Kolejne moje pytanko, czytam blog Pana Wojciecha Białka. Sugeruje on że teraz może być jeszcze dołek na wigu w trakcie majówki (zapewne realizacja stop losów majówkowych turystów) i potem 1,5 miesiąca do góry. No i teraz tak załóżmy że tak się stanie - ale nikt tego nie wie na pewno. Czyli byłoby to potwierdzeniem, że giełdami rządzą tylko bogacze z miliardami na kontach. No bo jak zinterpretować nagły zwrot indexów - nagle akcjonariusze zapałali chęcią dalszych zakupów a za 1,5 m-ca nagle zapałają ich sprzedażą?
|
|
Temat:
BGZ
Rabobank płaci 72,50 zł w wezwaniu na akcje BGŻRabobank ogłosił wezwanie na 17.262.669 akcji BGŻ, stanowiących 40,2 proc. kapitału. pulsinwestora.pb.pl/2592594,61...Czyli jutro z rana akcje w okolicach 70zł?
|
|
Pytam poważnie - siedzi tutaj i na innych forach cała rzesza graczy. Jak wyjaśnić to że jednego dnia jest +1% a np jak dzisiaj już spory minus na Wigu. Przecież chyba dzisiaj rano 60% graczy nie obudziło się z myslą - sprzedajemy albo kupujemy.
Te artykuły: "jak to przyjmie rynek", "jak zareagują" - do tej pory myślałem że to my reagujemy w tysiącach osób czy a zdaje się że "reagują" zarządzający miliardami w postaci kilkudziesięciu osób? Mam racje czy nie? Jak może jakaś spółka jeździć do góry i w dół non stop.
Dziwna sprawą jest też czasem spółka po raporcie stoi kilka dni po czym trzy białe świece jak Warfama ostatnio - a do ostatniej chwili nikt nie wiedział co będzie. Mam coraz większy uraz do giełdy wydaje mi się że tutaj są same albo prawie same manipulacje. Co sądzicie na te temat?
|
|
Podłączę się do tematu i zadam pytanie:
Otóż interesują mnie zniesienia Fibonacciego. Czy jeśli dochodzę do poziomu 23,60 to mogę poznać po innych wskaźnikach, że jeszcze będzie 38,20% zniesienia? Albo przy 50% czy trend się odwraca lub też jest dalsze zniesienie? Na jakie wskaźniki jeszczę mogę patrzeć.
|
|
Temat:
PBG
PGB wychodzi dziś w WIG20 i ktoś pisał, że dotychacz większość spółek wychodzących zyskiwała w pierwszych tygodniach od kilku do kilkunastu procent.
Dzisiaj także wygaszają futures - czyli na koniec sesji będzie wyprzedaż i kursy polecą w dół? Czy może to mieć wpływ na cenę PBG na koniec dnia?
|
|
Temat:
ADVADIS
diR napisał(a): b. należność główna – brak redukcji i zostaną uregulowane poprzez konwersję zadłużenia na wyemitowane przez Spółkę akcje własne w terminie 6 miesięcy od terminu uprawomocnienia się postanowienia w przedmiocie zatwierdzenia układu.
Mamy obecnie kurs w przedziale 8-9 gr natomiast cena nominalna akcji to 23 gr. Czyli wierzyciele obejmą akcje po cenie minimum 23 gr? Jeśli tak to cały czas mamy spore niedowartościowanie i wierzyciele ponieśliby kolejną stratę ponad 60% sprzedając akcje po 8-9gr. Teoretycznie po "dogadaniu się" kurs powinien wrócić do około 20gr. Czy mam dobry tok rozumowania czy jakiś inny scenariusz wchodzi w grę?
|
|
Temat:
PGNIG
PGNiG rusza z wydobyciem gazu łupkowego w PakistanieWydobycie gazu łupkowego powinno ruszyć w Pakistanie do końca roku - mówi pakistański minister ds. ropy i zasobów naturalnych Asim Hussain. Pierwszy taki gaz w tym kraju znalazło Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo autor: Bartłomiej Żurawski źródło: Fotorzepa +zobacz więcej "W Pakistanie odwierty badawcze zostały już zrobione, etap prac studyjnych jest właśnie kończony. Za dwa miesiące powinny ruszyć pierwsze odwierty wydobywcze, z których będziemy już wydobywać gaz"- powiedział Hussain. Jak podkreślił, eksploatacja gazu niekonwencjonalnego ma uzupełnić pakistańskie rezerwy energetyczne i być alternatywą dla ropy. "Gaz niekonwencjonalny, znaleziony przez PGNiG na pakistańskiej koncesji spółki to pierwszy taki gaz w Pakistanie" - zaznaczył. Minister podkreślił jednak, że trudno oszacować, ile polska spółka będzie mogła wydobyć, bo PGNiG dysponuje tylko częścią udziałów w tej koncesji. Asim Hussain zwrócił uwagę na perspektywy współpracy Polski i Pakistanu w zakresie wydobycia tego surowca. "Chcemy powołać wspólny zespół, który zajmie się gazem niekonwencjonalnym i technologią jego wydobycia, bo dla obu krajów są to rzeczy nowe" - mówił. Kwestia poszukiwań i wydobycia gazu niekonwencjonalnego była głównym tematem rozmów Hussaina w Polsce. W jego ocenie, za kilka lat Pakistan mógłby stać się eksporterem gazu, właśnie dzięki złożom niekonwencjonalnym. "Mam nadzieję, że odkryjemy na tyle dużo gazu niekonwencjonalnego, że będziemy mieli nadwyżki surowca i wtedy moglibyśmy go eksportować. Taka możliwość może się pojawić pod koniec tej dekady" - ocenił. Jak dodał, w tej chwili szacunki pakistańskich złóż gazu niekonwencjonalnego mówią o prawie 1,5 bln m. sześc. i gdyby się potwierdziły, oznaczałoby to potrojenie krajowych zasobów tego surowca.Potwierdzone zasoby gazu konwencjonalnego w Pakistanie to obecnie 824 mld m. sześc. przy rocznym zużyciu w kraju rzędu niemal 40 mld m. sześc. Prace w Pakistanie prowadzi spółka Poszukiwania Nafty i Gazu Kraków z grupy kapitałowej PGNiG,która jest obecna w tym kraju od 1997 r. Według informacji spółki, w Pakistanie dla miejscowego operatora OGDCL pracują trzy polskie urządzenia wiertnicze, na których zatrudnionych jest 30Polaków oraz stuosobowy personel pakistański. W 2010 r. ze względu na działania wojenne w sąsiednim Afganistanie i niespokojną sytuację, prace przerwano, a załogę ewakuowano. Po półtoramiesięcznej przerwie wiercenia wznowiono. Jak poinformowało PAP PGNiG, spółka ma 70 proc. udziałów w koncesji, pozostała część należy do firmy Pakistan Petroleum Ltd. Szacunkowe zasoby złoża wynoszą ok. 17 mld m. sześc. gazu. Zgodnie z koncesją powstaje obecnie otwór Hallel-X1, trwa interpretacja danych z dwu- i trójwymiarowych badań sejsmicznych oraz przygotowania eksploatacji próbnej. www.parkiet.com/artykul/108687...
|
|
Temat:
PGNIG
Najpierw powiniśmy przeczytać najnowsze infomacje: biznes.gazetaprawna.pl/artykul...Tak naprawdę przygoda z PGNIG dopiero się zaczyna nawet dla tych co mają akcje od początku. Tu nie chodzi o podnoszenie taryf, małe spekulacje ale gigantyczne złoża w które będą gwarancją zysku. Obecnie trzeba tylko poczekać na dobry moment aby dokupić - o sprzedaży nie ma mowy, chyba że większość graczy lubi mieć straty na akcjach. Kod:mod: rekomendujesz kupno - jest to działanie zabronione na tym forum, proszę o zapoznanie się z regulaminem
|
|
Temat:
VALINOR
Szukacie z tymi gruntami dziury w całym. Nawet u nas wielkie przedsiębiorstwa działają na podstawie dzierżawy ogromnych ilości terenu. Tym bym się nie przejmował. Przy tylu tysiącach hektarów to całkiem normalne. Zobaczcie ile terenów leży odłogiem, to raczej wydzierżawiający mają się cieszyć, że zarabiają. Dodatkowo nie zawsze jest możliwość wykupu terenu.
|
|
Dzisiaj spadek 25% z 0,04 na 0,03 zł. Jak myślicie jakie perspektywy ma spółka na najbliższe miesiące?
|
|