Temat:
GOBARTO
Może źle się wyraziłem  Oczywiście wiem jaka jest książkowa interpretacja. Ja jednak na Dudzie widzę, że ruch do góry rozpoczął się na dużo niższym poziomie niż jest teraz co wskazuje na potencjalnie dalszą realizację niemałych zysków. Tak sobie po swojemu ten wskaźnik interpretuje.
|
|
Temat:
GOBARTO
Dzisiejsze sesja na pewno miała wpływ na zachowanie kursu. Ciekawie było, ktoś zbierał po 0,68 PLN prawie do końca. Warto jednak pamiętać, że kurs od dołka zrobił już ponad 100% bez żadnej większej korekty. Wskaźnik AD pokazuje, że podaż ma jeszcze dużo dział do odpalenia.
|
|
Temat:
GOBARTO
jakaś argumentacja do tego stwierdzenia ?
|
|
Temat:
CORMAY
@Anginsan Kurs rzeczywiście przebił linie trendu spadkowego. Warto jednak spojrzeć na inne wskaźniki, np: Fibo wskazuje, że kurs zatrzymał się na 38,2%. Może to być rzeczywiście tylko korekta trendu spadkowego. Spójrz jeszcze na RSI. Od pewnego czasu (czerwiec 2011r.) przestało poruszać się w kanale na poziomie 40-80 i zaczęło w 20-70. Co to oznacza ? Polecam wpis Szutnika na 8 stronie kronika Phobosa.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
CORMAY
Były wyniki, które nie spodobały się rynkowi. Spadek przychodów IV/III kw. Dodatkowo słaby wynik na działalności operacyjnej i wzrost kosztów. Pytanie czy te wyniki są tak złe jak pokazuje kurs od wczorajszego dnia Albo jakiś fundusz chce pozbyć się akcji (tak wygląda patrząc na ukryte zlecenia), albo dokupić taniej, tylko o ile taniej
|
|
Temat:
CORMAY
Z tego co prezes mówił w wywiadach to sprzedaż akcji była jednym z rodzajów pozyskania kapitału na akwizycję. Wspominał również, że do przejęcia dojdzie najpóźniej do końca stycznia. Mamy luty i cisza. Może ta transakcja przybliża Cormay do przejęcia,a może jednak są jakieś problemy. Czas pokaże
|
|
Szutnik napisał(a):JasonX napisał(a):Może w nieodowiednim miejscu piszę, ale nie chciałem niepotrzebnie zakladać nowego tematu. Czy jest ktoś w posiadaniu "czytelnego" (na stooq zachowania indeksu na początku XXw wieku są mało widoczne) wykresu S&P za ostatnie 100 lat ? Od razu zaznaczam, że wykres chciałbym wykorzystać do pracy dyplomowej, więc źródło mile widziane.
Z góry dzięki S&P 500 jako indeks został wprowadzony dopiero w 1928 roku. Wcześniejsze dane to prawdopodobnie jakieś rekonstrukcje, stąd mogą być malo czytelne. O ile mnie pamięć nie myli, to chyba dopiero w latach 50-tych zaczęto ciągłe kwotowanie indeksu SP500 (czyli system OHLC), wcześniej zdaje się indeks był notowany raz/sesję, na zamknięcie. Jesli to Ci w czymś pomoże: www.patternstocks.com/2008/10/...a tu masz"poprawiony" o inflację CPI w układzie miesięcznym: www.tradersnarrative.com/infla...Możesz też skorzystać z indeksu DJIA, wprowadzonego w 1896 roku. W tym linku od 1900 roku: stockcharts.com/freecharts/his... wielkie dzięki, na pewno mi się to przyda
|
|
Może w nieodowiednim miejscu piszę, ale nie chciałem niepotrzebnie zakladać nowego tematu. Czy jest ktoś w posiadaniu "czytelnego" (na stooq zachowania indeksu na początku XXw wieku są mało widoczne) wykresu S&P za ostatnie 100 lat ? Od razu zaznaczam, że wykres chciałbym wykorzystać do pracy dyplomowej, więc źródło mile widziane.
Z góry dzięki
|
|
Makler jest z języka niemieckiego, natomiast broker z języka angielskiego. Dlaczego akurat używa się makler skoro większość słów zapożyczamy z angielskiego, tego nie wiem.
|
|
@ Scarry,
na początku swojej kroniki dużo pisałeś o spółce Remedis. W Dalszym ciągu ją obserwujesz/posiadasz akcje ?
|
|
Temat:
CORMAY
|
|
Witam, poszukuje publikacji (książki, artykuły, itp.) na temat zadłużenia publicznego w Polsce. Z góry dzięki za pomoc. Pzdr
|
|
148,90 PLN
|
|