Witajcie, chciałbym zrobić kolejny krok w swoim inwestowaniu i zacząć na otwarcie bowiem dotychczas zwykle kupowałem/sprzedawałem w trakcie trwania notowań ciągłych.
Na kupno akcji po cenie otwarcia mogę zlecic PCRO i z limitem czy tylko PCRO?. Zatem przyjmijmy, że chcę kupić 100 akcji w najbliższej sesji bo w tej już nie mogę bo sesja zamknięta. Np kurs zamknięcia to 30 zł. Więc jest 8:00 i zaczyna. I składam zlecenie PCRO i kształtuje Teoretyczny kurs otwarcia - więc składając zlecenie między 8 a 9 kształtuje się kurs otwarcia i jak wybije 9:00 moje zlecenie zostanie zrealizowane po kursie otwarcia tak?
|
|
@misza powiedziałeś, że w trendach spadkowych dokupowanie akcji nie jest redukcją straty ale jej powiększaniem. Zatem co w takiej sytuacji zrobić? Uciekać? Bo np. jeśli np kupuje 200 akcji po 35 zł, później dokupuje 200 po 31 - i powiedzmy, że akcje spadły poniżej 30. I co teraz czekać do ceny po uśrednieniu czy sprzedawać jak akcje przebiją cenę drugiego zakupu czyli 31 zł ? Ma to sens?
|
|
a jak ktoś gra krótkoterminowo to co się wtedy dzieje w KDPW?
|
|
75 - debiut 100 - 2 dni temu
|
|
Nie wiem co zrobiłem z NOL3 ale zakładka OsTrCzas na akcjach BZWBK stoi mi od 15:14 - kupno/przedaz ilość odswieza sie ale OsTrCz już nie ... przeinstalotywałem program, usuwałem zakłądkę dodwałem i czas ostatnich tranzakcji stoii. Wiecie co może być nie tak? W innych notowaniach wszystko ok tylko w BZWBK
|
|
A jak jest KDPW? Dlaczego tam mam tyko 75 akcji?
|
|
yayurek napisał(a):a może akurat niezły jest moment na ETFW20L.... masz na myśli pappier powiązany z funduszem? A dlaczego akurat tutaj o tym powiedziałeś?:) - z ciekawości pytam Pytanko: dokupiłem parę dni temu akcje JSW i w salko PW mam Stan posiadania w KDPW 75 akcji (to ten pakiet z debiutu) i Saldo rejestru operacyjnego 175 (te 100 dokupionych). Dlaczego w KDPW nie mam 175 akcji? Te akcjie nie są jeszcze moje czy to najzwyczajniej trochę trwa? Właściwie jaka jest droga od złożenia zlecenia do formalnego nabycia akcji? Składam zlecenie, dom maklerski wysyła to na giełdę , znajduje się kupiec, sprzedaje mi i wsio?
|
|
no to mój pierwszy błąd heh:) to teraz trzeba chyba czekać. Zobaczymy czy rynek odbije :) dzięki wielkie za informacje ;)
|
|
Wiesz, dotychczas kupowałem długoterminowo jeszcze w poprzednim kryzysie finansowym w biurze maklerskim więc wszystko robiono tak naprawdę za mnie i tak leżą do dziś. Jednak postanowiłem się trochę nauczyć gry więc wynalazłem trochę złotówek i próbuje :). A powiedz mi proszę bo mam pewną zagwozdkę myślową :) Sytuacja wygląda tak: Od debiutu trzymam pakiet JSW i dziś dokupiłem trochę akcji tej samej spółki po 90 zł. 1) Kiedy miałem fundusz inwestycyjny to podczas sprzedaży jednostek (w przypadku gdy dokupywałem je) sprzedawane były te najstarsze. W przypadku papierów wartościowych też tak jest? Chociaż to trochę nielogiczne bo pewnie ilość akcji sumuje się i z tej puli sprzedawane są akcje. Nie ma starsze akcje, nowsze akcje? 2) Czy są jakieś pozytywy (profity) z posiadania tych akcji z debiutu? Nie wiem czy dobrze pamiętam (gdzieś czytałem) Sytuacja: Mam 75 akcji JSW od debiutu i dziś dokupiłem 100 szt. Na dzień dzisiejszy tamte 75akcji notuje 25% spadek. Ale dokupując te 100 można mówić o strategii redukcji strat myśląc oczywiście o potencjalnych wzrostach? ^ tak jak wspominałem, nie karcić bo się uczę
|
|
chyba już zrozumiałem o co chodzi z 1 oferta w czasie rzeczywistym. Otóż w kolumnie KupnoIlość i SprzedażIlość jest po prostu jedna oferta kupna i sprzedaży bo taką opcje sobie aktywowałem. Dotychczas myślałem, ze będę miał kurs jednej spółki w czasie rzeczywistym a tutaj chodzi o oferty kupna/sprzedaży a nie kursu w czasie rzeczywistym - tak?:)
|
|
Jezu, w pierwszej chwili zobaczyłem i pomyślałem, że to Twój screan i BIOTEK po 0.25 - takie gały żem zrobił :P.
Po prostu nie do końca rozumiem idee jednej oferty w czasie rzeczywistym, która jest zwykle darmowa. Ponieważ dodałem dwie oferty JSW i PKO i każda z nich skakała co pare sekund. Właśnie, odnośnie tych paru sekund -> notowania w czasie rzeczywistym wcale nie oznaczają zmian co sekundę czy dwie - tak ?
|
|
no dobrze, uruchomilem NOL3 i tam w narzedziach jest aktualna tabela tranzakcji ale skad wiedziec ktore sa kupna a ktore sprzedazy?
a wiesz moze o co chodzi z notowaniami w czasie rzeczywistym 1 oferta? Dodałem do arkuszu NOL'a dwie spółki i kurs co pare sekund zmienia się xD
|
|
arkusza? Mam w BZWBK i nic tam takiego nie widziałem :>
|
|
no dobra, tak sobie patrze : www.money.pl/gielda/spolki_gpw... i są tranzakcje online tylko, ale które to kupna a które sprzedaży? A gdzie można znaleźć transakcje kupna/sprzedaży które odbywają się w czasie rzeczywistym? Jak widzieć takie tranzakcje?
|
|
mathu napisał(a):A nie masz w DM darmowych notowań? To daj sobie spokój, szczególnie w obecnych czasach. Bez ofert w arkuszu wykrwawisz się w ciągu trzech dni. Mogę wykupić notowania w czasie rzeczywistym, teraz jedna pozycja koszuje 5zł jeśli nie ma zadnej tranzakcji, 5 ofert 89 zl chyba, ze obrot >90tys. itd @stpn ja mam to konto. Na poczatek chyba jak kazde wystarczy, co prawda dupy nie urywa i nie jest kolorowo jak na x-trade brokers ale tak jak mowilem na poczatek ok- platforma dziala sprawnie i chyba aktualnie sa najmniejsze prowizje od tranzakcji.
|
|
a w przypadku zleceń kupna/sprzedaży - gdzie one są widoczne- notowania rzeczywiste, które trzeba w BM wykupić?
Pewnie banalne pytanie, ale za samo zlecenie kupna sprzedaży niezależnie od rodzaju zlecenia opłata pobierana jest dopiero po jego zrealizowaniu - tak? Samo złożenie zlecenia nie kosztuje :>
|
|
Podepnę się pod ten temat i rozszerzę ciut zakres podstawowej wiedzy o pytania..
Przeglądałem dziś forum a dokładnie temat JSW i ktoś wspomniał o tym, że mignęła mu transakcja przed oczami za 19k. Zastanawiam się gdzie widać wszystkie tranzakcje kupna/sprzedaży - na money widać tylko online tranzakcje. Zakładam, że mogłoby to być np w NOL3 i notowaniach rzeczywistych, które trzeba aktyować - tak?
Mam pytanko co do cen akcji. W przypadku np. JSW aktualny kurs to 101,9 zł i to jest cena zamknięcia? Właściwie to można kupic akcje po cenie zamknięcia?
O 8:00 rano ustalają cenę otwarcia, tak ? I aby kupić po cenie otwarcia należy złożyć zlecenie przed rozpoczęciem sesji?
|
|