Odpowiedż niestety jest banalna - jako niedzielny inwestor przeznaczam na śledzenie rynku kilka godzin w miesiacu, co powoduje, że niektóre informacje mnie omijają :-). Korzystajac z okazji - chciałbym podziękować za bardzo ciekawą analizę powyżej.
Pozdr,
Robert
|
|
No i dzisiaj chodziły po 103%. Ale przyznam, że nie postrzegam zakupu po tej cenie jako świetnej okazji - może jako stabilną przechowalnię kapitału. Po odjęciu 3% w ciągu 2 lat zostaje jedynie 7,5%, niezależnie od WIBOR, który może na jesieni jeszcze podskoczyc, a ryzyko wcale nie takie małe, biorąc pod uwagę powyższą analizę metoda Altmana.
|
|
Ja wszedłem ostrożnie z kilkunastoma tysiacami - biorąć cenę nośników energii sądzę, że to dobry pomysł. Mają spory kredyt bankowy, a to dodatkowo uwiarygadnia. Ryzyko na pewno mniejsze, niż w przypadku developerów i czysto finansowych wydmuszek, jakich sporo na catalyscie..
|
|
Zastanawia mnie bowiem wzmożony ruch na tych obligacjach - przez tydzień poszło ładne parę mln, co jest niespotykane na Catalyst - tak jakby jakis duży gracz sie ich pozbywał. Mam nadzieję, że po prostu potrzebuje kasy.
|
|
Bardzo dziękuję za info i linki.
OK, ale czy jest opcja rolowania? Bo te obligacje były w ofercie niepublicznej, przy emisji publicznej są zdaje sie ostrzejsze wymogi informacyjne,etc. Czyli raczej emisja nowych obligacji (dla max 100 podmiotów), które potem mogą trafić na Catalyst?
Na razie przyjąłem, że będę trzymał max 10 000 w tych papierach w momencie wykupu..
|
|
Czy Prime Car Management chwalił się już może gdzieś jak zamierza refinansować ten dług?
Grubo ponad 300 mln, o ile wypłata kuponów to nic wielkiego, to zastanawiam się jakie jest ryzyko, że nie zobaczę za rok kapitalu za PCM0312?
Pozdr,
Robert
|
|