Temat:
CAPITEA
Raport jest no ale co dalej? - raport dramat czy celowo przed głosowaniem nad układem? odpisane już chyba wszystko co można itp.
Z drugiej strony jest info że są potencjalne oferty ale na aktywa, nikt nie mówi o inwestorach wprost tylko że może są wiec może i ich nie ma.
Odwieszenie notowań? szanse na to to według mnie 0,1%
|
|
Temat:
CAPITEA
chyba tej gry coraz mniej obecnie mamy już konkretne działania w tym kierunku teraz działania w kierunku sanacji www.bankier.pl/wiadomosc/GetBa...zastanawia mnie także kwestia sierpniowych dat najpierw WZ i głosowanie nad kontynuowaniem działalności a potem spotkanie z wierzycielami
|
|
Temat:
CAPITEA
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...1) wymóg ustawowy 2) faktyczne intencje Abrisu w tym przypadku może się okazać to tylko formalność aż finalnie ziści się przypadek gdzie spółka debiutuje na giełdzie a po roku upada i ogłasza likwidacje
|
|
Temat:
CAPITEA
1ketjoW napisał(a):Czyli zaczęło się golenie. Konwersja zobowiązań nie daje gotówki spółce. Obniża tylko zobowiązania bo de facto zamienia je na kapitał. Abris nie odda raczej kontroli nad spółką ponieważ oznaczałoby to stratę na inwestycji i stratę wizerunkową wśród inwestorów. Brak kontroli nad inwestycją. przy takiej konwersji to raczej nie ma innej drogi jak oddanie kontroli przy 40 mld akcji nie ma sensu tego trzymac a co wiecej dokladac arbis oddaje kontrole wierzycielom a Ci kładą sami spółkę
|
|
Temat:
CAPITEA
ehh czyli pies pogrzebany swoja droga ciekawe czemu Arbis nie podnosi żadnych kwestii w zakresie działań poprzedniego zarządu tj rozkradania majątku Arbis czyżby jednak była na to cicha zgoda?
|
|
Temat:
CAPITEA
win1248 napisał(a):Chyba tak będzie, gdybym był obligatariuszem, to bym sprzedał pkc, nawet po grochu, żeby cokolwiek wyciągnąć więcej do tego co dostanę z układu, ale ja się nie znam. Bardzo jestem ciekawy po jakiej cienie dojdzie do transakcji po dopuszczeniu i czy w ogóle dojdzie do transakcji. wydaje mi się że nie ma szans żeby ktoś w ogóle to kupił - chyba że na pamiątkę, przy tak dużej emisji cena nigdy raczej nie osiągnie 2groszy chyba że ktoś się pomyli na zleceniu. bo tak naprawdę to przy takim przydziale akcji emisja która była w IPO to kropla w morzu. W mojej ocenie teraz trzeba by faktycznie zebrać ludzi którzy mają akcje i blokować czy głosować przeciw na WZA w sprawie takiego rozwodnienia akcji. jest tylko jeden problem (sam mam akcje) i wiem już od paru miesięcy że nie ma nawet co liczyć na jakieś odzyskane pieniądze a do tego trzeba by zapłacić jeszcze opłatę za zaświadczenie o stanie akcji i jechać na WZA (słowem wiem że straciłem i jeszcze mam ponieść koszty)
|
|
Temat:
CAPITEA
Nanako napisał(a):Przepraszam czy ta informacja o zmianie propozycji układowej co pojawiła się na bankierze to jest jakiś fake news? Cytat:Zgodnie z nowymi propozycjami GetBacku, obligatariusze otrzymają także akcje serii F po cenie emisyjnej 5 gr za akcję. Wcześniej proponowana cena konwersji wynosiła 8,63 zł na akcję. Konwersji na akcje spółki nowej emisji podlegają m.in. wierzytelności wierzycieli z grupy pierwszej. W wyniku konwersji wierzytelności na akcje kapitał zakładowy spółki zostanie podwyższony o kwotę nie niższą niż 1,4 mld zł oraz nie wyższą niż 2 mld zł, w drodze ustanowienia nie mniej niż 28 mld oraz nie więcej niż 40 mld nowych akcji s. F. Znaczy się, że mam rozumieć, że spółka GetBack z obecnych 100 mln akcji w najlepszym wypadku będzie miała ich 28,1 mld ? Czy obligatoriusze, którym bardzo na tym zależało zdają sobie sprawę, że wartość tych akcji w zasadzie nigdy nie wzrośnie, a obawiam się, że ich wartość będzie oscylowała między 1 a 5 groszy.... no i tutaj nie rozumiem jaki sens i cel ma w tym Arbis? Przecież w takim wypadku lepiej połozyć tą spółkę i tyle. Oni i tak już na niej zarobili. tyle że inaczej będzie wyglądał dzisiaj komunikat GetBack upadł, Arbis źle zarządzał itp, ludzie potracili pieniądze - cały czas jest o tym głośno w mediach a inaczej sytuacja taka: - rozwodnienie kapitału, Arbis traci kontrole na spółką, i w zasadzie może w każdej chwili z niej po cichu wyjść i umyć ręce. \ sama propozycja na taką ilość akcji to jakieś nieporozumienie i kpina z wszystkich inwestorów (akcjonariuszy i osób które nabyły obligacje)
|
|
Temat:
CAPITEA
tyle że takie posunięcie to chyba byłoby wprost działanie przez zarząd i RN na szkodę akcjonariuszy sądzę że taki pomysł jednak spotkałby się z ogromnym sprzeciwem i sprawa kończyła by się w sądzie
|
|
Temat:
CAPITEA
Cytat:GetBack spodziewa się w drugiej połowie sierpnia deklaracji ze strony inwestorów zainteresowanych zakupem aktywów spółki. Windykator liczy, że na początku września - przed głosowaniem nad układem - zostaną złożone ostateczne oferty kupna - podała agencja Bloomberg. Prezes GetBack Przemysław Dąbrowski poinformował podczas czwartkowej konferencji, że sprzedaż aktywów będzie lepszym rozwiązaniem dla wierzycieli niż wdrożenie umowy restrukturyzacyjnej i utrzymywanie bieżącej działalności operacyjnej. W ocenie prezesa, dzięki sprzedaży portfeli wierzytelności GetBack na rzecz inwestora branżowego wierzyciele spółki odzyskają pieniądze szybciej.
Prezes GetBack nie widzi szans na odbudowę firmy tak, by znów mogła zainwestować w nowe portfele wierzytelności pozyskując kapitał akcyjny, bądź dłużny. Spółka może być zmuszona do skupienia się tylko na windykacji posiadanych obecnie portfeli, co będzie stopniowo zmniejszało wartość jej aktywów. bankier.pl to oznacza upadłość likwidacyjną chyba tylko o ile to się potwierdzi pytanie co na to rada wierzycieli itp bo to będzie oznaczało duże straty dla ludzi z obligacjami, wydaje mi się także że taki komentarz to albo zapowiedź braku raportu za 1Q i tym samym już nie ma co się łudzić na odwieszenie akcji albo bardzo fatalny raport
|
|
Temat:
CAPITEA
cinis_ napisał(a):Sprzedaż aktywów? Getback zapomniał jak się odzyskuje długi? Koszmar, chyba że mają na myśli wierzytelności kupione za granicą - Hiszpania. Żeby abrisowi chciało się tak jak mu się nie chce, wszyscy mogliby spać spokojnie. Wygląda na to, że tak naprawdę nie wiedzą w która stronę iść. I tak moze inwestor, moze emisja a moze sprzedaz aktywów... dziecko we mgle. Jestem w szoku. sadze że piszesz o tej dżej transakcji w Hiszpanii która finalnie nie doszła do skutku.
|
|
Temat:
CAPITEA
mowilem dwa pozytywne infa i nagle dwa infa :D - przegląd opcji strategicznych w którym wpisano podwyższenie kapitału czy inwestor strategiczny - oraz info o wartości portfeli
Zarząd GetBack zdecydował o rozpoczęciu przeglądu opcji strategicznych. Rozważa różne opcje, w tym konwersję zadłużenia na kapitał zakładowy, podwyższenie kapitału, sprzedaż aktywów, czy pozyskanie znaczącego inwestora - podał GetBack w komunikacie. espi
|
|
Temat:
CAPITEA
w tym przypadku scenariusz powinien wyglądać tak: - dążenie do jak najszybszego odwieszenia akcji - 1-2 infa pozytywne - sprzedaż jak największej ilości akcji przez głównego akcjonariusza - lockup właśnie minął.
debiut 17.07.2017r lockup 365 dni
|
|
Temat:
CAPITEA
abris dostaje z drugiej strony Cytat:Sąd Apelacyjny w Szwecji wstrzymał wykonalność wyroku zasądzającego odszkodowanie od Rzeczypospolitej Polskiej na rzecz PL Holdings, spółki zależnej Abris Capital Partners - poinformowała Prokuratoria Generalna na swojej stronie internetowej www.bankier.pl/wiadomosc/Proku...
|
|
Temat:
CAPITEA
@myszkaa
nie, nie byli na NC
|
|
Temat:
CAPITEA
myszkaa napisał(a):prospekt emisyjny to jedno, opinia z badania to drugie.
W marcu 2017 roku brak było opinii o skonsolidowanym sprawozdaniu i KNF/GPW już wtedy powinny zawiesić notowania i zażądać wyjaśnien / uzupełnień. marzec 2017 był nie możliwy skoro spółka zadebiutowała 17 lip 2017 wiec pewnie Ci chodziło o 2018 a dodatkowo Cytat:Od początku 2017 roku zmianie uległy przepisy. Do tej pory spółki musiały w ciągu 60 dni od końca roku opublikować raport za IV kwartał. Jeżeli tego nie zrobiły, miały kolejne 20 dni na publikację raportu rocznego. Najpóźniej w połowie marca inwestor miał więc wgląd w sytuację spółki z końca minionego roku. Teraz zniesiono obowiązek publikacji raportów kwartalnych, a na publikację raportów rocznych są aż cztery miesiące. wiec do kwietnia normalnie mieli czas (do końca kwietnia)
|
|
Temat:
CAPITEA
wrócę do tematu jednej osoby - Pana Buczka dużo osób tutaj go chyba nie trawi ale wydaje się że każde jego słowa się po kolei potwierdzają.
Nie tak dawno mówił o dziwnych umowach itp i coraz więcej tych dziwnych umów GetBacku wychodzi.
Powiedział także że Getback da się uratować .... oby także miał racje.
niestety całość pokazuje znowu nierówność rynku gdzie niektórzy mają informacje a inni nie
|
|
Temat:
CAPITEA
LUK123ASZ napisał(a):Ken i KK juz nie sa w zarzadzie czy rn, wiec nie sa uwzglednieni. Akcji nie zbyli no ok to by było jakieś wytłumaczenie ale na dzień 31.12.2017r to Ken chyba powinien być wpisany?
|
|
Temat:
CAPITEA
i jeszcze jedna kwestia w sprawie posiadanych akcji (nie mogę edytować już poprzedniego posta
Task Advisory Services Limited – podmiot będący osobą blisko związaną z Przewodniczącym Rady Nadzorczej GetBack Panem Kenneth Maynard w grudniu 2 transakcje nabycia w sumie ponad 92 tys akcji. Brak informacji o zbyciu, na 31.12.2017r nie ma ich w zestawieniu, nie ma także na dzień raportu
Nie widziałem także zawiadomienia o zbyciu akcji
|
|
Temat:
CAPITEA
czyżby były prezes nawoływał do kupowania akcji od siebie samego .... Cytat:1) na dzień 31 grudnia 2017 r.: a) Pan Konrad Kąkolewski – 0,95% b) Pan Mariusz Brysik – 0,47% 2) na dzień publikacji niniejszego sprawozdania: a) Pan Mariusz Brysik – 0,47% informacja z raportu, nie wiem czy może być jakieś sprostowanie tego w stylu że akcje zostały przeniesione na inny podmiot powiązany ale na razie z tego wynika że prezes zbył swoje akcje między styczniem 2018 dniem sporządzenia raportu. dodatkowo nie kojarzę komunikatu o zbyciu akcji przez osoby posiadające powiązania (dotyczy byłego prezesa)
|
|
Temat:
CAPITEA
anty_teresa napisał(a):fre0n napisał(a):anty_teresa napisał(a):Przepraszam, ale spółka co miesiąc mniej więcej podawała ile obligacji wyemitowała. W kwocie 2 mld zaskoczenia nie ma dla osób które śledziły komunikaty spółki. Każda pojedyncza emisja akcji pewnie nie spełniała kapitałowego wymogu MAR i w związku z tym nie było konieczności komunikowania tego przez ESPI. przepraszam ale chyba nie do końca - chyba że się mylę ale po ESPI tego nie widać www.stockwatch.pl/komunikaty-s...1) uplasowanie a dwa amortyzacje i wykupy które zmniejszają zadłużenie. Kiedyś tutaj na wątku robiłem podsumowanie. W raportach okresowych jest podział ile wypada do spłaty w ciągu 12 miesięcy i powyżej 12 miesięcy. Nikt w branży nie emituje obligacji krótszych niż roczne, a standardem jest 3-4 lata. Z grubsza dało się oszacować poziom zadłużenia. Właśnie w ESPI spółka komunikowała i na podstawie tychże raportów było to zestawienie. tyle że pełny raport okresowy mamy za 3Q za ostatni kwartał 2017 i 1Q 2018 nie ma czyli 6 msc gdzie zostało wyemitowane dość sporo serii prywatnych. Polnord będzie głosował na WZA czy sądzić się z osobami które kiedyś były w zarządzie i działały na szkodę spółki - może tutaj także trzeba od razu o to walczyć.
|
|
Temat:
CAPITEA
anty_teresa napisał(a):Przepraszam, ale spółka co miesiąc mniej więcej podawała ile obligacji wyemitowała. W kwocie 2 mld zaskoczenia nie ma dla osób które śledziły komunikaty spółki. Każda pojedyncza emisja akcji pewnie nie spełniała kapitałowego wymogu MAR i w związku z tym nie było konieczności komunikowania tego przez ESPI. przepraszam ale chyba nie do końca - chyba że się mylę ale po ESPI tego nie widać www.stockwatch.pl/komunikaty-s...1) uplasowanie a dwa amortyzacje i wykupy które zmniejszają zadłużenie.
|
|
Temat:
CAPITEA
Cytat:mareksus napisał(a):
Co do KNF to nie reagowała jak GB przekroczył ustalony limit emisji obligacji. Pozostawała bierna. Obudzili się po pół roku, dopiero jak zrobiło się na prawdę gorąco wokół spółki.
Ale jaki ustalony limit przekroczył GetBack? Ja o takim nie słyszałem. Z chęcią poczytam. Dla każdej emisji limit 150 osób był zachowany, a polskie prawo nie regulowało zdaje się sumarycznej liczby obligatariuszy w emisjach niepublicznych. 150 wynika tylko z oferty którą trzeba robić z prospektem lub bez. Wywrotka miała miejsce po prospektach, zarówno akcji i obligacji. wydaje mi się że zarzut został źle ujęty. całość była robiona zgodnie z prawem - stąd teraz pomysły na pilnie i zmianę prawa - zmianę ilości emisji/wielkości itp bez prospektu natomiast tutaj problemem i zarzutem jest fakt że całość była robiona w zawrotnym tempie a informacje z spółki nie były podawane na bieżąco więc kolejny inwestorzy nie byli realnie ocenić ryzyka - emisje prywatne były plasowane szybko i non stop bez ujawniania tego raportami i nagle - pada na rynek informacja o zadłużeniu na ponad 2mld no i coś o czym już tutaj dawno wspomniałem - nie równość rynku umówmy się fakt spadku akcji nie trwał 2-3 dni tylko od końca ubiegłego roku i był dlatego że jedni wiedzieli więcej a inni wiedzieli tyle co KK kłamał. -> wyjście NN z całej inwestycji (akcje i prawdopodobnie duży pakiet obligacji) na sam koniec przed zawieszeniem
|
|
Temat:
CAPITEA
@Mareksus
nie wiem czy wiesz ale obligacje nie są na 1 miejscu przy likwidacji a 1-2 lata to nie trwa likwidacja spółki - zobacz sobie Amber Gold i sprzedaż majątku działanie syndyka itp
2) na chwile obecną BGK nie płaci odsetek i nie spłaca obligacji - to bardzo dużo jeśli chodzi o bieżące koszty co pozwala faktycznie generować gotówkę
3) wątek dla obligacji jest osobny i proponuje aby CI co tutaj wpisują swoje oczekiwania itp a bez merytoryki i jakiś informacji po prostu przenieśli się na wątek o obligacjach.
@cinis_ - dokładnie - funkcjonowanie firmy pozwala myśleć o spłatach - zgadzam się że harmonogram powinien wyglądać inaczej ale to jest właśnie kwestia negocjacji które teraz się odbędą.
odnośnie Abris to bardziej bym tutaj widział po prostu ustawienie zabezpieczeń na jakiś ich majątkach itp i tyle.
|
|
Temat:
CAPITEA
12 czerwca 2018 12:09:39 przez ar1urius Cytat: fre0n napisał(a): analityk2 napisał(a): A mnie zaciekawił ten fragment
Naszą ambicją jest, by za trzy lata spółka miała istotną wycenę rynkową, na tyle wysoką, żeby obligatariusze, którzy zgodzą się na konwersję długu na akcje, mogli skorzystać z opcji wyjścia
Czyli konwersja będzie z lockupem.
nie koniecznie - ja widzę to tak żę autor ma na myśli psychologiczny lockup - nie sprzedam akcji do póki wartość nie pozwoli odzyskać 100% przy kursie podanym w konwersji jest duża różnica miedzy kursem z przed zawieszenia a kursem konwersji - obligatariusze będą musieli poczekać aż kurs dobije do tego poziomu i to jest ten psychologiczny lockup
szybki przykład przy cenie konwersji 10zł, kursie rynkowym 5zł i wartości 10 000zł sprzedaż zaraz po konwersji oznacza że stratę tej wartości o 50% czyli zamiast 10 000 nominalnie z konwersji mamy 5 tys
Podejrzewam że pierwsze negocjacje z RW mogą bardzo zweryfikować te założenia. Obligi uważają że spółka ma wartość ujemną, a akcje są nic nie warte. Większość z nich nigdy nie inwestowała w akcje, a ich przedstawiciele chcą przejąć spółkę za długi w przypadku gdy Abris nie dofinansuje GetBacka (chcą mu także zaoferować 5 gr za akcję tak by płacąc ok 300 mln miał praktycznie 100% akcji spółki) i sprzedać ją potencjalnemu inwestorowi, który zagwarantuje stabilność finansową przez czas jaki będzie ona realizować układ. Tak więc konwersje to ja całkowicie bym wykreślił z tego scenariusza bo potencjalnie jest to kość niezgody która pogrzebie całkowicie jakiekolwiek porozumienie, a nas akcjonariuszy mniejszościowych doprowadzi do całkowitej utraty kapitału.
Może tak może nie, 1) układ z konwersją zakłada odzysk 100% kapitału osób z obligacji (w długim terminie przy założeniu że firma staje na nogi, kurs akcji powoli powoli bardzo powoli ale rośnie) 2) głosowanie do RW pokazało jak mało osób się w to angażuje, pokazuje podziały itp, dochodzą wspaniałe kancelarie i ich nie jasne interesy 3) Obligatariusze którzy tak mocno się udzielają - cześć z nich ma wykształcenie ekonomiczne wystarczy popatrzeć po grupie FB i ok taki argument przemawiałby za tym że może coś wyjść z przejęcia firmy ale skoro ktoś mówi że go oszukano że nie znał ryzyka obligacji że dał sobie wmówić że to lokata a jest po wyższej uczelni ekonomicznej to oznacza że jeśli firmę przejmą właściciele obligacji to tak jakby ona dzisiaj upadła. - Przeliczmy ilość akcji przy takiej konwersji na 5 groszy zobaczmy jak wiele tych akcji jest i weźmy pod uwagę sprzedaż pakietu większościowego - Obligatariusze chcą po 5 groszy nabyć akcje a sprzedać po dużo wyższej cenie. Ta firma to nie franczyza żabki czy stoisko na handlu które może otworzyć i prowadzić każdy - do otwarcia franczyzy głównie wymagany jest kapitał i chęć otwarcia, resztę człowiek uczy się na szkoleniu itp. 4) Skoro do tej pory nie było realnie firm które mogłyby wejść w GetBack to jak drobni którzy zostali oszukani ponoć i wmówiono im że mają lokaty mają znaleźć inwestora finansowego lub branżowego? topic na fb nie wystarczy. 5) "chcą mu także zaoferować 5 gr za akcję tak by płacąc ok 300 mln miał praktycznie 100% akcji spółki" - przymusowy wykup po średniej cenie z bodajzę ostatnich 6 msc - Abris powie dziękuje, syndyk i sobie skrobcie przez lata może 10 może 15% z całego nominału. 6) Zgadzam się z: wpłaciłem 100zł powinienem dostać 100zł plus odsetki, ale tak jak to już ktoś napisał wyżej (chyba także posiada obligacje) "zainwestowaliśmy" 100zł co wiązało się z ryzykiem (pomijam czy wprowadzony w błąd czy nie czy pokusił się na wyższe odsetki czy nie) i warunki rynkowe się zmieniły, niestety realia są takie że trzeba uzyskać jak najwięcej przy jakimś ustępstwie - mogę się mylić ale proponuje zobaczyć historię firm które nie wykupiły swoich obligacji - opcja na odzyskanie 100% jest nikła nawet powiedziałby że wynosi 0, im dłużej przepychanki będą trwały tym % odzysku z obligacji będzie mniejszy.
|
|
Temat:
CAPITEA
analityk2 napisał(a):A mnie zaciekawił ten fragment
Naszą ambicją jest, by za trzy lata spółka miała istotną wycenę rynkową, na tyle wysoką, żeby obligatariusze, którzy zgodzą się na konwersję długu na akcje, mogli skorzystać z opcji wyjścia
Czyli konwersja będzie z lockupem. nie koniecznie - ja widzę to tak żę autor ma na myśli psychologiczny lockup - nie sprzedam akcji do póki wartość nie pozwoli odzyskać 100% przy kursie podanym w konwersji jest duża różnica miedzy kursem z przed zawieszenia a kursem konwersji - obligatariusze będą musieli poczekać aż kurs dobije do tego poziomu i to jest ten psychologiczny lockup szybki przykład przy cenie konwersji 10zł, kursie rynkowym 5zł i wartości 10 000zł sprzedaż zaraz po konwersji oznacza że stratę tej wartości o 50% czyli zamiast 10 000 nominalnie z konwersji mamy 5 tys
|
|
Temat:
CAPITEA
Leonek7: Cytat:Obligatariusze w ogóle nie chcą akcji .Nie po to inwestowaliśmy w obligacje ,że by teraz nas zmuszano do konwersji na akcje.Do tego po cenie z kosmosu. zgadzam się w 100%, skoro już Pan/Pani nazwał/nazwała poprawnie co zostało zrobione - tj "inwestowaliśmy" w obligacje to trzeba sobie jasno powiedzieć, Inwestowanie wiąże się z ryzykiem wiec proponuje przyjąć na siebie umorzenie obligacji o procentową wartość tak jak akcjonariusze tj od 18,5zł do kursu z przed zawieszenia.
|
|
Temat:
CAPITEA
dokładnie, odpisy mają mniejsze znaczenie - patrz KGHM
według mnie dużo większe znaczenie ma zwijanie biznesu za granicą (jeśli mają tam portfele) i przede wszystkim ewentualna redukcja zatrudnienia: - portfeli mają więcej a będę mieli mniej osób do obrobienia tego, chyba że outsourcing ma wyjść znacznie taniej kosztowo i efektywniej ...
|
|
Temat:
CAPITEA
mindek napisał(a):dla grubych kasa się znajdzie przed kolejką?
"W następstwie spotkania przedstawicieli Domu Maklerskiego z przedstawicielami Spółki, Zarząd GetBack S.A. pisemnie potwierdził że: · intencją Spółki jest jak najszybszy wykup obligacji serii LE z odzysków generowanych przez portfele wierzytelności stanowiące zabezpieczenie emisji; · w związku z faktem, iż określenie terminów poszczególnych płatności musi być wpisane w model finansowy dot. ww. portfeli wierzytelności, Spółka rozpoczęła intensywne prace nad przygotowaniem propozycji dla poszczególnych wierzycieli finansowych dotyczące zasad spłaty przysługujących im wierzytelności; · Spółka planuje przedstawić propozycje spłaty obligacji serii LE do dnia 15 czerwca br., z założeniem że płatności rozpoczną się w czerwcu tego roku."
taki mail dostali klienci indywidualni... zapewne omyłkowo ale czy to nie jest faworyzowanie jednych kosztem drugich w momencie kiedy spółka prosi o układ?
nie wiem czy dobrze rozumiem ale tutaj mówimy o serii zabezpieczonej na portfelach a to nie do końca jakby pierwszeństwo. odnośnie komisji całej weryfikacji przez Państwo i wszystkie jego organy to czy akcjonariusze także nie powinni jednak uderzyć? cały czas mówi się o obligatariuszach a w zasadzie akcjonariusze na podstawie tych samych nazwijmy to mataczeniach opierali swoją wiedzę - gdzie KNF nadzoruje spółki z rynku regulowanego
|
|
Temat:
CAPITEA
szybka weryfikacja listy z piątku Pana KK i szybka odpowiedź - oficjalnie żaden z inwestorów już tego nie rozważa tak w skrócie można to ocenić, nie oficjalnie raczej także nie ma co się łudzić. www.rp.pl/Finanse/306049886-Po...Cytat:Były prezes windykatora twierdzi, że zainteresowanych dokapitalizowaniem firmy było kilka dużych funduszy. Nasze informacje wskazują, że rozmowy były, ale na bardzo wstępnym etapie.
|
|
Temat:
CAPITEA
poszkodowany napisał(a):KK może i chce oddać Obligom z tych 370 baniek, tylko pytanie którym bo dla Wszystkich braknie - może "swojakom" ? tutaj jeszcze ciekawe info odnośnie tych 370 baniek z pb.pl, niestety nie ma info czy uzupełnili i wniosek jest dalej w biegu Cytat:Zabrakło 600 zł
Na razie nic też nie wyszło z procesu o ochronę dóbr osobistych, w ramach którego Konrad Kąkolewski miał się domagać 370 mln zł od funduszu Abris Capital Partners (główny udziałowiec GetBacku) i Pawła Gieryńskiego, partnera w Abrisie. Pozew wpłynął 22 maja, ale trzy dni później sąd zarządził jego zwrot w związku z nieuiszczeniem wpisu.
— Pozew został opłacony w kwocie maksymalnej 100 tys. zł. Sąd uznał jednak, iż skoro przedmiotem żądania są roszczenia majątkowe i żądanie opublikowania przeprosin, to poza kwotą maksymalną zastosowanie znajdują przepisy o wpisie stałym w wysokości 600 zł. Moje stanowisko jest odmienne, acz w związku z tym, że mojemu klientowi chodzi o rozpoczęcie procesu, nie zaś o spory doktrynalne, nie będę skarżył postanowienia o zwrocie pozwu i uzupełnię opłatę o 600 zł — wyjaśnia Sebastian Frejowski, starszy partner w kancelarii Maciej Rudnicki i Partnerzy, reprezentujący Konrada Kąkolewskiego. dodatkowo: Cytat:Pieniądze są natomiast na pensje. 30 maja GetBack zapłacił pracownikom. Intencją windykatora jest też regulowanie innych bieżących zobowiązań. Jego sytuacja finansowa z pewnością nie jest dobra, o czym świadczy samo postępowanie układowe No i raport Nowy Prezes twierdzi żę robią wszystko w tym kierunku a upublicznienie danych było dlatego że chcą jednak wyjść do przodu i pokazywać jasno i zawsze wszystko nawet najgorsze. Odnośnie opinii audytora to dochodzi nowy wątek w zasadzie, który opóźnia wydanie opinii: Cytat:— Spółka współpracuje z audytorem. Dostarcza wszystkich danych, o które poprosi — mówi Przemysław Dąbrowski. Z informacji „PB” wynika, że Deloitte po prostu zmienił procedury. Sprawa GetBacku ma już bowiem takie reperkusje, że nadzorują ją zagraniczni pracownicy Deloitte. Całość: www.pb.pl/tajemnice-nie-tylko-...
|
|
Temat:
CAPITEA
Jan Nowak napisał(a):Cytat:Zapytajcie KK czy wypłacił 100 mln, ktore obiecał dać akcjonariuszom. Mial to zrobic"na drugi dzień" , upłynęło kilkanaście. KK chciał 100 mln zl odszkodowania od Abris i obiecał, że te pieniądze odda akcjonariuszom. Póki co żadnego odszkodowania KK nie dostał... a nie przypadkiem 370 mln i oddanie obligatoriuszom?
|
|
Temat:
CAPITEA
|
|
Temat:
CAPITEA
|
|
Temat:
CAPITEA
@up jest już komentarz Deloitte - w skrócie GetBack opóźnia/opóźniał przekazanie i ujawnienie niezbędnej dokumentacji do wydania opinii. www.pb.pl/audytor-getbacku-tlu...
|
|
Temat:
CAPITEA
dwa raporty przesunięte to nic do tego dochodzi jeszcze dzisiejsze info od KNF o zakłądanych manipulacjach i nazwijmy to wprost oszustwach finansowych
jutro WZA ciekawe jak to jest zrobić taki syf i dramat ludziom i się pojawiać publicznie - Abris
|
|
Temat:
CAPITEA
dziwne że w tym przypadku mamy już naprawdę jasny przekaz - jest wiele nieprawidłowości które finalnie są łamaniem prawa a spółka nadal działa na swoich zasadach
nie ma wezwania głównego akcjonariusza to uregulowania kwestii itp nie wiem czy w tym przypadku gdy zachodzi podejrzenie działania na szeroką skalę i stratę osób prywatnych nie powinien być wprowadzony do zarządu ktoś z ramienia organów KNF itp tutaj możemy za chwilę mieć kategorię działania zorganizowanej grupy przestępczej która doprowadziła do niekorzystnego gospodarowania mieniem osób poszkodowanych, drobnych inwestorów.
|
|
Temat:
CAPITEA
win1248 napisał(a):Tutaj już dawno zakutych w kajdankach powinni wyprowadzić i prokurator się tym zająć. Wał za wałem i ...... i nic. Pislandia zajmuje się otwieraniem pokazowych osiedli w programie Alternatywy4+ i nie chce się brudzić w przywracanie standardów na polskim RYNECZKU finansowym. Ja już od jakiegoś czasu twierdzę, że obligatariusze niewiele dostaną, spółka jest rozbierana po cichu i konsekwentnie, nie podzielam optymizmu "sebastiana", tu już nic się dobrego nie wydarzy. patrząc tak po historii to: - NN i S. Buczek wiedzieli najwięcej i dalej wiedzą najwięcej. (ostatni wywiad Buczka z Karpacza bodajże) Można już śmiało powiedzieć że KK który straszył Buczka wiedział że ten ma racje. Na dzisiaj wydaje mi się że akurat właśnie Bardziej Buczek byłby w stanie postawić tą spółkę na nogi niż byli i obecni z RN i Zarządu
|
|
Temat:
CAPITEA
chyba jesteśmy już na tzw wyższym lvlu oszustw, wyłudzeń i kradzieży w tej spółce z cichego okradania na jawne okradanie mniejszościowych akcjonariuszy i obligatoriuszy ciekawe ile jeszcze musi się wydarzyć żeby jednak ktoś nad tym przejął kontrole bo te 3 banki to jest jawna kpina z nadzoru itp.
oczywiście rzecznik getbacku i tak nic nie odpowie ale wysłałem żądanie szybkiego komunikatu w tej sprawie, do wiadomości KNF i GPW
|
|
Temat:
CAPITEA
|
|
Temat:
CAPITEA
jest poprawa komunikacji spółki z inwestorami! - tym razem nie kazali czekać do 23:50 i jest już info że nowy termin to 29.05.2018r dla raportu za 2017 * ciekawe jak z terminem raportu za 1Q 2018 - dodatkowo mamy informacje znaczącą jeśli chodzi o finansowanie a w zasadzie doprecyzowanie że waga portfeli w odpisach wzrosła z 60% do 64% z ciekawości na rynku to jeszcze Audytor zaczyna obrywać za swoja pracę. www.bankier.pl/wiadomosc/Deloi...i kolejna odsłona KK - tym razem wycena na miliardy ... www.parkiet.com/Wierzytelnosci...
|
|
Temat:
CAPITEA
zna ktoś faktyczne udziały w Getbacku DNLD? tj udział procentowy w spółce DNLD innych podmiotów bo to może być klucz - Abris swój wyjął ale nie pewnie tyle ile by chcieli - nie wiadomo jak pozostali z tego podmiotu
Jeśli Abris dałby znowu kasę (mamy dwie pożyczki) to pytanie ile i jak pozostali, Abris to fundusz on odpowiada przed inwestorami więc tutaj to nie jest typu LC który włoży albo nie włoży w Getin Bank - to jego decyzja indywidualna nie jako z własnej kieszeni, tutaj mamy jednak inną sytuacje/
|
|
Temat:
CAPITEA
makk napisał(a):Mam takie nieskromne pytanie , czy abriś za akcję płacił gotówką w całości czy w części się posiłkował się kredytem którego spłata była zabezpieczona tymi akcjami ?
Pytanie jest o tyle ciekawe. że gdzieś o takim dilu obiło mi się o oczy nie wiem tylko gdzie o takiej opcji na poważnym blogu czytałem, oczywiście umowa także w tym względzie jest objęta tajemnicą handlową, ale gdyby tak było to mamy wytłumaczenie dilu na getbacku . Abris wziął kasę z ipo , nie zamierzał spółki nigdy dofinansować a papiery getbecku sa problemem ideabanku , a w zasadzie niczyim problem bo LC wyczyścił sobie bilanse swoich banków i tak na tym sporo zarobił . Idę o zakład dnl holding czy jak mu tam to jedno i to samo co LC Składu tej spółeczki nigdy nie poznamy i to chodzi . Prawo karne tu nie działa niestety dowodów będzie brak jak zawsze. Charles Bronson już zmarł a szkoda może by pomógł. z tego co wyczytałem i pamiętam to Abris akurat nie ale w DNLD do kilku udziałowców już tak - chyba sam Kąkolewski także pożyczał kasę na wykup. Abris to fundusz który zbiera pieniądze od inwestorów i je alokuje zarządzając inwestycja po czym ją sprzedając gdy urośnie tak w ogromnym skrócie, więc nie sądzę żeby akurat oni się zapożyczali a tym bardziej pod GetBack
|
|
Temat:
CAPITEA
muaddib77 napisał(a):dobrze widzisz, ale jak trafnie zauważył analityk2 jest to jednostkowy raport... musimy czekać na skonsolidowany do 21.05.2018 r., a wszystko wskazuje że się pojawić może w terminie, trzeci już sylwester z Getbackiem się szykuje, biorą ludzi na przeczekanie i wymęczenie... te dane która dzisiaj ujrzały światło dzienne to dane za 1Q 2018 21.05.2018 mamy raport roczny za 2017 30.05.2018 zaplanowany raport za 1Q 2018
|
|
Temat:
CAPITEA
Cytat:Czepię się już tylko jednego?:)
Skąd wiesz o złej dywersyfikacji? GetBack dość skąpo informował o kupionych portfelach i raczej nie podawał z jakich banków. Więc ciężko jest powiedzieć co mają w środku:(. To co wiemy to że prezes się chwalił że kupują coraz młodsze i są pierwsi którzy zaczęli kupować drożej ale takie o DPD 90, gdzie odzyski są znacznie większe. Ale czy mu wierzyć... Zwłaszcza, że podobno jeden z inwestorów o którym informował zaprzeczył rozmową.
Tak czy siak cyfry w ostatnim raporcie i informacje o odzyskach za 2017 r. wyglądały dobrze. Duże odzyski, niski c-t-c i odzyski 20% powyżej prognoz- czyli niby bardzo dobra wiadomość. Raczej nie wskazywało to na złe portfele i przepłacone przetargi. Po prostu poszli o jeden zakup za daleko- pewnie w ten duży w Hiszpanii- żeby go kupić musieli na gwałt wyciągnąć kasę z obligacji (wtedy w grudniu płacili 12% odsetek). Potem pojawiły się wezwania do wykupu więc kolejne upychanie żeby je zalać i szukanie na gwałt inwestora i kasy w bankach, w końcu ogromna emisja. tzn znowu można powiedzieć ze generalnie nic nie wiadomo ale do tego wątku dodam: - odzyski według KK 1,2mld za 2017, według nowego zarządu coś około średnio miesięcznie 77 baniek - spora różnica może się okazać na końcu tj nawet -200 baniek versus raport z stycznia KK - zakup portfela w Hiszpanii był trochę przed informacją o wstępnej decyzji bodajże Banku z zagranicy chyba Hiszpania? który mógłby to sfinansować - 1 portfel na pewno już odpadł - to ten hipoteczny za który finalnie prawdopodobnie nie zapłacili. Niestety ale według mnie na chwilę obecną wychodzi na to że dużo danych odbiegało in minus od tego co było podawane na rynek przez poprzedni zarząd i taki niestety jest fakt.
|
|
Temat:
CAPITEA
Cytat:fre0n napisał(a): sam koniec przed akcjonariuszami a tutaj już oficjalne chyba potwierdzenie że inwestorzy to była fikcja www.parkiet.com/Wierzytelnosci...AllInclusive napisał(a): Staram się zrozumieć logikę ale chyba mi się nie uda, bo mój mózg rozróżnia odcienie a nie tylko kolor biały i czarny. mam dwa pytania w zasadzie retoryczne: 1. To co powie KK to 100% kłamstwa bo to złodziej i oszust? 2. Jeśli ktoś napisze coś na stronie internetowej to jest to automatycznie 100% prawdy, jest to wyrocznia i łykamy to w całości jak młody pelikan? 3. Jeśli "ktoś" z ulicy zadzwoni do dużej instytucji i zapyta o potwierdzenie jakiejś spekulacji to odpowiedź uzyskana przez telefon albo email jest definitywna i koniec i kropka? Edytowany: 17 maja 2018 12:27 Ad1. wychodzi na to że nie, prawdą była zapowiedź że emisja jest dla Obligatoriuszy wiem może słaby żart ale tak jest Ad2. Nie nie jest ale źródło jest bardziej wiarygodne niż KK Ad3. nie podałem źródła jako Pudelek.pl (z szacunkiem dla tego źródła) ale możesz wierzyć np. w te już bardzo popularne rozmowy z PKO BP i PFR
|
|
Temat:
CAPITEA
|
|
Temat:
CAPITEA
no i co z tymi 99% zrobią?
kilka funduszu będzie miało około 5-10% włącznie z Abrisem a cały pozostały akcjonariat będzie rozwodniony i jak wyobrażasz sobie WZA i kierowanie spółką? wybór zarządu itp
|
|
Temat:
CAPITEA
hmm no nie sądzę że będzie łatwiej
jeśli spadnie do 30 groszy i np. będzie zgoda na konwersje po 0,5zł to jaki ma sens ta konwersja? - kapitałowo to jest nic wtedy mogą po prostu zrobić redukcje na obligach do 70% bez konwersji bo to wyjdzie lepiej dla osób z obligacjami na dzień dobry a także mniejsze rozwodnienie w akcjach i mniejszy koszt
wiec według mnie najlepszy moment na odwieszenie byłby w sytuacji gdy spółka miała by wszystko poukładane i pokazała jakieś pozytywne info że jednak ogarniają ten bajzel
|
|
Temat:
CAPITEA
niestety cos nie moge edytowac wpisu aktualizacja wyceny - mozna by to laczyc sytuacja bodajze w Trognie gdzie nagle 25% spadłą wycena jednostek po zmianie metody wyceny
|
|
Temat:
CAPITEA
ninia napisał(a):nie przeszacowano portfele wierzytelności o 60 % tylko strata w 60 % spowodowana jest przeszacowaniem portfeli, przeszacowano wierzytelności o 600 mln zł no właśnie z komunikatu to nie jest że 60% tych tam 28 mld utracone tylko 60% to udział w stracie ale jeszcze jedna kwestia skoro za 3Q był zysk na poziomie 181 mln a teraz jest strata 1mld to tak naprawdę przeszacowanie to prawie 1,2 mld dobrze myślę? jakby tak teraz spojrzeć w tył to ta informacja była już podana - nowy zarząd na konferencji powiedział że aktywa są mniejsze prawdopodobnie niż zaraportowane, wspomnę także że na tej samej konferencji o ile dobrze pamiętam podali o 200 mln mniejsze odzyski niż podane na początku roku (coś około 950 mln zamiast 1,2 mld) strata księgowa to także mniejszy podatek dochodowy więc znowu cięcie kosztów. mnie najbardziej martwi fakt redukcji zatrudnienia który został nie jako zapowiedziany bo to oznacza zwijanie biznesu przy tym poziomie redukcji. według mnie nie ma szans na utrzymanie tego portfela który mają więc albo outsourcing windykacji albo sprzedaż portfeli
|
|
Temat:
CAPITEA
no i mamy znowu zmianę tym razem 21.05
to jest kpina ze taki raport jest podawany o 23:45 a nie np. przed sesja odrazu na początku dnia, nikt nie wmówi że zarząd getback przed chwilą dostał informacje o tym że nie ma raportu.
|
|
Temat:
CAPITEA
też wydaje mi się że brak opinii biegłego to będzie na dzień dobry minus dwucyfrowy wynik. - według mnie akcjonariusze i tak są utopieni więc jedyna sensowna opcja odwieszenia akcji to opcja po zatwierdzeniu układu w 100% tj dograniu wszystkich szczegółów. wtedy kurs ma szanse wzrosnąć.
na chwilę obecną podaż powinna być bardzo duża bo dużo osób na dzień dobry sprzeda po każdej cenie byle by coś ratować.
|
|
Temat:
CAPITEA
nie do końca całość trzyma się kupy bo z jednej strony inwestorzy - gdzieś przeczytałem że RN potwierdziła - był jeden list intencyjny w sprawie inwestora z drugiej strony ponoć SP - ale czy aby na pewno taka sytuacja jest realna? pisanie pisma do Premiera że mają pożyczyć kasę bo jak nie to ... i że mają objąć akcje?
- raport, przy poprzednim terminie ktoś napisał fajnie na forum bodajże koło 22 - noc niczym sylwester z GetBack - każdy wyczekuje do północy ...
- Osoby z Obligacjami - z jednej strony są wkurzone bo można utracić kasę (nie wierzę że 100% osób z obligacjami nie znało ryzyka) z drugiej strony są podpuszczane przez prawników i wszelkiego rodzaju kancelarie które tak naprawdę zarabiają od początku procesu więc ich dobry cel średnio widzę. I kolejna sprawa - spółka na skraju upadłości a żądania ogromne. Wiadomo że każdy musi grać o jak najlepsze swoje ale jeszcze nie widziałem sensownej propozycji z strony właścicieli obligacji - nawet propozycji na start. Ta z GetBecku według mnie jest ok ponieważ daje możliwości do negocjowania paru punktów tak aby to się podobało tym co mają te obligacje - tj kwota spłaty w tym roku, wartość konwersji oraz cena akcji.
z każdym kolejny newsem z spółki wydaje mi się że propozycja GetBacku jest jak pobożne życzenie osób które objęły obligacje -
|
|
Temat:
CAPITEA
Rozumiem że każdy chciałby odzyskać wszystko co włożył itp ale: - inwestycje wiążą się z ryzykiem - nie wiem czy aby na pewno niektórzy są świadomi faktu obecnej sytuacji spółki - tu nie ma opózenia w płatności typu 3 dni jak było na początku z Quercusem tutaj may spółkę która w każdej chwili może po prostu upaść a to będzie wiązało się z stratą możę nawet 80-90% wartości nominału obligacje już nie mówiąc o odsetkach.
wiec żądania typu bez redukcji typu oprocentowanie 5% to raczej pobożne życzenia które już można włożyć w marzenia. im szybciej każdy z nas zejdzie na ziemie tym lepiej.
|
|
Temat:
CAPITEA
sądzę że to nie trafiony pomysł (żeby nie napisać obraźliwe)
ludzie którzy nie mają np oszczędności mają pomagać tym którzy np zainwestował po 50 tys w obligacje i stracili na tym poprzez zbiórkę na prawnika dla poszkodowanych? taki będzie tego odbiór. bo przecież nikt nie obstawo że zbierać się mają sami poszkodowani
i na tym zakończę moja odpowiedź żeby mnie nie poniosło.
|
|
Temat:
CAPITEA
joshep napisał(a):@pytek21 przy tej propozycji układowej to ja jako obligatariusz wolałbym upadłość, bo problemem nie jest do końca ani harmonogram spłat ani nawet ta konwersja na akcje, które będą pewnie chodzić po 2gr. Prawdziwy problem to brak zapewnienia perspektywy działalności spółki przez te 7 lat. Tutaj trzeba by się zdać na wiarę i to naprawdę dużą wiarę że ta spółka przetrwa te 7 lat. Do tej pory firma miała wszystko - 3 mld zł pozyskane z obligacji i akcji, dobrą prasę, raitingi itp. ale nie przetrwała na giełdzie nawet jednego roku a teraz rozumiem mamy uwierzyć że nie mając w sumie nic poza "unikalnym modelem biznesowym" i portfelami wierzytelności których wartości nikt nie zna, ma przetrwać 7 lat i jeszcze w tym czasie spłacić te 65% długu z obligacji? Ja po prostu w to nie wierzę bo nie ma do tego żadnych sensownych podstaw i to wygląda na kolejne "damy radę". Można tu podać jeszcze wiele innych argumentów za tym że te 7 lat to jest naprawdę mega giga super optymizm tj.skompromitowany zarząd i rada nadzorcza, fałszowanie sprawozdań finansowych, kłamstwa w komunikacji do inwestorów i wiele innych. Na podstawie tego wszystkiego po prostu nie mogę uwierzyć że to jest plan restrukturyzacji który daje realną szansę na odzyskanie pieniędzy inwestorów.
Piszesz też również o tym że to obligatariusze są winny obecnej sytuacji i to ich wina że spółka padła, to przypomnij sobie kto ogłosił kolejne emisje akcji i co się działo na notowaniach akcji GetBack. Od strony technicznej to nie obligatariusze rozpoczęli proces dobijania spółki tylko akcjonariusze w szczególności Abris który zrobił dwie emisje na 70 mln akcji nie widząc dla kogo je robi i po co, w uproszczeniu to są słowa człowieka z Abris z wywiadu w parkiecie. Ten sam Abris nie ustalił też żadnej ceny dla nowych emisji - tylko "niech rynek wyceni". Potem NN i inny akcjonariusze którzy mieli dostęp do wewnętrznych informacji ze spółki zaczęli w panice wyprzedawać akcje no i zrobiła się po prostu panika a na końcu dołączyli do niej obligatariusze widząc że w spółce coś złego się dzieje. Dlatego własnie wg. mnie to akcjonariusze w szczególności Abis i inni instytucjonalni załatwili spółkę swoimi działaniami.
Wg. mnie ten układ w tej formie nie przejdzie i tak jak pisałem nawet nie w zakresie cięć czy wydłużenia spłaty obligacji bo na to ludzie są w stanie się zgodzić żeby odzyskać cześć pieniędzy ale dlatego że nikt tego nie dofinansuje a jak nie będzie nowych środków to spółka tak czy inaczej padnie najdalej za rok lub półtora. Międzyczasie Abris wyciągnie ze spółki co tylko się da m.in na podstawie tzw. pożyczki której udzielili. A jak ogłoszą upadłość likwidacyjną w 2019 to się okaże że w GB już nic ma poza najgorszymi wierzytelnościami których już nikt nie kupi. @Joshep tylko że w przypadku upadłości może dostaniesz 5% może 10% nie sądzę żę więcej i także nie od razu bo takie postępowanie i wyprzedanie majątku przez Syndyka trwa parę lat, tutaj jeszcze specyfika aktywów - mało płynne bo tylko parę firm może to kupić, dwa każdy czas działa na niekorzyść tego "aktywa" im starsze tym mniej warte i mniejsze odzyski na tym można zrobić - tak jak już pisałem wcześniej teraz trzeba walczyć aby jednak zwrot był w tym roku nie 1% a np. 5-15% plus parę innych istotnych zapisów w układzie 15.05 termin publikacji raportu za 2017 30.05 termin raportu za 1Q 2018
|
|
Temat:
CAPITEA
orekki napisał(a):Cytat: Warunki i tak są bardzo łagodne, zakładając te 8 zł z hakiem za akcję przy 33% konwertowanej na akcje to na starcie jest strata 16,5% (ale możliwość szybkiej konwersji na gotówkę) ale jesli spółka wydzie na prostą to akcje będą pewniejsze niż rozłożony na lata dług obligacyjny. Jak odwieszą wtedy notowania (co nie jest takie pewne od razu, bo widełki mogą np. wstzrymać jakiś czas) to szybka konwersja na gotówkę będzie chyba przy paru groszach a nie ponad 4zł. Strata na starcie to praktycznie całe strzyżenie. Może z czasem cena się zwiększyć, ale nie na początku jak większość rzuci na sprzedaż no to jest pytanie bo z drugiej strony nagle zadłużenie zostaje "zrolowane" gdzie 35% (upraszczam) zostaje nie jako skonwertowane na akcje czyli zadłużenie się zmniejsza kurs wymiany to ponad 8 zł, zwiększa się kapitał firmy, tanio mają całe finansowanie na prawie 2,6 mld do tego czy każdy z tych co z obligacji dostaną akcje będą w stanie to od razu sprzedać? to trochę inni inwestorzy niż akcjonariusze (oczywiście nie wszyscy)
|
|
Temat:
CAPITEA
Paweł napisał(a):Chodzi o czas. W połowie marca nic się szczególnego nie działo. Kurs akcji spadał powoli. W mojej ocenie 18,5 zł na IPO to było mistrzostwo świata. Abris na papierze zarobił w kilka miesięcy ok 8 zł na akcję. (kupił za 830 mln zł 80 mln akcji) a sprzedał po 18,5 (oczywiście nie wszystko 20 nowej emisji i 20 swoich czyli wycofał z inwestycji 360 mln zł). Dlatego nie wszedłem w akcje GBK. Nie widziałem uzasadnienia dla tak spektakularnego wzrostu wartości tej firmy. Późniejszy wzrost kursu był dla mnie dużym zaskoczeniem. Spadek notowań traktowałem jako powrót do godziwej wartości GBK i to patrząc z dzisiejszej perspektywy mnie uśpiło. W połowie kwietnia dla większości (lub znacznej ilości) inwestorów i obligatariuszy było jasne, że coś jest nie tak.
Zgadzam się, że szanse nie były równe co pokazuje zachowanie NN. Oni i tak byli spóźnieni, ale byli lepiej zorientowani niż większość.
W dalszym ciągu nie wiem czy te pożyczki od Abrisa to zostały wypłacone czy też są tylko obietnicą, że mogą być udzielone. W moim rozumieniu komunikatów to nie zostały spółce fizycznie udzielone. W tej chwili to nie ma już tak wielkiego znaczenia bo mleko jest rozlane.
wychodzi na to że przynajmniej jedna została już ruszona pożyczka - we wniosku do sądu jest zapis że pożyczka w euro do 25 mln a nie wykorzystana kasa z tej pożyczki na dzień wniosku to 20,86 mln (domyślnie niecałe 4mln wykorzystane) dodam żę pożyczka to 23,7 mln euro z założeniem że może wzrosnąć do 25 mln euro
|
|
Temat:
CAPITEA
@Paweł
nie wiem czy by te 200mln starczyło (200 baniek blisko końca dodał Abris) tutaj nie do końca była kwestia płynności od razu - między zapowiedzią o emisji i cudach inwestorach a WZA trochę czasu minęło, spekulacja także swoje zrobiła. Niestety prawda jest taka że Rynek jest nie równy jeśli chodzi o informacje - CI co wiedzieli więcej już ich nie ma w Getbacku i szybko się wycofali - podniosę jeden ciekawy argument:
Dzisiaj Trakcja ogłosiła wyniki, kurs od poniedziałku do ogłoszenia spadł mocno - wyniki gorsze od oczekiwań, już mówi się że będą szukali kwestii informacji poufnych użytych do transakcji NN wywala wszystko przed zawieszeniem i praktycznie krachem w spółce - czy tutaj ktoś wspomniał o tym że NN miał informacje (mieli członka w zarządzie) i wykorzystali te info???
Kurs akcji spada od wielu miesięcy - niektórzy wiedzieli co jest grane a niektórzy tak jak Buczek z dużymi pakietami zostali na lodzie bo wiedzieli tyle co większość rynku
- niestety w tej spółce nic nie jest pewne ale
na krótko przed problemami mamy okresową amortyzacje obligacji - wykupy - co patrząc wtedy można by określać jako - spółka ma kasę. Nawet rolując obligacje to okej ale czy przypadkiem te wykupy to nie były właśnie z putów? KK chwali że wykupili obligi - może po prostu akurat te musieli
według wniosku o układ spłaty w ubiegłym roku to średnio msc 77 baniek, natomiast na początku roku Getback raportuje 1,2 mld (różnica to około 200 baniek w spłatach!) Raportu nie ma bo ponoć audytor, dzisiaj na konferencji okazuje się że nie do końca wycena aktywów może się zgadzać. Trigon - zmiana metodyki czy metodologii wyceny aktywów, -25% na funduszach
jak wcześniej twierdziłem że raport za 2017 będzie dobry tak teraz wydaje mi się że może pokazać parę kwestii które jednak wyglądały inaczej niż to K.K przedstawiał.
|
|
Temat:
CAPITEA
najlepsze jest to że na 100 osób które widziałem na grupie na fb to około 5 które przeglądałem mają wpisaną szkołę ekonomiczną na poziomie uniwersytetu! jedna osoba tam komuś wytknęła że uczęszczała do najlepszej uczelni w Polsce z dziedziny ekonomi i pisze że nie miała pojęcia o ryzyku itp obligacji.
|
|
Temat:
CAPITEA
anty_teresa napisał(a):Jeśli chodzi o moje zdanie, to patrząc na historię procesów restrukturyzacyjnych i układów w upadłości strzyżenie wcale nie jest duże. Naiwnym było sądzić, że skończy się tylko na rozterminowaniu płatności jeśli ktoś idzie z wnioskiem do sądu, a takie wnioski padały. Oczywiście można próbować utargować więcej, ale dużo więcej już nie będzie - tak mi się wydaje. także jestem tego zdania ale według mnie: - cesja na wierzytelności od SP dla Abris (te zasądzone 700 baniek) - zwiększenie płatności na ten rok np. do 10/15% - dodatkowe dofinansowanie przez Abris np. na 100-200 baniek poprzez objecie akcji w cenie jak obligatariusze - Lockup na akcjach Abris do końca spłaty oblgiacji i powinno być okej według mnie
|
|
Temat:
CAPITEA
ponoc jutro Centrum Konferencyjne Zielna ul. Zielna 37 godzina 10.30 -
|
|
Temat:
CAPITEA
|
|
upadłość nie oznacza że ludzie otrzymają 25%, 65% w obligach plus 35% w akcjach (wiem że na moment odwieszenia to te 35% będzie warte dużo mniej, daj Bóg połowę) plus ewentualne jakieś rekompensaty za misseling
jak to mówią - wybierz mniejsze zło, te 35% z akcji można w miarę szybko upłynnić - podaż będzie raczej duża ale tutaj to raczej wszystkie kwestie są opartę o "prognozy" albo "marzenia"
Według mnie układ + jakieś dodatkowe wymuszone warunki na Abris np. - cesja z odszkodowania od PL za FM Bank / zabezpieczenie - LockUP na akcjach na kolejne 2-3 lata dla nich - udzielenie dodatkowego finansowania firmie przez Abris
|
|
Temat:
CAPITEA
te 25% to chyba życzenie raczej skoro teraz nie są już w stanie regulować płatności (także publiczno prawne mają zaległości) w upadłości z masy zostaną wyciągnięte zabezpieczenia wiec tak na prawdę obligatariusze dostaną to z czego zostanie. - dojdą koszty postępowań syndyka itp - aktywa które ma spółka czyli portfele to nie produkt typu samochody czy telefony które chętnie kupi 500tys osób na aukcjach bo będzie w miarę tanio a aktywa które kupić może parę firm w Polsce i jeśli np. na kwiecień Kruk wyceniał to na 1mld do po ogłoszeniu upadłości kupi to za ile 0,5mld? dlatego wszyscy Ci co mówią że lepiej położyć spółkę i dostać te 25% według mnie są w dużym błędzie to nie BGK że pieniądze do 30 dni zostaną wypłacone, tutaj te postępowanie potrwa pewnie parę lat Bercik40 napisał(a):ten cały plan to jedne wielkie mega oszustwo
W razie wdrożenia przez spółkę środków restrukturyzacyjnych, spółka szacuje, że kwota środków, które będą mogły zostać przeznaczone na spłatę wierzycieli wynosić będzie ok. 1,45 mld zł, zapewniając spółce możliwość spłaty gotówkowej.
Dalej piszą, że Uzyskanie środków z odzysku istniejących portfeli wierzytelności od maja 2018 r. na szacowanym poziomie do końca życia krzywych odzysków: 3,0 mld zł we własnych funduszach inwestycyjnych zamkniętych oraz 1,1 mld zł na zewnętrznych funduszach inwestycyjnych zamkniętych.
Czyli zakładają odzysk 4,1 mld a oferują spłatę 1,45 mld. Toż to zwykła kradzież.
to nie przejdzie. Lepiej oddać to krukowi lub bestowi na zasadzie serwisanta i cała kasa pójdzie na spłaty tylko że te odzyski to nie jest termin typu 05.2018-12.2018 Według wniosku w 2017 zebrane zostało około 930mln dodatkowo napisali że odzyski to 3 mld oraz 1mld a zadłużenie to 2,8 mld przez te parę lat nikt za darmo nie będzie pracował aby to ściągnąć, koszty
|
|
Temat:
CAPITEA
1ketjoW napisał(a):A tu wywiad z byłym Prezesem. Widać, że Abris gra na czas. Cytat: Spółka dzięki restrukturyzacji na prostą wyjść może, jednak nie musi. Opieszałość zarządu i niechęć do pokazywania liczb opisujących realną sytuację w spółce sprawia, że z restrukturyzacją wiążą się liczne obawy. Szczególnie, że przyspieszone postępowanie układowe tylko z nazwy może być "przyspieszone". Dla tego typu restrukturyzacji przewiduje się 2-3 miesiące, jednak jeżeli nie wszystko pójdzie zgodnie z optymistycznym planem, całość może się przedłużyć. To z kolei może oznaczać dla obligatariuszy kolejne miesiące bez pieniędzy. Paradoksalnie w gorszej sytuacji są ci, którym spółka już zalega pieniądze.
- Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, iż zapowiadana restrukturyzacja spółki diametralnie różnicuje sytuację poszczególnych obligatariuszy. Zgodnie z art. 252 ustawy prawo restrukturyzacyjne GetBack w związku z otwarciem restrukturyzacji nie może regulować zobowiązań powstałych przed dniem otwarcia restrukturyzacji, w tym obligacji które już stały się wymagalne lub względem których obligatariusze złożyli żądanie wcześniejszego wykupu. Z drugiej strony zgodnie z art. 326 ust. 2 prawa restrukturyzacyjnego GetBack będzie zobligowany do regulowania bieżących odsetek od obligacji i bieżącego ich wykupywania wraz z nadejściem kolejnych terminów zapadalności. Dlatego też obligatariusze, których obligacje stały się już wymagalne aby odzyskać swoje pieniądze będą musieli czekać na zakończenie procesu restrukturyzacyjnego, a obligatariusze z późniejszymi terminami wykupu będą zaspokajani na bieżąco - tłumaczy adwokat Tomasz Majkowycz z kancelarii MKP Legal, reprezentujący część obligatariuszy.
Istotnym jest także pytanie, czy spółka zdoła zaspokoić wszystkich obligatariuszy. Teoretycznie działalność operacyjna wciąż się kręci, zamieszanie wokół spółki może jednak uderzyć w jej rentowność. Część obligatariuszy deklaruje nawet chęć rozmów i ustępstw, wielu jednak czuje się oszukanych przez spółkę oraz bankowych sprzedawców i deklaruje walkę o pełne 100 proc. zainwestowanego kapitału
www.bankier.pl/wiadomosc/Kakol...Szkoda, że nie cały wniosek został zeskanowany. Powinien być w nim bilans na dzień 6 kwietnia 2018 r. Ciekawe czy audytor będzie czekał na otwarcie postępowania przez sąd. Moim zdaniem tak, bo to istotna przesłana za kontynuacją działalności przez spółkę. W przypadku upadłości stopień zaspokojenia wierzycieli ma wynieść 25%. Spółka wyemituje około 82.399.394 akcji w ramach postępowania restrukturyzacyjnego. Uzyska 711 mln zł. We wniosku jest też informacja o średnich miesięcznych odzyskach na poziomie 77.2 mln zł w 2017 r. a wcześniej w raporcie była informacja taka: w 2017 roku łącznie wartość ponad 1,2 mld zł Jeżeli sąd zatwierdzi postępowanie to spółka ma szansę przeżyć i raczej tak będzie. hmm czy ktoś wie skąd rozbieżność? We wniosku jest też informacja o średnich miesięcznych odzyskach na poziomie 77.2 mln zł w 2017 r.
|
|
Temat:
CAPITEA
udostępniono wniosek zgodnie z liczny zapytaniami www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...2,8 mld zadłużenia z obligów z czego 2,7 do układu 1mln zadłużenia w ZUS pożyczki od Abris - na koszty sądowe 28 mld na koniec 2017 roku wartosc portefli jest bilans na kwiecien 2018 ale na plycie cv obligi spłata 65% 35% konwersja na akcje kurs 8,63
|
|
Temat:
CAPITEA
|
|
Temat:
CAPITEA
temat już bardzo stary i wrzucany tutaj kilka razy - póki co z tego co się orientuje pieniądze nie zostały wypłacone. Cytat:Gdzieś czytałem - ale może się mylę, proszę mnie więc jakby co poprawić - rozpoczęcie postępowania restrukturyzacyjnego to powód do żadania wykupu obligów. Nie wiem czy mam rację. Może ktoś wie lepiej? nic to juz nie da www.bankier.pl/wiadomosc/GetBa...Cytat:Ucieczka GetBacku do prawa restrukturyzacyjnego spowodowana jest niewypłacalnością spółki. Restrukturyzacja zabezpieczy GetBack przed wierzycielami (a więc w tym wypadku przede wszystkim obligatariuszami) i ma dać czas spółce na naprawienie finansów bez widma powiększania się lawiny wymaganych płatności. Co istotne wstrzymane zostaną wszystkie egzekujce.
Sąd ma tydzień na rozpatrzenie wniosku, w razie zgody wyznacza komisarza oraz nadzorcę sądowego, w tej formie restrukturyzacji dłużnik zachowuje jednak kontrolę nad majątkiem.
|
|
Temat:
CAPITEA
Witam, tak jak już pisałem w mojej ocenie szanse to 1% na emisje ponieważ: - nie ma chętnych do objęcia akcji - cena rynkowa jest zbyt niska, emisja po 2zł da raptem 40mln a jednak 20mln akcji to sporo przy obecnej ilości - ABRIS sam nie obejmie emisji ani po 2 ani po 10 zł ponieważ przekroczy próg i będzie musiał zrobić wezwanie na akcje po cenie które dzisiaj jest zgoła inna niż rynkowa (średnia wyjdzie gdzieś ponad 10 zł może i ponad 15 zł) i po ostatnie: www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Cytat:Zarząd GetBack S.A. ( Emitent ) informuje, że w dniu 02 maja 2018 r. Emitent złożył w Sądzie Rejonowym dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu Wydział VIII Gospodarczy do spraw Upadłościowych i Restrukturyzacyjnych, wniosek o otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego przyspieszonego postępowania układowego w rozumieniu przepisów ustawy z dnia z dnia 15 maja 2015 r. Prawo restrukturyzacyjne (tekst jednolity: Dz. U. z 2017 r., poz. 1508, ze zm.). Uzasadnienie przyczyn powyższej czynności Emitent zakomunikował w raporcie bieżącym nr 57/2018 z dnia 30 kwietnia 2018 r. z innego źródła Cytat:Sąd rozpoznaje wniosek na posiedzeniu niejawnym na podstawie dokumentów dołączonych do wniosku w terminie tygodnia od dnia jego złożenia. Uwzględniając wniosek sąd wydaje postanowienie o otwarciu przyspieszonego postępowania układowego oraz wyznacza sędziego – komisarza oraz nadzorcę sądowego czy tutaj termin nie jest istotny? przyspieszone postępowanie po to by jednak się zabezpieczyć przed obligatariuszami którzy już robią rusha? za chwile mamy kolejne wykupy m.in Quercus
|
|
Temat:
CAPITEA
|
|
Temat:
CAPITEA
kokospl napisał(a):Co jeśli spółka nie opublikuje raportu? Czy są jakieś rzeczywiste konsekwencje nie dotrzymania terminów? Wiarygodność już i tak została utracona, a kurs jest zawieszony... kary finansowe / lista alertów
|
|
Temat:
CAPITEA
mamy komunikat o nowej uchwale na WZA uchwała ogranicza możliwości zarządu co do zadłużania spółki jak i nabycia portfeli bez zgody RN o ile dobrze całość zrozumiałem. - ruch dobry, z punktu historycznego za późno o cały rok ale według mnie odbierać to można pozytywnie jako próbę ogarnięcia tego wszystkiego i wprowadzenia pewnych zasad www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
|
|
Temat:
CAPITEA
nie ma większego znaczenia kiedy go podadzą i tak KNF nie odwiesi notowań 10 minut później
znaczenie ma czy podadzą go dzisiaj czy nie (bo to że dzisiaj ten raport się pojawi to nic pewnego)
- znaczenia dla Akcjonariuszy i Obligatoriuszy GBK.
|
|
Temat:
CAPITEA
kokospl napisał(a):Nie rozumiem dlaczego Abris tak się broni żeby objąć emisje? W obecnej sytuacji to byłaby najlepsze rozwiązanie dla spółki przekroczą próg i będą musieli ogłosić wezwanie po cenie która dzisiaj jest oderwana od rynku dlatego oni deklarowali że obejmą w taki sposób aby pozostać z 60% a nie przekroczą czy zejdą w dół niech mnie ktoś poprawi jeśli myle się z przekroczeniem udziałów i wezwaniem Dodatkowo dzisiaj Emisja nie ma racji bytu bo: - cena - przy obecnej cenie 2-4 zł, kwota pozyskana to grosze - nie da się podnieść ceny do 10 zł bo nikt tego nie obejmie,
|
|
Temat:
CAPITEA
sasky napisał(a):Będzie pozew przeciwko Konradowi Kąkolewskiemu. Złoży go Abris w reakcji na dzisiejsze wypowiedzi w Parkiecie Cytat:- Po tym, co przeczytaliśmy w „Parkiecie”, zdecydowaliśmy się złożyć pozew przeciwko Konradowi Kąkolewskiemu o naruszenie naszych dóbr osobistych, bo część informacji jest po prostu nieprawdziwa i narusza nasze dobre imię – mówi nam Paweł Gieryński, partner i CIO w Abrisie. wszystko wskazuje na to że jednak był konflikt - Zarząd-RN a konkretnie Prezes-Abris i co możę być istotną przyczyną tego problemu
|
|
Temat:
CAPITEA
Cytat: A co do feralnego komunikatu myślę że KK mógł mieć po prostu pecha. Chciał zatrzymać spadek akcji zapewne po to żeby cena akcji w nowej emisji nie spadła poniżej 10, bo to rozwodniłoby akcje jeszcze bardziej, a spółka pozyskała by mniej środków niż zakładał. Dlatego wypadł na pomysł z kredytem jako kolejnym finansowaniem. Przygotowano papiery i komunikat (pewnie ubarwiony) tylko, że ktoś nie dopilnował wysłania papierów i komunikat okazał się pusty i szybko zdementowany. Co wywołało odwrotny efekt i spowodowało obecną sytuację.
możliwe ale raczej mniej realne ponieważ w kolejnych informacjach które się pojawiły to papiery złożone zawierały dane za Q3 2017r Jeśli poważnie by podeszli do tematu to papiery byłby przynajmniej za Q4/cały 2017. Mamy przecież Kwiecień i normalnie mogliby już szykować się do raportu za Q1 2018. wiec tot tak jakby iść do banku po kredyt na auto i dać zaświadczenie o zarobkach z sierpnia (oki upraszczam bo tu mamy jednak spółkę itp) ale tego typu podejście. Nie wiem czy jakikolwiek bank by poszedł na tak stare dane - (pracuje w finansach i bankowości już 15 lat)
|
|
Temat:
CAPITEA
jeszcze jeden z komunikatów dotyczących GBK z dzisiaj ciekawe czy po prostu właściciel dmucha na zimne Cytat:BBI Development wypowiedział umowę obejmującą ponad 40 proc. powierzchni warszawskiego biurowca. www.parkiet.com/Budownictwo/18...
|
|
Temat:
CAPITEA
niestety kancelarie itp nie wróżą nic dobrego :(
|
|
Temat:
CAPITEA
Cytat:Komisja poinformowała również m.in. o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie ewentualnego nałożenia kary na spółkę w związku z podejrzeniem naruszenia art. 56 ustawy o ofercie publicznej w związku ze sporządzeniem skonsolidowanego raportu kwartalnego za I kwartał roku obrotowego 2017, skonsolidowanego raportu półrocznego za I półrocze roku obrotowego 2017 oraz skonsolidowanego raportu kwartalnego za III kwartał roku obrotowego 2017. jakiś pomysł o co może chodzić z tymi raportami>?
|
|
dziś reprezentacja paru osób została zaproszona na rozmowy o 11:00 www.bankier.pl/wiadomosc/Prote...czy ktoś ma jakieś info albo dostęp i będzie mógł szybko podać po spotkaniu konkrety tej rozmowy?
|
|
Temat:
CAPITEA
kokospl napisał(a):Tłumaczenie ze zarzad musi sie zapoznac sytuacja w spolce i w związku z tym nie wydaje zadnych komunikatow to jest jakas kpina ... No przepraszam skoro RN i glowny akcjonariusz nie interesował tym co sie dzialo w spółce to jest to niewyobrażalny nieprofesjonalizm w ktory po prostu nie uwierze znam przypadek z GPW gdzie poleciał prezes który przedstawiał inną rzeczywistość członkom RN niż ta która działa się w spółce. trzeba także pamiętać że ludzie którzy zasiadają w RN często są także w RN innych spółek i ogarnianie np. 4 spółek i ich dokumentów finansowych itp naraz byłoby nie realne. Konrad K. cały ten biznes rozkręcił i co orku pokazywał świetne wyniki które zadowalały właściciela wiec po tylu latach miał pewnie dużą swobodę w decyzjach a ludzie z RN mu ufali. dodam szczegół że właśnie trwa spotkanie paru osób które mają obligacje z przedstawicielami GetBacku www.bankier.pl/wiadomosc/Prote...grupa z FB (podałem także to info na wątku z obligacjami) wiem że obligacje ale każde info na temat spółki jest cenne zarówno dla osób z obligami jak i akcjami
|
|
Temat:
CAPITEA
hmm 250 tys nie spłacone to chyba jeszcze nic w tym momencie mamy już Konrada K i Annę P. www.parkiet.com/Wierzytelnosci...Cytat: Do Departamentu do Spraw Przestępczości Gospodarczej Prokuratury Krajowej wpłynęło zawiadomienie KNF o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Konrada K., byłego prezesa GetBacku, oraz Annę P., byłego wiceprezesa tej spółki – informuje nas Arkadiusz Jaraszek z Prokuratury Krajowej. coraz mniej wiary w to że Abris to chciał/chce/będzie chciał uratować. chyba że faktycznie Zarząd popłynął w inną stronę niż Arbis. dodam Edit skoro jest wniosek KNF a sam były Prezes napisał oświadczenie że działał zgodnie z prawem to chyba już nie ma złudzeń że większość info nie miała nic wspólnego z prawdą.
|
|
Temat:
CAPITEA
nie szedł bym drogą sprzedaży majątku
jeśli tutaj nie ma drugiego dna sytuacji to przecież patrząc na ilość spłat rocznie dałoby radę ogarnąć te obligacje w 3-4 lata (trzeba policzyć jeszcze koszty stałe itp)
jak już tutaj to było poruszane teraz po prostu trzeba by przygotować z zakupami i skupić się na tym co jest i generować przychód i cash.
Biorąc pod uwagę bieżące wpływy sądzę żę byłaby jakaś rozsądna kwota którą Arbis mógłby wyłożyć żeby przy właśnie braku zakupów ustabilizować sytuację i ogarnąć to co jest.
Ale - nie wiemy czy nie ma drugiego dna, nie ma danych, nic nie wiemy,
|
|
Temat:
CAPITEA
pewnie zarząd powiedział w rozmowach face to face Buczkowi - spadaj nasza sytuacja jest super a On wiedział że się to przewróci.
nie mowie że komentowanie tego w mediach jest dobre ale wynika to pewnie z faktu że musi bornić swojej decyzji o przeksięgowaniu obligów getbacku
|
|
Temat:
CAPITEA
kokospl napisał(a):wiem ze art z portalu konkurencyjnego ale bardzo ciekawy... okazuje sie , ze spolka nie udostępniła wymaganych informacji agencjom ratingowym Szkolenia jak sprzedac obligacje getbacka to tez totalne nieporozumienie businessinsider.com.pl/gielda/...Cytat:Mimo podpisania umowy z naszą agencją GetBack odmawiał nam dostarczania części informacji, które potrzebne są nam w procesie analitycznym, stąd też tak naprawdę nie byliśmy w lepszej sytuacji, niż inwestorzy na rynku akcji i obligacji, którzy polegali na informacjach publicznie dostępnych. Komunikacja ze spółką pozostawiała wiele do życzenia - wyjaśnia Mirosław Bajda. Kod:Ciekawe artykuły są przewidziane w regulaminie. 7. Wklejając linki do komunikatów, artykułów prasowych czy innych źródeł, należy opatrzyć je komentarzem dlaczego zdaniem autora są ważne, oraz kilkuzdaniowym cytatem ze źródła, do którego odsyłają. no ale to zaraz był wydawane ratingi a spółka nie udostępniała danych? to na jakiej zasadzie oni to oceniali @kokospl tak ale czy dalej wierzysz w słowa zarządu które były podawane w ostatnich 3 msc? to co napisałeś to prawda ale nie w przypadku tego zarządu. w ubiegłym roku był problem w CIgames po wypuszczeniu gry, m.in wydłużenie spłaty kredytu itp ale Prezes od początku mówił prawdę co i jak. prawda jest taka że narazie to chyba jedyna osoba która wypowiada się sensownie w tej sprawie to właśnie Prezes Quercusa - wiadomo ma swoje do odzyskania ale ma też inne podejście niż były zarząd i obecny zarząd (dawne RN) wiec tezę @_olo_ poprę jednym argumentem: Cytat:..... Dajemy mu bardzo dobre warunki na obligacjach i są one wykupowane w terminie – twierdził Kąkolewski.
- Chcę zdementować, że spółka potrzebuje nagłego zastrzyku 200 mln zł, aby dalej funkcjonować. Nie wiem, skąd prezes Buczek ma takie informacje– mówiła z kolei Anna Paczuska, wiceprezes GetBacku Początek kwietnia, dwa tygodnie później każdy wie co się stało i na ile "bardzo dobre warunki na obligacjach i są one wykupowane w terminie" było prawdą oraz kto z pary Prezesów miał więcej racji. I nie zaczynajmy że w dwa tygodnie może zmienić się pół świata bo spółka przy takich obrotach planuje pewne rzeczy a skala tego co nie spłacili jest groszowa w porównaniu z obrotami, zobowiązaniami.
|
|
Temat:
CAPITEA
komentarz zarządu do nie spłacenia Quercusa Cytat:W tej chwili kluczowy jest całościowy ogląd sytuacji, a nie wycinkowe adresowanie bieżących wyzwań. Dlatego nowy zarząd szczegółowo analizuje sytuację i intensywnie pracuje nad planem działań spółki na najbliższe dni, na podstawie którego podejmowane będą wszelkie decyzje dotyczące czynności operacyjnych - poinformował GetBack w stanowisku przesłanym redakcji Obligacje.pl. obligacje.pl/pl/a/default-getb...
|
|
Temat:
CAPITEA
Cytat: Z prezentacji, do której dotarł „Parkiet", wynika, że w tym roku spółka musi spłacić 61 mln zł kredytów bankowych, w przyszłym – 55 mln zł, a w latach 2020 i 2021 – odpowiednio 24 mln zł i 12 mln zł. Największe ekspozycje kredytowe na koniec września miały Getin Noble Bank (do spłaty pozostało jeszcze 49 mln zł), Raiffeisen Polbank (50 mln zł), BGŻ BNP Paribas (27,5 mln zł), Alior (27,1 mln zł) i mBank (15,8 mln zł, kredyt udzielony jeszcze spółce EGB, którą GetBack przejął). www.parkiet.com/Banki/30419999...narazie jeszcze chyba nikt nie wypowiedział umów i nie wniósł o natychmiastową wymagalnośćś.
|
|
Temat:
CAPITEA
niestety z jednej strony najlepiej jakby KNF mocno przetrzepał ostatnie 4 msc i sprawdził: - czy pożyczka faktycznie była czy kasa wpłynęła itp - podał dane rzetelne na temat obligów - podał szczegóły tych rozmów z inwestorami oraz rozmów ostatnich z PKO BP i PFR - + sprawdzone raporty za 2017 i raport za 1Q 2018, spłaty itp
niestety to mógłby być gwóźdź do trumny bo na chwile obecną obstawiam że komunikat o pożyczce nie był w 100% prawdziwy a komunikaty o wszystkich zainteresowanych inwestorach także mijały się z prawdą.
natomiast równie dobrze mogło być tak że te 50-85 baniek po prostu było zbyt małe i nawet nie wystarczyło na domknięcie tematu Quercusa na dzisiaj (na maj mają większą spłatę o ile pamiętam)
|
|
Temat:
CAPITEA
pisalem o tym wcześniej że ktoś taki jak dyrektor finansowy czy członek zarządu który zajmuje się księgowością i finansami powinien odrazu polecieć.
A Eurorating to jest calkowite nieporozumienie. chyba ten sam prezes tym kieruje ...
|
|
Temat:
CAPITEA
bardzo ciekawe: Cytat:PS. Według informacji "Parkietu" obligacje GetBacku kupiło co najmniej kilku najbogatszych Polaków. Każdy miał zainwestować po 60-90 mln zł.
Emil Szweda, obligacje.pl www.parkiet.com/Wierzytelnosci...niestety poki co brak komunikatu o spłacie Quercusa
|
|
Temat:
CAPITEA
win1248 napisał(a):A ja zadam pytanie retoryczne - co robił pan Kenneth William Maynard obecnie prezes, a poprzednio w radzie nadzorczej, odgrywający aktualnie rolę 'dobrego gliny'. Po co są te rady nadzorcze. Jak się czyta cv tych korpoludków, typu gdzie nie dyrektorował, w jakich bankach nie pracował , to trzeba to tłumaczyć gdzie pobierał wysokie wynagrodzenie, bo jak na jego umiejętnośći i refleks oraz zorientowanie w sytuacji getbacka, to słabo to wczoraj wyglądało, nic nie wie, nie wie po co jest. dziwne jest też to że NN miało od listopada swojego człowieka w RN i dało się tak ograć i zaliczyli stratę na tej inwestycji powinni jednak wiedzieć coś więcej i wyjść wcześniej.
|
|
Temat:
CAPITEA
Według mnie mocno spiskowe, - już wisimy kasę Arbisowi a dodatkowo tutaj narazilibyśmy się na kolejną karę. nikt by się chyba tak nie podłożył. w CIGames jak był problem z kasą itp to poleciał dyrektor finansowy (o ile dobrze pamiętam) tutaj na razie takich informacji ne ma (albo nie wiemy)
pozostaje czekać dzisiaj na komunikat czy spłacą do końca Quercusa no i kolejna sprawa to zawieszenie notowań - mam nadzieję że KNF nie puści tego zanim nie opublikują raportu za 4Q2017/cały 2017 i co ważniejsze raport za 1Q 2018 bo dane za 2017 to już archiwum tak naprawdę a prawdopodobnie największe problemy zaliczyli w ostatnim kwartale więc co z tego jeśli nawet opublikują bardzo dobry raport za 2017
|
|
Temat:
CAPITEA
|
|
Temat:
CAPITEA
nikt oprócz Arbisu tego nie obejmie raczej
obecnie mają 60% emisja 20 mln emisja 50 mln w tym przypadku mieli by zbyt duże zaangażowanie (wezwanie itp)
Nowy prezes nie będzie komentował szczegółowo sytuacji spółki. Najbliższe dni poświęci na zapoznanie się ze stanem faktycznym w firmie. Przyznał, że dla niego nowa rola również jest zaskoczeniem.
Na otwarciu głos zabiera p.o. prezesa. Prowadzący zapowiedział, że nie będzie dyskusji na temat poniedziałkowych wydarzeń
czyli znowu nic się nie dowiemy, ciekawe że RN kompletnie nic nie wiedziała co się dzieje
|
|
Temat:
CAPITEA
także sądzę żę emisja to już temat archiwum na chwile obecną.
jedyna opcja na przetrwanie bez restrukturyzacji etc to według mnie dofinansowanie od Arbis
ewentualnie plus dogadanie się z głównymi posiadaczami obligacji na przesunięcie terminu/wydłużenie spłat.
|
|
Temat:
CAPITEA
mysiauek napisał(a):Odwołanie zarządu i poszczególnych osób - trochę późno. Czekamy na wyniki i scenariusz z obligacjami. Na razie wygląda na to, że wszyscy chcą ratować spółkę.
Czy przy bieżącej cenie można już traktować spółkę jako okazje (bardzo) długoterminową? Oczywiście,patrząc przez pryzmat ryzyka, na procentowy udzial w portfelu czy spekulacje. raczej nie ponieważ: - brak dokapitalizowania i sensownych kroków przez właściciela równa się z brakiem zgody KNF na odwieszenie - odwrotna sytuacja po odwieszeniu kurs akcji może pójść trochę do góry zawieszenie jest bez terminu także tutaj ciężko stwierdzić co będzie a po odwieszeniu na pewno X osób będzie chciało wyjść z spółki za każdą cenę. konkretne ruchy i informacje mogłyby dać przesłanki do podejścia inwestycji długoterminowej.
|
|
Temat:
CAPITEA
przecieków żadnych z spotkania RN nie ma?
|
|
Temat:
CAPITEA
i tak i nie, przecież raz że IPO które było i ilość akcji plus wpływy gdybyśmy teraz zestawili z bankructwem daje minus na inwestycji dla Właścicieli
a dwa że Arbis ma także inne podmioty w portfelu w tym 1 który chcieli wprowadzić na GPW w tym roku ale po syfie który się tutaj pojawił musieli odpuścić (mała szansa aby KNF to zatwierdziło bez ustabilizowania Getbacku)
|
|
Temat:
CAPITEA
no nie do końca bo można na to spojrzeć tak że: - komunikat odnośnie pożyczki oraz informacja o zwołaniu RN dzisiaj to jest manipulacja kursem
umowa niby pożyczki jest ale czy faktycznie kasa wpłynęła na konto firmy i czy takowa umowa została faktycznie podpisana?
|
|