PARTNER SERWISU
imbntusi
czarownica

czarownica

Ostatnie 10 wpisów
Frog napisał(a):
Czy mnie wzrok nie myli, czy nikt jeszcze nie założył wątku dzisiejszego debiutanta?

Cytat:
Fabryka Formy S.A. w Poznaniu jest pierwszym w Polsce klubem fitness, który jest notowany na warszawskiej giełdzie

www.fabryka-formy.pl/?newsmodu...

Po pierwszym dniu notowań klub fitness jest wyceniany na 13 mln zł Boo hoo!

był już, ale go wykasowano !

a co tej firmy to balonik w czystej postaci, pomijam fakt, że 80% tego typu firm nie zarabia tyle, żeby to miało sens ekonomiczny, nawet największy Gymnasion ma wielkie problemy, inne sieci także

zakładam, że będzie dywidenda ale raczej symboliczna , jakieś 2-3 % ceny bieżacej

chyba nie traci bo wezwanie można ogłosić przy dowolnej liczbie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ogłosić nawet 2 albo 3 wezwania i najpierw zebrać do 90 % a potem resztę

czarownica napisał(a):
piera napisał(a):
Do POP Angel

Też bym nie nazwał tego aż tak dokładnie prywatyzacją z tego względu, że KGHM to państwowa spółka można powiedzieć śmiało, że sami sobie sprzedali te akcje, a po za tym myślę, że to dobra "prywatyzacja" KGHM będąc znacznym udziałowcem może mieć większy wpływ na rozwój Tauronu niż inni więksi inwestorzy - Tauron naprawdę wymaga dużej modernizacji i restrukturyzacji. Ale śmiało można powiedzieć, że Tauron to spółka z perspektywą.

ruch z punktu widzenia KGHM dobry , natomiast cieżko widze restrukturyzację tauronu przez szastających kasą zwiazkowców z KGHM, spółki która sama powinna taką restrukturyzację przejść

z punktu widzenia akconariusza i spółki KGHM - transakcja bardzo dobra, tanio kupują energetykę co przy ich zużyciu energii daje właściwie pewnego rodzaju hedging,
z punktu widzenia akcjonariusza i spółki Tauron - ruch beznadziejny
z punktu widzenia SP - pseudoprywatyzacja dająca wpływy do budzetu,a jednocześnie pozwalająca zachować stołki, co więcej nawet zamienić je na lepsze i z mniejszym ryzykiem politycznym bo przecież to nie minister pozwolił na 170 tys zł miesięcznie dla prezesa tylko "akcjonariusze" a ciemny lud to kupi.

mathu napisał(a):
Tym samym wracamy do tematu wezwania i być może to by wyjaśniało to zwalanie kursu parę miesięcy temu.

Wiem że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia na pozycji, ale tak mi to wygląda.

Teraz już pojadę po bandzie, ale w jaki sposób przejąć firmę, w której 10% to FF który okopał się na swoich pozycjach i nie chce oddać akcji? Wciskamy kit, że nie będzie wezwania, bierzemy 90% (a nie 80% jak wcześniej deklarowano) akcji, czekamy, aż średnia cena ustali się na satysfakcjonującym nas poziomie (korygując ewentualne wzrosty sypaniem i straszeniem), a potem przymusowe wezwanie i 10% FF musi oddać akcje, bo wcześniejsze zapowiedzi pozostawienia spółki na rynku nie mają żadnej mocy prawnej.

Oczywiście to teoria spiskowa w stylu Magnata, ale tak mi pachnie to podwyższenie wykupu do 90% - taki jest limit wezwania przymusowego.

proponuję prześledzić zagrywki ludzi z oponeo od początku ich historii na gpw.
zapowiedzi, niedopowiedzenia, komunikaty, a przede wszystkim historię transakcji, kiedy kupowali, a kiedy sprzedawali, jakie wywiady były i jaka była sytuacja w tym czasie itd.
dokładnie to pamiętam bo jestem z nimi z przerwami dłuższymi:-) od samego IPO
umieją pieniądze zarabiać ale niekoniecznie ze wszystkimi akcjonariuszami:-)

na chwilę obecną nie planują wycofywać marketeo z newconnect.
ta perspektywa z ich komunikatu to myślę może być do 12 miesięcy. tak to odczytuję.

w ostatnim wywiadzie w tvncnbc prezes mówił raczej o sprzedaży terenu pod budownictwo w katowicach ( pewnie nie mają tyle kasy żeby iść równocześnie z siewierzem i katowicami), a zostawią sobie projekt handlowy, choć i sprzedaży tego nie wykluczają chyba
na razie rynek powoli rusza, wróciliśmy powyżej 6 zł.

mathu napisał(a):
Czy można wycofać spółkę z obrotu bez konieczności ogłaszania wezwania na brakujące 10%?

wydaje mi się, że zasady z rynku głównego dotyczą newconect. czyli nie można, ale pozostaje większe ryzyko czyli cena ewentualnego wezwania. te 2 zł które płaci oponeo to jest jakby dolna granica choć oczywiście nie można całkowicie wykluczyć spadku poniżej 2 zł za rok czy dwa ( scenariusz małoprawdopodobny ale możliwy) , cena górna w tej chwili to jakieś 2,2- 2,3 .

kiedyś najwięksi piraci rynku teraz już na legalu.
tłoczenie płyt na masową skalę to zaczyna być tylko fragmencik rynku ,kurczący się
nie widzę u nich żadnego nowego pomysłu biznesowego. odczuwam to jako sprzedaż spółki póki jeszcze się kręci

coś nie coś o wycenach.

na rynku w tym momencie za podmioty o skali działania określonej przychodami w granicach 200 tys - 1 mln złoty płaci się wg wskaznika cena do przychodów rocznych 0,9 do 1,3 zaleznie od uzyskiwanej rentownosci
to by oznaczało,żemamy znaczne przewartościowanie obecnie notowanych firm ksiegowych,

darmowa reklama marketeo? dalej tak twierdzisz? czy przeczytałeś i zrozumiałeś?
a ja jednak merytorycznie dlaej twierdze ze zostawienie tej spółki jest błedem ekonomicznym i potrwa nie dłuzej niż rok.

proponowałbym utworzyć własny portfel to wtedy wszyscy by zobaczyli twoje osiągnięcia.

gdyby tak zakazali sprzedazy alkoholu na stacjach gdzie to generuje duże zyski i pozwala niżej trzymać ceny paliw, to taki samoobsługowy biznes dostałby wielkiego przyspieszenia

lużny albo z luznej linii kredytowej na dzień albo dwa
ekipa z oponeo i marketeo to to samo więc dla ich znajomych to żaden problem.
a jakby dostał chociaż część akcji to pewnie by dołączył. do porozumienia może nie teraz ale za jakiś czas.
w każdym razie efekt osiągnął bez stresu. gadki było mnóstwo

przypomnij sobie kiedy zostało złożone. dzień albo dwa przed oficjalnym info o przejęciu marketeo i proporcjach wymiany. kiedy 90 % akcji było już zablokowanych a "dobrze poinformowany" nawet gdyby dostał od kogoś jakimś cudem te akcje to pewnie by je dołączył do porozumienia z oponeo, czyli zero ryzyka, można pajacować.
ale wiedział, że nie dostanie bo sobie policzył... co za sztuka policzyc akcje jak się siedzi blisko dobrego biurka i zna się komunikat ktory zaraz pójdzie do innych mniej swiadomych
dobrze poinformowani ze spółki wiedzą mniej więcej na tak małej spółce kto ma ile akcji.

prezes Tauronu z ekipą rządzi już chyba ponad 2 lata, a nie mają nawet centralnego systemu zamówień i przetargów. każdy zakład z kilkunastu sam sobie rzepkę skrobie i zleca komu chce.

pop napisał(a):
Wręcz przeciwnie,możliwa będzie redukcja kosztów w wielu dziedzinach,łatwiej będzie zwiększyć marżę,spółki mają nawet ten sam adres. Generalnie mają b.dobrych doradców,nawet fakt,że zostanie te 20% na NC jest dla nich opłacalne,gdyż dla malutkiego Marketeo.com - darmowa reklama w mediach jest wartością dodatkową.
Wielu wcześniej nie chciało inwestować w Marketeo,bo obawiali się parytetu wymiany,a inni wycofania spółki z NC,więc bardzo dobrze postrzegam jasny komunikat,że nie wycofują firmy z rynku finansowego...salute

darmowa reklama w mediach dla marketeo?..... czyste brednie jak w dyskusji o podatkach : utrzymywanie spółki kosztuje lekko licząc ponad 300 tys zł rocznie ( zarząd, rada, koszty newconect, oddzielna księgowość, audyt itd.) o tyle wiecej zostawałoby gdyby spółka była tylko oddziałem oponeo a do zarządzania tym pionem wystarczyłby jeden dyrektor albo wiceprezes
zainteresowanie i reklama?
na jednym forum ostatni wpis dotyczący marketeo wpis z końca lutego, na innym z 13 lutego. i to niby w przypadku takich waznych inf o przejęciu przez oponeo

przy 10% ff wartym ok 2mln zł po przejęciu, utrzymywanie firmy, która jeszcze główną działalność prowadzi pod inną marką czyli narzedzia.pl anie pod marketeo jest z gruntu głupotą i myślę, że w rok -dwa oponeo wykupi resztę akcjonariuszy.
tak wychodzi z opowieści niektórych forumowiczów, że kilku z was jest nieźle utopionych w tej spółce i szuka różowych okularów.
tak jak ten co składał niby zlecenia kupna na 500 tys akcji. czysta podpucha, a niektórzy tutaj się podniecali,
kurs leci na łeb i tylko na koniec sesji jest podciągany zakupem 200 albo 300 akcji, zeby aż tak źle nie wygladało ( polecam sprawdzić wykres całodzienny ostatnich sesji) większość marzy o wyjściu tylko żal im sprzedać po 2 zł jeśli wcześniej przez moment było 20% wyżej,
miał być kiedyś ostatni wpis ale jak czytam takie opinie naganiające na papier to krew we mnie się gotuje i ostrzegam mniej świadomych

v3nom napisał(a):
Patrowicz dorobił się majątku, to jest fakt. Faktem jest także, że jego spółki odciskają na drobnych piętno niczym dżuma, o czym pisał Trystero na swoim blogu (link był wcześniej w tym wątku).

Tutaj masz natomiast artykuł z Parkietu:
www.parkiet.com/artykul/100416...

Cytat:
2010 rok za nami. Ile udało się panu zarobić na giełdzie?

Lekko licząc, kilkadziesiąt milionów złotych, biorąc pod uwagę również zyski z inwestycji giełdowych osiągnięte przez spółki z mojej grupy. Będzie na kolejne inwestycje.

Patrowicz to nie jest dziecko hossy, była Izolacja, Fon, Atlantis, były też i inne spółki. Zawsze znajdą się tacy, których wyciśnie jak cytrynę. Niedawno na wątku FONa ktoś pisał, że dał się zrobić, bo chciał pospekulować sobie na spółce. Niestety siadł do stołu pełnego oszustów, którzy się znają i grają znaczonymi kartami od wielu lat. Tak jak na petrolu, niby wszyscy wiedzą o co chodzi, a jednak zawsze znajdzie się ktoś kto wtopił.

A że jego spółki to wydmuszki? O tym wie każdy, nie prowadzą praktycznie działalności operacyjnej, a jednak przestają przynosić straty (działalność finansowa i inwestowanie w kolejne balony). Teraz wchodzą w nowy biznes: "klikasz i sprzedajesz". Pieski szczekają, a karawana jedzie dalej. Jedyne co może zrobić KNF to zasugerować "nie inwestowanie w spółki znanych inwestorów". Chociaż mam nadzieję, że dobiorą mu się do dupy przy okazji nadchodzących mega emisji.

Chwilowe zaufanie? A Krauze go nie wykorzystał? Krauzela kręci się jednak dalej. Już podobno prawie mają ropę...

ktoś kiedyś w stanach powiedział, że "PIERWSZY MILION" trzeba ukraść i chyba o to chodzi..

WatchDog napisał(a):
sicc napisał(a):
Jak użytkownik wykupi abonament, zapłaci kupę kasy, a dostanie bana za posty, które nie łamią prawa/regulaminu to deklaruję bezpłatną pomoc prawną :-)

Kupa kasy to ile? Radzono mi, żeby zwiększyć abonamenty dziesięciokrotnie - taką wartość mają dla niektórych treści, które tworzymy.
Co do bezpłatnej pomocy prawnej, nieodpłatne świadczenie wiąże się z powstaniem przychodu po stronie usługobiorcy i podlega opodatkowaniu.

zawsze możesz spróbować tak podwyższyć opłaty i zobaczyć co z tego wyjdzie jeśli te treści takie cenne.
skoro te treści takie cenne i dotyczą rynku finansowego to autorzy już dawno powinni być w pierwszej 100 najbogatszych.
a tak poważnie, to widzę, że moja prośba o dopuszczenie oceniania wypowiedzi przez innych i zgłaszania do ewentualnego banowania, a nie tylko przez moderatorów upadła. Szkoda.

rafsty napisał(a):
wachar napisał(a):
Reasumują z punktu widzenia inwestycyjnego ta transakcja dla drobnego inwestora jest neutralna a z punktu widzenia "obywatelskiego" czy też budżetowego jest ona pozytywna.

Obawiam się, że z punktu widzenia drobnego inwestora ta transakcja jest negatywna, ponieważ nie ma w tym ani strategic feel, ani strategic benefit. Ewentualnie można dopatrywać się strategic benefit - KGHM może wspierać inwestycje Taurona. Strategicznie to jeszcze gorzej. Zainteresowanych odsyłam do google'a z hasłem "Ashridge portfolio display". Jedyne, co urośnie w siłę w połączonym biznesie, to związki zawodowe.

Z punktu widzenia budżetowego, to transakcja neutralna. Skarb Państwa kupił coś od Skarbu Państwa. Chciaż nie do końca. Mógł wziąć kasę w dywidendzie, ale musiałby się podzielić z resztą akcjonariatu. Czyli mamy jeszcze jeden argument za tym, że dla drobnicy to nie był fajny deal.

Jedyne, co urośnie w siłę w połączonym biznesie, to związki zawodowe

to jest niestety najlepsze podsumowanie całej transakcji,
a pomyśleć, że czesi z cezu przed ipo chceili zapłacić 10 zł za akcje

czarownica napisał(a):
w mojej opinii z tego poziomu już powinniśmy sie odbić, wcześniej 2 albo 3 razy podchodziliśmy pod 4,2 i się odbijaliśmy, dlatego teraz to powinien być poziom wsparcia, a jeśli nie teraz to tak jak piszesz przy 4 zł. ale jakie to ma znaczenie dla tych co czekają na kolejne dobre komunikaty ze spółki

no i wyglada ze to wsparcie zrobiło nam silne odbicie, pokonaliśmy tez poziom 4,6 , wygladałoby że mamy drogę do dalszych wzrostów, i nowe rekordy

maverickatowice napisał(a):
Mi natomiast powiedziano w oddziale gdy byłem się orientować, że mają olbrzymie zainteresowanie i redukcja wśród nabywców indywidualnych może wynieść 50-70%. Tą informacją się zniechęciłem i zapisu nie złożyłem.

to się nazywa właśnie naganianie, jeszcze niech powiedzą jak inni tradycykni sprzedawcy że "zaczyna brakować akcji" i "już sie kończa"
w skrócie ocena spółki:
dla mnie za drogo, nie widzę perspektyw na dalszy dynamiczny! rozwój, oferta zbyt "popularna" wśród drobnych, żeby nie było jak z Tauronem na debiucie

w mojej opinii z tego poziomu już powinniśmy sie odbić, wcześniej 2 albo 3 razy podchodziliśmy pod 4,2 i się odbijaliśmy, dlatego teraz to powinien być poziom wsparcia, a jeśli nie teraz to tak jak piszesz przy 4 zł. ale jakie to ma znaczenie dla tych co czekają na kolejne dobre komunikaty ze spółki

to jest właśnie to o czym pisałam we wcześniejszym poście do anty-teresy. odezwiesz się na forum marketeo to krzykacze i spółka zrównają ciebie z błotem, powiedzą ,że jesteś ufoludkiem, magnatem, pisowcem, milerem, kaczyńskim siedzącym na necie, itd.
manko to też pewnie ja tylko w innym wcieleniu i ci wszyscy co czytali kroniki magnata.

się wtrące do waszej dyskusji
nie wiem o co poszło z jego wycięciem z forum i czym się naraził moderatorm, ale to co pozostało po magnacie ma wysoki merytoryczny poziom, czasami wydawało mi się kontrowersyjne jak czytałam, ale po czasie okazywało się dobre i spostrzegawcze w wyjątkowo wysokim stopniu, mało jest takich na tym forum którzy tak dobrze wskazywali spółki do wzrostów i jak ktoś określił wcześniej mieli tak dobry timming. zresztą można sprawdzić jego ostatni post i zachowanie liderów tego portfela od tego czasu.
dlatego zal, że został wycięty ( jeśli to prawda)

nie wiem czy ktoś to wcześniej postulował.
Postulat;
wprowadzenie oceny postów przez innych użytkowników albo opcji zgłaszania do usunięcia przez innych uzytkowników. oraz wprowadzenie oceny forumowuczów przez innych co dałoby szansę na ocenę innych użytkowników
pozdrawiam

mankomaniak napisał(a):
Odzwierciedliłaś jego portfel w 100% (albo prawie w 100%) i się potem dziwisz, że zniknął. Ja mu się nie dziwię. Mogłabyś bezmyślnie naśladować, ale trochę ciszej. A potem jeszcze się chwalisz, ile to zarabiasz. Żenujące.

zwrócił moją uwagę na pewne spółki, wziełam tylko trzy spółki z jego portfela i nad czwartą sie zastanawiałam. czy to złe? ważne, że to był dobry wybór co widać po kursach.

a co do samego magnata to prosiłam o kontakt i analizy na maila,ale nie dostałam nic, szkoda

love4 salute

piera napisał(a):
Do POP Angel

Też bym nie nazwał tego aż tak dokładnie prywatyzacją z tego względu, że KGHM to państwowa spółka można powiedzieć śmiało, że sami sobie sprzedali te akcje, a po za tym myślę, że to dobra "prywatyzacja" KGHM będąc znacznym udziałowcem może mieć większy wpływ na rozwój Tauronu niż inni więksi inwestorzy - Tauron naprawdę wymaga dużej modernizacji i restrukturyzacji. Ale śmiało można powiedzieć, że Tauron to spółka z perspektywą.

ruch z punktu widzenia KGHM dobry , natomiast cieżko widze restrukturyzację tauronu przez szastających kasą zwiazkowców z KGHM, spółki która sama powinna taką restrukturyzację przejść

daroo napisał(a):
Cytat:
coś wartościowego

pojęcie względne moim zdaniem.
Z tego co zauważyłem to komentowanie sytuacji technicznej bez zamieszczenia grafiki, czy nie będące wręcz fachowym komentarzem jest usuwane.
Sam do niedawna byłem zachwycony tym forum, ale chyba wolę konkurencję - odsiewanie "rakiet", "odpałów" "wyleszczania" itp jest jednak lepsze niż... brak postów.

Co do tematu ORL - jasne jest że obecnie korekta tych prawie 100% wzrostów, pytanie jak daleko Waszym zdaniem zabrnie? prawdopodobnie standardowo dla tej spółki będzie osuwanko do następnych info, a te chyba w maju dot. rozpoczęcia produkcji?

Kapitał który wszedł w ostatnich tygodniach nie jest chyba jednak aż tak duży żeby rozruszać papier - okresy informacyjnie "martwe" póki co pozostaną jako spadkowe...
Jakie jest Wasze zdanie?

ja oczekuję ciekawych komunikatów średnio co 2 tygodnie. zejdziemy maksymalnie jeszcze o ok. 10% - okolice 4,2 -4,3 i koniec, wiecej myślę przy popycie nie damy rady. mamy korektę wcześniejszych wzrostów o prawie 100%

jest duza szansa ze wpłynie kolejne 11 mln dotacji do spółki zaleznej

Frog napisał(a):
Geko - jeżeli sprzedawali, musieliby o tym poinformować. Wszyscy akcjonariusze serii A są członkami Zarządu i muszą informować o każdej sprzedaży bądź nabyciu akcji spółki.

zawsze też mogą to prawo złamać albo próbować obejśc i potem się tłumaczyć, że coś tam..nie mówię ze tak zrobią wskazuje tylko ryzyko, że tak może być

Frog napisał(a):
Obecna wycena 11B zakłada już wyniki lepsze od prognozowanych. Ale szum wokół gry na branżowych portalach wydaje się po części to uzasadniać.
Do tego dochodzi, jak sądzę, bonus od inwestorów - czyli zaufanie dla właścicieli.
Od stycznia mogli oni bowiem sprzedawać swoje akcje (5% serii A) i tego nie zrobili pomimo sporych wzrostów. Uważam że ma to nie mniejsze znaczenie niż sukces Anomaly. Potwierdza wiarę tych ludzi w swoją spółkę i chęć dalszej pracy.
Dobra sprzedaż Anomaly, równie udane nowe projekty, mądre wydatkowanie zysków i kontrola kosztów, połączona z utrzymywaniem zaufania inwestorów mogą zaprowadzić tą spółkę naprawdę wysoko. Oby nie podkusiło ich, aby to zaprzepaścić Shame on you

wycena obecna jest dla mnie znacznie przeszacowana, mam wrażenie ze rynek dyskontuje już sukces Nastepnej:-))) gry.
spekulacyjnie grana, szybko rośnie szybko spadnie ale póki rośnie warto mieć w portfelu

lubię takie rodzinne spółki, gdzie majątek rodziny jest ściśle powiązany z sukcesem firmy. Wtedy zupełnie inaczej zarządzają taką firmą niż wynajęci menadzerowie nastawieni zwykle na krótkoterminowe profity i utrzymanie stołka.
Kiedyś czytałem badania, że rodzinne firmy w anglii mają o ok. 20% lepszą dynamikę niż firmy nieposiadające ściśle określonego właściciela.

szykuję się wniosek o wypłatę kolejnej kasy z dotacji, zgodnie z raportem za luty

4. Wydarzenia, które dotyczą emitenta i mają wystąpić w marcu oraz kwietniu 2011 r.
Spółka w najbliższym okresie złoży wniosek o kolejną transze w związku z otrzymaną dotacją na
budowę zakładu produkcji granulatu gumowego w wysokości 17,7 mln zł.
W marcu rozpocznie się proces montażu linii technologicznej do produkcji granulatu gumowego.

Według szacunków WHO POChP była w roku 1990 szóstą z głównych przyczyn zgonu na świecie. Oczekuje się, że w 2020 roku będzie przyczyną trzecią. Pod względem ciężaru społecznego POChP - w 1990 roku - było dwunastą przyczyną, a w 2020 roku będzie już przyczyną szóstą.
W Polsce badania epidemiologiczne wykazały, że na POChP choruje około 10% dorosłej populacji. Współczesne (2001-2002) badania ludności wielkomiejskiej wykazały, że na POChP choruje 9,8% mieszkańców w wieku 41-72 lata. Liczby te są bardzo zbliżone do wyników europejskich badań epidemiologicznych nad POChP, określających częstość choroby na 4-11% dorosłej populacji. Z bardzo dużym prawdopodobieństwem liczbę chorych na POChP w Polsce można szacować na około 2 miliony. Stawia to POChP jako trzecią - pod względem częstości - przewlekłą chorobę w Polsce. Na szczęście tylko część chorych potrzebuje leczenia. Około połowy wymaga wstępnie wytrwałego poradnictwa antynikotynowego.

to mówi o potencjale leku nad którym pracuje revotar.

trudno powiedzieć mogą być takie "chęci" w oponeo. ale pytanie czy im to się będzie opłacało to drenowanie.
info ok.
wycena rzeczywista na tą chwilę to ok 2,6 zł ( 1 akcja oponeo w cenie ok 13 = 5 akcji Marketeo.) to plus !
zakładam, że wycena została uzgodniona z inwestorami finansowymi i ja akcpetują.

mam mieszane uczucia co do pozostawienia marketeo na giełdzie.
sa i plusy i minusy ale ja więcej widzę minusów , oczywiście zalezy to też od tego z czyjej perpektywy to oceniam. jako akcjonariusz oponeo czy marketeo

prawdopodonie spółka stanie się jeszcze większą chorągiewką podatną na jednorazowe wystrzały w góre lub w dól i do tego podatną na spekulacje. oczywiście dla niektórych to plus dla mnie nie.

Cytat:
Katowicka prokuratura zakończyła śledztwo w sprawie najbardziej kontrowersyjnej transakcji ziemią w mieście. Biznesmeni, którzy na sprzedaży zdewastowanej działki zarobili 96 mln zł, staną teraz przed sądem. - To nie zmienia jednak naszych planów, chcemy zbudować tam osiedla - zapewnia deweloper.

Więcej... katowice.gazeta.pl/katowice/1,...

notowania.pb.pl/pytania/PLORZL...

W jaki sposób pozyskacie surowiec dla budowanego zakładu utylizacji opon?

Surowiec do produkcji będziemy pozyskiwali dwutorowo tzn. własnymi środkami oraz przez firmy zewnętrzne. Od 3 stycznia sami zbieramy opony poprzez Dział ZODU który w Spółce działa od 2002 roku, zbierany surowiec składujemy w Poniatowej, zdjęcia można zobaczyć na naszej stronie http://www.orzelsa.com. Natomiast drugi sposób pozyskania surowca będzie możliwa dzięki współpracy z firmami wyspecjalizowanymi w zbiórce opon m.in. Centrum Utylizacji Opon Organizacja Odzysku SA (CUO OO), w momencie zakończenia składania maszyn podpiszemy stosowne umowy z tymi firmami.

http://www.tax-net.pl

właśnie chyba trwa oferta,
oferujący goadvisers

wg mnie nie mają żadnej większej przewagi konkurencyjnej. i dla mnie z tego co pobieżnie czytałam o wielkościach finansowych to za drogo, prognoza wyników też nie zapowiada jakiś super wyskoków

mnie martwiła w raporcie niska dynamika sprzedaży ale niektórzy twierdzą, że to przez braki w magazynach tak było i cięzką zimę.
ale ogólnie do fundamentów i raportu nie mam większych zastrzeżeń.

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 11/2011 z dnia 24.02.2011 r. Zarząd ORZEŁ S. A. po przeprowadzonych ustaleniach z dostawcą linii technologicznej przekazuje informacje dotyczące harmonogramu budowy zakładu produkcji granulatu gumowego.

Rozpoczęcie montażu linii technologicznej nastąpi w marcu 2011 roku, natomiast rozpoczęcie produkcji przewidziane jest na maj 2011 roku.

W związku z opóźnieniem związanym z otrzymaniem zaliczki przyznanej w ramach dotacji z Działania 4.1 „Wsparcie wdrożeń wyników B+R przez Polską Agencje Rozwoju Przedsiębiorczości na realizację projektu „Rozpoczęcie produkcji czystego granulatu z odpadów z opon, innowacyjna gospodarka”, Zarząd informuje o półtoramiesięcznym opóźnieniu uruchomienia produkcji w stosunku do pierwotnego planu.

Późniejsze rozpoczęcie produkcji może mieć wpływ na osiągnięte wyniki finansowe w 2011 roku. Obserwowane jednak zapotrzebowanie rynku na granulat gumowy spowodowało podjęcie decyzji o uruchomieniu trzyzmianowej produkcji a nie jak to było pierwotnie planowane dwuzmianowej. W ocenie Zarządu, oba powyższe fakty mogą spowodować brak konieczności zmiany prognoz finansowych.
www.orzelsa.com/relacje-inwest...

i mamy kolejne pozytywne wiadomości ze spółki, wszyscy spodziewali się korekty prognoz ze względu na opóźnienie przelewów dotacji a tu taka niespodzianka..
nawiasem mówiąc komunikacja tej spółki z rynkiem i akcjonariuszami to teraz pierwsza piątka na całej gpw. BRAWO

ceny wywoławcze to jedno, a transakcyjne to drugie. ( często nawet 25% mniejsze)

wprowadzasz w błąd innych i manipulujesz, można to sprawdzić w historii notowań lub na wykresach, na marketeo jest wiele dni kiedy nie ma obrotu wcale albo wynosi on 0-2 tys akcji. na orzełopony takich dni nie było chyba od roku.
piszesz, że spadał tak spadał ale byli cały czas chętni ( między innymi ja) kórzy brali i obroty zwykle były między 5-15 tys akcji i to przy wyższej cenie
więc różnica jest kolosalna

można to sprawdzić! kończę już tą dyskusję bo widzę, że niczemu ona nie służy. koń jaki jest każdy widzi i oceni sam.

siekoo napisał(a):
podejrzewam, ze ta mala plynnosc wynika posrednio z tego iz wiekszosc jest pewna wartosci akcji i nie widzi sensu oddawania po proponowanej cenie, a ci co nie maja, nie sa pewni wartosci i na razie nie chca kupowac w tej cenie.

niestety myślę, że bardziej ta druga część. choć ja uważam że problem jest w płynności.
z inwestycji trzeba móc wyjść. bo nigdy nie wiadomo czy kasa nie będzie potrzebna na coś innego albo chociażby przypadki losowe. tutaj można bez strachu zainwestować w 10-15 tys akcji , wtedy można wyjść i to jest główny problem.

mathu napisał(a):
I będzie tak samo jak na ORL, przy 2.50 kompletnie nikt nie chciał kupować, jedynie parę osób broniło kursu wystawiając po 1000 - 2000 akcji po lewej, a teraz sesja po sesji idziemy ciągle w górę, dziś zamknięcie powyżej 4 zł i wszyscy którzy teraz kupują, plują sobie w brodę, że nie schylili się po banknot leżący na ulicy. A przecież w spółce nie zmieniło się kompletnie nic, wszystkie informacje były znane na jesieni 2010. Wiedzieli o dotacjach, wiedzieli o planowanym zysku, ale nie kupowali. Teraz kupują. Tu jest identycznie, niby wszystko super, wskaźniki niskie, perspektywy świetne, technicznie nieźle, ale jakoś nikt nie kupuje. A potem wszyscy będą kiwać głową, że jednak trzeba było brać. Giełda jest głupia.

porównywanie marketeo do orzełopony jest grubą przesadą, pisałam o tym kiedyś więc nie będę powtarzać. tam nie ma takich problemów z płynnością jak tutaj. ff jest chyba 3 albo 4 razy większy. ryzyko które trzeba wkalkulować jest zupełnie inne.
Obydwie spółki są dobre, obydwie mam, ale jak marketeo nie poprawi płynności to zawsze będzie w tej lidze co jest i na newconect. na razie tutaj jest tak, że obroty sensowne pojawiają się raz na miesiąc albo kwartał.
co do giełdy albo rynku . rynek nigdy się nie myli. zależy tylko od perspektywy czasowej w której go oceniamy.
ja was nie rozumiem, zamiast pomyśleć nad jakimś sposobem rozwiązania tego problemu i pomocy w tym temacie zarządowi, czuję, że wolicie zaklinać rzeczywistość i atakować mnie, że w ogóle wskazałam jakieś watpliwości czy wady naszej ( wspólnej) inwestycji

co jest spowodowane moimi poprzednimi wypowiedziami?
brak płynności, spadek kursu?
nie podejrzewam, że mam taki wpływ.

gratuluję zysku tylko na razie jest on papierowy a przy takiej płynności to nawet ja miałabym problem, żeby wyjść normalnie z tego papierka, więc na razie to sobie podliczam zyski( papierowe)

mathu napisał(a):
A jak myślisz, po co ktoś pokazywał w arkuszu popyt na 1 mln zł?

po skutkach poznamy jaki miał faktyczny zamiar. czyli po tym jak się zachowa kurs akcji w najbliższym czasie.
a po drugie tam było 200 000 akcji więc nawet nie 0,5 mln zł..
jakby chciał kupić to mógłby to dac na 2,4 to uwierzyłabym, że to popyt. a tak to tylko pajacowanie i liczenie, że ktoś głupi się nabierze

mamy słabość wielu spółek na nc. i niestety marketeo też, odczuwam, że chyba są chęci na zdołowanie w ok. 2,1-2,15. pytanie czy tam się pojawi wiekszy popyt.

magnat napisał(a):
przegląd portfela
orzełopony w gore - sytuacja wyglada zdecydowanie lepiej ale na fanfary przyjdzie czas, caly czas mamy promocje z której codziennie korzystam.
k2 internet bardzo dobrze, szykujemy sie do kolejnego lotu, na chwilę obecna wg mnie najlepszy ppapier który mam, rzeczywista dynamika zysków, plany mocne, realizacja okay, informacje wazne w drodze, itd. CISZA NA WATKACH praktycznie na wszystkich forach!! dokładnie tak jak rosło oponeo z 5 na 15,
marketeo tez okay
hawe ktore kupiłem tez dobrze ale tu kupiłem liczać na korekte wzrostową,
bmp sie kisi, czekam na infa i poczekam az przyjda,
lcc konsolidacja,
polnord - czekamy na informacje
tup - czekamy na infa przełom 1/2 kwartalu
Duda - sytuacja ok w mojej ocenie, lubie jak papier tak rosnie czyli 1 dzien wystrzał, potem spokoj, potem 2%, podoba mi sie to

magnat ....haloooo

Kolejna spółka twoja wybija się ! BMP
jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, dzięki twojemy nagonieniu zarabiam, szkoda że byłat jednak trochę ostrożna..
może jednak wrócisz do naszego forum? i dzielenia się swoimi inwestycjami bo jesteś fachman co widać po portfelu. który masz/miałeś?

no i mamy ten problem o którym pisałam 5 tys akcji połozone poniżej znacznie kursu i nie ma chętnych. Brak płynności

dużo więcej się spodziewałam i chyba nie tylko ja patrząc na zachowanie kursu na sesji. totalne rozczarowanie widzę.

pop czemu nie prowadzisz IKG? widzę, że często bywasz i komentujesz spółki, które są również w moim portfelu albo zainteresowaniu, chętnie bym poczytała...
żal mi, że z ludzi którzy prowadzili ikg, i mieli dobre albo bardzo wyniki został już chyba tylko morfeusz. cenna wskazówka takie ikg

orzełka to znam bardzo dobrze, to inny temat i porównanie niespecjalne, tam nie pamiętam sesji w ciągu roku, żeby nie było chociaż kilku tysięcy zł obrotu. czy na spadkach czy na wzrostach.

czemu pop piszesz, że na spadkach obroty zanikają? jak i ich nie ma wcale niezależnie czy akurat mamy spadek czy wzrost o 1%? wysokość kursu nie ma znaczenia tutaj, tutaj jest po prostu karnet pusty, a między ofertami jest po 10% albo więcej spreadu. gdybym teraz potrzebowała sprzedac 2 albo 3 tysiące akcji to musiałabym oddać przy -10%
rozmawiałam z kolegą i próbowałam go"nagonić" że taka fajna spółka to marketeo i to właśnie on zwrócił uwagę na to ryzyko. cytat. jakoś tak mówił... poniżej

" fajna ale co z tego jak nie płynna.. żeby kupić 20 tys akcji muisiałabyś, albo dać 15% więcej albo czekać 3 miesiące, płynność się robi głównie przed wynikami. a jak byś chciała sprzedać taką ilość to musiałabyś zjechać kursem o 15% czyli żebyś sensownie zarobiła np 50% to spółka musiałaby wzrosnąć o ponad 70%....."

i odebrał mi ochotę na dalsze zakupy tej firmy. to jest faktycznie główny problem tej spółki, zero płynności, a newconnect faktycznie są takie spółki z podobną płynnością ale jest też dużo spółek ktorych spread między ofertami kupna czy sprzedaży nie wynosi więcej niż 3-5%
dlatego uważam, że spółka powinna coś z tym próbowac zrobić. np animatora dobrego zatrudnić niech robi chociaż po 2-4 tys akcji obrotu codziennie.

ten brak obrótów jest dużym problemem dla spółki. kto normalny zainwestuje większe pieniądze, jak potem żeby sprzedać więcej niż 5-10 tys akcji musiałby załamać kurs o 10%,
chyba juz 5 sesja z zerowym albo z obrotem kilkuset sztuk akcji
zarząd powinien robić wszystko żeby w jakiś sposób ten walor rozruszać, choćby poprzez dodatkową emisję z pp,
macie jakieś inne pomysły?

dzisiaj był.
spodziewają się kilkudziesięcioprocentowego wzrostu przychodów i zysków,myślą o kolejnych rynkach np: Turcji,
dobre informacje wykorzystane przez rynek do sprzedania papierów firmy, tak to na razie wygląda na gpw, zresztą podobnie było po raporcie kwartalnym

był wywiad prezesa oponeo w tvn, było coś o przejeciu marketeo? bo ja nie oglądałam od początku.

jutro Rada Miasta Katowic zmienia plan zagospodarowania dla tej działki TUPa. pewnie dlatego już kurs zaczął pod koniec tygodnia rosnąć.
odmrozi się druga największa inwestycja TUPka.
kupiłam i czekam na potwierdzenie w komunikacie jutrzejszym

http://www.um.katowice.pl

dzisiaj przełamaliśmy wazny psychologiczny poziom ceny 2,00 zł, zwłaszcza że to cena emisyjna 2mln akcji ostatniej emisji więc prawdopodobnie teraz będą bardzo nerwowi nabywcy tych akcji. kolejny spadek pewnie spowoduje u nich chęć cięcia strat i kolejny wysyp akcji.

skupując udziały w takiej ilości będą musieli ogłosić wezwanie , prawda?
więc pewnie dodatkowo kilkanaście % też im wpadnie

tak użytkowanie wieczyste. właściwie nie wiadomo co lepsze czy sprzedać z dużą stratą samą działkę czy próbować wybudować i zyskiem z inwestycji pokryć stratę na gruncie i wyjść na zero.
mnie się wydaje, że jednak ta druga opcja lepsza bo straty suma summarum niższe.
w katowicach mają zresztą jeszcze jedną działkę gdzieś przy roździeńskiego, ale nie znam szczegółów ceny itd.
dlatego akurat do wskażników c/wk przy lcc warto podchodzić z lekkim dyskontem. ja szacuję, że realnie są o jakieś 20% wyższe niż podawane

nie wiem, ale nic nie pisze na ikg, dlatego proszę o kontakt.

ten grunt w katowicach na ceglanej jest wart może 40% tego co zapłacili wtedy ( 114 mln ) , zresztą poprzedni zarząd LCC chyba poleciał właśnie za tą transakcję. Zwłaszcza , że sprzedawca zapłacił kilka miesięcy wcześniej dokładnie 14 mln zł czyli zarobił okrągłe 100 mln. CUDA !!
jeździłam tam kiedyś praktycznie codziennie i wiem co mówię.
Kod:
/mod:treść usunięta/

witam długo jestem z wami jako gość ale na portalu dopiero się zarejestrowałam.
Kod:
/mod:tresc usunieta/

czytam, czytam i mam wrażenie, że albo ja za bardzo pesymistycznie do niego podchodzę albo część z was ma tylko różowe okulary jak paris hilton.

dwie rzeczy mnie martwią
1) uważam,że ten wynik kwartalny i roczny jak na spółkę internetową z tak niską bazą jest bardzo mało dynamiczny ! chodzi mi o wzrost przychodów.
2) jeżeli spółka zostanie przejęta to ff, kóry teraz już jest niski spadnie pewnie do 10% i MKO zostanie wydmuszką, która przez wiele dni nie będzie handlowana , bez obrotu i nikt w to nie wejdzie, bo nie będzie mógł ani wejść ani wyjść. a za dwa lata oponeo spokojnie przejmie resztę przy zadowoleniu resztki akcjonariuszy którzy i tak nie mogli się pozbyć tego walorka.

te dwie rzeczy mnie martwią i skłaniają do myślenia o tej inwestycji.

kolejna spółka z Twojego portfela idzie w górę. a na IKG cisza? zero zmian?
nieukrywam, że w dużym stopniu dzięki Twoim wpisom na IKG zwróciłam uwagę na te spółki, przebudowałam swój portfel i teraz mam wiekszość tych spółek plus dwie moje.
ale myślę, że przydałyby się jakieś wskazówki odnośnie dalszych poczynań. Ferie ? urlop? dlatego nie ma wpisów?
catrine.boz@gmail.com
z prośbą o analizy. dziękuję i pozdrawiam

można prosić o stałe przysyłanie analiz ? czy też za każdym razem powinnam się zgłaszać na priv?

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 30 marca 2011 20:39:13
Liczba wpisów: 98
[0,02% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,179 sek.

olnrhria
avxhneih
hazslxix
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scxhybxx
ocwoumar
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat