Bankom spółdzielczym w dłuższym terminie powinien pomóc nowo wprowadzony podatek bankowy. Nic nie dostaną, ale staną się bardziej konkurencyjne wobec banków komercyjnych. Zastanawia mnie czy w jakimś stopniu wprowadzenie podatku bankowego nie wpływa dodatnio na podaż obligacji spółdzielczych mimo, że żaden bank spółdzielczy tego podatku nie zapłaci. Rzadko wspominają w mediach, że kwota wolna od podatku jest do 4 mld zł aktywów banku.
|
|
Sądząc po obrotach to niska płynność jest problemem.
|
|
Czy w tej chwili można coś jeszcze zrobić w zakresie odzyskiwania wierzytelności? Zgłoszenie wierzytelności wykonałem w odpowiednim czasie, ale teraz nie zdążyłem sprawdzić czy figuruję na liście. Nie wiem czy jest sens, gdyż upłynęły dwa tygodnie od ukazania się Monitora Sądowego.
Prośba do każdego kto się wybiera do Sądu o kontakt i sprawdzenie mojej osoby. Ewentualnie jeśli ktoś zrobił jakieś zdjęcie tej listy albo posiada kontakt telefoniczny do Syndyka to prośba o informacje. Z góry dzięki.
|
|
Tak, dokładnie kilka minut po moim zleceniu i transakcji po 98,75 weszło kolejne po 97,55. Przy czym nastąpiła wtedy kolejna transakcja, bo było też zlecenie kupna oczekujące po 97,55. Wątpię, że to animator tak działa. A dziś też jakoś bezmyślnie te transakcje poleciały. Może ktoś sobie w ostatnich dniach uświadomił, że gotówki potrzebuje..
|
|
Wydaje mi się, że mój poprzedni post jest niejako odpowiedzią. Niewiele trzeba obrotów, żeby bez żadnych informacji kurs poleciał o prawie 10zł. Inna sprawa, że rynek słabo wygląda i spółka nie podaje jak sobie zamierza poradzić ze spłatą obligacji.
|
|
Trochę z innej beczki, o płynności. Jak dobrze pamiętam to dosyć długo (przynajmniej kilka dni) stało zlecenie kupna na serii MSA1013 po 98,75. Myślałem, że to poniżej ceny rynkowej, ale sprzedałem swoje papiery w tej cenie, bo gotówki potrzebowałem. Kilka minut minęło i już się zlecenia sprzedaży po 97,55 ustawiły. Nie rozumiem takiego działania.
|
|
Masz rację, przesadziłem z tą "pewnością". Tak na szybko policzyłem sobie, że pomniejszając wszelkie zobowiązania o należności i środki pieniężne zostaje nieco ponad 50mln zł długu. Wartość księgowa nieruchomości to około 40mln jak dobrze pamiętam. Szukając ile może kosztować taka elektrociepłownia wyszło mi, że powinna być warta więcej niż 20mln zł. Pytanie jak wygląda ta inwestycja i na ile wycena obecnych nieruchomości jest zbliżona do 40mln zł.
|
|
Może te 3 mln potrzebują np. na dokończenie inwestycji. Jakby się rozpoczął jakiś wykup to przynajmniej by było wiadomo, że już elektrociepłownia ukończona.
Swoją drogą - jakie spółka ma możliwe warianty w sytuacji gdy nie wystarczy jej pieniędzy na spłatę obligacji? Bo chyba wtedy przestanie istnieć, a jej majątek będzie już dość duży po ukończeniu inwestycji. Wraz z elektrociepłownią majątek na pewno przekroczy wartość puli obligacji. Wiecie może jak to jest w przypadku spłaty wierzycieli, gdy zabezpieczeniem obligacji nie jest elektrociepłownia. Czy gdy pozostała część nieruchomości nie wystarcza na spłatę zadłużenia to również ten składnik majątku powinien zostać sprzedany?
|
|
Ciekawe jak im idzie inwestycja w elektrociepłownię. Uzasadnienie emisji obligacji serii C brzmiało jakby w tym kierunku. Logika jakaś w tym jest skoro pojawiły się nieoczekiwanie gorsze wyniki i brakło kasy, żeby skończyć inwestycję. Uruchomienie ciepłowni musi jednak nastąpić szybko, żeby przyniosła pieniądze pozwalające na spłatę obligacji w przyszłym roku.
Dyskutujecie o księgowaniu wartości nieruchomości. Ja jestem laikiem w tych kwestiach, ale czy skoro kapitalizacja spółki w tej chwili ponad trzykrotnie przekracza wartość księgową to czy nie oznacza to, że daleko spółce do przekłamania danych o swoim majątku? Free float jest duży to cena powinna by spaść poniżej 1zł, aby sądzić, że jest źle. Z drugiej strony może właśnie w tym kierunku zmierza.
|
|
Przydały mi się powyższe informacje. Dzięki.
|
|
Co sądzicie o kontach w Bankach Spółdzielczych? Oferta jest już bliższa bankom komercyjnym, a w okresie światowej recesji radziły sobie całkiem nieźle, więc należą do najbezpieczniejszych. Tylko jak to jest z ich obsługą internetową?
|
|
Czytając o spółce Minox zaskoczyło mnie to, że w przeciągu trochę ponad miesiąca taki wzrost zadłużenia. I kredyt inwestycyjny też jest zabezpieczony nieruchomością. Ale wskaźnik ogólnego zadłużenia jest wciąż akceptowalny.
O Jupiterze z chęcią bym się dowiedział coś więcej, ponieważ pod koniec ubiegłego roku wprowadzili obligacje serii F o oprocentowaniu WIBOR3M + 6,5% i to jeszcze zabezpieczone, z tego co znalazłem. To chyba bardzo duża marża jak na taką spółkę.
|
|
Niestety, o wielu emisjach nie ma żadnych informacji w internecie. Ja swego czasu zrobiłem sobie listę kilku biur maklerskich działających jako agenci emisji obligacji i dzwoniłem/pisałem, aby mnie powiadamiano przy najbliższych emisjach.
Co do samej spółki to widać, że regularne zyski przynosi. Posiada jednak dosyć duże zadłużenie i jak na taką małą firmę powiązania właścicielskie z innymi spółkami są dla mnie dosyć skomplikowane.
|
|
Agentem emisji jest M&M Doradztwo Gospodarcze. Zamierzają się ubiegać o wprowadzenie obligacji na Catalyst. Jeżeli ktoś ma opinię na temat spółki i samej emisji to z góry dzięki za informacje.
|
|
Minox SA
emisja obligacji serii A do 5mln zł
zapadalność 2 lata oprocentowanie stałe 12% wypłata co pół roku
Zastaw na akcjach stanowiących przynajmniej 50% kapitału zakładowego - wedle obecnej wyceny na NewConnect około 8mln zł.
Próg zapisu 30tys. zł
Ale ten zastaw nieciekawy..
|
|
Pragnę wyrazić swoją opinię dotyczącą energetyki w Polsce. Jeżeli chodzi o energię atomową to koszty pozyskania kapitału są bardzo wysokie. Jeżeli uda się uzyskać gaz łupkowy w dużych ilościach to rozpoczęcie budowy elektrowni atomowej byłoby co najmniej głupie. Elektrownie gazowe są najtańsze w budowie i dosyć ekologiczne.
Nie pracuję w wiertnictwie, ale kolega z AGH opowiadał, że wykonane kilkadziesiąt lat temu badania nic nie wnoszą tak naprawdę i w rzeczywistości wykonuje się sporo drogich odwiertów, które nie gwarantują znalezienia gazu. Odwierty są wykonywane w pewnych odległościach i zdarzało się, że mimo, iż były pokłady gazu to nie wykryto go, bo pechowo nie trafiali w odpowiednie miejsca. Natomiast trudno mi uwierzyć w zanieczyszczenia wody, ponieważ odwierty są izolowane, a żyły wodne nie znajdują się na tych samych głębokościach co złoża gazu.
Wiem, że jestem optymistą, ale pozostaje wiara, że albo gaz "wypali" i Polska będzie niezależna energetycznie albo pojawi się nowa technologia (patrz e-cat). W innym wypadku deficyt handlowy z Rosją musi nas zruinować.
|
|
Zapisy na BS w Tychach są do 23 marca. Współczynnik wypłacalności Banku wynosi 10,57% to chyba mało jak na bank spółdzielczy.
|
|
Secus Asset Management. Przez przypadek dowiedziałem się o emisji serii C, ponieważ przeczytałem o emisji serii B tego banku, która odbyła się w lutym. Zadzwoniłem do banku i stąd informacja. W internecie nie ma żadnej wzmianki.
|
|
Rozpoczyna się emisja 6-letnich obligacji Banku Spółdzielczego w Tychach z kuponem WIBOR6M + 4% marża. To chyba niezła rentowność?
|
|
Również dziękuję za bardzo przydatne, a w tej chwili unikalne na polskim rynku informacje. Wszelaka wiedza tu nabyta przyczyniła się do wzrostu moich obrotów na rynku Catalyst, więc GPW powinno dostrzec sukces tej współpracy.
|
|
BBI Zeneris seria D
Wypłaty kuponu rocznie
Wysokość kuponu 11,00%
Zapadalność 1 rok
Minimalna wartość zapisu 200 000 zł
Maksymalna wartość emisji 5 400 000 zł zł
zapisy NWAI dom maklerski 27 czerwca – 5 lipca 2011 r.
|
|
Obligacje SCO-PAK SA
Wypłaty kuponu półroczne
Wysokość kuponu Wibor 6M + 6,25%
Zapadalność 3 lata
Minimalna wartość zapisu 200 000 zł
Maksymalna wartość emisji 40 000 000 zł
zapisy NWAI dom maklerski 21 - 29 czerwca 2011r. (tylko dla inwestorów instytucjonalnych)
|
|
Tak się zastanawiam nad pytaniem banaszko.. Moim zdaniem to przecież właśnie normalnie darowizna działa w ten sposób, że spadkobierca płaci podatek. Jeżeli weźmiemy taki przypadek, że np. brat poniósł stratę z tytułu sprzedaży akcji na giełdzie to zysk z przekazanych przeze mnie akcji w postaci darowizny dla niego będzie mógł się kompensować z tą stratą. Oczywiście taka sytuacja może być jeżeli ktoś w rodzinie jeszcze pogrywa, ale nigdzie nie znalazłem nic na temat takiej sytuacji. Wydaje mi się, że takie działanie jest legalne.
|
|
Cytat:Co do sprzedaży przed terminem wykupu to podatek trzeba będzie rozliczać przez PIT-38 w taki sposób. {[Cena brudna sprzedaży] - [Cena brudna kupna] - [prowizje za kupno i za sprzedaż]} * 19%. Przy założeniu oczywiście, że nie było podczas roku obrotowego żadnych innych transakcji, a więc nie ma możliwości, aby dorzucić tutaj jakieś straty i nie zapłacić w ogóle żadnego podatku. Nie wiem czy dobrze to rozumuje, ale jeżeli w danym roku obrotowym odnotowałem stratę z akcji to wtedy nie płacę odpowiednio zysku z obligacji. Czyli ewentualny zysk/strata z obligacji i akcji się kompensują w tym przypadku?
|
|
Witam, zarejestrowałem się ze względu na możliwość inwestycji w obligacje, a rynk Catalyst wydaje mi się całkiem ciekawy. Co jakiś czas sprawdzam nowe emisje, więc wklejam jedną z nich: Admiral Boats S.A. seria A Wypłaty kuponu kwartalnie Wysokość kuponu Wibor 3M + 6,95% Zapadalność 18 miesięcy Minimalna wartość zapisu 200 000 zł (niestety  ) Zapisy 30 maja - 3 czerwca 2011 r (DM NWAI) Dodatkowo opcja wcześniejszego wykupu. Za wszelkie opinie dotyczące tej spółki z góry dzięki. Pozdrawiam
|
|