kquclulz
Advertisement
PARTNER SERWISU
gtgmzafd
Kris87

Kris87

Ostatnie 10 wpisów
A 0 transakcji na samym początku wynikało z tego, że cena waloru była wyższa niż założony kapitał d'oh!

Ok więc sprawdziłem wyniki zaznaczając opcję Points only test, wyszło mi 97 transakcji ale jak patrzę na daty, to nie do końca mi się to zgadza. Jako przykład 2 ostatnie transakcje:

kliknij, aby powiększyć

Długa otwarta 10 marca 2011 i zamknięta 24 maja 2011
Krótka otwarta 24 maja 2011 i zamknięta 1 czerwca 2011

Wykres w tym okresie wyglądał tak:

kliknij, aby powiększyć

Gdzie 10 marca zaznaczony jest kolorem czerwonym, 24 maja niebieskim a 1 czerwca zielonym

Jutro będę próbował dalej i zamieszczę tu to, co mi wyjdzie bo dziś już nie mam dostępu do laptopa z MS. Dzięki za pomoc i liczę na dalszą dyskusję jutro :)

Też właśnie zauważyłem, że po zaznaczeniu Points only test wychodzą jakieś wyniki, ale jak patrze po datach transakcji, to średnio się one zgadzają z przecięciami średnich...

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum ale postaram się napisać wszystko w sposób zwięzły i zrozumiały ;p

Jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej, mój temat to "Badanie użyteczności wybranych systemów transakcyjnych opartych na analizie technicznej do oceny dynamiki cen akcji".
2 tygodnie temu znajomy użyczył mi swojej wersji Metastocka - poczytałem instrukcje ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, a mianowicie:
Próbuje przetestować dane z WIG-u od 91 roku do czerwca tego roku prostym systemem opierającym się na przecięciu 2 średnich - krótszej 14 sesyjnej i dłuższej 50 sesyjnej. Gdy nałożę te dwie średnie na wykres WIG-u to widać, że było kilka przecięć:

kliknij, aby powiększyć

Jednak gdy przepuszczam dane przez system tester używając systemu Equis - Moving Average Crossovers w/Opt nie zmienione

kliknij, aby powiększyć

w wynikach otrzymuje zero przeprowadzonych transakcji

kliknij, aby powiększyć

Wiecie co może być tego przyczyną? Pewnie jakieś głupie niedopatrzenie z mojej strony, ale jakoś na chwilę obecną nie potrafię go zidentyfikować.

Jeśli coś napisałem niejasno, to wybaczcie ale analizą techniczną i ogólnie giełdą zacząłem się interesować dopiero po zdecydowaniu się na ten temat, wychodząc z założenia że dobrze będzie nauczyć się czegoś nowego w trakcie pisania pracy ;-) Czas pokaże, czy nie porwałem się z motyką na słońce.

Z góry dzięki za każdą pomoc, pozdrawiam.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 31 lipca 2011 11:40:28
Liczba wpisów: 6
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,435 sek.

fbjsxcip
cjxseras
gkyctiww
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yyagntcm
cxlfswez
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat