Chung napisał(a):Widzę to tak:
Perspektywy na przyszłość (bliższą): 1) Spółka miała świetny Q1 2) Możliwe, że będzie miała jeszcze lepszy (tak samo dobry) Q2 3) Cały rok 2020 będzie super 4) Może nawet 2021 będzie dobry ALE Perspektywy na przyszłość (dalszą): 5) W 2022 albo w 2023 będzie powrót do normalności 6) Prawdopodobnie (jak mówił prezes) gdzieś w tym okresie "podaż nadąży za popytem". 7) Popyt będzie się zmniejszał... (efekt korony będzie "gasł") - wcześniej czy później wymyślą np szczepionki - jako że będziemy mieli zwiększoną podaż, to będzie efekt odwrotny - podaż będzie rozgrzana po koronie a popyt zwyczajny - spadek cen, moze i strata. 8) Wcześniej czy później będzie powrót na ziemie - również z notowaniami...
I teraz pytania: A) Czy dobrym pomysłem (w sensie, czy sie to uda) jest kupić tanią spółkę, która będzie miała fenomenalne wyniki za Q2 i 2020, nastepnie szybko kogoś "ubrać", więdząc, że to balon? B) Kto nam "odkupi" nasze akcje za 100-150zł, po Q2, mając w perspektywie spadki zysków w następnych 10 kwartałach. Chyba tylko "ulica z Bankiera". Odkupi ktoś kto wierzy że ta spółka warta jest więcej lub lubi latać większym balonem. Czy dobrym pomysłem jest kupowanie akcji takiej spółki to odpowiedz sobie sam albo sprawdź na forum Bankiera.
|
|
Temat:
PBG
PBG być może chciało wywrzeć presje pod banki,ale dostało cios w plecy od NCS-u,plus spór Rafako-Alstom.Spory są dowe,trzeba mieć niezły kapitał na takie sprawy a poza tym tu liczą sie godziny a nie dni/miesiące/lata na rozstrzygniecie sporów.Grubymi nicmi to szyte,kto skorzysta na tym bo chyba nie potencjalny bankrut..?Ach jak to pieknie połozyć firmę mimo jej ewidentnych błędów w białych rekawiczkach.
|
|
Temat:
GOBARTO
limagraf napisał(a):TG pominales tak wazny dla nas akcjonariuszy artykul, zeby mi to bylo ostatni raz ;) www.portalspozywczy.pl/mieso/w...PKM DUDA wypracował w 2010 r. 32,3 mln zł zysku netto, przy przychodach niemal 1,5 mld zł i osiagnał marżę netto 2,2 proc. oraz marżę EBITDA 6,3 proc. - Podsumowujac ten przełomowy dla nas 2010 rok, Polski Koncern Miesny DUDA SA udowodnił swoją sprawność organizacyjną i operacyjną zdolność do generowania zysków. Wypełnialiśmy konsekwentnie powzięte wobec akcjonariuszy zobowiazania, które znalazły wyraz w osiągniętych wynikach i wzroście kursu akcji - oświadczył prezes Grupy, Maciej Duda. Pozdr TG - kiedys zacznie rosnac, moze krotko przed ogloszeniem wynikow To nie wiedziałem że Duda handluje sprzętem w kanale IT.To oczywiście sarkazm ze wzgledu na osiągane marże ale choć może nie jestem specjalistą od chowu/uboju/dytstrybucji tuczników to ten rynek wygląda na bardzo trudny.Non-stop dołki,swinskie górki a koszty produkcji jak pokazał rok poprzedni mogą byc wyzsze o kilkadziesiat procent co wcale sie nie przekłada na cenę w sklepach.
|
|
Temat:
KRUK
Bardzo ciekawe.Niczym Hiobowe wieści.Niby kazdy wie że nadmierna konsumpcja prowadzi do wzrostu długów i w długim okresie Kowalscy/firmy będa miały problemy ze spłatą zobowiązań ale dynamika wzrostu zadłużenia jest porazajaca wg prognoz.
|
|
Temat:
GRAAL
Właśnie oglądałem Agrobiznes w TVP1.Był krótki reportaż o rynku rybnym,zachowaniach konsumentów i sytuacji firm.Konkluzja była taka,jako naród jesteśmy daleko w tyle ze spożyciem ryb wobec zachodu.Generalnie gustujemy w tanich produktach typu panga.Natomiast polskie firmy są najnowoczesniejsze w Europie bo praktycznie maja cały nowy park maszynowy co na zachodzie juz nie jest tak powszechne.Biznes polega generalnie na tanim imporcie,przetworzeniu i eksporcie więc kursy walut to podstawa.Poza tym branża zatrudnia około 30 tysięcy osób a wsparcie dla firm ma wynieść około 200 milionów euro w najblizszym czasie.Moim zdaniem jeśli coś się nie wydarzy np Unia nie wyda nowych prikazów(tak jak to miało miejsce w branzy drobiarskiej z wymianą klatek) to perspektywy są całkiem fajne.Duże i prężne firmy,rynek będzie rósł,kasa na innowacje jest,co wymagać więcej,może tylko tego żeby konsumenci przeszli na wyższą półkę.
|
|
Temat:
BOMI
To jest jakaś paranoja.Rozumiem że firma krzak jakich na NC jest całe mnóstwo moze być nieprzewidywalna ale Bomi co by nie mówic notowana na głównym parkiecie od dawna odwaliła taki numer?Panowie prezesi kiedy zaczeło dziac się żle?Wczoraj,tydzien temu,a może Wasze super lokalizacje typu Klif czy jak to sie nazywa chyba Jupiter Centrum na Towarowej w W-wie nie są rentowne od dawien dawna?Po prostu w głowie mi sie nie mieści jak można jawnie okłamywać akcjonariuszy.Piekne plany zysku na przyszłe lata wyliczone co do złotówki,kiedy vat ma byc wyzszy a konkurencja rozwija sie prężnie.Gratuluje poczucia humoru..........
|
|
W czasach kryzysu o 71%?Chyba że jest niska baza do takiej wyceny,inaczej jest to niemożliwe mimo nowych domen i rozwijania rynków zbytu poza granicami kraju...
|
|
Temat:
WILBO
www.portalspozywczy.pl/inne/ry...Cytat:W I kw. br. przychpody grupy kapitałowej Wilbo spadły o 2,4 proc. do 46, mln zł. - Przyczyną zmniejszenia obrotów jest pogorszenie sytuacji finansowej w gospodarstwach domowych związanych m.in. że wzrostem bezrobocia - wyjaśnia zarząd. Strategia grupy, a w szczególności spółki dominującej była nastawiona na wzmocnienie marek Neptun i Dal Pesca kosztem tzw. marek własnych dużych sieci handlowych. [od moderatora: linki bez cytatów są kasowane]
|
|
Stockinger napisał(a):Słyszałem u wulkanizatora jakoby czterech handlowców z Oponeo przeszło do Intercars, żeby rozkręcać detal oponiarski, prawda to czy mrzonka? W jakim celu coś takiego napisałeś??? Nikogo nie obchodzą na tym porządnym forum takie głupoty nawet gdyby w celu zwiekszenia sprzedaży opon mieli z tym wulkanizatorem założyć szajkę która by te opony przebijała!!Sorry ale nie wytrzymałem.....
|
|
Temat:
AMICA
koszyk napisał(a):[quote=rayo76]ok kurs idzie do góry,ale takie przejecie naprawdę tylko może wyjść na dobre firmie Samsung,tanim kosztem przejmuje zakłady a przede wszystkim załogę czyli serce firmy.W takim razie jakie są dalsze plany rozwoju Amici??? Czy tanim i czy w ogóle, dyskusyjne, ale ujęła mnie fraza " załoga - serce firmy" A klasa robotnicza przewodnią siłą narodu? Zabrzmiało jak zabrzmiało :)Uważam że w firmie a zwłaszcza produkcyjnej kapitał ludzki jest najważniejszy bo już w takim np call-center niekoniecznie.Ale nurtuje mnie pytanie,co myśli zarząd spółki i jak chce prowadzić dalej biznes.Fajnie że teraz trochę kasy wpadnie ale jaka jest przyszłość przy tak trudnym otoczeniu rynkowym...?
|
|
Temat:
AMICA
ok kurs idzie do góry,ale takie przejecie naprawdę tylko może wyjść na dobre firmie Samsung,tanim kosztem przejmuje zakłady a przede wszystkim załogę czyli serce firmy.W takim razie jakie są dalsze plany rozwoju Amici???
|
|
Temat:
REGNON
Upadający Pronox kupił prawie 40 proc. akcji Agito.pl, popularnego internetowego elektromarketu. Obie firmy należą do portfela Secusa, funduszu typu private equity. Pronox, który zajmuje się produkcją i sprzedażą sprzętu elektronicznego, złożył niedawno wniosek o upadłość z możliwością zwarcia układu.
Dziś rano spółka podała, że w dwóch transakcjach zostało na nią przeniesione prawo własności do 32,76 proc. i do 6,54 proc. kapitału Agito.pl. Łączna wartość obu umów to ok. 33 mln zł, z czego 4 mln zł Pronox zapłacił ze środków własnych.
Przed transakcjami największymi akcjonariuszami Agito.pl był Tomasz Sypuła z żoną. Mieli ok. 40 proc. akcji. Resztę akcjonariatu stanowił Secus AM i jego klienci.
O co tu biega ? Bankrut kupuje udziały w całkiem solidny e-markecie,czy nie powinni trzymać kasy dla wierzycieli czy może jest to próba stworzenia czegoś co bedzie miało wartość i pójdzie dalej do odsprzedaży?wtf??
|
|
Temat:
GOBARTO
|
|
Temat:
ABPL
ad Mkk
Czy masz może jakiś link do tego raportu?
|
|
Temat:
ACTION
To co się tu dzieje nijak nie pasuje do wizerunku spółki o dosyć zwartym akcjonariacie , skąd Takie duże pakiety i gdzie jest jakakolwiek logika działania.......szczerze to już nie wiem o co biega:(
|
|
Temat:
GRAAL
|
|
Temat:
ACTION
Ok bez personalnych potyczek...sadzę że spółki z bez kapitału zagraniczego beda miały olbrzymie problemy zeby wyjść z impasu finansowo-sprzedażowego...bez kredytów i ciagłości finansowej staną się łakomym kąskiem dla zagranicy..wierzę że Action jako najbardziej nastowiona na klienta spółka da sobie radę ale już w Pronox lub NTT zupełnie nie wierze...za pożno i nie ten model biznesowy...Tech,Incom,ABcdata będą na powierzchni ale albo się połączą albo jakieś duże zmiane kapitałowe....a z mniejszych Komputronik górą bo mają detal....
|
|
Temat:
ACTION
|
|
A możesz mi wyjasnic w jaki sposób oni moga sprzedawać przez Naszą Klase?
|
|
Temat:
ACTION
A mnie zastanawia wielkość dywidendy x3 z 0,48 do ponad 1,4pln gdzie glówni akcjonariusze obejmą około 60-70% tej dywidendy,to wygląda jak wyczyszczenie spółki z kasy aby zostawić jak najwięcej samemu sobie.....? Czy dobrze myślę?
|
|
Temat:
ALMA
To co Watchdog napisałes w ostatnim poście to jest mistrzostwo świata...masz rację Alma może rozwijac sie lokalnie gdzie ludzie mają kase i mogą pozwolić sobie na trufle lub ślimaki...ale w mniejszych miejscowościach jeszce długo bedzie rzadziła biedrona....
|
|
Temat:
REGNON
Witam! Zgadzam się z opinią że PR spółki wygląda całkiem nieżle tzn mamy coś na wzór holenderskiego Philipsa,próbę stworzenia marki rozpoznawalnej w całej powiedzmy środkowej i wschodniej Europie ale właśnie małe ale......podbój Chin i sprzedaż tam mozemy włożyć miedzy bajki,jest tam tak dużo lokalnych firm które produkują sprzęt i markowy i zwykłe no-name że ET nie ma najmniejszych szans.Tutaj na miejscu w Polsce konkuruje z różnymi mantami itp i z racji tego popularny jest wśród uboższej części społeczeństwa ale tego trzeba sprzedawać masę bo to jest taniocha i marże są niziutkie.Jedyne wyjście to re-dystrybucja przez gigantów vide Action ale to też dodatkowe koszty.....takze fajnie chłopaki sie zebrali zrobili biznes ale moim zdaniem ciężka branża i nie wróze im wielkich sukcesów
|
|