy w mniej więcej średnim terminie.
|
|
Temat:
JSW
No właśnie. Hipoteza: Rok wyborczy. Obietnice, więc kasa będzie wyciągana z SSP jak tylko się da. Dywidenda jest najprostszym sposobem. Minus, że trzeba się dzielić z innymi akcjonariuszami. Podatek od nadmiarowych zysków, ok może będzie, ale zachodu z tym więcej, no i jednak więcej niż 1/3 nie zgarną. IMO podatek będzie być może, dywidendy będą prawie na pewno. Dla szybkiego podreperowania budżetu najlepiej jedno i drugie.
|
|
Temat:
VOTUM
Wczoraj sam Jastrzębski przyznał, że nawet w razie negatywnego dla banków orzeczenia tsue i braku ustawy, problem jest do udźwignięcia dla banków. Także KNF zmienia narrację, banki w swoim płaczu coraz bardziej osamotnione.
|
|
Temat:
VOTUM
Swoje pewnie zrobiła też aktualizacja rekomendacji boś i podwyższenie ceny docelowej do 79.6zl
|
|
Temat:
VOTUM
Na konferencji padło, że po ujednoliceniu stawek szacują zysk netto z jednej umowy na 20-25tys zł. W marcu zawarli 1600 umów :) Poczekajmy do pełnych wyników za Ikw. Zakładam, że całkowity zysk netto będzie około 20% wyższy niż w szacunkach.
|
|
Temat:
VOTUM
Zdecydowanie nie jest to ostatnie słowo, o czym przekonamy się już za miesiąc przy okazji publikacji wyników za Ikw. 2023 :)
|
|
Temat:
VOTUM
Od 3 lat namawiałem moich znajomych (którzy spłacili już kredyt) żeby podpisali umowę z Vot i poszli do sądu. Nie chcieli sobie tym zawracać głowy. W marcu w końcu zmienili zdanie i umowa z Vot już podpisana :D Myślę, że takich osób będzie coraz więcej.
|
|
Temat:
VOTUM
Trzeba też odnotować, że w nowych umowach pojawił się zapis regulujący wynagrodzenie Vot w przypadku zawarcia przez klienta ugody, więc nawet w takich przypadkach Vot zarobi.
|
|
Temat:
VOTUM
BTW zauważyliście na tt i fejsie wzmożenie hejtu na kancelarie zajmujące się frankami? Może jestem przewrażliwiony, ale nie wydaje mi się to "oddolną" akcją.
|
|
Temat:
VOTUM
Dziś rekordowa wygrana klienta Votum. 3.8 mln zł do zwrotu przez bank. Wyrok jest prawomocny.
|
|
Temat:
VOTUM
Dzięki krewa. Właśnie chciałem napisać że ta korekta jest ciągle mniejsza od jesiennej, choć bardziej gwałtowna. Dzisiaj prezes Krupa na tt zapewniał że fundamentalnie w spółce wszystko bez zmian: "Utrzymuje się rekordowe zainteresowanie usługą dla frankowiczów".
|
|
Temat:
VOTUM
Czuję się ostrzeżony. Dzięki!
|
|
Temat:
CCC
Jedna ze spółek Miłka wystawiła też na sprzedaż 2 ostatnie posiadane przez siebie galerie handlowe.
|
|
Temat:
VOTUM
Skromnie, ale liczy się konsekwencja. Insajderzy kupują od 3 lat.
Ja rozumiem bardzo sceptyczne podejście @veve. Nie jest on odosobniony w takim postrzeganiu sprawy franków. Natomiast wynika to z niezrozumienia tego problemu. Oczywiście jakies ryzyko prawne istnieje i tylko dlatego kurs Vot nie jest trzycyfrowy ;) Natomiast ryzyko ugód? Tu właśnie jest sedno niezrozumienia całej kwestii franków przez @veve. Banki nigdy nie zaproponują takich ugód by stanowiły choćby 60% tego co można uzyskać na drodze sądowej. Nigdy nie zaproponują żadnej ugody tym którzy już spłacili kredyt. By sobie to uświadomić trzeba prześledzić zachowanie banków od 2018 roku.
Dla banków najlepsze rozwiązanie to ustawa. Najgorsze to zaproponowanie sensownych ugód. Pozostawienie franków sądom obciąży banki mniej niż gdyby zaproponowali pożądne ugody.
|
|
Temat:
BLOOBER
Kurs kręci się wokół ath. Jutro prezentacja nowej strategii. Feardemic działa coraz szerzej i lepiej. Czy jesteśmy u progu wybicia z 2,5 letniej konsolidacji?
|
|
Temat:
VOTUM
Haha, niereformowalni są. Ciekawe ile razy zdarzyło się by Trybunał wydał orzeczenie zgoła odmienne od opini rzecznika ;)
|
|
Temat:
VOTUM
Ciekawe jak tam redaktor Twaróg
|
|
Temat:
VOTUM
Opinia rzecznika jednoznacznie prokonsumencka.
A na kursie niezła impreza była :D
|
|
Temat:
VOTUM
No to mamy podobną średnią (choć moja wczoraj trochę podskoczyla) i podobne podejscie ;) ale doskonale rozumiem presję na realizację potężnego zysku. Wiew że właściciel Votum od kilku lat zachęca pracowników do kupowania akcji i mówi im, że będą czerpać profity z dywidend lub sprzedawać po trzycyfrowej kwocie. Wygląda to na dobry plan
|
|
Temat:
VOTUM
Jak ktoś ma zysk rzędu 400% i więcej to ciężko wytrzymać ciśnienie. Sam znam osoby 2 osoby ze średnią poniżej 10zł, chociaż one akurat trzymają
|
|
Temat:
VOTUM
Artykuł odbił się szerokim echem, więc jakiś wpływ na pewno miało + presją na realizację zysków + jutro ważne info i klops gotowy.
|
|
Temat:
VOTUM
- Nie ma jednolitej linii sądów w orzecznictwie ws. franków - TSUE może nie rozumieć polskich problemów, bo sedno ginie w tłumaczeniu - pogłoski z grona prezydenta o pracach nad rozwiązaniem ws. franków oraz że ugrupowania parlamentarne PEWNIE też nad czymś pracują - pomysł opodatkowania wygranych frankowiczow w wysokości 100%
|
|
Temat:
VOTUM
Dzisiejsze spadki to raczej pokłosie kuriozalnego artykułu w Pulsie Biznesu. Cóż, nie jest to nic nowego że banki intensyfikują kampanię dezinformacji przed ważnymi dla frankowiczów wydarzeniami. Myślę jednak, że artykuł powinien być oznaczony jako sponsorowany ;)
|
|
Temat:
VOTUM
Dodam jeszcze, że ugody w ogóle nie są kierowane do osób, które już spłaciły kredyt. Spłaconych zostało ponad 300 tys. kredytów frankowych.
|
|
Temat:
BLOOBER
Tylko sprostuję, że powodem tamtego piku nie był split (ten był dużo wcześniej), a wejście Tencenta ;)
|
|
Temat:
VOTUM
Rekordowy kwartał Votum. Wygląda to imponująco: "1.przychody z umów z klientami wynikające z wynagrodzenia należnego z tytułu wyroków zasądzających w I instancji: 48 266 922,00 zł, 2.wynik netto z umów z klientami wynikający z wynagrodzenia należnego z tytułu wyroków zasądzających w I instancji: 32 304 249,00 zł. Powyższe dane, jako dane cząstkowe, nie uwzględniają pozostałych przychodów z umów z klientami wynikających z innych tytułów, w szczególności wynagrodzeń wstępnych oraz wyroków prawomocnych."
|
|
Temat:
VOTUM
Z tym, że z frankami mają roboty na dobre 5, a może i 10 lat. I tutaj rozwiązanie regulacyjne jest coraz mniej prawdopodobne, tym bardziej że banki sobie poradzą z frankami. Nawet te najbardziej umoczone jak Millenium. A ugody? Daj pan spokoj. Temat wałkowany.
W 2022 doszli frankowicze przedsiębiorcy i alicjowicze. Sporo tego. A wiboru Vot na razie nie rusza i słusznie moim zdaniem.
Ponadto spolka przejrzysta, fajnie komunikuje się z rynkiem. Deklaruje wypłaty wysokich dywidend. Chciałoby się takich więcej na gpw.
|
|
Temat:
BLOOBER
Cóż, trzeba by pytać prezesa, czy naprawdę byli tak zajęci, żeby do tej pory nie mieć czasu na przenosiny na główny.
Na szczęście już się ogarnęli. Był już komunikat o przeniesieniu. Wkrótce ma być zwołane walne, więc liczę, że w tym roku w końcu nastąpi koniec przygody Blo z NC.
|
|
Temat:
BLOOBER
Bloober robi remake Silent Hill 2. W końcu jest oficjalne potwierdzenie przez Konami.
|
|
Temat:
VOTUM
Brawo dla Pana Jastrzębskiego Właściwie po tym stwierdzeniu: "kwestie ekonomiczne nie będą brane pod uwagę. Sprawa będzie rozpoznana tylko i wyłącznie na kanwie Dyrektywy 93/13.", orzeczenie TSUE na korzyść frankowiczów jest praktycznie pewne.
|
|
Temat:
JSW
Jak się uprą to uchwalą wszystko. Czas nie będzie problemem (patrz Polski Ład). To jest chore, ale tak jest.
A weto Senatu mogą odrzucić. Mają wystarczająca liczbę głosów.
|
|
Temat:
VOTUM
Wakacyjny sierpień drugim najlepszym miesiącem w 2022 r. pod względem podpisanych nowych umów z frankowiczami. Jak widać to źródło nie wysycha. A prezes Vot poinformował, że wystartowali już z nowymi usługami - kredyty frankowe przedsiębiorców i kredyty frankowe zawarte przed wejściem Polski do UE. No i mam już wspomnianych wyżej złotowkowiczow :)
|
|
Temat:
VOTUM
Tak, miałem właśnie jeszcze uzupełnić. Ogólnie odpowiedzi TSUE w pełni po linii frankowiczów.
|
|
Temat:
VOTUM
Mamy istotny wyrok TSUE: "Sąd krajowy nie może zastąpić nieuczciwego postanowienia umownego dotyczącego kursu wymiany przepisem dyspozytywnym prawa krajowego, jeżeli takiemu rozwiązaniu sprzeciwia się konsument, uznał Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) odpowiadając na pytanie prejudycjalne, dotyczące zmian w umowach kredytowych, zaciąganych we frankach szwajcarskich. TSUE stwierdził, że jeżeli umowa kredytu nie może dalej obowiązywać bez tego postanowienia, należy stwierdzić jej bezwzględną nieważność"
Tylko unieważnienia. Świetnie wieści dla Votum.
|
|
Temat:
VOTUM
Plus mają jeszcze trochę kasy w kapitale zapasowym. Prezes wspominał, że w momencie kiedy poprawi się cashflow, zostanie to przeznaczone na dywidendę.
|
|
Buh nie jest najgorszy, ale w tej cenie to ja już zdecydownaie wolę klasycznego pilsnerka. Jeśli zaś chodzi o piwa "konopne", to na rynku jest sporo dużo lepszych produktów, które oferują coś więcej niż tylko "aromat" konopny.
|
|
Temat:
VOTUM
A widzę, że jest już zapowiedź w punkcie 4.5 raportu. Przydałaby się jeszcze informacja prasowa po konfie w Łodzi, z większą ilością szczegółów. W każdym razie zapraszamy złotówkowiczów z lat 2004-08
|
|
Temat:
VOTUM
A to dopiero początek. Dzisiaj w Łodzi podobno coś się dzieje i ciekawe rzeczy ma Votum ogłosić ;)
|
|
Temat:
VOTUM
Na mieście mówią, że wkrótce ruszy oferta dla "złotówkowiczów" ;)
|
|
Temat:
VOTUM
Tymczasem wracając do samego Votum - w lutym Vot ma zaplanowane rekordowe do tej pory 1500 posiedzeń. A jednak luty ma te 3 dni mniej ;) Nowelizacja kpc w sprawie właściwości sądów zaczyna przynosić oczekiwane efekty.
|
|
Temat:
VOTUM
Nie ma co nawet tego komentować. Votum od początku wskazywało, że pozwy zbiorowe to nie jest dobra droga dochodzenia roszczeń przy frankach. 1700 osób to 1700 różnych umów. Czy była poczyniona szczegółowa analiza każdej umowy z osobna? Vot np. analizuje umowy pod kątem szans na wygraną i tam gdzie mają wątpliwości, to po prostu tego nie biorą.
Informacja neutralna, a może nawet lekko pozytywna, bo pokazuje, że jedyną skuteczną drogą dochodzenia roszczeń są drpawy indywidualne.
|
|
Temat:
XTB
Dla mnie naprawdę spoko. Trigon rekomendował 21zł i szacował IV kw. na 60 mln zysku netto. Rośnie baza klientów, w IV kw. chyba padł rekord pozyskanych. Spółka potwierdza, że może zarabiać 200+ rocznie, a jednocześnie dynamicznie się rozwijać.
Aha, co do wcześniejszych postów, to zdaje się że zapowiedzi konferencji były także przed poprzednimi szacunkami ;)
|
|
Temat:
VOTUM
W zeszłym tygodniu kolejne zakupy insiderów. Dawno nie spotkałem się z sytuacją żeby tak regularnie zarządzający kupowali akcje spółki.
Co do pasjonowania się wyrokami, to bardziej chodziło mi o porównanie jak to się rozpędza. Dziś podali info o kolejnych 10 prawomocnych wyrokach (7 x nieważność, 3 x odfrankowienie). Mamy więc w samym styczniu 16 wyroków prawomocnych, gdzie w całym 2021 było około 25 prawomocnych. Jasne większość zysku księgują po I instancji, ale myślę że wzrastająca liczba prawomocnych wygranych będzie działać na inwestorów. Tym bardziej, że raport dopiero za 3 miesiące.
No i też na pewno działa to na nowych klientów. Jeszcze rok temu wizja wygranej z bankiem była dość mglista. Teraz jest to niemal pewne.
|
|
Temat:
VOTUM
I mamy kolejne 2 prawomocne wyroki. 3 x nieważność. Już 6 od początku roku. A w całym 2021 bylo jakieś 25.
|
|
Temat:
VOTUM
Styczeń 2022 - już 3 prawomocne wyroki. 2 x nieważność, 1 x odfrankowienie.
|
|
Temat:
VOTUM
Grudzień rekordowym miesiącem dla Vot pod względem ilości wyroków. Biorąc pod uwagę grudniową specyfikę, nie spodziewałem się, że pobiją listopadowe liczby. Widać rozkręciło się na dobre.
|
|
Temat:
VOTUM
W listopadzie 13 prawomocnych wyroków i około 200 w pierwszej instancji. Zarząd oczekuje, że w samym I kw, 2022 zarobią tyle co w całym 2021. Insajderzy cały czas dokupują. Naprawdę rynek musi zobaczyć twarde dane w postaci liczb w raportach żeby to odpowiednio wycenić?
|
|
Temat:
TOYA
3 kwartał tradycyjnie najgorszy dla Toyi, ale r/r naprawdę fajne wzrosty. Wzrost zapasów raczej nie wynika z problemów z transportem. Zdaje się, że Toya miała wcześniej zakontraktowane usługi transportowe i dzięki temu jak do tej pory nie mieli z tym żadnych problemów. Mnie wzrost zapasów wydaje się pozytywny w obecnej sytuacji. Będą mieli co sprzedawać nawet w sytuacji niedoboru jakichś produktów na rynku.
Zupełnie inna sprawa to kurs akcji, który ostatnio jest pod silną presją sprzedających. Rockbridge pewnie już się wyzerował, ale chyba jest kolejny do sypania. OFE Generali zmniejszyło zaangażowanie wzgledem 30.06 o ponad 2%.
|
|
Temat:
VOTUM
Trochę spamuję ;) ale właśnie Votum RL podało, że w listopadzie mają już 5 prawomocnych. Jeden prawomocny dziennie, to już ciekawie
|
|
Temat:
VOTUM
Dziś z kolei PKO BP przyznaje, że "skłonność do zawierania ugód jest niższa niż szacowana"
|
|
Temat:
VOTUM
W październiku Votum zalicza 7 prawomocnych wygranych. Absolutny rekord. W listopadzie też już jest pierwsza prawomocna wygrana
|
|
Temat:
VOTUM
Drizzt napisał(a):Przecież January nie wszedł do akcjonariatu Votum, tylko Votum Energy, także w Votum go nie ma i mam nadzieję, że nie będzie ;) Ja to wiem, ale widać samo pojawienie się Januarego w okolicach spółki wystarczy by spłoszyc inwestorów ;)
|
|
Temat:
VOTUM
29 września dwa prawomocne wyroki, wygrane klientów Votum. 1 x odfrankowienie, 1 x unieważnienie. Wczoraj dopięcie dealu z Columbusem. Rynek zareagował na pojawienie się pana Januarego tak jak można było przypuszczać Jednak w tym przypadku wydaje się to dobra opcja dla Votum, Votum Energy uzyskuje więcej know-how i efekt skali. Jak będzie zobaczymy. Mam pytanie - czy w raporcie na IVq będzie można znaleźć informację za jaką cenę te 55% udziałów w VE zostało sprzedane?
|
|
Temat:
BLOOBER
Cóż kulisów nie poznamy. Może nastąpiło zmęczenie materiału, może pojawiły się tarcia między RB a prezesem? Czy nie jest tak, że fundusze wychodzą czasem z inwestycji nawet jeśli perspektywy danej spółki są dobre? Że chcą wyjść z Blo było wiadomo już od lata zeszłego roku i finalnie zrobili to z sukcesem. Ja byłbym zdziwiony gdyby sprzedali swój pakiet sporo powyżej 20zl, a jeszcze bardziej bym się zdziwił, że ktoś chciał taki spory pakiet kupić powyżej 20 ;) Myślę, że na ten moment, to cena satysfakcjonująca i dla sprzedającego i dla kupującego.
|
|
Temat:
BLOOBER
Widzę, że nastawienie do Bloober Team na SW bez zmian ;)
Czy fundusze takie jak RB nie działają na zasadzie wychodzenia z inwestycji z zyskiem? Tutaj zysk mają rzędu 300%. Akcje nie poszły w rynek tylko do giganta w branży, który coś jednak musiał dostrzec w niewielkiej spółce notowanej na NC.
Jak to ma rosnąć? Cóż technicznie mamy wybicie z trwającej półtora roku konsolidacji, więc moim zdaniem szanse na wzrosty są spore. A jak będzie zobaczymy.
I tak, jest to wielkie wydarzenie w branży. Zwłaszcza, że z polskiego gamingu uszło mocno powietrze ostatnimi czasy.
|
|
Temat:
VOTUM
To też pokłosie bankowej kampanii lobbingowej i dezinformacyjnej. Olbrzymie środki zostały w to zaangażowane. Zresztą nie ma się co dziwić A tymczasem dziś Vot poinformowało o kolejnej prawomocnej wygranej
|
|
Temat:
VOTUM
Wczoraj np. Votum wygrało dla klienta sprawę po 3 miesiącach od złożenia pozwu :) vs. Santander, uniważnienie. Także przyspieszamy
|
|
Temat:
VOTUM
Dokładnie Z&P FIZ wychodzą do zera. Zejście z 10% poniżej 5% zajęło im jakieś pół roku. Niestety obroty na Vot są jakie są, ale powinni już kończyć. Oni te akcje przejęli od będącego na musiku copernicusa, z duzym prawdopodobieństwem po cenie 8-9zl, więc cały czas solidny zarobek.
|
|
Temat:
VOTUM
Ciekawe, bo SN zwrócił uwagę na wagę sądów powszechnych i w zaowalowany sposób jakby potwierdził linię orzeczniczą: "[sędziowie] potrafią przy wykorzystaniu swojej wiedzy i doświadczenia zawodowego, w sposób sprawiedliwy i zgodny z prawem, problemom tym podołać".
Myślę, że już we wrześniu możemy się przekonać czy wyniknie z tego istotne przyspieszenie. Tylko na ten miesiąc Votum ma zaplanowane 900 posiedzeń w sprawach frankowych!
|
|
Temat:
VOTUM
No tak, to już się dzieje. W lipcu były 3 prawomocne, w sierpniu też 3. Gdzie przez cały 2020 były 2 prawomocne wyroki. Oczywiście banki nie dają za wygraną i wnoszą o kasację.
|
|
Temat:
VOTUM
SN: hold my beer Brak uchwały. 3 pytania skierowane do TSUE. Do tego okropnego, podważającego naszą suwerenność TSUE...
|
|
Temat:
VOTUM
Jako że jutro kolejne posiedzenie SN w wiadomej sprawie (chociaż większość chyba oczekuje braku uchwaly po raz kolejny), to chciałem uzupełnic rejestr pozytwynych wyroków ;)
5.08 - dwa prawomocne wyroki 27.08 - jeden prawomocny wyrok. Oczywiście wygrane klientów Votum.
|
|
Temat:
TOYA
Progres na przestrzeni 2 lat jest imponujący. Perspektywy też. Zagrożenia standardowe dla branży. Przynajmniej innych nie widzę.. Skąd więc cały czas stosunkowo niska wycena? Widać że RB wychodzi całkiem z akcjonariatu, ale czy tylko to jest powodem czy jeszcze czegoś nie dostrzegam?
|
|
Temat:
VOTUM
21 lipca kolejny prawomocny wyrok. Wygrana klienta Votum. Zasądzono 105tys. zł. + odsetki i 15tys. zł tytułem zwrotu kosztów postępowania. To już trzeci prawomocny wyrok w tym miesiącu
|
|
Temat:
VOTUM
13 lipca kolejny prawomocny wyrok. Oczywiście wygrana klienta Votum. Tempo i napięcie rosną ;)
|
|
Temat:
VOTUM
Wczoraj znowu prawomocny wyrok, znowu vs. mBank. Robi nam się średnia jeden prawomocny na 10 dni Cierpliwość wskazana ;)
|
|
Temat:
MERCATOR
Na pewno nie flaga. Ale czy nie mamy tu do czynienia z formacją gwiazdy porannej? Oczywiście przy zamknięciu przynajmniej w połowie środowej świecy.
|
|
Temat:
VOTUM
I kolejny prawomocny wyrok znowu vs. mbank. Poprzedni 10 dni temu. Liczę, że wkrótce będzie jeden prawomocny tygodniowo ;)
|
|
Temat:
VOTUM
Odnotowuję następny prawomocny wyrok  Po raz kolejny vs. mBank. Ewidentnie mamy przyspieszenie.
|
|
Temat:
VOTUM
I mamy powrót do dywidendy na Votum. Na początek 35gr + przyjęcie polityki dywidendowej na lata 2022-24.
I jeszcze ciekawostka - banki coraz częściej rezygnuja z apelacji ws. frankowych. W ostatnich dniach Votum Robin Lawyers informowało o 2 takich przypadkach.
|
|
Temat:
TOYA
Jak do tej pory deklarowali wypłacanie dywidendy co 2 lata (i tak robili), więc tegoroczna jest w ogóle pozytywnym zaskoczeniem ;)
|
|
Temat:
VOTUM
1ketjoW napisał(a):
Co do czasu trwania to jest on b. różny. W tym roku Votum miało już wyrok po 2,5 miesiącach od wysłania pozwu. Są też sprawy gdzie ludzie czekają prawie 2 lata.
W 2021 r. od stycznia do kwietnia 2021 r. 5 prawomocnych wyroków. Tu musi nastąpić zmiana. Obecna ilość prawomocnych wyroków jest śmiesznie niska.[/quote] Pewnie że tak, ale jednak jest progres względem 2020 ;) Gdyby prawomocne wyroki zapadały z taką częstotliwością jak te z I instancji, nie byłoby mowy o kursie Vot ponizej tego z rekomendacji BOŚ.
|
|
Temat:
VOTUM
Prawomocne wyroki są wyrokami 2 instancji. Tych Votum ma w tym roku już 5 (w całym zeszłym roku 1 lub 2, nie pamiętam teraz). Wyroków nieprawomocnych jest kilka tygodniowo. Ostatnio 10 na przestrzeni niecałych 2 tyg.
Co do czasu trwania to jest on b. różny. W tym roku Votum miało już wyrok po 2,5 miesiącach od wysłania pozwu. Są też sprawy gdzie ludzie czekają prawie 2 lata.
|
|
Temat:
VOTUM
I mamy kolejny prawomocny wyrok. Tym razem vs. Nordea Bank (czyli PKO BP), 12 maja, nieważność.
|
|
Temat:
VOTUM
Pisałem o wynikach 2021 i to podtrzymuję. Mam jedynie wątpliwości co do samego zysku netto, ponieważ naprawdę dużo inwestują w działki pod farmy.
Co do wyliczeń. Niestety nie mam ich zapisanych, ale zrobiłem prostą kalkulację. Ilość spraw frankowych Votum x 90% wygranych (aktualnie wygrywaja prawie 95%) x kasa z succes fee przyjmując wariant ugód, forsowanych przez banki. Oczywiście jest to dość ułomne i upraszczające (musiałem usrednic kwotę przeciętnej ugody) ale daje sensowny obraz tego, że Votum na frankach stracić nie może.
Ryzyka są, to oczywiste. Tylko czy gdzieś ich nie ma?
|
|
Temat:
VOTUM
Po pierwszym kwartale i po kwietniu absolutnie nie widać jakichkolwiek oznak marazmu w przybywaniu nowych klientów frankowych. Wręcz przeciwnie.
|
|
Temat:
VOTUM
Zakładając scenariusz "masowych ugód" - z tego co liczyłem to same success fee za spraw Votum będących obecnie w sądach (w przypadku ugody sądowej) spokojnie uzasadniają obecną wycenę spółki. Ja liczę na trochę więcej, czyli mix - trochę ugód, trochę wyroków procesowych. I to już będzie coś.
Tak, jestem akcjonariuszem Votum. Już długoterminowym i takim mam zamiar pozostać ;)
|
|
Temat:
VOTUM
anty_teresa napisał(a): A mnie odwołanie do opinii KNF czy NBP zupełnie nie dziwi (pomijam RPD, bo to faktycznie kpina) Po swoich przygodach w sądach nauczyłem się już, że choć jeden przepis mówi tak, to z drugiego w innej dziedzinie można wyciągnąć coś innego. W związku z tym często interpretacja musi być niezła ekwilibrystyką, pogodzeniem ogania i wody. Od takich spraw jest w systemie SN, NSA i TK. Tam nie ma oczywistych spraw. Dlatego zakładanie, że może być wynik, który nie będzie brał pod uwagę zasad współżycia społecznego w szerszym sensie, czyli skutków orzeczeń dla wszystkich obywateli, systemu bankowego to błąd. I właśnie z takiego podejścia IMO kapitalizacja spółki jest taka a nie inna. Dokładnie tak! Gdyby nie było tego ryzyka "nieprzewidywalności" polskiego sądownictwa/systemu prawnego, nie byłoby raczej możliwości kupowania po tych cenach ;) Zastanawia mnie natomiast, że wszyscy zakładają że tylko orzeczenia najbardziej niekorzystne dla banków (jak ktoś stwierdził "upupiające") są korzystne dla Votum. Dla Votum korzystne są praktycznie wszystkie możliwe orzeczenia. Po prostu zarobi sporo, bardzo dużo albo ogromnie. Biorąc pod uwagę to co wiemy do tej pory będzie to raczej sporo lub bardzo dużo. Ja mam wrażenie, że to "sporo lub bardzo dużo" nadal nie jest widoczne w wycenie. Z kolei "ogromnie" dla mnie, od początku, było nierealne. Co do samego dzisiejszego posiedzenia i późniejszej komunikacji - Cyrk Najwyższy
|
|
Temat:
VOTUM
Oczywiście, że roszczenia banków się przedawniają. SN orzekł (jak można było się spodziewać!), że bieg przedawnienia liczy się od czasu stwierdzenia niewaznosci przez sąd. Potwierdzenie teorii dwóch kondykcji nastąpiło. SN nie wypowiedział się na temat zasadności roszczeń banków co do korzystania z kapitału (nie tego dotyczyła kwestia). Tu prawdopodobnie będziemy mieli stanowisko 11.05. Biorąc pod uwagę, że teoria 2 kondykcji jest znacznie korzystniejsza dla frankowiczów niż teoria salda w tej kwestii wyrok pozytywny dla klientów votum. Dodatkowo zgodnie z orzeczeniem TSUE nieważność jako rozwiązanie sprawy frankowej nie jest pożądanym skutkiem, więc można oczekiwac, że takie wyroki będą zapadac dużo rzadziej niż odfrankowienie. Podsumowując, wyrok zgodny z oczekiwaniami. Moim zdaniem od początku nie było możliwości by SN orzekł, że okres przedawnienia biegnie od czasu wypłaty kredytu. Jedno, że żadne podstawy prawne za tym nie przemawiają, a drugie że to spowodowałoby tsunami pozwów, na skalę w ogóle nieporównywalną do obecnej i serio zmiotłoby to większość banków mających na barkach kredyty frankowe. Może ktoś na to liczył. Nie wiem. Ale to się po prostu nie mogło wydarzyć.
|
|
Temat:
VOTUM
Petronas napisał(a): Ciekawe czy inne banki też stać na takie rozwiązanie. Miejmy nadzieje że na razie tylko będą się przyglądać i wyciągać wnioski. Oby w umowach z klientami Votum zabezpieczyło się na ewentualność ugody w toku procesu
Oczywiście w przypadku ugody w trybie sądowym success fee również trafia do Votum. Ciekawe, że na początku przygody z frankami Votum w imieniu swoich klientów proponowało bankom ugody, ale oczywiście propozycje pozostawały bez odzewu ;)
|
|
Temat:
VOTUM
Tymczasem wczoraj kolejny PRAWOMOCNY wyrok. Klient Votum vs. mBank. Oczywiście wygrana Votum Nieważność.
|
|
Nasz banan już wybił lub jest na granicy wybicia z kilkumiesiecznej konsolidacji, a tutaj cicho TSUE dziś potwierdziło, że największe banki przeżyją "frankowiczów" bez wielkich perturbacji. Czy to da paliwo do kolejnej fali wzrostowej?
|
|
Temat:
VOTUM
Rację mają sądy, orzekające w ponad 90% na korzyść frankowiczów W dzisiejszym orzeczeniu jest również o tym mowa - odesłanie do krajowej linii orzecznictwa.
|
|
Temat:
VOTUM
Daj spokój. Przytaczasz komentarz "adwokata diabła" ;) komentarze ze strony kancelarii są zgoła odmienne, ale celowo ich tu nie podaję żeby nie robić tego co Ty tylko z drugiej strony Dlatego odsyłam do komentarza UOKiK, który potwierdza prokonsumencki charakter orzeczenia TSUE. Co do kursu - spółka zaczęła być grana. Pewnie sporo osób weszło "pod wyrok" na poziomach 17-19zł. Wskaźniki były już rozgrzane, w takiej sytuacji nietrudno o realizację, a nawet panikę. Możliwe, że wielu oczekiwało również jednoznacznego stamowiska TSUE, ale biorąc pod uwagę wczesniejsze orzeczenia w tej kwestii, było pewne że jednoznaczne ono nie będzie. Spokojnie czekamy na SN, a później raport za Ikw., który powinien być pozytywnym zaskoczniem. I nie chodzi mi o franki ;)
|
|
Temat:
VOTUM
Absolutnie niczego nie blokuje. Nie wiem skąd to wziąłeś. Polecam choćby komentarz prezesa UKOiK do dzisiejszego orzeczenia.
|
|
Temat:
VOTUM
Z rozmowy z regionalnym przedstawicielem Votum: - fotowoltaika rozkręca im się na maksa, sami przedstawiciele są zaskoczeni ile sprzedają; - klientów frankowych przybywa cały czas, bez problemu powinni zrealizować założenia zarządu co do nowych klientów; - do tej pory banki staly na stanowisku, że w przypadku spłacenia kredytu nie ma mozliwości zawarcia ugody, co znacznie ogranicza liczbę potencjalnych ugód; - sprawy już będące w sądach: w przypadku ugody, votum dostaje swoją działkę; - pko bp ma nóż na gardle, bo ich umowy kredytowe były najgorzej skonstruowane i przy trybie sądowym 80-90% wyroków to nieważność.
|
|
Temat:
VOTUM
W ogóle to jest ciekawy przypadek, bo spółka już raz potrafiła znakomicie wykorzystać otoczenie prawne i w przypadku frankowiczów wygląda, że będzie podobnie. Jedyne ryzyko to ingerencja państwa. Na marginesie, takie Euco twierdziło 1.5 roku temu że franki nie rokują, a teraz ogłaszają że w to wchodzą
|
|
Czytam ten wątek hobbystycznie, ale tym razem czuję, że muszę zapytać. Jesli CDR nie jest w kryzysie, to jak inaczej to określić?
|
|
Temat:
VOTUM
Posiedzenie SN ws. franków przesunięte na 11 maja. Czyli odbędzie się już po orzeczeniu TSUE planowanym na 29.04. Bardzo dobrze.
|
|
Temat:
VOTUM
Nie daję linka, bo to info z fejsa Robin Lawyers, ale dzisiaj kolejny prawomocny wyrok (3 lub 4. Nie pamiętam). W całym 2020 był jeden. Tym razem mBank - nieważność. 71tys + zwrot kosztów.
|
|
Temat:
VOTUM
Ofensywa PR-owa banków była pewna, ale i tak jest dość mizerna na razie ;) Naprawdę, poza wyjątkowo niekorzystnymi uchwałami SN, niewiele może przeszkodzić Votum w solidnej monetyzacji "franków". Wydaje się, że gra jest warta świeczki
|
|
Temat:
VOTUM
Dziś kolejny prawomocny wyrok. Trzeci w tym roku. W całym 2020 był jeden. Banki szczekają ugodami. Karawana jedzie dalej
|
|
Temat:
VOTUM
mrk napisał(a):Mógłbyś doprecyzować co to za "oszustwo" z tym ratowaniem banków ugodami? Co masz na myśli? Użyłem słowa "hucpa" to jednak nie to samo co oszustwo ;) A sprawa ugód jest hucpą, ponieważ kiedy był czas na ugody, to banki nawet nie raczyły odpowiadać na pisma w tej sprawie. A kiedy już kształtuje się linia orzecznictwa wyraźnie na korzyść frankowiczów, to nagle ugody takie fajne Żaden świadomy klient po swoich perypetiach z bankiem nie pójdzie teraz na ugodę, czyli większość tych których sprawy są w sądach. A co do tych, którzy się nie poszli do sądu, to tak jak pisał Amphibious - już to widzę jak bank sam z siebie wysyła do kredytobiorcy ofertę ugody
|
|