PARTNER SERWISU
bbkowhhp
Wilk z T29

Wilk z T29

Ostatnie 10 wpisów
Proszę o dodanie do konkursu. Wybieram Answear. Niewiele jest spółek na rodzimej giełdzie, które rozwijają się w tempie 20% . Ostatnie przejęcia przez Zalando wskazują, że wycena Answear wygląda na atrakcyjną.

misiek6603 napisał(a):
A spółka nie odstaje od standardów międzynarodowych w zakresie prowadzonego biznesu w Rosji i to też powinno być brane pod uwagę .

Odstaje i to zdecydowanie, tam jak ktoś handluje z Rosją to jest to oficjalne stanowisko firm, za co obrywają w socialach. Nie wiem skąd idea zaklinania rzeczywistości, i tak nie wpłynie to na kurs akcji.

misiek6603 napisał(a):
Bezrefleksyjnie to są powtarzane tezy Hindenburga który w żaden sposób nie udowodnił że LPP negatywnie wyróżnia się na tle peersow . I jeszcze wyciąga kredyt Piechockiego jakby to miało jakieś merytoryczne znaczenie (poza uwaleniem akcji).

www.pb.pl/miliardy-zlotych-kap...

Wydaję się, że podchodzisz do tematu z przesadnym zaangażowaniem co może oznaczać, że jesteś bezpośrednio powiązany z utratą wartości akcji. Póki co Hindenburg postawił tezę popartą danymi, a LPP zamiast merytorycznie odpowiedzieć gra na emocjach.
Sprzedaż w raporcie 2021/22 do krajów TOP5 stanowi z Rosją 77,1%, w 2022/23 TOP5 mimo mocnego wzrostu sprzedaży spada do 66,8%. Jak to możliwe? Do jakich krajów skoro stanowią one margines sprzedaży?
Mogłaby zacząć tłumaczenie rozszerzając publikacje danych, bo póki co jest gorzej niż było, i sprowadza je do "Polska" i "Zagranica" - poziom NC.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

krewa napisał(a):
Patrzyłem na LOP i nie znalazłem niczego ciekawego na wygasającej serii. Duzi byli zajęci rolowaniem - trudno byłoby o znalezienie jelenia skłonnego wystąpić stroną w transakcji. Oni musieliby zagrać na krótko praktycznie na samym szczycie. Posiadając takie umiejętności (trafiania w ekstrema), darowałbym sobie raporty.

Czyli wersja biegająca po necie, że Hindenburg Research zajął dużą krótką pozycję nie do końca się potwierdza?

misiek6603 napisał(a):
Najpóźniej po zwycięstwie Trumpa a więc jeszcze w tym roku .

Czyli płynnie z LPP przechodzimy na szurskie teorię, że zachód sprowokował wojnę a Trump pacyfista zatrzyma agresywną Europę i uspokoi sprowokowanego Putina - zacne.
GRAF78 napisał(a):
Moim zdaniem to obok CD projekt jedyna polska spółka (notowana na GPW) które przez wiele wiele lat budowała swoja pozycję na rynku światowym i osiągneła wielki sukces. Jeśli dobrze pamiętam w okolicy 2000r akcja kosztowała 50PLN. Teraz pewnie korporacje "niosące demokracje" postanowiły spółke zniszczyc w celu przejecia jej kawałka rynku.

Pisanie prawdy (jeżeli informacje się potwierdzą) są atakiem i niszczeniem spółki - daleko tu trzeźwej i sprawiedliwej oceny sytuacji.
Zarząd stawia na ETYKĘ i jako jeden z pierwszych odcina się do Rosji. Jeżeli tak nie jest i handel kwitnie dalej to zarówno zarząd jak i jego zwolennicy to zwykli koniunkturalni kłamcy. Wiele spółek prowadzi biznes w Rosji, przyznając się do tego, ze wszystkimi konsekwencjami - jak widać mają więcej honoru, a akcjonariusz ma do nich więcej zaufania (za które dostaje się premie w wycenie)

bankrucik napisał(a):

tylko co w tej firmie jest realnie wartością że walczą na te noże?Whistle
no chyba, że poszli na noże o tzw. "honor" Think

Akcje, choć już coraz mniej.

Vox napisał(a):
sa jeszcze inwestorzy dlugoterminowi.
starward moze byc jeszcze po 100zl, jak zrobi kolejna gre...
ale to kolejne 5lat

kliknij, aby powiększyć

Widać, że mój wpis sprzed 3 lat w dalszym ciągu jest aktualny.
W sumie logiczne, miało być 200 zł jak zrobią The Invincible, to będzie 100 zł jak zrobią kolejną grę. Przy trzeciej będziemy celowali w 50 zł.
Niezły fikołek filozoficzny.
W chwili obecnej 655 graczy online Boo hoo!

bankrucik napisał(a):
Scipio napisał(a):
Muszę przychylić się do opinii Riffa. Na ten moment SI wygląda jak jakiś produkt marketingowy którego założyciele bardziej martwili się o to czy „inwestory” to kupią, niż tym czy jest realne zapotrzebowanie na jego produkt. Wydanie tak dużych pieniędzy na symulator chodzenia jest naprawdę kiepskim pomysłem, zapalają się same czerwone lampki (pun intended). Dlatego wiele osób obawia się że tutaj prawdziwym produktem są akcje spółki, a nie gra.

ten komentarz mi mocno kiedyś utkwił w głowie..
4 str wątku i 7 ...Whistle grudnia 2019

W komentarzach na YT dotyczącą gry często się pojawia określenie "symulator chodzenia", nie jest to najlepsza rekomendacja.

Wilk z T29 napisał(a):
KamiLPArsenal napisał(a):

Nie rozumiem skąd ta niechęć i krytycyzm do Starward Industries? Niska baza wishlisty na bardzo wczesnym etapie promocji przekreśla według ciebie sukces gry? Masz jeszcze inne argumenty by twierdzić że będzie to klapa?

Jest jakaś szansa, że gra będzie dobra (większa niż 30, a może 50%?), co nie oznacza, że firma na tym zarobi. Sądzę, że ta opinia jest odpowiedzią na zachwyty po prezentacji kasku i filmu niespełna 2 minutowego.
Kapitalizacja firmy na poziomie 200 mln pozostawia pytanie czy są tu jakieś obszary do wzrostu? 0,5 mld? 1 mld?
Jeżeli porównamy jakie są możliwości wzrostu vs ryzyko to nie dziwi sceptyczne nastawienie wielu użytkowników.

Pięknie się to zestarzało. Ocena gry na chwilę obecną to 91% pozytywów. Peak graczy 1237, czyli fajna gra którą niewiele osób jest zainteresowanych.
Jak się to przekłada na zyski? Jest szansa na kapitalizację w granicach 0,5 mld? 1 mld?
Czy zaklinacze kursu spółki i jej wyceny którzy każdego kto miał inne zdanie hejtowali są w stanie odpowiedzieć na pytanie?
Może przy następnym projekcie?

Wilk z T29 napisał(a):
Dane finansowe z dnia: 06-06-2023 - niestety ale dane nie zaciągają się poprawnie, jak dla mnie aktualizacja jest z roku 2022.

Redakcja planuje wprowadzać aktualizacje? Spółka z WIG20 myślę, że jest warta trochę większej uwagi i rzetelności danych.

Dane finansowe z dnia: 06-06-2023 - niestety ale dane nie zaciągają się poprawnie, jak dla mnie aktualizacja jest z roku 2022.

Cisza tu jak makiem zasiał a w spółce wiele się dzieje. Promocja Holstin idzie pełną parą a efekty widać w mocnych przyrostach na wishliście o 281 poz w ostatnich 30 dniach. Obecnie 185 poz.

4h godziny #OccupyMars za nami. Pik 2404 w granicach przyzwoitości, tak samo jak i pozycja w globalnych bestselerach, nr 15. 38% z 63 recenzji pozytywnych - ta cyfra martwi, trzeba się będzie wczytać co jest powodem? Na początku z reguły wypowiadają się ci którzy przestali grać są niezadowoleni i dają negatyw. Z czasem będą się wypowiadać ci co dłużej grają i są zadowoleni. Niemniej oczekiwałbym po 5 latach lepszych opinii. Wyszedł już pierwszy patch, zobaczymy na ile poprawi sytuację.
ps.
Coś wieje ostatnio nudą na tym forum blackeye

Tu jest inny problem, spółka nie podlega pod polskie prawo, tylko pod kraj rejestracji.

Z tego co pamiętał ruszył w listopadzie, także wychodzi mniej niż zakładali.

1ketjoW napisał(a):

Tak są dane jakie publikuje mBank

Porównując to do liczby spraw sądowych to ten sukces jest delikatnie ujmując średni i widać, że nie idzie po myśli banku.
Cytat:

mBank założył prawdopodobieństwo akceptacji ugód w sprawie kredytów frankowych całego portfela aktywnego na poziomie 32 proc., podczas gdy pod koniec 2021 roku zakładał poziom 34 proc.

A to są założenia przed opinią rzecznika TSUE.

1ketjoW napisał(a):

Po drugie mBank niedawno wprowadził program ugód i dlatego jest on popularny. Na przykładzie PKO BP widać że ugody z biegiem czasu tracą na popularności.

Popularny? Są jakieś dane potwierdzające tę tezę?

Proszę o zakup DBenergy - technicznie 31 zł to ważny punkt wsparcia notowań.
Za spółką nieco słabszy kwartał za II kwartał roku obrotowego 2022/2023. Spółka działa w branży efektywności energetycznej dla przemysłu - przy rosnących kosztach energii przemiany muszą następować, niemniej spółka musi zacząć pozyskiwać bardziej efektywnie nowe umowy.

Prezes ciężko pracuje, jest zaangażowany w funkcjonowanie firmy, liczę że zna się na robieniu gier, jestem w stanie przyjąć wersje że ma dobre intencje.
Jednak podtrzymuje zdanie, że osoby zarządzające powinny przewidywać takie sytuacje jak finansowanie i nie działać na ostatnią chwilę. Dodatkowo stawianie siebie w roli ofiary i osoby stratnej jest infantylnym tłumaczeniem. Zysk prezesa który się pojawił wynika tylko i wyłącznie z akcji obejmowanych na preferencyjnych warunkach - każdy z mniejszościowych chciałby mieć takie problemy, zamiast widzieć kurs akcji na dolnych widłach.

mrk napisał(a):

Zakładając, że premiera faktycznie będzie w Q1 to nie wydaje mi się, żeby chcieli podbić jeszcze wyżej stawkę i wrzucić ponad mln w marketing.

Mnie również interesują intencje, firma powinna być przekonana, że za ok 1 miesiąć pieniądze powinny płynąć strumieniem.
1ketjoW napisał(a):

Bardziej interesuje mnie jutrzejszy dzień i czwartek.

Masz na myśli ujawnienie transakcji? Mam wrażenie, że ustawili się idealnie pod progiem 5%.

1ketjoW napisał(a):

Statut spółki daje możliwość emisji akcji na podstawie decyzji zarządu. Od kiedy?

Ty tak na poważanie? Ktoś inny w spółce ma coś do powiedzenia oprócz prezesa i jego rodziny?
Kurs spółki wyraźnie pokazał jaki jest odbiór działań prezsa, i nic tu nie pomogą oczarowani użytkownicy forum. Udana premiera gry i wysoki kurs akcji spółki za dwa miesiące (fajnie by było) nie będą miały nic wspólnego z etyką i biznesplanem spółki. Gdyby ktokolwiek panował nad finansami to byłyby one zabezpieczone dawno temu. A tak trzeba było przeporawidzć emisję pisząć ją na kolanie, gratuluję przenikliwości.

Proszę o zamknięcie w dniu dzisiejszym Bogdanki oraz zakup Pyramid.
Fatalna polityka informacyjna ze strony spółki, słabe planowanie oraz zarządzanie kapitałem. Mimo wszystko ostatnie rozwodnienie kapitału jest małe ok 4%, spadek ceny akcji traktuje jako okazję do zakupów. Gram pod pozytywny debiut gry OM w EA.

1ketjoW napisał(a):
Oczywiście lepszym wyjściem z biznesowego punktu widzenia dla spółki jest premiera OM bez akcji marketingowej za 1,2 mln zł. Żart.

Tu chodziło o czas szybkie zorganizowanie środków, bo czasu do premiery jest mało.

No tak, bo premiera dla zarządu jest zaskoczeniem smilebox i trzeba na wczoraj organizować pieniądze. Planowanie - majstersztyk hello1

Bergman napisał(a):
Bananowa giełda w całej okazałości. Najpierw prezes Playwaya staje murem za prezesem Pyramid i rozpływa nad tym jak to facet się poświęca dla spółki. W innych miejscach mit się szerzy, że Wyszyński własne pieniądze wykłada na powodzenie projektu - taki to złoty facet z niego i tak mocno uwierzył, że projekt wypali ! Wjeżdża komunikat, że Wyszyński obejmuje emisję, wpłaca 1,2 mln do kasy spółki w zamian za 40 tys. akcji po 30 pln. Sprzedaje później 50 tys. akcji po 30 pln, nie wiadomo komu. Facet grosza do spółki firmy nie dorzucił, a ktoś na szybciocha objął akcje z dużym dyskontem. Co ten ktoś zrobi z tymi akcjami ? Zabawny jest też czas publikowania tych komunikatów - zawsze późnym wieczorem, a nuż ktoś nie przyuważy.

Skojarzeń z polskim Sejmem tam jest dosyć sporo.

Piękne podsumowanie. Niestety nie do wszystkich fakty docierają.
Ciekawe kto do tej pory odpowiadał za przewidywanie sytuacji finansowej, płynność, czas (emisje pisane na kolanie), premierę i przedłużające się prace nad grą? Broń Boże nie wolno oceniać prezesa

Wilk z T29 napisał(a):
A z jakiej kasy miałby inwestować, z państwowej?

Dzielny ten nasz prezes, ciężko pracuje i poświęca swoje prywatne środki.
Cytat:
Rodzaj transakcji: Sprzedaż
Cena i wolumen
30,00 PLN 50.000 szt.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Zawsze po dobrych informacjach kurs spółki spada o -20%, tak jest i tym razem blackeye

Z czego wynikają twoje domysły? Ja oficjalnego komunikatu nie widziałem, stosownym jest aby pojawił się przed emisją. Pisanie o KK i o tym, że spółka ma się nie spieszyć z wydaniem gry brzmi dość zabawnie biorąc pod uwagę kiedy miała zostać wydana w pierwszym podanym terminie. Z resztą, nie bardzo widzę związek z piątkowym komunikatem. Kluczowy i tak jest debiut gry, jednak pewien niesmak pozostanie.

A z jakiej kasy miałby inwestować, z państwowej? Spółka z partyzanta pod osłoną nocy rozwadnia kapitał, bez jakiekolwiek informacji z czego to wynika i jaki jest cel? Przecież do debiutu gry w EA pozostało 1,5 msc, co za tym idzie zaraz będą pieniądze ze sprzedaży gry, + 350 tys z Kickstarter. Wizerunkowo wygląda to słabo, premia dla prezesa duża, jednak wielkość emisji mała, także nie powinna wpłynąć na kurs. Jutro może być małe zamieszanie, do końca tygodnia wróci wszystko do normy.

Wilk z T29 napisał(a):
Proszę o zakup Bogdanki. Spółkę czeka kolejny dobry rok, podpisany aneks powinien pozytywnie wpłynąć na wyniki. "W wyniku zawarcia Aneksu wartość całej Umowy Wieloletniej obowiązującej w latach 2017 2036 wyniesie 34 201 mln zł netto tj. o 81,3 % więcej w stosunku do wartości podanej w raporcie nr 11/2022, przy czym w okresie 2023 2036 wartość Umowy Wieloletniej wyniesie 27 968 mln zł netto. "

Tego dnia cena zamknięcia wynosiła 51,85. w portfelu widać cenę z dnia 02.01.2023

anty_teresa napisał(a):
...brak komunikacji z drobnymi inwestorami, brak ujawnień KPI, niska wiarygodność danych finansowych....

Mamy informacje ile ton zostało wydobytych, sprzedanych i jaka jest cena jednostkowa tony w danym kw.?

Mnie nie dziwi, nie widzę niczego co mogłoby być zaskoczeniem dla inwestorów.

Problemy z wolumenem wydobycia będą prawdopodobnie do końca 2 kw 2023. To nie są jakieś wielkie tajemnice, informacje powszechnie dostępne, wystarczy się tym zainteresować.

Komputronik to detalista, Action o ile pamiętam to marki własne, hurt i trochę detal.
W mojej opinii detal jest bardziej perspektywiczny. Z jakiego powodu Action miałby być wyceniany 4 x drożej od Komputronika?
CCC od kiedy pamiętam jest zadłużony po uszy, często rynek o tym zapominał.

Gring napisał(a):
w takim roku gdzie węgiel szalał po 400$, a ludzie kupowali po 3k

Jakie to ma znaczenia dla spółki? To nie jest skład węgla który sprzedaje po bieżących cenach.

W 5,5h Pyramid uzbierał 68% celu, który wynosi 96,944 PLN na platformie Kickstarter. thumbright
www.kickstarter.com/projects/p...

GRAF78 napisał(a):

Wilk z T29 napisał(a):
aby nie skończyło się podobnie.

ja nawet po % nie śmiem marzyć aby skonczyło się podobnie bo kapitalizacja 13 miliardow PLN to daje ok cene akcji ok 6500PLN

Przed premierą CP77 400 zł --> obecnie 129. Widać dedukcja nie tylko w tym przypadku idzie w niewłaściwa stronę.

GRAF78 napisał(a):

jakie układy? czasy mafi pruszkowskiej już dawno mineły, nie trzeba żadnych znajomosci idziesz do notariusza zakladasz spolke i mozesz miec nawet taniej bo po 10groszy potem wprowadzasz na NC i gotowe i wszystko zgodnie z prawem

baks napisał(a):

Niektórzy za dużo naoglądali się "rządowej" telewizji gdzie także było dużo opinii, że cała Giełda to jeden szwindel i w ogóle jest ona niepotrzebna.salute

Jestem pod wrażeniem, że nawet tu jesteście w stanie przemycić swoje polityczne zaburzenia, zaniżanie poziomu dyskusji wychodzi wam świetnie.
FilipBonn napisał(a):

Lepiej napisz baks jak Ci wyszło 10x zysk dla założycieli bo jestem ciekaw.

Jeżeli chodzi o merytorykę to zazwyczaj cisza w eterze. Podbijam pytanie o wyliczenia?

Elemis napisał(a):

W przyszłości ryzyko jakiejś znaczącej podaży akcji związane z jeszcze istniejącymi lock-upami - może być rekompensowane zapowiedzianym już przez Spółkę przeniesieniem notowań na główny parkiet i związane z tym zwiększenie płynności

Na jakiej podstawie jest to założenie? Marketing spółki? Tego typu życzeniowe argumenty były na CRJ przed przejściem na główny parkiet. Do dzisiaj kurs jest poniżej notowań z NC. Jedyne co obroni wycenę spółki to świetny debiut gry, który z góry został przyjęty jako pewnik. Przypomina to bardzo CDR (CP77), aby nie skończyło się podobnie.

baks napisał(a):
Nie wiem czy piszesz te bzdury z niewiedzy czy aby kogoś wprowadzić w błąd ?
Spółka wyemitowała blisko 2 mln akcji. Akcjonariusze założyciele zainwestowali kilka mln w uruchomienie "interesu". Wystarczy umieć lieczyć w podstawowym zakresie i widać, że piszesz banialuki.
Podsumowując przebitkę założyciele mają ale nie kilkaset a zaledwie ok 10 razy. Nigdy nie ma pewności, że taki projekt odniesie zakładany sukces.

Widzisz na tym polega cała historia. Jest ona zdecydowanie inna niż piszesz i trudna do osiągnięcia przez zwykłych inwestorów

Czyli kto pisze banialuki? Siedząc na spółce pouczasz innych i samemu nie sprawdzasz podstawowych informacji?
Nie wiem po ile obejmowałeś akcje, ale założyciele z dużym prawdopodobieństwem zarobią, Ty już niekoniecznie. Nie użalałbym się nad ich losem.
baks napisał(a):

Nie szkoda Ci czasu na wylewanie żółci i pomyj na bogaczy ..... którym się udało ?
Może lepiej samemu spróbować zrobić coś na drodze do sukcesu.

Jeszcze brakuje tylko zarzutu o rasizm, braku tolerancji oraz mowie nienawiści. Wygląda na to, że dopiero zaczynasz sobie zdawać sprawę z zagrożeń jakie są, stąd taka nerwowa reakcja. Proponuje potraktować temat mniej osobiście. Merytoryczne wykazanie, że spółka jest droga, ryzyko może być niewspółmierne do zysku nie jest niczym złym. Po prostu trzeba spojrzeć na sprawę obiektywnie. Założyciele zawsze podejmują ryzyko, część z nich ciężko pracuje na sukces, jednak nie ma wątpliwości, że w chwili obecnej są najbardziej wygrani, uprzywilejowani, pozostali mają zdecydowanie mniejsze szanse na sukces. Dla mnie tak tanio objęte emisje w takiej ilości są dużym zagrożeniem.
Pamiętam jak zagraniczny fundusz obejmował akcje po 97 zł - te życzeniowe komentarze w stylu; "duży kapitał się zna", "nie ryzykowaliby", "niżej nie spadnie, grubasy zawsze mają korzystne dyskonto" itp itd.
150 mln - ile z tego to koszt gry + gotówka, ile WNIPy?
Ile był wart 11bit gdy akcje przed TWOM chodziły po 9 zł? 150 mln?

Podobijam prośbę kolegi, swoją z resztą również, przycisk "prośba o analizę" jakiś czas temu klikałem salute Angel

Dzięki, nie zwróciłem na to uwagi. Wskaźniki to rzecz wtórna, sam zapis niczego nie zmienia. Ważne jak to wpłynie na stabilność spółki, jej kapitał obrotowy i czy dzięki temu spółka będzie lepiej przygotowana do zwiększenia sprzedaży i poprawy rentowności? Czy wpłynie to na lepsza optymalizację stanów magazynowych? Wydaje się, że są na to szanse.

To będzie zysk księgowy od którego trzeba będzie zapłacić podatek? Jak to wpłynie na przepływy pieniężne?

Proszę o zakup Bogdanki. Spółkę czeka kolejny dobry rok, podpisany aneks powinien pozytywnie wpłynąć na wyniki. "W wyniku zawarcia Aneksu wartość całej Umowy Wieloletniej obowiązującej w latach 2017 2036 wyniesie 34 201 mln zł netto tj. o 81,3 % więcej w stosunku do wartości podanej w raporcie nr 11/2022, przy czym w okresie 2023 2036 wartość Umowy Wieloletniej wyniesie 27 968 mln zł netto. "

Prośba o dopisanie mnie do nowej edycji :)

Za cholerę nie chce wyjść C/Z 1,66. Licząc na szybko wychodzi nieco ponad 3.

C/Z 1,66 - proszę metodologię tego wyliczenia.

tgolik napisał(a):

Co chcesz weryfikować? To wszystko już się stało i jest wycenione w kursie od wielu miesięcy.

Oczywiście nie chodzi o samą grę, bo jaki jest to hit widać było od razu. Można się było oszukiwać co najwyższej tydzień. Zweryfikować można osoby które wykorzystują każde info do roztaczania wizji na temat CDR i jego przyszłego kursu. Jak widać, nie rozsądnym było bronić wyceny i liczyć na dywidendę.

asganis napisał(a):

mobilnego monster slayera też będą zamykać:

Co niektórzy na podstawie tej gry roztaczali wizje i wielomilionowe zyski, kształtowali nową wycenę spółki. Trzeba będzie to zweryfikować. Czasami dobrze zdjąć różowe okulary.

Wygląda na zdesperowanego. Jest coś co może odwrócić losy tej gry? Do momentu premiery gry szanse na sukces oceniałem na minimalne, obecnie wydaje się być jeszcze gorzej.

Prośba o omówienie ostatniego raportu.

Do póki dywidendy nie ma na koncie, do póty każdy powinien mieć na uwadze, że wydarzyć się może wszytko. Przypomnijmy co nawywijał przewrotowy lewicowiec i socjalista Donek T.Liar , zawsze jest ryzyko wprowadzenia np. nowej wersji "podatku od wydobycia niektórych kopalin", tak jak to było w 2012. PiS skopiował studium przypadku OFE, także "nadzwyczajne zyski" również mogą coraz poważniej rozważać. Jest tanio i człowieka kusi. Trwa walka rozumu z sercem king

bożyczko napisał(a):
Panie Krewa, Pan nie żartuj z wisielców tylko wyrysuj dobrodzieju co nas czeka.

Przecież znacząca część tychże wisielców jest zadowolona, nie straszne im spadki, są tu długoterminowo. Niższy kurs akcji = wyższy % dywidendy, czy to nie oto chodziło starym forumowiczom? Co prawda kurs zjechał kilkadziesiąt %, ale to drobnostka. Z dywidendy starczy na piwko i można przeanalizować liczbę zatrudnionych, powzdychać do Wiedźmina, razem z nim z pewnością uda się dostrzec okazję inwestycyjną.

@Bergman podbijam pytanie @Manek123. Jak jest tych spółek tak dużo, to możesz wymienić chociaż 3?

anty_teresa napisał(a):

Osobiście widzę tylko jeden zespół który jest, a w zasadzie był "takim startupem". Takim, czyli stworzonym przez doświadczonych ludzi z ambitnym projektem - Creepy Jar. To studio przed wydaniem Green Hella było warte na rynku 70 mln zł, ale ten projekt mierzył w 300 tys. sprzedanych kopii. To było wprost komunikowane.
...
Przywoływanie symulatorowych spółek, które robione są przez ludzi pozyskiwanych w game jamach jest po prostu błędem. LMG czy Baked to spółki robiące symulatory, które się już NEGATYWNIE zweryfikowały. Być może kapitalizacja STA też kiedyś spadnie do tego poziomu po potencjalnie negatywnej weryfikacji - na PC i konsolach sprzeda się np 20 tys. egzemplarzy w ciągu 3 pierwszych dni i 80 tys. w ciągu roku. Tego nigdy nie można wykluczyć bo to gamedev. Ale na razie wiadomo tyle, że referencyjny Firewatch sprzedał się w liczbie ponad 1 mln kopii w ciągu roku, a Frostpunk w liczbie 1,4 mln kopii w ciągu roku, natomiast Moonlighter 1 mln kopii w ciągu 2 lat. W takie projekty inwestuje 11bit. Czy można zakładać, że The Invincible sprzeda 1 mln kopii? Moim zdaniem można znaleźć powody do takich tez, choć oczywiście jest tutaj ryzyko. Oczywiście pytaniem pozostaje jak bardzo atrakcyjna jest wycena spółki i ile dyskontuje. Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam, choć STA nie ujawniając parametrów umowy nie ułatwia zadania.

Ja celuję w grę u boku Mbappe, mimo że mam 40 lat i gram na orliku raz w tygodniu to głęboko w to wierzę blackeye Jak widać cele można mieć różne, te dotychczas stawiane przez spółkę nie zostały zrealizowane. W między czasie mamy kolejny dodruk akcji, co sygnalizuje że kasa jest przepalana szybciej niż zakładano.
Przyjmując wariant sprzedaży 1 mln sztuk w pierwszym roku, jakiego zysku w takim wypadku oczekujesz? Patrząc na metodologie liczenia przez Ciebie przyszłych przepływów jestem bardzo zdziwiony tym, że zaangażowałeś się kapitałowo w STA.
LMG jest w trakcie produkcji Chernobyl Liquidators Simulator, tę grę można również nazwać bez tej playwayowskiej końcówki, póki co miejsce 123 na WL, kapitalizacja....16,5mln po ostrej weryfikacji Builder Simulator, który mimo wszystko daje poduszkę finansową.
CRJ jest teraz warte niewiele więcej niż STA gdy rzekomo było tanio i wchodził fundusz kupując akcje po ok 100 zł/szt. Rożnica jest taka, że oni już płacą dywidendę, finansowo są zabezpieczeni, GH wchodzi na nowe platformy. Cały czas tworzą Chimerę, perspektywa sprawdzonego GH i jego drugiej odsłony, co ważne, zespół już potwierdził swoją wartość pracując na własny rachunek.
W STA mamy ponadprzeciętny zespół...zobaczymy. Nie twierdzę, że nie zrobią dobrej gry. Nawet jak dowiozą super projekt to pozostaje ryzyko słabej sprzedaży. W mojej ocenie po prostu jest drogo, różnica między zwykłym sturtupem (20mln), a tym niezwykłym to 70 mln. Czy te kilkanaście osób daje taką wartość dodaną? Przy STA za 200 mln też niby był tanio.

Póki co wynika z tego że grubas który się rzekomo zna i kupił akcje za ponad 100 zł/szt jest już 50% w plecy. Po chwilowej euforii z 11Bit nastąpiła dalsza przecena. W tej wycenie jest wysoka premia za duży sukces, realnie takie startupy wyceniane są na 20 mln, 30mln?

randomdziad napisał(a):
200mln rocznie i bomba raz na 5 lat (dajmy na to 1.2mld) to srednio 400mln zysku rocznie czyli przy C/Z 25 wycena 10mld jest w sam raz.

Przy tym założeniu wychodzi stopa zwrotu 4% rocznie i ryzyko, że znowu pójdzie coś nie tak vs 6-7% - nie wygląda to zachęcająco.
Poza tym osoby dla których bardziej liczy się dywidenda aniżeli bieżący kurs po ostatnich spadkach również mogą być zadowolone, przy 200 zł było to 0,5%, obecnie wychodzi już blisko 1%.

harleyangel napisał(a):

Co do PKO BP rynek zapewne obawia się tego co rząd wymyśli z ratami kredytowymi, jak już Tusk stał się populistą i zażądał zamrożenia rat ( bo banki zarabiają za dużo ) to należy się obawiać różnych dziwnych rozwiązań.

Tusk to akurat zmienny jest jak pogoda, to nie powinno dziwić, populistą jest od dawna. Kiedyś liberał, teraz socjaldemokrata, towarzystwo w którym się obraca (w Polsce) ma zacne hello1
Wracając do PKO to są właśnie dwa odstraszające czynniki. Spółka publiczna, tu problem polityczny jest od zawsze, jednak ostatnie propozycje środowisk sejmowych w szczególności się nasiliły, wystrzeliły niczym wibor.
Drugi to moja obawa o większy niż zazwyczaj % kredytów "problemowych". Niemniej ten pierwszy w momencie gdy mam kliknąć potwierdzenie zawarcia transakcji mnie paraliżuje d'oh! blackeye

Homar napisał(a):
Jednak absolutnie nie powinno mieć to wpływu na obniżenie kapitalizacji o 30%.....
Oni nie strugają krasnali z drewna i nie sprzedają w kontenerach. To nie spółka produkcyjna... Minimum świadomości, trochę pokory

Gadu-gadu, Nasza-klasa itd również nie strugali krasnali i może właśnie dlatego już ich nie ma?thumbright
CDR nie jest monopolistą na rynku, konkurencja jest duża zarówno w walce o kapitał jak i o klienta.
Jeżeli kurs nie idzie w zakładanym przez Ciebie kierunku, to nie miej pretensji do innych, tylko samemu pomyśl o pokorze. Mnie osobiście dziwi, że spółka tak długo broniła się na 150 zł. Argumenty o tym, że firma notowana jest z dużą premią, którą ciężko uzasadnić były wielokrotnie poruszane.
Ostatnio fajnym przykładem jest Netflix pokazujący co może się stać z kursem gdy spółka przestanie być postrzegana jako "wzrostowa".

Zdecydowanie chętni są, dlatego spadło w 2 dni 17% wave

kolarz888 napisał(a):
Ostatnie dwa dni to kwintesencja giełdy. Mamy 17-proc. przecenę, choć fundamentalnie w spółce nic się nie zmieniło.

Zmieniło i to dużo. Do niektórych dotarło to co było widać od premiery CP77. Poza tym spółka jest w dalszym ciągu droga, ciężko znaleźć argument dla którego miałoby być jeszcze drożej. Coraz trudniej wabi się inwestorów samymi hasłami, stare typu: Monster slayer, zaczynamy pracę nad W4 itp przestają działać.

Moderator:
#:wave:

W CDR znajduję się w jakże zasłużonym trendzie spadkowym i mimo zaklinania rzeczywistości cały czas on trwa. Znajdujemy się w ciekawym miejscu, poziom 150 zł był dobrze broniony, w świetle nowych faktów tj. braku W3 PS5 w Q2, obsuwie DLC CP77 szykuje się naprawdę ciekawa walka popytu i podaży.
Argumenty o wojnie na Ukrainie są już kolejny raz powielane, można czarować, że dla kursu znaczenia ma 5% przychodu, jednak ciężko nie dostrzec wypadających regularnie dużo większych problemów.
Myślenie życzeniowe ma to do siebie, że jak przyjdzie konfrontacja z rzeczywistością to ono może bardzo boleć. Termin W4 biorąc pod uwagę ile trwają prace nad DLC CP pozostawia wiele pytań o realność tych założeń. Tu kiedyś może zagościć zmiana trendu na wzrostowy, tylko pytanie z jakiego poziomu? C/Z na ten moment 72 i perspektywy na dynamiczną poprawę wyników są póki co mgliste.

Czekajcie, a to ta mega sprzedaż W3 na konsole nie miała być powiązana z 2 sezonem serialu? Anxious
Dodam, że wojna na Ukrainie nie przeszkodziła CDR w ogłoszeniu nowego Wiedźmina. Domyślam się, że w momencie przekazywania tej informacji, nie byli w stanie przewidzieć przesunięcia W3 (3 tyg różnicy)? W moim mniemaniu jest to rodzaj sporej manipulacji. Speak to the hand

Wcześniej można było zwalać na Covid19, teraz na wojnę na Ukrainie. Najważniejsze, że są osoby które to długoterminowo akceptują i dalej wierzą, że panujący na walorze trend spadkowy jest tu przypadkowo i tylko na chwilę. CDR już roztacza wizję nad Wiedźminem 4, nie potrafią dowieźć W3 na czas. Mam wrażenie, że te komunikaty robione aby nakarmić zatwardziały akcjonariat.

yellowshadow napisał(a):
Załóżmy, że spółka sprzeda do końca 2023 roku 1 mln szt. GH VR, co wydaje się realnym scenariuszem biorąc pod uwagę jeszcze multiplayera. Powinno to dać jak rozumiem ok. 36 zł przychodu z kopii czyli 36 mln zł przychodu. Koszt portowania gry to 2,5 mln zł, czyli załóżmy z marketingiem koszt zysk brutto z projektu na 32 mln zł, netto na po 13 mln zł w 2022 i 2023. Spółka w tej chwili wyceniana jest na 80 mln zł, przy średnim PE dla gamingu w okolicahc z x15 a dla VR zakładam nawet więcej.

Czegoś w tej kalkulacji nie rozumiem. 13 mln w 2022 + 13 mln w 2023 = 36 mln?
Gdzie w tych założeniach ujęty jest podział z CRJ?

Analityk Fundamentalny napisał(a):
Wyniki czwartego kwartału potwierdziły pozytywne tendencje zarysowane już w poprzednich kwartałach..

Mam wrażenie, że te szukanie pozytywów jest mocno na siłę. Spółkę traktować można jako spółkę wzrostową ponieważ poważne zyski to cały czas melodia przyszłości. Tylko czy na przestrzeni ostatnich 4 lat, średni wzrost sprzedaży o ok. 20% to faktycznie charakterystyka firm wzrostowych? Jak dla mnie to wynik mocno przeciętny.
Oczyszczanie zysku z programu motywacyjnego to również zabieg upieprzający tę niezbyt ładną i młodą pannę. Czemu od razu nie oczyścić wyników o pensję dla pracowników?
Analityk Fundamentalny napisał(a):
Patrząc na dane widać, że Brand24 w zasadzie jest wyceniany najniżej spośród tych 3 firm.

Bardzo fajna tabela, wzmocnię tymi danymi swoje wyliczenia thumbright , jednak i tu pojawia się taki trochę życzeniowy obraz. Uważam, że spółka zbyt wiele razy zawiodła (rozwój finanse itp, mocna strona to prezes który stara się komunikować z rynkiem, nie chowa głowy w piasek) i nie jestem huraoptymistą co do efektów nowego cennika, choć chciałbym się mylić. Wpłynie to na ilość klientów, która jak dla mnie od wielu lat również pozostawia wiele do życzenia.
Nie chciałem urazić autora analizy, samą spółkę również w pewnym sensie cenię, jednak nie mogę sobie wyobrazić aby przy tym paliwie kurs poszybował na nowe ATH.

Powyższy profil należy oficjalnie do spółki?

biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
Cytat:
wyniku nabycia akcji Pan Rafał Zaorski posiada 7,06 % w kapitale zakładowym Emitenta oraz 7,06 % w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółk

Rafcik się rozbrykał.

Podobno jak wjeżdżał do spółki zagraniczny fund na białym koniu to wiedział co robi, ten kapitał rzekomo zna się, miał nie być taniej. Wycena w dalszym ciągu astronomiczna, ponad 100 mln, musi być tu spory sukces aby ją podtrzymać. Przypominam, że to nie akcjonariusze o nim decydują, tylko chyba ludzie..blah5 blah5

Dzięki thumbright Skąd brałeś dane? Z raportów rocznych? W Memorandum Informacyjnym tego znaleźć nie mogłem :)

@Ttytuss skąd wziąłeś te dane do wyliczeń?
Bankier ma jakieś dziwne dane, które mówią, że emisja była nawet po 630 zł - seria C5 - subskrypcja prywatna
www.bankier.pl/gielda/notowani...

Tak to niestety @Bankrucik wygląda.
Obserwuje spółki w USA i od jakiegoś czasu widzę, że rynek zaczyna mocno reagować na spółki które nie generują gotówki, przepalają ją pozostając "w sferze ciągłego rozwoju". Taką spółką wydaje się być Triggo, mają jakiś projekt, w prezentacjach całkiem ładnie wyglądający, idea zacna, jednak nim ta spółka zarobi pierwsze pieniądze, to może się okazać, że nie będzie z czego opłacać bieżących wydatków.
Wtedy pewnie przypomną sobie o inwestorach i będą próby lokowania kolejnych emisji, jednej, drugiej itp itd.salute

Kolejny raz przypomniałem się z pytaniem, niestety nikt ze strony spółki do dzisiaj nie odpowiedział. Komunikacja w firmie jest na tym samym poziomie co kurs.Think

Wilk z T29 napisał(a):
Scarry napisał(a):

echhh.. fajnie patrzeć z bliska jako akcjonariusz na powstającą taką niesamowitą historię firmy i gry. Ciągle mamy początek wzrostów.

binky Pragnę zauważyć że mamy 900 mln.

Jak widać bariera 1 mld z 1 ukończoną grą nie jest prosta do złamania. Póki co nowe projekty są dużą niewiadomą i to ryzyko wydaje się kluczowe dla zachowania kursu w ostatnim roku.

Z jakiego powodu poziom c/z 7, a nie 5 czy 10?

Proszę o zakup Pyramid. Oczekuję udanej przynajmniej jednej premiery z dwóch wydanych kluczowych tytułów.

Proszę o dopisanie do listy. Spółkę podam na początku stycznia.

Kawał dobrej roboty, dziękuję za analizę. Bardzo zdziwiło mnie to, że nakłady inwestycyjne na rozwój produktów i platformy będą rosły. Intuicyjnie myślałem, że jeżeli coś zostało stworzone i będzie tylko "serwisowane", pewnie w jakimś stopniu rozwijane, to koszty utrzymania będą maleć.

asganis napisał(a):

Można mieć negatywne podejście do spółki ale widząc, że CP2077 potrafi być najchętniej kupowaną grą na świecie i próbować nadać temu negatywny wydźwięk bo jest po obniżce ceny jak tysiące innych gier należałoby popukać się w czoło.

Puknąć to trzeba się w czoło gdy się przeżywa 4dniową sprzedaż przecenionej gry, przy 18 mld kapitalizacji te +/- parę mln zł ma jakieś znaczenie?
Spółka zamierza komunikować jaki jest status programu sprzedażowego akcji pracowniczych?
Proponuję więcej czasu poświęcić na czytanie postów i wyciąganie z nich wniosków.
Outriders jest przeceniony o 67 %, jednak nie chodzi o samą przecenę, choć cena finalna znacząco się nie różni od CP77, to raptem 17 zł. Tu wyraźnie widać, że wzrost pozytywnych opinii nie dotyczy jedynie produkcji CDR, dla gry Outriders wzrosły z wszystkich 63% do 80% za ostatnie 30 dni. Czy w takim przypadku wskazany jest entuzjazm?

CP77 dość szybko wszedł na -50%. Pierwsza tego typu obniżka ma miejsce po niecałym roku, dla porównania RRD2 po 2 latach.To tylko pokazuje, że gra w wyższej cenie jest niesprzedawalna, choć cena oryginalna (199zł) jest stosunkowo niska na tle konkurencji. 6 lat pracy nad grą tworzoną przez setki ludzi, koszty działalności wciąż duże, a gra zaczyna żyć przez parę dni podczas mega wyprzedaży. Chyba nie takie były założenia? Z 99 zł ile zostanie zysku dla spółki?
Można mieć wątpliwości czy przy kolejnej obniżce -50% będzie kilkudniowy sukces sprzedażowy.
store.steampowered.com/app/680...
Outriders zaliczył również mocny wzrost komentarzy, które są bardzo pozytywne. Wcześniej, w co trudno uwierzyć były dużo gorsze od CP77

Podczas debiutu wycena na poziomie 215 mln, przy ostatniej emisji akcji wartej 6 mln zł sprawiła, iż zacząłem analizować ile warta jest realnie spółka dla dotychczasowych inwestorów.
Czym "dziura" 209 mln została pokryta z punktu widzenia zainwestowanych kapitałów.
Nigdzie nie mogę znaleźć w jakich cenach zostały nabyte wcześniejsze serie akcji?
W jakim miejscu jest próg rentowności przy której tworzy się możliwość szybkiego zamknięcia inwestycji przez inwestorów którzy nabyli tanio akcje?

W związku z tym 15 listopada wysłałem maila z takim zapytaniem, w jakiej cenie obejmowane były kolejne serie akcji??
Niestety, do dzisiaj nikt z firmy nie zadał sobie trudu aby odpisać.
Debiut wypadł bardzo mizernie, mimo mody na elektryki i bardzo udanych IPO w USA (RIVIAN AUTOMOTIVE). Przypadek? binky Think

DJ1910 napisał(a):

Na czym niby te kiedysiejsze lepsze wyniki finansowe miałyby się opierać? Nagle konkurencja zapadnie się pod ziemię? Polacy będą jeszcze więcej kupować ?

Jest jakaś firma która pracuje w środowisku bez konkurencji?
Allegro to regularny rosnący biznes.
CDR - zyski po premierze drastycznie maleją. Ostatnia gra to 7 lat pracy, kiedy będzie kolejna premiera? Poza tym ostatnia premiera GTA pokazuje jak trudny jest to rynek nawet dla doświadczonych producentów.
Dodam, że Allegro zacząłem się insertować jak otarło się o 40 PLN, wcześniej również było dla mnie zbyt wysoko wyceniane.

DJ1910 napisał(a):

To nie USA gdzie trzeba się bujnąć 100km albo więcej do elektromarketu. Albo przebić kilka godzin przez korki na Long Island.

Dla gigantów e-commerce w krainie Polin pozostają okruchy z Pańskiego stołu. Stąd wyniki finansowe allegro są kiepskie i żadnych szans na przełom tutaj nie widzę.

Patrząc na cyfry to rzeczywiście okruchy d'oh!
To jest tylko i wyłącznie Twoje odczucie. Mam praktycznie pod domem CH, w tym Media Markt.
Jeżeli mam zamówić jakiś kabel, ładowarkę, to wygodniej to zrobić przez Allegro. W CH jest mniejszy wybór, są braki na stanach, i przede wszystkim znalezienie rzeczy "niszowej" zajmuje sporo czasu, a zazwyczaj doradcy są zajęci. Na Allegro to maks 2 min.
Wyszukiwarka jest doskonała, technologicznie nie znam lepszego portalu, zarówno polskiego jak i zagranicznego. Ceny? Okularki pływackie w Decathlonie 90 zł, na Allegro 70 zł.
C/Z 36, biznes rośnie, branża rozwojowa. Tu jest dużo zagrożeń jak to na giełdzie, jednak ta wycena zaczyna wyglądać coraz bardziej atrakcyjnie.

newconnect.pl/ebi/files/136121...
I do tego raport z krzywo zeskanowanym PDF, nie zawierający wszystkich stron, wygląda żenująco.

biznes.interia.pl/finanse/news...
Cytat:
Wśród nich najbardziej wystrzelił w górę olej - aż o blisko 84 proc.

Otoczenie coraz bardziej sprzyja Kernelowi.

tgolik napisał(a):
A na STEAM cały czas rosną średnie oceny za ostatnie 30-dni. Bywają takie dni, jak dzisiejszy, że ocena zbliża się do 90% (w tej chwili 87%)

Możesz dla potomnych zrobić zrzut? Bo ja takich cyfr nigdy nie widziałem. 73% i tak to się +/- kręci.
Rufusinski napisał(a):
Rzezniczek dla odmiany pare godzin przed Gessnerem naganial w druga strone. Ot cala filozofia. Jak nie trafi jeden to trafi drugi.

Częstotliwość analiz i ich zmienność tego autora to jedno wielkie nieporozumienie.

Nie dzwonię, rozmowy z szatni piłkarskiej ;) Cieszę się że się zgadzamy. Tu z reguły widać kto jest zapakowany.

Wilk z T29 napisał(a):
To ja dla odmiany powiem, że nigdy nie grałem żadnego Wiedźmina, tym bardziej CP i nigdy tej gry nie kupię. Znam więcej takich osób. Na półkach widzę pełno pudełek i to w dużej przecenie.salute

Dodam, że nie znam nikogo kto by grał w CP77 oraz MS. Rozmawiając z grupą docelową, tj. studenci, młodzież itp, to gra ma miano "memicznej", nawet ludzie którzy dużo grają nie mają zamiaru jej kupiuć.
Dziwi mnie, że ten wątek przetrwał, razem z opowieściami o grach znikających z półek powinien wylecieć.

tgolik napisał(a):
Grze The Witcher Monster Slayer stuknął wczoraj pierwszy milion!
Trochę statystyk dotyczących premiery The Witcher: Monster Slayer na Androida:

Liczba recenzji; średnia ocena; liczba pobrań:

Były problemy w dniu premiery aż do godz. 16:00 21.07.2021.

21 lipca 2021
godz 08:49 - 708 : 4,1 : 50 tys.
godz 08:58 - 732 : 4,1
godz 09:55 - 936 : 3,9
godz 13:36 - 2028 : 3,6 : 100 tys.
godz 14:08 - 2277 : 3,6 : 100 tys.
godz 14:42 - 2585 : 3,5 : 100 tys.
godz 16:00 - 2818 : 3,5 : 100 tys. Ruszyły poprawione serwery.
godz 17:40 - 3338 : 3,7 : 100 tys.

22 lipca 2021
godz 09:08 - 6949 : 4,4 : 100 tys.

godz 13:36 - 8851 : 4,5 : 100 tys.
godz 13:36 - nowe gry Free - 14 pozycja,
Gry Free
godz 14:40 - 9200 : 4,5 : 100 tys.

23 lipca 2021
godz. 10:45 - nowe gry Free - 8 pozycja.

24 lipca 2021
godz 16:20 - 22 211 : 4,4 : 500 tys.+

26 lipca 2021
godz 19:40 - 30 357 : 4,3 : 500 tys.+
godz 19:40 - nowe gry Free - 6 pozycja

28 lipca 2021
godz 23:50 - 36 000 : 4,3 : 1000 tys.+

Rufusinski napisał(a):

Imo najwiekszy wplyw cenotworczy bedzie mialo zamkniecie rozdzialu z pozwami. Po cichu licze na to, ze podpisza ugode (badz wrecz wygraja), zeby sprawe miec z glowy i groszem powodom rzuca. W innym przypadku beda wisiec jak analogiczne wytaczane przez te same kancelarie EA i Activision Blizzard latami.

Kolejne to jaki realny wplyw na zainteresowanie Cyberpunkiem bedzie mial powrot do sklepiku i patche polaczone z obiecanymi i dlugo juz wyczekiwanymi darmowymi dlc.

Nastepne w kolejnosci to premiera next genowych wersji zarowno Wiedzmina 3 i Cyberpunka. PS5 nie ma wielu naprawde nextgenowych tytulow. Na ten moment wlasciwie tylko 1, Ratchet and Clank. Kazdy nowy bedzie witany cieplo przez ta wlasnie posuche.

I ostatnie, ale moze okazac sie najwiekszym zaskoczeniem, to premiera Monster Slayera. ........
Troche to daje do myslenia jesli chodzi o potencjal do monetyzacji marki. Teraz lacza sie z promocja 2 sezonu Netflixa organizujac Witchercon i mowiac szczerze wcale sie nie zdziwe jak na apple storze i google play storze poleca jakies rekordy pobran.

Niegdyś szeroko komentowany wątek Monster Slayer coś przycichł. Niektórzy upatrywali w tym szanse na poważne wzmocnienie wyników sprzedażowych, z resztą nie tylko w tym. Czy są podstawy do dalszego myślenia życzeniowego?
Trochę statystyk dotyczących premiery The Witcher: Monster Slayer na Androida:
godz. 21:18 - 62tys : 4,1 : 1000 tys.+
Ktoś jeszcze o tej grze pamięta?

Być może kiedyś się zmieni sentyment do CDR, jednak do tego trzeba dużych zmian wewnątrz firmy. Kogoś kto to uporządkuje i tchnie nową energię. Póki co wyglądają jak bokser w 10 rundzie po pierwszym knockdownie.

tgolik napisał(a):
Dodatek do CP2077 będzie b.dużą premierą. Niewiele mniejszą premierą będzie pakiet dodatek(tki) i podstawka.

www.cyberpunk.net/en/news/3729...
Cytat:
We’re still planning on releasing free DLC for the game, just like with The Witcher 3. However, we have decided that our priority is working on the most important fixes and updates.

Jak widać dla CDR cały czas najważniejszym jest doprowadzanie gdy do poziomu podstawowej grywalności.

Całość wygląda niczym koncert życzeń.
Cytat:
o rok bliżej będzie do kolejnej dużej premiery gry AAA

W tym przypadku to ja się zastanawiam czy aby na pewno jesteśmy na wątku tej samej spółki?
Oni cały czas kończą grę z 2015 roku. mBank pisał o 2026 i już teraz można zacytować prezesa, że ta gra wygląda zadziwiająco dobrze.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...
Cytat:
Tym samym wyraźnie skorzysta on na zbliżającym się drugim sezonie serialu Wiedźmin od Netflixa i wesprze wyniki spółki w końcówce roku – skomentował Krzysztof Tkocz, analityk DM BDM

Wielu forumowiczów na to liczyło.

DJ1910 napisał(a):

Biorąc pod uwagę to, że rynek dyskontuje przyszłość a nie teraźniejszość będę bardzo zdziwiony jak to info doprowadzi do wybicia dołem z obecnego lekko nachylonego ale jednak kanału wzrostowego.

Q1 2022 już w zasadzie za rogiem, a zaraz po tym Q2...

A już za chwilę jest 2026 i te 3 mld ebitda z nowej rekomendacji mBanku.
Jeszcze wczoraj ekstaza bo po wzroście o 4% zacznie się ponowny short squeeze, 4?? Zaczęło się również liczenie świątecznych zysków po informacji z PEGI. Dzisiaj to narracja się zmieniła i zyski mogą poczekać.
Podobno gra jest tak mocna, że od tych archaicznych PS4 nie można było oczekiwać odpowiedniej grywalności, zatem oczywistym jest że na wersję PS5 powinno się czekać...
2026 jest datą realną jak do tej pory cała energia idzie na W3 i C77? Pytanie czy znowu nie przestrzelą się z generacją konsol?
Brakuje jeszcze oświadczenia prezesa, że gra wygląda zadziwiająco dobrze.
Patrząc dalej przez te różowe okulary mam wrażenie, że nawet jakby CDR powiedział, że robią przerwę i jadą medytować w Himalaje na 5 lat, to część osób potrafiłaby to uzasadnić i się z tym identyfikować.

Novationen napisał(a):
wygląda jakby fundusze wiedziały odpowiednio wcześniej...

Ponieważ?

Rufusinski napisał(a):
Ale urwal, zaraz znowu zacznie wyrzucac szortujaca drobnice z pozycji.

Tak od pół roku urywa albo drobnicy, albo grającym na krótko grubasom. Naprawdę nie żal na to atramentu?
Zwłaszcza, że dzisiejsze obroty to tylko 60 mln, wcześniejszy podjazd na 210 zł również do najbardziej agresywnych nie należał.
Fundamentalnie podobnie, póki co jest sukces, CP77 w końcu przeskoczył nad GSS, z kronikarskiego obowiązku dodam, że różnica w kapitalizacji to ok 21 mld zł
kliknij, aby powiększyć

KamiLPArsenal napisał(a):

Nie rozumiem skąd ta niechęć i krytycyzm do Starward Industries? Niska baza wishlisty na bardzo wczesnym etapie promocji przekreśla według ciebie sukces gry? Masz jeszcze inne argumenty by twierdzić że będzie to klapa?

Jest jakaś szansa, że gra będzie dobra (większa niż 30, a może 50%?), co nie oznacza, że firma na tym zarobi. Sądzę, że ta opinia jest odpowiedzią na zachwyty po prezentacji kasku i filmu niespełna 2 minutowego.
Kapitalizacja firmy na poziomie 200 mln pozostawia pytanie czy są tu jakieś obszary do wzrostu? 0,5 mld? 1 mld?
Jeżeli porównamy jakie są możliwości wzrostu vs ryzyko to nie dziwi sceptyczne nastawienie wielu użytkowników.

micmak napisał(a):

Na rynku są takie skrajności. Pamiętam jak w zeszłym roku kontrakty na ropie były wyceniane przez pewien okres ujemnie, nie było wolnych magazynów, nikt nie chciał ropy..

To jest duże nadużycie. Ile trwał ten pewien czas?

czapajewo napisał(a):
Spoko nawet jeśli przemielili normalnie ile mielą co kwartał to zostaje połowa stanów magazynowych w towarze i ew. odpisy będą o połowę mniejsze co nie zamaże tak istotnie wyniku na produkcji w q4. A złe zapasy zamienią się na dobrą gotówkę.

Czytam te tuziny Twoich postów, rozumiem że według Ciebie będzie rosło? Jakiś konkretny poziom? Wchodząc we wrześniu już jedziesz na stracie,zakładasz, że w dalszym ciągu możesz się mylić i masz ustawiony jakiś SL?

To ja dla odmiany powiem, że nigdy nie grałem żadnego Wiedźmina, tym bardziej CP i nigdy tej gry nie kupię. Znam więcej takich osób. Na półkach widzę pełno pudełek i to w dużej przecenie.salute

Morasek napisał(a):

No dobra ale jak to się ma przełożyć na CDP? Co to informacja wnosi? To jakieś zaskoczenie że odświeżone wersję GTA trafią na wszystkie konsole? Z gory dzięki za wytłumaczenie, moze czegoś nie dostrzegam

Tzn gry które są największą konkurencją i wejdą na konsole nowej generacji prawdopodobnie przed produktem CDR i nie będą miały wpływu na sprzedaż ich gry? W mojej ocenie część osób może zrezygnować z zakupu CP2077 na rzecz GTA.

czapajewo napisał(a):
"Nie wiem skąd te kwoty bierzecie, jednak Stockwatch podaje stan gotówki w kasie na 360 mln."
To przykre ze nie wiesz.
www.fxmag.pl/attachments/espi/...
str. 3
Pozostałe aktywa finansowe - 463 mln
Stan gotówki - 361 mln

Dla mnie nie, Tobie jednak może być przykro, kwestia wrażliwości, ja takiej nie mam.
Spółka wypadła z orbity moich zainteresowań w momencie gdy okazało się, że szczepionkę wprowadzono wcześniej niż wszyscy zakładali. Do tego spektakularny tren spadkowy nie pozostawiał złudzeń, że walor jest ponad przeciętnie ryzykowny. Obecnie znajdujemy się w ciekawym momencie i bardziej istotnym aniżeli od posiadanej gotówki jest to, jak spółka sobie poradzi ze spadającymi cenami rękawic. Widać, zły sentyment do Mercatora, rynek lubi przereagować i pomału zaczynam badać gdzie jest ten poziom.

www.purepc.pl/gta-the-trilogy-...
Cytat:
Rockstar potwierdził jednak, że cała kolekcja zadebiutuje w 2021 roku. W nadchodzących tygodniach otrzymamy mnóstwo nowych informacji o wszystkich trzech grach. W tym roku GTA The Trilogy pojawi się na PC za pośrednictwem Rockstar Launcher oraz konsolach poprzedniej i obecnej generacji - PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One oraz Xbox Series X/S, a także konsoli Nintendo Switch

Wiemy, że konkurencja nie śpi.

Informacje
Stopień: Wykładowca
Ostatnia wizyta: 15 sierpnia 2025 00:53:26
Liczba wpisów: 1 254
[0,29% wszystkich postów / 0,23 postów dziennie]
Punkty respektu: 67

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,875 sek.

loiaqrmk
pkxmxbks
ceudwhvq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cefzrzeh
ibwbfjgx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat