PARTNER SERWISU
fjpudpjj
l2011

l2011

Ostatnie 10 wpisów
Ok, niby to niedużo, ale patrzmy przyszłościowo :). Jak sam pisałeś przy 100k wynosi to 150 zł rocznie + 48 zł rocznie za prowadzenie konta. Daje to prawie 200zł rocznie, nie licząc prowizji od obrótu i innych opłat.

No, ale trzeba sobie jakoś radzić :) - zainteresował mnie czeski FIO. Wygląda na to, że jest u nich tanio (z tego co widziałem nie ma np.: opłat za przechowywanie papierów), są solidni, w Czechach istnieją od niecałych 20 lat, i mają chyba tam największy udział w rynku internetowych domów maklerskich, w Polsce działają od 2004, można dogadać się po po polsku :). Wyliczenie podatku jest pewnie trochę trudniejsze, ale nie ma róży bez kolców.
Ktoś korzysta z ich usług? Jakieś opinie?
Coś o doborze akcji wg Bena Grahama

Oferta byłaby całkiem niezła, gdyby nie jeden szczegół. Co pół roku musisz dodatkowo płacić za przechowywanie papierów zagranicznych. Opłata ta wynosi 0,075 % od wartości tych papierów.

Co moglibyście taniego polecić do inwestycji w akcje spółek amerykańskich, na podstawie własnych doświadczeń?
Nie musi być realtime. Chodzi mi o same akcje, nie instrumenty pochodne.

Myślałem o krajowych domach maklerskich, ze względu na to, że dostałbym od nich jak zwykle PIT i nie byłoby większych problemów z rozliczeniem rocznym.
Problem jest taki natomiast, że krajowe instytucje nakładają spore opłaty za przechowywanie zagranicznych instrumentów finansowych ... Obawiam się, że chyba nie da się tego pogodzić tzn. znaleźć takie biuro aby dostać PIT i nie płacić sporych stawek za przechowywanie.

Dzięki za odpowiedź.

Cytat:
W przypadku gdy otrzymuje się dywidende z akcji US jako non-resident placi się 15% podatku od dywidend - te kwoty potrąca i odprowadza broker. W Polsce podatek od dywidendy to 19%, więc trzeba w Polsce dopłacić 4% (po przeliczeniu zgodnie z ustawą).

Nie wiem czy dobrze rozumiem:
z góry przyjmuję takie założenie, że ktoś już odprowadził te 15% ( bo chyba nie dostaję na to żadnego papieru ) i obliczam później pozostałe 4% wg kursów NBP z danego dnia?

Cytat:
W ofercie domu maklerskiego KBC Securities nie mamy kontraktów terminowych na rynki zagraniczne, ale mamy opcje i akcje (oraz wszystko co można wciągnąć pod akcje, np. ETFy).

Witam, jestem zainteresowany skorzystaniem z Waszych usług, z krajowych domów maklerskich jesteście chyba najtańsi co do obrotu akcjami na rynkach zagranicznych.

Mam 2 pytania.

Jak wygląda sprawa opodatkowania dywidend z akcji amerykańskich?

Jeśli chodzi o opodatkowanie zysku ze sprzedaży amerykańskich akcji, to przesyłacie PIT8C z gotowym podatkiem i nic dodatkowo z waluty na walutę nie trzeba przeliczać, tak?

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 12 grudnia 2012 09:54:53
Liczba wpisów: 4
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,281 sek.

abgqfxrv
werokvki
anpqxhdy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 227,49 zł +381,14% 96 227,49 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
svxhtlwi
levijoir
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat